Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Durszlak
,
Przepisy
Tort kasztanowo-kakaowy z jogurtowym kremem i czereśniami (bez glutenu, cukru białego)
Przed Wami tort, który był bohaterem jednej z naszej sesji zdjęciowej w cukierniczym wydaniu. Torcik nie tylko spisał się wizualnie ale również (a nawet przede wszystkim) smakowo! a to dlatego, że po wszystkim został rozkrojony i podzielony na osoby zaangażowane. Wszystkie potwierdziły, że biszkopt z mąki kasztanowej jest bardzo smaczny, delikatny i słodszy (ta mąka jak żadna inna podbija słodycz wypieku). Całość wypadła tak dobrze, że tydzień później upieczony został bardzo podobny tort kasztanowy na inną imprezkę i również zbierał pozytywne recenzje. Nawet Pani z celiakią była bardzo zadowolona, że torcik jest bez glutenu (mąka z firmy Incola jest certyfikowana) a do tego taki pyszny. Szczerze polecamy przepis jak i tą mąkę ❤ 😍
Składniki (śr: 18 cm):
Kasztanowy
biszkopt
-5 dużych
jajka
-20g skrobi
z tapioki (lub ziemniaczanej/kukurydzianej)
-35g kakao
-200g
ksylitolu
-2 łyżki
oleju rzepakowego
-szczypta
soli
Krem
jogurtowo-kokosowy
-400-500g
serka homogenizowanego
-400g
jogurtu typu greckiego
-ksylitol
-sok z
połówki cytryny
-mąka
kokosowa ok 4 łyzki
Polewa
daktylowo-kakaowa
-80g daktyli
-3 łyżki
gorzkiego kakao
- ½ szkl.
ciepłej wody
-2 płaskie
łyżeczki żelatyny + ¼ szkl. wody
Dodatkowo
-czereśnie (lub wiśnie)
-dżem
wiśniowy lub czereśniowy (do posmarowania blatów)
-kakao (do ozdoby)
BISZKOPT
KASZTANOWY
Białka
oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli).
Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol
i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym
żółtku (po każdym chwilę miksując) oraz strumieniem wlewać olej. Mąkę, proszek
i skrobie wymieszać razem z kakao, dalej przesiać stopniowo przez sitko do masy
jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.
Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez
około 30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się
dopiekło przy pomocy patyczka). Ostudzony biszkopt podzielić na 3 równe blaty.
KREM
JOGURTOWO-KOKOSOWY
Serek i
jogurt wymieszać, dodać dowolną ilość ksylitolu i sok z cytryny. Do masy wsypać
4 łyżki mąki kokosowej, wymieszać i zostawić na 5 minut do napęcznienia mąki.
Jeśli krem jest za rzadki dodać jeszcze jedną łyżkę.
POLEWA
DAKTYLOWO-KAKAOWA
Daktyle
namoczyć w gorącej wodzie na ok 30minut, następnie odcedzić i zmiksować z ½
szkl. ciepłej wody oraz z kakao na gładką masę. Żelatynę namoczyć w ¼ szkl.
wody przez ok 5 minut. Następnie zagotować/podgrzać (np. w mikrofali) i mieszać
aż do rozpuszczenia. Wlać ją do masy kakaowej jednocześnie mieszając całość.
Zostawić w lodówce do momentu lekkiego stężenia.
1.Pierwszy
blat posmarować dżemem.
2. Nałożyć
na blat z dżemem krem, najlepiej ze szprycy czy woreczka z odciętym końcem a po
bokach i do środka ułożyć w dowolnej konfiguracje czereśnie bądź wiśnie (na
bokach są owoce z pestkami aby trzymały piętra i nie wyciskał się z nich sok).
3. Nałożyć
kolejny blat i powtórzyć czynności z dżemem, kremem i owocami.
4. Na górę
położyć ostatni blat, którego polać nieco tężejącą polewą.
5. Kiedy
polewa zastygnie (w lodówce) posypać całość kakao i udekorować według własnych
preferencji.
Czy z mąki ryżowej biszkoptów uda?
OdpowiedzUsuńOczywiście :) Tutaj jest biszkopt na samej ryżowej http://www.candypandas.pl/2017/02/kokosowy-tort-musli-z-owocami-bez.html
UsuńOraz tutaj po prostu zamień gryczaną mąkę na ryżową http://www.candypandas.pl/2017/04/kakaowy-tort-z-marchewka-bez-glutenu.html (a i w tym przepisie jeżeli nie chcesz to nie musisz dodawać oleju) :)
Wygląda cudownie i Wy załapałyście się na sesję :)
OdpowiedzUsuńTeraz musze przejrzeć Wasz blog w poszukiwaniu przepisu, który najbardziej do mnie przemówi... wiecie po co xD Wybór nie będzie łatwy:)
To daj znać co wybrałaś a w razie pytań to pisz śmiało :)
UsuńTort wyglada obłędnie i nie wydaje się aż taki trudny w wykonaniu. Przetestuje przepis na następne urodziny 😊
OdpowiedzUsuńTorty wydają sie tylko trudne bo są warstwowe ale w rzeczywistości można zrobić prosty i efektowny tort :)
UsuńHej. Wszystko robicie we dwie? Czy tylko jecie we dwie? ;)
OdpowiedzUsuńAngelika głównie zajmuje się wypiekami na blogu ale jemy zawsze we dwie xD
UsuńOjejku, ja jestem teraz na poście Dąbrowskiej więc patrzenie na takie pyszności sprawia mi dosłownie ból bo nie mogę większości składników xD Ale dodam sobie do listy 'co zjeść za 42 dni' i na pewno przygotuję jak już będę mogła :P
OdpowiedzUsuńSakurakotoo ❀ ❀ ❀
Ojej to przepraszamy i życzymy wytrwałości oraz dobrego samopoczucia na takim poście :)
Usuńkolejny bajeczny wypiek!
OdpowiedzUsuńNa sam widok aż zgłodniałam *.* Z chęcią wypróbuję przepis ^^
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Jaki wysoki :D
OdpowiedzUsuńTort wygląda obłędnie i ciekawa jestem tej mąki, bo do tej pory nie miałam z nią styczności :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecamy, jest nieco słodka i delikatna :)
UsuńPiękny i apetyczny <3 Raj dla podniebienia <3
OdpowiedzUsuńJa nadal nie dotarłam do mąki kasztanowej... mam tyle innych w szafce czekających na zużycie, że nie wiem kiedy się skończą :D.
OdpowiedzUsuńTeż tak miałyśmy w którymś momencie ale dotarłyśmy prawie do końca nowości :D
UsuńWygląda obłędnie :D
OdpowiedzUsuńBardzo apatycznie wygląda. Ja niestety z powodu remonta nie mam od listopada piekarnika, ale kiedyś będzie. Chętnie wrócę do przepisu.
OdpowiedzUsuńRozumiemy ten ból też byłyśmy pozbawione stałego dostępu do piekarnika na 2 lata :P
UsuńAle ekstra tort, po prostu zaniemówiłam z wrażenia :) gratuluję talentu :)
OdpowiedzUsuńPiękny :) Szkoda zjadać!
OdpowiedzUsuńTort wygląda obłędnie :) Na taki miałabym ochotę :)
OdpowiedzUsuńmmmm... wygląda wspaniale <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam tu do Was zaglądać ;) te wasze wypieki są niesamowite :) a ja uwielbiam wszystko co słodkie :)
OdpowiedzUsuńMy też uwielbiamy wszystko co słodkie i co robi wrażenie wizualne :) Dziękujemy :*
UsuńWszystkie przepisy bym chciała wykorzystać, ale kiedy czas na to znaleźć :D
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie i ma składniki, które sama lubię używać w wypiekach :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie prezentuje się zacnie. Przyznam szczerze, że nie miałem pojęcia o istnieniu mąki kasztanowej... Im częściej w ostatnim czasie zaglądam na różne blogi kulinarne, tym więcej widzę składników, o których nie miałem pojęcia.
OdpowiedzUsuńNa pewno jeszcze nie raz się zdziwisz bo i my czasem mamy momenty zaskoczenia mimo, że wydaje nam się że jesteśmy na bieżąco z tematem :)
Usuńtort pierwsza klasa:)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie! Ciekawi mnie ta mąka kasztanowa, musi świetnie się sprawdzać do takich słodkich wypieków :)
OdpowiedzUsuńRobiłyśmy też kiedyś placuszki i gofry słodko-wytrawne z tej mąki i również wyszły przepyszne :)
UsuńBiorę w ciemno :) Wygląda tak fantastycznie, że chyba teraz ciężko będzie mi się skupić na pracy :D
OdpowiedzUsuńWiemy jak to jest :D Nam było ciężko skupić się na nauce myśląc o wypiekach ale teraz gdy pracuje jako cukiernik to łącze przyjemne z pożytecznym xD
UsuńOwocki bym oddał komuś resztę bym zjadł :D
OdpowiedzUsuńMożna wymienić na inne ulubione :) Nie pogniewamy się :D
UsuńWygląda idealnie i na pewno świetnie smakuje, kasztanowy biszkopt brzmi świetnie ;)
OdpowiedzUsuńJak zobaczyłam na Insta zdjęcia tego tortu, to automatycznie dostałam ślinotoku :D Kakao, wiśnie i mąka kasztanowa - idealne połączenie.
OdpowiedzUsuńNie przepadam za czereśniami, ale to szczegół ;) Jadłabym... *.*
OdpowiedzUsuńNie rozumiemy tego ale szanujemy xD Haha można wybrać inne ulubione owocki :)
UsuńTort smakuje jeszcze lepiej niż wygląda - ten fakt jest ponad moje wyobrażenie. To cudo wygląda aż za dobrze! :D Mąka kasztanowa jako mistrz w podbijaniu słodyczy pewnie będzie zyskiwać coraz większą sławę ;)
OdpowiedzUsuńSławna mogła być już od dawna bo na rynku już trochę się znajduje ale niezbyt często widzimy ją w przepisach u blogerów :) Dzięki :*
UsuńPrzecudny torcik☺
OdpowiedzUsuńJak zawsze wygląda niesamowicie apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńkolejne cukiernicze arcydzieło, które wyszło spod Waszych rąk <3
OdpowiedzUsuńnormalnie foodgazm :D
OdpowiedzUsuńHaha :D
UsuńTorcik naprawdę bajeczny :D Od razu skojarzył mi się z tortem szwarcwaldzkim, do którego zawsze miałam słabość, ale ten Wasz kusi mnie zdecydowanie bardziej :D
OdpowiedzUsuńNam też się tak skojarzył gdy go robiłyśmy ale oryginału nigdy nie jadłyśmy :P
UsuńWygląda wyśmienicie :) Mąkę tej marki także testowałam i faktycznie jest godna polecenia. W ogóle to zapomniałam o istnieniu mąki z kasztanów, a mam jedną w zapasie, więc czym prędzej muszę zrobić coś z jej udziałem :D
OdpowiedzUsuńTo nie ma się nad czym zastanawiać :D My musimy kupić kolejny jej zapas :D
UsuńDziewczyny wygląda obłędnie :-) z chęcią bym zjadła kawałek nawet teraz :-)
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco i smacznie oczywiście :)
OdpowiedzUsuńSmakowite kąski ;*
OdpowiedzUsuńA te Panie co jedzą torcik to w gratisie ? ;-)
OdpowiedzUsuńTo nawet podwójny gratis :D
UsuńHej, Pandy! Litości!!!! Czy ja zawsze musze do Was wpadać przed obiadem! :) No, i dietę szlag trafił! :)
OdpowiedzUsuńPrzepraszamy za to niedogonienia :P
UsuńRewelacyjny, będzie mi się śnił po nocach. ;)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się naprawdę pięknie! Aż nabrałam ochoty na czereśnie patrząc na niego :)
OdpowiedzUsuńGdybym u Ciebie nie skomentowala, to bym zgrzeszyla ;)
OdpowiedzUsuńKomentarz nawet pod groźbą grzechu jest mile widziany :D
UsuńBardzo ładny i jeszcze zdrowy - ideał!
OdpowiedzUsuńTak smakowicie wygląda, ze przy najbliższej okazji kupię taką mąkę i zrobię podobny torcik ❤❤❤
OdpowiedzUsuńCiekawe jak smakuje słodyczowy biszkopt z mąki kasztanowej :D Wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńTaki torcik, to prawdziwe arcydzieło, raj nie tylko dla oczu, ale i za pewne dla podniebienia! <3 Pozdrawiam i zapraszam do mnie!
OdpowiedzUsuńOstatnia fota kupiła internety <3
OdpowiedzUsuńNas też zawsze najbardziej ciekawi przekrój ciasta :P Tło jest mało istotne xD
UsuńPychotka, aż miło popatrzeć ;) :D
OdpowiedzUsuńTort marzenie...mniam :)
OdpowiedzUsuńkasztanowy!! jeju, rozpieszczacie mnie! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. I jaki cudowny w przekroju.
OdpowiedzUsuńObłędny tort!
OdpowiedzUsuńPrzesliczny i bezglutenowy. Oczami wyobrazni przeczuwam, ze przepyszny. Widze, jak 2 lyzeczki i 4 rece probuja zaatakowac jeden talerzyk. Czyzby to juz ostatni kawalek tego przepysznego tortu?
OdpowiedzUsuńTo był pierwszy upragniony po 2h sesji zdjęciowej więc atak to mało powiedziane :D
UsuńWoooow wygląda wspaniale :D a ja akurat dietę zaczynam :)
OdpowiedzUsuńKolejna na diecie :D Ale oglądać foteczki można :)
Usuń... a ja się odchudzam, bo sobie pofolgowałam i jak żyć? patrząc na taki tort ???
OdpowiedzUsuńJesteś już chyba 5 osobą, która jest na diecie :D Nie warto odchudzać się we wakacje, zacznijcie od września xD
UsuńAleż ten tort obłędnie wygląda. Aż chce się piec zdrowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńCudo, a miałam się odchudzać. Są jeszcze czereśnie? Ja miałam takie urwanie głowy ostatnio, że już je spisałam na straty.
OdpowiedzUsuńZacznij dietę od września bo we wakacje nie polecamy się odchudzać xD
UsuńProponujemy to również dziewczynom u góry :P Jak robiłyśmy to ciasto to jeszcze były ale spokojnie można użyć wiśnie, które my jeszcze mamy, lub inne owocki :)
Taką piękność z przyjemnością podałabym na imprezie urodzinowej bliskiej osoby. Żeby jednak upiec albo zjeść samemu? Nope :P
OdpowiedzUsuńDziewczyny, jak zwykle przeszłyście same siebie! <3
OdpowiedzUsuńAle naszła mnie ochota na takie słodkości :)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja, chociaz ja mało piekę, ale gdyby mi tak ktoś zrobił:-)
OdpowiedzUsuńNa sam widok już mi ślinka cienkie. Tylko szkoda, że mi zawsze wychodzą zakalce..dlatego lubię jak ktoś zrobi takie pyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńA my lubimy je robić dla kogoś :)
UsuńPo prostu cudo! <3 Prezentuje się obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pzewyśmienicie! :)
OdpowiedzUsuńDużo tu pysznych tortów. Jestem w raju ;)
OdpowiedzUsuń