Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Durszlak
,
Proteiny
,
Przepisy
Proteinowy, jagodowy tort serowy (bez glutenu, cukru białego)
Wiemy, że lubicie serniki tak samo jak my 💕 Dlatego postanowiłyśmy wykonać jeden spontanicznie gdy robiąc zapasy musów dyniowych, w zamrażarce znalazłyśmy mrożone jagody. Brakowało nam w tym czasie wszelkich mąk, więc biszkopt powstał na odżywce białkowej. Dlatego cały zyskał już miano proteinowego ciacha 💪 Nie był planowanym dziełem na bloga, ale jednak efekt końcowy jest nawet uroczy 😍 W ten o to sposób powstał torciko-sernik jagodowy a żeby było śmieszniej udekorowany jest jeżynami 😉
Składniki (śr:
18 cm):
Proteinowy,
kakaowy biszkopt (śr: ok 15 cm)
-4 duże
jajka
-5-6 łyżek
gorzkiego kakao
-2 miarki
odżywki białkowej (u nas naturalna)
-4 łyżki
ksylitolu
-szczypta
soli
Proteinowa,
jagodowa masa serowa
-500g serka
gładkiego (np. Emilki lub President)
-350-400g
jogurtu naturalnego (duży kubek)
-6 łyżek jagód
(my użyłyśmy mrożonych)
-ksylitol
(indywidualne preferencje)
-1-2 miarki
odżywki białkowej (można pominąć)
-6 łyżeczek
żelatyny + ½ szkl. wody
Dodatkowo
-garść jeżyn
i liści do ozdoby :P
PROTEINOWY,
KAKAOWY BISZKOPT
Białka
oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod
koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia.
Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Kakao i odżywkę przesiać stopniowo
przez sitko do masy jajecznej. Mieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego
ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy o 15 cm
średnicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C
(można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez
termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu, wyjąć
gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości
ok. 60 cm. Dzięki temu biszkopt będzie równy. Odstawić do wystygnięcia.
Przeciąć go na 3-4 blaty.
PROTEINOWA,
JAGODOWA MASA SEROWA
Ser, jogurt,
jagody, odżywkę i ksylitol zmiksować na gładką masę. Żelatynę namoczyć na 5
minut w ½ szkl. wody. Następnie ją podgrzać w kąpieli wodnej lub mikrofali i
mieszać do rozpuszczenia. Żelatynę dodać do masy serowej i całość wymieszać.
Spód
tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć folią aluminiową. Masę serową podzielić na 4
równe części. Wlać pierwszą porcję masy, ułożyć pierwszy blat, wlać kolejną
część masy itd. Całość włożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą
noc. Po tym czasie ostrym nożem odciąć delikatnie boki tortu od tortownicy i
ściągnąć pierścień, następnie udekorować górę.
Jagody, jeżyny aaaach <3 Wy zawsze zaskakujecie :*
OdpowiedzUsuńNie mogę się napatrzeć na ten tort <3 istny majstersztyk!
OdpowiedzUsuńrewelacja :D
OdpowiedzUsuńTen torcik to cudo! Początkowo myślałam, że pomyliłyście się ze składnikami bo obok ciasta leżą jeżyny, ale gdy doczytałam wstęp to zrozumiałam, że to tylko dekoracja - swoją drogą bardzo smaczna :D
OdpowiedzUsuńZapraszam na koreańskie rozdanie u Sakurakotoo ❀ ❀ ❀
A kto nam zabroni połączyć jagody z jeżynami :P Czasem spontany mogą zaskoczyć bardzo pozytywnie :)
Usuńwygląda po prostu bajecznie!:)
OdpowiedzUsuńNie pomyślałabym, że można wykorzystać odżywkę w roli mąki :D W sumie (gdyby nie jagody) to taki posiłek białkowo-tłuszczowy! Pałaszowałabym, aż miło, bo uwielbiam wszystkie użyte składniki - serek, kakao i jagody <3
OdpowiedzUsuńA tam te jagody to tylko ledwo garstka :P No więc mamy idealny posiłek b-T. Takie posiłki to my popieramy ^^
UsuńPomysłowe, a efekt końcowy wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglada!Ja sie właśnie zajadam jeżynami,gdybym tak mogła sie zajadać sernikiem....a ,czekaj!Proteinowym bym mogła XD
OdpowiedzUsuńJak proteinowe to można! Haha nie ma to jak odpowiednio wytłumaczyć sobie posiłek :P
Usuńwpadałbym na kawałek, duuuuuuuuuuży kawałek ;D
OdpowiedzUsuńW tym roku jeżyn nie jadłam i chyba jeśc już nie będę :( Kusicie nimi i tym tortem <3
OdpowiedzUsuńCałkiem fajnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńGdyby nie agar to weganie teraz by płakali :P
OdpowiedzUsuńojacie :D nie jadłam nawet w tym roku jeżyn! :D ale wygląda ... jak zawsze obłędnie! super, dziewczyny! zdolniachyyy :D :*
OdpowiedzUsuńW tym roku mamy zdecydowanie za mało malin :( Ale jeżyn babcia ma pod dostatkiem :P
UsuńTen tort wygląda niesamowicie :) Skusiłabym się na kawałek tego cuda :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam że różowe jest takie apetyczne - a jednak :)
OdpowiedzUsuńMasę serową zrobiłabym też bez wahania do szklanek bez ciasta - jako osobny deser :) Ale ja uwielbiam wyroby z sera na słodko.
Dokładnie, w pucharkach z owocami i np. pokruszonymi ciasteczkami byłoby obłędnie ^^
UsuńKolejny pyszny tort, tylko czekam na okazję, żeby wypróbować wasz kolejny przepis :)
OdpowiedzUsuńhttp://smilingshrimp.blogspot.com
Ooo a jaki przepis wcześniej wypróbowałaś? Chyba nam coś umknęło :D
UsuńOstatnio korzenny jagielnik :))
UsuńSuper!! :) Mamy nadzieję, że było smacznie :D
UsuńPełen profesjonalizm - te warstwy, ten kolor, tylko jeść :D Dawno nie robiłam sernika, sama nie wiem dlaczego, a zjadłabym :D Muszę chyba zakupić Emilkę i coś upichcić :)
OdpowiedzUsuńJak tylko natkniemy się na ser Emilka to od razu wiadomo, że będzie sernik :D
Usuńojej, zjadłoby się :D
OdpowiedzUsuńPiękny torcik i ta patera prześliczna :)
OdpowiedzUsuńNo wreszcie ktoś zauważył paterę <3 Uwielbiam ją a kupiłam po zaje**** promocji :D
UsuńWow, brak słów taki piękny ☺
OdpowiedzUsuńCudo :)
OdpowiedzUsuńChętnie dałabym się namówić na kawałeczek...
Moje urodziny już 22 września... tak tylko wspominam, gdybyście nie miały co robić haha :D
OdpowiedzUsuńNa 22 września mamy już jedno zamówienie, więc będziemy myśleć o Tobie xD Jakby się tak dało torty wysyłać pocztą..... :P
UsuńAjaj! Jak cudownie się prezentuje <3 Rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie, choć ilość białka w nim mnie powaliła :D No ale w jego cudny smak nie wątpię ;)
OdpowiedzUsuńBiałkowa bomba xD W sumie to dosiadło się do niego grono "sportowców" więc, ani gram białka nie poszedł na marne :D
Usuńmoim zdaniem efekt jest niesamowicie uroczy :):) nie ma to jak od niechcenia zrobić takie piękne i pewnie pyszne cudo-ślinka mi cieknie mimo iż od dawna nie jem twarogu:):)
OdpowiedzUsuńno i znowu mam smaka na słodkie <3
OdpowiedzUsuńApeluje o otwarcie cukierni! :D Będę stałą klientką! :)
OdpowiedzUsuńTo ciacho to jest jakieś cudo! Nie dość że wizualnie super to jestem pewna że jest przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńA ja tu weszłam bez śniadania, bląd, ogromny błąd :) Wyglada cudnie :0 :)
OdpowiedzUsuńGeneralnie z pustym żołądkiem lepiej omijać kulinarne i cukiernicze blogi xD Dziękujemy :)
UsuńPerfekcyjne to dzieło :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny torcik! Piękne ma kolorki.
OdpowiedzUsuńBędę musiała zrobić, bo po prostu na większą okazję takie przepisy są jedyne!
Oj przydałby się na przykład na jakieś imieniki :)
Pozdrawiam serdecznie :)
maaaatko jak to wszystko pieknie wyglada ;)
OdpowiedzUsuńTaki smakowity zastrzyk proteinowy to ja mogłabym jeść codziennie :) Torcik wygląda cudownie! Ale kusi! :D <3
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcia :). Serniki również uwielbiam, a dodatek owoców zawsze jest mile widziany ;).
OdpowiedzUsuńNo i dobrze!
OdpowiedzUsuńZamiast węgli jest mnóstwo białka i az szkoda nie zjeść.
To jeden z lepiej wyglądających Waszych tortów, choć różowego nie lubię raczej). Zjadłabym.
Kurcze, nie ma to jak zrobić tort od niechcenia i jeszcze zbierać takie pochwały xD Dzięki :*
UsuńDziewczyny, piękny wypiek (jak każdy!), obłędny kolor kremu i zdjęcia, na widok których mam ochotę rzucić dietę w cholerę :D
OdpowiedzUsuńTakie proteinowe ciacho na dietę jak znalazł :D Dziękujemy :)
UsuńCudownie wygląda z zewnątrz i bardzo smakowicie w rozkroju, mniamusny😍
OdpowiedzUsuńWy nawet z resztek potraficie zrobić coś oryginalnego :) Torcik prezentuje się wyśmienicie i z przyjemnością zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię oglądać Wasze torty, a jeszcze chętniej bym je zjadła :)
OdpowiedzUsuńWasze torty wyglądają zachwycająco, ten ma super kolory :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho!!! Ale że biszkopt tylko na odżywce białkowej się tak pięknie udał...? Podziwiam ;)
OdpowiedzUsuńZawsze nam wychodzą ale raz użyłyśmy jakiegoś kakao "no name" i się nie udał :P
UsuńPróbowałam tego biszkoptu przy innym waszym wypieku i mi też się udał. A kakao miałam z Biedronki!
UsuńJulka
wspaniałe ciacho! modelowe:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńJeżyn najadłam się aż nadto, ale jagód nigdy dość :D
OdpowiedzUsuńObłędne ciasto dziewczyny, z chęcią bym zjadła kawałek :-) pozdrawiam was cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńJak zwykle nieoryginalnie napiszę, że wygląda cudnie, szkoda tylko, że nie wegański :):)
OdpowiedzUsuńNo tym razem białko zwierzęce z niego wypływa. Serniki to jest to co nigdy nie potrafimy sobie odmówić :P
UsuńPrzepięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny tort!
OdpowiedzUsuńW swoich słodkościach i wyrobach jesteście perfekcyjne!
OdpowiedzUsuńGdybyście otworzyły cukiernię byłabym Waszym gościem <3
OdpowiedzUsuńJeszcze jej nie mamy ale zdeklarowanych klientów już owszem :D Dziękujemy :)
UsuńWygląda pysznie! Aż się głodna zrobiłam.
OdpowiedzUsuńjak z bajki ;D
OdpowiedzUsuńJak zawsze przepięknie i bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNie lubię tortów, ale mój mąż wciągnął by sam całego :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja. Aż ślinka cieknie. I pięknie ozdobiony :)
OdpowiedzUsuńWy to nawet od niechcenia potraficie zrobić dzieło sztuki. Muszę spróbować zrobić biszkopt z mojej odżywki :) Sandra :))
OdpowiedzUsuńA jaką odżywkę używasz? Tzn. jakiej firmy :)
UsuńMacie specjalna szpatulke do wygladzania dekoracji? przepieknie to wyglada!
OdpowiedzUsuńChodzi o szpatułkę do wyrównywania kremu? Jeśli o to chodzi to niestety nie mamy :P Marzy nam się taki gładki efekt jak przy tortach powlekanych lukrem plastycznym ale niestety :/ Ten tort jest gładki bo masa serowa była wlana do tortownicy, a że jest z żelatyną to wystarczy ciepłym nożem wyrównać jakieś niedoskonałości, choć nie było ich zbyt wiele :)
UsuńJa mam, ja mam! Packę z tworzywa sztucznego zakupioną w markecie budowlanym za niecałe 10 zł :D:D
UsuńA masz jakąś fotkę albo stronę w internecie z nią? Nie znamy się na tym ale jak trzeba będzie to się do budowlanego wybierzemy xD
UsuńMyślałam, że masa na tort jest jakoś nakładana, bo na pierwszy rzut oka wygląda jak gęsty krem ;) Jak ja lubię moc żelatyny :D Odżywka białkowa często zastępuje mi mąkę w omletach. Domyślam się jaki ten biszkopt, jak i cały tort musiał być pyszny ^^
OdpowiedzUsuńMożna żelatynę krytykować ale tak naprawdę agar w strukturze jej nie dorównuje :P To taki białkowo-białkowy posiłek :D
UsuńTort serowy brzmi intrygująco, a wygląda pięknie. Zamawiam kawałek! :)
OdpowiedzUsuńZabierzcie mnie do tej różowej krainy! :)
OdpowiedzUsuńPiękny i bardzo smaczny. Jagód mogłoby być jeszcze więcej ;)
OdpowiedzUsuńNo właśnie też uważamy, że zamiast różowego koloru lepszy byłby mocny fioletowy :P
UsuńWspaniały tort! Chętnie przygarnęłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńKolorystycznie super, a jagody kocham. Problem w tym, że nie znając smaku, zasugerowałabym się dekoracją z jeżyn i nie tknęła.
OdpowiedzUsuńTen kolor <3 Wasze torty są tak zachwycające, że aż trudno znaleźć słowa żeby je opisać :D Zdjęcie w sumie mówią same za siebie :D
OdpowiedzUsuńTorcicho jak z obrazka:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie i przywołuje wspomnienie lata!
OdpowiedzUsuńWow, robi wrażenie! Jak z resztą wszystkie Wasze ciacha :)
OdpowiedzUsuńale ma świetny kolor ! kolejny przepis do wypróbowania ! to już nie pierwszy,zawsze wszystko smakuje, nawet chłopakom :)
OdpowiedzUsuńBaaaardzo nam miło i cieszymy się z takich opinii :D
UsuńObłędnie wygląda :) Musi byc przepyszny :)
OdpowiedzUsuńWygląda to cudownie! ;-) Zjadłabym, a później na siłkę ;-)
OdpowiedzUsuńAlbo iść na siłę i z motywacją dać z siebie wszystko aby zjeść taką nagrodę :D
UsuńWspaniały! Spontaniczne wypieki są najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńKolor jest cudowny! I te jeżynki które uwielbiam! <3
OdpowiedzUsuńTort przecudny. Pięknie dobrane kolory. U Was, jak zawsze - oczy same jedzą. :)
OdpowiedzUsuńNawet takie nieplanowane ciacha cudnie Wam wychodzą :)
OdpowiedzUsuńale ma piękny kolor :) i ta perfekcja - jaki równiutki :)
OdpowiedzUsuńAle to wszystko oblednie wyglada!♥
OdpowiedzUsuńIle odżywka białkowa ma gram w miarce? Piękny tort 🥰
OdpowiedzUsuńKoło 30-35g, to zależy od wielkości miarki w różnych firmach :) Dziękujemy :)
UsuńWitam, Czy taki tort mozna zamrozic?
OdpowiedzUsuńNie próbowałyśmy tego mrozić ale generalnie serniki na zimno z użyciem żelatyny czy agaru nie są najlepsze po odmrożeniu (naszym zdaniem :).
UsuńTort wygląda przepysznie , przymierzam się by go zrobić . Ale chciałam bym zrobić większy forma 24cm nie wiem ile mam więcej składników dać, proszę o bardzo o pomoc.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ile więcej składników dać na firmę 24cm?
OdpowiedzUsuńProszę o pomoc
Hey, 24 cm to spora różnica i myślę, że spokojnie można tutaj podwoić składniki ;) Czyli całość jest na 24 cm a biszkopt na blachę o średnicy 20 cm ;) I powinno być ok ;)
UsuńDzięki za przypomnienie nam o tym przepisie i aż same mamy ochotę go zrobić ale z innymi owocami ;)
Usuńciasto kompletny niewypał, nie wyrosło. dobrze, że mieszkam obok sklepu to urodziny uratowane zostały ciastem kupnym. po co dajecie przepisy, które nie mają zastosowania w praktyce.
OdpowiedzUsuńDajemy przepis, który same zrobiłyśmy i wyszedł taki jak na zdjęciu. Z Twojego komentarza wynika jakbyśmy specjalnie podawały przepis aby ciasto nie wyszło... Nie odpowiadamy za umiejętności cukiernicze każdej osoby. W takich przepadkach trzeba się zastanowić co mogło pójść nie tak? Czy aby na pewno wszystko zostało zrobione tak samo od a do z jak w przepisie? Czy ktoś przypadkiem czegoś nie zmienił, bo np. nie ludzi jakiegoś składnika lub nie ma jakiegoś składnika w domu itp. My ze swojej strony zaręczamy, że nie mamy na celu wprowadzać ludzi w błąd aby rujnować im urodziny czy inną imprezę ;) Pozdrawiamy
Usuń