Masło orzechowe 5-mix / Masło z orzechów laskowych - Nutura
Powracamy z recenzją maseł orzechowych. Po miesięcznej
abstynencji od nich (same sobie nałożyłyśmy ten zakaz bo ostatnio za dużo ich
zjadałyśmy 😉) z przyjemnością posmakowałyśmy maseł jednej z naszych ulubionych
firm z masełkami. Widziałyśmy, że z masłami Nutura będzie bosko 💛
Nazwa: Masło orzechowe 5-mix / Masło z orzechów laskowych
Firma: Nutura
Skład:
Masło
orzechowe 5-mix: prażone orzechy ziemne (50%), prażone nieblanszowane migdały
(20%), prażone orzechy nerkowca (10%), prażone orzechy laskowe (10%), prażone
orzechy włoskie (10%).
Masło z
orzechów laskowych: prażone orzechy laskowe (100%).
Masa netto: 250g
Wartości odżywcze:
Masło
orzechowe 5-mix: 100g/ 604 kcal, tłuszcz – 50,4g w tym kwasy tłuszczowe
nasycone – 6g, węglowodany – 12,2g w tym cukry – 5g, błonnik – 8,1g, białko – 21,4g,
sól – 0,01g
Masło z
orzechów laskowych: 100g/ 666 kcal, tłuszcz – 63g w tym kwasy tłuszczowe
nasycone – 4,5g, węglowodany – 6g w tym cukry – 3,7g, błonnik – 8,9g, białko – 14,4g,
sól – < 0,01g
Informacje dodatkowe: Może zawierać inne orzechy.
Sklep: NUTURA
Cena: Z
orzechów laskowych – 29,99zł, mix orzechów – 19,99zł
Nasza opinia
Wygląd:
Mamy przed sobą dwa słoiczki z czarnymi etykietami. Na szczęście nakrętki nie
przeciekają i nie wydobywa się spod nich tłuszcz co czasami zdarza się przy
innych masłach. Oba masełka są dość jasnego koloru z widocznymi drobinkami
skórek.
Smak:
Masło
orzechowe 5-mix: Po otwarciu czuć zapach słodkich, prażonych orzeszków jaki
często towarzyszy dobrej jakości masłom orzechowym. Masełko jest dość lejące i
z łatwością można je wymieszać w słoiczku. Masa jest gładka z wyczuwalnymi
malutkimi drobinkami orzechów. Jeśli chodzi o smak to posiada wszystkie
najlepsze cechy 5 rodzajów orzechów. Jest lekko słodkie dzięki fistaszkom,
posiada posmak prażonych migdałów, delikatną goryczkę orzechów laskowych i włoskich
oraz maślany akcent nerkowców. Naturalne i pyszne :)
Masło z
orzechów laskowych: Zapach masła jest mniej intensywny ale czuć orzech laskowy.
Konsystencja jest jeszcze bardziej rzadka niż poprzednika, bez grudek z
drobinkami jak wcześniej. Sądzimy, że do tego masełka zostały użyte orzechy bez
otoczek czyli blanszowane lub częściowo blanszowane, ponieważ porównując je do
masła z tych orzechów innej firmy, to jest jaśniejsze i posiada zdecydowanie
mniejszą goryczkę. Co za tym idzie masło jest również nieco słodsze w ten
naturalny sposób. Aromat laskowy nadal jest obecny a kremowa konsystencja
sprawia, że na myśl przychodzą praliny z laskowym nadzieniem.
Podsumowanie: Oba masła oczywiście nas nie zawiodły bo każde z nich ma w
sobie to co nie pozwala skończyć na jednej łyżeczce :P Masła te świetnie wzbogacą
ciasta, desery czy śniadania, można je wykorzystać w formie polewy, ponieważ
mają idealną do tego konsystencję. Polecamy z całego serduszka <3
Ocena:
6 pand
Brzmią i wyglądają przepysznie, a jeszcze lepiej musiały smakować po "odwyku" :D
OdpowiedzUsuńhaha dokładnie :D Po odwyku od czekolady to nawet czekolady Wawel nam zasmakowały :P
Usuńten miks orzechów bardzo mnie kusi, oj bardzo :)
OdpowiedzUsuńten mix orzechów kusi, oj kusi :)
OdpowiedzUsuńTo z orzechów laskowych chętnie bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńWiecie, że te masełka to moje marzenie xD
OdpowiedzUsuńChociaż i tak masełka z włoskich to chyba żadne inne nie przebije :* Wiecie o którym pisze xD
Hehe domowe najlepsze, to powszechnie wiadomo :D
UsuńChętnie skosztowała bym masła z orzechów laskowych :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie i kusząco, zawsze miałam masła orzechowe w stałej formule, te zapowiadają się bosko :)
OdpowiedzUsuńMy mamy masła o różnej konsystencji i każde ma swoje funkcje w kuchni :D
UsuńNigdy nie miałam takiego orzechowego mixu :D
OdpowiedzUsuńpodejrzewam,ze zakochałabym się w tym miksie! <3
OdpowiedzUsuńPamiętam, gdy wchodziłam na Waszego bloga to bardzo często były masła orzechowe jako produkt albo jako dodatek do smakołyków. Taki zakaz w sumie się przydał ;p
OdpowiedzUsuńSkoro oba takie pyszne to mi się także trudno zdecydować. Zwłaszcza, że nigdy nie jadłam masła orzechowego. Ale widzę, że z ceną nie jest najgorzej ;) Chyba najpierw wzięłabym te tańsze. Jakby cudem mi nie zasmakowało :D
Nie da się ukryć, ze masło orzechowe jest częścią naszego zwyczajowego jadłospisu ale jak wiadomo co za dużo to nie zdrowo :P W sklepach stacjonarnych spokojnie można już kupić dobrej jakości mało orzechowe w normalnych cenach więc zawsze warto spróbować :)
UsuńKocham ich masła :) Jeszcze na żadnym się nie zawiodłam!
OdpowiedzUsuńLaskowe rezyduje w mojej szafce - ze wszystkich maseł Nutury smakowało mi najbardziej. Za to mix najmniej...
OdpowiedzUsuńTo niespodzianka z tym mixem :D Nam byłoby trudno określić, które smakowało nam najmniej :)
UsuńŚwietne są te masełka :)
OdpowiedzUsuńMaseł tej firmy jeszcze nie jadłam, ale to z orzechami laskowymi brzmi obłędnie :D
OdpowiedzUsuńSuper konsystencja, skład bez zarzutów, więc z pewnością były pyszne. Ja próbowałam migdałowe tej marki i także mnie nie zawiodło ;)
OdpowiedzUsuńZ takim składem i jakością składnika nie mogło być inaczej :)
UsuńLubię masła orzechowe i mix zdecydowanie by bardziej do mnie trafił :)
OdpowiedzUsuńOstatnio kosztowałam masła orzechowego po raz pierwszy w życiu i byłam zachwycona! W prawdzie nie była to raczej jakaś marka wyższych lotów, ale nadal bardzo polubiłam jego smak, dlatego chyba się skuszę na to w wersji 5-mix bo ma interesujący skład :D
OdpowiedzUsuńSakurakotoo ❀ ❀ ❀
No i super! :D masło orzechowe potrafi uwieźć i to na wiele sposobów w zależności z czego jest zrobione :D
UsuńBardzo dobrze to brzmi i wygląda:)
OdpowiedzUsuńchyba bym chciała to od razu zjeść całe;D
OdpowiedzUsuńTo połączenie różnych orzechów wprawia mnie w zachwyt :D
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam masło orzechowe w domu, niestety mój malakser już ledwo zipie, więc chyba się skuszę na te sklepowe :)
OdpowiedzUsuńMamy tak samo :P Jak widzimy stan naszego blendera to już wolimy kupić gotowe masło :D
UsuńUwielbiam masła orzechowe :)
OdpowiedzUsuńChyba czas przypomnieć sobie jak smakują masła orzechowe, bo już zapomniałam kiedy ostatni raz je jadłam... Jak szaleć to szaleć, biorę oba :)
OdpowiedzUsuńNo to my wytrzymałyśmy miesiąc bez masła a chyba nawet nie pełny xD Zdecydowanie jesteśmy od niego uzależnione :)
Usuńchyba mojego Pana dzisiaj nakusze na taki zakup
OdpowiedzUsuńHaha próbuj, próbuj i w końcu skusisz :D
UsuńNarobiłyście mi smaka, teraz koniecznie muszę się udać po słoiczek do sklepu!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sara's City
Ja też mam taką ochotę i dziś sobie masełko kupie bo nie doczekam do przesyłki od tej firmy :) Sandra :))
UsuńZachcianki trzeba spełniać :P Ale na przesyłkę też warto poczekać :D
UsuńFaktycznie mają bardzo lejącą konsystencję, ale chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńo tak przepadłbym :D
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze masła z orzechów laskowych, brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam masła orzechowe, w mojej kuchni są zawsze obecne :-)
OdpowiedzUsuńPiąteczka :D
UsuńZauważyłam, że jak zrobię sobie przerwę (nieświadomą) od maseł orzechowych to jakoś w ogóle mnie do nich nie ciągnie, a jak już gdzieś takie masełko dodam to później dzień w dzień mi towarzyszy ;D Rzeczywiście na polewę te masełka nadają się idealnie! Tylko właśnie przy takich smakach polewa lałaby się strumieniami :D
OdpowiedzUsuńTak, lanie polewy może być zdradzieckie bo zaraz się orientujemy, że nie ma pół słoiczka xD Czasem też robimy sobie nieświadomą przerwę ale tak naprawdę po kilku dniach czujemy, że czegoś nam brakuje :)
Usuńjakoś nie przepadam za masłem orzechowym
OdpowiedzUsuńTradycyjne masło orzechowe mi się przejadło, ale takiego bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńTo z orzechów laskowych chętnie bym przygarnęła :D
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbowałabym te masełka, podoba mi się taka lejąca konsystencja, bo domowe masło z reguły wychodzi mi twardsze i zbite
OdpowiedzUsuńNam też nigdy nie wychodzą lejące, chyba, że dodamy innego oleju, który wzbogaci masło o dodatkowe walory :)
UsuńMasło orzechowe zawsze i wszędzie <3
OdpowiedzUsuń