Nerkownik kokosowy z truskawkami i jagodami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie)

Dzień dobry wszystkim 😊 Ostatnie dni są tak gorące, że nie ma mowy o uruchamianiu piekarnika (pisze to osoba, która właśnie piecze chleb 😎) a przynajmniej chce się zminimalizować jego udział w docieplaniu mieszkania. Ten przepis jest dość szybki, prosty i przepyszny. Naszą inspiracją był ebook Edyty z bloga "Mój kawałek podłogi" (są w nim przepisy na ciacha bez pieczenia! a do każdego wyliczone jest makro!). My postanowiłyśmy coś dodać od siebie i wzbogaciłyśmy masę o truskawki i jagody a spód o melasę oraz płatki teff Incola. Płatki te są bogate w żelazo, wapń i aminokwasy egzogenne. Posiadają niski IG co jest ważne dla cukrzyków, dużo błonnika no i są bez glutenu!  Firma Incola ma w swojej ofercie mnóstwo ciekawych produktów oznaczone przekreślonym kłosem 😊






Składniki (śr: 18 cm):

Spód 
-3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
-3 łyżki melasy z karobu (lub innego płynnego słodzidła)
-3 łyżki dowolnego mleka roślinnego lub wody

Masa jagodowo-truskawkowa
-200g orzechów nerkowca (1 szklanka)
-puszka mleka kokosowego
-1/2 szklanki truskawek
-1/2 szklanki jagód
-ksylitol według preferencji
-4 łyżki wiórków kokosowych
-6 łyżek z górką mąki kokosowej

Polewa czekoladowa
-3 rządki gorzkiej czekolady
-3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub rzepakowego

SPÓD
1. Zmiel płatki owsiane i płatki teff w blenderze.
2. Dodaj olej kokosowy, słodzidło i mleko/wodę.
3. Całość dobrze wymieszaj i wyłóż na spód tortownicy, dokładnie ugniatając masę.

MASA JAGODOWO-TRUSKAWKOWA
1. Nerkowce zalej wrzątkiem i odstaw na około 20 minut. Po tym czasie odlej wodę.
2. W blenderze zmiksuj nerkowce i mleko kokosowe na gładką masę. Następnie podziel je w osobnych takich samych pojemnikach na dwie części.
3. Jedną część zmiksuj ponownie z truskawkami, dodaj ksylitol, wiórki oraz mąkę kokosową, wymieszaj i przelej znów do osobnego pojemnika.
4. Drugą część również wlej do blendera, dodaj jagody i zmiksuj. Dodaj ksylitol, wiórki i mąkę kokosową, całość wymieszaj i poczekaj aż obie masy nieco stężeją.
5. Na spód tortownicy wylej masę jagodową i wyrównaj. Następnie delikatnie wyłóż masę truskawkową, wyrównaj. Całość włóż do lodówki na całą noc.
6. Kolejnego dnia odkrój boki cienki nożem i zdejmij obręcz.
7. Gorzką czekoladę połam do miseczki, dodaj olej i podgrzej w kąpieli wodnej do uzyskania gładkiej polewy, którą polej górę tortu.
8. Całość udekoruj owocami.


Po ebooka (cena 19.90 zł) wpadajcie do sklepu Edyty
 "Mój kawałek podłogi


97 komentarzy:

  1. Uwielbiam nerkowce! To obok migdałów moje ulubione orzechy! Już mi ślinka cieknie:) Le Royaume De Anna Natalia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My myślimy tak samo :D Szkoda, że zarówno migdały jak i nerkowce to dość drogie orzechy :P

      Usuń
  2. Wygląda niczym tort lodowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zawsze wyszło jak z obrazka :D

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda tak wspaniale, że zjadłabym cały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A do tego jest taki "lekki" i bez problemu można go całego wsunąć bez hamulców xD

      Usuń
  5. Jeśli smakuje tak, jak genialnie wygląda, to mogłabym jeść codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ to apetycznie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Faktycznie taki nernik to wybawienie w upały ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. NA chłodno z lodówki super ochładza i zaspakaja chęć na lodziki :D

      Usuń
  8. Boskość <3 Tych płatków nie miałam nigdy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacja! Nigdy nie wykorzystywałam w ten sposób nerkowców. Pięknie wygląda i nie mam wątpliwości, że świetnie smakuje! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. W dalszym ciągu nie zrobiłam nerkownika, bo nigdy nie udało mi się zgromadzić odpowiednio dużo nerkowców (no ja nie wiem, znikają w jedną chwilę :P). Wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No własnie mamy taki sam problem :D Więc to taki nerkownik nieco oszukany bo z kokosem :P a nerkowce 200g w torebkach są w Biedrze więc można kupić i od razu zrobić ciacho, to jest większe prawdopodobieństwo, że nie zje się ich wszystkich na raz :P

      Usuń
  11. To ciasto wygląda tak bajecznie, ze chyba będzie zdegustowane... przeze mnie ;))

    OdpowiedzUsuń
  12. O matko, czemu ja wcześniej nie trafiłam na tego bloga?! Niesamowite przepisy! Akurat teraz jestem w szale eksperymentowania z kuchnią bezlaktozową i wegańską. Tyle inspiracji w jednym miejscu - blog ląduje w obserwowanych - dzięki! :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszymy się, że masz taki zapał do eksperymentów i zapraszamy jak najczęściej :D

      Usuń
  13. Ciekawie się prezentuje - trudno zgadnąć, z czego składają się poszczególne warstwy; )

    OdpowiedzUsuń
  14. Taki torcik robi wrażenie :) Na pewno bardzo by mi smakował i zjadłabym mega wielki kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno zjadłabyś wielki kawałek bo jest dość "lekki" i łatwo jeść go jak deser łyżkami xD My zjadłyśmy prawie cały na raz :P

      Usuń
  15. Jak zwykle cudowny! :) Chyba w końcu wproszę się na kawę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszamy ale kawa we własnym zakresie bo jej nie pijemy xD

      Usuń
  16. ciasto idealne dla mnie! W końcu ktoś coś takiego przygotowuje! Mniam! Klaudia

    OdpowiedzUsuń
  17. Genialny przepis, dzięki wielkie!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Obłędnie wygląda, nie wiem, czy dałabym radę sama go zrobić. Piec co prawda umiem, ale chyba nie jestem jeszcze gotowa na takie cuda :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest taki trudny :) Wszystkie warstwy trzeba zmiksować i praktycznie tyle :P

      Usuń
  19. Truskawki mam już zaliczone. Jeszcze jagody i borówki am. i będę zadowolona. Ach, no i koniecznie bób!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też musimy zrobić zapasy bobu bo zaraz przegapimy go jak w zeszłym roku :P

      Usuń
  20. dosłownie jem oczami. nie mogę się napatrzeć jakie cuda wyczyniacie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że nie możemy przekazać jeszcze trochę smaku :D

      Usuń
  21. Kolejny kuszący, a do tego zdrowy wypiek! Sama chętnie zajrzę do tego e-booka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcamy bo warto :) Można znaleźć wiele inspiracji :)

      Usuń
  22. Pięknie wygląda a smakuje na pewno genialnie :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Poproszę o kawałek takiego ciacha! Wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda apetycznie, muszę kiedy płatki teff kupić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy je :) Szczególnie dobre są dla alergików właśnie :)

      Usuń
  25. Muszę w końcu zrobić takie ciacho. Może w weekend. Wasz nerkowiec wygląda obłędnie pysznie 😃

    OdpowiedzUsuń
  26. wy jak zwykle w formie, idealne kolory, świetnie wygląda i pewnie tak smakuje, zastanawiam się tylko skąd macie świeże jagody o tej porze już? albo nie zastanawiam się, moja żona też ma

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha dzięki :D Jagody zawsze mogą być też mrożone :P

      Usuń
  27. Mi desery bez pieczenia zawsze się kojarzą z piankami i innymi takimi, niestety nie mogę się nadal przemóc ;)


    Pozdrawiam
    Sara's City

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że nie możemy Ci dać kawałka aby Cię do nich przekonać :)

      Usuń
  28. ahhh ta polewa i owoce..przepyszne ciacho !

    OdpowiedzUsuń
  29. Wygląda super smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  30. Jak zwykle piękne ciacho☺

    OdpowiedzUsuń
  31. Jak to pysznie wygląda! Zresztą widzę, że u Ciebie mnóstwo takich pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Przepiękny torcik, wygląda mega apetycznie. Bardzo pomysłowy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Jak rozkosznie sie ten tort do mnie usmiecha. Jaki pyszny. I to bez pieczenia? Musze koniecznie zajrzec do tego ebooka Edyty, dzieki za przypomnienie. Przecudne zdjecia..... Az sie rozmarzylam smakowo....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten tort aż emanuje szczęściem prawda? :D A po jednym kawałku już mamy zapas szczęścia na cały dzień ;) Polecamy tego ebooka! :)

      Usuń
  34. Pięknie wam to ciasto wyszło, jestem pod wrażeniem - ale to żadna nowość ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. Świetnie to wygląda w połączeniu z truskawką! U mnie też teraz truskawki na tapecie i oby jak najdłużej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że już coraz droższe są :P Co roku mamy niedosyt :P
      A truskawki zawsze super ożywiają fotki :)

      Usuń
  36. Super te warstwy wyglądają i ta spływająca polewa czekoladowa :)
    Ja już od dawna zamierzam zrobić taki sernik-nernik, ale zawsze coś mi brakuje ze składników i tak odkładam w nieskończoność :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też tak mamy więc to jest nasze pierwszy takie sernik z nerkowców :P ebook Edyty nas zmotywował więc bardzo go polecamy :D

      Usuń
  37. Piekny i precyzyjnie wykonany :)

    OdpowiedzUsuń
  38. No wygląda fantastycznie! :)
    Na pewno był smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  39. Wydaje się być idealny na upalne dni ;)

    OdpowiedzUsuń
  40. Prosty w wykonaniu, więc muszę spróbować go zrobić. Zwłaszcza, że wygląda tak apetycznie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wreszcie ktoś stwierdził, że jest prosty w wykonaniu :D Naprawdę nie potrzebuje wiele czasu i umiejętności a jest przepyszny :)

      Usuń
  41. Jeżeli to tak smakuje, jak wygląda, to ja poproszę kawałek... albo ze 3 :)

    OdpowiedzUsuń
  42. On tak pięknie wygląda, że aż ma się ochotę ugryźć monitor :O

    OdpowiedzUsuń
  43. Po prostu cudowne ciasto, nie można oczu od niego oderwać. Pieknie udekorowane.

    OdpowiedzUsuń
  44. Patrzę i jestem głodna. Kubki smakowe same pracują :) Cudowne połączenie <3

    OdpowiedzUsuń
  45. Kurcze, aż zrobiłam się głodna, hah. :)
    MÓJ BLOG

    OdpowiedzUsuń
  46. o! Ciasta bez pieczenia to brzmi ciekawie

    OdpowiedzUsuń
  47. Chyba przestanę do Was zaglądać, bo za każdym razem macie takie pyszności, że od razu czuję się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Uwielbiam takie szybkie i smaczne ciasta, chętnie zakupię e-booka :) Genialny nerkownik :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Wygląda obłędnie i smakuje na pewno też :) Teraz owoce są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  50. cudowne i zapewne pyszne ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Cudownie, smakowicie się prezentuje ten nerkownik :D

    OdpowiedzUsuń
  52. Niesamowity przepis!

    Darek

    OdpowiedzUsuń
  53. Wygląda cudownie! Mocno czuć nerkowce? Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej czuć kokos ale nerkowce nadają tu tej aksamitnej konsystencji :D

      Usuń
  54. Mmm... uwielbiam nerkowce! No i uwielbiam takie kuchenne eksperymenty. :)

    OdpowiedzUsuń
  55. Wygląda bosko. Chociaż nie jestem fanką restrykcyjnej diety, to na taki zdrowy deser chętnie się zdecyduję :)

    OdpowiedzUsuń
  56. Jejku jak to ciacho apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  57. To ciacho wygląda mega apetycznie! Też muszę w końcu wypróbować zrobić coś dobrego z mąki teff ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Same jesteśmy ciekawe co Ty byś z niej stworzył :)

      Usuń
  58. Na dobrą sprawę właśnie dzięki nernikom (Cakester) ostatnio chyba pokochałam nerkowce. Wcześniej lubiłam (jak wszystkie orzechy), ale a to za miękkie, a to coś tam mi były. A jakoś tak się wyjątkowo w nie ostatnio wsmakowałam, więc to ciasto jak najbardziej bym spróbowała. O proszę, i bezsmakowe płatki znalazły genialne zastosowanie.

    OdpowiedzUsuń
  59. Poproszę kawałeczek ;) U nas pysznie jak zawsze :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger