Wegański torcik mango na fig-barowym spodzie (bez glutenu, cukru, laktozy, wegański)

Pamiętacie nasz przepis na domowe Fig Bary? Niedawno pokazałyśmy go również na naszym Instagramie i tam także zrobiły niezłą furorę! Postanowiłyśmy wrócić do tych pyszności zwłaszcza, że mamy sezon na świeże figi ale tym razem zamarzył nam się figbarowy spód do ciasta 😍 Do tego galaretka z mango ze sklepu Kuchnie Świata, która nadała delikatności i powstało ciasto idealne ❤ Aż nie mogłyśmy się od niego oderwać 👌






Składniki:

Orzechowe ciasto na spód (śr: 18 cm)
-100g masła orzechowego (o dość lejącej konsystencji)
-75g mąki gryczanej
-75g mąki owsianej (bezglutenowej)
-100g suszonych daktyli
-20g oleju kokosowego
-1 łyżka lnu mielonego
- ¼ - ½ szkl. ciepłej wody

Nadzienie do spodu
-100g suszonych fig (dobrze sprawdzają się figi z Lidla)
-70g suszonej żurawiny
-50g suszonych daktyli
-2-3 łyżki soku z cytryny

Galaretka z mango
-150ml wody
-5g agaru (*lub 4 łyżeczki żelatyny)

Dodatkowo
-3 świeże figi

ORZECHOWE CIASTO
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na ok 30 minut. Odsączyć je i zblendować na gładką masę z olejem kokosowym. Masło orzechowe, masę daktylową, len i ¼ szkl. wody wymieszać razem (nie miksować blenderem). Mąkę owsianą i gryczaną połączyć, dodać do składników mokrych, wszystko razem wymieszać i jeśli masa jest za sucha dodać jeszcze ¼ szkl. wody (Ciasto powinno mieć konsystencję lepiącą i dość luźną ale nie lejącą!) Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut (w lodówce powinno stać się bardziej zwarte).

NADZIENIE
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na ok 30 minut. Figi należy obejrzeć i usunąć z nich twarde ogonki (figi z Lidla raczej ich już nie mają), zalać gorącą wodą na kilka minut, przemyć je i odsączyć, z żurawiną zrobić to samo. Wszystkie odsączone suszki wraz z sokiem z cytryny zmielić blenderem aby utworzyć gęstą masę.

Ciasto podzielić na dwie części, jedną z nich rozwałkować między dwoma foliami (np. cienką reklamówką) na kształt potrzebnego okręgu. Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, ostrożnie przełożyć do niej wycięty z ciasta okrąg a resztkami wylepić boki na wysokość ok 1,5-2 cm. Do środka wyłożyć nadzienie z suszonych owoców i wyrównać. Drugą część ciasta znów rozwałkować na między dwoma foliami tworząc potrzebny okrąg, którego nałożyć na spód z owocową masą tworząc zamknięte nadziane ciastko :) Całość w 180’C ok 20 -30 minut (jednak należy zwrócić uwagę czy góra jest upieczona i zarumieniona.  Po lekkim wystygnięciu ciasto wyjąć z formy i studzić na kratce.

GALARETKA Z MANGO
AGAR: Mus z mango wlać do garnuszka, dodać wodę oraz agar i zostawić na minimum 5 minut. Następnie zagotować cięgle mieszając.  Po lekkim przestudzeniu w momencie ścinania się masy, należy wlać ją na wystudzone ciasto zamknięte w  tortownicy.

ŻELATYNA: Gdy używamy żelatyny, należy mus z mango wlać do miski. Do innej miseczki wsypać żelatynę, wlać 150ml wody, wymieszać i zostawić na 5 minut. Po tym czasie w kąpieli wodnej lub w mikrofali podgrzać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Następnie wlać ją do musu z mango i całość ponownie wymieszać. Galaretkę wlać do ciasta zamkniętego w tortownicy gdy już zaczyna się ścinać i włożyć do lodówki. Po kilku godzinach dekorować figami.
*z żelatyną konsystencja jest według nas lepsza i całość smaczniejsza ;) 





98 komentarzy:

  1. Naprawdę bardzo, ale to bardzo mi się on podoba.
    Przyznam szczerze, że rewelacja! Ach, jaki piękny.
    Torcik na piąteczkę :) A figi i mango - kocham! :)
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U Was jak zawsze pysznie i pięknie :) Torcik wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaram się:D kiedy ta Wasza cukiernia się wreszcie otworzy?:D innej opcji dla Was nie widzę:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie kolega od marketingu stwierdził, że się nie opłaca mieć własny lokal :P Lepiej zrobić sprzedaż domową :D

      Usuń
  4. Idealne warstwy, a najbardziej podoba mi się spód - orzechowe ciasto z nadzieniem musiało smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie fajne to ciasto - z chęcią bym zjadła - samo zdrowie i mnóstwo witamin :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pewnie nikt by nie odmówił gdybyście częstowały xD

    OdpowiedzUsuń
  7. Galaretko-pianka nie mój klimat. Reszta mniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie nie jest to pianka, po prostu galaretka :P

      Usuń
    2. Hmm, ok. Nigdy nie jadłam galaretki z przecieru.

      Usuń
  8. Ja też nie mogłabym się od niego oderwać :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie fig bary to ja rozumiem! Muszę przygotować, bo to jest esencja smaku i zdrowia 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. jestem zachwycona. Jak apetycznie wygląda. Idealny na różne okazje:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Niczym dzieło sztuki! Cudowny jest :)

    OdpowiedzUsuń
  12. U was jak zwykle, jakieś pyszności <3 Uwielbiam mango, więc na pewno taki torcik przypadłby mi do gustu <3 No i pod względem wizualnym to prawdziwe dzieło sztuki!

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy nadzieję, że nie tylko mango przypadłoby Ci do gustu :) spód jest tutaj punktem programu a galaretka "oczyszcza" i "orzeźwia" :D

      Usuń
  13. Przecież to jest piękne! Chyba muszę w końcu coś upiec.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ojoj jaki piękny torcik :-) zjadłabym z chęcią duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Macie oryginalne pomysły, ale ten bije wszystkie pozostałe na głowę! *,* Boskie, naprawdę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie mówimy, że coś jest najlepsze bo mamy nadzieję, że to najlepsze jeszcze przed nami xD

      Usuń
  16. Na pewno pyszna ta galaretka, perfekcyjny torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Torcik jak malowany! Jak Wy to robicie? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magia pandzich łapek:P Ale tak szczerzę to takie proste torty chciałybyśmy robić częściej ale wyobraźnia nie raz bardziej nas ponosi :P

      Usuń
  18. Wasze ciasta zawsze wyglądają fantastycznie, ale ostatnie wypieki to już poziom ultra! Piekę tradycyjnie i lubię starą regionalną kuchnię, ale Wasze wypieki bardzo mnie kuszą i jestem pewna, że smakują tak, jak wyglądają. Jeśli będę kiedyś piekła coś dla naszej rodzinnej weganki, to na pewno przyjdę do Was po przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy bardzo ^^ Miło słyszeć, że poziom się zwiększa a nie zmniejsza :P Ale prostsze przepisy też się pojawią.
      Jasne, wpadaj i pytaj w o każdej porze ;P

      Usuń
  19. Ten torcik jest idealny! Genialne połączenie smaków :D I nie mogę się napatrzeć na galaretkę z mango - wygląda cudownie :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Matko i córko!!! co za widok 😍 mango i figi to duet doskonały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiedziałyśmy, że tak bardzo dobrze mogą razem smakować :)

      Usuń
  21. Te figi na górze wyglądają świetnie :).

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo lubię mango, więc ten torcik, a szczególnie galaretka z mango bardzo by mnie uradował, gdybym miała okazję go spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  23. waw ! wygląda niesamowicie <3

    OdpowiedzUsuń
  24. Ta galaretka z mango wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  25. Zakochałam się i nic więcej nie napiszę, bo mi wprost mowę odebrało na ten widok. Arcydzieło :-).

    OdpowiedzUsuń
  26. no ja zgubiłam oczy patrząc na wasze ciasto. Jesteście mistrzyniami Wy normalnie otwierajcie cukiernie. Ale by sie zjadło takiego cudeńka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super by było zobaczyć Was czytelników we własnym słodkim lokalu :D

      Usuń
  27. Tak pięknie wygląda, że aż żal jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Jak zwykle piękne zdjęcia! Przepis pomysłowy i z pewnością pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  29. Ciężko oderwać wzrok od tego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  30. mogę się wprosić na kawałek, albo lepiej dwa??

    OdpowiedzUsuń
  31. Jesteście genialne, torcik to prawdziwe dzieło sztuki, gratulacje :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Ojej! Bajka! <3 Kocham mango i do tego te figi - torcik wygląda cudownie! Jem oczami :D

    OdpowiedzUsuń
  33. Uwielbiam zarówno daktyle jak i figi, mmm ciasto musi być przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  34. wasi przyszli mężowie bedą pisać ody :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hoho! Muszą lubić zdrowe słodycze bo inaczej są skreśleni na starcie xD

      Usuń
  35. Wygląda pięknie, koniecznie muszę go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  36. o wow, nie przestajecie mnie zadziwiać...

    OdpowiedzUsuń
  37. Boskie te figi, malownicze <3 Właśnie kupiłam w Lidlu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam teraz przyjdzie faza na persymony :D Fig już się najadłyśmy :)

      Usuń
  38. Wasze słodkości coraz piękniejsze. Wszystko robi na mnie wielkie wrażenie. a tego torcika bardzo chętnie spróbuje do kawki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  39. przecież to wyglada jak MALOWANE!!! :D <3 JACIE <3
    ps nie mogę tutaj wchodzić wieczorkami :D bo potem zasnąć nie mogę przez te pyszności :D
    buziaki!
    czynniki pierwsze

    OdpowiedzUsuń
  40. Przepiękny torcik, bogactwo smaków. Zdecydowanie moje klimaty. :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Nie mogę się na niego napatrzeć! :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Ja już nawet nie wiem jak mam Was kolejny raz komplementować! Zdolne bestie jesteście i tyle! To wszystko jest z takim polotem i pomysłem... a do tego widać artystyczne zdolności... żaden bake off czy inne konkursy nie są dla Was, bo zostawiłybyście konkurencję w blokach startowych! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jejku to bardzo miłe <3 Każde pochwalne słowa motywują nas jeszcze bardziej :*

      Usuń
  43. Na to ciasto mogę patrzeć i patrzeć. A pandzie pojedzone leżą pod nim to cudny widok 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pandki już się dopominały o fotki bo dawno już nie były naszymi modelami ;)

      Usuń
  44. Czy Wy to wszystko potem jecie same? :D Wygląda bosko, musi być pyyyysznneee :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wszystko, często rozdajemy po kawałku znajomym. Jednak powyższe ciasto zjadłyśmy same w 95%, kawałeczek dostała koleżanka, drugi miał dostać kolega ale już zdążyłyśmy ciasto spróbować i jednak go nie dostał :P

      Usuń
    2. Ja też dostaje czasem te dobroci! Zdecydowanie warto znać się z pandami :D
      Kasia

      Usuń
  45. Jak zawsze zachwycacie :) Zjadłabym kawałek, albo i dwa.

    OdpowiedzUsuń
  46. Mniam, mniam, ależ widok, ślinka mi pociekła. cudo!

    OdpowiedzUsuń
  47. uwielbiam figi, więc jak dla mnie super!!

    OdpowiedzUsuń
  48. Jeju, przepiękne <3 Poczęstowałabym się kawałkiem :P

    OdpowiedzUsuń
  49. Już piekła fig bary dwa razy więc taki spód z nich to będzie raczej prosta sprawa. Dodam galaretkę z mango i pochwalę się duplikatem Waszego dzieła, ale nie będzie to idealna kopia bo Wasze ciasta są nie do podrobienia :) Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie nam się pochwal! Żadne nasze przepisy nie muszą być odwzorowane 1:1, inwencja twórcza jest nawet wskazana ;)

      Usuń
  50. Szczena mi opadła z zachwytu :)Zjadłabym je całe :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Nie mogę się napatrzeć ten tort wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  52. Mango i figi? Takie połączenie lubie, a jak apetycznie wygląda *o*

    OdpowiedzUsuń
  53. Jest jedna niejasność w robieniu galaretki. Wlać 150 ml czego i co z tym czymś zrobić... Musu ma być w sumie 400g czyli ze caly do miski, w osobnej rozpuscic zelatyne w wodzie i dodac do musu mango tak? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żelatynę zalać 150 ml wody i zostawić na kilka minut, następnie podgrzać i mieszać do jej rozpuszczenia. Do musu z mango wlać taką rozrobioną żelatynę i wymieszać dokładnie :) Poprawię przepis żeby było to przejrzyściej ujęte :P

      Usuń
  54. Warstwy wyglądają obłędnie! :) Super torcik! :)

    OdpowiedzUsuń
  55. Wygląda kapitalnie aż szkoda kroić i jeść

    OdpowiedzUsuń
  56. Torcik wygląda obłędnie. Jest tak śliczny,że nie mogę oderwać od niego wzroku.Pewnie smakuje tak samo jak wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  57. Ten tort jest nieziemski, figi kocham całym sercem <3

    OdpowiedzUsuń
  58. Wygląda obłędnie! Z chęcią bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  59. Zrobiłam tylko spód (albo aż - trochę zabawy było z blendowaniem suszonych owoców, rozwałkowywaniem ciasta), ale było warto. Wy miałyście trochę łatwiej, bo jest was dwie, z tego co czytam :) Pierwszy raz tutaj jestem i chyba mam problem, bo uzależniłam się od tego smaku! Z pewnością będę tu zaglądać i robić kolejne wypieki z tej strony. Piękne zdjęcia zapowiadają pyszny smak. Polecam przepis i dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli robiłaś po prostu figbary :D Super! Bardzo się cieszymy :D Tak, troszkę jest pracy ze spodem ale smak wynagradza wszystko :D Cieszymy się bardzo, że smakowało i za tak miłe słowa :* Zapraszamy do nas jak najczęściej i o zdawanie relacji ze smaku :) Jeżeli będziesz miała jakieś problemy, z którymś wypiekiem lub jakieś pytania to śmiało pisz do nas (na maila, fb, IG lub tutaj w komentarzach) :) Pozdrawiamy serdecznie <3

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź :) Z podanego przepisu wyszły mi dwa placki w 2 keksówkach. Nie mogłam się powstrzymać i z jednego od razu ukroiłam sobie kawałeczek (ten poszedł na fig bary), a na wierzch drugiego wylałam zrobioną po swojemu masę jogurtową ze zmiksowanym mango, więc z przepisu wyszło takie 2w1 :) Pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz :) Nawet nie wiedziałam, że mango daje tak ciekawy smak. Kiedyś często piekłam, ale m.in. przez tę miłość do ciast przytyłam. Od roku prowadzę w miarę zdrowy styl życia i w zasadzie zrezygnowałam z własnych wypieków. Tym blogiem pokazujecie ciekawą alternatywę. Kusi mnie tort kokosowo-malinowy. Trochę boję się tego „rzucanego” biszkoptu na 3 mąkach, ale spróbuję i dam znać, jak efekty. To mój pierwszy tort i dla ważnej osoby (miłośnika kokosu), więc będę się bardzo starać :) Pozdrawiam. Rybka.

      Usuń
    3. Tego biszkoptu nie trzeba rzucać z wysoka ;) Można to zrobić z mniejszej odległości ale użyć więcej siły. Chodzi tylko o to żeby biszkopt przestał "syczeć" czyli żeby bąbelki powietrza wydostały się jak najszybciej :) To już trzymamy kciuki i jakby co to po prostu pytaj :)

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger