Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Durszlak
,
Przepisy
Tort korzenny, kokosowo-makowy (bez glutenu, cukru)
Teraz już od świątecznego klimatu nie można uciec 🎄🎅 Brak śniegu absolutnie nam nie przeszkadza za to brak choinki w mieszkaniu i świątecznych reklam (brak TV) sprawia, że same musimy się w ten nastrój wprowadzać 😊 Pomógł nam w tym ten torcik w nieco rustykalnym stylu, który bierze udział w konkursie #ciastojakzobrazka ❤ Polecamy wykonać na święta np. zamiast makowca 😉
Składniki:
Biszkopt
korzenny (śr: 18cm)
-4 średnie jajka
-30g skrobi z
tapioki (lub ziemniaczanej)
-90g mąki gryczanej
-5g kakao
-90g ksylitolu
-2 pełne łyżeczki
przyprawy korzennej
Masa
makowa
-150g mielonego
suchego maku
-250g wody
-150g mleczka
kokosowego odtłuszczonego
-2 płaskie łyżki
zmielonego siemienia lnianego
-50g ksylitolu
-90g daktyli
-50g
żurawiny/rodzynek itp.
-70g orzechów lub
nasion
-5 łyżek niezbyt
gęstych powideł śliwkowych bez cukru
Masa
jogurtowo - kokosowa
-200g jogurtu
gęstego
-200g twarogu
chudego
-40g ksylitolu
-2-3 łyżki mąki
kokosowej
Praliny
makowe (12 pralin)
-50g suszonych fig
(polecamy jeszcze takie soczyste a nie przesuszone)
-50g daktyli
-50g żurawiny
suszonej (bez cukru)
-50g ziaren
słonecznika
-mak niemielony do
obtoczenia pralinek
Praliny
kokosowe (12
pralin)
-50g wiórków kokosowych (drobnych)
-100g śmietany
kokosowej
-4 łyżki ksylitolu
Polewa
jogurtowa
-200g jogurtu
-2 łyżki ksylitolu
-2 łyżeczki
żelatyny + ¼ szkl. wody
BISZKOPT KORZENNY
Białka oddzielić od żółtek i ubić
w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać
stopniowo ksylitol i miksować do jego
rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę
miksując). Mąkę i skrobie wymieszać razem z kakao i przyprawą do piernika,
dalej przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie
łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko
dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30 minut w temperaturze
170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka).
Ostudzony biszkopt podzielić na 3 równe blaty.
MASA MAKOWA
Mak oraz pokrojone na mniejsze
kawałki daktyle zalać wodą i mlekiem kokosowym. Gotować ok 15 minut ciągle
mieszając, dodać ksylitol i pozostawić do momentu aż daktyle mocno zmiękną.
Następnie dodać pozostałe rozdrobnione bakalie, powidła i siemię lniane.
Dokładnie wymieszać i zostawić do przestygnięcia. Gdy tak się stanie masę
przełożyć do rękawa cukierniczego z dużym otworem lub woreczka strunowego i
odciąć róg.
MASA JOGURTOWO -
KOKOSOWA
Jogurt i twaróg zblendować na
gładką masę z ksylitolem. Dodać mąkę kokosową (2 łyżki) i wymieszać. Poczekać
kilka minut aż mąka napęcznieje i jeśli krem jest zbyt luźny dodać jeszcze
jedną. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużym otworem lub woreczka
strunowego i odciąć róg.
PRALINY MAKOWE
Figi, daktyle i żurawinę zalać
gorącą wodą i pozostawić na 15 minut (jeśli są bardzo suche to na nieco
dłużej). W rozdrabniaczu zmielić słonecznik na drobniejsze kawałki, dodać
odsączone owoce i znów całość zmielić do uzyskania plastycznej masy (nie
koniecznie mocno zmielonej). Ulepić małe kulki i solidnie obtoczyć je w maku.
PRALINY KOKOSOWE
Drobne wiórki wsypać do miski
(jeśli są standardowo dość duże to można je nieco zmielić), dodać śmietankę
kokosową. Najlepiej najpierw ok 70g, wyrobić całość i jeśli jest zbyt suche
dodawać jej więcej. Masa ma być plastyczna i dać się formować w kulki. Dodać
ksylitol i znów całość zagnieść, następnie zrobić małe kulki.
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć
wodą z cytryną, następnie wycisnąć szeroki okrąg masy jogurtowej wokół brzegu
biszkoptu. Kolejnie wycisnąć okrąg masy makowej wypełniając środek. Ułożyć na
górę kolejny blat biszkoptu i powtórzyć czynności. Po bokach ułożyć praliny jak
na zdjęciu. Górę plać polewą jogurtową.
POLEWA JOGURTOWA
Jogurt wymieszać z ksylitolem.
Żelatynę zalać wodą w szklance i zostawić na 3 minuty do napęcznienia,
następnie podgrzać ją w mikrofali lub w kąpieli wodnej i mieszać do
rozpuszczenia. Lekko ostygniętą wlać do jogurtu i całość dobrze wymieszać. Gdy
jogurt zacznie się ścinać, polać nim górę tortu i udekorować makiem oraz
pralinami.
Fajny trik na równe przekrojenie ciasta proponuje #beko, przyda się też podczas świąt 😉
Fajny trik na równe przekrojenie ciasta proponuje #beko, przyda się też podczas świąt 😉
Już bardziej świątecznego wypieku chyba zrobić się nie dało :D Każda masa musiała smakować cudownie, a cały torcik prezentuje się bardzo efektownie :))
OdpowiedzUsuńDziękujemy ślicznie :) Można było bardziej wystroić ale przepych też nie jest wskazany :D Największa sztuka tkwi w pysznej masie makowej, bo ona jest najbardziej wyraźna :)
UsuńPrawdziwe arcydzieło :)
OdpowiedzUsuńJaki pyszny torcik :) Zjadłabym kawałek takiego cuda :)
OdpowiedzUsuńI taki kawałek na długo by Cię nasycił :)
UsuńJuż go uwielbiam! A ten wygląd... no, rewelacja <3
OdpowiedzUsuńU mnie brak tv, brak choinki i brak śniegu, a w efekcie brak klimatu. Muszę namówić Pyszczka na palenie świeczek wieczorami i puszczanie świątecznej muzy.
OdpowiedzUsuńMy sobie aż lampki nad oknem powiesiłyśmy xD
Usuńtrochę pracochłonny, ale jaki efektowny. Wspaniałe ciasto, jak z najlepszej cukierni :0
OdpowiedzUsuńOj tam, robiłyśmy już bardziej wymagające ciasta :D Największa sztuka tkwi w pysznej masie makowej, bo ona jest najbardziej wyraźna :)
Usuńu mnie jednak zwijany makowiec ale juz nie taki efektowny;)
OdpowiedzUsuńZawijany pewnie też u nas będzie ale tort to taka fajna ciekawostka :D
UsuńWygląda pysznie i bardzo oryginalnie :)
OdpowiedzUsuńNic, tak bardzo nie kojarzy mi się ze Świętami jak korzenny smak potraw i przepysznych wypieków <3 No a do tego, w waszym wydaniu z pewnością jest wyjątkowy <3
OdpowiedzUsuńSakurakotoo ❀ ❀ ❀
Biszkopt z tą masą makową tworzy największą miazgę :D Zdecydowanie jest to w 100% świąteczny tort :)
UsuńTrochę chyba pracowity, ale za to jak wygląda bomba
OdpowiedzUsuńOj tam, robiłyśmy już bardziej wymagające torty :) Ten jest o tyle łatwiejszy, że całego nie trzeba smarować masą :D
UsuńPrzepiękny torcik :) Idealne na te świąteczne klimaty!
OdpowiedzUsuńSernikowo-makowcowo-piernikowy torcik <3 Och, ale bym zjadła! Może wtedy poczułabym ducha świąt :D
OdpowiedzUsuńWszystkie świąteczne smaki w jednym :D My sobie aż lampki powiesiłyśmy w pokoju aby poczuć chociaż trochę ten klimat :D
UsuńPrzepięknie wyglada ten torcik :) jak z bajki :)
OdpowiedzUsuńGenialny.
OdpowiedzUsuńPyszności i jak nastrojowo się zrobiło :D
OdpowiedzUsuńŚniegu nie ma to trzeba sobie pomagać wypiekami :D
Usuńja nie lubię makowca: )
OdpowiedzUsuńA może akurat taki tort makowcowo-sernikowy by Ci posmakował :)
UsuńWow! Wygląda to bosko! Mnie by było szkoda jeść takiego cudeńko :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, charlizerose.blogspot.com :*
Prześliczny ! Nie mogę się napatrzec! Kulki makowokokosowe wyglądają jak pomponiki!
OdpowiedzUsuńJest uroczy i z pewnością przepyszny :)
Uwielbiamy dodawać do tortów pralinki, bo zawsze każdy chce kawałek z taką kuleczką :D
Usuńwyglada cudownie
OdpowiedzUsuńFantastyczny tort, kojarzy się z zimą, a praliny podbiły moje serce :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy dodawać do tortów pralinki, bo zawsze każdy chce kawałek z taką kuleczką :D
UsuńBajeczny☺
OdpowiedzUsuńwygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńAle smakowitości. Uwielbiam takie rarytasy. Bardzo fajny przepis na święta :)
OdpowiedzUsuńNoooskie są te kuleczki, wygląda mega pięknie :) Ostatnio się przekonałam do ksylitolu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy dodawać do tortów pralinki, bo zawsze każdy chce kawałek z taką kuleczką :D
UsuńJak już świątecznie u Was, a ja jak zwykle spóźniona.
OdpowiedzUsuńMy i tak jak na blogerki jesteśmy spóźnione :D Niektórzy to już miesiąc temu zaczęli wstawiać świąteczne wypieki :D
UsuńPrezentacja super! Warstwy wyglądają świetnie! Taki tort zachęca do konsumpcji :D I te praliny.... <3
OdpowiedzUsuńUwielbiamy dodawać do tortów pralinki, bo zawsze każdy chce kawałek z taką kuleczką :D
UsuńŚwietne ciacho, jestem zachwycona Waszymi pomysłami ;)
OdpowiedzUsuńpiękny cudowny omomo:D
OdpowiedzUsuńuuu nie ma to jak z rana takie smakołyki oglądać :*
OdpowiedzUsuńZnów mistrzostwo w wykonaniu widzę :D
OdpowiedzUsuńStaramy się nie zaniżać poprzeczki :D
UsuńW tym roku mam straszną ochotę na makowca, ale nie ma mowy, że kupię w sklepie. Może na święta upiekę Wasz makowy torcik? Wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMakowego absolutnie nie kupuj :D Pełno olejków i nie wiadomo jeszcze czego w środku :P
UsuńSuper prezentacja, jak zwykle.
OdpowiedzUsuńJuż widząc na ig się śliniłam hahah :D
OdpowiedzUsuńCzyli udało nam się uzyskać efekt zamierzony :D :D :D
UsuńDużo elementów, cudowna kompozycja smaków. Jak zwykle jestem pod wrażeniem, z chęcią bym podała taki torcik na Święta swoim gościom, ale chyba przerasta to moje cukiernicze zdolności. Nie zmienia to faktu, że przepis a co najważniejsze efekt- jest oszałamiający! :)
OdpowiedzUsuńNie jest on wcale taki trudny :) Robiłyśmy już bardziej wymagające torty :D Tu jest o tyle łatwiej, że nie trzeba całego tortu smarować masą :) A raw pralinki to chyba każdy umie zrobić i robił już w życiu nieraz :D
UsuńDziękujemy ślicznie :*
Prawdziwa petarda! Nie wiem, nad czym zachwycać się bardziej - nad pralinkami czy tą mega apetyczną polewą. Jesteście wielkie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy dodawać do tortów pralinki, bo zawsze każdy chce kawałek z taką kuleczką :D
UsuńNiesamowity torcik i jak pieknie wygladaja te kulki. Bardzo fajny przepis, musze kiedys wyprobowac :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy dodawać do tortów pralinki, bo zawsze każdy chce kawałek z taką kuleczką :D
Usuńuwielbiam oglądać Wasze torty!
OdpowiedzUsuńJest nam bardzo miło z tego powodu :D Polecamy kiedyś spróbować jakiś zrobić to oszalejemy ze szczęścia :D
UsuńSzczęka opada :D rewelacja!
OdpowiedzUsuńTort jest przepiękny, a te kulki przypominają śnieżynki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy dodawać do tortów pralinki, bo zawsze każdy chce kawałek z taką kuleczką :D
UsuńBędę się powtarzać, ale jest cudny :P Muszę w końcu zrobić coś z Waszego przepisu, ale to chyba przy jakimś dłuższym wolnym :P.
OdpowiedzUsuńOszalejemy wtedy ze szczęścia :D Kochamy ten moment kiedy ktoś pokazuje nam swoje dzieło z naszego przepisu :)
Usuńjak na niego patrzę czuję się jak w bajce. Jest taki "pulchny", słodki, urocz.. jak z bajki albo jakiejś gry rpg, mmo itd. sama słodycz wizualna :D
OdpowiedzUsuńMożna w sumie przyznać, że on taki "pulchny" był :D Taki delikatny tort nie zbity :) Dziękujemy :*
UsuńCzym można zastąpić mak, aby nadal dobrze smakowało? ;)
OdpowiedzUsuńHmmm można zrobić taką masę jak w tym przepisie ale dodać więcej napoju roślinnego lub śmietanki aby była rzadsza niż w tym jagielniku :)
Usuńhttp://www.candypandas.pl/2017/01/korzenny-jagielnik-bez-pieczenia-bez.html
Lub krem jaglany z tego przepisu ale np. z dodatkiem cynamonu :)
http://www.candypandas.pl/2017/10/okolicznosciowy-tort-moro-bez-glutenu.html
Wow, ten tort wygląda jak zabawka :O
OdpowiedzUsuńPrzepiękny. Aż mnie kusi, żeby wypróbować przepis w najbliższym czasie!
Kochane ale cudne ciacho, woow jestem pod wielkim wrażeniem :-) chciałabym wam życzyć wszystkiego co najlepsze na Święta i Nowy Roczek :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy i również życzymy samych cudownych chwil z rodziną nie tylko podczas świąt ale też w całym kolejnym nowym roku :*
UsuńPiękny torcik :) Na świątecznym stole prezentowałby się obłędnie i na pewno zrobiłby furorę :D
OdpowiedzUsuńOch! Ile składników! :O
OdpowiedzUsuńDla mnie wykonanie czarna magia, zamykam się w minimalizmie, za leniwa jestem na aż tak wysoką poprzeczkę.
Jestem ciekawa kiedy otworzycie jakąś kawiarnio-cukiernie w zdrowym stylu. :P
Pozdrawiam ^_^
Haha akurat ten tort to dla nas minimalizm :D Robiłyśmy o wiele bardziej wymagające torty :D Już makowiec a raczej strucla makowa to dla nas wyzwanie :P
UsuńNaprawdę nie jest wcale trudny do zrobienia :)
Cudowny torcik! <3 Takie słodkości idealnie sprawdzą się na świątecznym stole :) Nie mogę się napatrzeć :D
OdpowiedzUsuńAch! Żeby mi ktoś chciał taki tort zrobić :D
OdpowiedzUsuńFantastyczny torcik :)
OdpowiedzUsuńPiękny, trzeba mieć talent aby z pozoru nie wykończony tort wyglądał jak zamierzone dzieło sztuki ;) Sandra :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Wbrew pozorom nie jest łatwo zrobić właśnie takie rustykalne ciacho aby wyglądało dobrze ;P
UsuńKuleczki wyglądają jak pompony - mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńKochane, gratuluję zwycięstwa w konkursie :)
OdpowiedzUsuńJejku! własnie nam to uświadomiłaś! O.O
Usuńa liczyłyśmy na blender xD
DZIĘKUJEMY :*
obłędnie wyglądający torcik ;) kokos i mak to musi być super połączenie ;)
OdpowiedzUsuń