Tort w pandki na urodziny bloga (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegański)

Dacie wiarę, że blog Candy Pandas obchodzi 4 urodziny? 😍 Czas leci jak szalony a moment wymyślania nazwy naszej strony pamiętamy jakby to było wczoraj :D Skoro nadal nasze serduszka są wypełniane po brzegi pandami tak i tort na tą okazję musiał być iście pandziasty!  Co prawda jest to troszkę oszukany tort, bo ma tylko jedną białą warstwę z nerkowców ale to czyni go mega prostym w wykonaniu i koniecznie musicie go u siebie powtórzyć. 
Korzystając z okazji dziękujemy Wam wszystkim za to, że odwiedzacie nasze skromne progi, wysyłacie nam zdjęcia kiedy korzystacie z naszych przepisów i piszecie bardzo miłe komentarze i wiadomości 💝 Mimo, że ostatnimi czasy blogi kulinarne nieco odchodzą w cień na rzecz portalów społecznościowych to my nadal będziemy starać się aby nasz słodki kącik czekał na Was z nowymi pysznościami 😋

Składniki:

Czarny biszkopt (śr: 18 cm)
-120g bezglutenowej mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych)
-100g mąki gryczanej
-50g kakao
-100g daktyli
-110g oleju rzepakowego
-250ml napoju roślinnego/wody
-140g ksylitolu
-3 łyżeczki lnu
-1 łyżeczka sody oczyszocznej + 1 łyżka octu
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia( u nas na kamieniu winnym)
-2 łyżki barwnika spożywczego (u nas węgiel spożywczy w formie pasty, może być w proszku z apteki ok 2g)

Krem z nerkowców
-40g płatków ryżowych
-40g wiórków kokosowych
-ksylitol
-3 płaskie łyżki mąki kokosowej
-1 łyżka pasty waniliowej
-500ml płynu (u nas 200ml mleka kokosowego i 300ml wody)

Praliny pandki
-100ml mleka kokosowego
-4 łyżki pasty kokosowej
-2 -3 łyżki ksylitolu
-wiórki kokosowe
-gorzka czekolada

Dodatkowo
-rozpuszczona gorzka czekolada + olej rzepakowy (polewa)
-2 łyżki kakao + 1 łyżka ksylitolu + ok 100 ml gorącej wody (do nasączania blatów)

PRALINY PANDKI
1. Mleko kokosowe, pastę i ksylitol rozpuścić w garnku.
2. Gdy się wszystko rozpuści dodać wiórki kokosowe, tyle aby całość była dość gęsta ale nie sucha. Masa ma się dać zgnieść w dłoni aby można było np. formować kulki gdy nie ma się formy w pandy :)
3. Praliny włożyć do lodówki (gdy używa się formy z pandkami, gorzką czekoladą domalować ciemne części.

CZARNY BISZKOPT
4. Daktyle zalać wrzątkiem na 15-20 minut.
5. Mąki, kakao, proszek do pieczenia wymieszać razem.
6. Olej, mleko lub wodę, ksylitol pogrzać do rozpuszczenia kryształków, całość ma być bardzo ciepła.
7. Len zmielić w młynku do kawy.
8. Sodę zalać octem.
9. Daktyle odsączyć z nadmiaru wody. Zmiksować je w blenderze wraz z ciepłą mieszanką oleju i mleka, lnem i sodą z octem na gładką masę.
10. Do mokrych składników dodać barwnik i wymieszać całość.
11. Składniki mokre dodać do suchych i wymieszać dokładnie całość.
12. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
13. Piec w 180’C ok 25 minut. Patyczkiem sprawdzić czy czas przedłużyć o 5-10 minut.
14. Gdy biszkopt wystygnie górę wyrównać i podzielić go na dwa równe blaty.

KREM Z NERKOWCÓW
15. Nerkowce zalać wrzątkiem na kilka godzin
16. Płatki ryżowe i wiórki kokosowe gotować do miękkości a nawet rozgotowania w 500ml płynu.
17. Nerkowce odcedzić z wody i zmiksować w blenderze na dość drobno. Następnie dodać ugotowane płatki oraz wanilię i zmiksować całość dokładnie. Dodać mąkę kokosową i znów miksować. Teraz można całość osłodzić według upodobań.

18. Pierwszy blat biszkoptu umieścić w tortownicy lub ringo.
19. Zrobić kakao do nasączania blatów i zmoczyć nim spód.
20. Wyłożyć krem na pierwszy blat, wyrównać górę i ułożyć na górę kolejny blat i znów go nasączyć.
21. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc) aby krem był zwarty.
22. Następnego dnia tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z 2 łyżkami oleju.
22. Następnie zdjąć ringo i górę polać rozpuszczoną czekoladą i ozdobić pralinami.


67 komentarzy:

  1. STO LAT STO LAT <3
    Wszystkiego dobrego...
    Ciesze się, że postanowiłyście założyć swój mały zakątek w sieci i ze na niego trafiłam.
    Ciesze się z Waszych sukcesów, sukcesów bloga...
    Prowadzicie to miejsce z pasji i to czuć od razu. Dlatego wiele osób tak bardzo go lubi. Zagląda, czyta, korzysta z przepisów a jest w czym wybierać ;)
    Obyście nie tracily pasji z blogowania. Oby To miejsce nigdy nie "umarło" nawet jeśli kiedyś kiedyś zdarzy się tak ze zrezygnujecie z tego miejsca (wiadomo - praca, zycie, marzenia) Ale nie myślmy o tym. Oby jak najwięcej takich rocznic i obyście założyły własną cukiernię... <3
    Wszystkiego NAJ Misie :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze to tak myślałyśmy o przyszłości. Same jesteśmy ciekawe jak długo będziemy tutaj aktywne ale spokojnie! Nie planujemy przerwy :P Dziękujemy bardzo :* Jesteś naszym wiernym fanem od początku :D

      Usuń
  2. Piękny tort na rocznicę bloga! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejnych udany lat Wam życzę i cukierni w przyszłości, aby Wasze talenty się nie zmarnowały :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochane Pandki gratuluję serdecznie i życzę kolejnych tak smacznych lat;)
    a ciacho wygląda obłędnie - zresztą jak zawsze:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda niczym moja ukochana wuzetka :D

    OdpowiedzUsuń
  7. 100lat! 100lat! :)
    Tort wygląda cudnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze Wasze wypieki wyglądają spektakularnie, i ten oczywiście także :)
    Życzę Wam kolejnych lat wypełnionych słodyczą od tortów, ciast, ciasteczek i innych smakowitych oraz, co ważne zdrowych słodkości :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) Jak na razie tak jest zobaczymy jak długo :P

      Usuń
  9. Wszystkiego co najsłodsze na Wasze blogowe urodzinki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gratuluję serdecznie kolejnej rocznicy, życzę Wam dalszych lat blogowania i wielu wiernych fanów :) tort jest przeuroczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy bardzo :) Mamy już wspaniałych czytelników :)

      Usuń
  11. Bardzo fajnie urozmaicony wypiek. Aż ślinka cieknie. No i pandy jak zwykle super. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Miśki kochane, wszystkiego naj, najlepszego na długie owocne lata :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja córka to wielka fanka pand, zaraz jej pokażę ten bajkowy tort!

    OdpowiedzUsuń
  14. Kolejnych blogowych lat i mnóstwa pomysłów na wpisy blogowe 😀 tort uroczy 😀 musi być pyszny

    OdpowiedzUsuń
  15. Najsłodsze zyczenia i kolejnych slodkich urodzin. Tort wygląda pieknie, ja jednak nie odważyłabym sie go upiec.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) Polecamy się odważyć! Czasem wystarczy jeden pierwszy krok :D

      Usuń
  16. to mamy podobny staż :D cynamonowe też skończyło 4 lata tyle, że we wrześniu. Najlepszości i samych blogowych sukcesów :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Zjadłbym te łebki - jestem brutalny ;p

    OdpowiedzUsuń
  18. Zjadłbym te łebki! Jestem brutalny wiem ;p

    OdpowiedzUsuń
  19. Kochane, wszystkiego najpiękniejszego dla Was i Waszego bloga. Oby pokazywana tu Wasza pasja staje się rozwijała :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Chętnie skuszę się na kawałek. :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wszystkiego najlepszego Kochane! Życzę następnych długich, słodkich lat, pełnych wspaniałych pomysłów, pięknych realizacji. Niezmiennie jestem pod wrażeniem Waszej pracy i będę odwiedzać Wasz blog forever! :D Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy bardzo! Chcemy być nadal tutaj aktywne bo mamy wspaniałych czytelników :* <3

      Usuń
  22. Gratulacje. Udanego świętowania. Życzę kolejnych wspaniałych lat blogowania. A tort z pandkami. Apetycznie wszystko wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  23. O rany, cudownie się ten tort prezentuje!!! Musiałyście sporo serca i cierpliwości włożyć w stworzenie tych mini-pandek zdobiących tort :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla każdej pandki mamy cierpliwość i otwarte serduszko :D

      Usuń
  24. Uroczy torcik i jak ładnie udekorowany! <3 Ten krem z nerkowców...Mmm....Boski! <3

    OdpowiedzUsuń
  25. Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin bloga 😉🎈🍹 i jeszcze więcej tak owocnych lat Wam życzę 🌺 torcik wygląda obędnie

    OdpowiedzUsuń
  26. niesamowicie to wygląda, aż szkoda by nam było kroić!

    OdpowiedzUsuń
  27. Wierzę, mój ma 8 lat chyba, bo nie liczę ;) Pysznych urodzinek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nieźle! Mamy nadzieję, że też będziemy obchodzić 8 urodzinki :)

      Usuń
  28. O matko, ależ to jest urocze :D Aż żal zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Kochane "Pandy" - wszystkiego najlepszego z okazji 4 rocznicy bloga. Torcik fantastyczny. <3

    OdpowiedzUsuń
  30. Wszystkiego najpandowniejszego :)! Sto lat! Rewelacyjny torcik na rocznicę bloga :) Wygląda smakowicie i patrząc na składniki na pewno taki jest :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy! Pandzi tort to zwieńczenie naszych pandzich marzeń :D

      Usuń
  31. Najlepszego i wytrwałości w pracy :) Kolorystyka tortu super. Ozdoby oczywiście też.

    OdpowiedzUsuń
  32. Jakie piękne Pandy <3 poproszę kawałek! <3

    OdpowiedzUsuń
  33. Normalnie miłość od pierwszego wejrzenia ! Uwielbiam te Wasze torciki ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też :) 100 lat, trochę spóźnione... Sandra :))

      Usuń
  34. Nie przestaniecie mnie zaskakiwac!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Ja to całkowicie beztaleńcie jeśli chodzi o ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  36. Wszystkiego najlepszego i wiele lat pełnych sukcesów, Wam zyczę :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Wielu takich tortów i wspaniałych pomysłów! Tort przepiękny a pandki przesłodkie :) :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Spóźnione, ale szczere : Wszystkiego Najlepszego! A ten tort wygląda po prostu obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger