Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
,
Wege
Wegański torcik ryżowy z kremem kokosowo-jagodowym (bez glutenu, cukru, laktozy, wegański)
To już ostatni przepis pachnący latem w tym roku 😞 Kolejne następne będą w kolorach jesieni, dlatego właśnie teraz cieszcie oczęta magicznym fioletem! Podobny torcik wykonałyśmy w wersji kakaowej z wiśniowym kremem. Tym razem biszkopt jest jasny a do kremu wykorzystałyśmy mrożone jagody (nawet kilka ostatnich jeżynek się uchowało). Tym, jakże kolorowym akcentem żegnamy letnie wpisy i już niedługo zacznie się szał jesiennych przysmaków 😉
Wegańskie
ciasto ryżowe (2 x śr: 10cm)
-190g mąki
ryżowej
-40g skrobi
z tapioki/kukurydzianej
-100g oleju
kokosowego
-90g
ksylitolu
-2 łyżki
mielonego lnu + 9 łyżek wody
-250ml
napoju roślinnego
-1 spora
łyżka śmietanki kokosowej (resztę zostawić do kremu)
- ½ łyżeczki
proszku do pieczenia na kamieniu winnym
- ½ łyżeczki
sody oczyszczonej
Krem
kokosowo-jagodowy
-śmietanka
kokosowa (stała części z mleka kokosowego) z 400ml puszki
-rozmrożone
jagody (ilość dowolna)
-ksylitol
-ok 4-5
łyżek mąki kokosowej
Dodatkowo
-garść jeżyn
i liści do ozdoby
WEGAŃSKIE
CIASTO RYŻOWE
Len
wymieszać z wodą i zostawić na 5 minut. Mąkę, skrobie, proszek do pieczenia i
sodę wymieszać. Olej kokosowy i ksylitol wymieszać w osobnej misce. Do oleju z
ksylitolem dodać lnianą mieszankę i ubić na średnich obrotach miksera przez
chwilę. Dodać suche składniki, napój roślinny i śmietankę, całość dobrze
wymieszać. Ciasto ma być gęste ale nie suche. Do wyłożonych na dnie papierem do
pieczenia dwóch tortownic wyłożyć gęste ciasto. Piec w 180’C ok 30 minut
(sprawdzić patyczkiem czy jest w środku dopieczone). Po wystudzeniu wyrównać
górę biszkoptów i przeciąć na każdy na dwa blaty.
KREM
KOKOSOWO-JAGODOWY
Śmietankę
kokosową, jagody i ksylitol zmiksować blenderem. Dodać mąkę kokosową, wymieszać
i zostawić na 3 minuty do wchłonięcia. Masa ma być gęsta i przypominać nieco
kaszkę. Gotowy krem włożyć do rękawa cukierniczego.
Blaty
przekładać kremem i owocami.
Kolory jesieni również są piękne, ale jeszcze pocieszmy się latem i pocieszmy oczy tym torcikiem ;) Wygląda cudownie.. tyle w nim dobrego i pysznego ;)
OdpowiedzUsuńPS Mam takie pytanie... jaką konsystencję ma śmietanka kokosowa? Ona jest tak samo tłusta jak śmietana kremówka? Podobna do niej? ;)
Tak powinna wyglądać najlepsza śmietanka kokosowa zrobiona z puszki mleka kokosowego http://1.bp.blogspot.com/-2ld6thp42qc/UlQDrlhBq6I/AAAAAAAABGQ/1LtQ5yLCFb4/s1600/page1.jpg
UsuńJest na pewno bardzo tłusta w zależności ile % tłuszczu ma wykorzystane mleko. Jeśli puszka stoi bardzo długo w lodówce i nikt jej nie rusza to stała warstwa czyli śmietana jest nawet dość twarda ale po rozmiksowaniu z ksylitolem i cytryną już się rozpuszcza. Taka ubita jest bardziej "luźna" niż zwykła śmietana i tort można nią obłożyć ale kwiatki już nie zawsze się udają :)
Przypomina mi twarożek lub ricotte xD
UsuńDziękuję za wyczerpującą i dokładną odpowiedź :) Muszę spróbować wykorzystać ja do takiego torciku ♥
kolor kremu po prostu podbił moje serce!
OdpowiedzUsuńJaka szkoda ze to ostatnie takie chwile!Kocham lato,czemu kuz sie skończyło? :c
OdpowiedzUsuńWasze torciki zawsze wyglądają tak pysznie, że aż ślinka leci :) Ten również jest zachwycający :)
OdpowiedzUsuńobie wersje przepysznie sie prezentują, podziwiam wysokość tortów :)
OdpowiedzUsuńmoje jeżyny w tym roku zastrajkowały, nie mam ani jednej.
Miłej niedzieli
Nasze jeżyny też szału nie zrobiły ale na babci ogródek zawsze można liczyć :P
UsuńArtystycznie :))
OdpowiedzUsuńWspaniały kolor kremu :) Tak intensywnie fioletowy... Sam torcik jest uroczy, bo i pięknie wygląda, ale i jest filigranowy, że tak się wyrażę. W sam raz. Kojarzy mi się trochę z filmem Sophii Coppoli "Maria Antonina" :)
OdpowiedzUsuńW sumie też w takim wydaniu torcik by się odnalazł :)
UsuńPrzepiękna kolorystyka. W 100% moja :)
OdpowiedzUsuńIdealny - i wygląd i zapewne smak :)) Aż szkoda kroić i na pewno nie jest to łatwe zadanie :D
OdpowiedzUsuńChyba wykorzystam przepis na ciasto w najbliższym czasie, bo planuję zrobić jakiś wege torcik :))
To kolejny tort nie do krojenia, tylko jedzenia widelczykiem lub warstwami :P
UsuńJeśli planujesz je zrobić to najpierw polecamy wersję kakaową :)
Ach te kolory! Fiolet to mój ulubiony kolor, a więc ten torcik do mnie przemawia! :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię jagody w deserach, a tak rzadko się pojawiają. No czekam, aż otworzycie cukiernię, żeby móc się u Was "zasilać" :D
OdpowiedzUsuńHehe już nie kuś tą cukiernią bo niestety odkładamy to w czasie :P
UsuńUwielbiam fiolet ;) I Wege torciki też! :D
OdpowiedzUsuńTorcik prezentuje się bajkowo <3 Oba prezentują się cudownie :)
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu tak, że woooow :-) dziewczyny mistrzostwo :-)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, aż żal go jeść :D
OdpowiedzUsuńto małe dzieło sztuki:D
UsuńUwielbiam wszystko co wiśniowe, więc rozpłynęła się na sam widok <3
OdpowiedzUsuńo mamusiu! jak ja kocham te wszystkie przepisy, cudowności! Mistrzostwo!
OdpowiedzUsuńSandicious
A my kochamy je jeść :P Fajnie by było móc się z Wami nimi podzielić ^^
UsuńCudowny, jaki wysoki, nie pogardziłabym kawałkiem albo dwoma :D
OdpowiedzUsuńTak pięknie wygląda, że szkoda byłoby mi go jeść :D
OdpowiedzUsuńMoże nie do końca w moim obecnym typie, bo mnóstwo tu kremu, a mimo że wydaje się lekki to tak jakoś... :P
OdpowiedzUsuńAle wygląda... wręcz monumentalnie. Jak jakaś wieża barokowa czy coś. Cudo. I te kolory!
Też sądzimy, że w takim eleganckim stylu Marii Antoniny torcik również by się odnalazł :)
UsuńPo prostu ten torcik jest moim faworytem.
OdpowiedzUsuńNie znam lepszych smaków i takiego pięknego wyglądu.
Uwielbiam.
Pozdrawiam poniedziałkowo :)
Mamy nadzieję, że jeszcze wielu ich będzie :P
UsuńPięknie się prezentuje! Ja też ostatnio zrobiłam torcik na bazie ryżu i wyszedł przepyszny! Jednak użyłam jajka do ciasta, tym samym odbierając mu miano wypieku wegańskiego :D Wasz to super pomysł na słodkie w wersji wege ;)
OdpowiedzUsuńWege torty nie należą do najprostszych nie tylko ze smaku ale głównie przez trudność w dobraniu wielu składników tak aby struktura była zjadliwa :P Nas nie raz kusi aby dodać jajko ale czasem trzeba eksperymentować :D
UsuńMałe cudo :-). I ten krem ma przepiękny kolor :-).
OdpowiedzUsuńSuper, prawdziwe dzieło sztuki, a fioletowy kolor po prostu boski :)
OdpowiedzUsuńTak dawno mnie u Was nie było i jestem pod wrażeniem Waszych zdolności cukierniczych i talentu plastycznego. Wszystko jest piękne i na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńTrochę czasu minęło :P Ale dobrze, że wróciłaś :* Dziękujemy :)
UsuńTen torcik wygląda obłędnie, ale podejrzewam że miałabym problem z jego 'estetycznym' pokrojeniem i ostatecznie wszystko bym zepsuła :D Uwielbiam jagody, więc zapewne przypadłby mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńSakurakotoo ❀ ❀ ❀
Bo jego się nie kroi :P Jak widać na zdjęciu zjada się go za pomocą widelczyka lub odrywa warstwy :P
UsuńJakie to cudowne <3 uwielbiam kremy jagodowe zawsze tal pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWy to zawsze jakieś cudo wyczarujecie :) Coś czuje, że muszę kiedy spróbować zrobić taki torcik :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej zachęcamy :)
UsuńBardzo apetycznie wygląda. Boskie ciasto :)
OdpowiedzUsuńTozto wyglada to obłednie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam - http://izabiela.pl/
Przepiękne kolory, chcę kawałek :)
OdpowiedzUsuńO matko, ile warstw! :D
OdpowiedzUsuńJak zwykle przepięknie i apetyczne. Jesteście niesamowite!!!!!! :*
OdpowiedzUsuńej, otwórzcie swoją cukiernię :D
OdpowiedzUsuńNiestety odkładamy to marzenie :/ Ale kto wie co los przyniesie ;)
UsuńFioletowy torcik wygląda cudownie :D Przepiękny w swojej prostocie o ile dobrze to sformułowałam ;) :D
OdpowiedzUsuńWypasiony ten torcik! :D A krem ma przecudowny kolor i konsystencje :D
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje ! :)
OdpowiedzUsuńto jest małe dzieło sztuki:)
OdpowiedzUsuńWygląda mistrzowsko :)
OdpowiedzUsuńMmmm już sam wygląd kusi, a jeszcze te jagódki :D
OdpowiedzUsuńTrzeba cieszyć oczy kolorami póki można bo niedługo same odcienie brązu zawitają na blogach :P
Usuńale kolorowo!
OdpowiedzUsuńkolorystyka bajeczna
OdpowiedzUsuńJesteście niesamowite :) taki torcik je się oczami :)
OdpowiedzUsuńTen kakaowy robiłam i był pyszny, który waszym zdaniem jest lepszy? :) Sandra :))
OdpowiedzUsuńPrawdziwe dzieło sztuki, ślinka leci na sam widok
OdpowiedzUsuńO matko, jakie cudo☺☺
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Szczególnie ta masa jest mega apetyczna -:)
OdpowiedzUsuńJak słodyczy nie lubię, to Wasze słodkości zawsze wprawiają mnie w zachwyt i wywołują burczenie w brzuchu. Ten kremik - petarda :)
OdpowiedzUsuńW ogóle nie jest to dla nas zrozumiałe "nie lubię słodyczy" :P No ale jeśli nasze wyroby choć trochę Cię ruszają to się cieszymy :D
UsuńAle rewelacja!
OdpowiedzUsuńWow, jestem zachwycona. Nie wiem jak smakowało, choć domyślam się, że super, ale wygląd powala na kolana. Brawo!
OdpowiedzUsuńFantastyczny!!!
OdpowiedzUsuńJak to zawsze u Was bywa, wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńCudowny torcik! Bajeczny! <3 Jestem pod wrażeniem :) Oj, zjadłabym! A jagódki uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńNie chcę jesienie:( Chcę letnich kolorów:) Ciacho obłędne:)
OdpowiedzUsuńObawiamy się, że trudniej takie kolory będzie teraz zobaczyć na blogach ale pewnie jak znudzą się te wszystkie brązy i pomarańcze to trzeba będzie odmrozić trochę letnich owoców :D
UsuńSuper kolor kremu :D.
OdpowiedzUsuńPrzechodzicie same siebie, cudo :o <3
OdpowiedzUsuńTen kolor od razu przywołuje na myśl ciepłe, słoneczne dni! Choć jesień też potrafi być piękna, to ja już tęsknie za latem :P
OdpowiedzUsuńod samego patrzenia jest mi niesamowicie dobrze hi hi
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda ten torcik :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym cały :)
OdpowiedzUsuńKrem Kokosowo - jagodowy wygląda mega smacznie. Mmm..
OdpowiedzUsuńTen kolor i nazwa działają na zmysły :P
UsuńCzy siemie lniane można zastąpić chia?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można spróbować :) Jednak nigdy nie robiłyśmy z chia.
Usuń