Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
,
Wege
Bananowe muffinki z masłem orzechowym i figami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie)
Nareszcie
skusiłyśmy się na przepis innego autora! Od dawna chciałyśmy wypróbować pewien
szybki przepis na czekoladowy bananowiec od True Taste Hunters, którego bloga
obserwujemy od wieków. Zawsze jednak polegałyśmy na swoich pomysłach, tym razem
przepis Iny chodził nam po głowie zbyt długo aby go dalej ignorować 😎 Z malutkimi
modyfikacjami powstały przepyszne i urocze muffinki bananowe z kakaowymi i orzechowymi
nutami. Miazga totalna, którą polecamy każdemu 😍
Składniki (ok 15 muffinek):
Składniki (ok 15 muffinek):
-230g mąki (pół
na pół gryczana i ryżowa)
-60g kakao
-500g bardzo
dojrzałych bananów (takich z brązowymi plamkami)
-140g masła
orzechowego -u nas z kawałkami orzeszków (nie za suchego, najlepiej o dość płynnej konsystencji)
-150g melasy
np. z morwy/słodu np. ryżowego/ syropu np. klonowego lub daktylowego*
-2 łyżki
mielonego lnu
-1 łyżeczka
proszku do pieczenia na kamieniu winnym
-1 łyżeczka
sody + 1 łyżka octu jabłkowego
-2 łyżeczki cynamonu
-płaska łyżeczka
soli
*każdy wybrany płynny słodzik może mieć nieco inną konsystencję, jeśli wybierzecie gęstą melasę czy syrop daktylowy może trzeba będzie dodać trochę mleka roślinnego lub wody
*każdy wybrany płynny słodzik może mieć nieco inną konsystencję, jeśli wybierzecie gęstą melasę czy syrop daktylowy może trzeba będzie dodać trochę mleka roślinnego lub wody
Dodatkowo
-2-3 figi
-garść
orzeszków do ozdoby
-masło
orzechowe i czekolada do polania
1. Mąki,
kakao, proszek do pieczenia, mielony len, cynamon i sól wymieszać razem.
2. W
miseczce rozpuścić sodę w occie jabłkowym.
3. Banany
zmiksować na gładko z płynną substancją słodzącą, dodać masło orzechowe i
wymieszać ręcznie. (Nasze masło było z kawałkami orzechów i chciałyśmy je
zachować więc połączyłyśmy to ręcznie, w przepisie TTH można to zrobić
malakserze)
4. Suche
składniki wymieszać z mokrymi.
5. Ciasto
nakładać do muffinek (3-4 łyżki aby były wysokie) a na górę ułożyć plaster
figi.
6. Piec w 180’C
ok 30 minut.
7. Po
ostudzeniu polać muffinki masłem orzechowym, płynną czekoladą i ozdobić
orzechami.
Z takimi muffinkami to tylko na promocje, na wystawe, na konkurs i do cukierni :D
OdpowiedzUsuńtaka promocja z muffinkami nie raz chodziła nam po głowie... albo z ciasteczkami :)
UsuńTeż chciałabym móc (i w sumie mogę :D) skorzystać z innych przepisów, szczególnie z fantastycznych książek, których mam sporo, ale zawsze stawiam na swoje receptury :D
OdpowiedzUsuńMuffinki z pewnością były przepyszne ;)
Raz na jakiś czas trafi się przepis, który tak nas ciekawi, że nie ma innego wyjścia jak go zrobić no ale musi odczekać swoje xD W kolejce jest jeszcze pewien wegański sernik ale nie mamy pojęcia kiedy się pojawi :P
Usuńale cudowne, wyglądają bajecznie:)
OdpowiedzUsuńBanany, kakao, cynamon, masł orzechowe, orzechy, figi - smaki na 5+
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie. Pyszne połączenie smaków 😊
OdpowiedzUsuńPo przeczytaniu tytułu wpisu i składu babeczek zastanawiałam się czy nie będą zbyt wilgotne w środku, a tu taka pozytywna niespodzianka! *.* Mąka gryczana i kakao to według mnie połączenie świetnie sprawdzające się w wypiekach <3
OdpowiedzUsuńŚmiał rób bo dobrze się dopiekają i nie ma zakalca. Koleżanka, która nazywa się "beznadziejnym przypadkiem w kuchni" (bo nigdy nie piekła żadnego ciasta) zrobiła je i wyszły zacne :)
UsuńMuszą być pyszne, a jak wyglądają! Cukiernie powinnyście otworzyć :D
OdpowiedzUsuńMoże kiedyś :P
UsuńMale cudeńka. Lubię połączenie czekolady i bananów ❤❤❤
OdpowiedzUsuńDuet idealny a właściwie trio bo jeszcze masło orzechowe :)
UsuńWygladają piękne :) Za figami nie przepadam, ale bez nich bym wszamała :D
OdpowiedzUsuńFigi dodają uroku, banany też by ładnie wyglądały :)
UsuńPrzepysznie wyglądają, aż zgłodniałam :D
OdpowiedzUsuńDziewczyny ale wspaniałe muffinki, normalnie wyglądają bajecznie :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! :)
OdpowiedzUsuńNie dość, że wyglądają rewelacyjnie, to jeszcze maja super skład :) Pyszne muszą być :)
OdpowiedzUsuńP.S. U mnie też tak często jest, że tyle fajnych przepisów mam już zapisanych do zrobienia, ale ciągle coś nowego wymyślam i czasu na ich przygotowanie brakuje :)
No dokładnie, mamy w kolejce jeszcze super serniczek ale nie wiemy kiedy będzie na niego czas :P
UsuńZ pewnością takie babeczki trafiłyby w moje kubki smakowe :)
OdpowiedzUsuńu was jak zawsze smacznie!
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie :) Aż nabrałam ochoty na coś czekoladowego :)
OdpowiedzUsuńmałe cudeńka;) wyglądają świetnie:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe muffinki :) serdecznie pozdrawiam Was Dziewczyny :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i również pozdrawiamy :*
Usuńwygląda wybornie <3
OdpowiedzUsuńCiągle robię muffiny,kocham <3
OdpowiedzUsuńA my właśnie za mało robimy babeczek :P
Usuńjadłabym oj jadła;)
OdpowiedzUsuńJuż samo patrzenie na zdjęcie muffinek sprawia, że leci mi ślinka :) Przepis wydaje się łatwy, a babeczki muszą smakować cudownie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest naprawdę łatwy, nawet nasza koleżanka, która nigdy wcześniej nie piekła ciasta zrobiła je i była bardzo zadowolona :)
UsuńSuper skład i wyglądają na prawdę świetnie. Mam masło orzechowe więc chyba zrobię
OdpowiedzUsuńŚmiało! Polecamy :)
UsuńNawet bez fig smakowałyby fantastycznie!
OdpowiedzUsuńTeraz, po obiadku, właśnie tego mi trzeba :D
OdpowiedzUsuńObłędne ☺☺
OdpowiedzUsuńWow, już same zdjęcia zachęcają do skosztowania muffinek! :)
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam z przepisu - tym bardziej, że wszystkie składniki są przeze mnie bardzo lubiane.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie!
Jak najbardziej zachęcamy :)
UsuńAle pyszne *.* Kakaowe i orzechowe nuty zdecydowanie do mnie przemawiają ;D
OdpowiedzUsuńAle cudowne. :)
OdpowiedzUsuńMuffineczki to specjalność mojej córeczki :) uwielbia je piec i muszę jej podsunąć Wasz przepis bo wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis to taki nie nasz bo Iny z bloga TTH ale jak najbardziej polecamy córci :)
Usuńpoproszę jedną^^
OdpowiedzUsuńWeź nawet dwie :D
UsuńAle to musi być pyszne! Od oglądania zdjęć aż zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńCudowne, smakowite i jak zawsze pożywne muffinki :)
OdpowiedzUsuńSame moje ulubione składniki :-) Muffiny wyglądają kozacko, pewnie jeszcze lepsze są w smaku <3 dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńPodziękujmy Inie z bloga TTH :)
UsuńTe muffinki wyglądają obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńjakie to musi byc pyyyyyszne!!! <3
OdpowiedzUsuńPyszności!!!
OdpowiedzUsuńO nie ja nie bardzo lubię figę :D
OdpowiedzUsuńfigi można zastąpić plasterkami bananów :P
Usuńwyglądają rewelacyjnie! Oj jadłabym... :)
OdpowiedzUsuńcodziennyuzytek.pl
Kilka dni temu zrobiłam brownie z cukinii z Waszego przepisu, właśnie w formie muffinek. Wprawdzie przy jedzeniu strasznie się kruszyły, ale były przepyszne :)
OdpowiedzUsuńSuper! Dlatego też nasączałyśmy ciasto kakao ale świetnie, że smakowało :) Te się nie kruszą :P
UsuńBOSKIE! Brakuje mi tylko masła orzechowego, ale szybko nadrobię by je spróbować :)
OdpowiedzUsuńSara's City
Super i smacznego! :)
UsuńUwielbiam czekoladowo-bananowe wypieki :D
OdpowiedzUsuńWyglądają nie jak babeczki, ale jak cukiereczki muffinkowe ;) Cudowne :D
OdpowiedzUsuńWyglądają na pyszne ;)
OdpowiedzUsuńale ślicznie wyglądają
OdpowiedzUsuńUwielbiam patrzeć na przepisy TTH, a te muffiny muszą być obłędne :)
OdpowiedzUsuńMy też :) Koniecznie musisz ich spróbować :)
UsuńW punkt w moje smaki! Koniecznie zapisuje do zrobienia!
OdpowiedzUsuńWyglądają niezwykle pysznie! Porywam kilka... :)
OdpowiedzUsuńObłędne i na pewno wypróbuje bo mam akurat melasę z morwy to się chyba nadaje? Sandra :))
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak tylko dolej trochę więcej płynu (mleka roślinnego/zwykłego/wody) jeśli masa będzie za sucha :D
UsuńNa pierwszy rzut oka wydają się mocno czekoladowe aż gorzkie - ale chętnie bym je spróbowała!
OdpowiedzUsuńzjadłabym do kawusi taką babeczkę :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, zapisany, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńKupiłyście mnie już przy bananach i maśle orzechowym, a tu jeszcze figi do tego - mniam :)
OdpowiedzUsuń