Melasa z karobu i morwy - Big Nature - Mix brands
Już dawno nie pokazywałyśmy Wam innych zamienników cukru. Opisać melasę miałyśmy w planach od bardzo dawna, ponieważ jest ciekawym i smacznym produktem 😍 Nowa na rynku firma Mix brands ma naprawdę ciekawą ofertę zdrowej żywności, która zadowoli każdego fit freaka 😎
bez certyfikatów |
Nazwa:
Melasa z karobu i morwy
Firma: Mix
brands
Skład:
Z karobu:
100% melasy z karobu
Z morwy: 100%
melasy z morwy
Masa netto: 335g
Wartości odżywcze:
Z karobu: 100g/
278 kcal, tłuszcz – 0g, węglowodany – 62g w tym cukry – 59g, błonnik – 0,14g,
białko – 2,9g, sól – 0,02g
Z morwy: 100g/
269 kcal, tłuszcz – 0g, węglowodany – 68g w tym cukry – 66g, błonnik – 0,15g,
białko – 0g, sól – 0,02g
Instagram: konto na instagramie Mix brands
Nasza opinia
Wygląd:
Obie melasy zamknięte są w plastikowych butelkach wyposażonych w tzw. korki
niekapki. Kształt butelek jest bardzo poręczny a szata graficzna etykiet
przejrzysta i miła dla oka.
Smak: Obie
melasy mają ciemny, brązowy kolor a konsystencja jest dość lejąca. Nie jest tak
gęsta jak np. miód ale nieco bardziej zwarta niż syrop klonowy. Melasy z karobu
i z morwy mają wspólny pierwiastek smakowy, który zawsze określamy właśnie jako
„melasowy” więc trudno opisać sam w sobie ten smak. Jest to coś pomiędzy
palonym karmelem a owocową nutą. Dodatkowo melasa z karobu ma też posmak samego
karobu właśnie (zna go ten kto próbował go używać zamiast kakao ;) natomiast z
morwy nie ma jakiegoś znaczącego smaku tego owocu (morwa suszona smakuje nieco
jak słodsze i lepsze rodzynki :P). Poziom słodyczy takich melas jest średnio
wysoki. Porównując je do wcześniej wspomnianego syropu klonowego, który jest
słodyczą samą w sobie tak melasy mają głównie ten „melasowy” smak wraz z
naturalną słodkością jaką w sobie zawierają.
Podsumowanie: My bardzo lubimy melasę z karobu, którą już wcześniej
znałyśmy dodając ją do ciasteczek i ciast zamiast miodu. Ta jest nieco rzadsza
niż taka melasa ze słoika, jednak smak jest ten sam. Produkty tego typu świetne
sprawdzą się jako polewy do deserów, lodów, budyniów, którym chcemy nadać nie
tyle słodkości co ciekawego smaku samej melasy.
Sernik z okary a'la Snickers (przepis) |
Ciacho z kruszonką bez pieczenia (przepis) |
Ocena: 6
pand
Wow z morwy łooooo <3
OdpowiedzUsuńTeż byłyśmy nieco zdziwione :D
UsuńFajnie, że sprawdza się u Was :)
OdpowiedzUsuńSzczerze? jeszcze nie spotkałam się z takimi produktami, karob jest mi w ogóle nie znany, a morwę znam pod postacią herbatki
OdpowiedzUsuńMożliwe :) To nie są takie produkty pierwszej potrzeby ale bardzo fajne ciekawostki :D
Usuńsuper produkt:)
OdpowiedzUsuńMelasę z karobu znam i lubię :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, co prawda ja nie piekę i nie uzywam takich produktów. Chyba jestem starej daty ze staropolskimi przyzwyczajeniami. Ale myslę, że znajdzie swoich wielbicieli.
OdpowiedzUsuńSą to fajne ciekawostki, które mogą się przydać w deserach ale pewnie można je zastąpić innymi produktami zgodnymi z przyzwyczajeniami :)
UsuńNie miałam, ale bardzo mnie zachęciłyście :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne i ciekawe produkty :) Warto spróbować takich nowości :)
UsuńCiekawe produkty, może się skuszę do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, ciekawe, może kiedyś uda mi się je wypróbować :)
OdpowiedzUsuńzwłaszcza tą z morwy chętnie wypróbuję, muszę poczytać czy mój maluszek może ją jeść :)
OdpowiedzUsuńTo ciekawe czy maluchy mogą ją spożywać :)
UsuńJak dla mnie zupełna nowość, dzięki wielkie za ciacho bez pieczenia!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sara's City
A smakuje jak pieczone bo płatki lekko chrupią :D Polecamy :)
UsuńJa też muszę zrobić to ciacho bo wygląda apetycznie. Trochę jak śniadaniowa wersja ciasta z granolą :) Sandra :))
UsuńBardzo pysznie i ciekawie wyglądają oba przepisy. Dla mnie melasy sa zbyt słodkie, ale do deserów świetne.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWłasnie te melasy nie są tak słodkie jak inne słodziki w płynie. Melasa z buraka cukrowego jest dużo słodsza :)
UsuńNie jestem pewna, czy to moje smaki :)
OdpowiedzUsuńCiekaw produkt i też mam a niego ochotę :)
OdpowiedzUsuńZnam je :)
OdpowiedzUsuńCiasto ze zdjęcia wygląda przepysznie 😊
OdpowiedzUsuńNiedawno miałam okazję spróbować melasy z morwy i winogron. Jak najbardziej takie słodziki są ok, ale jednak będę sięgać raczej po syrop klonowy, daktylowy czy miód jeżeli chodzi o płynne słodziki. Te jakoś bardziej mi odpowiadają smakiem i konsystencją niż melasy :/
OdpowiedzUsuńCiekawe jak smakuje melasa z winogron :)
UsuńBardzo fajne miejsce. Fajne porady.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mojej strony dla chwili relaksu
http://krystynaczarnecka.pl/
Krystyna
Hmmm... nigdy nie próbowałam melasy. Smak melasowy? Muszę go poznać.
OdpowiedzUsuńNie miałam jeszcze okazji próbować żadnej melasy, ale na pewno kiedyś przetestuję :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie korzystałam z melasy. Niczego też nie słodzę (ok, w tym roku dokładnie 3 razy użyłam stevii), więc nie szukam zastępstw dla cukru. Za to uważam, że macie przepiękne łyżeczki :)
OdpowiedzUsuńNam też te łyżeczki bardzo się spodobały :D Ogólnie ładne łyżeczki to nasz mały fetysz xD
UsuńKarobową śmiało zastępuję czekoladę a z morwy będę szukać :)
OdpowiedzUsuń