Proteinowy, jagodowy tort serowy (bez glutenu, cukru białego)

Wiemy, że lubicie serniki tak samo jak my 💕 Dlatego postanowiłyśmy wykonać jeden spontanicznie gdy robiąc zapasy musów dyniowych, w zamrażarce znalazłyśmy mrożone jagody. Brakowało nam w tym czasie wszelkich mąk, więc biszkopt powstał na odżywce białkowej. Dlatego cały zyskał już miano proteinowego ciacha 💪 Nie był planowanym dziełem na bloga, ale jednak efekt końcowy jest nawet uroczy 😍 W ten o to sposób powstał torciko-sernik jagodowy a żeby było śmieszniej udekorowany jest jeżynami 😉







Składniki (śr: 18 cm):

Proteinowy, kakaowy biszkopt (śr: ok 15 cm)
-4 duże jajka
-5-6 łyżek gorzkiego kakao
-2 miarki odżywki białkowej (u nas naturalna)
-4 łyżki ksylitolu
-szczypta soli

Proteinowa, jagodowa masa serowa
-500g serka gładkiego (np. Emilki lub President)
-350-400g jogurtu naturalnego (duży kubek)
-6 łyżek jagód (my użyłyśmy mrożonych)
-ksylitol (indywidualne preferencje)
-1-2 miarki odżywki białkowej (można pominąć)
-6 łyżeczek żelatyny + ½ szkl. wody

Dodatkowo
-garść jeżyn i liści do ozdoby :P 

PROTEINOWY, KAKAOWY BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Kakao i odżywkę przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Mieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy o 15 cm średnicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu biszkopt będzie równy. Odstawić do wystygnięcia. Przeciąć go na 3-4 blaty.

PROTEINOWA, JAGODOWA MASA SEROWA
Ser, jogurt, jagody, odżywkę i ksylitol zmiksować na gładką masę. Żelatynę namoczyć na 5 minut w ½ szkl. wody. Następnie ją podgrzać w kąpieli wodnej lub mikrofali i mieszać do rozpuszczenia. Żelatynę dodać do masy serowej i całość wymieszać.

Spód tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć folią aluminiową. Masę serową podzielić na 4 równe części. Wlać pierwszą porcję masy, ułożyć pierwszy blat, wlać kolejną część masy itd. Całość włożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Po tym czasie ostrym nożem odciąć delikatnie boki tortu od tortownicy i ściągnąć pierścień, następnie udekorować górę.


113 komentarzy:

  1. Jagody, jeżyny aaaach <3 Wy zawsze zaskakujecie :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mogę się napatrzeć na ten tort <3 istny majstersztyk!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten torcik to cudo! Początkowo myślałam, że pomyliłyście się ze składnikami bo obok ciasta leżą jeżyny, ale gdy doczytałam wstęp to zrozumiałam, że to tylko dekoracja - swoją drogą bardzo smaczna :D

    Zapraszam na koreańskie rozdanie u Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A kto nam zabroni połączyć jagody z jeżynami :P Czasem spontany mogą zaskoczyć bardzo pozytywnie :)

      Usuń
  4. wygląda po prostu bajecznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie pomyślałabym, że można wykorzystać odżywkę w roli mąki :D W sumie (gdyby nie jagody) to taki posiłek białkowo-tłuszczowy! Pałaszowałabym, aż miło, bo uwielbiam wszystkie użyte składniki - serek, kakao i jagody <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tam te jagody to tylko ledwo garstka :P No więc mamy idealny posiłek b-T. Takie posiłki to my popieramy ^^

      Usuń
  6. Pomysłowe, a efekt końcowy wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pysznie wyglada!Ja sie właśnie zajadam jeżynami,gdybym tak mogła sie zajadać sernikiem....a ,czekaj!Proteinowym bym mogła XD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak proteinowe to można! Haha nie ma to jak odpowiednio wytłumaczyć sobie posiłek :P

      Usuń
  8. wpadałbym na kawałek, duuuuuuuuuuży kawałek ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. W tym roku jeżyn nie jadłam i chyba jeśc już nie będę :( Kusicie nimi i tym tortem <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Całkiem fajnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gdyby nie agar to weganie teraz by płakali :P

    OdpowiedzUsuń
  12. ojacie :D nie jadłam nawet w tym roku jeżyn! :D ale wygląda ... jak zawsze obłędnie! super, dziewczyny! zdolniachyyy :D :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym roku mamy zdecydowanie za mało malin :( Ale jeżyn babcia ma pod dostatkiem :P

      Usuń
  13. Ten tort wygląda niesamowicie :) Skusiłabym się na kawałek tego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie wiedziałam że różowe jest takie apetyczne - a jednak :)
    Masę serową zrobiłabym też bez wahania do szklanek bez ciasta - jako osobny deser :) Ale ja uwielbiam wyroby z sera na słodko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, w pucharkach z owocami i np. pokruszonymi ciasteczkami byłoby obłędnie ^^

      Usuń
  15. Kolejny pyszny tort, tylko czekam na okazję, żeby wypróbować wasz kolejny przepis :)
    http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo a jaki przepis wcześniej wypróbowałaś? Chyba nam coś umknęło :D

      Usuń
    2. Ostatnio korzenny jagielnik :))

      Usuń
    3. Super!! :) Mamy nadzieję, że było smacznie :D

      Usuń
  16. Pełen profesjonalizm - te warstwy, ten kolor, tylko jeść :D Dawno nie robiłam sernika, sama nie wiem dlaczego, a zjadłabym :D Muszę chyba zakupić Emilkę i coś upichcić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tylko natkniemy się na ser Emilka to od razu wiadomo, że będzie sernik :D

      Usuń
  17. Piękny torcik i ta patera prześliczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wreszcie ktoś zauważył paterę <3 Uwielbiam ją a kupiłam po zaje**** promocji :D

      Usuń
  18. Wow, brak słów taki piękny ☺

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudo :)
    Chętnie dałabym się namówić na kawałeczek...

    OdpowiedzUsuń
  20. Moje urodziny już 22 września... tak tylko wspominam, gdybyście nie miały co robić haha :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na 22 września mamy już jedno zamówienie, więc będziemy myśleć o Tobie xD Jakby się tak dało torty wysyłać pocztą..... :P

      Usuń
  21. Ajaj! Jak cudownie się prezentuje <3 Rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda genialnie, choć ilość białka w nim mnie powaliła :D No ale w jego cudny smak nie wątpię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Białkowa bomba xD W sumie to dosiadło się do niego grono "sportowców" więc, ani gram białka nie poszedł na marne :D

      Usuń
  23. moim zdaniem efekt jest niesamowicie uroczy :):) nie ma to jak od niechcenia zrobić takie piękne i pewnie pyszne cudo-ślinka mi cieknie mimo iż od dawna nie jem twarogu:):)

    OdpowiedzUsuń
  24. Apeluje o otwarcie cukierni! :D Będę stałą klientką! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. To ciacho to jest jakieś cudo! Nie dość że wizualnie super to jestem pewna że jest przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. A ja tu weszłam bez śniadania, bląd, ogromny błąd :) Wyglada cudnie :0 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Generalnie z pustym żołądkiem lepiej omijać kulinarne i cukiernicze blogi xD Dziękujemy :)

      Usuń
  27. Bardzo fajny torcik! Piękne ma kolorki.
    Będę musiała zrobić, bo po prostu na większą okazję takie przepisy są jedyne!
    Oj przydałby się na przykład na jakieś imieniki :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. maaaatko jak to wszystko pieknie wyglada ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Taki smakowity zastrzyk proteinowy to ja mogłabym jeść codziennie :) Torcik wygląda cudownie! Ale kusi! :D <3

    OdpowiedzUsuń
  30. Cudowne zdjęcia :). Serniki również uwielbiam, a dodatek owoców zawsze jest mile widziany ;).

    OdpowiedzUsuń
  31. No i dobrze!
    Zamiast węgli jest mnóstwo białka i az szkoda nie zjeść.
    To jeden z lepiej wyglądających Waszych tortów, choć różowego nie lubię raczej). Zjadłabym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurcze, nie ma to jak zrobić tort od niechcenia i jeszcze zbierać takie pochwały xD Dzięki :*

      Usuń
  32. Dziewczyny, piękny wypiek (jak każdy!), obłędny kolor kremu i zdjęcia, na widok których mam ochotę rzucić dietę w cholerę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie proteinowe ciacho na dietę jak znalazł :D Dziękujemy :)

      Usuń
  33. Cudownie wygląda z zewnątrz i bardzo smakowicie w rozkroju, mniamusny😍

    OdpowiedzUsuń
  34. Wy nawet z resztek potraficie zrobić coś oryginalnego :) Torcik prezentuje się wyśmienicie i z przyjemnością zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Bardzo lubię oglądać Wasze torty, a jeszcze chętniej bym je zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Wasze torty wyglądają zachwycająco, ten ma super kolory :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Cudowne ciacho!!! Ale że biszkopt tylko na odżywce białkowej się tak pięknie udał...? Podziwiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze nam wychodzą ale raz użyłyśmy jakiegoś kakao "no name" i się nie udał :P

      Usuń
    2. Próbowałam tego biszkoptu przy innym waszym wypieku i mi też się udał. A kakao miałam z Biedronki!
      Julka

      Usuń
  38. Wygląda cudnie, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Jeżyn najadłam się aż nadto, ale jagód nigdy dość :D

    OdpowiedzUsuń
  40. Obłędne ciasto dziewczyny, z chęcią bym zjadła kawałek :-) pozdrawiam was cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  41. Jak zwykle nieoryginalnie napiszę, że wygląda cudnie, szkoda tylko, że nie wegański :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tym razem białko zwierzęce z niego wypływa. Serniki to jest to co nigdy nie potrafimy sobie odmówić :P

      Usuń
  42. Przepięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  43. W swoich słodkościach i wyrobach jesteście perfekcyjne!

    OdpowiedzUsuń
  44. Gdybyście otworzyły cukiernię byłabym Waszym gościem <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze jej nie mamy ale zdeklarowanych klientów już owszem :D Dziękujemy :)

      Usuń
  45. Wygląda pysznie! Aż się głodna zrobiłam.

    OdpowiedzUsuń
  46. Jak zawsze przepięknie i bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Nie lubię tortów, ale mój mąż wciągnął by sam całego :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Bardzo fajna propozycja. Aż ślinka cieknie. I pięknie ozdobiony :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Wy to nawet od niechcenia potraficie zrobić dzieło sztuki. Muszę spróbować zrobić biszkopt z mojej odżywki :) Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
  50. Macie specjalna szpatulke do wygladzania dekoracji? przepieknie to wyglada!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o szpatułkę do wyrównywania kremu? Jeśli o to chodzi to niestety nie mamy :P Marzy nam się taki gładki efekt jak przy tortach powlekanych lukrem plastycznym ale niestety :/ Ten tort jest gładki bo masa serowa była wlana do tortownicy, a że jest z żelatyną to wystarczy ciepłym nożem wyrównać jakieś niedoskonałości, choć nie było ich zbyt wiele :)

      Usuń
    2. Ja mam, ja mam! Packę z tworzywa sztucznego zakupioną w markecie budowlanym za niecałe 10 zł :D:D

      Usuń
    3. A masz jakąś fotkę albo stronę w internecie z nią? Nie znamy się na tym ale jak trzeba będzie to się do budowlanego wybierzemy xD

      Usuń
  51. Myślałam, że masa na tort jest jakoś nakładana, bo na pierwszy rzut oka wygląda jak gęsty krem ;) Jak ja lubię moc żelatyny :D Odżywka białkowa często zastępuje mi mąkę w omletach. Domyślam się jaki ten biszkopt, jak i cały tort musiał być pyszny ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można żelatynę krytykować ale tak naprawdę agar w strukturze jej nie dorównuje :P To taki białkowo-białkowy posiłek :D

      Usuń
  52. Tort serowy brzmi intrygująco, a wygląda pięknie. Zamawiam kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
  53. Zabierzcie mnie do tej różowej krainy! :)

    OdpowiedzUsuń
  54. Piękny i bardzo smaczny. Jagód mogłoby być jeszcze więcej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie też uważamy, że zamiast różowego koloru lepszy byłby mocny fioletowy :P

      Usuń
  55. Wspaniały tort! Chętnie przygarnęłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  56. Kolorystycznie super, a jagody kocham. Problem w tym, że nie znając smaku, zasugerowałabym się dekoracją z jeżyn i nie tknęła.

    OdpowiedzUsuń
  57. Ten kolor <3 Wasze torty są tak zachwycające, że aż trudno znaleźć słowa żeby je opisać :D Zdjęcie w sumie mówią same za siebie :D

    OdpowiedzUsuń
  58. Wygląda obłędnie i przywołuje wspomnienie lata!

    OdpowiedzUsuń
  59. Wow, robi wrażenie! Jak z resztą wszystkie Wasze ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  60. ale ma świetny kolor ! kolejny przepis do wypróbowania ! to już nie pierwszy,zawsze wszystko smakuje, nawet chłopakom :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baaaardzo nam miło i cieszymy się z takich opinii :D

      Usuń
  61. Obłędnie wygląda :) Musi byc przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  62. Wygląda to cudownie! ;-) Zjadłabym, a później na siłkę ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Albo iść na siłę i z motywacją dać z siebie wszystko aby zjeść taką nagrodę :D

      Usuń
  63. Wspaniały! Spontaniczne wypieki są najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  64. Kolor jest cudowny! I te jeżynki które uwielbiam! <3

    OdpowiedzUsuń
  65. Tort przecudny. Pięknie dobrane kolory. U Was, jak zawsze - oczy same jedzą. :)

    OdpowiedzUsuń
  66. Nawet takie nieplanowane ciacha cudnie Wam wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  67. ale ma piękny kolor :) i ta perfekcja - jaki równiutki :)

    OdpowiedzUsuń
  68. Ile odżywka białkowa ma gram w miarce? Piękny tort 🥰

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koło 30-35g, to zależy od wielkości miarki w różnych firmach :) Dziękujemy :)

      Usuń
  69. Witam, Czy taki tort mozna zamrozic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałyśmy tego mrozić ale generalnie serniki na zimno z użyciem żelatyny czy agaru nie są najlepsze po odmrożeniu (naszym zdaniem :).

      Usuń
  70. Tort wygląda przepysznie , przymierzam się by go zrobić . Ale chciałam bym zrobić większy forma 24cm nie wiem ile mam więcej składników dać, proszę o bardzo o pomoc.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  71. Ile więcej składników dać na firmę 24cm?
    Proszę o pomoc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hey, 24 cm to spora różnica i myślę, że spokojnie można tutaj podwoić składniki ;) Czyli całość jest na 24 cm a biszkopt na blachę o średnicy 20 cm ;) I powinno być ok ;)

      Usuń
    2. Dzięki za przypomnienie nam o tym przepisie i aż same mamy ochotę go zrobić ale z innymi owocami ;)

      Usuń
  72. ciasto kompletny niewypał, nie wyrosło. dobrze, że mieszkam obok sklepu to urodziny uratowane zostały ciastem kupnym. po co dajecie przepisy, które nie mają zastosowania w praktyce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dajemy przepis, który same zrobiłyśmy i wyszedł taki jak na zdjęciu. Z Twojego komentarza wynika jakbyśmy specjalnie podawały przepis aby ciasto nie wyszło... Nie odpowiadamy za umiejętności cukiernicze każdej osoby. W takich przepadkach trzeba się zastanowić co mogło pójść nie tak? Czy aby na pewno wszystko zostało zrobione tak samo od a do z jak w przepisie? Czy ktoś przypadkiem czegoś nie zmienił, bo np. nie ludzi jakiegoś składnika lub nie ma jakiegoś składnika w domu itp. My ze swojej strony zaręczamy, że nie mamy na celu wprowadzać ludzi w błąd aby rujnować im urodziny czy inną imprezę ;) Pozdrawiamy

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger