Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
,
Wege
Brownie kasztanowe z karmelem kokosowym i Super krówkami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie)
Bardzo danwo temu upiekłyśmy dość spontanicznie brownie na bazie mąki kasztanowej i melasy karobowej, która zalegała w lodówce. Okazało się, że było tak dobre, że zjadłyśmy je jeszcze ciepłe a smak został z nam aż do teraz. Postanowiłyśmy je odtworzyć i jeszcze udoskonalić o ulubione wegańskie krówki. Jak wyszło? No REWELACJA 😎 Brownie jest bardzo kakaowe z dość silnym posmakiem melasy a krówki wewnątrz są ciągnące i rozpływające zarazem. Cudo, które szczerze polecamy 😍
Składniki (śr: 18 cm):
-160g mąki kasztanowej
-140g mąki gryczanej
-80g kakao
-50g cukru kokosowego
-7-9 łyżek melasy z karobu
-250ml ciepłego napoju roślinnego lub wody
-6 łyżek oleju kokosowego
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
Karmel kokosowy
-taki jak tutaj
1. Mąki i kakao przesiać przez sitko aby nie miały grudek, dodać sodę.
2. Napój roślinny lub wodę, olej, cukier kokosowy, melasę podgrzać w
małym garnuszku do rozpuszczenia składników.
3. Zawartość garnuszka dodać do suchych składników. Całość dobrze wymieszać.
Ciasto ma być gęste i jednolite.
4. Połowę ciasta wyłożyć do formy, ułożyć krówki i przykryć je drugą
połową ciasta wyrównując wierzch.
5. Brownie piec w 160’C ok 25 -30 minut.
6. W tym czasie można zrobić karmel jak tutaj.
7. Gdy brownie ostygnie pokroić je nożem najlepiej zanurzonym co każde
cięcie w gorącej wodzie, ponieważ krówki kleją się do noża.
8. Na koniec polać gotowe kawałki karmelem i udekorować według uznania.
ale cudownie wygląda!!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł i prezentacja. Smak z pewnością również niczego sobie :*
OdpowiedzUsuńWidać, że ciacho jest meeega kakaowe :D Zjadłabym z ogromną przyjemnością, bo jestem kakaoholikiem, kocham Super Krówki, a i mąka kasztanowa należy do moich ulubionych :D
OdpowiedzUsuńKakao świetnie łączy się z mąką kasztanową a krówki wraz z tym to już bomba smaku :D
UsuńPrzyznam, że ostatnio i ja używam cukru kokosowego :)
OdpowiedzUsuńNam odpowiada jego karmelowy smak i siła słodzenia :)
UsuńNooo...nie..... nie mam siły patrzeć na to przed.... obiadem!!!! :) Wrzucanie takich zdjęć jest wprost.... nieludzkie!!!! :)
OdpowiedzUsuńIdealne < Uwielbiam takie intensywnie czekoladowe ciacha! :D
OdpowiedzUsuńKojarzy mi się jesiennie. Na obecne upały jest za ciężkie, a przynajmniej takie mi się zdaje. Przerzuciłam się ostatnio na lody.
OdpowiedzUsuńJest ciężkie, czekoladowe i słodkie ale my na takie ciasta mamy ochotę bez względu na porę roku :P Dodałybyśmy do nich kulkę lodów śmietankowych lub waniliowych i byłoby zacnie :D
UsuńWygląda tak czekoladowo, że to aż niemożliwe :D
OdpowiedzUsuńCzekoladowa granica została tutaj przekroczona :D
UsuńNiieee no boskość, no i te krówki <3
OdpowiedzUsuńI tak właśnie wygląda.. mega kakaowo :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje i napewno obłędnie smakuje. Z krokami nie może być inaczej 😊
OdpowiedzUsuńREWELACJA! Na pewno na jednym kawałku by się nie skończyło!
OdpowiedzUsuńW sumie to jeden kawałek bardzo nasyca ale my zjadłyśmy po 3 xD
UsuńMega! Ta dekoracja z żurawiny bardzo mi się podoba! ☺️
OdpowiedzUsuńPS. Te krówki niesamowicie uzależniają - ja nie mogę się od nich oderwać 😂
Liofilizowana żurawina jest piękna i pasuje do większości wypieków :) Szkoda, że w smaku jest tylko kwaśna :P
Usuńwygląda tak wspaniale, że szkoda jeść!
OdpowiedzUsuńCudowne, dobrze że nie byłam u was na tym cieście bo bym wszystko wyjadła!:-)
OdpowiedzUsuńjeju jakie wspaniałości <3
OdpowiedzUsuńMniam! Jak pysznie wygląda :) I pewnie jeszcze lepiej smakuje!
OdpowiedzUsuńPiękne fotki :)
Dzięki a smakuje tak jak wygląda :D
Usuńto jest aż piękne!
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda smakowicie to ciasto :)
OdpowiedzUsuńKocham brownie☺
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, mniamm :)
OdpowiedzUsuńNo żesz, ostatnio robiłam brownie, a teraz narobiłyście mi takiego smaka, jakbym lata jego nie jadła! :D
OdpowiedzUsuńTo nic, my po tym brownie zrobiłyśmy następne ale z cukinii :D
UsuńMniam, kolejne fantastycznie ciasto :)
OdpowiedzUsuńO rany, ale smacznie wygląda, aż nabrałam chęci na takie ciachooo czekoladowe :)
OdpowiedzUsuńNie jestem fanką brownie, nawet jeszcze go nie piekłam ale taki jeden trójkącik bym Wam ukradła ;) :D
OdpowiedzUsuńMożna nie być fanem brownie ale jak się lubi kakaowe i czekoladowe smaki to taki kawałek zawsze się wciągnie :P
UsuńJej to jest cudowne :D
OdpowiedzUsuńLecę już z łyżką :D
A tam bierz w rękę i uciekaj xD
UsuńTo wygląda cudownie.
OdpowiedzUsuńZ tą żurawiną na wierzchu wygląda rewelacyjnie. Wasze wypieki nie mają sobie równych :)
OdpowiedzUsuńDużo osób zwraca uwagę na żurawinkę, trzeba przyznać, że robi fajną robotę wizualną :)
UsuńAle smakowicie wygląda! ❤
OdpowiedzUsuńAż chciało by się zjeść.
WOW! Jak to ciasto wspaniale wygląda! <3
OdpowiedzUsuńArcydzieło! :)
OdpowiedzUsuńjemy oczami jak zawsze <3 cudo!
OdpowiedzUsuńmm już czuje jak rozkoszuje się moje podniebienie
OdpowiedzUsuńDawno nie widziałam tak apetycznego ciasta! Przez Was aż zgłodniałam :D
OdpowiedzUsuńOciekający karmel i rozpływająca się krówka robią swoje :D
UsuńWygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńWytrawny smak to jest TO! Super i żurawinka cudna!
OdpowiedzUsuńChociaż o niektórych składnikach słyszę pierwszy raz, to wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńZobaczylam zdj i musialam do Ciebie zagladnac! Jestem pod wrazeniem! ;)
OdpowiedzUsuńSuper, że zdjęcie przyciąga uwagę :) Dziękujemy :)
UsuńMyślę, że posmakuje nam wszystkim w domu! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sara's City
Każdej osobie z zapałem do czekoladowych łakoci na pewno przypadnie do gustu :)
UsuńWow! Torcik wygląda jak dzieło sztuki. Aż szkoda byłoby go zjeść, ale z pewnością jest smakowity!
OdpowiedzUsuńhttps://redamancyy.blogspot.com/
Dawno mnie nie było wracam i co widzę... same pyszności :) ciasto moje ulubione i jeszcze w jakim wydaniu :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZakochanych w brownie jest tutaj na pewno sporo :D Podobno takie ciasto jest za ciężkie na upały a my jednak uważamy, że na czekoladowe słodkości zawsze jest odpowiednia pora xD
UsuńOjoj dziewczyny ale bomba :-) cudowny deser :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie, prawdziwe dzieło sztuki :)
OdpowiedzUsuńNo to przepadłam ;-)
OdpowiedzUsuńoooo nieee...teraz będę musiała zrobić i ja :D
OdpowiedzUsuńO nie! Teraz już Ci to ciasto nie odpuści :P
UsuńWygląda obłędnie! Właśnie przez brownie tak strasznie brakuje nam piekarnika w mieszkaniu! #najgorzej :D
OdpowiedzUsuńRozumiemy bo same piekarnik w mieszkaniu mamy dopiero od tego roku :P Kupiłyśmy dobry i w rozsądnej cenie przenośny i jesteśmy zadowolone :)
UsuńNajczęściej jem oczami, a twoje zdjęcia poprostu miazdza:)
OdpowiedzUsuńPrzepis pomysłowy, genialne zdjęcia, aż się chce chrupnąć… Zapraszam do mnie – dzisiaj ruszył blog 😉
OdpowiedzUsuńWpadamy :) Ciekawy blog :)
UsuńNie do końca przepadam za karobem w ciastach, ale wygląda tak obłędnie, że zapewne wgl by mi nie przeszkadzał :P.
OdpowiedzUsuńKarob jako proszek dla nas również jest średnio smaczny za to melasa to inna bajka, może w tym wydaniu by Ci zasmakował :)
UsuńTa ociekająca polewa ściek jak moja ślina teraz :) Fajny pomysł aby włożyć krówki do środka, na to bym nie wpadła. Prędzej utkałabym je na górze a w środku wyglądają ciekawie. Sandra :))
OdpowiedzUsuńNa górze te krówki szybko by się rozpuściły i zaczęły palić i warzyć (sprawdzone :P), dlatego można tak zrobić ale dać je na górę pod koniec pieczenia :*
Usuń