Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
Tort kasztanowy z kremem orzechowym, kokosowym karmelem i kokosowym popcornem (bez glutenu, cukru białego, laktozy)
Jak ten czas szybko leci! Minął już (a dokładnie 3 dni temu) 3 rok bloga Candy Pandas a więc pora na tort! 🎉🎈 I to nie byle jaki bo z kategorii "słodyczowego przepychu"😍 Nie jest w kształcie pandy ale zawiera wszytko to co lubimy najbardziej💗 Dziękujemy Wam, naszym czytelnikom, komentatorom czy po prostu gościom. Bez Was blog by się nie rozwijał, bez Was nie miałybyśmy motywacji do testowania i pieczenia, bez Was nic nie miałoby sensu 💋
Składniki:
Kasztanowy biszkopt
(śr: 18 cm)
-4 duże jajka
-25g skrobi z tapioki (lub ziemniaczanej/kukurydzianej)
-65g mąki kasztanowej (lub 55g gryczanej)
-10g kakao
-150g ksylitolu
-szczypta soli
Dyniowo-orzechowy
krem
-850g ugotowanej na parze słodkiej dyni/batata
-5-6 łyżek masła orzechowego (albo więcej :)
-150g niesiarkowanych moreli
-cukier kokosowy (jeśli dynia lub batat jest za mało słodki)
Kokosowo-dyniowy
krem
-połowa śmietanki z jednej puszki mleka kokosowego
-4-5 łyżek wcześniejszego kremu dyniowo-orzechowego
-ksylitol (indywidualne preferencje)
Karmel kokosowy
-druga połowa śmietanki z jednej puszki mleka
kokosowego
-4 łyżki cukru kokosowego
Kokosowy popcorn
-ok 3 łyżki ziaren kukurydzy
-oleju kokosowego rafinowanego (tyle aby ziarenka były w
większości pokryte)
-cukier koksowy
Dodatkowo
-waflowy rożek bezglutenowy (np. sojowy)
-woda + sok z cytryny (do nasączenia blatów)
-fistaszki (do ozdoby)
KASZTANOWY BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną
pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i
miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po
każdym chwilę miksując). Mąkę, kakao i skrobie wymieszać i przesiać stopniowo
przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania
gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy (boki formy nie powinny być niczym smarowane
ani przykrywane). Wlać ciasto i piec przez około 30 minut w temperaturze 170’C
(można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez
termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika.
Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić
go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm (nie opadną). Odstawić w
chłodne miejsce. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po
wystudzeniu. Podzielić na 3 równe blaty.
DYNIOWO-ORZECHOWY
KREM
Morele namoczyć na kilka minut do napęcznienia w gorącej
wodzie. Przestygniętą dynię lub batata, morele i masło orzechowe zmiksować
blenderem na gładką masę (najlepiej w termomixie). 4-5 łyżek zostawić do
kolejnego kremu.
KOKOSOWO-DYNIOWY
KREM
Połowę śmietanki z jednej puszki mleka kokosowego zmiksować z
wcześniej odłożonym kremem i ksylitolem.
Pierwszy blat umieścić w tortownicy, nasączyć go delikatnie
wodą z cytryną i posmarować kremem dyniowo-orzechowym. Umieścić kolejny blat i
powtórzyć czynności. Najlepiej krem podzielić sobie na 3 równe części aby
warstwy były jednakowe. Tort wstawić na kilka godzin (lub najlepiej na noc) do
lodówki. Po tym czasie nożem odciąć boki tortu od pierścienia tortownicy i go
wyjąć. Kremem kokosowo-dyniowym pokryć boki i górę tortu.
KOKOSOWY POPCORN
Do wysokiego garnuszka wlać olej kokosowy i podgrzać.
Następnie wsypać ziarna kukurydzy i przykryć pokrywką garnek. Gdy popcorn
będzie gotowy wysypać go do miski, posypać cukrem kokosowym i wymieszać.
KARMEL KOKOSOWY
W garnuszku z nieprzywierającym dnem umieścić drugą połowę
śmietanki kokosowej, dodać cukier kokosowy i całość gotować na małym ogniu aż
karmel nieco odparuje i zgęstnieje (mieszać aby się nie przypaliło). Pozostawić
chwilę do odparowania i przestygnięcia.
Dziewczyny....zastanawiam sie dlaczego tak niewiele sie o tym mowi....ksylitol niestety nie jest zdrwy dla naszego organizmu, ktory wchlania go jako alkochol i nic innego jak alkochol( wzor chemiczny ksylitolu to wlasnie wzor alkocholu i nic na to nie poradzimy, ze organizm tak go traktuje). Alkochol szkodzi zdrowiu, a zwlaszcza dzieciom
OdpowiedzUsuńTaki sam wzór chemiczny różnych produktów nie oznacza, że organizm tak samo je traktuje. Przykładowo glukoza ma taki sam wzór jak fruktoza, a saharoza jak maltoza. O różnym ich wpływie na organizm nie trzeba wspominać. Ksylitol to nie to samo co alkohol podawany dzieciom... jeśli mamy rozpoczynać na ten temat dyskusje to najpierw poprosimy wartościowe badania na ten temat :)
UsuńTo już 3 lata? Na prawdę? Taka u Was słodka i miła atmosfera a z Was takie słodziaśne i urocze Pandki, że rzeczywiście czas miną jak błyskawicznie :) Gratuluję! Gratuluję i życzę kolejnych sukcesów (a już osiągnęłyście wiele) a przede wszystkim jeszcze więcej wiernych czytelników i niech pasja Was nie opuszcza a pomysły się nie kończą. Niech nadal sprawia Wam to radość i dzielcie się nią z innymi :) Wszystkiego dobrego ♥ :*
OdpowiedzUsuńA torcik? Genialny! Przyjemnie takim świętować :)
Naprawdę! a przecież tak dobrze pamiętamy pierwsze wpisy na blogu :P Trochę przez ten czas ich już napisałyśmy ;) Dziękujemy bardzo i mocno ściskamy z buziakiem :*
UsuńI oby było ich jeszcze wiecej... w tym przypadku nie sprawdzi się powiedzenie "co za dużo to niezdrowo" :D
UsuńJeszcze raz wszystkiego dobrego ♥ :*
Wow! Jaki piękny tort :) Zjadłabym kawałeczek i zapewne prosiła o następny :)
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie - tort musiał smakować wyjątkowo :) A kokosowy popcorn to chyba jeszcze dzisiaj zrobię :D
OdpowiedzUsuńCo do kasztanów to wczoraj właśnie pomyślałam, że w tym roku nie widziałam ich jeszcze w żadnym sklepie, a to już chyba sezon...
Gratuluję urodzin bloga i życzę Wam, aby dalej tak się rozwijał i nigdy nie zabrakło Wam pomysłów ;)
Widziałyśmy je ostatnio w Lidlu ale my jak co roku pójdziemy na ciepłe kasztany podczas jarmarku Wrocławskiego ^^ Dziękujemy bardzo :*
UsuńCzyli mam kolejną motywację, aby jutro iść do Lidla :)
Usuńmega czad:D::D
OdpowiedzUsuńJak z obrazka! Wow <3
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego z okazji kolejnej rocznicy bloga <3 Tort jak zawsze rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńDziękujemy bardzo :*
Usuńnie dość, że obłędnie pyszny, to jeszcze jak wygląda! wow!
OdpowiedzUsuńTo były przepyszne 3 lata i proszę o więcej!
OdpowiedzUsuńA tort, nie mam słów by napisać jak piękny jest:)
Dziękujemy bardzo :*
UsuńGratulacje przesyłam i kolejnych tak owocnych lat Wam życzę:)
OdpowiedzUsuńa tort jak zwykle genialny- podziwiam :)
Dziękujemy bardzo :*
UsuńGratulacje i wszystkiego dobrego z okazji 3 urodzin bloga :) Życzę wielu lat blogowania, niekończących się pomysłów na te cudowne słodkości oraz kolejnych sukcesów <3
OdpowiedzUsuńTorcik wygląda fantastycznie, a smakować musi naprawdę obłędnie :)
Własnie, żeby te pomysły nigdy się nie skończyły, choć nie zanosi się na to :P
UsuńNo przekozaaaak jest! Niedługo mam urodziny...nie chcecie mi prezentu takiego zrobić?:D:D heheh
OdpowiedzUsuńZamówienie można składać :P
UsuńWow, cóż za cudowny tort! Idealny aby uczcić te 3 lata :) Nie chce się wierzyć, że ten czas tak szybko leci ;)
OdpowiedzUsuńMy też pamiętamy moment zakładania bloga :D Jakby to było zaledwie wczoraj :D
UsuńMuszę przyznać, że nigdy nie eksperymentowałam z mąką kasztanową. Nawet nie wiem jak smakuje. Fantastyczny wypiek! :D
OdpowiedzUsuńNa surowo jest trochę "cierpka" w smaku ale w wypiekach jest delikatna i mniej wiąże wodę niż np. mąka gryczana. Za to podbija słodki smak wypieku. Idealnie nadaje się na ciasteczka :)
Usuńwow ! wygląda jak z cukierni :)
OdpowiedzUsuńTorcik wygląda obłędnie :D Gratuluje 3 lat blogowania i życzę wam kolejnych :D :D
OdpowiedzUsuńDziękujemy bardzo :*
Usuńarcydzieło
OdpowiedzUsuńJa już od dłuższego czasu słyszę o tortach (lub innych ciastach) kasztanowych, ale jeszcze się nie skusiłam.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę w końcu wypróbować :)
Mam wrażenie, że jestem ostatnią osobą w blogosferze, która ich nie zna.
Pozdrawiam ciepło :-)
Ostatnią może nie ale warto zaprzyjaźnić się z mąką kasztanową bo świetnie nadaje się do ciast ale także do placuszków i gofrów a nawet jako zagęszczacz do owsianki :)
UsuńGratuluję 3 lat :*
OdpowiedzUsuńTorcik standardowo genialny! Widzę, że chętnie korzystacie z dobrodziejstwa sezonu dyniowego :) Co jest bardzo dobrym podejściem i muszę wziąć z Was przykład, bo u mnie leży sobie taka jedna bidulka od jakiegoś czasu i nie mogę się za nią zabrać :D
Niestety torcik był robiony wcześniej i od tego czasu cierpimy okrutnie na brak dyni :( Możesz nam swoją podesłać xD Dziękujemy :)
UsuńMasakra, coś pięknego!
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego zatem :) I takich pięknych tortów na kolejne lata :)
OdpowiedzUsuńGratulacje! Kiedy to zleciało?
OdpowiedzUsuńA torcik wygląda tak, że właśnie zaczęło burczeć mi w brzuchu :)
No właśnie, kiedy? Ani się nie obejrzymy a tu 4 rok będzie :P
UsuńGratuluję trzeciej rocznicy blogowania i życzę kolejnych lat pełnych sukcesów. Ksylitol jest to zdrowy zamiennik cukru i mogą go spożywać osoby chorują na cukrzycę. Piękny i smakowity tort. Zostawcie mi kawałek 😊
OdpowiedzUsuńLubimy również inne zamienniki cukru ale ksylitol jest nam najbliższy :) Dziękujemy :)
UsuńDynia, kokos, karmel...Mmm... Prezentuje się cudownie, a w smaku musi być obłędny! <3
OdpowiedzUsuńJejkuuu, ja to się nie mogę doczekać, aż otworzycie własną cukiernię! Gratuluję 3 rocznicy i życzę dalszych niezwykłych pomysłów 😊
OdpowiedzUsuńDziękujemy bardzo :*
UsuńTort przepiękny! Ile w nim smaków!
OdpowiedzUsuńTorcikowe uściski dla misiowych pand, u mnie już 4 latka pyknęły :) Piękny pomysł z tym wafelkiem na torcie, Wy to jesteście mega zawsze :)
OdpowiedzUsuńTak naprawdę to chwila moment i u nas będą 4 a u Ciebie 5. Ten czas jest szalony :P Niby taki wafelek a ile frajdy dla oczu! Dziękujemy :*
UsuńO mamusiu! ja to normalnie nawet najedzona, robię si u Was głodna! co za cuda!
OdpowiedzUsuńWspaniały ☺☺
OdpowiedzUsuńTorcik jak zwykle śliczny i pomysłowy. Gratuluję. Już tyle czasu....jak on leci. Niesamowity czas z Waszymi słodkościami :)
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że potrafimy ubarwić (zazwyczaj) weekendy naszymi przepisami :)
UsuńWidać, że się napracowałyście, ale było warto. Efekt genialny! Chętnie bym zjadła kawałeczek, lub dwa.
OdpowiedzUsuńNie tak dawno temu czytałam o drugich urodzinach a tu już 3 :P
OdpowiedzUsuńGratuluję!
Torcik wspaniały, idealny na takie święto :)
A ten rożek z popcornem - boski! :D
Dokładnie, a niedługo będą 4 i też będziemy się dziwić kiedy to zleciało :D Dziękujemy :*
UsuńPiękny ! jak on musiał smakować :)
OdpowiedzUsuńZbieram szczękę z podłogi... wygląda jak wystawa w jakiejś mega drogiej cukierni :D.
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje i musi być przepyszny, bez dwóch zdań ;)
OdpowiedzUsuńJak to obłędnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńTo ja mam takie pytanie: kiedy mogę się spodziewać Waszej książki???
OdpowiedzUsuńcodziennyuzytek.pl
Jeśli chcesz ją wydać to możemy już się za nią zabierać xD :*
UsuńMacie co świętować Dziewczyny! :*
OdpowiedzUsuńTakim tortem podbiłybyście nie jedno serce! :)
Bardzo nam miło :) Dziękujemy i mamy nadzieję, że niejednym wypiekiem niejedno serce jeszcze podbijemy :*
UsuńWspaniały tort :) gratulacje z okazji urodzin bloga, dalszych sukcesów i wiernych fanów, ściskam :)
OdpowiedzUsuńTak, szczególnie "fanów" wiernych czytelników warto doceniać :) Dziękujemy :*
UsuńJak zawsze bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńGratuluję :)
Jak zwykle wygląda super !
OdpowiedzUsuńBajkowy tort. :)
OdpowiedzUsuńKolejnych tak pysznych pomysłów i sukcesów na blogu :*
Dziękujemy bardzo :*
UsuńNie przestajecie mnie zadziwiać :)
OdpowiedzUsuńGratuluję urodzin bloga. Świetna rocznica do uczczenia :)
Mam tak samo! Za każdym razem jak tu wchodzę to zbieram szczękę z podłogi lub buzia mi się sama uśmiecha :) Rocznicę takiego bloga trzeba uczcić z rozmachem :) Sandra :))
UsuńTort w temacie jesieni, ja piekłam kiedyś kasztanowe ciasteczka, pyszne były :)
OdpowiedzUsuńto jest do podziwiania;D
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na ten popcorn kokosowy.
OdpowiedzUsuńKarmel kokosowy to odkrycie! Pysznie i niebanalnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń3 lata? łał dziewczyny życzę Wam kolejnych lat sukcesów! :) Tort wygląda tak apetycznie, że chyba wydrapie go przez monitor haha <3
OdpowiedzUsuńDziękujemy bardzo :*
UsuńDziewczyny, dzięki za te słodkie i kreatywne trzy lata i czekam na kolejne - pełne sukcesów i spełnienia marzeń (nie tylko blogowych). No i czekam na Waszą książkę!
OdpowiedzUsuńDziękujemy bardzo :* Same nie wiemy kiedy to zleciało :D
UsuńWszystkiego dobrego dziewczyny i życzę wam jeszcze długich lat w blogowaniu :)
OdpowiedzUsuńOby jak najdłużej choć czasu wolnego coraz mniej :) Dziękujemy bardzo :*
UsuńGratulacje!!! Życzę dalszych sukcesów :) A tort wspaniały i ten popcorn <3
OdpowiedzUsuńDziękujemy bardzo :*
Usuńrozpływam się już po przeczytaniu tytułu
OdpowiedzUsuńJak ten czas leci...najlepiej nie liczyć godzin ni lat ;D Oczywiście życzę Wam kolejnych sukcesów i samych pyszności na kolejne latka :) a tortem się zachwycam...
OdpowiedzUsuńDziękujemy bardzo :*
UsuńOby nigdy nie skończyły się Wam pomysły, bo jak zawsze zaskakujecie :D Życzę kolejnych owocnych lat :D
OdpowiedzUsuńPomysły zawsze są na wagę złota :) Dziękujemy :*
UsuńAmazing post, dear! A big hello from Germany!
OdpowiedzUsuńHugs ♥
Hello and thank you very much :*
UsuńTen tort rozłożył mnie na łopatki! Wygląda bosko! :)
OdpowiedzUsuńKokosowy tort bez wiórków? No przecież...! <3 :D Martwi mnie tylko olej kokosowy, który - jak wiecie - zajeżdża mi często rzygowiną.
OdpowiedzUsuńKasztanowy ;) kokosowy jest karmel ale tam wiórków ustawa nie przewiduje xD Olej kokosowy można zamienić na np. rzepakowy ale ten rafinowany nie zajeżdża tak :D
UsuńPrzepiękny tort! nie mogę się napatrzeć :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego :*
Dziekujemy bardzo :*
UsuńJa chce taki! Gdzie można go zamówić? :)
OdpowiedzUsuńU nas, aczkolwiek aktualnie ze składnikami byłoby ciężko, trochę tu poszalałyśmy :P
UsuńSto lat i spełnienia marzeń! I oby udało Wam się wydać własną książkę bo kupie cały karton! Sandra :))
OdpowiedzUsuńDziękujemy z całego serducha <3 Książka byłaby super :D
UsuńTą kukurydzę na popcorn gdzie kupiłyście? Wszezie widzę tylko taką gotową z solą i tłuszczem :/
OdpowiedzUsuńMy mamy z Bio Planet, kupiłyśmy w Delikatesach T&J ale widujemy je w różnych eko sklepach :) Nie droga a bardzo wydajna :D
UsuńDzięki za informacje, będę szukać
UsuńPiękny ! Gratulacje z okazji małej rocznicy bloga :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuń