Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
,
Wege
Wegański torcik mango na fig-barowym spodzie (bez glutenu, cukru, laktozy, wegański)
Pamiętacie nasz przepis na domowe Fig Bary? Niedawno pokazałyśmy go również na naszym Instagramie i tam także zrobiły niezłą furorę! Postanowiłyśmy wrócić do tych pyszności zwłaszcza, że mamy sezon na świeże figi ale tym razem zamarzył nam się figbarowy spód do ciasta 😍 Do tego galaretka z mango ze sklepu Kuchnie Świata, która nadała delikatności i powstało ciasto idealne ❤ Aż nie mogłyśmy się od niego oderwać 👌
Orzechowe ciasto
na spód (śr: 18 cm)
-100g masła
orzechowego (o dość lejącej konsystencji)
-75g mąki
gryczanej
-75g mąki
owsianej (bezglutenowej)
-100g
suszonych daktyli
-20g oleju
kokosowego
-1 łyżka lnu
mielonego
- ¼ - ½
szkl. ciepłej wody
Nadzienie do
spodu
-100g
suszonych fig (dobrze sprawdzają się figi z Lidla)
-70g
suszonej żurawiny
-50g
suszonych daktyli
-2-3 łyżki soku
z cytryny
Galaretka z
mango
-400g
przecieru z mango
-150ml wody
-5g agaru
(*lub 4 łyżeczki żelatyny)
Dodatkowo
-3 świeże
figi
ORZECHOWE CIASTO
Daktyle
namoczyć w gorącej wodzie na ok 30 minut. Odsączyć je i zblendować na gładką
masę z olejem kokosowym. Masło orzechowe, masę daktylową, len i ¼ szkl. wody
wymieszać razem (nie miksować blenderem). Mąkę owsianą i gryczaną połączyć,
dodać do składników mokrych, wszystko razem wymieszać i jeśli masa jest za
sucha dodać jeszcze ¼ szkl. wody (Ciasto powinno mieć konsystencję lepiącą i
dość luźną ale nie lejącą!) Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki
na 30 minut (w lodówce powinno stać się bardziej zwarte).
NADZIENIE
Daktyle
namoczyć w gorącej wodzie na ok 30 minut. Figi należy obejrzeć i usunąć z nich
twarde ogonki (figi z Lidla raczej ich już nie mają), zalać gorącą wodą na
kilka minut, przemyć je i odsączyć, z żurawiną zrobić to samo. Wszystkie
odsączone suszki wraz z sokiem z cytryny zmielić blenderem aby utworzyć gęstą
masę.
Ciasto
podzielić na dwie części, jedną z nich rozwałkować między dwoma foliami (np.
cienką reklamówką) na kształt potrzebnego okręgu. Tortownicę wyłożyć na dnie papierem
do pieczenia, ostrożnie przełożyć do niej wycięty z ciasta okrąg a resztkami
wylepić boki na wysokość ok 1,5-2 cm. Do środka wyłożyć nadzienie z suszonych
owoców i wyrównać. Drugą część ciasta znów rozwałkować na między dwoma foliami
tworząc potrzebny okrąg, którego nałożyć na spód z owocową masą tworząc
zamknięte nadziane ciastko :) Całość w 180’C ok 20 -30 minut (jednak należy
zwrócić uwagę czy góra jest upieczona i zarumieniona. Po lekkim wystygnięciu ciasto wyjąć z formy i
studzić na kratce.
GALARETKA Z
MANGO
AGAR: Mus z
mango wlać do garnuszka, dodać wodę oraz agar i zostawić na minimum 5 minut.
Następnie zagotować cięgle mieszając. Po
lekkim przestudzeniu w momencie ścinania się masy, należy wlać ją na wystudzone
ciasto zamknięte w tortownicy.
ŻELATYNA: Gdy
używamy żelatyny, należy mus z mango wlać do miski. Do innej miseczki wsypać żelatynę,
wlać 150ml wody, wymieszać i zostawić na 5 minut. Po tym czasie w kąpieli wodnej lub
w mikrofali podgrzać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Następnie
wlać ją do musu z mango i całość ponownie wymieszać. Galaretkę wlać do ciasta
zamkniętego w tortownicy gdy już zaczyna się ścinać i włożyć do lodówki. Po
kilku godzinach dekorować figami.
*z żelatyną konsystencja jest według nas lepsza i całość smaczniejsza ;)
Naprawdę bardzo, ale to bardzo mi się on podoba.
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że rewelacja! Ach, jaki piękny.
Torcik na piąteczkę :) A figi i mango - kocham! :)
Pozdrowionka :)
U Was jak zawsze pysznie i pięknie :) Torcik wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńdzieło sztuki:D
Usuńjaram się:D kiedy ta Wasza cukiernia się wreszcie otworzy?:D innej opcji dla Was nie widzę:D
OdpowiedzUsuńNo właśnie kolega od marketingu stwierdził, że się nie opłaca mieć własny lokal :P Lepiej zrobić sprzedaż domową :D
UsuńIdealne warstwy, a najbardziej podoba mi się spód - orzechowe ciasto z nadzieniem musiało smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPewnie Ty jadłabyś wszystko osobno i warstwami :D
UsuńA jakże by inaczej :D
UsuńJakie fajne to ciasto - z chęcią bym zjadła - samo zdrowie i mnóstwo witamin :)
OdpowiedzUsuńPewnie nikt by nie odmówił gdybyście częstowały xD
OdpowiedzUsuńGalaretko-pianka nie mój klimat. Reszta mniam.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie nie jest to pianka, po prostu galaretka :P
UsuńHmm, ok. Nigdy nie jadłam galaretki z przecieru.
UsuńJak zawsze cudowności :)
OdpowiedzUsuńJa też nie mogłabym się od niego oderwać :)
OdpowiedzUsuńTakie fig bary to ja rozumiem! Muszę przygotować, bo to jest esencja smaku i zdrowia 😊
OdpowiedzUsuńjestem zachwycona. Jak apetycznie wygląda. Idealny na różne okazje:)
OdpowiedzUsuńNiczym dzieło sztuki! Cudowny jest :)
OdpowiedzUsuńU was jak zwykle, jakieś pyszności <3 Uwielbiam mango, więc na pewno taki torcik przypadłby mi do gustu <3 No i pod względem wizualnym to prawdziwe dzieło sztuki!
OdpowiedzUsuńSakurakotoo ❀ ❀ ❀
Mamy nadzieję, że nie tylko mango przypadłoby Ci do gustu :) spód jest tutaj punktem programu a galaretka "oczyszcza" i "orzeźwia" :D
UsuńAleż ciekawie to wygląda! <3
OdpowiedzUsuńPrzecież to jest piękne! Chyba muszę w końcu coś upiec.
OdpowiedzUsuńCU-DOW-NE !!!
OdpowiedzUsuńOjoj jaki piękny torcik :-) zjadłabym z chęcią duży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńMacie oryginalne pomysły, ale ten bije wszystkie pozostałe na głowę! *,* Boskie, naprawdę.
OdpowiedzUsuńNigdy nie mówimy, że coś jest najlepsze bo mamy nadzieję, że to najlepsze jeszcze przed nami xD
UsuńNa pewno pyszna ta galaretka, perfekcyjny torcik :)
OdpowiedzUsuńTorcik jak malowany! Jak Wy to robicie? :D
OdpowiedzUsuńMagia pandzich łapek:P Ale tak szczerzę to takie proste torty chciałybyśmy robić częściej ale wyobraźnia nie raz bardziej nas ponosi :P
UsuńWasze ciasta zawsze wyglądają fantastycznie, ale ostatnie wypieki to już poziom ultra! Piekę tradycyjnie i lubię starą regionalną kuchnię, ale Wasze wypieki bardzo mnie kuszą i jestem pewna, że smakują tak, jak wyglądają. Jeśli będę kiedyś piekła coś dla naszej rodzinnej weganki, to na pewno przyjdę do Was po przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy bardzo ^^ Miło słyszeć, że poziom się zwiększa a nie zmniejsza :P Ale prostsze przepisy też się pojawią.
UsuńJasne, wpadaj i pytaj w o każdej porze ;P
Ten torcik jest idealny! Genialne połączenie smaków :D I nie mogę się napatrzeć na galaretkę z mango - wygląda cudownie :D
OdpowiedzUsuńWygląda absolutnie fenomenalnie! :)
OdpowiedzUsuńpiekny torcik
OdpowiedzUsuńTorcik wygląda rewelacyjnie. :)
OdpowiedzUsuńMatko i córko!!! co za widok 😍 mango i figi to duet doskonały :)
OdpowiedzUsuńNawet nie wiedziałyśmy, że tak bardzo dobrze mogą razem smakować :)
UsuńTe figi na górze wyglądają świetnie :).
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mango, więc ten torcik, a szczególnie galaretka z mango bardzo by mnie uradował, gdybym miała okazję go spróbować :)
OdpowiedzUsuńwaw ! wygląda niesamowicie <3
OdpowiedzUsuńWydajcie książkę! Artstycznie!
OdpowiedzUsuńZ chęcią! :D
UsuńTa galaretka z mango wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńZakochałam się i nic więcej nie napiszę, bo mi wprost mowę odebrało na ten widok. Arcydzieło :-).
OdpowiedzUsuńno ja zgubiłam oczy patrząc na wasze ciasto. Jesteście mistrzyniami Wy normalnie otwierajcie cukiernie. Ale by sie zjadło takiego cudeńka
OdpowiedzUsuńSuper by było zobaczyć Was czytelników we własnym słodkim lokalu :D
UsuńTak pięknie wygląda, że aż żal jeść ;)
OdpowiedzUsuńJak zwykle piękne zdjęcia! Przepis pomysłowy i z pewnością pyszny!
OdpowiedzUsuńCiężko oderwać wzrok od tego cuda :)
OdpowiedzUsuńmogę się wprosić na kawałek, albo lepiej dwa??
OdpowiedzUsuńBierz cały :P Zrobi sobie drugi :D
UsuńJesteście genialne, torcik to prawdziwe dzieło sztuki, gratulacje :)
OdpowiedzUsuńCiasto do zakochania się w nim :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńOjej! Bajka! <3 Kocham mango i do tego te figi - torcik wygląda cudownie! Jem oczami :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam zarówno daktyle jak i figi, mmm ciasto musi być przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńwasi przyszli mężowie bedą pisać ody :D
OdpowiedzUsuńHoho! Muszą lubić zdrowe słodycze bo inaczej są skreśleni na starcie xD
UsuńWygląda pięknie, koniecznie muszę go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńo wow, nie przestajecie mnie zadziwiać...
OdpowiedzUsuńBoskie te figi, malownicze <3 Właśnie kupiłam w Lidlu :D
OdpowiedzUsuńNam teraz przyjdzie faza na persymony :D Fig już się najadłyśmy :)
UsuńWasze słodkości coraz piękniejsze. Wszystko robi na mnie wielkie wrażenie. a tego torcika bardzo chętnie spróbuje do kawki ;-)
OdpowiedzUsuńAleż cudo!☺☺
OdpowiedzUsuńprzecież to wyglada jak MALOWANE!!! :D <3 JACIE <3
OdpowiedzUsuńps nie mogę tutaj wchodzić wieczorkami :D bo potem zasnąć nie mogę przez te pyszności :D
buziaki!
czynniki pierwsze
Musimy ustawić "Warning" po godzinie 20.00 :P
UsuńWygląda jak z bajki :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny torcik, bogactwo smaków. Zdecydowanie moje klimaty. :)
OdpowiedzUsuńNie mogę się na niego napatrzeć! :)
OdpowiedzUsuńJa już nawet nie wiem jak mam Was kolejny raz komplementować! Zdolne bestie jesteście i tyle! To wszystko jest z takim polotem i pomysłem... a do tego widać artystyczne zdolności... żaden bake off czy inne konkursy nie są dla Was, bo zostawiłybyście konkurencję w blokach startowych! ;)
OdpowiedzUsuńJejku to bardzo miłe <3 Każde pochwalne słowa motywują nas jeszcze bardziej :*
UsuńNa to ciasto mogę patrzeć i patrzeć. A pandzie pojedzone leżą pod nim to cudny widok 😊
OdpowiedzUsuńPandki już się dopominały o fotki bo dawno już nie były naszymi modelami ;)
UsuńCzy Wy to wszystko potem jecie same? :D Wygląda bosko, musi być pyyyysznneee :D
OdpowiedzUsuńNie wszystko, często rozdajemy po kawałku znajomym. Jednak powyższe ciasto zjadłyśmy same w 95%, kawałeczek dostała koleżanka, drugi miał dostać kolega ale już zdążyłyśmy ciasto spróbować i jednak go nie dostał :P
UsuńJa też dostaje czasem te dobroci! Zdecydowanie warto znać się z pandami :D
UsuńKasia
Jak zawsze zachwycacie :) Zjadłabym kawałek, albo i dwa.
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, ależ widok, ślinka mi pociekła. cudo!
OdpowiedzUsuńuwielbiam figi, więc jak dla mnie super!!
OdpowiedzUsuńJeju, przepiękne <3 Poczęstowałabym się kawałkiem :P
OdpowiedzUsuńJuż piekła fig bary dwa razy więc taki spód z nich to będzie raczej prosta sprawa. Dodam galaretkę z mango i pochwalę się duplikatem Waszego dzieła, ale nie będzie to idealna kopia bo Wasze ciasta są nie do podrobienia :) Sandra :))
OdpowiedzUsuńKoniecznie nam się pochwal! Żadne nasze przepisy nie muszą być odwzorowane 1:1, inwencja twórcza jest nawet wskazana ;)
UsuńSzczena mi opadła z zachwytu :)Zjadłabym je całe :)
OdpowiedzUsuńWspaniały!!!
OdpowiedzUsuńNie mogę się napatrzeć ten tort wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńMango i figi? Takie połączenie lubie, a jak apetycznie wygląda *o*
OdpowiedzUsuńJest jedna niejasność w robieniu galaretki. Wlać 150 ml czego i co z tym czymś zrobić... Musu ma być w sumie 400g czyli ze caly do miski, w osobnej rozpuscic zelatyne w wodzie i dodac do musu mango tak? ;)
OdpowiedzUsuńŻelatynę zalać 150 ml wody i zostawić na kilka minut, następnie podgrzać i mieszać do jej rozpuszczenia. Do musu z mango wlać taką rozrobioną żelatynę i wymieszać dokładnie :) Poprawię przepis żeby było to przejrzyściej ujęte :P
UsuńWarstwy wyglądają obłędnie! :) Super torcik! :)
OdpowiedzUsuńWygląda kapitalnie aż szkoda kroić i jeść
OdpowiedzUsuńTorcik wygląda obłędnie. Jest tak śliczny,że nie mogę oderwać od niego wzroku.Pewnie smakuje tak samo jak wygląda :)
OdpowiedzUsuńTen tort jest nieziemski, figi kocham całym sercem <3
OdpowiedzUsuńJaki piękny! <3
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Z chęcią bym spróbowała ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam tylko spód (albo aż - trochę zabawy było z blendowaniem suszonych owoców, rozwałkowywaniem ciasta), ale było warto. Wy miałyście trochę łatwiej, bo jest was dwie, z tego co czytam :) Pierwszy raz tutaj jestem i chyba mam problem, bo uzależniłam się od tego smaku! Z pewnością będę tu zaglądać i robić kolejne wypieki z tej strony. Piękne zdjęcia zapowiadają pyszny smak. Polecam przepis i dziękuję.
OdpowiedzUsuńCzyli robiłaś po prostu figbary :D Super! Bardzo się cieszymy :D Tak, troszkę jest pracy ze spodem ale smak wynagradza wszystko :D Cieszymy się bardzo, że smakowało i za tak miłe słowa :* Zapraszamy do nas jak najczęściej i o zdawanie relacji ze smaku :) Jeżeli będziesz miała jakieś problemy, z którymś wypiekiem lub jakieś pytania to śmiało pisz do nas (na maila, fb, IG lub tutaj w komentarzach) :) Pozdrawiamy serdecznie <3
UsuńDzięki za odpowiedź :) Z podanego przepisu wyszły mi dwa placki w 2 keksówkach. Nie mogłam się powstrzymać i z jednego od razu ukroiłam sobie kawałeczek (ten poszedł na fig bary), a na wierzch drugiego wylałam zrobioną po swojemu masę jogurtową ze zmiksowanym mango, więc z przepisu wyszło takie 2w1 :) Pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz :) Nawet nie wiedziałam, że mango daje tak ciekawy smak. Kiedyś często piekłam, ale m.in. przez tę miłość do ciast przytyłam. Od roku prowadzę w miarę zdrowy styl życia i w zasadzie zrezygnowałam z własnych wypieków. Tym blogiem pokazujecie ciekawą alternatywę. Kusi mnie tort kokosowo-malinowy. Trochę boję się tego „rzucanego” biszkoptu na 3 mąkach, ale spróbuję i dam znać, jak efekty. To mój pierwszy tort i dla ważnej osoby (miłośnika kokosu), więc będę się bardzo starać :) Pozdrawiam. Rybka.
UsuńTego biszkoptu nie trzeba rzucać z wysoka ;) Można to zrobić z mniejszej odległości ale użyć więcej siły. Chodzi tylko o to żeby biszkopt przestał "syczeć" czyli żeby bąbelki powietrza wydostały się jak najszybciej :) To już trzymamy kciuki i jakby co to po prostu pytaj :)
Usuń