Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Pieczywo
,
Przepisy
Chleb z ciecierzycy z ziarnami (bez glutenu, cukru białego, laktozy)
Kiedyś myślałyśmy, że chleba nie musimy jeść. Płatki, kasze i owsianki w zupełności nam wystarczały. Jednak od jakiegoś czasu pieczemy chleby na różne sposoby, ponieważ powróciła do nas chęć jedzenia kanapek. Na blogu pojawiły się już inne przepisy na bochenki (przykłady poniżej), ale dziś przedstawiamy Wam chlebek pulchny, sycący, bez glutenu, z przypieczoną skórką i pięknym żółciutkim kolorem za sprawą mąki z ciecierzycy. Przepis na niego znalazłyśmy na skrawku starej gazety a nasze modyfikacje dały taki końcowy efekt 💗
Składniki (keksówka: 25-28 cm):
- 375ml ciepłej wody
- 7g suchych drożdży
-4 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
-4 jajka
-300g mąki z ciecierzycy
-100g mąki migdałowej
- 50g ziaren lnu
-50g ziaren słonecznika
-50g pestek dyni
- 2 łyżki czarnego sezamu lub czarnuszki
- płaska łyżeczka soli ( nas himalajska)
Wodę, drożdże, olej i 3 łyżki mąki z ciecierzycy wymieszać i odstawić w
ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Mąki, ziarna i sól wymieszać razem. Jajka
rozmieszać i dodać do suchych składników gdy drożdże zaczną pracować. Następnie
dodać mieszankę drożdżową i całość wymieszać. Masa jest dość lejąca. Wlać ją do keksówki wyłożonej papierem do
pieczenia i piec w 190’C ok 45-50 minut do suchego patyczka. Chleb wystudzić.
Ciekawy ten chlebek i wygląda smacznie :) Spróbowałabym z chęcią i to bez dodatków... nie trzeba więcej chyba ze masła orzechowego xD
OdpowiedzUsuńSmakuje dobrze ze wszystkim :) nam czarnuszka w słodkościach nie przepada więc część zjadłyśmy z serkiem z kokosem i kiwi a część z hummusem paprykowym :P
Usuńale ten kolor kusi!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się bogate najeżenie pestkami dyni. Taki chleb wolałabym zjeść z masłem/margaryną, plastrem porządnej wędliny i pomidorkiem.
OdpowiedzUsuńTak też by smakował świetnie :) Pestki dyni wyglądają najlepiej po przekroju :D
UsuńBardzo podoba mi się ten przepis :) Chlebek wygląda przepysznie, bogactwo smaku i zdrowia :D
OdpowiedzUsuńDlaczego u was wszystko wygląda tak smakowicie? :D Mimo tego, że nie pałam jakąś wielką miłością do ciecierzycy, to w tym wydaniu prezentuje się jak jakiś niezastąpiony przysmak :P
OdpowiedzUsuńSakurakotoo ❀ ❀ ❀
Sądzimy, że nawet dla antyfanów cieciorki ten chlebek nie stanowiłby przeszkody nie do pokonania :) Dzięki, staramy się zachęcić tak czytelników do wypróbowania przepisu ;)
UsuńWygląda bardzo fajnie z porządnym masłem byłby świetny :)
OdpowiedzUsuńNajlepiej taki jeszcze ciepły chlebek albo tost z masełkiem :P
Usuńnie wyobrażam sobie dnia bez chleba i jego zapachu:)
OdpowiedzUsuńOj, uwielbiamy takie wypieki :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio zajadam się chlebem orkiszowym :) Taki chlebuś z ciecierzycy też bym z chęcią spróbowała :)
OdpowiedzUsuńNA orkiszowy już miałyśmy fazę, teraz zacznie się wypiek żytniego :D
UsuńHmmm, piekłam kiedyś sama chleb - ale nie taki, ten Wasz wygląda o wiele bardziej smakowicie i zdrowiej :D <3 Chętnie skorzystam z przepisu przy najbliższej okazji ;) <3
OdpowiedzUsuńJak najbardziej bierz i korzystaj :D Jak już piekłaś kiedyś chleb to pierwsze lody masz już przełamane :P
UsuńNajlepszy jest chleb własnoręcznie upieczony.
OdpowiedzUsuńA ten wygląda świetnie i ma w sobie tyle zdrowia, ze muszę go spróbować :)
Tak, domowe chlebki tak samo jak domowe wypieki mają w sobie tą magię :)
UsuńFajny kolorek! Chlebek z ziarenkami jest pycha :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że moja mąka z ciecierzycy nie popsuje tego chleba, bo z tego co pamiętam macie mąkę dobrej firmy, a moja to śmierdziuch ;D Ciekawa propozycja podania chlebka z kiwi <3 A te kuleczki, które wykorzystałyście do dekoracji to moje dzieciństwo! Mają w sobie coś magicznego :D
OdpowiedzUsuńNo fakt, lepiej użyć dobrej mąki skoro ona jest tutaj bazą ;) Było sobie kiwi to wylądowało na kanapce, nawet to nie było planowane :P
UsuńA te kulki to zupełnie nie nasze dzieciństwo, kupiłyśmy je z myślą o dekoracji ale nigdy się nimi nie bawiłyśmy :P
jak pięknie żółty <3
OdpowiedzUsuńu nas mało pieczywa się zużywa, ale jak patrzę na takie chlebki, to się zastanawiam by to zmienić ;) Zwłaszcza, że potrzebuję przytyć :D
My pieczemy chlebuś raz na dwa tygodnie :)
UsuńTeż mogłybyśmy przytyć ale nie zauważyłyśmy tego procesu odkąd zaczęłyśmy je piec :P
przepisy ze skrawków starych gazet są najlepsze:) wyrósł pięknie czego nie spodziewałabym się p mące z ciecierzycy i migdałów. ja też mam ostatnio fazę na chleby, te chrupkie jak i drożdżowe. z lenistwa wcinam gotowce ale czuję że trzeba odpalić w końcu piekarnik:)
OdpowiedzUsuńTeż spodziewałyśmy się klapy bo w sumie jak glutenu nie ma to czemu miałby wyrosnąć a tu niespodzianka, wyrasta za każdym razem :P
UsuńNo to odpalaj ten piekarnik i nie wahaj się już dłużej :P
Wspinały ten chlebek, bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTo dobrze, że wróciła do was chęć jedzenia chlebka, ja uwielbiam taki na naturalnym zakwasie :) Ale przepysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńja odkąd przeszłam na dietę bezglutenowa to tez sama pieke chlebki. Własnie piecze mi się chleb ryzowy, ale mam słabe przeczucia :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam - http://izabiela.pl/
W takim razie spróbuj właśnie ten :) najlepszy bezglutenowy jaki jadłyśmy, aczkolwiek z kaszy gryczanej też jet świetny :)
UsuńJa też od jakiegoś czasu mam fazę na różne kanapki i piekę chleb z kaszy gryczanej który bardzo polubiłam i muszę upiec w najbliższy weekend. Przez ostatni tydzień jadłam dużo zwykłego białego chleba (więcej niż przez ostatnie kilka miesięcy łącznie :D) i trochę mi się przejadł, nie pogardziłabym teraz Waszym wypiekiem :)
OdpowiedzUsuńDo kanapek to właśnie Ty nas tak zachęciłaś i narobiłaś smaka :P
UsuńLubie takie chleby z samych ziaren:)
OdpowiedzUsuńbym zjadła z serkiem sobie;)
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda cudnie. Ma świetny kolor i pyszne wnętrze. Poproszę kromkę na śniadanie :D
OdpowiedzUsuńJa też ostatnio piekę chleby, a jak mam dostęp do dobrej jakości pieczywa to kupuję. Teraz mam w planach upiec chleb ziarnisty, bo mam dwie gotowe mieszanki, także muszę się za to zabrać. A, i chleb gryczany, koniecznie też muszę upiec i spróbować :)
My też niedawno kupiłyśmy czysty żytni na zakwasie, pycha :)
Usuńgryczany już się nieco nam przejadł ale na pewno do niego wrócimy :)
Super, chętnie wpadłabym do Was na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńTaki chlebek bym chętnie zjadła, wygląda super !
OdpowiedzUsuńno kolor to ma cudny !
OdpowiedzUsuńFajnie naszpikowany nasionkami :) Energetyczny i sycący :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor ma Wasz chlebuś.
OdpowiedzUsuńZachęca nie tylko świetnymi składnikami, ale także kolorem :)
OdpowiedzUsuńNa pewno taki chlebek upiekę. Jak i Wy,długo nie jadłam chleba, i tez wystarczałay mi kasze, groch, fasola itd. Ale własnie od pewnego czasu mam apetyt na zdrowy bezglutenowy chlebek i ten wydaje mi sie w sam raz.:)
OdpowiedzUsuńNa pewno taki chlebek upiekę. Jak i Wy,długo nie jadłam chleba, i tez wystarczałay mi kasze, groch, fasola itd. Ale własnie od pewnego czasu mam apetyt na zdrowy bezglutenowy chlebek i ten wydaje mi sie w sam raz.:)
OdpowiedzUsuńDokładnie, czasem trzeba wrócić do tradycji kanapeczek :P
UsuńEkstra! Wygląda na bardzo pulchny i mokry:)
OdpowiedzUsuńmokry zdecydowanie nie jest, trochę bardziej suchy więc dobrze się komponuje z soczystymi warzywami jak pomidor i ogórek lub owocem typu kiwi właśnie :P
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Zjadłabym na kolację :)
OdpowiedzUsuńTen mi jakoś średnio pasuje, ale chyba popełnię jakiś inny chleb niedługo.
OdpowiedzUsuńZjadłabym kromeczkę albo i nawet dwie! ;) Nigdy nie jadłam takiego chlebka, ale jeśli jest z ciecierzycy to na pewno by mi posmakował.
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebek, świetny przepis. :) Szkoda, że nie znałam go jak mój syn miał alergię na zboża. Fakt, alergia przeszła, ale przez długi czas kombinowałam zamienniki chleba. Nie powiem,łatwo nie było. Z takim przepisem, wtedy, życie by było dużo łatwiejsze. :) Na pewno znajdzie wielu zwolenników. :) Możliwe, że sama się skuszę. :)
OdpowiedzUsuńKiedyś to w ogóle było słabo z tego typu przepisami. Jak najbardziej można spróbować :)
UsuńWygląda pysznie! Uwielbiam takie własnoręcznie robione pieczywo.
OdpowiedzUsuńA właśnie mam chyba mąkę z ciecierzycy i to dość sporo... zalega mi jeszcze dyniowa, więc może skuszę się na zrobienie z małymi modyfikacjami :)
OdpowiedzUsuńŚmiało kombinuj i daj znać jak wyszło :D
UsuńGenialny wypiek!
OdpowiedzUsuńSmakowicie ten chlebek wygląda <3
OdpowiedzUsuńNa pewno z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńCzy już oficjalnie myślałyście o otworzeniu cateringu? :) Jadłabym wszystkie wasze smakołyki!
OdpowiedzUsuńcodziennyuzytek.pl
Myśleć myślałyśmy ale nie jest to aktualnie dla nas możliwe :P
UsuńWygląda mistrzowsko. Zapisuję przepis i na pewno już wkrótce wypróbuję.
OdpowiedzUsuńJesteśmy ciekawe Twojego efektu :D
UsuńJeszcze nigdy nie piekłam chleba :D
OdpowiedzUsuńUpiekę go kiedyś chętnie dla swojej mamy :) Osobiście nie przepadam za ciecierzycą , ale . wtakiej formie jeszcze nie próbowałam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sara's City
Dla mamy zawsze warto a może jednak Tobie też zasmakuje ;)
UsuńMożecie mnie adoptować??? Proszę! ;) choć może lepiej nie... bo garderoba byłaby do wymiany na większy rozmiar pewnie kilka razy w roku ;) Dziewczyny, rządzicie, i będę to powtarzała w nieskończoność! Upiekę go na święta!
OdpowiedzUsuńNasze wypieki "odchudzają" xD Dzięki wielkie i smacznego :)
UsuńTaki chlebek to musi być pyszny :) Porywam kromeczkę :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ! A ten kolor... Na pewno skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na owocową kanapke :D
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na owocową kanapke :D
OdpowiedzUsuńPodoba mi się bogactwo ziaren w takim chlebku :) Sama chleba nie piekę, ale wygląda cudnie <3
OdpowiedzUsuńo mamusiu! co za pyszności!
OdpowiedzUsuńCudowny, smaczny i bardzo zdrowy chlebek <3
OdpowiedzUsuńSame pyszności :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńChleba z takie ilości mąki z ciecierzycy jeszcze nie robiłam. Dodawałam zazwyczaj w mniejszych ilościach, do innej bazowej.
OdpowiedzUsuńTeż zazwyczaj tak ją wykorzystujemy dlatego ten przepis tak bardzo smacznie nas zaskoczył :)
Usuńdomowy chleba jest pyszny, sama od niecałego roku piekę w domu, tylko pełnoziarniste, a teraz hoduję swój pierwszy zakwas :) Super wygląda Wasz bochen :)
OdpowiedzUsuńOoo może i nam w końcu wyjdzie domowy zakwas bo 3 próby mamy za sobą.... nieudane próby :P
UsuńEkstra chlebek! Zamawiam kromkę :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny, to fantastyczny przepis, z pewnością go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWspaniały, z chęcią bym zjadła kromeczkę :-) buziolki :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny, na pewno wypróbuje bo mam mąkę z ciecierzycy. Tylko jeszcze migdałową muszę dokupić. Sandra :))
OdpowiedzUsuńSuper, przepis się przyda :)
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebek :) Uwielbiam takie domowe wypieki :D
OdpowiedzUsuńTen chleb skradł moje serce! Jest przepyszny, piekę kilka razy w tygodniu!
OdpowiedzUsuńTeż go uwielbiamy! :D
UsuńWow! Wygląda cudnie! Ten kolor! <3
OdpowiedzUsuń