Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Proteiny
,
Wege
Białko wegańskie czekoladowo-waniliowe / dzika jagoda – Siła Roślin
Jak wiecie sport nie jest nam obcy (w końcu pisze to
instruktor fitness 👊). Dlatego bardzo ważne jest dla nas aby przy nie
spożywaniu mięsa dostarczać do swojego organizmu różne inne źródła białka.
Zawsze chciałyśmy umieścić tutaj recenzję białka, bo tak jak klasyczną odżywkę
białkową zawsze da się jakoś zjeść tak z tymi wegańskimi potrafi być różnie 😉 W końcu jednak trafiłyśmy na wegańskie białeczko, które pozytywnie nas
zaskoczyło😊
Znajdziecie je TUTAJ
Znajdziecie je TUTAJ
Nazwa: Mieszanka białek wegańskich Premium z dodatkiem Superfoods
Firma: Revolution Foods
Skład:
Czekolada wanilia: Białko grochu bio sfermentowane, białko konopi zimno tłoczone, ekstrakt kurkumy (95% kurkuminoidów), woda kokosowa sproszkowana, szara sól morska, moringa, chlorella, baobab, dziwidło, żywe kultury bakterii (lactobacillus acidophilus (NCFM) lactobacillus rhamnosus(CUL63) bifidobacterium animalis subsp. lactis (CUL62) bifidobacterium bifidum (CUL63), ekstrakt imbiru, papaina z papai, liść mięty pieprzowej, nasiona kopru, ekstrakt stewii, kakao arriba nacional, wanilia madagaskarska, naturalny aromat wanilii, naturalny aromat czekolady.
Dzika jagoda: Białko Grochu bio sfermentowane, Białko Konopi zimnotłoczone, Ekstrakt Kurkumy (95% kurkuminoidów), Woda Kokosowa sproszkowana, Szara Sól Morska, Moringa, Chlorella, Baobab, Dziwidło, Żywe Kultury Bakterii (lactobacillus acidophilus (NCFM) lactobacillus rhamnosus(CUL63) Bifidobacterium animalis subsp. Lactis (CUL62) Bifidobacterium bifidum (CUL63), Ekstrakt Imbiru, Papaina z Papai, Liść Mięty pieprzowej, Nasiona Kopru, Ekstrakt Stewii, Naturalny aromat dzikiej Jagody (z jagód i stewii)
Czekolada wanilia: Białko grochu bio sfermentowane, białko konopi zimno tłoczone, ekstrakt kurkumy (95% kurkuminoidów), woda kokosowa sproszkowana, szara sól morska, moringa, chlorella, baobab, dziwidło, żywe kultury bakterii (lactobacillus acidophilus (NCFM) lactobacillus rhamnosus(CUL63) bifidobacterium animalis subsp. lactis (CUL62) bifidobacterium bifidum (CUL63), ekstrakt imbiru, papaina z papai, liść mięty pieprzowej, nasiona kopru, ekstrakt stewii, kakao arriba nacional, wanilia madagaskarska, naturalny aromat wanilii, naturalny aromat czekolady.
Dzika jagoda: Białko Grochu bio sfermentowane, Białko Konopi zimnotłoczone, Ekstrakt Kurkumy (95% kurkuminoidów), Woda Kokosowa sproszkowana, Szara Sól Morska, Moringa, Chlorella, Baobab, Dziwidło, Żywe Kultury Bakterii (lactobacillus acidophilus (NCFM) lactobacillus rhamnosus(CUL63) Bifidobacterium animalis subsp. Lactis (CUL62) Bifidobacterium bifidum (CUL63), Ekstrakt Imbiru, Papaina z Papai, Liść Mięty pieprzowej, Nasiona Kopru, Ekstrakt Stewii, Naturalny aromat dzikiej Jagody (z jagód i stewii)
Masa netto: 1 kg
Wartości odżywcze:
Czekolada wanilia: 100g/383 kcal, tłuszcz – 6,8g w tym kwasy tłuszczowe
nasycone – 1,64g, węglowodany – 10,1g w tym cukry – 0,4g, białko –
71,4g, sól – 0,81g
Dzika jagoda: 100g/379 kcal, tłuszcz – 6,6g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 1,25g, węglowodany – 7,6g w tym cukry – 0,8g, białko – 73,4g, sól – 0,82g
Informacje dodatkowe: Białka tej firmy są stale, cyklicznie badane na obecność pestycydów i metali ciężkich.
najwyższej jakości białko konopi
tłoczone na zimno + biofermentowane białko grochu
ü
superfoods
ü 21-22
g białka w porcji
ü
składniki
jakości premium
ü wolne od sztucznych dodatków
Sklep:
silaroslin.pl
Cena: 139,95
zł (za 1kg)
Nasza opinia
Wygląd:
Już przez opakowanie widzimy jakiego koloru jest to białko i naszym zadaniem
barwą przypomina piasek. Proszek jest bardzo drobny bez grudek. Pachnie bardzo
ładnie jak lody waniliowe lub o smaku leśnym. Po wymieszaniu z wodą jak widzicie kolor już ma
mniej atrakcyjny wygląd :P Ale nie oceniajmy książki po okładce ;)
Smak:
1) Na
początku spróbowałyśmy rozrobić go z wodą i to był błąd. Całość była mdła i
pozostawiała po sobie trawiasty posmak oraz nalot na języku co prawda z
waniliowym lub jagodowym posmakiem:P Jest to decydowanie efekt naturalnego składu, co jakby nie patrzeć jest przecież plusem :D
2) Nasze
drugie podejście to wymieszanie białka z napojem ryżowym i to już zupełnie inna
sprawa. Słodycz napoju ryżowego podbiła waniliowy lub owocowy smak. Trawiasta nuta nadal
była obecna ale nie przeszkadzała. Zabrakło nam jedynie wyrazistości kakao w czekoladowej wersji.
3) Trzecie
podejście to BUDYŃ :) A dokładnie zrobiłyśmy go w ten sposób, że białko
wymieszane z napojem ryżowym zagotowałyśmy dodając skrobię i trochę kakao. Taki
budyń stał się naszą ulubioną wersją, gdyż uwydatnił się słodki
waniliowy czy jagodowy smak, oraz zniknęła trawiasta nuta. Dodatkowo budyń się
nie zważył jak to jest przy serwatkowych odżywkach.
4) Nasza
czwarta wersja to zrobienie wegańskich słodkich burgerów! Zdjęcie i opis
znajdziecie poniżej. Nie musimy dodawać, że to było jedno z lepszych
proteinowych śniadań jakie zrobiłyśmy <3
Podsumowanie: Skład tych białek na początku wywołał u nas mieszane
uczucia, bo nie byłyśmy pewne czy takie połączenie składników jak np. moringa, chlorella,
baobab, dziwidło, imbir, liść mięty
pieprzowej, nasiona kopru itp. będą tworzyły smaczną całość. Okazało się
jednak, że jest to mix niewątpliwie bardzo ciekawy i zarazem smaczny :) Co
prawda w klasycznych koktajlach nie przypadł nam do gustu ale jako dodatek do owsianki,
deserów, ciast, budyniu sprawdza się naprawdę fajnie. My już mamy wiele innych
pomysłów na ich wykorzystanie!
Edit: Probiotyki znajdujące się w białku utrzymują swoje właściwości w temp. pokojowej, dlatego najlepsze korzyści uzyska się nie poddając jej obróbce termicznej. W raz z otwarciem opakowania i zbliżaniem się terminu ważności właściwości probiotyczne również mogą słabnąć. My trzymamy odżywkę dla bezpieczeństwa w lodówce ;)
Edit: Probiotyki znajdujące się w białku utrzymują swoje właściwości w temp. pokojowej, dlatego najlepsze korzyści uzyska się nie poddając jej obróbce termicznej. W raz z otwarciem opakowania i zbliżaniem się terminu ważności właściwości probiotyczne również mogą słabnąć. My trzymamy odżywkę dla bezpieczeństwa w lodówce ;)
Proteinowe, piernikowe ciacha XL nadziewane kaki (przepis na Instagramie) |
Wegańskie ciasto marchewkowe (przepis na Instagramie) |
Ocena: 5 pand
Oprócz batonów proteinowych, nigdy nie jadłam wegańskiego białka. Nieco się obawiam mieszanki tych wszystkich suoerfoodsów i chyba jedynie w placuszkach czy takich burgerach by mi to podeszło :p Ale spróbowałabym.
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie ma wersji w mniejszych ilościach jak próbki :)
UsuńJakby dało się kupić jakieś próbki, to chętnie bym spróbowała :D Ogólnie z białkiem staram się nie przesadzać, ale wszelkie wege odżywki to fajny dodatek do wielu dań :) Te Wasze ciacha wyglądają obłędnie, no i budyń pysznie się zapowiada :))
OdpowiedzUsuńNa pewno świetnie taka odżywka sprawdziłaby się w Twoich pieczonych owsiankach! :)
UsuńTo prawda, mam 2 próbki innych firm i czasem dodaję właśnie do owsianek :)
Usuńnigdy nie używałam takiego białka ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie miałam takiego białka, ale te ciasteczka chętnie bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńNie jest to produkt dla mnie ale fajnie, ze trafiłyście na produkt, którego szukałyście :) Warto szukać dalej.... trzeba trafić na 6 pandek ;D
OdpowiedzUsuńPolecę kumpeli, ona ma fioła ostatnio na punkcie takich rzeczy :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej warto polecać dalej :)
UsuńPiernikowe ciacha wyglądają bosko :D Lubię smak kaki ;)
OdpowiedzUsuńO, zawsze zastanawiałam się jak to jest z tym białkiem i do czego można je dodać - dzisiaj dostałam odpowiedź na swoje pytanie :P Nigdy nie interesowałam się jakoś szczególnie tematem, bo jadam mięso i nie jestem przy tym aktywna fizycznie ;)
OdpowiedzUsuńSakurakotoo ❀ ❀ ❀
Dobrze, że trafiłyśmy z postem ;) W razie jakichkolwiek pytań, wal śmiało :P
UsuńWłaśnie poszukiwałam takiego wegańskiego.
OdpowiedzUsuńMoże i się skuszę...
Poszukuję czegoś takiego.
Pozdrawiam ciepło :)
pierwszy raz widzę taki produkt
OdpowiedzUsuńTaki budyń zjadłabym bardzo chętnie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam i trudno mi się wypowiadać:)
OdpowiedzUsuńMam za sobą kilka wegańskich białek. Jeśli mnie nie uczulały ze względu na różne dziwne dodatki, to akurat były paskudne w smaku :D Białka konopnego nawet mole nie chciały ruszyć. Tu skład jest bardzo fajny, tylko zastanawia mnie po co te kultury bakterii, skoro poza lodówką raczej nie przetrwają.
OdpowiedzUsuńKonopne jest specyficzne i również nadaje się dobrze jako dodatek do ciast, placuszków itd. Fakt jeśli chodzi o żywe kultury bakterii w jogurtach czy lekach powinny być przechowywane w lodówkach. Nawet nie pomyślałyśmy czy te w odżywkach też powinny być tak traktowane :P Cenna uwaga i wysłałyśmy zapytanie do firmy. Damy znać jaka będzie odpowiedź ;)
UsuńNa razie wiemy tyle, że dodatek bakterii pomaga we wchłanianiu białka roślinnego ;)
UsuńDzięki za informację dziewczyny!
UsuńOdpowiedź ze strony Siła Roślin:
Usuń"Firma Revolution Foods - producent białek Premium oraz Raw Sport - w swojej odpowiedzi stwierdziła, że probiotyki zawarte w jej produktach pozostają żywe i stabilne w temperaturze pokojowej, mogą natomiast ulec zniszczeniu w zależności od zmieniających się warunków. Jeśli białko takie zostanie wykorzystane jako składnik wypieków, czy np. użyte w gorącej owsiance, wtedy probiotyki nie będą efektywne. Probiotyki tracą również nieco na swojej sile, im bliżej jest data ważności produktu, ale zazwyczaj Klienci spożywają zakupione białka niemal od razu, a więc "świeże". "
Jeszcze nigdy nie próbowałam białka wegańskiego. Ciekawa jestem jak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńWy zawsze wiecie jak w pyszny sposób pokazać produkt :) aż mam ochotę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWłąśnie szukałam białka do pieczenia niekoniecznie wegańskiego ale jak tak zachwalacie to pozwolę sobie wypróbować
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować ;)
UsuńRównież mam to białko, jutro na bloga wjeżdża wpis na jego temat + prosty przepis :) Jest świetne i bardzo dobre ;)
OdpowiedzUsuńWidziałyśmy! Jest super :)
Usuńjejku ale feeria składników " egzotycznych" , ciasteczka XXL z kaki są wspaniałe, ale bym zjadła!!!!
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie miałam okazji jeść roślinnej odżywki białkowej :)
OdpowiedzUsuńMój syn kiedyś kupował podobną odżywkę, super konsystencja na nadzienia :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie korzystałam z takiego typu produktów, ale ciacha wyglądają obłędnie :D
OdpowiedzUsuńNigdy białka nie jadłam a w sumie powinnam to wygląda dosyć ciekawie. Ok to ja mam pytanko. Czy charaktery też macie takie same czy raczej różne?
OdpowiedzUsuńDziękujemy za pytanie, odpowiedzi wkrótce ;)
UsuńJA bialko tylko poroteinowe piłem :P
OdpowiedzUsuńCiekawy produkt, ja ostatnio stosuję białko sojowe, ale tylko jako dodatek do diety, bo większość staram się uzupełniać z jedzenia. Do białka waniliowego (które okazało się być mdłe) dosypuję duże ilości kakao i smak całkowicie się zmienia, nie jest taki mdły, przypomina zwykłe kakao z mlekiem :).
OdpowiedzUsuńNo nie raz białko wegańskie trzeba nieco doprawić :P Planujemy właśnie kupić sojowe aby mieć możliwość operowania jasnym kolorem w deserach :)
Usuńnie próbowałam i nie wiem czy spróbuję, ale poczytałam co i jak:)
OdpowiedzUsuńte ciasteczka wyglądają obłędnie:)
Myślę sobie, że kiedyś weganie mieli trudny żywot, teraz wegańskich produktów jest taki wybór, że jest w czym przebierać :)
OdpowiedzUsuńOj to prawda! Ale tak jest ogólnie ze zdrową żywnością :) Kiedyś alergicy i osoby z nietolerancją miały naprawdę ciężko.
UsuńBardzo ciekawy skład :) a ciasteczka jak zwykle super.
OdpowiedzUsuńCóż za miks składników! Wezystkie mniej więcej znam ale dziwidło mnie zadziwiło :D taki budyń to bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńbrzmi ciekawie. To polska firma? :)
OdpowiedzUsuńPrawdopodobnie jest to firma białka z UK (www.revolution-foods.com), która sprzedaje białko na polskim rynku poprzez firmę Siła Roślin :)
UsuńNigdy nie jadłam takiego białka ani nie robiłam z niego dań, ale te wasze pyszności to porywam :-)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie używałam takiego produktu, ale może się skuszę, jak już mam od Was ściągawkę na ten temat :)
OdpowiedzUsuńMieszanka kusi mnie bardzo, nie znałam firmy :)
OdpowiedzUsuńNiesamowite te ciasteczka na końcu! Proszę przepis :)
OdpowiedzUsuńLink do przepisu jest pod zdjęciem ;) Ale tutaj też podamy:
UsuńSkładniki na 4 ciacha (2 porcje):
✔ 2 dojrzałe banany
✔ 4 pełne łyżki kakao
✔ 3-4 miarki odżywki białkowej
✔ przyprawa do piernika
✔ 6 łyżek mąki migdałowej
✔ napój roślinny do uzyskania odpowiedniej konsystencji
✔ kaki lub inny owoc
Banany rozgnieść widelcem, dodać kakao, odżywkę, mąkę migdałową, przyprawę i wszystko wymieszać. Dolewać mniej więcej po 100 ml napoju aż do uzyskania masy nadającej się do formowania (jeżeli wlejesz za dużo napoju to dodaj więcej mąki). Podzielić masę na 4 części i w każdą zawinąć plasterek kaki. Ciacha piec w piekarniku w 180°C około 15-20 minut.
Jeżeli wolisz wersję RAW nie musisz ich wcale piec i też będą pyszne
Takiego białka jeszcze nie testowałam. Póki co, jestem zadowolona z Iso Whey, które mi polecałyście :)
OdpowiedzUsuńSuper (ale już nie pamiętamy jakie to było :P). Jeśli jesteś ciekawa innych białek to daj znać :)
UsuńJeszcze nie próbowałam tego typu białka, może w końcu warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńSłodki burger? Mniaaaaam! <3
OdpowiedzUsuńZapisałam sobie, przetestuje :)
OdpowiedzUsuńNigdy o nim wcześniej nie słyszałam! ah, za to kocham blogosferę :D juz wiem ;>
OdpowiedzUsuńwww.wkrotkichzdaniach.pl
My mamy takie same odczucia :) W blogosferze znajdziesz wszystko :D
UsuńSkład faktycznie szalony :D.
OdpowiedzUsuńojeju a to dla mnie nowość:D
OdpowiedzUsuńJa bym pewnie tych białek nie przełknęła - ja mam problem z amarantusem, a co dopiero z białkami :D Chyba, że by mi ktoś to w jakiś sposób do jedzenia przemycił tak aby tego nie było czuć. Ale te ciacho z kaki pięknie wygląda *o*
OdpowiedzUsuńRozumiemy :) Sądzimy, że w wersji naszych ciasteczek być je polubiła :D
UsuńJestem za ograniczaniem mięsa w diecie. Białko jest w wielu produktach.
OdpowiedzUsuńJa poluję na jakieś fajne białko, ale szkoda, że nie ma w małych saszetkach aby spróbować :(
OdpowiedzUsuńCiekawe, kolor nie za fajny bo przygotowaniu ale jak widać z kakao idealne :)
OdpowiedzUsuńStaram się nie korzystać z takich produktów, bo wydaje mi się, że i tak mam w diecie nadmiar białka.
OdpowiedzUsuńTe piernikowe ciacho jest genialne! Aż mi ślinka poleciała :D
OdpowiedzUsuńWasze wykorzystanie białka mnie zaciekawiło :) sama teraz używam z białka grochu i bardzo lubię jako uzupełnienie aminokwasów, nie dla smaku :)
OdpowiedzUsuńo tak, najlepiej w połączeniu ze zbożami ;) Jednak pomijając komplementarność aminokwasów dobrze żeby miało też smak :P
UsuńA próbowałyście może z tej strony białka raw sport? Jestem ciekawa bo perform mi w ogole nie podchodziło, to z posta(jagodowe lepiej) ale to wciąż nie jest ideał:D
OdpowiedzUsuńRaw Sportu jeszcze nie miałyśmy bo mamy dość duży zapas wege odżywek. Ale planujemy się na nie skusić. Perform słony karmel z macą za to bardzo nam smakował i gdyby nie to, że chcemy wypróbować Raw sport to na pewno kupiłybyśmy go ponownie ;) Z tej stronki miałyśmy jeszcze Plantforce i też bardzo nam smakowały.
Usuńhttp://www.candypandas.pl/2018/02/biako-weganskie-plantforce-synergy-life.html