Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Proteiny
,
Przepisy
,
Wege
Wegańskie, proteinowe brownie z kokosowym karmelem i popcornem (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie)
Ostatnio ciągle mamy ochotę na czekoladowe słodkości. Dlatego przychodzimy znów z szałowym brownie. Ostatnim razem była to wersja raw ponieważ ciacho zawierało roślinne białko z żywymi kulturami bakterii (recenzja), dlatego lepiej nie poddawać go obróbce termicznej. Tym razem wykorzystałyśmy wegańską odżywkę bardzo dobrej jakości (recenzja), która świetnie wzbogaciła smak pieczonego brownie. Ciacho jest przepyszne, obłędnie czekoladowe a do tego dostarcza również protein. Lepiej być nie mogło ❤
Składniki (śr: 22 cm):
Proteinowe brownie
-120g płatków owsianych (bezglutenowe lub zwykłe)
-80g mąki kokosowej
-80g roślinnej odżywki białkowej Plantforce Synergy Life smak:czekolada
-2/3 szklanki kakao (zapomniałyśmy ile to waży :P)
-80g oleju kokosowego
-200g świeżych daktyli bez pestek
-500ml/480g musu z gruszek (z ok 1kg świeżych)
-300g napoju roślinnego
-łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym
-tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru (u nad 70% kakao)
Kokosowy karmel
-250ml mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej powstałej z puszki
mleka kokosowego (u nas śmietanka się po prostu nie oddzieliła :P)
-cukier kokosowy
Dodatkowo
-popcorn (3 łyżki ziaren kukurydzy, olej kokosowy)
-wege ciasteczka
-wege krówki
PROTEINOWE
BROWNIE
Mokre
składniki: Mus z gruszek, olej kokosowy, daktyle, napój roślinny
zblendować na gładką masę.
Suche
składniki: Płatki owsiane zmiksować na mąkę (można to zrobić razem z mąką
kokosową aby uniknąć grudek). Wymieszać razem z kakao, odżywką, proszkiem i
posiekaną gorzką czekoladą.
Mokre
składniki wymieszać ze suchymi przy pomocy miksera na wolnych obrotach. Ciasto
ma być bardzo gęste i lepkie ale nie suche.
Tortownice
wyłożoną na dnie papierem do pieczenia wypełnić ciastem dociskając i wyrównując
je mokrą łyżką. Piec brownie w 180’C ok 50-60 minut (należy sprawdzać
patyczkiem czy ciasto nie jest surowe).
KOKOSOWY KARMEL
Śmietankę
kokosową lub mleko kokosowe zagotować w garnuszku, dodać cukier kokosowy (może
być też np. trzcinowy ale musi być bardzo ciemny) i gotować na małym ogniu do
częściowego zredukowania (śmietankę kilkanaście minut, mleko dłużej).
Pozostawić do wystudzenia ale nie całkowitego stężenia karmelu.
POPCORN
Do wysokiego
garnuszka o małej średnicy wsypać kukurydzę i wlać olej tak aby ziarna były
prawie całkowicie przykryte. Zakryć pokrywką i podgrzać zawartość do momentu aż
kukurydza przestanie wybuchać ;)
Brownie
wyciągnąć z formy, oblać karmelem kokosowym, obficie posypać popcornem i
udekorować ciasteczkami oraz krówkami.
Ciasta z popcornem jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńA to jest naprawdę fajne połączenie szczególnie z czekoladą i karmelem :)
UsuńJak to wyglada...... Mistrzynie wypieków ♥
OdpowiedzUsuńo jejku, co za ciasto, po prostu bajka!
OdpowiedzUsuńI smakuje jak bajka <3 :D
UsuńWygląda obłędnie :D
OdpowiedzUsuńJaa pitolę :D Nigdy bym nie wpadła, by na brownie dać popcorn, musi smakować niebiańsko, Wy wyznaczacie normalnie u mnie nowe drogi smakowe :*
OdpowiedzUsuńPopcorn świetnie chrupie a do czekolady i karmelu pasuje najlepiej :D
UsuńŚlinotok na san widok :D Zamawiam kawałek!
OdpowiedzUsuńWow !;D
OdpowiedzUsuńNie przepadam za brownie ale waszego na pewno bym skosztowała, wygląda mega apetycznie ^_^
OdpowiedzUsuńTo można nie przepadać za brownie? :D Nam ta wersja smakuje wybitnie :D
UsuńAaaale mi narobiłyście ochoty na brownie :D Wygląda genialnie <3
OdpowiedzUsuńbrzmi super :) czy mus gruszkowy jest wyczuwalny? uwielbiam połączenie czekoladowego smaku z gruszkami:)
OdpowiedzUsuńBył wyczuwalny jak ciasto było surowe, po upieczeniu czekoladowe smaki wzięły górę więc na pewno byłoby super gdyby oprócz musu dać jeszcze kawałki gruszki do ciasta <3
UsuńKażda warstwa musiała smakować obłędnie :D A popcorn to sobie chyba dzisiaj zrobię :)
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie :D Bardzo podoba mi się dodatek gruszek, których nie jadłam już bardzo dawno, sama nie wiem czemu, bo bardzo je lubię :D
OdpowiedzUsuńTak nam mus z gruszek zasmakował, że aż nam się zachciało szarlotkę z gruszek zrobić :D
UsuńPrzepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńU Was jak zwykle idealne brownie <3 do tego piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńTo jest dopiero cicho :) aż mnie zatkało jak je zobaczyłam :) cudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJakoś sobie tak nie wyobrażam smaku popcornu z ciastem :D
OdpowiedzUsuńAle muszę przyznać, że wygląda obłędnie ;)
Bardzo lubię brownie. Jestem ciekawa jakby mi podeszło w takim wydaniu ^^
A smakuje naprawdę świetnie :D Popcorn z karmelem i czekoladą to genialne połączenie :D Warto spróbować :)
UsuńWygląda po prostu obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńO ja Cie kręce, jadłabym!! ♥
OdpowiedzUsuńKolejne ciacho wizualnie zasługujące na unicorna. Swoją drogą, dawno nie jadłam popcornu. Muszę któregoś dnia zrobić taki z mikrofalówki.
OdpowiedzUsuńMy aktualnie mamy fazę na popcorn i robimy go co dwa/trzy dni i dodajemy do wszystkiego xD
UsuńKochane Pandy - Wasze wypieki są zawsze tak perfekcyjnie dopracowane, wypieszczone, że chyba żaden komentarz w pełni nie wyrazi tego, co dana osoba by chciała napisać. Do tego fantastycznie przygotowane ekspozycje i robione zdjęca. Brawo!
OdpowiedzUsuńDziękujemy ślicznie :* Staramy się jak możemy aby przeciągać wzrok zdjęciami i wywoływać napływ ślinotoku xD
UsuńTen tort to prawdziwy obłęd *.* Jako fanka mocno kakaowych słodkości nie mogłabym się od niego oderwać :D Cudo <3
OdpowiedzUsuńSycący i to bardzo, więc po dwóch kawałkach miałaby dosyć xD
UsuńO, ostatnio szukałam jakiegoś dobrego i oryginalnego przepisu na brownie, więc spadłyście mi z tym postem jak z nieba :D Aczkolwiek pierwszy raz słyszę o brownie z popcornem - nie mogę się doczekać aż je przyrządzę i skosztuję <3
OdpowiedzUsuńSakurakotoo ❀ ❀ ❀
Smakuje świetnie a popcorn wręcz idealnie łączy się z karmelem i czekoladą <3 Tylko popcorn należy robić na świeżo, bo na następny dzień już jest oczywiście gumowy ;)
UsuńCałe tylko dla mnie!
OdpowiedzUsuńpopcorn i ciasto to dla mnie niecodzienne połączenie, ale muszę przyznać że bardzo ciekawe:)
OdpowiedzUsuńPyszności, a kokosowy karmel po prostu obłędny :)
OdpowiedzUsuńTak, ten karmel jest świetny! Już żadnego innego nie robimy tylko ten :)
UsuńWasze potrawy to dzieła sztuki!
OdpowiedzUsuńSandicious
Gdy czytam skład ciasta, od razu wiem , że jest pyszne.💛💚
OdpowiedzUsuńmmm na pewno nie skończyłoby się jedzenie na jednym kawałku ;D
OdpowiedzUsuńHaha ewentualnie na dwóch, bo jest mega sycące :) :D
UsuńJa też ostatnio jestem fanką czekolady, dlatego takie brownie pochłonęłabym w kilka sekund :)
OdpowiedzUsuńWOW! Ciasto wygląda genialnie! Prezentacja zasługuje na ogromną pochwałę!
OdpowiedzUsuńZ popcornem musi nieźle smakować :)
OdpowiedzUsuńCzekooolada<3
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne. Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńjakie Wy cuda pieczecie :) Oj karmel uwielbiam, aż jutro idę po puszkę :D
OdpowiedzUsuńTen karmel jest świetny! My już żadnego innego nie robimy tylko ten :D
UsuńWygląda na bardzo wilgotne!
OdpowiedzUsuńTak, jest wilgotne ale nie mokre i zbite ale rozpływające się w ustach :) Bez wątpienia to nasz faworyt wśród brownie <3
UsuńTo niemoralne tak kusić <3
OdpowiedzUsuńCudo!!!☺
OdpowiedzUsuńAleż pychota, jak zwykle zresztą ! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie , niech na ja tylko do kina pójdę, kupię sobie popcorn :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowy popcorn :D Kukurydzę bez żadnych dodatków można spokojnie kupić w sklepach internetowych i stacjonarnych np. z Bioplanet czy Krukam :) Można ją przyprawić czym się chce :D
UsuńO jakie cudowności! Z pewnością smakują wybornie! <3
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: https://bitasmietanka.blogspot.com <3
Same pyszności widzę :).
OdpowiedzUsuńO matkozcórka, ja stąd nie wyjdę, dziewczyny macie absolutnie obłedne ciacha, dla weganki to raj:)
OdpowiedzUsuńDzielimy się nimi z przyjemnością :D
UsuńW czekoladowych słodkościach można się zakochać, a to Wasze brownie wygląda nieziemsko!:P Szczególnie ten kawałek po przekrojeniu *.*
OdpowiedzUsuńCiasto + popcorn? Koniecznie musiałabym spróbować ;) Wygląda jak zawsze obłędnie :D
OdpowiedzUsuńUlalala popkornowe szaleństwo!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta czekoladowe, to moja słabość :)
OdpowiedzUsuńA jeśli do tego jest zdrowe? Biorę w ciemno :D
Ależ obłędne! I ten popcorn! boskie po prostu, został jeszcze choć kawałek dla mnie? pewnie nie... ;)
OdpowiedzUsuńJuż tylko zostały wspomnienia :P Dla nas to też jest smutne.... :D
UsuńAż mnie zatkało z zachwytu :o
OdpowiedzUsuńJeju, jakie ono piękne! I do tego ten karmel, krówki i popcorn. Wyszło Wam prawdzie cudo :)
OdpowiedzUsuńI można jeść ze świadomością, że to wszystko jest zdrowszą wersją :)
UsuńDodatek popcornu sprawia, że mój junior pochłonąłby to ciasto bez mrugnięcia okiem.
OdpowiedzUsuńTo musisz mu takie koniecznie zrobić :D
UsuńJa też ostatnio mam ciągle ochotę na coś czekoladowego :) Takie brownie na pewno zaspokoiło by mojego głoda :D
OdpowiedzUsuńAle to świetnie wygląda, jadłabym bez opamiętania. Nie pomyślałam, że można polączyć ciasto z popcornem:D
OdpowiedzUsuńTo jest obłęd, mnie też ciekawi połączenie ciasta z popcornem i karmelem. Myślałam też, że do popcornu trzeba mieć specjalną maszynkę a tu że niby w garnku można go zrobić, ciekawe. Sandra :))
OdpowiedzUsuńSą specjalne maszyny gdzie używa się do popcornu jeszcze mniej tłuszczu, ale samemu jak najbardziej można tylko trzeba kupić kukurydzę do tego przeznaczoną :)
UsuńAle ślinka mi cieknie :)
OdpowiedzUsuńO Mamo! Niebo! <3 Bajeczne brownie :)
OdpowiedzUsuńTwoje brownie wygląda niesamowicie, moje zazwyczaj się kruszy więc na pewno skorzystam z przepisu ;)
OdpowiedzUsuńOczywiście korzystaj, my będziemy robić je już po raz trzeci więc jesteśmy pewne, że jest pyyyszne :)
UsuńZ popcornem! Kocham to!
OdpowiedzUsuńWow! Pycha! Też lubię popcorn dodawać do ciast :D
OdpowiedzUsuńTakie brownie z popcornem musi super smakować! :)
OdpowiedzUsuńWasze ciacha zawsze przyprawiaja mnie o ślinotok!
OdpowiedzUsuńwow ! ale ciacho !
OdpowiedzUsuńKarmel uwielbiam, ale takie rzeczy jadam już bardzo rzadko... chociaż zbliżają się Święta, więc może może :D.
OdpowiedzUsuńW święta się nie liczy :P
UsuńNie można oderwać oczu od tego ciasta :) Mniam :)
OdpowiedzUsuń