Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Durszlak
,
Przepisy
Egg Cake czyli kruche kakaowe ciacho z kokosowym kremem (bez glutenu, cukru białego)
Ostatnio bardzo często widujemy na blogach ciasta "number cake". Bardzo nam się one podobają i zapragnęłyśmy taki zrobić. Urodziny żadne nam się nie zbliżają więc padło na jajkową wersję czyli "egg cake" 😊 W tym ciachu najfajniejsze jest to, że możesz je udekorować czym tylko zechcesz! U na były to przepyszne praliny Delicatea oraz wspaniałe bezglutenowe ciasteczka, które zawsze zamawiamy ze sklepu Kuchnie Świata wraz z innymi produktami potrzebnymi do tego wypieku 😍
Składniki:
Mocno
kakaowe kruche ciasto
-160g mąki z cieciorki GRAM (najlepsza i najsmaczniejsza :)
-120g mąki
gryczanej
-80g kakao
-100g
ksylitolu (najlepiej zmielonego na puder)
-80g melasy
z karobu/słodu ryżowego (ewentualnie miód ale wtedy dajcie mniej ksylitolu)
-80g oleju
kokosowego
-2 jajka
Kokosowy
krem
-400g
twarogu
-100g
śmietanki kokosowej (powstałej ze schłodzonej puszki mleka kokosowego Ral Thai)
-ksylitol
(do smaku)
Dodatkowo
-praliny Delicatea w 5 różnych smakach <3
-maliny/truskawki
-migdały w
czekoladzie
MOCNO KAKAOWE CIASTO
W kąpieli
wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej, dodać słód/melasę, ksylitol i
wymieszać do prawie całkowitego rozpuszczenia składników. Mąki i kakao
wymieszać, dodać wcześniejszą mieszankę oraz rozmieszane jajka, całość dobrze
wyrobić. Jeśli ciasto jest za suche można dodać łyżkę oleju i słodu/melasy.
Ciasto wstawić na ok 1h do lodówki. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami
(np. reklamówka jednorazowa) i wyciąć
dwa identyczne kształty jajka. Przełożyć je na blachę przykrytą papierem do
pieczenia. Piec w 150’C kilka minut w zależności od grubości i wielkości ciasta(najlepiej
wyciągnąć kiedy brzegi będą bardzo lekko zarumienione a ciasto jeszcze miękkie).
*Ciasta
zostanie Wam trochę więcej więc spokojnie wytnijcie inne ulubione kształty
ciasteczek
KOKOSOWY KREM
Krem
kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki razem zmiksować
blenderem. Krem jest bardzo gęsty bo musi utrzymać kruche ciasto.
Krem nałóż do szprycy i udekoruj keksami oba kruche jajka. Jedno ułóż na
drugim i górę udekoruj dodatkami.
No i już jestem zakochana w tym cieście, wygląda cudownie. A jak musi smakować!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, a patrząc na składniki, tak samo smakuje. I jak zwykle, aż szkoda je kroić i jeść :D
OdpowiedzUsuńW tym przypadku mamy wrażenie, że ludzie są bardziej chętni do krojenia i zjedzenia niż inne torty :D
UsuńNormalnie rozpusta w mojej ulubionej wersji kakao-kokos :D
OdpowiedzUsuńNo i przypomina Oreo a to działa na konsumentów najbardziej :P
UsuńZdecydowanie obracam się w innej części blogosfery (tylko blogi recenzenckie, bo trendu nie zauważyłam. Na żywo też nigdy nie widziałam "numerycznego" tortu.
OdpowiedzUsuńMożliwe ;) Number cake podbija internety w okręgu cukierniczym. Ludzie mają niesamowite pomysły na dekorację takiego ciacha :)
UsuńChcę na swój stół <3
OdpowiedzUsuńi ja i ja:D
Usuńcudne to jajo;)
OdpowiedzUsuńmnie jakoś "number cake" nie pociąga, ale w Waszym wykonaniu jest mega;)
Wspaniale Wam wyszedł ten torcik, będzie numerem 1 na świątecznym stole :)
OdpowiedzUsuńale piękne:D i smaczne :D
OdpowiedzUsuńO, widzę że u was królują już wielkanocne klimaty... chyba nie ma się co dziwić biorąc pod uwagę że to już za tydzień, chociaż szczerze mówiąc jakoś nie odczuwam tej świątecznej atmosfery :P Ale na ciasto bym się skusiła <3
OdpowiedzUsuńSakurakotoo ❀ ❀ ❀
No wreszcie przyszedł czas bo na innych blogach kulinarnych przepisy na babki i mazurki pojawiały się już dużo wcześniej :P Na atmosferę samą z siebie nie ma co liczyć z taką pogodą ale można samemu się w nią wprowadzić takim ciachem :P
UsuńPięknie wygląda, ciekawe czy by mi tak wyszło :)
OdpowiedzUsuńNaszym zdaniem poziom trudności nie jest aż tak wysoki, ważne aby mieć gęsty i mocny krem by nic się "nie rozjechało" :P
UsuńRewelacyjne, będzie mi się teraz śniło po nocach :)
OdpowiedzUsuńTo będą słodkie sny :P
UsuńO woow, wygląda świetnie :D <3 Chciałabym je już spróbować~~
OdpowiedzUsuńnie dość, że zdrowe to jeszcze jakie efektowne :) Wam dziewczyny to sięchyba nigdy pomysły nie skończą:)
OdpowiedzUsuńChyba nie :P Kolejka przepisów jest dość długa :P
UsuńPięknie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńObłędne :D To niesamowite, że za każdym razem zaskakujecie mnie swoją kreatywnością i pomysłami :)
OdpowiedzUsuńDzięki ale na tym się jeszcze nie kończy :P
UsuńTen krem kokosowy zachęca.. co ja piszę - wygląd jest tak świetny, że tylko podziwiać bo szkoda jeść (a z drugiej strony człowiek tak bardzo ma ochotę) xD
OdpowiedzUsuńTakie Oreowe to ciacho, ale na pewno tysiąc razy lepsze! :D Omnomnom.
OdpowiedzUsuńNo właśnie takie było założenie :P
UsuńJeśli macie podobne smakołyki serwować na Święta to spodziewajcie się gościa :D
OdpowiedzUsuńHehe najlepsze jest to, że na nasze święta już czasu nie mamy dlatego zajadamy się takimi ciachami przed :P
UsuńNo takie jajo, to ja rozumiem :D
OdpowiedzUsuńŚliczne i oryginalne!
OdpowiedzUsuńŻycze wesołych i śłodkich świąt :*
OdpowiedzUsuńDziękujemy i wzajemnie :)
UsuńTo ciasto po prostu wygląda zjawiskowo
OdpowiedzUsuńPodobno, to co dobre jest niezdrowe... A tu masz babo placek, nie tylko PYSZNY, ale i ZDROWY :))
OdpowiedzUsuńŁamiemy stereotypu :D
UsuńPrezentuje się fantastycznie, pewnie tak samo cudownie smakuje :)
OdpowiedzUsuńAle Wy macie pomysły! Nie dość, że na bank jest smacznie, jest zdrowo to i wizualnie jest idealnie :)
OdpowiedzUsuńWyglada naprawdę obłędnie! macie dziewczyny talent!
OdpowiedzUsuńONLY DREAMS
Po prostu cudowne :)
OdpowiedzUsuńJaki piękny. Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńAleż przepięknie to wygląda :D Prawdziwe cudo i na świątecznym stolę na pewno będzie prezentować się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda. Chetnie wproszę się na kawałeczek.
OdpowiedzUsuńNumber cake? Pierwsze słyszę! Coś mnie ominęło, albo żyję w epoce kamienia łupanego xD Kreatywny pomysł nawiązania do klimatu wielkanocnego i stworzenia egg cake - to dla mnie podwójna nowość :D Efekt jest zniewalający! <3
OdpowiedzUsuńObracamy się raczej w cukierniczych klimatach (zwłaszcza Angelika) więc jest na bieżąco :P
UsuńZawsze podążam za... kokosem. Płatki,wiórki, mleko, śmietanka - do ciast i nie tylko - gdzie się tylko da. ;) Do kolekcji teraz dodam Wasze piękne wielkanocne ciacho. :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak my :P Wszędzie musimy wciskać ten kokos :P
UsuńBardzo pomysłowe!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Muszę w końcu takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńJak pięknie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńSuper! I może występować w roli mazurka :)
OdpowiedzUsuńCoś innego...pomysł fantastyczny a efekt obłędny. Pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuńZa każdym razem mnie zaskakujecie! Torcik jest genialny *.*
OdpowiedzUsuńChyba nie byłoby osoby która by się nim nie zachwyciła, idealny na świąteczny stół.
Chociaż patrząc na pogodę za oknem bardziej przypomina Boże Narodzenie niż Wielkanoc :D
Oj tam u nas we Wro jest słoneczko i rzeżucha nam pachnie więc klimat jakby się zrobił :P
UsuńWygląda cudownie i pewnie tak też smakuje ! :)
OdpowiedzUsuńPodbiłaś moje serce!!
OdpowiedzUsuńcudeńko świąteczne
OdpowiedzUsuńJesteście niemożliwe! :) Aż ślinka mi cieknie :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda takie ciacho, muszę sobie kiedyś takie zrobić :D
OdpowiedzUsuńO właśnie, jak nie ma komu to trzeba zrobić sobie :P
Usuńwspaniałe ciacho! pisaneczka jak się patrzy:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne wielkanocne ciasto! <3 A jakie smakowite! :)
OdpowiedzUsuńW wersji bez kakao też wyjdzie? bo może zrobię takie dla kogoś ale on jest na kakao uczulony. Sandra :))
OdpowiedzUsuńJasne tylko użyj takich proporcji:
Usuń-100g mąki ryżowej + 80g mąki z cieciorki GRAM
-50g ksylitolu (zmielonego na puder)
-40g słodu ryżowego
-40g oleju kokosowego
-1 jajko
Dziękuje bardzo!
UsuńCudowne jajo <3
OdpowiedzUsuńPierwszy nas zainspirowałeś :P
UsuńDziewczyny po prostu prawdziwe cudo :-)
OdpowiedzUsuńOjejciu wygląda przecudownie! Aż szkoda jeść
OdpowiedzUsuńidealny na Wielkanoc ;)
OdpowiedzUsuńBędzie ( ale chyba już go nie ma ;) ) świetnie wyglądał na stole świątecznym. Zdrowych i pogodnych Świąt dla całej waszej Rodziny!
OdpowiedzUsuńTak się zawsze składa, że świąteczne wypieki jemy dużo wcześniej a na święta już czasu na takie nie ma :P
UsuńŚwietny pomysł ciasto wygląda wspaniale :) Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt kochane. Zdrowych, radosnych i rodzinnych chwil 🐣🐣🐣
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda a pewnie jeszcze lepiej smakuje:) Skorzystamy z przepisu i spróbujemy u siebie wykonać:) oby wyszedł tak pyszny i piękny jak u Was;) w Święta juŻ nie zdarzymy ale po świętach też można:)
OdpowiedzUsuńZawsze można wyciąć inny kształt pasujący do okazji ;P Dziękujemy :)
UsuńWyszło naprawdę przepięknie! :)
OdpowiedzUsuńI ten króliczek w środku - ależ pięknie :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńAch te jajeczko wyszło Wam cudownie <3 Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńU Was święta jak zawsze mega pyszne! :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto! Też się do niego przymierzam od dłuższego czasu ;)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, aż żal jeść ;)
OdpowiedzUsuńNa sam widok ślinka leci 💛
OdpowiedzUsuń