Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Durszlak
,
Przepisy
Makowiec z budyniem (bez glutenu, cukru białego)
Święta już na wyciągnięciu ręki. W kuchni od rana do
wieczora same przygotowania a na stole na talerzyku kuszą makowce i serniki. My natomiast wspominamy makowiec z budyniem, którego zrobiłyśmy tydzień temu! Polecamy
spróbować taką nietypową wersję, ponieważ kremowy budyń wspaniale smakuje z
masą makową i korzennym kruchym ciastem :D
Kochani życzymy Wam WESOŁYCH ŚWIĄT, SPEŁNIENIA MARZEŃ,
ZDROWIA i aby wszystkie wasze wymarzone wypieki udawały się IDEALNIE ❤
Składniki (śr: 18 cm)
Ciasto
-1/2 szkl.
zmielonych płatków owsianych bez glutenu
-1/2 szkl.
mąki ryżowej
-1/2 szkl.
mąki kokosowej
-1/2 – 3/4
szkl. ksylitolu
-2 jajka
-4 pełne
łyżki oleju kokosowego
-napój
roślinny lub mleko np. bez laktozy (ilość w zależności od chłonności mąk)
-cynamon
(ilość w zależności od preferencji)
Warstwa
makowa
-100g maku
mielonego
-250-300ml
mleka/napoju roślinnego
-50g orzechów
włoskich i laskowych
-30g
żurawiny suszonej
-50g mąki
migdałowej
-ksylitol
Budyń
waniliowy
-400ml
mleka/mleka kokosowego
-80g
ksylitolu
-40g skrobi ziemniaczanej
-1 łyżka
pasty waniliowej
Dodatkowo
-pomarańcze
WARSTWA
MAKOWA
1. Mak zalać
mlekiem i gotować do wchłonięcia płynu.
2. Następnie
dodać żurawinę i orzechy oraz ksylitol według preferencji.
3. Dodać
mąkę migdałową, całość wymieszać i odstawić.
CIASTO
4.Mąki
wymieszać razem z ksylitolem i cynamonem.
5. Jajka
rozmieszać.
6. Olej
zalać 3/4 szklanki ciepłym napojem roślinnym.
7. Do mąk
dodać jajka i rozpuszczony olej w napoju. Wszystko wymieszać i dolać jeszcze
trochę napoju roślinnego aby nie było suchej mąki. Odczekać kilka minut by mąki
wpiły płyny. Ciasto ma być plastyczne, mokre ale bardziej ma przypominać mokry
piasek.
8. Formę
wyłożoną na dnie papierem do pieczenia wylepić ciastem (trochę zostawić na
górę).
9. Na spód
wyłożyć mak a na mak pokrojone pomarańcze.
BUDYŃ
WANILIOWY
10. 300ml
mleka wlać do garnka, dodać ksylitol i zagotować.
11. W
reszcie mleka rozmieszać skrobie.
12. Do
gotującego się mleka dodać wanilię i rozmieszaną skrobie. Wszystko energicznie
mieszać.
13. Lekko
przestudzonym budyniem polać warstwę makową z pomarańczą.
14. Górę
budyniu pokryć kruszonym ciastem.
15. Całość
piec w 170’C ok 50 minut. Jeśli góra się przypala, można ją przykryć papierem.
16. Ciasto
wystudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Na koniec, górę polać
kremem orzechowo-karobowym.
Misie radosnych i pogodnych Świąt <3
OdpowiedzUsuńPogodnych i radosnych Świąt Misie <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam mak i żałuję, że w gotowych słodyczach tak rzadko na niego trafiam. Masa makowa z bakaliami w wilgotnym makowcu to cudna sprawa. Ofc u mnie nic się nie zmieniło i ciast nie jem.
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńPrzepyszny wypiek, ale mnie kusicie! :)
OdpowiedzUsuńCudowny ten makowiec :) Uwielbiam mak i makowe słodkości, ale u mnie w domu nie ma tradycji na dania z makiem - jedynie makowiec, ale to też nie zawsze, a szkoda! Wesołych Świąt kochane :* Duuuużo Pandzich prezentów! :D
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje! Cudownych, radosnych, pełnych ciepła, miłości i rodzinnej atmosfery Świąt <3
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto dziewczyny. Kochane cudownych i magicznych Świąt 🎄🎄🎄
OdpowiedzUsuńRadosnego świętowania życzę w ten magiczny czas,bo pyszny macie na pewno;D
OdpowiedzUsuńDzisiaj już żadne ciasto do mnie nie przemawia, taka jestem objedzona, ale wrócę do tego przepisy w noworoczny weekend :)
OdpowiedzUsuńU Was jak zawsze pysznie :)
OdpowiedzUsuńWOW! Świetny pomysł i naprawdę apetyczny efekt :D Wszystkiego dobrego :)
OdpowiedzUsuńWygląda zjawiskowo. Uwielbiam Wasze torciki :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bombowo :) Szczęśliwego Nowego roku :)
OdpowiedzUsuńPołączenie budyniu z makiem musi być strzałem w dziesiątkę! :D Wszystkiego najlepszego kochane już na Nowy Rok! <3
OdpowiedzUsuńmmmmmm :) narobiłyście mi strasznej ochoty :D mniam!
OdpowiedzUsuńwww.wkrotkichzdaniach.pl
Jak to ciacho wygląda! Mniam!
OdpowiedzUsuńJak makowca unikam to ten bym spróbowała bez wahania.
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto:) wszystkiego co najlepsze na Nowy Rok :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam i makowiec, i budyń więc to ciacho zdecydowanie podbiło moje serducho <3
OdpowiedzUsuńOj smakowałby mi, bo uwielbiam mak :)
OdpowiedzUsuńprzyznam, że maku z żurawiną jeszcze o dziwo nie łączyłam. pyszności!
OdpowiedzUsuńJak tu u Was pysznie... ślinka cieknie mi od samego patrzenia.
OdpowiedzUsuńTaki makowiec to ja rozumiem i poproszę o kawałek :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Bardzo lubię Twoje przepisy, z kilku już korzystałam i zawsze to był strzał w 10!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, ale póki co trudno mi kupić będzie odpowiednie składniki.
OdpowiedzUsuńDodaje do zakładek na przyszłość.
Makowiec to moje ulubione ciasto, a w tym wydaniu prezentuje się niesamowicie na pewno zrobię! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam te Wasze dopieszczone propozycje!
OdpowiedzUsuńZ mandarynkami!!! to musi być uczta! :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obędnie i nie wiem jak Wy to robicie ale Wasze ciasta zachwycają :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ciasta z budyniem, a już takiego to na pewno. Z chęcią bym kawałek kiedyś zjadła tak jako "na wyjście do kawiarni", bo makowce w teorii (lata nie jadłam) uwielbiam, a w Cakesterze jakoś w tym roku nie trafiłam.
OdpowiedzUsuń