Pustynna, jaglana szarlotka (bez glutenu, cukru)

Dopadł nas jesienny klimat a razem z nim angina 😷 (dlatego przepraszamy za nasz ostatni brak na blogu, obiecujemy, że teraz już wróci wszystko do normy)... ale nie jest tak źle gdy po mieszkaniu rozchodzi się zapach pieczonych jabłek i cynamonu 😋 To nas trochę rozgrzewa bo problem z grzejnikami ciągnie się już dłuższy czas, więc piekarnik musi nas trochę ogrzać (niezła wymówka, żeby zajadać ciacha prawda? 😉). 
Szarlotka czy też jabłecznik wyszedł taki jak lubimy, czyli dużo jabłek zamkniętych między kruchym ciachem. Nazwa "pustynna" wzięło się od popękanej i zarumienionej góry, dlatego raczek idealnie się tam wpasował. Na koniec wystarczy jeszcze polać ją syropem klonowym od Kuchni Świata i tak możemy poczekać do zimy i makowych, świątecznych klimatów 🎅







Składniki (śr: 18 cm):

Ciasto ryżowo-jaglane
-170g mąki ryżowej
-90g mąki jaglanej
-½ szkl. mleka kokosowego lub mleka bez laktozy  
-¼ szkl. oleju koksowego płynnego
-4 łyżki ksylitolu
-1 jajko
-1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym

Jabłkowe nadzienie
-1 kg jabłek
-cynamon

Dodatkowo
-małe jabłko na raczka :)
-syrop klonowy MOHAWK

JABŁKOWE NADZIENIE
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Smażyć na nieprzywierającej patelni do zmiękczenia. Można posypać cynamonem.
JAK ZROBIĆ RACZKA - kliknij aby powiększyć
CIASTO RYŻOWO-JAGLANE
Mleko, olej, ksylitol, wymieszać do rozpuszczenia. Mąki, proszek do pieczenia wymieszać razem i połączyć z jajkiem i mokrymi składnikami. Połowę ciasta wyłożyć na dno tortownicy (wyłożonej na dnie papierem do pieczenia) i piec w 180’C ok 10-15 minut. Następnie wyłożyć na podpieczony spód jabłka i na górę resztę ciasta (można pomagać sobie mokrą łyżką). Znów piec przez 20 minut, po tym czasie na górę ułożyć jabłkowego raczka i piecz jeszcze 10 minut do zarumienienia. 



90 komentarzy:

  1. Ach, jaka wspaniała.
    Po prostu szarlotka marzeń.
    Jak zwykle - piękna, apetyczna, kolorowa.
    Nic dodać, nic ująć.
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak uroczo wyglada ♥ Szkoda jeść ale pewnie i ciężko jest się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szarlotkę, bo kojarzy mi się z jesienną porą roku :D Ostatnio nawet się na jedną skusiłam, ale mimo tego, że była przyozdobiona lodami i śmietaną to nadal nie prezentowała się tak ładnie jak wasza! No i na pewno nie była zdrowa xD

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo lody do ciepłej szarlotki to już niebo na talerzu ^^

      Usuń
  4. Szarlotki nigdy nie odmówię, a juz szczególnie takiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oglądam Waszego bloga z córeczką i jest zachwycona :) Ciągle mówi am am ... :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj jadłam szarlotkę mojej mamy, ale coś czuję, że Wasza smakowała by mi bardziej (ogólnie szarlotki to nie są moje ulubione ciasta, ale taka uzdrowiona to co innego ;))
    Dużo zdrowia Wam życzę, nie dajcie się zarazkom ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka śliczna i smakowita szarlotka :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Szarlotka w stylu ''samo zdrowie'' :) Raczek jest słodziutki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pysznie wygląda, jak zawsze widać dbałość o szczegóły :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam jesień za zapach szarlotki właśnie :) Nigdy indziej w roku nie pachnie i nie smakuje tak bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam ciasta z taką ogromną ilością jabłek <3 Iście jesienny wypiek :) Dużo zdrowia, kochane!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla nas jabłek musi być dużo tak samo jak maku w makowcu :D Dziękujemy :*

      Usuń
  12. Strasznie lubię te wasze dekoracje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. dużo zdrówka :)
    Szarlotka idealna, a ten raczek - cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  14. jak świetne przyozdobiona :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Też robiłam kiedyś jaglane ciasto, ale nigdy w wersji szarlotki. Wasze wygląda jak zwykle przepysznie :)
    http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda rewelacyjnie :)
    Zdrówka życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jejku,jak to ślicznie wyglada!Ten krab jest taki uroczy <33

    OdpowiedzUsuń
  18. Zapach pieczonych jabłek i cynamonu musiał być przepiękny :) A warstwa jabłek bardzo mi się podoba, bo jest jej tak duuuużo :D

    OdpowiedzUsuń
  19. No właśnie dawno Was coś nie było i zastanawiałam się co się dzieje. A tu choroba Was dopadła. Ciasto rewelka nie odmówiła bym kawałeczka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Choroba dopada nawet pandy! Ale szybko się z tego wywinęłyśmy niż zazwyczaj :D

      Usuń
  20. Jesteście niemożliwe, uwielbiam wszelkie jabłeczniki :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Mój mąż PACZY na to i chce zjeść mi matrycę :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Ależ macie wspaniałe pomysły ☺

    OdpowiedzUsuń
  23. już na sam widok uśmiech pojawia sie na twarzy:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Uroczy ten raczek na samej górze :D Piękna szarlotka aż chciało by się kawałeczek! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Raczek jest the best! Pomysłowe dziewczynki :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Zdrowe i smaczne dzieło sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Pomysłowa (jak zawsze) i cudowna (jak zawsze) prezentacja. :) Wasze wypieki są fantastyczne. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to jedno z takich ciast "na szybko" :P Dzięki :*

      Usuń
  28. Bardzo lubię szarlotki. Bajeczna jesienna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  29. tak cudny, że aż szkoda go jeść:D

    OdpowiedzUsuń
  30. To ja się wpraszam na kawałek :-) cudnie wygląda ta szarlotka :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Nie miałabym serca zjeść tego ciasta - ten krabik jest uroczy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To kraba można pominąć a ciasto zjeść bez wyrzutów sumienia :P

      Usuń
  32. Wygląda cudnie <3 I ma mało składników, dodatkowo prostych, więc myślę, że łatwo go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  33. ha ha taką szarlotkę zjedzą Ci co nawet nie lubią ;D

    OdpowiedzUsuń
  34. Jak w upalne, letnie dni lepiej trzymać się z daleka od piekarnika tak w chłodne wieczory jest jak wybawienie :D
    Uwielbiam zapach pieczonych jabłek z cynamonem, torcik musi być genialny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak ^^ Mamy do tego dość małe mieszkanie więc zapach i ciepło rozchodzi się wszędzie :P Pewnie nawet na klatce było go czuć :P

      Usuń
  35. Zdrowe i zapewne pyszne, bardzo chcę wykonać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedno z prostszych ciast, które robiłyśmy już 3 razy :) Zachęcamy do wykonania :)

      Usuń
  36. Patent z raczkiem muszę zapamiętać i wykorzystać kiedyś do bento. Jak zawsze super pomysły :) Czekam na Waszą książkę dziewczyny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe jak chcesz ją wydać to bardzo chętnie xP Taki raczek a raczej krabik świetnie będzie wyglądał w Twoim cudnym bento :)

      Usuń
  37. Jak zwykle wygląda fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Zdrowia dziewczyny! A szarlotka prezentuje się mega wyśmienicie :) Ciekawa jestem jej smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Cóż za cudowna propozycja ;)

    OdpowiedzUsuń
  40. Odpowiedzi
    1. W oryginalnej wersji za oczy robią goździki ale nam ich smak w takim wydaniu średnio przypadł do gustu więc są dekoracyjne :P Dla dzieci polecamy jakieś czekoladowe groszki itp :)

      Usuń
  41. Ale fajny kraboraczek :D Ciasto musi być pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Świetny ten krabik :D A szarlotkę uwielbiam, taką też z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam szarlotkę. Chyba się skuszę, ale będę musiała wstąpić do dobrej cukierni albo dorwać stary, sprawdzony przepis, bo u mnie to jednak króluje tradycyjna wersja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tradycyjnej wersji naszej babci do jabłek dodaje się masło xD Jest dobra ale zdecydowanie dla nas szarlotka nie powinna być tak tłusta :)

      Usuń
  44. Też lubię, gdy jest dużo jabłek i kruche ciasto, Wasza wersja zdecydowanie bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Aż mi ślinka cieknie !
    Jadłam jaglaną szarlotkę, ale w bioway i była super.. ale Wasza prezentuje się i wygląda na smaczniejszą i taką mokrą :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znałyśmy tego miejsca :) Szkoda, że nie ma tego baru we Wrocławiu :)

      Usuń
  46. uwielbiam te wasze dekorację- zawsze mam banana na twarzy ;D

    OdpowiedzUsuń
  47. Nie lubię jaglanki ale w takiej formie - w cieście i to dobrym mi jaglana nie przeszkadza :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Wspaniała szarlotka, zapach i smak musiał być rewelacyjny :) A raczek jest przeuroczy - to taka "wisienka na torcie" :D

    OdpowiedzUsuń
  49. Uwielbiam szarlotki i chętnie wypróbuję taki zdrowszy odpowiednik.
    Ten raczek jest uroczy :D

    OdpowiedzUsuń
  50. Super, jak zawsze macie genialne pomysły! ☺

    OdpowiedzUsuń
  51. Z tego kruchego ciasta da się zrobić ciasteczka? Krabik śliczny i pilnuje szarlotki :) Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie, bo ciasto jest "luźne" :) Co najwyżej możesz wlać je w foremki od muffinek i upiec takie cieniutkie ciacha :)

      Usuń
  52. Bosko to wygląda :) A ta dekoracja rozwala mnie na łopatki :) Same słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  53. uroczy krabik;) a szarlotka z pewnością pyszna. Ja też już czekam na makowe wypieki;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po rogalach Marcińskich teraz się zacznie makowy szał :D

      Usuń
  54. Szarlotka! <3 Uwielbiam! Bardzo podoba mi się Wasza wersja - mnóstwo zdrowej energii i jak smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  55. ciacho wygląda rewelacyjnie :) niedawno robiłam jaglaną szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fantastycznie, że klasyczną szarlotkę można uzdrowić i również wyjdzie przepyszna :)

      Usuń
  56. Ale to musi być cudowna szarlotka! :)

    OdpowiedzUsuń
  57. Im więcej jabłek i cynamonu, tym więcej skradzionego mi serca. Wizualnie wybrałabym poprzednie torty/ciasta, ale smakowo bez wątpienia dzisiejszego bohatera.

    OdpowiedzUsuń
  58. Zrobiłam i wyszło super:) Następnym razem pokusze się również o kraba bo o nim zapomniałam.
    Dot

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszymy. Krabik następnym razem obowiązkowo! :D

      Usuń
    2. Oczywiście:)

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger