Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
Szybkie ciasto z mąki teff przekładane owocami i z lodami (bez glutenu, cukru białego, laktozy,)
Musimy się przyznać, że to ciasto miało być tylko wersją testową nowej mąki Teff z firmy Incola. Jednak efekt finalny tak nam się spodobał (i zasmakował), że szybko cyknęły się minimalistyczne fotki i przepis trafia na bloga 😄 Dlatego też składniki odmierzane są na szklanki i generalnie jest on do zrobienia na tzw. czuja. Jest jednak bardzo prosty, smaczny a do tego wygląda jak tort nad, którym spędziliście pół dnia a nie pół godzinki 😎 Polecamy bardzo wspomnianą mąkę, ponieważ bardo fajnie sprawdza się w wypiekach bez glutenu a do tego posiada wiele właściwości.
Składniki (śr: 18 cm):
Ciasto z mąką teff
-3/4 szkl.
zmielonych płatków owsianych Incola
-3/4 szkl.
mąki teff Incola
-1/2 szkl.
mąki kokosowej Incola
-1/2 – 3/4 szkl.
ksylitolu
-2 duże
jajka
-4 pełne
łyżki oleju kokosowego
-napój
roślinny lub mleko np. bez laktozy (ilość w zależności od chłonności mąk)
-cynamon (ilość w
zależności od preferencji)
Owocowy środek
-1 dojrzały
banan
-mały pęczek
rabarbaru
-szklanka
truskawek
Dodatkowo
-ulubione
lody domowe lub kupne
-gorzka
czekolada do ozdoby
-owocki do ozdoby
1. Rabarbar
obrać, pociąć na mniejsze kawałki i z odrobiną wodę przez dosłownie chwilę
dusić go na patelni aby nieco zmiękł. Truskawki umyć a banan pociąć na plastry.
2. Mąki
wymieszać razem z ksylitolem i cynamonem.
3. Jajka
rozmieszać.
4. Olej
zalać 3/4 szklanki ciepłym napojem roślinnym.
5. Do mąk
dodać jajka i rozpuszczony olej w napoju. Wszystko wymieszać i dolać jeszcze trochę napoju
roślinnego aby nie było suchej mąki. Odczekać kilka minut by mąki wpiły płyny.
Ciasto ma być plastyczne, mokre ale bardziej ma przypominać mokry piasek.
6.
Tortownice wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i delikatnie „uklepać”
pierwszą warstwę ciasta (mniej więcej połowę).
7. Na
pierwszą warstwę wyłożyć plasterki banan, połówki truskawek oraz nieco
rozmiękły rabarbar. Całość wyrównać łyżką.
8. Na
owocową warstwę kruszyć i lekko dociskać kolejną porcję ciasta.
9. Całość
piec w 180’C-200’C ok 30-40 minut. To zależy od piernika, u nas w małym
przenośnym wszystko piecze się szybciej :) Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy
ciasto nie ciągnie się za nim. Można jeszcze zostawić ciasto w piekarniku na
opcję „dół” kilkanaście minut aby mieć pewność, że spód się dopiecze bo owoce
puszczą sok.
CZarujecie swoimi wypiekami. Z takimi dodatkami i składnikami ciasto nie mogło nie smakować :)
OdpowiedzUsuńJuż od dawna miałyśmy ochotę na takie konkretne ciacho bez kremu za to z lodami :D Udało się :P
UsuńCudownie się prezentuje :) Az chce się jeść!
OdpowiedzUsuńTorcik od razu skojarzył mi się z latem i wakacjami, wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam rabarbar! Jest niezastąpiony - w duecie z truskawką bądź sam - w świeżej drożdżówce z kruszonką.
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie, co zrobiłyście z resztą ciasta po spróbowaniu, skoro była zalana topniejącymi lodami ;>
Nie miałyśmy takiego problemu, ponieważ ciasto zostało zjedzone od razu :P
Usuńciasto wygląda genialnie, Wam chyba nie zabraknie pysznych pomysłów :)
OdpowiedzUsuńPyszne dzieło misowe Pand <3
OdpowiedzUsuńojaaaaa <3 no cudo! :D
OdpowiedzUsuń- bardzo prosty - moze w koncu wypróbujemy swoich sił :D <3
buziaki!
Czasem robimy ukłon w stronę osób, które nie wierzą w swoje cukiernicze siły i mamy nadzieję, że zachęcimy Cię do eksperymentu :D
Usuńu mniam, mniam;)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda;)
Poproszę o kawałek z gałką lodów 😊
OdpowiedzUsuńMąka Teff to dla mnie zagadka, ale ciasto fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńSuper! Pyszne musi być to ciasto :) Idealne na letnie dni :)
OdpowiedzUsuńTo prawda ale zimą też na lody i owoce by się miało chętkę :D
UsuńWygląda tak pysznie, że aż ma sie ochotę sięgnąć po kawałek :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła kawałek takiego pysznego ciasta :-)
OdpowiedzUsuńO jaaaaa, dostałam ślinotoku <3 a teraz jestem w trakcie intensywnej nauki i przydałaby mi się taka dawka słodyczy :)
OdpowiedzUsuńO tak! energia gwarantowana! :D
UsuńWygląda bardzo apetycznie, oj muszę coś upiec w końcu. Mąki teff jeszcze nie próbowałam, ale ostatnio maniok mi mocno podpasował :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :) Mąka Teff na pewno Ci przypadnie do gustu bo ma wiele właściwości i jest idealna dla alergików :)
UsuńPrzyznam szczerze, że pierwszy raz słyszę o mące Teff ale z tego co czytam to jest zdrowsza od pszennej, więc myślę że to całkiem fajna alternatywa! Owoce są bardzo bliskie mojemu sercu i uwielbiam je w każdym wydaniu, więc ciasto z pewnością przypadłoby mi do gustu <3
OdpowiedzUsuńSakurakotoo ❀ ❀ ❀
Zdrowa i z tego co zauważyłyśmy to fajnie chłonie płyny :) Musimy jeszcze z nią poeksperymentować :)
Usuńbosko cięzkie i mokre <3
OdpowiedzUsuńFajne ciacho. Wygląda obłędnie. Letnie smaki :)
OdpowiedzUsuńTen eksperyment wygląda pysznie! :D
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda znakomicie, ale do jego upieczenia przekonał mnie skład; rabarbar, banan, truskawki, czekolada, lody... Ech, BAJKA :)
OdpowiedzUsuńPołączenie takie, że tylko brakuje masła orzechowego do pełni szczęścia :D
UsuńPrzepięknie wygląda ☺
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie szybkie propozycje :) Torcik jak zawsze wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńja mam już swoją kuchnię i swój nowiutki piekarnik, to teraz będę po kolei testować wszystkie Wasze przepisy:D
OdpowiedzUsuńHaha no to powodzenia! :D
UsuńWygląda jak ciasto wyśmienicie smakujące, jak z najlepszej cukierni.
OdpowiedzUsuńmmm wygląda wyśmienicie ;d
OdpowiedzUsuńintrygujące...
OdpowiedzUsuńto dzieło sztuki:)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę smakowicie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej, mniam! :)
OdpowiedzUsuńTypowe letnie ciasto choć z nietypowych składników, brawo!
OdpowiedzUsuńAleż to pysznie wygląda! Jak zwykle stworzyłyście prawdziwe cudo cukiernicze!
OdpowiedzUsuńOj tam :P Jak widać można podobne stworzyć samemu bez wielkiego nakładu :) Lody robią całą wizualną robotę :P
UsuńWygląda na takie, co genialnie chrupie. Więc z lodami prawdziwa poezja! :)
OdpowiedzUsuńChrupie nieco góra ale całość nie jest zbytnio wysuszona :)
UsuńTakiego torcika nie da się nie pokochać :-)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie lody nie mają prawa łączyć się z ciastem, ale ślicznie wygląda.
OdpowiedzUsuńOj tam, u nas nie ma połączania niemożliwego xD
UsuńWygląda bardzo apetycznie :) Ciasto jakby trochę kruche, do którego świetnym dopełnieniem jest masa owocowa :)
OdpowiedzUsuńJakby dodać tak bezę to nawet można to nazwać skubańcem/pleśniakiem :P
Usuńrabarbar,truskawki, lody,,,ciasto... <3 :D no wypas
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie dodałyśmy jeszcze masła orzechowego :P
UsuńSzczerze uwielbiam mąkę teff! <3 Ten przepis jest niemal idealny dla mnie - miałam, nadzieję, że wegański, a tu jajka :(
OdpowiedzUsuńMożna by się pobawić i go zweganizować ;) Pewnie z nieco większą ilością oleju oraz ze śmietanką kokosową wyszedłby zadowalający efekt :)
UsuńWOW. Jak zawsze sztosik i chętnie bym zjadłam
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia. O tej mące jeszcze nie słyszałam! :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa rozpusta!
OdpowiedzUsuńZ lodami - to biegnę do pomocy bo się rozpuszczą :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar! :)
A wyobraź sobie jak ciężko było robić zdjęcia jak one się tak rozpuszczały... cały czas trzeba było ślinkę połykać XD
UsuńŚwietne ciacho :) Idealny deser na lato :)
OdpowiedzUsuńNigdy nic nie robiłam z mąki teff, ale firma z ktora współpracuje mi podesłała i fajnie zobaczyć co można z niej wyczarować z :)
OdpowiedzUsuńBardzo nam przypadła do gustu i na pewno jeszcze będziemy z nią kombinować... aczkolwiek tak nam zasmakowała w tej wersji, że mamy zamiar powtórzyć sobie to ciacho :P
UsuńJestem tu pierwszy raz! Muszę przyznać że masz super przepisy i piękne zdjęcia, będę zaglądać.
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszymy i zapraszamy częściej :D
UsuńPrzepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńLubię takie przepisy, choć nie do końca jestem zwolennikiem ksylitolu dodawanego do pieczenia.
OdpowiedzUsuńMój sernik właśnie się piecze, a teraz to bym zjadła kawałek tego ciacha! <3
OdpowiedzUsuńSernikiem też nie pogardzimy! :D no to wymiana ^^
UsuńWypiek pięknie wyglada. Jeszcze nie słyszałam o takiej mace.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, pierwszy raz spotykam się z taką mąką
OdpowiedzUsuńUwielbiam jak owoce w cieście miękną i tak ładnie je barwią :D <3
OdpowiedzUsuńMają swój urok takiego nieładu z apetyczną nutą :D
UsuńAle fajne, a najlepsze, że szybkie i z rabarbarem <3
OdpowiedzUsuńMuszę w płątki i mąkę Teff się zaopatrzyć bo bardzo podobają mi się pomysły na te produkty. Ciasto jest ekstra a szczególnie te lody roztapiające się. Sandra :))
OdpowiedzUsuńSuper ciacho :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o mące teff ale jak patrzę jakie cuda można z niej wyczarować to już mi się podoba! :P
OdpowiedzUsuń