Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
,
Wege
Nerkownik kokosowy z truskawkami i jagodami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie)
Dzień dobry wszystkim 😊 Ostatnie dni są tak gorące, że nie ma mowy o uruchamianiu piekarnika (pisze to osoba, która właśnie piecze chleb 😎) a przynajmniej chce się zminimalizować jego udział w docieplaniu mieszkania. Ten przepis jest dość szybki, prosty i przepyszny. Naszą inspiracją był ebook Edyty z bloga "Mój kawałek podłogi" (są w nim przepisy na ciacha bez pieczenia! a do każdego wyliczone jest makro!). My postanowiłyśmy coś dodać od siebie i wzbogaciłyśmy masę o truskawki i jagody a spód o melasę oraz płatki teff Incola. Płatki te są bogate w żelazo, wapń i aminokwasy egzogenne. Posiadają niski IG co jest ważne dla cukrzyków, dużo błonnika no i są bez glutenu! Firma Incola ma w swojej ofercie mnóstwo ciekawych produktów oznaczone przekreślonym kłosem 😊
Składniki (śr: 18 cm):
Spód
-90g płatków teff Incola
-3 łyżki
roztopionego oleju kokosowego
-3 łyżki
melasy z karobu (lub innego płynnego słodzidła)
-3 łyżki
dowolnego mleka roślinnego lub wody
Masa
jagodowo-truskawkowa
-200g orzechów
nerkowca (1 szklanka)
-puszka
mleka kokosowego
-1/2
szklanki truskawek
-1/2
szklanki jagód
-ksylitol
według preferencji
-4 łyżki
wiórków kokosowych
-6 łyżek z
górką mąki kokosowej
Polewa
czekoladowa
-3 rządki
gorzkiej czekolady
-3 łyżki
roztopionego oleju kokosowego lub rzepakowego
SPÓD
1. Zmiel
płatki owsiane i płatki teff w blenderze.
2. Dodaj
olej kokosowy, słodzidło i mleko/wodę.
3. Całość
dobrze wymieszaj i wyłóż na spód tortownicy, dokładnie ugniatając masę.
MASA
JAGODOWO-TRUSKAWKOWA
1. Nerkowce
zalej wrzątkiem i odstaw na około 20 minut. Po tym czasie odlej wodę.
2. W
blenderze zmiksuj nerkowce i mleko kokosowe na gładką masę. Następnie podziel
je w osobnych takich samych pojemnikach na dwie części.
3. Jedną
część zmiksuj ponownie z truskawkami, dodaj ksylitol, wiórki oraz mąkę
kokosową, wymieszaj i przelej znów do osobnego pojemnika.
4. Drugą
część również wlej do blendera, dodaj jagody i zmiksuj. Dodaj ksylitol, wiórki
i mąkę kokosową, całość wymieszaj i poczekaj aż obie masy nieco stężeją.
5. Na spód
tortownicy wylej masę jagodową i wyrównaj. Następnie delikatnie wyłóż masę
truskawkową, wyrównaj. Całość włóż do lodówki na całą noc.
6. Kolejnego
dnia odkrój boki cienki nożem i zdejmij obręcz.
7. Gorzką
czekoladę połam do miseczki, dodaj olej i podgrzej w kąpieli wodnej do
uzyskania gładkiej polewy, którą polej górę tortu.
8. Całość
udekoruj owocami.
Uwielbiam nerkowce! To obok migdałów moje ulubione orzechy! Już mi ślinka cieknie:) Le Royaume De Anna Natalia
OdpowiedzUsuńMy myślimy tak samo :D Szkoda, że zarówno migdały jak i nerkowce to dość drogie orzechy :P
UsuńWygląda niczym tort lodowy :)
OdpowiedzUsuńJak zawsze wyszło jak z obrazka :D
OdpowiedzUsuńwygląda tak wspaniale, że zjadłabym cały :)
OdpowiedzUsuńA do tego jest taki "lekki" i bez problemu można go całego wsunąć bez hamulców xD
UsuńJeśli smakuje tak, jak genialnie wygląda, to mogłabym jeść codziennie :D
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie:)
OdpowiedzUsuńAleż to apetycznie wygląda <3
OdpowiedzUsuńFaktycznie taki nernik to wybawienie w upały ;)
OdpowiedzUsuńNA chłodno z lodówki super ochładza i zaspakaja chęć na lodziki :D
UsuńBoskość <3 Tych płatków nie miałam nigdy :)
OdpowiedzUsuńRewelacja! Nigdy nie wykorzystywałam w ten sposób nerkowców. Pięknie wygląda i nie mam wątpliwości, że świetnie smakuje! ;)
OdpowiedzUsuńW dalszym ciągu nie zrobiłam nerkownika, bo nigdy nie udało mi się zgromadzić odpowiednio dużo nerkowców (no ja nie wiem, znikają w jedną chwilę :P). Wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńNo własnie mamy taki sam problem :D Więc to taki nerkownik nieco oszukany bo z kokosem :P a nerkowce 200g w torebkach są w Biedrze więc można kupić i od razu zrobić ciacho, to jest większe prawdopodobieństwo, że nie zje się ich wszystkich na raz :P
UsuńTo ciasto wygląda tak bajecznie, ze chyba będzie zdegustowane... przeze mnie ;))
OdpowiedzUsuńCiasto byłoby niezmiernie szczęśliwe :D
UsuńO matko, czemu ja wcześniej nie trafiłam na tego bloga?! Niesamowite przepisy! Akurat teraz jestem w szale eksperymentowania z kuchnią bezlaktozową i wegańską. Tyle inspiracji w jednym miejscu - blog ląduje w obserwowanych - dzięki! :-D
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszymy się, że masz taki zapał do eksperymentów i zapraszamy jak najczęściej :D
UsuńCiekawie się prezentuje - trudno zgadnąć, z czego składają się poszczególne warstwy; )
OdpowiedzUsuńniesamowicie wygląda! :O
OdpowiedzUsuńTaki torcik robi wrażenie :) Na pewno bardzo by mi smakował i zjadłabym mega wielki kawałek :)
OdpowiedzUsuńNa pewno zjadłabyś wielki kawałek bo jest dość "lekki" i łatwo jeść go jak deser łyżkami xD My zjadłyśmy prawie cały na raz :P
UsuńJak zwykle cudowny! :) Chyba w końcu wproszę się na kawę :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy ale kawa we własnym zakresie bo jej nie pijemy xD
UsuńCudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńciasto idealne dla mnie! W końcu ktoś coś takiego przygotowuje! Mniam! Klaudia
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że przepis przypadł do gustu :D
UsuńGenialny przepis, dzięki wielkie!!!
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda, nie wiem, czy dałabym radę sama go zrobić. Piec co prawda umiem, ale chyba nie jestem jeszcze gotowa na takie cuda :).
OdpowiedzUsuńNie jest taki trudny :) Wszystkie warstwy trzeba zmiksować i praktycznie tyle :P
UsuńTruskawki mam już zaliczone. Jeszcze jagody i borówki am. i będę zadowolona. Ach, no i koniecznie bób!
OdpowiedzUsuńMy też musimy zrobić zapasy bobu bo zaraz przegapimy go jak w zeszłym roku :P
Usuńdosłownie jem oczami. nie mogę się napatrzeć jakie cuda wyczyniacie :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie możemy przekazać jeszcze trochę smaku :D
UsuńKolejny kuszący, a do tego zdrowy wypiek! Sama chętnie zajrzę do tego e-booka :)
OdpowiedzUsuńZachęcamy bo warto :) Można znaleźć wiele inspiracji :)
UsuńPięknie wygląda a smakuje na pewno genialnie :D
OdpowiedzUsuńPoproszę o kawałek takiego ciacha! Wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, muszę kiedy płatki teff kupić :)
OdpowiedzUsuńPolecamy je :) Szczególnie dobre są dla alergików właśnie :)
UsuńMuszę w końcu zrobić takie ciacho. Może w weekend. Wasz nerkowiec wygląda obłędnie pysznie 😃
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny.
OdpowiedzUsuń👍 Ewa
wy jak zwykle w formie, idealne kolory, świetnie wygląda i pewnie tak smakuje, zastanawiam się tylko skąd macie świeże jagody o tej porze już? albo nie zastanawiam się, moja żona też ma
OdpowiedzUsuńhaha dzięki :D Jagody zawsze mogą być też mrożone :P
UsuńMi desery bez pieczenia zawsze się kojarzą z piankami i innymi takimi, niestety nie mogę się nadal przemóc ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sara's City
Szkoda, że nie możemy Ci dać kawałka aby Cię do nich przekonać :)
Usuńahhh ta polewa i owoce..przepyszne ciacho !
OdpowiedzUsuńWygląda super smakowicie!
OdpowiedzUsuńJak zwykle piękne ciacho☺
OdpowiedzUsuńJak to pysznie wygląda! Zresztą widzę, że u Ciebie mnóstwo takich pyszności! :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny torcik, wygląda mega apetycznie. Bardzo pomysłowy przepis :)
OdpowiedzUsuńJak rozkosznie sie ten tort do mnie usmiecha. Jaki pyszny. I to bez pieczenia? Musze koniecznie zajrzec do tego ebooka Edyty, dzieki za przypomnienie. Przecudne zdjecia..... Az sie rozmarzylam smakowo....
OdpowiedzUsuńTen tort aż emanuje szczęściem prawda? :D A po jednym kawałku już mamy zapas szczęścia na cały dzień ;) Polecamy tego ebooka! :)
UsuńPięknie wam to ciasto wyszło, jestem pod wrażeniem - ale to żadna nowość ;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda w połączeniu z truskawką! U mnie też teraz truskawki na tapecie i oby jak najdłużej :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że już coraz droższe są :P Co roku mamy niedosyt :P
UsuńA truskawki zawsze super ożywiają fotki :)
Super te warstwy wyglądają i ta spływająca polewa czekoladowa :)
OdpowiedzUsuńJa już od dawna zamierzam zrobić taki sernik-nernik, ale zawsze coś mi brakuje ze składników i tak odkładam w nieskończoność :D
My też tak mamy więc to jest nasze pierwszy takie sernik z nerkowców :P ebook Edyty nas zmotywował więc bardzo go polecamy :D
UsuńWygląda bajecznie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPiekny i precyzyjnie wykonany :)
OdpowiedzUsuńNo wygląda fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuńNa pewno był smaczny!
to jest bajka i magia:D
OdpowiedzUsuńWydaje się być idealny na upalne dni ;)
OdpowiedzUsuńProsty w wykonaniu, więc muszę spróbować go zrobić. Zwłaszcza, że wygląda tak apetycznie <3
OdpowiedzUsuńWreszcie ktoś stwierdził, że jest prosty w wykonaniu :D Naprawdę nie potrzebuje wiele czasu i umiejętności a jest przepyszny :)
UsuńJeżeli to tak smakuje, jak wygląda, to ja poproszę kawałek... albo ze 3 :)
OdpowiedzUsuńAlbo od razu połowę :D
UsuńOn tak pięknie wygląda, że aż ma się ochotę ugryźć monitor :O
OdpowiedzUsuńWow. To musi być cudowne !
OdpowiedzUsuńPo prostu cudowne ciasto, nie można oczu od niego oderwać. Pieknie udekorowane.
OdpowiedzUsuńPatrzę i jestem głodna. Kubki smakowe same pracują :) Cudowne połączenie <3
OdpowiedzUsuńKurcze, aż zrobiłam się głodna, hah. :)
OdpowiedzUsuńMÓJ BLOG
o! Ciasta bez pieczenia to brzmi ciekawie
OdpowiedzUsuńJakie pyszności! ojejjujeju.... <3
OdpowiedzUsuńChyba przestanę do Was zaglądać, bo za każdym razem macie takie pyszności, że od razu czuję się głodna :)
OdpowiedzUsuńLubimy podnosić apetyt :P
UsuńUwielbiam takie szybkie i smaczne ciasta, chętnie zakupię e-booka :) Genialny nerkownik :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecamy bo jest w nim wiele inspiracji :)
UsuńWygląda obłędnie i smakuje na pewno też :) Teraz owoce są najlepsze.
OdpowiedzUsuńcudowne i zapewne pyszne ciacho! :)
OdpowiedzUsuńCudownie, smakowicie się prezentuje ten nerkownik :D
OdpowiedzUsuńCudo
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wygląda
OdpowiedzUsuńNiesamowity przepis!
OdpowiedzUsuńDarek
Wygląda cudownie! Mocno czuć nerkowce? Sandra :))
OdpowiedzUsuńRaczej czuć kokos ale nerkowce nadają tu tej aksamitnej konsystencji :D
UsuńMmm... uwielbiam nerkowce! No i uwielbiam takie kuchenne eksperymenty. :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko. Chociaż nie jestem fanką restrykcyjnej diety, to na taki zdrowy deser chętnie się zdecyduję :)
OdpowiedzUsuńJejku jak to ciacho apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńTo ciacho wygląda mega apetycznie! Też muszę w końcu wypróbować zrobić coś dobrego z mąki teff ^^
OdpowiedzUsuńSame jesteśmy ciekawe co Ty byś z niej stworzył :)
Usuńwygląda obłędnie :O
OdpowiedzUsuńO rety to wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńNa dobrą sprawę właśnie dzięki nernikom (Cakester) ostatnio chyba pokochałam nerkowce. Wcześniej lubiłam (jak wszystkie orzechy), ale a to za miękkie, a to coś tam mi były. A jakoś tak się wyjątkowo w nie ostatnio wsmakowałam, więc to ciasto jak najbardziej bym spróbowała. O proszę, i bezsmakowe płatki znalazły genialne zastosowanie.
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałeczek ;) U nas pysznie jak zawsze :)
OdpowiedzUsuń