Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
,
Wege
Wegańskie czekoladowe ciasto z kremem wiśniowym i dżemem kokosowym z chilli (bez glutenu, cukru, laktozy, wegański)
Zagadka z ostatniej recenzji dotyczyła dżemu kokosowego z chilli (brawo Ada! masz zmysł :). Ten słodki krem z ostrym wykończeniem świetnie sprawdził się w połączeniu z czekoladowym ciastem i lekko kwaśnym kremem wiśniowym. Połączenie tych smaków przypadło do gustu nawet takim poważnym krytykom cukierniczym jak nasi rodzice 😉 Torcik nie tylko zacnie i luksusowo wygląda ale tak też smakuje! Koniecznie wypróbujcie przepis na to wegańskie ciasto oraz prosty i prze smaczny krem 💚 Po dżemy zapraszamy na ITALIMPORT 👈
Wegańskie ciasto kakaowe (2 x śr: 10cm)
-95g mąki ryżowej
-95g mąki gryczanej
-45g kakao
-100g miękkiego oleju kokosowego
-90g ksylitolu
-2 łyżki mielonego lnu + 9 łyżek wody
-250ml napoju roślinnego
-1 spora łyżka śmietanki kokosowej (resztę zostawić do kremu)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Krem kokosowo-wiśniowy
-śmietanka kokosowa (stała części z mleka kokosowego) z 400ml puszki
-2 szklanki wydrylowanych wiśni
-ksylitol
-ok 4-5 łyżek mąki kokosowej
Dodatkowo
-garść wiśni
WEGAŃSKIE CIASTO KAKAOWE
Len wymieszać z wodą i zostawić na 5 minut. Mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Olej kokosowy i ksylitol wymieszać w osobnej misce. Do oleju z ksylitolem dodać lnianą mieszankę i ubić na średnich obrotach miksera przez chwilę. Dodać suche składniki, napój roślinny i śmietankę, całość dobrze wymieszać. Ciasto ma być gęste ale nie suche. Do wyłożonych na dnie papierem do pieczenia dwóch tortownic wyłożyć gęste ciasto. Piec w 180’C ok 30 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest w środku dopieczone). Po wystudzeniu wyrównać górę biszkoptów i przeciąć na każdy na dwa blaty.
KREM KOKOSOWO-WIŚNIOWY
Śmietankę kokosową, wiśnie i ksylitol zmiksować blenderem. Dodać mąkę kokosową, wymieszać i zostawić na 3 minuty do wchłonięcia. Masa ma być gęsta i przypominać nieco kaszkę. Gotowy krem włożyć do rękawa cukierniczego.
Dziewczyny Wy na prawdę powinnyście założyć cukiernie i startować w jakiś konkursach cukierniczych. Jesli same się nie zgłosicie to ja Was zgłoszę :D
OdpowiedzUsuńA potem konkurs fotograficzny :D Która zrobiła zdjęcia? Angelika, czy Monika? :D
Jak masz na oku jakiś konkurs to daj znać ;P Wszystkie zdjęcia na blogu i instagramie wykonuje Angelika :)
UsuńW tej chwili nie mam, ale będę czujna i napiszę :D
UsuńAgnela mogłaby wykonywać to jako trzeci zawód :D
A nawet czwarty :P Ale i tak to jeszcze raczkowanie w temacie fotografii kulinarnej. Tu również ciągle trzeba się rozwijać a coraz bardziej brakuje czasu. Ale damy radę :P
UsuńO kurczę!Takiego połączenia to sie serio nie spodziewałam ;) Choć nje lubię wiśni,tego torcika bym zjadła zacny kawałek :D
OdpowiedzUsuńWiśnie są kwaśne i połączenie z nimi dużej ilości kakao naszym zdaniem tworzy idealny duet :) Chilli podkreśla smak obu składników :D
UsuńTort wygląda fenomenalnie, nie wiem tylko, jak miałabym go ukroić :D
OdpowiedzUsuńAż szkoda niszczyć taką konstrukcję !! :)
Tak jak widać na ostatnim zdjęciu najlepiej dziabać łyżeczką całość xD
UsuńAlbo rozbroić go na warstwy :D
Jako że wszystko niemal jem warstwami, taki sposób konsumpcji byłby dla mnie najodpowiedniejszy ;)
UsuńRewelacyjne połączenie-kakao i chili to zgrany duet,pychotka:)
OdpowiedzUsuńnic tylko lizać monitor;D
UsuńW takim wydaniu chyba nawet chilli by mi nie przeszkadzało. Wiśnie, kakao i kokos - połączenie idealne <3
OdpowiedzUsuńKocham wszystko to, co ma czekoladowy smak, a jeśli dodać do tego jeszcze wiśnie, to po prostu się rozpływam! Nawet nie potrafię sobie wyobrazić, jak pyszny musi być ten torcik! :))
OdpowiedzUsuńSakurakotoo ❀ ❀ ❀
Jakie piękne ciasto! Też mi przez myśl przeszło to chili, bo u Was zawsze jest zaskakująco... pysznie.
OdpowiedzUsuńHaha dzięki :) Zaskoczenie to już pierwszy krok do sukcesu :D
Usuńo jejku, mam ślinotok, dzieło sztuki kulinarnej :)
OdpowiedzUsuńO rany, dla moich kubków smakowych i żołądka to istna masakra. Nigdy nie lubiłam chilli i wątpię, by kiedykolwiek miało się to zmienić. Robiąc taki tort - co i tak brzmi jak dowcip; ja i gotowanie :P - musiałabym pominąć ostrość w każdej warstwie. Wtedy równie dobrze mogłabym pozamieniać inne składniki na bardziej mi odpowiadające, w efekcie czego wyszłoby inne danie.
OdpowiedzUsuńMy też nie przepadałyśmy nigdy za chilli a najbardziej Angelika. Jednak są takie sytuacje gdzie ostrość podkreśla smak innych składników, tak ja w tym przepisie :)
UsuńObłędnie wygląda, a te składniki mega dobrane :) Super! :)
OdpowiedzUsuńAż szkoda go ruszać, choć wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co czekoladowe :D Właśnie nabrałam ochoty na coś słodkiego ;)
OdpowiedzUsuńPo prostu...wow!
OdpowiedzUsuńTo raczej nie moje klimaty smakowe, ale prezentacja ciacha jest na 6 ! :D
OdpowiedzUsuńMoże prezentacja tak by Cię skusiła, że nawet klimat by Ci się zmienił po spróbowaniu xD
UsuńAbsolutnie moje smaki! Piękne to ciacho zrobiłyście :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie, a dopiero jak musi smakować..mmm :)
OdpowiedzUsuńPo prostu mnie zachwyciło :-) zjadłabym z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńWygląda to zachwycająco dobrze i smakowicie!
OdpowiedzUsuńwygląda jak ziszczenie dziecięcych marzeń
OdpowiedzUsuńIdealny tort na moje urodziny <3
OdpowiedzUsuńO mamo jak one pięknie wyglądają! ^_^
OdpowiedzUsuńMiałabym tylko dylemat czy zjeść każdą warstwę osobno czy wbić widelec we wszystkie naraz :D
Drugi sposób wybrałyśmy na początku ale rodzice od nas "sępili" więc dałyśmy im po jednej warstwie xD Jak widać każdy sposób jest dobry :D Dzieki :*
UsuńAle cudo! I popieram przedmówczynię - wegańskich cukierni póki co jak na lekarstwo, a Wy jesteście mistrzyniami :-)
OdpowiedzUsuńMarzenia czasem się spełniają ^^ Z takim wsparciem mentalnym jaki otrzymujemy tutaj musi to kiedyś nadejść :D Dziękujemy :)
UsuńOstatnio mam ogromne parcie na słodycze, wchłonęłabym całe :D
OdpowiedzUsuńto jest przepiękne!!!
OdpowiedzUsuńMoja mama ma niebawem imieniny. Myślicie, że uda mi się zrobić podobne ciasto?
OdpowiedzUsuńNie wiem czy poradzę sobie aż z takim wyzwaniem.
Jak dla mnie jesteście Artystkami przez duże A!
Mistrzynie smaku, kolorów, dekoracji i zdrowych pyszności!
Uwielbiam Was :* :*
Buziaki! :)
Trzymamy kciuki aby wyszło Ci jak najpiękniejsze :) Starałyśmy się go nie utrudniać zbytnio :) Ciasto też wykonuje się niezbyt skomplikowanie a jest przepyszne. Dziękujemy za tyle miłych słów :**
UsuńCudo!☺
OdpowiedzUsuńo jezusiu jak to ciacho bosko wygląda!!! szczęka mi opadła z wrażenia:)
OdpowiedzUsuńTen krem wygląda niebiańsko i zapewne smakuje przepysznie :) Uwielbiam Wasze wypieki.
OdpowiedzUsuńDziękujemy :) Staramy się czytelnikom jak najbardziej dogodzić :P
UsuńPiękny tort, kolor kremu i cudne łyżeczki.
OdpowiedzUsuńŁyżeczki kupione już jakiś czas temu na aliexpress ale wreszcie doczekały się swoich 5 minut :D
Usuńnie wiem czy jeść czy tylko podziwiać to cudo, bo wygląda tak że az szkoda psuć :D
OdpowiedzUsuńWygląda GENIALNIE ! ♥♥
OdpowiedzUsuńCzuje, że będę miała nowe ulubione ciasto :)
OdpowiedzUsuńhttp://smilingshrimp.blogspot.com
Jak tylko go spróbujesz to się zakochasz ^^ My już 3 raz będziemy je robić :D
UsuńApetyczna wieża:)
OdpowiedzUsuńAleż to pięknie wygląda <3 Otwórzcie cukiernię a na pewno będę Waszą klientką :D
OdpowiedzUsuńMamy taką wizję przyszłości :D Takich klientów bardzo chcemy :D
UsuńFantastyczne, już nie wiem jak skomplementować to cudo :)
OdpowiedzUsuńwow ! <3 szczena opada. super !
OdpowiedzUsuńPo raz kolejny Wasze ciacho skradło moje serce! Cudowny wygląd <3 No i smak na pewno jest równie rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :) Lubimy kraść serduszka ^^ <3
UsuńJak zwykle imponujący torcik, od którego ciężko oderwać wzrok :D Połączenie ciasta czekoladowego i wiśni nalezy do moich ulubionych, więc zajadałabym się nim ze smakiem :D
OdpowiedzUsuńMy też bardzo lubimy to połączenie :) Kiedyś bardzo lubiłyśmy tort Schwarzwaldzki a to taka nasza wersja (według nas lepsza xD).
UsuńWygląda przecudownie, zdecydowanie musicie rzucić wszystko, co robicie i założyć cukiernię, ludzie by do Was zapisy robili, bo zwykłe kolejki byłyby zbyt długie :)
OdpowiedzUsuńOj rzucić to nie ale chcemy to wszystko połączyć :D Jak nam się uda to nasze pandzie cztery kąty kiedyś powstaną :) Dziękujemy :*
UsuńWygląda re-we-la-cyj-nie!
OdpowiedzUsuńuwielbaim wisnie w cieście bo same jako owoc nie ;P
OdpowiedzUsuńWygląda bajkowo. A jak z krojeniem?
OdpowiedzUsuńPo co kroić! :D Dziabać łyżeczką! Albo rozbierać warstwami ^^ U nas obie opcje się sprawdziły ;)
UsuńAż żale je rozkroić, wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńjak to jest, że Wy pieczecie takie cuda, a tak dobrze wyglądacie ;)
OdpowiedzUsuńCuda też mogą być zdrowe :) A zdrowe kalorie nie zawsze będą tuczyć :D
UsuńJednak aktywność fizyczna też sprzyja zachowaniu sylwetki ;P
Cudo, cudo i jeszcze raz cudo! <3 Aż się pośliniłam - mniam <3
OdpowiedzUsuńO jaaaki piętrowiec! Dziabać łyżką, to mi się podoba ;D czyli cała porcja dla mnie :D po co się dzielić ;D
OdpowiedzUsuńZdjęcia fantastyczne a ja mogę potwierdzić, że torcik w rzeczywistości wyglądał tak samo pięknie jak na zdjęciach. Ten biszkopt chętnie bym jeszcze powtórzyła w formie brownie, bo był delikatny i rozpływający się w ustach a patent z kremem zagęszczonym mąką kokosową to już w ogóle mistrzostwo! Oby Wam się pomysły na przepisy nigdy nie skończyły :) Chociaż Wy macie ich co chwilę mnóstwo :)
OdpowiedzUsuńCiacho powstanie pewnie jeszcze nie raz bo z apetytem cięgle o nim wspominamy a okazja się nadarzy :D
Usuńwielkość idealna dla jedenej osoby - dla mnie! :P
OdpowiedzUsuńO ja cie kręcę! :O Wy jesteście niemożliwe. Powinnyście koniecznie cukiernie otworzyć. ^_^ Wygląda pięknie i smakowicie. Takimi przepisami zachęcacie innych do korzystania z wegańskich produktów. Biszkopt musiał wam naprawdę wyjść cudownie, jeśli bez problemu dziabiecie go łyżeczką. :)
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że zachęcamy do eksperymentów coraz więcej ludzi :)
UsuńNieskromnie musimy przyznać, że jak na wege biszkopt to był wręcz obłędny! :D Dziękujemy :*
To ciasto wygląda tak, że aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńOoo mamo jak to ciacho wygląda :D po prostu aż moje ślinianki stają się nadproduktywne jak na to cudo patrzę :D wygląda obłędnie! :D
OdpowiedzUsuńWow, jakie wysokie i piękne, chcę!!
OdpowiedzUsuńSuper muszę spróbować :))
OdpowiedzUsuńO proszę i kolejne arcydzieło :D Pychotka, ciekawa jestem bardzo jego smaku :)
OdpowiedzUsuńA dziękuję ;D Wiśnie same w sobie nie smakują zbyt super, ale jako dodatek w różnych słodkościach sprawdzają się idealnie <3 Nie tylko wszystko tu pasuje jeśli chodzi o połączenia smakowe, ale dotyczy to także wyglądu! Teraz wiem, dlaczego takie wyśmienite dania i desery robicie - oceniają Was poważni krytycy kulinarni! ;D
OdpowiedzUsuńWisnie idealnie łączą się z kakao ^^ Ale można też użyć innych owoców. Opinia taty jest ważna niczym gwiazdki michelin!!! :D
UsuńMuszę zaopatrzyć się w wisienki, ale wasze są piękne i wyglądają jak czereśnie. Czy to ciasto już było u Was na blogu? Sandra :))
OdpowiedzUsuńByło w formie ciasta z popcornem ;D Jak widać ciasto jest tak dobre, że warto robić je w różnych odsłonach! :) Możesz użyć innych owoców zamiast wiśni :D
UsuńAle jestem spostrzegawcza! a to dlatego, że chciałam je zrobić i te składniki znajome mi się wydawały :) Jakie inne owoce proponujecie?
UsuńNo to wreszcie musisz je zrobić skoro nam już kilka razy wyszło to zdecydowanie możemy je polecić :) Mogą być maliny, jeżyny lub mrożone owoce np. truskawki :D Ale teraz dostępne są przeróżne owoce więc warto eksperymentować.
UsuńJakie słodkie ciaściunio <3 :D
OdpowiedzUsuńhaha takiego połączenia sie nie spodzieałam! :D JEEJKU!!!! :D bierzemy po kawałeczku i uciekamy :D <3 cudo, cudo, cudo :D <3
OdpowiedzUsuńjestescie chodzącymi inspiracjami, no! :D zebym jeszcze miała jakieś zdolnosci kucharskie czy tam cukiernicze huehue :D
http://czynnikipierwsze.com/
Czasem warto podjąć się wyzwania aby odkryć w sobie talent :) Tak jak to było z nami! :D Dziękujemy :* Przeczytać, że jesteśmy inspiracjami to bardzo fana sprawa :*
UsuńWow! To ciasto robi mega wrażenie, od samego patrzenia ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńZachwycające zdjęcia! Ciasta z chili jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńAle słodkości, mniam. ;-)
OdpowiedzUsuńOd dawna marzy mi się połączenie słodyczy z pikanterią!
OdpowiedzUsuńKiedyś byłyśmy przeciwne takim duetom ale to ciasto zaskarbiło sobie nasze podniebienia ^^ Koniecznie spróbuj połączenia kakao + wiśnia + chilli <3
UsuńDzięki za inspiracje, sama na pewno nie wpadła bym na pomysł żeby do ciasta dodać lnu a do kremu mąki kokosowe, genialne
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńAle macie fajne dechy Dziewczyny :)Tort bardzo mnie kusi, bo uwielbiam wiśnie <3
OdpowiedzUsuńTe dechy to tła/plakaty :) http://printea.pl/plakaty/360-tla-fotograficzne-na-sztuki-dla-blogerow-sklepow.html
UsuńCenię sobie prawdziwe drewno ale czasem takie rozwiązania mam w zasięgu ręki :)
Robicie tak fantastyczne rzeczy, że bez problemu przeszłabym na weganizm ;-)
OdpowiedzUsuńDziś w warzywniaku widząc wieśnie myślałam o kremie wiśniowym, a tu proszę otwieram Wasz blog i mam gotowy;)
OdpowiedzUsuńJest przepyszny! Koniecznie kupuj wiśnie :D
UsuńU Was jak zawsze bajecznie :)
OdpowiedzUsuńJadłam czekoladę gorzką z wiśniami i chili, pycha. Wasze ciasto też jest na pewno bardzo smaczne z połączeniem tych składników.
OdpowiedzUsuńZachwycający!
OdpowiedzUsuńPiękny !
OdpowiedzUsuńRobi wrażenie ! Pięknie podany :)
OdpowiedzUsuńczekolada i wiśnie to boskie połączenie :) a krem ma taki intensywny kolorek! :)
OdpowiedzUsuńCzy mąkę kokosową mogę zastąpić inną mąką?
OdpowiedzUsuńNiestety nie. Mąka kokosowa jako jedyna mąka ma właściwości pochłaniające płyny, którą można jeść na surowo :)
Usuń