Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
Tort dynia (bez glutenu, cukru białego, laktozy)
Przypominamy, że od tygodnia można już pobrać za darmo kolejny numer super magazynu "Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety". Tym razem jest to edycja jesienna, więc nie mogło zabraknąć wypieku z dyni a tak właściwie ciacha w kształcie dyni! 😋 Kształt dyńki powstał z dwóch ciast upieczonych w formie na babkę, więc jeśli macie taką foremkę (popytajcie sąsiadek, babć i przyjaciół) to koniecznie spróbujcie ją upiec. Samo ciasto również przypomina smakiem i strukturą babkę a krem dyniowy i karmelizowane pestki w środku zaskakują wszystkich 😏
Składniki:
Dyniowe ciasto (śr: 18 cm)
-2 duże jajka (oddzielić białka od żółtek)
-60g mąki ryżowej
-60g mąki kukurydzianej
-180g gęstego puree z dyni pieczonej Hokkaido
-40g ksylitolu
-50ml oleju rzepakowego
-50ml mleka roślinnego (np. migdałowego)
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
-1/3 łyżeczki sody
*są to proporcje na jedno ciasto, należy upiec dwa.
Krem dyniowy
-200g pieczonej dyni Hokkaido lub innej słodkiej
-3 łyżki syropu klonowego
Karmelizowane pestki dyni
-4-5 łyżki pestek dyni
-2 łyżki syropu klonowego
Polewa morelowo- czekoladowa
-50g moreli niesiarkowanych
-2 łyżki gorzkiego kakao
-2 łyżeczki oleju kokosowego
-1/4 szkl. ciepłej wody
-1 płaska łyżeczka żelatyny + ¼ szkl. wody
lub prostsza wersja to rozpuszczona czekolada ;)
DYNIOWE CIASTO
Dynie, olej, ksylitol, żółtka, napój roślinny zmiksować razem na gładką
masę. Dodać mąki, proszek, sodę i
wszystko wymieszać na niskich obrotach miksera. Białka ubić na sztywną pianę ze
szczyptą soli. Delikatnie ale pewnie połączyć białka z dyniowym ciastem
(ciasto jest bardzo gęste ale możliwe do wymieszania z białkami). Wyłożyć
ciasto do foremki jak na babkę, która posiada u góry prążki. Jeśli foremka jest
sylikonowa nie trzeba jej niczym smarować, jeśli jest z innego tworzywa należy
posmarować ją olejem i posypać mąką kukurydzianą. Piec w 180’C ok 40 minut
(sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone w środku) . Upiec dwa takie
same ciasta.
KARMELIZOWANE PESTKI DYNI
Pestki dyni uprażyć na patelni, polać je syropem klonowym i szybko
całość przemieszać (syrop wlać na patelnię po lekkim ostudzeniu jej). Pestki
rozłożyć na papierze do pieczenia do wystudzenia.
KREM DYNIOWY
Dynie i syrop klonowy zmiksować na gładką masę.
Ciasta wyrównać u góry tak aby po złożeniu stały na sobie równo. Kremem
dyniowym posmarować i połączyć ciasta, udekorować kwiatkami kremu dookoła oraz
posmarować w środku. Karmelizowane pestki dyni wsypać do środka, na górze
również posmarować je kremem dyniowym. Następnie całość polać polewą
morelowo-czekoladową a wafelkiem (u nas sojowym) wykonać ogonek :)
POLEWA MORELOWO- CZEKOLADOWA
Morele namoczyć w gorącej wodzie na ok 45 minut (muszą być bardzo
rozmiękłe), następnie odcedzić i zmiksować z ¼ szkl. ciepłej wody, olejem
kokosowym oraz z kakao na gładką masę (miksować tak długo aż nie powstanie naprawdę gładka masa). Żelatynę moczyć w ¼ szkl. wody ok 5 minut. Podgrzać naczynie z
nią w kąpieli wodnej lub chwilę w mikrofali i wymieszać do rozpuszczenia.
Następnie dodać ją do morelowej masy i dobrze wymieszać. Obserwować polewę bo
gdy zacznie lekko tężeć należy polać górę dyni.
Ten przepis, a także wiele innych ciekawych artykułów znajdziecie w najnowszym numerze magazynu BEZBOLESNE USUWANIE CUKRU Z DIETY.
W Waszych torcikach najlepszy jest chyba środek - prawie zawsze "wyskakuje" z niego coś pysznego xD
OdpowiedzUsuńNie było ich aż tak wiele ale tak szczerze mówiąc to najchętniej za każdym razem trzymałybyśmy się tego motywu ^^ Bardzo nas cieszą ciekawe wnętrza xD
UsuńTaka niespodzianka ale jaka miła xD Może kiedyś ze środka takiego torciku wyskoczy Panda? xD
UsuńJeśli gdzieś kiedyś dostaniemy cukierki w kształcie pand to masz to jak w banku! Teraz co najwyżej wyszłyby takie niejadalne figurki a frajda jest przecież w jedzeniu :P
UsuńJakie świetne ciacho! Zaskakujecie mnie formą wypieków, z każdym wpisem coraz bardziej :D I mega podobają mi się zdjęcia ❤
OdpowiedzUsuńPomysłów na formę ciasta jest mnóstwo ale nie zawsze są do zrealizowania xD Dziękuje za serduszko dla zdjęć, staram się jak mogę :*
UsuńWy to zawsze coś wspaniałego wyczarujecie.
OdpowiedzUsuńSuper! Smacznie i apetycznie :)
Torcik wspaniały. No i z moją dynią. Ulubione, jesienne warzywko :)
Pozdrowionka niedzielne :)
ale cudo! Wygląda po prostu genialnie!
OdpowiedzUsuńWasza pomysłowość nie zna granic. Zaskakujecie takimi cudeńkami, że aż trudno prostymi słowami wyrazić nasz zachwyt. Do tego piękna oprawa.
OdpowiedzUsuńJesteście niesamowite! Pozdrawiamy:)
Dziękujemy :* Też się zastanawiamy gdzie są granice naszej wyobraźni, ale jednak są czasem takie pomysły, których zrealizowanie graniczy z cudem xD
UsuńŁał wygląda fenomenalnie! Szalenie mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńJak zawsze pięknie :) Bardzo apetyczny torcik :)
OdpowiedzUsuńSłodko upiorne! Świetnie się wylewa ta czekolada *.*
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo halloweenowo i przepysznie. Ciasto dyniowe ma smakowity skład, ale najbardziej podoba mi się ta polewa z dodatkiem moreli - będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńA właśnie nie chciałyśmy aby było halloweenowo xD Jednak jak widać dynia tak się własnie kojarzy :P Polewa za morelami jest naszą ulubioną ale trzeba przyłożyć się do jej miksowania aby uzyskać taki gładki efekt :)
UsuńDomyślam się i może wypróbuję w weekend - nawet jak nie wyjdzie tak idealnie gładka, na pewno będzie pyszna :)
Usuńjak zwykle Wasze ciacho wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńPrzeszłyście same siebie. To jedno z Waszych najpiękniejszych ciast.
OdpowiedzUsuńŁał Miśki Wy to jesteście zdolniachy, nie ma co :)
OdpowiedzUsuńMiśki muszą udowadniać, że potrafią tez coś zrobić a nie tylko jeść słodycze XD :*
UsuńWow, ale boska ta dynia! Az chce się poprosić o kawałek...albo dwa ;)
OdpowiedzUsuńO rany jak to pięknie wygląda!!!!
OdpowiedzUsuńDziewczyny szacunek:*
To ciasto wydaje się być wręcz idealną opcją na Hallowen, chociaż nie ukrywam że byłabym w stanie natychmiast je zjeść bo jestem wielką miłośniczką dyni i uwielbiam ją zarówno w wypiekach, jak i pikantnej zupie kremie z dodatkiem imbiru i chilli <3
OdpowiedzUsuńSakurakotoo ❀ ❀ ❀
Gdyby tak dorobić jej oczy i uśmiech hallowenowej dyni to dzieciaki miałyby frajdę :D
UsuńO matulo, jadłabym! Świetna sprawa !♥
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się fenomenalnie! Tylko postawić je w ogródku, obok prawdziwej dyni i nikt bym się nie zorientował, że to "podróbka" :D:D:D
OdpowiedzUsuńChoć ciasto intryguje, to mnie najbardziej zaciekawiła polewa, tym bardziej, że ostatnio bardzo polubiłam morele suszone (oczywiście niesiarkowane) ;)
To najlepiej zrobić piknik hallowenowy w ogródku z taką dynią :D
UsuńMorele niesiarkowane są przepyszne i bardzo lubimy ich używać zamiast daktyli. Polewa jest świetna tylko trzeba postarać się podczas jej miksowania aby była tak gładka :)
O matko, jest po prostu wspaniały ! Tak piękny i uroczy, że szkoda by było go jeść ;) Cudny, nie mogę się napatrzeć na te zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńGenialny ten torcik :D Wy to macie mega pomysły :D Wspaniała dynia, taką zjadłabym z ogromnym smakiem ;)
OdpowiedzUsuńMistrzostwo! :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor ma to ciacho. Ciekawa propozycja na jesień! Ładna prezentacja!
OdpowiedzUsuńJesteście genialne! Skąd wy czerpiecie takie pomysły? :D Bardzo ciekawa jestem jego połączenia smaku :)
OdpowiedzUsuńInternet podsyła mnóstwo pomysłów ^^ A że uwielbiam przeglądać cukiernicze zdjęcia to zawsze coś się w głowie zrodzi :) Dzięki :*
UsuńWygląda fenomenalnie! D
OdpowiedzUsuńale bajer <3
OdpowiedzUsuńBrak mi słów... Mistrzynie :)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowy torcik, idealny na jesień :)
OdpowiedzUsuńAle cudowna forma! W zyciu nie wpadlabym na to, zeby tak fantastycznie wykorzystac foremke na babke:)
OdpowiedzUsuńA już nie wspomnimy ile się za nią nabiegałyśmy :D Nawet babka nie może być nudna :D
UsuńWygląda prześwietnie !
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto, dynia jak z obrazka :)
OdpowiedzUsuńWy to macie pomysły dziewczyny! Jestem pełna podziwu dla waszej kreatywności :)
OdpowiedzUsuńCiasto w sam raz na nadchodzące halołin, uwielbiam wypieki dyniowe!
OdpowiedzUsuńGenialnie wygląda ta morelowa polewa *.* Wyjadłabym całą :P
OdpowiedzUsuńChyba nigdy nie przestaniecie mnie zaskakiwać dziewczyny. Torcik wygląda pięknie i widzę, że jest dopracowany w najmniejszym szczególe.
OdpowiedzUsuńA nawet nie był tak pracochłonny jak inne torty :) Warto pomyśleć czy ma się podobną foremkę i spróbować wykonać taką szałową dynie :D
UsuńBajeczny☺☺
OdpowiedzUsuńUwielbiam Wasze torty! Nie dość, że zawsze oryginalnie wyglądają, to jeszcze te wszystkie kremy i niespodzianki w środku - rewelacja!
OdpowiedzUsuńWiele osób twierdzi, że nie lubi tortów, bo są dość nudne, słodkie i mdłe. Dlatego my staramy się je odczarować :) Dziękujemy :)
UsuńPięknie wygląda :) świetny pomysł :).
OdpowiedzUsuńale dostojnie piękne ciasto:D
OdpowiedzUsuńDziewczyny jak zwykle bardzo pomysłowo :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda :-) jejku jak ja bym chciała zjeść teraz kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńEfektowna dyńka ;D chętnie bym sprobowała!
OdpowiedzUsuńgenialna dynia! i te pestki w środku! W tym roku nie jedziemy do Polski na Wszystkich Świętych i nie będzie zabawy z dzieciakami a w Oslo Halloween nie obchodzimy (ja tam wcale nie obchodzę ale najmłodsi mają radochę:)) ale gdybym była i miała gości na pewno spróbowałabym upiec taką dykę choć nie liczę że wyszłaby tak ładnie jak u Was!:)
OdpowiedzUsuńAle zawsze byłaby frajda z upieczenia ciasta dyni mimo, że wyglądałoby nieco inaczej :) My też Halloween nie obchodzimy, dlatego postanowiłyśmy zrobić dynie w po prostu jesiennym klimacie a nie "strasznym" :)
UsuńWygląda po prostu GENIALNIE!
OdpowiedzUsuńDynia idealna
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zobaczyłem u Was ten tort, bo niebawem będzie okazja, aby samemu go wykonać :*:*
OdpowiedzUsuńSuper :) Już teraz zacznij szukać po rodzinie podobnej formy :P
UsuńWygląda ekstra, w sam raz na halloween :D
OdpowiedzUsuńKurcze.... skąd Wy macie takie pomysły bomba:)
OdpowiedzUsuńO jaaaa... jak pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńależ cudo ! brak słów. coś wspaniałego! <3
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda! Naprawdę podziwiam :)
OdpowiedzUsuńCzytam Waszego bloga od dawna, ale non stop mnie zaskakujecie swoją pomysłowością :D
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że nie przestaniemy tego robić :)
UsuńTen torcik jest genialny :D Pomysł i wykonanie to naprawdę mistrzostwo świata :D
OdpowiedzUsuńW życiu bym nie zgadła, że w tej polewie czekoladowej są morele :D czad!
OdpowiedzUsuńmi opada szczęka na każdy Wasz wyrób;)
OdpowiedzUsuńJest świetny! A ten środek- REWELACJA :)
OdpowiedzUsuńDynia jak się patrzy! Polewa i ten wafelek, no genialne połączenie. Nie mam takiej formy ale jak mi pożyczycie to zrobię :) Sandra :))
OdpowiedzUsuńPewnie, że pożyczymy! Ale koniecznie musisz nam wysłać foto udowadniające Twój wyrób :P
Usuńto ciasto jest genialne ! :D
OdpowiedzUsuńPomysłowa i piękna imitacja dyni. Gratuluję Wam pomysłu -:)
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem Waszej kreatywności! Nie po raz pierwszy:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Torcik w sam raz na halloweenowe przyjęcie :)
OdpowiedzUsuńBoski torcik i bardzo efektowny! <3
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością spróbowałabym tych dyniowych pyszności :)
Jestem pod wrażeniem :)
Serdecznie pozdrawiam :)
Jestem waszą ogromną fanką! Jesteście niesamowite!
OdpowiedzUsuńJeju mieć fana to fajna sprawa xD Dzięki :****
UsuńCiasto wygląda fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuńAle cudo! No po prostu nie mogę się napatrzeć! I przepis zdecydowanie warty wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńMuszę pokazać go mojej siostrze może zrobi swojemu synowi na imprezę podobny!
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Jakby tak dorobić dyni oczy i buzie z czekolady to już w ogóle :D
UsuńWygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńOmdlewamy i ściągamy kapelusze przed Waszymi wypiekami! Przepisy i smaki to jedno, ale wykonanie... samymi zdjęciami można się najeść ;)
OdpowiedzUsuńDziękujemy bardzo :* Staramy się bardzo nie tylko podczas pieczenia ale ze zdjęciami włącznie :)
Usuńwyszło genialnie! :) i do tego zdrowe! :) niech ktoś mi jeszcze raz powie, że słodycze bez cukru nie mogą istnieć! :)
OdpowiedzUsuńte ciekawe wnętrza no to jest coś wspaniałego! :D jak to pięknie się prezentuje :D ZDOLNIACHY jesteście <3
OdpowiedzUsuńświetny pomysł!!! A wygląda genialnie :)
OdpowiedzUsuńAż mi dech zaparło, nigdy nie widziałam piękniejszego ciasta! ❤️ uwielbiam dynie, a takie to już w szczególności ;)
OdpowiedzUsuńI to się nazywa prawdziwy jesienny wypiek :)
OdpowiedzUsuńJaki świetny! <3 <3 <3
OdpowiedzUsuńCzarodziejki!
OdpowiedzUsuńDynie już się pokazują.
Mam urodziny małego sąsiada i podrzucę sąsiadce przepis, bo chciała zrobic coś oryginalnego.Najlepiej,jak jej pokaże przepisy na Waszym blogu i sobie coś wybierze.Mnóstwo tu inspiracji.
Pozdrawiam-)
Irena