Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
Ciasto kokosowe z owocami i kruszonką (bez glutenu, cukru białego, laktozy)
Kolejne ciasto, które zostało wykonane spontanicznie bez zamiaru wstawiania na bloga. Jak się można domyślić wyszło przepyszne, dlatego dzielimy się nim z Wami 😎 Ciasto bardzo przypomina drożdżowe lub ucierane z owocami a jest jakby bogatszą wersją biszkoptu. Bardzo polecamy fanom kokosu, ponieważ mąka kokosowa a dokładnie jej aromat jest mocno wyrazisty. Dodatkową zaletą tej mąki jest fakt, że ciasto się nie zapada i można użyć dużej ilości owoców! 😍
Składniki (forma 18x18 cm):
-2
pomarańcza
-150g
mąki ryżowej
-100g
mąki kokosowej
-6 średnich jajek
-150g
ksylitolu
-1
łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym/lub zwykły
-100ml
oleju rzepakowego
-owoce (porzeczki, maliny, rabarbar, agrest, truskawki itd)
Kruszonka
-płatki
owsiane
-wiórki
kokosowe
-olej
kokosowy + ciepła woda
-ksylitol
1.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia
i przesiać przez sito aby nie było grudek.
2.
Pomarańcze obrać ze skórki, wyciągnąć pestki i zmiksować na gładką masę
blenderem razem olejem. Można kupić
pomarańcze ekologicznę, dokładnie je umyć i zetrzeć również skórkę dla
mocniejszego aromatu.
3.
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę z ksylitolem. Następnie
kolejno dodawać żółtka do białek ciągle miksując.
4.
Papierem do pieczenia wyłożyć formę. Piekarnik nastawić na 180’C.
5.
Do piany dodać zmiksowane pomarańcze z olejem, mąki i wszystko wymieszać. Ciasto za chwilkę będzie bardzo gęste bo mąka
kokosowa zacznie pęcznieć.
6.
Wyłożyć ciasto do formy wyrównując górę. Posypać owocami i lekko je docisnąć
(owoce się nie zapadną więc można ich włożyć dużo).
7.
Przygotować kruszonkę, czyli płatki, kokos i ksylitol wymieszać, dodać łyżkę
lub dwie oleju kokosowego i gorącej wody do uzyskania jakby kruszonki. Wszystko
na oko ;)
8.
Posypać ciasto kruszonką i piec ok 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Królowe wypieków i nie tylko <3
OdpowiedzUsuńDla mnie przepysznie to pewnie nie, ale na pewno wyszło ładnie :)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale, w sam raz na piknik :)
OdpowiedzUsuńTeż nam się tak skojarzyło więc będziemy na piknik robić takie muffinki :D
UsuńPycha! Zdecydowanie moje smaki :) ciasto wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńWszystko co lubię, muszę wypróbować <3
OdpowiedzUsuńPodam przepis dla zwariowanej znajomej ktora uwielbia takie ___ bez cukru, bez glutenu itp :) napewno wyjdzie ok i wtedy sprawdze ;)
OdpowiedzUsuńSuper, mamy nadzieję, że będzie smakować :)
Usuńjakiej wielkościany jest blacha na tą porcję?
OdpowiedzUsuń18x18 cm :)
UsuńPycha, chociaż ja tam nie mam nic do glutenu ;)
OdpowiedzUsuńMożna dodać mąkę pszenną pół na pół z kokosową :)
UsuńObłędnie się prezentuje :) !
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie, z mąkinkokosowej jeszcze nic nie piekłam więc chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńale sie zgrałyśmy:)
OdpowiedzUsuńale kruszoneczki to ja bardzo lubię;D
To ten czas gdzie na takie ciacha przychodzi ochota :D
UsuńAle cudo <3 no i kokosowe, więc automatycznie przepyszne :)
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu wygląda obłędnie:) mam ochotę na taki deser!
OdpowiedzUsuńDobry dowód na to, że zdrowe jedzenie nie musi być nudne ;)
OdpowiedzUsuńAle cudo! Z owocami sezonowymi musi być pyszne :) I do tego mąka kokosowa <3
OdpowiedzUsuńKokos świetnie wgrał się w smaki owoców, a mąka kokosowa okazała się genialna w takich wypiekach z owocami bo przynajmniej nic nie opada :P
UsuńCiasto jest bardzo apetyczne! Często używam kokosowej mąki do wypieków słodkich i chleba, a nawet naleśników
OdpowiedzUsuńW sumie to tylko do chleba jej nie dodawałyśmy ale przyjdzie taki czas :P
Usuńidealne na rodzinny piknik :)
OdpowiedzUsuńKocham kokos ❤
OdpowiedzUsuńRobiłam wczoraj ciasto z owocami - dyniowe ze śliwkami i nektarynkami, taka kruszona z płatków owsianych na pewno fajnie by je ubogaciła ;)
OdpowiedzUsuńDyniowa wersja na pewno też wyszła zacnie :D
UsuńBardzo ciekawy przepis, musi być pyszne.Chyba spróbuję zrobić.
OdpowiedzUsuńPolecamy i nie jest wcale trudny :D
UsuńPiękne domowe ciacho, jak u babci, tylko zdrowsze :)
OdpowiedzUsuńPrzepis fajny, ale nie dla mnie:-) jednak gdyby tak pozamieniać byłby pewnie tez pyszny.
OdpowiedzUsuńNie jestem fanką ciast wegańskich, ale to rzeczywiście wygląda super.
OdpowiedzUsuńAkurat to nie jest wegańskie :P ale pewnie można by je zweganizować ;)
UsuńMożna jeść pysznie, słodko i zdrowo. Świetne ciasto ;)
OdpowiedzUsuńDla mnie jak najbardziej przydatny przepis
OdpowiedzUsuńCieszymy się bardzo :)
UsuńWstawiajcie nawet te, bez zamiaru, bo na diecie można troszke sobie choć popatrzeć :D
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na piknik:)
OdpowiedzUsuńTo ciacho bardzo kojarzy mi się z dzieciństwem. Mimo, że uwielbiam robić ciasta drożdżowe, to mogłabym z nich czasami zrezygnować na rzecz takiego kolegi! <3
OdpowiedzUsuńWiele osób ma skojarzenie z dzieciństwem lub wyrobem babci :D My też :)
UsuńPrzepiękne ciacho☺
OdpowiedzUsuńAch ta kruszonka :) Wyjadłabym ją!
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się znakomicie! :)
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam z przepisu.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie!
Ale robicie smaka !
OdpowiedzUsuńw sam raz by mieć pod ręką :)
OdpowiedzUsuńU nas też babcia latem zawsze miała gdzie w schowane kawałek takiego ciasta do kawki :D
UsuńCo prawda za kokosem nie przepadam, ale czasem zdarza mi się zaszaleć :D
OdpowiedzUsuńAmazing post, dear! A big hello from Germany!
OdpowiedzUsuńHugs ♥
Thank you and greetings :*
UsuńMniam wyglada smakowicie!:)
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda wspaniale. Skusiłabym się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńprzepiękne:)
OdpowiedzUsuńHa pamiętam ze.ze.zawsze zaczynałam od kruszonki
OdpowiedzUsuńMy zawsze musiałyśmy kruszonki robić więcej bo zanim została położone na ciasto to już połowy nie było xD
UsuńUwielbiam takie ciasta. Wyglada oblednie
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, aż chciałoby się wyciągnąć rękę i podskubać ;)))
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie a kokosy mogę jeść każdego dnia.
OdpowiedzUsuńKokosowe i z owocami, to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale 😍
OdpowiedzUsuńMam ostatnio dużo borówek, myślę że pasowałyby do tego przepisu 😁
OdpowiedzUsuńTak naprawdę pasowałby każdy ulubiony owoc :D
UsuńSuper ciacho :D Wygląda rewelacyjnie !
OdpowiedzUsuńMMM aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńZachowam go na najbliższe wypieki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sara's City
Mamy nadzieję, że będzie pysznie :)
UsuńRewelacja :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto w zdrowej wersji :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie. Czy to ciasto wyjdzie z mąki z zielonego groszku? Albo z soczewicy? Czy będzie zakalec?
OdpowiedzUsuńZ groszku będzie wyczuwalne z soczewicy nie wiemy. Kiedyś piekłyśmy biszkopt na mące z ciecierzycy i nie było mocno czuć strączkami ale lepiej dać taką mąkę pół na pół z inną. Jeśli chodzi o zakalca to może być nieco cięższe ale raczej zakalec nie powinien wyjść.
UsuńFan kokosu się zgłasza :D Wygląda bardzo apetycznie :) Bardzo lubię ciasta tego typu :)
OdpowiedzUsuńA tam bez glutenu ;p zjadłbym wszystko co byście zrobiły :D
OdpowiedzUsuńTo jest prawidłowa odpowiedź :D
UsuńMmmm, kokos z kruszonką.
OdpowiedzUsuńCałuski, zapraszam na mój nowy blog!
W sam raz do kawki, którą właśnie piję :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się bez ograniczeń xD
UsuńCiasto, które je się bez wyrzutów sumienie;) Pycha!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie, chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho dziewczyny :-) zjadłabym z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńA co zamiast pomarańczy? Jakoś nie lubię ich skórek i błonek w cieście.
OdpowiedzUsuńMożesz spróbować z innymi owocami, np. nektarynkami ale bez skórki. Pewnie będzie ciekawie smakować :)
UsuńPyszne :) Muszę w końcu zrobić jakieś ciasto z owocami :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha :)
OdpowiedzUsuń