Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
,
Wege
Sernik a’la Snickers z okary (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie)
Robiąc co jakiś czas mleko sojowe mamy do zużycia resztki soi czyli tzw. okarę. Często robiłyśmy z niej pasztety, kotleciki albo omlety czy wlatywała do gofrów 😃 Aż wreszcie postanowiłyśmy zrobić sernik czy też inna wersja pasztetu ale na słodko 😂 Sama okara nie ma wiodącego smaku więc dobrze jest nadać jej jakiś konkretny. Dlatego też w połączeniu z masłem orzechowym (recenzja pasty orzechowej Big Nature) spisuje się idealnie! Do tego warstwa orzeszków w "oszukanym karmelu" sprawia, że czujemy ducha wspomnianego w tytule batonika. Polecamy zrobić własne mleko roślinne jeśli ktoś pije takie z soi, ponieważ jak widać można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu 😎
Składniki (śr:
21cm):
Sernik z
okary
-450-500g
okary
-200ml mleka
sojowego lub innego roślinnego
-40g skrobi
-30g mąki
kokosowej
-2 łyżki
płaskie kakao (do spodu)
-łyżka pasty
waniliowej
-sól i
cukier kokosowy
Orzechy w
karmelu
-ok 100g
mieszanki orzechów lub tylko fistaszków
-150g
daktylu
-melasa z
morwy Big Nature
-3/4
tabliczki gorzkiej czekolady (u nas bez cukru białego)
-masło
orzechowe (do polania góry)
SERNIK Z
OKARY
1. Okarę
zblendować jeszcze raz na gładko wraz z mlekiem roślinny.
2. Dodać
masło orzechowe, pastę waniliową, sól i cukier kokosowy. Soli i cukru dodać według
własnego uznania ale musi być tych dodatków więcej aby w pieczonym cieście było
czuć ten kontrast smaków.
3. Do
całości dodać skrobie i mąkę kokosową, wymieszać.
4. Pełne 3
łyżki odłożyć do miseczki i dodać kakao. Wymieszaną masę kakaową wyłożyć cienko
i równomiernie na spód wyścielony na dnie papierem do pieczenia.
5. Następnie
wlać resztę masy orzechowej.
6. Piec w
180’C ok 30-40 minut. Po upieczeniu wystudzić i schłodzić w lodówce przez kilka
godzin.
ORZECHY W
KARMELU
7. Daktyle
namoczyć w gorącej wodzie na ok 30 minut. Następnie je odcedzić i zblendować na
gładko wraz z melasą lub innym płynnym słodziłem. Konsystencja ma być bardziej
zwarta niż sama melasa.
8. Orzechy
lekko posiekać i uprażyć na patelni lub w piekarniku.
9. Orzechy
wymieszać z karmelem i wyłożyć je na górę ciasta.
10. Całość
polać rozpuszczoną gorzką czekoladą i masłem orzechowym.
Jak to wyglada.... nic tylko zanurzyć zeby :D
OdpowiedzUsuńjak to przepyyyyyyyyyyysznie wyglądaaaaaaaaaaaa aż mnie boli ze nie moge tego zjeść :(
OdpowiedzUsuńRobię to ciacho czasem również w kawiarni/restauracji, w której pracuje, więc zapraszam :D
UsuńTylko zajadać :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Z chęcią niedługo spróbuje taki zrobić :)
OdpowiedzUsuńPolecamy :) Ktoś kto uwielbia fistaszki będzie w niebo wzięty :D
UsuńSuper ciasto i do tego zero waste :D
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto, na jednym kawałku to na pewno bym się nie zatrzymała :)
OdpowiedzUsuń2 maksymalnie 3 na głodniaka bo jest baaardzo sycące :D
UsuńWygląda fajnie, jestem ciekawa smaku, szkoda że nie da się uszczknąć kawalutek przez ekran ;) :D
OdpowiedzUsuńSzkoda bo chętnie tak rozdawałybyśmy próbki :D
UsuńCiężko by było zjeść tylko kawałek :D
OdpowiedzUsuńzjadłabym chyba cały! :)
OdpowiedzUsuńTaki sernik to spełnienie marzeń :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńWegański sernik, to nie sernik, ale to taki jakby oszukanmy sernik. :D Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńJak ja dawno miałam zrobić napój sojowy...
Można mówić oszukany sernik :D Ale tylko nazwa "sernik" obrazuje ludziom jego konsystencje i strukturę :)
UsuńPrzesadzacie... jesteście mistrzami :D
OdpowiedzUsuńNo weź przestań :P xD
Usuńno i poco ja tu weszłam, ślinotoku dostałam i tyle;D
OdpowiedzUsuńFajne i ciekawie się zapowiada w smaku :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny u Was jak zwykle same pyszności i nowości 💛💛💛
OdpowiedzUsuńKolejna rozpusta! :))
OdpowiedzUsuńpasztet na słodko Wy to macie pomysły :D :D :D
OdpowiedzUsuńWłasnie pasztet na słodko brzmi mega dziwnie więc sernik pasuje bardziej :D
UsuńWygląda obłędnie, ale bym zjadła <3
OdpowiedzUsuńWegańskie niebo dla podniebienia! <3
OdpowiedzUsuńNie dość, że sernik! To jeszcze o smaku snickersa! To musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńJak już w tytule jest Snickers to ludzie biorą bez pytań :P Widzę to podczas sprzedaży ciast w miejscu gdzie pracuje :P
UsuńSkad u Was takie pomysly na cos slodkiego?? Jestem pod wrazeniem!:)
OdpowiedzUsuńBo nam to coś słodkiego ciągle siedzi w głowach :D
UsuńO jeżu wygląda pysznie. Szkoda, że jest nafaszerowany składnikami, które dla mnie są zakazane 🙈 nie mogę jeść soi, a orzechy muszę ograniczać 😞
OdpowiedzUsuńNo to szkoda :( Ale jest mnóstwo innych słodkości na tym świecie, więc głowa do góry :D
UsuńIstny food porn! A ja jestem ciekawa czy sprzedajecie swoje wyroby? :D
OdpowiedzUsuńZdarza się, że znajomi się do nas zgłaszają :) Jak chcesz zawsze możesz napisać na priv :)
UsuńSama kiedyś robiłam sernik z okary i pamiętam, że wyszedł przepyszny, do takiego stopnia, że w ten sam dzień nie było po nim już śladu :D Wersja "snicersowa" z pewnością smakowała obłędnie pysznie :)
OdpowiedzUsuńTymczasem idę robić mleko sojowe :D
Na pewno wyszedł Ci świetny :) To teraz musisz powtórzyć przepis :D
UsuńCiasto idealne <3
OdpowiedzUsuńWygląda i brzmi apetycznie :) Ale patrząc na przepis mam też wrażenie, że to strasznie trudne do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńTylko się tak wydaje :) Jeden z prostszych ciach, które robiłyśmy :)
UsuńJejku jakie pyszności zrobiłyście. Wpraszam się na kawałek :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam określenia "okara", co wcale mnie nie dziwi, bo nie miewam do czynienia z resztkami soi i niespecjalnie mnie interesują. Moje resztki z jedzenia nazywają się okruszki i zbieram je palcem :P
OdpowiedzUsuńDopadł mnie ślinotok <3
OdpowiedzUsuńWykończycie mnie tymi pysznościami. MUSZĘ go zrobić ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sara's City
Mamy nadzieję, że będzie smakował :D
UsuńTo wygląda przepysznie! Będę musiała kiedyś wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i przepis nie jest skomplikowany, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKochane to wygląda bardzo przepysznie, na prawdę mnie zauroczył :)
OdpowiedzUsuńNas też urzekają orzeszki xD
Usuńbardzo zaciekawiła mnie melasa z morwy, używam trzcinowej i z granatów.
OdpowiedzUsuńA nas ciekawi ta z granatów :D Lubimy jeszcze melasę z karobu :)
UsuńSernik wygląda tak obłędnie, że ślinka leci!
OdpowiedzUsuńZrobiłem ten przepis trochę po swojemu(bez cukru - trochę stewii oraz mniej suszonych daktyli) i wyszedł dosyć smaczny, ale za ciężki. Radzę posłuchać rady w przepisie i naprawdę nie żałować słodkich dodatków(stewii ewentualnie lub suszonych owoców). Jednak sernik ma być słodki :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis.
Trzeba przyznać, że nie jest to lekki rodzaj "sernika", bo jednak okara to praktycznie sam błonnik plus białko a jak jeszcze połączymy ją z tłuszczem czyli masłem orzechowym to mamy naprawdę sycące combo :D Do tego okara jest raczej bez smaku tak jak tofu, więc trzeba użyć dodatków, które ten smak nadadzą ;) Nie ma za co, i mamy nadzieję, że zrobisz go ponownie kombinując ze swoimi ulubionymi dodatkami ;)
Usuń