Brownie kasztanowe z karmelem kokosowym i Super krówkami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie)


Bardzo danwo temu upiekłyśmy dość spontanicznie brownie na bazie mąki kasztanowej i melasy karobowej, która zalegała w lodówce. Okazało się, że było tak dobre, że zjadłyśmy je jeszcze ciepłe a smak został z nam aż do teraz. Postanowiłyśmy je odtworzyć i jeszcze udoskonalić o ulubione wegańskie krówki. Jak wyszło? No REWELACJA 😎 Brownie jest bardzo kakaowe z dość silnym posmakiem melasy a krówki wewnątrz są ciągnące i rozpływające zarazem. Cudo, które szczerze polecamy 😍






Składniki (śr: 18 cm):
-160g mąki kasztanowej
-140g mąki gryczanej
-80g kakao
-50g cukru kokosowego
-7-9 łyżek melasy z karobu
-250ml ciepłego napoju roślinnego lub wody
-6 łyżek oleju kokosowego
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym

Karmel kokosowy
-taki jak tutaj

Dodatkowo
-krówki Super Krówka smak żurawinowy (recenzja)
-ubita śmietana kokosowa (do ozdoby)
-liofilizowana żurawina (do ozdoby)

1. Mąki i kakao przesiać przez sitko aby nie miały grudek, dodać sodę.
2. Napój roślinny lub wodę, olej, cukier kokosowy, melasę podgrzać w małym garnuszku do rozpuszczenia składników.
3. Zawartość garnuszka dodać do suchych składników. Całość dobrze wymieszać.  Ciasto ma być gęste i jednolite.
4. Połowę ciasta wyłożyć do formy, ułożyć krówki i przykryć je drugą połową ciasta wyrównując wierzch.
5. Brownie piec w 160’C ok 25 -30 minut.
6. W tym czasie można zrobić karmel jak tutaj.
7. Gdy brownie ostygnie pokroić je nożem najlepiej zanurzonym co każde cięcie w gorącej wodzie, ponieważ krówki kleją się do noża.
8. Na koniec polać gotowe kawałki karmelem i udekorować według uznania.


70 komentarzy:

  1. Świetny pomysł i prezentacja. Smak z pewnością również niczego sobie :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Widać, że ciacho jest meeega kakaowe :D Zjadłabym z ogromną przyjemnością, bo jestem kakaoholikiem, kocham Super Krówki, a i mąka kasztanowa należy do moich ulubionych :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kakao świetnie łączy się z mąką kasztanową a krówki wraz z tym to już bomba smaku :D

      Usuń
  3. Przyznam, że ostatnio i ja używam cukru kokosowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam odpowiada jego karmelowy smak i siła słodzenia :)

      Usuń
  4. Nooo...nie..... nie mam siły patrzeć na to przed.... obiadem!!!! :) Wrzucanie takich zdjęć jest wprost.... nieludzkie!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne < Uwielbiam takie intensywnie czekoladowe ciacha! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Kojarzy mi się jesiennie. Na obecne upały jest za ciężkie, a przynajmniej takie mi się zdaje. Przerzuciłam się ostatnio na lody.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest ciężkie, czekoladowe i słodkie ale my na takie ciasta mamy ochotę bez względu na porę roku :P Dodałybyśmy do nich kulkę lodów śmietankowych lub waniliowych i byłoby zacnie :D

      Usuń
  7. Wygląda tak czekoladowo, że to aż niemożliwe :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Niieee no boskość, no i te krówki <3

    OdpowiedzUsuń
  9. I tak właśnie wygląda.. mega kakaowo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie się prezentuje i napewno obłędnie smakuje. Z krokami nie może być inaczej 😊

    OdpowiedzUsuń
  11. REWELACJA! Na pewno na jednym kawałku by się nie skończyło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie to jeden kawałek bardzo nasyca ale my zjadłyśmy po 3 xD

      Usuń
  12. Mega! Ta dekoracja z żurawiny bardzo mi się podoba! ☺️
    PS. Te krówki niesamowicie uzależniają - ja nie mogę się od nich oderwać 😂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Liofilizowana żurawina jest piękna i pasuje do większości wypieków :) Szkoda, że w smaku jest tylko kwaśna :P

      Usuń
  13. wygląda tak wspaniale, że szkoda jeść!

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowne, dobrze że nie byłam u was na tym cieście bo bym wszystko wyjadła!:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam! Jak pysznie wygląda :) I pewnie jeszcze lepiej smakuje!
    Piękne fotki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam, wygląda smakowicie to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  17. No żesz, ostatnio robiłam brownie, a teraz narobiłyście mi takiego smaka, jakbym lata jego nie jadła! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nic, my po tym brownie zrobiłyśmy następne ale z cukinii :D

      Usuń
  18. Mniam, kolejne fantastycznie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  19. O rany, ale smacznie wygląda, aż nabrałam chęci na takie ciachooo czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie jestem fanką brownie, nawet jeszcze go nie piekłam ale taki jeden trójkącik bym Wam ukradła ;) :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można nie być fanem brownie ale jak się lubi kakaowe i czekoladowe smaki to taki kawałek zawsze się wciągnie :P

      Usuń
  21. Jej to jest cudowne :D
    Lecę już z łyżką :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Z tą żurawiną na wierzchu wygląda rewelacyjnie. Wasze wypieki nie mają sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużo osób zwraca uwagę na żurawinkę, trzeba przyznać, że robi fajną robotę wizualną :)

      Usuń
  23. Ale smakowicie wygląda! ❤
    Aż chciało by się zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  24. WOW! Jak to ciasto wspaniale wygląda! <3

    OdpowiedzUsuń
  25. mm już czuje jak rozkoszuje się moje podniebienie

    OdpowiedzUsuń
  26. Dawno nie widziałam tak apetycznego ciasta! Przez Was aż zgłodniałam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ociekający karmel i rozpływająca się krówka robią swoje :D

      Usuń
  27. Wytrawny smak to jest TO! Super i żurawinka cudna!

    OdpowiedzUsuń
  28. Chociaż o niektórych składnikach słyszę pierwszy raz, to wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Zobaczylam zdj i musialam do Ciebie zagladnac! Jestem pod wrazeniem! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że zdjęcie przyciąga uwagę :) Dziękujemy :)

      Usuń
  30. Myślę, że posmakuje nam wszystkim w domu! :)

    Pozdrawiam
    Sara's City

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdej osobie z zapałem do czekoladowych łakoci na pewno przypadnie do gustu :)

      Usuń
  31. Wow! Torcik wygląda jak dzieło sztuki. Aż szkoda byłoby go zjeść, ale z pewnością jest smakowity!

    https://redamancyy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  32. Dawno mnie nie było wracam i co widzę... same pyszności :) ciasto moje ulubione i jeszcze w jakim wydaniu :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zakochanych w brownie jest tutaj na pewno sporo :D Podobno takie ciasto jest za ciężkie na upały a my jednak uważamy, że na czekoladowe słodkości zawsze jest odpowiednia pora xD

      Usuń
  33. Ojoj dziewczyny ale bomba :-) cudowny deser :-)

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda przepięknie, prawdziwe dzieło sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  35. oooo nieee...teraz będę musiała zrobić i ja :D

    OdpowiedzUsuń
  36. Wygląda obłędnie! Właśnie przez brownie tak strasznie brakuje nam piekarnika w mieszkaniu! #najgorzej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiemy bo same piekarnik w mieszkaniu mamy dopiero od tego roku :P Kupiłyśmy dobry i w rozsądnej cenie przenośny i jesteśmy zadowolone :)

      Usuń
  37. Najczęściej jem oczami, a twoje zdjęcia poprostu miazdza:)

    OdpowiedzUsuń
  38. Przepis pomysłowy, genialne zdjęcia, aż się chce chrupnąć… Zapraszam do mnie – dzisiaj ruszył blog 😉

    OdpowiedzUsuń
  39. Nie do końca przepadam za karobem w ciastach, ale wygląda tak obłędnie, że zapewne wgl by mi nie przeszkadzał :P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karob jako proszek dla nas również jest średnio smaczny za to melasa to inna bajka, może w tym wydaniu by Ci zasmakował :)

      Usuń
  40. Ta ociekająca polewa ściek jak moja ślina teraz :) Fajny pomysł aby włożyć krówki do środka, na to bym nie wpadła. Prędzej utkałabym je na górze a w środku wyglądają ciekawie. Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na górze te krówki szybko by się rozpuściły i zaczęły palić i warzyć (sprawdzone :P), dlatego można tak zrobić ale dać je na górę pod koniec pieczenia :*

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger