Bez cukru
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
,
Wege
Serniko-brownie z dynią, pomarańczą i figami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie)
Nie można
zaprzeczyć, że jesień zawitała nie tylko w naszej kuchni. Pogoda zmienia się co
chwilę ale nam apetyt zatrzymał się na korzennych i jesiennych smakach. Dlatego
serniko-brownie z dynią i nutą pomarańczy idealnie wpasowało się w nasze
zachcianki. Ciasto pod spodem jest słodkie, kakaowe, daktylowe i wilgotne a
masa zastępująca sernik jest delikatna, nieco cytrusowa a mąka kokosowa sprawia
wrażenie „grudek” sera. Całość wieńczą pięknie wyglądające figi. Koniecznie spróbujcie 😍
Składniki (śr:
21cm):
Ciasto
daktylowe
-450 g daktyli
-120g mąki
ryżowej/kukurydzianej
-120g mąki
gryczanej
-75 g
ciemnego kakao
-150 ml
oleju rzepakowego
-3/4 do 1
szkl. napoju roślinnego
-8 łyżek
cukru kokosowego (lub innego)
-1 łyżka
cynamonu lub przyprawy korzennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu
winnym
-1łyżeczka
sody oczyszczonej + 1 łyżka octu
Masa
dyniowo-pomarańczowa
-150g kaszy
jaglanej + 300g mleka roślinnego
-170g do
200g puree z pieczonej dyni
-1 duża
pomarańcza wraz ze skórką
-2-4 łyżki
mąki kokosowej
Dodatkowo
-2 figi do
ozdoby
MASA
DYNIOWO-POMARAŃCZOWA
1. Dynie
umyć, pokroić i wydrążyć. Następnie upiec w 200’C do zmiękczenia. Odłożyć
potrzebną ilość.
2. Kaszę
przepłukać kilka razy we wrzątku i w zwykłej wodzie aby usunąć goryczkę.
3. Ugotować
ją w ok 300g lub trochę więcej napoju roślinnego do zmiękczenia a nawet
rozgotowania (aby później łatwiej się ją miksowało). Odstawić do lekkiego
przestygnięcia.
4. Pomarańcze
umyć i oparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę i obrać na cząstki pozbawiając
większości błonek i pestek.
5.Kaszę, pomarańczę
i skórkę oraz dynie zmiksować na gładką masę. Dodać indywidualną ilość
ksylitolu oraz mąkę kokosową w zależności od tego jak bardzo krem po
zmiksowaniu jest zwarty. Nie może być zbity oraz suchy, ponieważ podczas
pieczenia wyparuje z niego jeszcze część wody.
CIASTO DAKTYLOWE
6. Daktyle
wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem tylko tyle by woda je przykryła. Gdy
zmiękną i napęcznieją, mocno je odcisnąć na sitku, odstawić do przestygnięcia.
7. Daktyle
zmiksować z olejem, cukrem kokosowym, octem i napojem roślinnym na gładką masę.
8. Mąki
wymieszać z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia i sodą.
9. Do masy
daktylowej stopniowo dosypywać suche składniki i mieszać do uzyskania gęstej
masy bez grudek. (można całość miksować mikserem na niskich obrotach)
10. Masę
przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia (ciasto ma być
bardzo plastyczne więc można zrobić łyżką dość wysokie fale), kilka łyżek
ciasta zostawić .
11. Piec w
180’C ok 30 minut.
12.
Następnie wylać masę dyniowo-pomarańczową, na górę w różnych miejscach umieścić
trochę zostawionego ciasta oraz pokrojone w plastry figi.
13. Całość
piec kolejne 20 minut dalej w 180’C.
14. Ciacho
zostawić do wystudzenia a następnie można je włożyć do lodówki na kilka godzin.
Jednak przed podaniem ogrzać je w temp. pokojowej.
Moja rodzinka pożarłaby najpierw oczami xD
OdpowiedzUsuńtakie ciasto samym poprawia humor, wygląda pięknie:)
OdpowiedzUsuńAch ten pomarańcz dyni <3 Cudowne :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam połączenia sernika z brownie. Szczytem sernikowo-czekoladowego duetu w domu były: zebra, sernik z czekoladową kruszonką, sernik z czekoladową polewą.
OdpowiedzUsuńMy chyba też nie jadłyśmy takiego "normalnego" serniko-brownie :P
UsuńUlala, ale połączenie smaków! A jak pięknie, jesiennie wygląda! <3
OdpowiedzUsuńJasień przez chwilę zawitała ale teraz jest takie słońce, że jeszcze można powiedzieć, że to koniec lata :D
UsuńNie miałam pojęcia, że brownie można przygotować w takim wydaniu! Nie mogę się nadziwić waszej kreatywności, dziewczyny <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynię oraz pomarańcze, natomiast figi trochę mniej ale i tak z chęcią bym spróbowała :D
Sakurakotoo ❀ ❀ ❀
Figi to taki ładny dodatek, zapieczone listki pomarańczy też wyglądałyby ślicznie :) Dziękujemy :*
UsuńSerniczek jak marzenie *.* Takie połączenie i smaków i kolorów zdecydowanie do mnie przemawia :D
OdpowiedzUsuńCudeńko ❤
OdpowiedzUsuńzapisuję do wypróbowania, bo ostatnio "bez glutenu" bardzo mnie interesuje:)
OdpowiedzUsuńSuper! Zawsze warto spróbować jeśli coś nas zaczyna ciekawić :D
UsuńTaki serniczek to ja mogę jeść - nie dość że wygląda jesiennie to i moje smaki :D Aż muszę sobie zapisać kartę na przyszłość chociaż mam dwie lewe ręce do gotowania ostatnio :D
OdpowiedzUsuńSuper, że trafiłyśmy w Twoje gusta :D Zawsze warto spróbować, kiedyś mis być ten pierwszy raz :D
UsuńWygląda obłędnie <3
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie i wizualnie jak pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMniam właśnie przywiozłam wielką dynię i kto wie może coś podobnego stworzę 😉
OdpowiedzUsuńPolecamy spróbować :D
UsuńWasze ciasta i zdjęcia są tak apetyczne, że aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńI o to chodzi :D Zdjęcia muszą zmuszać do wypróbowania przepisu :D
UsuńAleż to musi być pyszne, takie smaki to magiczne połączenie :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za Brownie, ale w takiej formie podane musi być przepyszne 😀
OdpowiedzUsuńByć może to brownie przypadłoby Ci do gustu :D
UsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńjak pięknie jesiennie wygląda!
OdpowiedzUsuńjedno z moich ulubionych połączeń.. ach, poproszę kawałek!
Chyba większość osób lubi takie połączenia jesienią :D
UsuńBardzo apetycznie wygląda i myślę, że dobrze smakuje. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWizualna rozkosz, dla podniebienia z pewnością również :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne jesienne ciasto - z darow jesieni, jaki fajny i zarazem ciekawy pomysl i sympatyczne zestawienie smakow.
OdpowiedzUsuńUwielbiamy robić wypieki odpowiednie do pory roku :) Dziękujemy :)
UsuńAch cudne ciacho :D
OdpowiedzUsuńAleż to pięknie wygląda. A smakuje na pewno jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie smaku i koloru :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę kuchnię jesienną :) Mogłabym jeść dosłownie wszystko z dyni! :)
OdpowiedzUsuńMy też tak uwielbiamy dynie! Mogłybyśmy ją jeść w ciastach i na wytrawnie :)
UsuńWygląda wyśmienicie. Teraz to już będę musiał zjeść coś słodkiego.
OdpowiedzUsuńHaha :D
UsuńTakiego połączenia smakowego jeszcze nie jadłam, ale że lubię zarówno dynię, jak i pomarańczę czy figi, to sądzę, że szalenie by mi to sernikowe brownie, albo brownie sernikowe smakowało :D
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz to wszystko to na pewno przypadłby Ci do gustu tak jak nam :D
UsuńAle to musi być pyszne! Chętnie bym się załapała na kawałek :)
OdpowiedzUsuńcoś dla mnie bo też lubię takie vege przysmaki
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto! Ale Wasza wersja jest nieziemska! Zjadam oczami! :) Jutro chyba też popełnię brownie :D
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że brownie się popełniło xD
UsuńTo wygląda tak cudownie, że bym tego nie zjadła! Tylko się patrzyła :)
OdpowiedzUsuńAż w końcu byś nie wytrzymała i zjadła całe za jednym razem xD
UsuńCudownie jesienne ciasto. Koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńKocham dynie :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto dziewczyny :)
OdpowiedzUsuńPorywam spory kawałek tego brownie! Cudowne jest :)
OdpowiedzUsuńUrocze ciacho zrobiłyście!
OdpowiedzUsuńDynia i pomarańcza?! :D
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie! Polecamy :)
UsuńSuper! Jeden kawałek dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńMogę przeczytać tylko pierwsze słowo "serniko-brownie" i od razu biorę kawałek :D Wy wykombinowałyście dodatkowo całkowicie inny miks smaków :O Całość wygląda pięknie i na pewno super smakuje ;) No i jeszcze ta dynia <3
OdpowiedzUsuńSą takie słowa, które kupują czytelnika w jednej chwili :D
UsuńTak jak zawsze omijam ciasta z pomarańczową nutą tak na takie bym się skusiła ❤
OdpowiedzUsuńPomarańcza w tym przypadku przełamuje słodkie smaki i nadaje takiej "świeżości" więc czasem warto się przełamać :D
UsuńFajna kolorystyka :)
OdpowiedzUsuńta masa,,ale ma super kolor <3
OdpowiedzUsuńPomarańczowy to najlepszy kolor jesieni <3
UsuńWygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńJesiennie i bogato - eksplozja smaków i kolorów. Zjadłabym... :)
OdpowiedzUsuńWasze ciasta to jedno co lepsze, każde inne i ładniejsze :) jestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
Usuńświetnie wygląda
OdpowiedzUsuńNiesamowite polaczenie smakow 😀
OdpowiedzUsuńOk, dzisiaj ten wpis wygral..
OdpowiedzUsuń;) wyglada prze cudownie!!!!!
A czy mozna bez kaszy jaglanej? :)
OdpowiedzUsuńMożna spróbować użyć innej kaszy lub ryżu :)
Usuńto ciasto obok, którego nie da się przejść obojętnie!
OdpowiedzUsuńWspaniałe, smak pewnie niezapomniany :) Sandra :))
OdpowiedzUsuń