Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Proteiny
,
Przepisy
,
Wege
TOP 3 roślinnych, proteinowych słodkości - Instagram cz. II (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie)
Dziś jak to w niedzielę przeważnie bywa przychodzimy do Was z przepisem. Tym razem przepis rozszerzamy również o dodatkowe dwie mniejsze receptury na słodkości z naszego Instagrama. Głównymi bohaterami wpisu są białka/proteiny roślinne niezwykle dobrej jakości a idzie to w parze ze świetnym smakiem. Białka użyte w przepisach możecie nabyć na Siła Roślin, strona ma w ofercie nie tylko roślinne proteiny, ale także od niedawna witaminy i minerały w sproszkowanej formie (recenzję możecie przeczytać TUTAJ).
Zatem przejdźmy do wspaniałych i wartościowych słodkości! 😍
UWAGA! Trzeba też pamiętać, że białko roślinne ma właściwość wchłaniające wodę i zagęszczające a klasyczne białko serwatkowe rozrzedza wszelkie masy, także jeśli decydujesz się na zmianę białka roślinnego na serwatkowe to zadbaj o większą ilość mąki kokosowej aby tą wchłanialność wyrównać :)
Zatem przejdźmy do wspaniałych i wartościowych słodkości! 😍
UWAGA! Trzeba też pamiętać, że białko roślinne ma właściwość wchłaniające wodę i zagęszczające a klasyczne białko serwatkowe rozrzedza wszelkie masy, także jeśli decydujesz się na zmianę białka roślinnego na serwatkowe to zadbaj o większą ilość mąki kokosowej aby tą wchłanialność wyrównać :)
Proteinowy
sernik z okary mango-cytryna-marakuja
Składniki (śr:
18 cm):
-400 g okary
sojowej
-mango
-2 łyżki
śmietany kokosowej
-15 g mąki
kokosowej
-ksylitol
-łyżka pełna
kakao
Polewa
-140 g
śmietany kokosowej
-110 g pasty
kokosowej
-100 g mleka
roślinnego np. sojowego
-2-3 łyżki ksylitolu
-2-3 łyżki ksylitolu
-2 cytryny
(skórka z jednej)
SERNIK Z
OKARY
Okare
zmiksować z mango. Dodać odżywkę,
śmietanę, ksylitol i zmiksować jeszcze raz. Można dodać więcej ksylitolu jeśli
jest za mało słodkie ale po upieczeniu wydaje się mniej słodki niż surowa masa.
Teraz dodać mąkę kokosową, wymieszać i do osobnej miski przełożyć 3 łyżki masy,
którą zmieszać z kakao. Masę z kakao wylać na spód tortownicy i wyrównać.
Następnie wlać resztę masy z mango. Piec w 180’C ok 50 minut.
POLEWA
Śmietanę,
pastę, ksylitol i mleko kokosowe podgrzać do rozpuszczenia pasty i ksylitolu. Wycisnąć sok z dwóch
cytryny i z jednej zetrzeć skórkę. Dodać cytrynę do polewy, wymieszać i wlać na
sernik z okary dokładnie wypełniając przerwy na bokach między rantem a
sernikiem. Całość włożyć do lodówki na
kilka godzin. Górę polać wydrążoną
marakują.
Owocowy blok
proteinowy
Składniki:
- 2 szklanki
musu z jabłek
- 60-90g miarki białka z ryżu o smaku waniliowym Plantforce (zależy jak intensywny smak chcesz osiągnąć)
- 4 łyżki
mąki kokosowej
- garść
agrestu lub porzeczki lub agresto-porzeczki
- łyżeczka
kakao
Mus
wymieszać z białkiem i mąką kokosową. Odstawić na 5 minut. Jeżeli nadal jest za
luźne to dodać więcej mąki i znów odstawić na chwilę. Kiedy masa już będzie
gęsta to połowę wymieszać z częścią porzeczki. Na dno pudełka/foremki (my
użyłyśmy pudełka od lodów ) wysypać można trochę wiórków kokosowych lub innych
posiekanych orzechów. Następnie poukładać owoce. Dalej wyłożyć gładką masę a na
końcu masę z wymieszanymi owocami. Górę obsypać kakao. Można odstawić do
zamrażarki na pół godziny (chłodne smakuje najlepiej) lub do lodówki na noc.
Proteinowe
cukierki a’la Michałki
Składniki:
- 2 łyżki
masła orzechowego (u nas crunchy z kawałkami orzechów)
- 2 łyżki
pasty kokosowej (można pominąć i dodać więcej masła orzechowego)
- 1 łyżka
mąki kokosowej
- 1 łyżka
wiórków kokosowych
- 1 łyżka
oleju kokosowego nierafinowanego
- 2 łyżki
kakao
- garść
posiekanych orzechów (jeśli masz gładkie masło orzechowe)
Rozpuścić
olej kokosowy w kąpieli wodnej wraz z pastą kokosową i masłem orzechowym. Dodać
kakao, wiórki, mąkę, orzechy i białko. Wszystko wymieszać. Ma powstać
plastyczna masa (jeśli jest zbyt luźna to dodaj mąki kokosowej, jeśli za sucha
to dolej trochę cieplej wody). Wyłożyć masę do foremki i wstawić do lodówki na
parę godzin. Następnie pokroić i ewentualnie polać czekoladą.
Nie dziwię się, że te słodkości znalazły się w TOP 3.. jak one muszą smakować <3
OdpowiedzUsuńWygląd idzie razem ze smakiem :D
UsuńWszystkie są super, ale najbardziej przypadł mi do serca sernik :)
OdpowiedzUsuńSernik również i nam gra w serduszkach <3
UsuńBiorę wszystko! A sernik prezentuje się rewelacyjnie :) Palce lizać !
OdpowiedzUsuńproteinowe Michałki? Ślinię się!!! :)
OdpowiedzUsuńA co! Proteinowe może być wszystko :D
UsuńO mamo, jakie pyszności! Wy musicie koniecznie cukiernie otworzyć :D
OdpowiedzUsuńsernik z okary!!!
OdpowiedzUsuńzapisałam i muszę wypróbować- bardzo inspirujący i ciekawy przepis;)
Serniki z okary są lepsze niż z tofu naszym skromnym zdaniem :)
UsuńOwocowy blok wygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńWszystko wygląda tak pysznie, że ciężko byłoby mi się zdecydować na skosztowanie tylko jednego ciasta :)
OdpowiedzUsuńTo wszystko wygląda tak cudnie! Mam ochotę zrobić to wszystko w tym momencie :D
OdpowiedzUsuńNie musisz robić w tym momencie ale w przyszłości polecamy się skusić :D
UsuńSame pyszności godne podziwu :) mniam:)
OdpowiedzUsuń"2-3 miarki białka z ryżu o smaku waniliowym Plantforce"
OdpowiedzUsuńIle to będzie mniej więcej gram..?
Miarka ma 30g :) I zależy od tego jak intensywny smak chcesz osiągnąć dodasz tego białka więcej bądź mniej :) Trzeba też pamiętać, że białko roślinne ma właściwość wchłaniające wodę i zagęszczające a klasyczne białko serwatkowe rozrzedza wszelkie masy, także nie polecamy ich nawzajem zastępować :) Chyba, że doda się więcej mąki kokosowej aby to wyrównać :)
UsuńUwielbiam serniki w roznej postaci, a takiego w wersji proteinowej jeszcze nie jadłam. Nie pogardziła bym również tymi cukierkami a'la Michałki
OdpowiedzUsuńMichałki powtarzamy co jakiś czas bo są świetne :)
UsuńAle piękne te słodkości :)
OdpowiedzUsuńJadę tramwajem i ślinię się do telefonu :D ale to wszystko genialnie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńPowiem Ci, że w tramwaju ludzie różne dziwne rzeczy oglądają i mini też mają tego typu :P Więc Twój ślinotok to nic takiego xD
UsuńChyba sernik najbardziej do nas przemawia :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś "fit michałki", ale kompletnie mi nie podeszły w smaku. Przepis jednak był ciut inny ;)
OdpowiedzUsuńFajne propozycje :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta można jeść bez wyrzeczeń.No i marakuja na wierzchu <3
OdpowiedzUsuńMarakuja robi fajną robotę :D I w smaku i w wyglądzie :D
UsuńWow niesamowite słodkości, ja ręki do ciast nie mam więc wielki szacun dla Was za takie genialne ciacha :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :D
UsuńDla sportowców i nie tylko :D
OdpowiedzUsuńPrzepis na Michałki na pewno wypróbuję, uwielbiam te cukierki.
OdpowiedzUsuńTak nie wolno ludzi denerwować :) ja zabieram wszystko tak mi się podobają Wasze pyszności :) uwielbiam ciasta a Wasze są obłędne
OdpowiedzUsuńSuper! Dziękujemy :)
UsuńSmakowite i zdrowe, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWszystko wygląda bardzo pysznie:D:*
OdpowiedzUsuńWszystkie przepisy super, ale chyba najbardziej kuszą te michałki. Muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńSerniczek wygląda jak marzenie!
OdpowiedzUsuńTen sernik jest mega.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie najlepszą robotę robi Proteinowy sernik z okary mango-cytryna-marakuja! Wygląda niesamowicie! :)
OdpowiedzUsuńTaka mieszanka smaków nie mogła się nie udać :D
UsuńSERNICZEK <3 ZAWSZE! :)
OdpowiedzUsuńWszystko wygląda cudnie i pysznie :)
OdpowiedzUsuńProteinowe michałki są proszkowate? Wyglądają ekstra.
OdpowiedzUsuńMają strukturę lekko ziarnistą ale są przyjemnie kruche :)
UsuńSernik skradl moje serce!
OdpowiedzUsuńMichalki będą dziś numero uno. Jestem ciekawa jak wyjdą. Sernik obłędny 😍
OdpowiedzUsuńSuper, daj znać jak wyszło :D
UsuńJuż sam wygląd zachęca, a jak to musi smakować... :) Czuję się zainspirowana :)
OdpowiedzUsuńsame pyszności, tylko co wybrać :)
OdpowiedzUsuńjaki głupek ze mnie, ze sie dopiero dowiaduje, ze macie insta :D no glupek :D
OdpowiedzUsuń