Masło orzechowe 5-mix / Masło z orzechów laskowych - Nutura

Powracamy z recenzją maseł orzechowych. Po miesięcznej abstynencji od nich (same sobie nałożyłyśmy ten zakaz bo ostatnio za dużo ich zjadałyśmy 😉) z przyjemnością posmakowałyśmy maseł jednej z naszych ulubionych firm z masełkami. Widziałyśmy, że z masłami Nutura będzie bosko 💛

bez certyfikatów


Nazwa: Masło orzechowe 5-mix / Masło z orzechów laskowych
Firma: Nutura
Skład:
Masło orzechowe 5-mix: prażone orzechy ziemne (50%), prażone nieblanszowane migdały (20%), prażone orzechy nerkowca (10%), prażone orzechy laskowe (10%), prażone orzechy włoskie (10%).
Masło z orzechów laskowych: prażone orzechy laskowe (100%).
Masa netto: 250g
Wartości odżywcze:
Masło orzechowe 5-mix: 100g/ 604 kcal, tłuszcz – 50,4g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 6g, węglowodany – 12,2g w tym cukry – 5g, błonnik – 8,1g, białko – 21,4g, sól – 0,01g
Masło z orzechów laskowych: 100g/ 666 kcal, tłuszcz – 63g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 4,5g, węglowodany – 6g w tym cukry – 3,7g, błonnik – 8,9g, białko – 14,4g, sól – < 0,01g
Informacje dodatkowe: Może zawierać inne orzechy.
Sklep:  NUTURA
Cena: Z orzechów laskowych – 29,99zł, mix orzechów – 19,99zł

Nasza opinia
Wygląd: Mamy przed sobą dwa słoiczki z czarnymi etykietami. Na szczęście nakrętki nie przeciekają i nie wydobywa się spod nich tłuszcz co czasami zdarza się przy innych masłach. Oba masełka są dość jasnego koloru z widocznymi drobinkami skórek.

Smak:
Masło orzechowe 5-mix: Po otwarciu czuć zapach słodkich, prażonych orzeszków jaki często towarzyszy dobrej jakości masłom orzechowym. Masełko jest dość lejące i z łatwością można je wymieszać w słoiczku. Masa jest gładka z wyczuwalnymi malutkimi drobinkami orzechów. Jeśli chodzi o smak to posiada wszystkie najlepsze cechy 5 rodzajów orzechów. Jest lekko słodkie dzięki fistaszkom, posiada posmak prażonych migdałów, delikatną goryczkę orzechów laskowych i włoskich oraz maślany akcent nerkowców. Naturalne i pyszne :)

Masło z orzechów laskowych: Zapach masła jest mniej intensywny ale czuć orzech laskowy. Konsystencja jest jeszcze bardziej rzadka niż poprzednika, bez grudek z drobinkami jak wcześniej. Sądzimy, że do tego masełka zostały użyte orzechy bez otoczek czyli blanszowane lub częściowo blanszowane, ponieważ porównując je do masła z tych orzechów innej firmy, to jest jaśniejsze i posiada zdecydowanie mniejszą goryczkę. Co za tym idzie masło jest również nieco słodsze w ten naturalny sposób. Aromat laskowy nadal jest obecny a kremowa konsystencja sprawia, że na myśl przychodzą praliny z laskowym nadzieniem.

Podsumowanie: Oba masła oczywiście nas nie zawiodły bo każde z nich ma w sobie to co nie pozwala skończyć na jednej łyżeczce :P Masła te świetnie wzbogacą ciasta, desery czy śniadania, można je wykorzystać w formie polewy, ponieważ mają idealną do tego konsystencję. Polecamy z całego serduszka <3



Ocena: 6 pand

50 komentarzy:

  1. Brzmią i wyglądają przepysznie, a jeszcze lepiej musiały smakować po "odwyku" :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha dokładnie :D Po odwyku od czekolady to nawet czekolady Wawel nam zasmakowały :P

      Usuń
  2. ten miks orzechów bardzo mnie kusi, oj bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ten mix orzechów kusi, oj kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To z orzechów laskowych chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiecie, że te masełka to moje marzenie xD
    Chociaż i tak masełka z włoskich to chyba żadne inne nie przebije :* Wiecie o którym pisze xD

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie skosztowała bym masła z orzechów laskowych :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają pięknie i kusząco, zawsze miałam masła orzechowe w stałej formule, te zapowiadają się bosko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My mamy masła o różnej konsystencji i każde ma swoje funkcje w kuchni :D

      Usuń
  8. Nigdy nie miałam takiego orzechowego mixu :D

    OdpowiedzUsuń
  9. podejrzewam,ze zakochałabym się w tym miksie! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Pamiętam, gdy wchodziłam na Waszego bloga to bardzo często były masła orzechowe jako produkt albo jako dodatek do smakołyków. Taki zakaz w sumie się przydał ;p
    Skoro oba takie pyszne to mi się także trudno zdecydować. Zwłaszcza, że nigdy nie jadłam masła orzechowego. Ale widzę, że z ceną nie jest najgorzej ;) Chyba najpierw wzięłabym te tańsze. Jakby cudem mi nie zasmakowało :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie da się ukryć, ze masło orzechowe jest częścią naszego zwyczajowego jadłospisu ale jak wiadomo co za dużo to nie zdrowo :P W sklepach stacjonarnych spokojnie można już kupić dobrej jakości mało orzechowe w normalnych cenach więc zawsze warto spróbować :)

      Usuń
  11. Kocham ich masła :) Jeszcze na żadnym się nie zawiodłam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Laskowe rezyduje w mojej szafce - ze wszystkich maseł Nutury smakowało mi najbardziej. Za to mix najmniej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To niespodzianka z tym mixem :D Nam byłoby trudno określić, które smakowało nam najmniej :)

      Usuń
  13. Maseł tej firmy jeszcze nie jadłam, ale to z orzechami laskowymi brzmi obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Super konsystencja, skład bez zarzutów, więc z pewnością były pyszne. Ja próbowałam migdałowe tej marki i także mnie nie zawiodło ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z takim składem i jakością składnika nie mogło być inaczej :)

      Usuń
  15. Lubię masła orzechowe i mix zdecydowanie by bardziej do mnie trafił :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ostatnio kosztowałam masła orzechowego po raz pierwszy w życiu i byłam zachwycona! W prawdzie nie była to raczej jakaś marka wyższych lotów, ale nadal bardzo polubiłam jego smak, dlatego chyba się skuszę na to w wersji 5-mix bo ma interesujący skład :D

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i super! :D masło orzechowe potrafi uwieźć i to na wiele sposobów w zależności z czego jest zrobione :D

      Usuń
  17. Bardzo dobrze to brzmi i wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  18. chyba bym chciała to od razu zjeść całe;D

    OdpowiedzUsuń
  19. To połączenie różnych orzechów wprawia mnie w zachwyt :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Ostatnio robiłam masło orzechowe w domu, niestety mój malakser już ledwo zipie, więc chyba się skuszę na te sklepowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy tak samo :P Jak widzimy stan naszego blendera to już wolimy kupić gotowe masło :D

      Usuń
  21. Chyba czas przypomnieć sobie jak smakują masła orzechowe, bo już zapomniałam kiedy ostatni raz je jadłam... Jak szaleć to szaleć, biorę oba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to my wytrzymałyśmy miesiąc bez masła a chyba nawet nie pełny xD Zdecydowanie jesteśmy od niego uzależnione :)

      Usuń
  22. chyba mojego Pana dzisiaj nakusze na taki zakup

    OdpowiedzUsuń
  23. Narobiłyście mi smaka, teraz koniecznie muszę się udać po słoiczek do sklepu!

    Pozdrawiam
    Sara's City

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też mam taką ochotę i dziś sobie masełko kupie bo nie doczekam do przesyłki od tej firmy :) Sandra :))

      Usuń
    2. Zachcianki trzeba spełniać :P Ale na przesyłkę też warto poczekać :D

      Usuń
  24. Faktycznie mają bardzo lejącą konsystencję, ale chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie jadłam jeszcze masła z orzechów laskowych, brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam masła orzechowe, w mojej kuchni są zawsze obecne :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Zauważyłam, że jak zrobię sobie przerwę (nieświadomą) od maseł orzechowych to jakoś w ogóle mnie do nich nie ciągnie, a jak już gdzieś takie masełko dodam to później dzień w dzień mi towarzyszy ;D Rzeczywiście na polewę te masełka nadają się idealnie! Tylko właśnie przy takich smakach polewa lałaby się strumieniami :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, lanie polewy może być zdradzieckie bo zaraz się orientujemy, że nie ma pół słoiczka xD Czasem też robimy sobie nieświadomą przerwę ale tak naprawdę po kilku dniach czujemy, że czegoś nam brakuje :)

      Usuń
  28. jakoś nie przepadam za masłem orzechowym

    OdpowiedzUsuń
  29. Tradycyjne masło orzechowe mi się przejadło, ale takiego bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  30. To z orzechów laskowych chętnie bym przygarnęła :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Z chęcią wypróbowałabym te masełka, podoba mi się taka lejąca konsystencja, bo domowe masło z reguły wychodzi mi twardsze i zbite

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam też nigdy nie wychodzą lejące, chyba, że dodamy innego oleju, który wzbogaci masło o dodatkowe walory :)

      Usuń
  32. Masło orzechowe zawsze i wszędzie <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger