Masła orzechowe - Pan Orzech
Dawno nie było u nas masełek! Tego typu smakołyków nigdy nie jest za dużo 😉 Tym razem jest to pełny zestaw masełek z różnych orzechów, oraz pasta z kokosa i sezamu od Pana Orzecha. Dowiedzcie się, które są naszymi ulubieńcami oraz jakie smakołyki można z nich przygotować 😍
Nazwa:
Masło orzechowe/ migdałowe/ laskowe/ z nerkowców/ kokosowe/ sezamowe
Firma: Pan
Orzech
Skład:
100% prażonych orzechów ziemnych / migdałów/ orzechów laskowych/ orzechów nerkowca/
kokos/ sezamu
Masa netto: 500g
Wartości odżywcze:
Z orzechów
ziemnych: 100g/ 613 kcal, tłuszcz – 50,2g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 6g,
węglowodany – 8,4g w tym cukry – 6,7g, błonnik – 9,7g, białko – 27,2g, sól – 0g
Z
migdałów: 100g/ 641 kcal, tłuszcz – 55,1g w tym kwasy tłuszczowe nasycone –
4,2g, węglowodany – 4g w tym cukry – 4,2g, błonnik – 10,2g, białko – 27,4g, sól
– 0g
Z orzechów
laskowych: 100g/ 698 kcal, tłuszcz – 69g w tym kwasy tłuszczowe nasycone –
3,8g, węglowodany – 0g w tym cukry – 2,8g, błonnik – 9,8g, białko – 16,8g, sól
– 0g
Z orzechów
nerkowca: 100g/ 608 kcal, tłuszcz – 48,5g w tym kwasy tłuszczowe nasycone –
8,8g, węglowodany – 21,8g w tym cukry – 5,8g, błonnik – 4,8g, białko – 20,2g,
sól – 0g
Z kokosa:
100g/ 700 kcal, tłuszcz – 70,4g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 63,1g,
węglowodany – 5,2g w tym cukry – 4g, białko – 7,3g, sól – 0,06g
Z sezamu: 100g/
641 kcal, tłuszcz – 54g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 24g, węglowodany –
21g w tym cukry – 0,5g, białko – 17g, sól – 0,1g
Informacje dodatkowe: „Z uwagi na konfekcjonowanie w naszym zakładzie innych
produktów, produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych,
innych orzechów, soi, gorczycy oraz sezamu.”
Sklep:
https://panorzech.pl/
Cena: z
orzechów ziemnych – 13,49zł, z migdałów – 39,99zł, z orzechów laskowych –
39.90zł, z orzechów nerkowca – 36,99zł, z kokosa – 14,49zł, z sezamu – 15,90zł
Nasza opinia
Wygląd:
6 sporych słoiczków pozornie wyglądają tak samo, jednak każdy z nich skrywa
inne wnętrze :P A tak na serio przez przeźroczyste etykiety pięknie widać
zawartość słoika. Dodatkowo zawsze podobało nam się logo Pana Orzecha, wąsy
wymiatają :D
Smak:
Z orzechów
ziemnych: Masełko z fistaszków przyszło do nas w styczniowym Health Boxie
(recenzja). Jest gładkie, lejące, naturalnie słodkie z minimalną ilością
goryczki powstałej w wyniku prażenia orzechów. Warto przypomnieć, że mimo
pobytu w lodówce nadal zachowuje swoją konsystencje, czyli nie zastyga.
Z
migdałów: To masełko jest nieco bardziej zawarte od poprzednika ale nadal
swobodnie zjeżdża z łyżeczki ;P Widać wiele ciemnych drobinek, które
prawdopodobnie są zmieloną skórką migdałów. Dzięki temu masło ma wyrazisty smak
z lekką goryczka prażenia. Zdecydowanie podbiło nasze migdałowe serduszka.
Z orzechów
laskowych: Do tego masła czułyśmy największą ciekawość. Konsystencja okazała
się jeszcze bardziej lejąca i cudownie tłuściutka. Smak mielonej laskowiny jest
wręcz niezapomniany! To jest ta nuta, która towarzyszy przy dobrej jakości
pralinach. Wystarczy takie masło wymieszać z np. syropem klonowym i nie można
się od tego szaleństwa uwolnić :P Tym razem nasze laskowe serca zostały
skradzione :P
Z orzechów
nerkowca: Zdecydowanie jest bardziej zwarte ale i bardzo aksamitne i kremowe.
Od razu wyczuwalna jest maślany smak charakterystyczny dla nerkowców. Masełko
jest też słodkie ale wynika to z naturalnej słodyczy orzechów. Na pewno jest
kwintesencją dobrej jakości orzeszków nerkowca.
Z kokosa:
To masło kokosowe rozpoczęło naszą przygodę z pastami kokosowymi. Przyszło do
nas w listopadowym Health Boxie (recenzja) i szalenie nam zasmakowało. Masło w
temperaturze pokojowej jest dość twarde i należy je kruszyć, jednak podgrzane w
kąpieli wodnej zmienia się w płynną kokosową masę, naturalnie słodką i
absolutnie pyszną. Używamy jej do polew oraz do nadzienia naszych ciasteczek z
dziurką (przepis poniżej).
Z sezamu/
tahini: Pasta z sezamu jest bardzo rzadka, ponieważ sezam ma w sobie dużą zawartość
oleju. Jest gorzka i specyficzna w smaku ale czy nie za to kochamy tahini? :)
Pewne jest to, że taki słoik w kuchni osób, które często przygotowują różnego
rodzaju pasty do kanapek nie będzie stało zbyt długo :P Zastosowanie ma
uniwersalne, świetnie nadaje się do klasycznego hummusu jak i do mniej
standardowych past, ale także do słodkich polew na owsianki, placki czy desery.
Wystarczy wymieszać ją z płynną substancją słodzącą i otrzymujemy chałwę w
płynie :P
Podsumowanie: Każdy słoiczek ma w
sobie to „coś”. Pisząc tą recenzję nie ma już masła laskowego i migdałowego a
gdy recenzja się ukarze wspomnieniem będzie masło z nerkowców :P Reszta na
szczęście znika w odpowiednim tempie i będziemy mogły cieszyć się nimi nieco
dłużej :P Sądzimy, że każdy z Was wybierze tą, która odpowiada mu najbardziej.
Przepraszamy ale nie doczekało w całości do zdjęć :P |
Ciasteczka owsiane nadziane z masłem kokosowym (przepis na instagramie) |
Batoniki z bananami i masłem orzechowym (przepis na instagramie) |
Czekoladki Ferrero Rocher (przepis na instagramie) |
Ocena: 6
pand
wow, cudowne masełka :)
OdpowiedzUsuńAle sporo fajnych masełek :) I jakie fantastyczne z nich przepisy
OdpowiedzUsuńJak są fantastyczne masła to aż się proszą a przepisy :D
UsuńŚwietne masła, to kokosowe najbardziej mnie kusi :)
OdpowiedzUsuńWszystkie wyglądają przepysznie, najchętniej zjadłabym laskowe. A te Wasze przysmaki to jakaś magia :D
OdpowiedzUsuńZ dobrym produktem każdy przepis wychodzi zacnie :D A już na pewno dobrze by wyglądały na Twoich kanapkach :P albo bardziej na owsiankach jako polewa ;)
UsuńBardzo podoba mi się idea takich masełek.
OdpowiedzUsuńSama za takimi przepadam, więc to moja bajka.
Tahini poproszę ;)
Pozdrawiam serdecznie! Buziaki :)
Już od jakiegoś czasu myślę nad masłem migdałowym i kokosowym :D Muszę zrobić te batoniki bananowe :D
OdpowiedzUsuńOba to dobry wybór <3 NA stornie Pana Orzecha dostępne są też mniejsze słoiczki ale warto brać większe :P
Usuńchętnie spróbowałabym każde z nich- zapowiada się świetnie:)
OdpowiedzUsuńdawno masła orzechowego nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńjejku jakie słodkości! Bardzo lubię masła orzechowe, kokosowe... - wszystkie! mniam! :D a te słodycze... jejku :O
OdpowiedzUsuńTakich masełek to tylko pozazdrościć :)
OdpowiedzUsuńMoje klimaty :D
ale pyszności... a ja od dłuższego czasu przybieram się do kanapki fool's gold loaf w ramach mojej akcji. może z takim masełkiem poszłoby szybciej? ;)
OdpowiedzUsuńO kurcze :D Ciekawe jesteśmy takiej kanapki aczczkolwiek my wywaliłybyśmy bekon xD
UsuńSzkoda, ze masła są dla dla mnie za ciężkie. Bardzo źle się po nich czuję. Mogę zjeść najwyżej łyżeczkę. To przez żółtaczkę w dzieciństwie. A są takie zdrowe. Chyba nie używałabym innych smarowideł gdybym mogła. Jem oczami więc:)
OdpowiedzUsuńSzkoda :/ Ale jakbyś jadła co jakiś czas po łyżeczce to udałoby Ci się zjeść to rozsądnie. Nam nigdy się to nie udaje xD
UsuńNo niiieeee musze je mieć :)
OdpowiedzUsuńZłap je wszystkie xD
UsuńIle szczęścia *_*
OdpowiedzUsuńPoszaleli z kaloriami kokosowego, uhuhu. Pewnie nie chciałoby mi się tyle uzdatniać go do spożycia, ale gdybym mogła przyjść na gotowe, pewnie właśnie na nie bym się skusiła.
OdpowiedzUsuńUwielbiam masła orzechowe :)
OdpowiedzUsuńJestem zaskoczona, że jest na rynku aż tyle maseł orzechowych! Pamiętam te czasy kiedy to znało się masła orzechowe od trzech producentów :D No i wiadomo masło orzechowe równało się wówczas masło z fistaszków.
OdpowiedzUsuńKurczę po tych recenzjach uznaję, że każde masełko zdobyłoby moje serce. Chyba muszę zacisnąć pasa i zrobić takie zapasy masełek. Tyle dobroci to by uszczęśliwiało i mnie i rodzinkę i lodówkę :D
Oj taki zapas potrafi ucieszyć :D Ale gorzej z silną wolą :P
UsuńTeż pamiętamy te czasy gdzie masło orzechowe 100% to można było za świeczką szukać :P
Zdjęcia aż proszą, aby zamoczyć łyżeczkę w każdym jednym masełku i spróbować tych cudowności :) Przepysznie wyszła Wam ta orzechowa sesja :D A smakołyki z masełkami cudne ;P
OdpowiedzUsuńKonsystencja jest zabójcza dla zmysłów :D Jak widać laskowego na zdjęciu już ponad poły nie ma :P
UsuńDo dosmaczania deserów i ciast super. 100% smaku i aromatu :)
OdpowiedzUsuńMasła orzechowe idą u mnie w zastraszająco szybkim tempie, a do moich ulubionych należą nerkowcowe, arachidowe i migdałowe :D Taki duży słoik chętnie bym porwała!
OdpowiedzUsuńU nas też zdecydowanie zbyt szybko się skończyły... nasza silna wola jest... praktycznie jej nie ma jeśli chodzi o orzechy :P
UsuńNa widok tych masełek ślinka cieknie :p
OdpowiedzUsuńChyba najchętniej przygarnęłabym nerkowcowe, laskowe i migdałowe :D
OdpowiedzUsuńMmmm... Boskie produkty! Oj, chcę! :D Masełka świetne. Na ten moment mam detoks kokosowy, ale bardzo zaciekawiło mnie to masełko kokosowe <3
OdpowiedzUsuńmy mamy już detoks od wszelkich maseł orzechowych bo te powyżej już niknęły xD
UsuńNie, zdecydowanie nie dla mnie ... wolę bardziej zwarte konsystencję więc zawsze zlewam cz3sc oleju żeby masła zbytnio nie rozrzadzić po wymieszaniu :)
OdpowiedzUsuńSzkoda że nie mają pistacjowego .. . Takie bez dodatków już długo mi się marzy :(
Ja moge od siebie polecic maso pistacjowe bez dodatkow, ktore testowalam tutaj: https://youtu.be/oAJ8JA2VZ38 https://ch.iherb.com/pr/wilderness-poets-raw-pistachio-butter-8-oz-227-g/53621?rcode=FQG759
UsuńW tym przypadku nie było co odlewać. Masełka od początku były takiej konsystencji ;) My lubimy obie.
UsuńTo masło pistacjowe proponowane przez Nesje też nam się marzy ^^
Uwielbiam masła orzechowe 😃
OdpowiedzUsuńWow! Ale wybor! Cos niesamowitego!
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawy smaku tych wszystkich masełek :D
OdpowiedzUsuńZ orzechów laskowych i z nerkowców to moi faworyci. Ale one mają piękną konsystencję! :) Mniam!
OdpowiedzUsuńIdealne na polewy i jako dodatek do kremów, wszystko świetnie się miesza i nadają cudnego aromatu, szczególnie to laskowe <3
UsuńOstatnio pokusiłam się na promocję na te masła i zamówiłam podobny zestaw, tylko zamiast kokosowego wzięłam masło z orzeszków piniowych, które smakuje bardzo nietypowo - trochę jak ser pleśniowy :D. Ale masełka faktycznie bardzo fajne, no i 100% orzechów, za co wielki plus :).
OdpowiedzUsuńooo to ciekawe jest to piniowe, idealne na pesto :D
UsuńSamo dobro....mniam <3
OdpowiedzUsuńRzetelnie i rzeczowo opisałaś, dziękuję:)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz się spotykam z tą marką, chętnie wypróbowałabym te masełka :)
OdpowiedzUsuńO.... masło kokosowe to musi być coś dla mnie :D
OdpowiedzUsuńJestem dziwnym człowiekiem, bo nie przepadam za masłem orzechowym :D nie smakuje mi :)
OdpowiedzUsuńZdarza się :D Ale może gdybyś spróbowała odpowiedniego, który wpada w Twój gust mogłabyś zmienić zdanie :) Obecnie jest mnóstwo propozycji na rynku z różnych firm i nie zawsze smakują tak samo :)
UsuńWow, ale to pysznie wszystko wygląda, choć muszę przyznać, że za masłem orzechowym nie przepadam. :)
OdpowiedzUsuń~mój blog~
Masło orzechowe to ja mogę jeść zawsze i w każdej ilości. :))
OdpowiedzUsuńRacja! Masełek nigdy za dużo :)
OdpowiedzUsuńMasło kokosowe? Czemu ja nie wiedziałam, że takie cudo istnieje?
No to już wiesz i musisz nadrobić zaległości! :D
UsuńŚwietne, szkoda że w sklepie nie można takich kupić :)
OdpowiedzUsuńzawsze masło orzechowe można samemu zrobić;D
UsuńMożna kupić w sklepach masła orzechowe z czystym składem :) Na szczęście już coraz więcej firm dba o jakość :)
Usuńo ludu to jest pycha;D
OdpowiedzUsuńNie zdążyłam zjeść śniadania, a Wy mnie tu torturujecie tymi zdjęciami! Masło z orzechów laskowych i nerkowca to zdecydowanie coś dla mnie :) Ceny dość wysokie, ale patrząc na pojemność nie jest źle :)
OdpowiedzUsuńJeśli ktoś potrafi się nimi delektować na dłuższy czas (to nie my) to taki wydatek nie jest przytłaczający :P
UsuńNie miałam akurat jeszcze maseł od Pana orzecha, ale wszystko co orzechowe uwielbiam zwłaszcza z nerkowców :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam masła orzechowe☺
OdpowiedzUsuńAle genialne przepisy, aż nie wiem, który jako pierwszy wypróbować! Masło z orzechów nerkowca brzmi bosko!
OdpowiedzUsuńNam też trudno powiedzieć, który najlepszy :P Wszystkie warto wypróbować :D
UsuńIle dobroci *.* Jest z czego wybierać :D Bardzo fajne słoiczki, ale to zawartość jednak jest najwspanialsza :D A te czekoladki Ferrero Rocher są obłędne <3
OdpowiedzUsuńSuper są te masła :)
OdpowiedzUsuńAle cuda, to z laskowych bym chciała :)
OdpowiedzUsuńJadlabym wszystkie! Absolutnie! :D
OdpowiedzUsuńcodziennyuzytek.pl
Macie różnorodność masełek orzechowych. Czekoladowe babeczki podbiły moje serce :)
OdpowiedzUsuńSama nazwa skradła moje serce, ale naklejka również, tak jak Was :D
OdpowiedzUsuńA wszystko wygląda tak pysznie... Szkoda, że ja nadal nie skusiłam się na żadne masło orzechowe. W końcu muszę go posmakować :) Bo co raz bardziej ciekawi mnie jego smak :)
A smakołyki jak zawsze robią wrażenie. Aż ślinka cieknie...
No to prędko musisz posmakować masła orzechowego ale najlepiej wybierać 100% orzechów :)
UsuńWyglądają nieziemsko i te przepisy są takie rozpustne :) widzę, że jedno masełko prawie się nie doczekało zdjęć :) Sandra :))
OdpowiedzUsuńno cóż :P Wymusiło na nas szybszą sesję :P
UsuńNie pogardziłabym taką cudną kolekcją <3
OdpowiedzUsuńkokosowe jadłabym łyżkami:D
OdpowiedzUsuńJestem pod wrazeniem!
OdpowiedzUsuńBatoniki z bananami i masłem orzechowym skradły moje serce
OdpowiedzUsuńBez dwóch zdań biorę wszystkie masełka! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sara's City
Zjadłabym wszystkie. Jakbym je dorwała to ciężko byłoby się od nich uwolnić :) A Wasze dzieła to jak zwykle istny raj dla oczu i podniebienia :)
OdpowiedzUsuńale ma teraz smaka. Pamiętam jak byłam mała i mój wujek ze stanów przywoził masła orzechowe - pycha
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelakie masła orzechowe, najbardziej chyba z nerkowców, ale wielu jeszcze nie próbowałam. Ciekawi mnie kokosowe, ale po musie Lewanodowskiej nie chcę chyba próbować, haha :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności!!! Mam ochotę na wszystkie masełka...mniam :D
OdpowiedzUsuńMasło z migdałów chetnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńRobicie świetną robotę z tymi recenzjami! Jestem wielkim fanem masła orzechowego i próbuję każde jakie tylko spotkam. O tym od Pana orzecha nie słyszałem. Muszę przetestować i dodać do mojego rankingu :)
OdpowiedzUsuń