Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
,
Wege
Tort w pandki na urodziny bloga (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegański)
Dacie wiarę, że blog Candy Pandas obchodzi 4 urodziny? 😍 Czas leci jak szalony a moment wymyślania nazwy naszej strony pamiętamy jakby to było wczoraj :D Skoro nadal nasze serduszka są wypełniane po brzegi pandami tak i tort na tą okazję musiał być iście pandziasty! Co prawda jest to troszkę oszukany tort, bo ma tylko jedną białą warstwę z nerkowców ale to czyni go mega prostym w wykonaniu i koniecznie musicie go u siebie powtórzyć.
Korzystając z okazji dziękujemy Wam wszystkim za to, że odwiedzacie nasze skromne progi, wysyłacie nam zdjęcia kiedy korzystacie z naszych przepisów i piszecie bardzo miłe komentarze i wiadomości 💝 Mimo, że ostatnimi czasy blogi kulinarne nieco odchodzą w cień na rzecz portalów społecznościowych to my nadal będziemy starać się aby nasz słodki kącik czekał na Was z nowymi pysznościami 😋
Korzystając z okazji dziękujemy Wam wszystkim za to, że odwiedzacie nasze skromne progi, wysyłacie nam zdjęcia kiedy korzystacie z naszych przepisów i piszecie bardzo miłe komentarze i wiadomości 💝 Mimo, że ostatnimi czasy blogi kulinarne nieco odchodzą w cień na rzecz portalów społecznościowych to my nadal będziemy starać się aby nasz słodki kącik czekał na Was z nowymi pysznościami 😋
Składniki:
Czarny biszkopt (śr: 18 cm)
-120g bezglutenowej mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych)
-100g mąki gryczanej
-50g kakao
-100g daktyli
-110g oleju rzepakowego
-250ml napoju roślinnego/wody
-140g ksylitolu
-3 łyżeczki lnu
-1 łyżeczka sody oczyszocznej + 1 łyżka octu
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia( u nas na kamieniu winnym)
-2 łyżki barwnika spożywczego (u nas węgiel spożywczy w formie pasty,
może być w proszku z apteki ok 2g)
Krem z nerkowców
-150g nerkowców Big Nature
-40g płatków ryżowych
-40g wiórków kokosowych
-ksylitol
-3 płaskie łyżki mąki kokosowej
-1 łyżka pasty waniliowej
-500ml płynu (u nas 200ml mleka kokosowego i 300ml wody)
Praliny pandki
-100ml mleka kokosowego
-4 łyżki pasty kokosowej
-2 -3 łyżki ksylitolu
-wiórki kokosowe
-gorzka czekolada
Dodatkowo
-rozpuszczona gorzka czekolada + olej rzepakowy (polewa)
-2 łyżki kakao + 1 łyżka ksylitolu + ok 100 ml gorącej wody (do nasączania
blatów)
PRALINY PANDKI
1. Mleko kokosowe, pastę i ksylitol rozpuścić w garnku.
2. Gdy się wszystko rozpuści dodać wiórki kokosowe, tyle aby całość
była dość gęsta ale nie sucha. Masa ma się dać zgnieść w dłoni aby można było np.
formować kulki gdy nie ma się formy w pandy :)
3. Praliny włożyć do lodówki (gdy używa się formy z pandkami, gorzką
czekoladą domalować ciemne części.
CZARNY BISZKOPT
4. Daktyle zalać wrzątkiem na 15-20 minut.
5. Mąki, kakao, proszek do pieczenia wymieszać razem.
6. Olej, mleko lub wodę, ksylitol pogrzać do rozpuszczenia kryształków,
całość ma być bardzo ciepła.
7. Len zmielić w młynku do kawy.
8. Sodę zalać octem.
9. Daktyle odsączyć z nadmiaru wody. Zmiksować je w blenderze wraz z
ciepłą mieszanką oleju i mleka, lnem i sodą z octem na gładką masę.
10. Do mokrych składników dodać barwnik i wymieszać całość.
11. Składniki mokre dodać do suchych i wymieszać dokładnie całość.
12. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do
pieczenia.
13. Piec w 180’C ok 25 minut. Patyczkiem sprawdzić czy czas przedłużyć
o 5-10 minut.
14. Gdy biszkopt wystygnie górę wyrównać i podzielić go na dwa równe
blaty.
KREM Z NERKOWCÓW
15. Nerkowce zalać wrzątkiem na kilka godzin
16. Płatki ryżowe i wiórki kokosowe gotować do miękkości a nawet
rozgotowania w 500ml płynu.
17. Nerkowce odcedzić z wody i zmiksować w blenderze na dość drobno.
Następnie dodać ugotowane płatki oraz wanilię i zmiksować całość dokładnie.
Dodać mąkę kokosową i znów miksować. Teraz można całość osłodzić według
upodobań.
18. Pierwszy blat biszkoptu umieścić w tortownicy lub ringo.
19. Zrobić kakao do nasączania blatów i zmoczyć nim spód.
20. Wyłożyć krem na pierwszy blat, wyrównać górę i ułożyć na górę
kolejny blat i znów go nasączyć.
21. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc) aby krem
był zwarty.
22. Następnego dnia tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej wraz
z 2 łyżkami oleju.
22. Następnie zdjąć ringo i górę polać rozpuszczoną czekoladą i ozdobić
pralinami.
STO LAT STO LAT <3
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego...
Ciesze się, że postanowiłyście założyć swój mały zakątek w sieci i ze na niego trafiłam.
Ciesze się z Waszych sukcesów, sukcesów bloga...
Prowadzicie to miejsce z pasji i to czuć od razu. Dlatego wiele osób tak bardzo go lubi. Zagląda, czyta, korzysta z przepisów a jest w czym wybierać ;)
Obyście nie tracily pasji z blogowania. Oby To miejsce nigdy nie "umarło" nawet jeśli kiedyś kiedyś zdarzy się tak ze zrezygnujecie z tego miejsca (wiadomo - praca, zycie, marzenia) Ale nie myślmy o tym. Oby jak najwięcej takich rocznic i obyście założyły własną cukiernię... <3
Wszystkiego NAJ Misie :*
Szczerze to tak myślałyśmy o przyszłości. Same jesteśmy ciekawe jak długo będziemy tutaj aktywne ale spokojnie! Nie planujemy przerwy :P Dziękujemy bardzo :* Jesteś naszym wiernym fanem od początku :D
UsuńPiękny tort na rocznicę bloga! :)
OdpowiedzUsuńKolejnych udany lat Wam życzę i cukierni w przyszłości, aby Wasze talenty się nie zmarnowały :P
OdpowiedzUsuńDziękujemy! Może kiedyś się spełni :)
UsuńKochane Pandki gratuluję serdecznie i życzę kolejnych tak smacznych lat;)
OdpowiedzUsuńa ciacho wygląda obłędnie - zresztą jak zawsze:)
Dziękujemy!!!! :* <3
UsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
Wygląda niczym moja ukochana wuzetka :D
OdpowiedzUsuń100lat! 100lat! :)
OdpowiedzUsuńTort wygląda cudnie! :)
Dziękujemy :* <3
UsuńZawsze Wasze wypieki wyglądają spektakularnie, i ten oczywiście także :)
OdpowiedzUsuńŻyczę Wam kolejnych lat wypełnionych słodyczą od tortów, ciast, ciasteczek i innych smakowitych oraz, co ważne zdrowych słodkości :*
Dziękujemy :) Jak na razie tak jest zobaczymy jak długo :P
UsuńWszystkiego co najsłodsze na Wasze blogowe urodzinki :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :* <3
UsuńGratuluję serdecznie kolejnej rocznicy, życzę Wam dalszych lat blogowania i wielu wiernych fanów :) tort jest przeuroczy :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy bardzo :) Mamy już wspaniałych czytelników :)
UsuńBardzo fajnie urozmaicony wypiek. Aż ślinka cieknie. No i pandy jak zwykle super. :)
OdpowiedzUsuńMiśki kochane, wszystkiego naj, najlepszego na długie owocne lata :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :* <3
UsuńMoja córka to wielka fanka pand, zaraz jej pokażę ten bajkowy tort!
OdpowiedzUsuńSuper! Wszyscy kochają pandki :D
UsuńKolejnych blogowych lat i mnóstwa pomysłów na wpisy blogowe 😀 tort uroczy 😀 musi być pyszny
OdpowiedzUsuńDziękujemy :* <3
UsuńNajsłodsze zyczenia i kolejnych slodkich urodzin. Tort wygląda pieknie, ja jednak nie odważyłabym sie go upiec.
OdpowiedzUsuńDziękujemy :) Polecamy się odważyć! Czasem wystarczy jeden pierwszy krok :D
Usuń100 lat :) Tort wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękujemy :* <3 Nie tylko wygląda :D
Usuńto mamy podobny staż :D cynamonowe też skończyło 4 lata tyle, że we wrześniu. Najlepszości i samych blogowych sukcesów :D
OdpowiedzUsuńTo również wszystkiego dobrego :D
UsuńRewelacyjny tort :)
OdpowiedzUsuńZjadłbym te łebki - jestem brutalny ;p
OdpowiedzUsuńZjadłbym te łebki! Jestem brutalny wiem ;p
OdpowiedzUsuńDla słodkości też jesteśmy brutalne :D
UsuńKochane, wszystkiego najpiękniejszego dla Was i Waszego bloga. Oby pokazywana tu Wasza pasja staje się rozwijała :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :* <3
UsuńChętnie skuszę się na kawałek. :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego Kochane! Życzę następnych długich, słodkich lat, pełnych wspaniałych pomysłów, pięknych realizacji. Niezmiennie jestem pod wrażeniem Waszej pracy i będę odwiedzać Wasz blog forever! :D Ściskam!
OdpowiedzUsuńDziękujemy bardzo! Chcemy być nadal tutaj aktywne bo mamy wspaniałych czytelników :* <3
UsuńGratulacje. Udanego świętowania. Życzę kolejnych wspaniałych lat blogowania. A tort z pandkami. Apetycznie wszystko wygląda.
OdpowiedzUsuńDziękujemy :* <3
UsuńO rany, cudownie się ten tort prezentuje!!! Musiałyście sporo serca i cierpliwości włożyć w stworzenie tych mini-pandek zdobiących tort :-)
OdpowiedzUsuńDla każdej pandki mamy cierpliwość i otwarte serduszko :D
UsuńUroczy torcik i jak ładnie udekorowany! <3 Ten krem z nerkowców...Mmm....Boski! <3
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego z okazji urodzin bloga 😉🎈🍹 i jeszcze więcej tak owocnych lat Wam życzę 🌺 torcik wygląda obędnie
OdpowiedzUsuńDziękujemy :* <3
Usuńniesamowicie to wygląda, aż szkoda by nam było kroić!
OdpowiedzUsuńale cudny tort!!!
OdpowiedzUsuńWierzę, mój ma 8 lat chyba, bo nie liczę ;) Pysznych urodzinek :)
OdpowiedzUsuńTo nieźle! Mamy nadzieję, że też będziemy obchodzić 8 urodzinki :)
UsuńO matko, ależ to jest urocze :D Aż żal zjeść :)
OdpowiedzUsuńKochane "Pandy" - wszystkiego najlepszego z okazji 4 rocznicy bloga. Torcik fantastyczny. <3
OdpowiedzUsuńDziękujemy :* <3
UsuńJest fantastyczny! :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najpandowniejszego :)! Sto lat! Rewelacyjny torcik na rocznicę bloga :) Wygląda smakowicie i patrząc na składniki na pewno taki jest :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy! Pandzi tort to zwieńczenie naszych pandzich marzeń :D
UsuńNajlepszego i wytrwałości w pracy :) Kolorystyka tortu super. Ozdoby oczywiście też.
OdpowiedzUsuńDziękujemy :* <3
UsuńJakie piękne Pandy <3 poproszę kawałek! <3
OdpowiedzUsuńNormalnie miłość od pierwszego wejrzenia ! Uwielbiam te Wasze torciki ♥
OdpowiedzUsuńJa też :) 100 lat, trochę spóźnione... Sandra :))
UsuńNie przestaniecie mnie zaskakiwac!!! :)
OdpowiedzUsuńJa to całkowicie beztaleńcie jeśli chodzi o ciasta :D
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego i wiele lat pełnych sukcesów, Wam zyczę :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :* <3
UsuńWielu takich tortów i wspaniałych pomysłów! Tort przepiękny a pandki przesłodkie :) :)
OdpowiedzUsuńSpóźnione, ale szczere : Wszystkiego Najlepszego! A ten tort wygląda po prostu obłędnie <3
OdpowiedzUsuń