Ciasto kokosowe z owocami i kruszonką (bez glutenu, cukru białego, laktozy)


Kolejne ciasto, które zostało wykonane spontanicznie bez zamiaru wstawiania na bloga. Jak się można domyślić wyszło przepyszne, dlatego dzielimy się nim z Wami 😎 Ciasto bardzo przypomina drożdżowe lub ucierane z owocami  a jest jakby bogatszą wersją biszkoptu. Bardzo polecamy fanom kokosu, ponieważ mąka kokosowa a dokładnie jej aromat jest mocno wyrazisty. Dodatkową zaletą tej mąki jest fakt, że ciasto się nie zapada i można użyć dużej ilości owoców! 😍






Składniki (forma 18x18 cm):
-2 pomarańcza
-150g mąki ryżowej
-100g mąki kokosowej
-6 średnich jajek
-150g ksylitolu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym/lub zwykły
-100ml oleju rzepakowego
-owoce (porzeczki, maliny, rabarbar, agrest, truskawki itd)

Kruszonka
-płatki owsiane
-wiórki kokosowe
-olej kokosowy + ciepła woda
-ksylitol

1. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia  i przesiać przez sito aby nie było grudek.
2. Pomarańcze obrać ze skórki, wyciągnąć pestki i zmiksować na gładką masę blenderem razem  olejem. Można kupić pomarańcze ekologicznę, dokładnie je umyć i zetrzeć również skórkę dla mocniejszego aromatu.
3. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę z ksylitolem. Następnie kolejno dodawać żółtka do białek ciągle miksując. 
4. Papierem do pieczenia wyłożyć formę. Piekarnik nastawić na 180’C.
5. Do piany dodać zmiksowane pomarańcze z olejem, mąki i wszystko wymieszać.  Ciasto za chwilkę będzie bardzo gęste bo mąka kokosowa zacznie pęcznieć.
6. Wyłożyć ciasto do formy wyrównując górę. Posypać owocami i lekko je docisnąć (owoce się nie zapadną więc można ich włożyć dużo).
7. Przygotować kruszonkę, czyli płatki, kokos i ksylitol wymieszać, dodać łyżkę lub dwie oleju kokosowego i gorącej wody do uzyskania jakby kruszonki. Wszystko na oko ;)
8. Posypać ciasto kruszonką i piec ok 40 minut do tzw. suchego patyczka.


82 komentarze:

  1. Królowe wypieków i nie tylko <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie przepysznie to pewnie nie, ale na pewno wyszło ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda wspaniale, w sam raz na piknik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nam się tak skojarzyło więc będziemy na piknik robić takie muffinki :D

      Usuń
  4. Pycha! Zdecydowanie moje smaki :) ciasto wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko co lubię, muszę wypróbować <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Podam przepis dla zwariowanej znajomej ktora uwielbia takie ___ bez cukru, bez glutenu itp :) napewno wyjdzie ok i wtedy sprawdze ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. jakiej wielkościany jest blacha na tą porcję?

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha, chociaż ja tam nie mam nic do glutenu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać mąkę pszenną pół na pół z kokosową :)

      Usuń
  9. Obłędnie się prezentuje :) !

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda apetycznie, z mąkinkokosowej jeszcze nic nie piekłam więc chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  11. ale sie zgrałyśmy:)
    ale kruszoneczki to ja bardzo lubię;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ten czas gdzie na takie ciacha przychodzi ochota :D

      Usuń
  12. Ale cudo <3 no i kokosowe, więc automatycznie przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na zdjęciu wygląda obłędnie:) mam ochotę na taki deser!

    OdpowiedzUsuń
  14. Dobry dowód na to, że zdrowe jedzenie nie musi być nudne ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale cudo! Z owocami sezonowymi musi być pyszne :) I do tego mąka kokosowa <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kokos świetnie wgrał się w smaki owoców, a mąka kokosowa okazała się genialna w takich wypiekach z owocami bo przynajmniej nic nie opada :P

      Usuń
  16. Ciasto jest bardzo apetyczne! Często używam kokosowej mąki do wypieków słodkich i chleba, a nawet naleśników

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie to tylko do chleba jej nie dodawałyśmy ale przyjdzie taki czas :P

      Usuń
  17. idealne na rodzinny piknik :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Robiłam wczoraj ciasto z owocami - dyniowe ze śliwkami i nektarynkami, taka kruszona z płatków owsianych na pewno fajnie by je ubogaciła ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo ciekawy przepis, musi być pyszne.Chyba spróbuję zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  20. Piękne domowe ciacho, jak u babci, tylko zdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepis fajny, ale nie dla mnie:-) jednak gdyby tak pozamieniać byłby pewnie tez pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie jestem fanką ciast wegańskich, ale to rzeczywiście wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat to nie jest wegańskie :P ale pewnie można by je zweganizować ;)

      Usuń
  23. Można jeść pysznie, słodko i zdrowo. Świetne ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Dla mnie jak najbardziej przydatny przepis

    OdpowiedzUsuń
  25. Wstawiajcie nawet te, bez zamiaru, bo na diecie można troszke sobie choć popatrzeć :D

    OdpowiedzUsuń
  26. To ciacho bardzo kojarzy mi się z dzieciństwem. Mimo, że uwielbiam robić ciasta drożdżowe, to mogłabym z nich czasami zrezygnować na rzecz takiego kolegi! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiele osób ma skojarzenie z dzieciństwem lub wyrobem babci :D My też :)

      Usuń
  27. Ach ta kruszonka :) Wyjadłabym ją!

    OdpowiedzUsuń
  28. Ciasto prezentuje się znakomicie! :)
    Na pewno skorzystam z przepisu.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  29. Odpowiedzi
    1. U nas też babcia latem zawsze miała gdzie w schowane kawałek takiego ciasta do kawki :D

      Usuń
  30. Co prawda za kokosem nie przepadam, ale czasem zdarza mi się zaszaleć :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Amazing post, dear! A big hello from Germany!
    Hugs ♥

    OdpowiedzUsuń
  32. To ciasto wygląda wspaniale. Skusiłabym się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Ha pamiętam ze.ze.zawsze zaczynałam od kruszonki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My zawsze musiałyśmy kruszonki robić więcej bo zanim została położone na ciasto to już połowy nie było xD

      Usuń
  34. Uwielbiam takie ciasta. Wyglada oblednie

    OdpowiedzUsuń
  35. Wygląda bardzo apetycznie, aż chciałoby się wyciągnąć rękę i podskubać ;)))

    OdpowiedzUsuń
  36. Wygląda obłędnie a kokosy mogę jeść każdego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  37. Kokosowe i z owocami, to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Mam ostatnio dużo borówek, myślę że pasowałyby do tego przepisu 😁

    OdpowiedzUsuń
  39. Super ciacho :D Wygląda rewelacyjnie !

    OdpowiedzUsuń
  40. Zachowam go na najbliższe wypieki :)

    Pozdrawiam
    Sara's City

    OdpowiedzUsuń
  41. Piękne ciasto w zdrowej wersji :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  42. To coś dla mnie. Czy to ciasto wyjdzie z mąki z zielonego groszku? Albo z soczewicy? Czy będzie zakalec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z groszku będzie wyczuwalne z soczewicy nie wiemy. Kiedyś piekłyśmy biszkopt na mące z ciecierzycy i nie było mocno czuć strączkami ale lepiej dać taką mąkę pół na pół z inną. Jeśli chodzi o zakalca to może być nieco cięższe ale raczej zakalec nie powinien wyjść.

      Usuń
  43. Fan kokosu się zgłasza :D Wygląda bardzo apetycznie :) Bardzo lubię ciasta tego typu :)

    OdpowiedzUsuń
  44. A tam bez glutenu ;p zjadłbym wszystko co byście zrobiły :D

    OdpowiedzUsuń
  45. Mmmm, kokos z kruszonką.
    Całuski, zapraszam na mój nowy blog!

    OdpowiedzUsuń
  46. W sam raz do kawki, którą właśnie piję :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Ciasto, które je się bez wyrzutów sumienie;) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  48. Ciasto wygląda przepysznie, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Wspaniałe ciacho dziewczyny :-) zjadłabym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  50. A co zamiast pomarańczy? Jakoś nie lubię ich skórek i błonek w cieście.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spróbować z innymi owocami, np. nektarynkami ale bez skórki. Pewnie będzie ciekawie smakować :)

      Usuń
  51. Pyszne :) Muszę w końcu zrobić jakieś ciasto z owocami :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger