Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
Tort jarmużowy z truskawkowym kremem (bez glutenu, cukru białego, laktozy)
Tym razem zapraszamy Was na tort jarmużowy z cudownym truskawkowym kremem 🍓Zielone-szpinakowe biszkopty goszczą u nas dość często więc poznajcie jeszcze ten z dodatkiem jarmużu. Całość pysznie i lekko łączy się z sezonowymi truskawkami, którymi jeszcze można się cieszyć. Cudownej niedzieli! 😃
Składniki:
Jarmużowy biszkopt (śr: 18 cm)
-4 średnie
jajka
-90g jarmużu
(liście bez łodyg)
-100ml oleju
rzepakowego
-200g mąki ryżowej
-200g
ksylitolu
-sok z
połówki cytryny
Truskawkowy krem
-5 łyżek
ryżu jaśminowego
-100ml mleka
kokosowego + 100ml wody
-300ml
zmiażdżonych truskawek
-100g
ksylitolu
-3 łyżki
mąki kokosowej
Dodatkowo
-sok z
cytryny + woda (do nasączania blatów)
-truskawki
(do ozdoby)
JARMUŻOWY BISZKOPT
Jarmuż
opłukać i dokładnie odsączyć od wody. Zmiksować go razem z olejem i sokiem z
cytryny na gładką masę/pastę. Białka ubić na sztywną pianę wraz z szczyptą soli,
dodać ksylitol i znów ubić do jego rozpuszczenia. Następnie dodawać żółtka
ciągle miksując. Dalej miksując na mniejszych obrotach dodawać pastę z jarmużu.
Do zielonej masy przesiać partiami mąkę ryżową i delikatnie całość wymieszać.
Masę wlać do tortownicy (u nas dwie o śr: 11cm) wyłożonej na dnie papierem do
pieczenia i piec w 180’C ok 25-35 minut (zawsze należy sprawdzić ciasto
patyczkiem czy jest dopieczone!). Po tym czasie wyciągnąć ciasta i uderzyć nimi
o blat aby opadły równo, pozostawić do ostudzenia. Ostudzone biszkopty oskrobać
z przyrumienionych boków i przeciąć na równe blaty.
TRUSKAWKOWY KREM
Ryż zalać
płynami i podgrzać w garnuszku. Gdy całość się zagotuje, wyłączyć i zostawić
pod przykryciem ok 30 minut (w ten sposób ryż będzie miękki).. Następnie dolać
nieco wody i ugotować ryż tak aby po wystudzeniu nie było w nim płynu. Do
truskawek dodać ryż i ksylitol, wszystko zmiksować na gładko. Następnie wsypać
mąkę kokosową, wymieszać i pozostawić na kilka minut do zgęstnienia. Jeśli masa
jest jeszcze trochę za rzadka dodać jeszcze mąki kokosowej.
Biszkopty
nasączyć wodą z cytryną. Krem włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać go na
blaty, można ułożyć drobno pokrojone truskawki. Całość udekorować i zajadać :)
Uwaga:
Tort ze zdjęcia wykonany jest z połowy składników podanych w przepisie.
jestem w niebie- a tylko patrzę! co by było jakbym zjadła? :)
OdpowiedzUsuńKosmos to chyba za mało :P
UsuńRyżowy kremik wygląda przepysznie - tak gęsto i budyniowo. Świetnie komponuje się z zieloniutkim biszkoptem *o*
OdpowiedzUsuńKrem zagęszczony mąką kokosową to świetny patent. Koniecznie spróbuj póki jeszcze są truskawki! :D
UsuńAaaaale wyglada!Przepysznie! :D
OdpowiedzUsuńAleż cudny :)
OdpowiedzUsuńsuper kolorystycznie się prezentuje ten torcik :) pycha :)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie, a taki krem truskawkowy to chyba zrobię sobie jutro na kolację :)
OdpowiedzUsuńKrem wymiata! Póki są truskawki trzeba z nich korzystać :) Mamy nadzieję, że smakował :P
UsuńPrzy Was słowo dieta nie istnieje - chyba że dieta zdrowych wypieków :D
OdpowiedzUsuńNo wiadomo! "Dieta" tutaj nabiera zupełnie innego wymiaru. Rozsądnego wymiaru ;)
UsuńŚliczny torcik, taki letni :) Ciasto z jarmużem to fajna odmiana od tych szpinakowych :D
OdpowiedzUsuńNo no no. Piękny kolor, a smak pewnie jeszcze lepszy. Najważniejsze, że ludzie na diecie bez glutenu i cukru białego mogą dzięki Wam zjeść cudowne rzeczy ;-) super
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że są osoby, które przekonały się, że taka dieta to nie wyrok :) Dzięki :*
UsuńWasze wypieki wyglądają tak, że aż dech zapiera :D
OdpowiedzUsuńNie znoszę jarmużu, ale coś czuję, że tu bym go pokochała :D
OdpowiedzUsuńTen tort wygląda mega rewelacyjnie :) Bardzo fajny pomysł z wykorzystaniem jarmużu :) Super!
OdpowiedzUsuńPiękny torcik :)
OdpowiedzUsuńTen torcik wygląda przepięknie <3 Pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńCo prawda jakoś nie widzę jarmużu, podobnie jak szpinaku, w słodkościach, ale w końcu muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńSzpinak naszym zdaniem tylko nadaje kolor bez zmiany smaku (w takich proporcjach jak w naszych przepisach), natomiast jarmuż nadaje charakterystycznej nuty wypiekom, którą bardzo lubimy :) Warto się przekonać :)
UsuńJak u Was ładnie ;) zmiana strony super;). Torcik bardzo smakowity ;)
OdpowiedzUsuńKażdy "przemyt" warzyw do ciast jest genialny!
OdpowiedzUsuńWarzyw i owoców w takiej postaci :) Najważniejsze jest to, że taki kolor można uzyskać dzięki naturalnemu barwnikowi a nie chemii z tubki ;)
UsuńCóż za gra barw, jakie cudeńko, to grzech zjeść :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jarmuż, skorzystam pewnie i z tego Waszego przepisu :)
OdpowiedzUsuńŚmiało korzystaj ;)
UsuńMagazyn oczywiście znam, a ten przepis w waszym wykonaniu... Cudo :) Wy z jarmużem, ja z jęczmieniem... Klub zielonych biszkoptów chyba założymy :D
OdpowiedzUsuńJesteśmy wręcz uzależnione od zielonego koloru ^^ A takie biszkopty są przepiękne :D
UsuńPrezentuje się obłędnie!
OdpowiedzUsuńTort jak z mchu:)fantastycznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie. :)
OdpowiedzUsuńTen torcik prezentuje się rewelacyjnie! Chętnie bym go skosztowała :D
OdpowiedzUsuńKocham jarmuż. Odkąd odkryłam taki zmielony - moja kuchnia została zrewolucjonizowana.
OdpowiedzUsuńJa właśnie jestem na wakacjach, więc też sobie pozwalam małe chat meale, ale tęsknię już za "czystszym" jedzonkiem :)
Pyszny torcik! :)
Buziaki!
Pozdrawiam wyjazdowo :)
Jarmuż smakuje nam tylko w wypiekach xD Udanych i smacznych wakacji!!! :D
UsuńWygląda tak bajkowo :) Cudne kolory, i ten krem truskawkowy - mniam! :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny tort, wstyd się przyznać, ale ślinię się na sam widok :)
OdpowiedzUsuńWspaniały ;)
OdpowiedzUsuńNie mam słów, po prostu coś pięknego :)
OdpowiedzUsuńtort wygląda jak zawsze zjawiskowo, tylko czasami się zastanawiam, jak takie wysokie kroić, żeby sie nie rozpadło?
OdpowiedzUsuńTen tort na zdjęciu można pokroić na 4 części aby zachował formę. Jednak ma on 10cm średnicy. W przepisie są podwojone składniki na tortownicę o średnicy ok 16-18cm :)
UsuńAaaaa jaki piękny <3
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się mimo muchomorków. :P
OdpowiedzUsuńWygląda super, ciekawe czy tak samo smakuje? :)
OdpowiedzUsuńSmak też można określić jako ciekawy i pyszny :) Biszkopt jarmużowy ma swój charakterystyczny smak, którego osobiście wielbimy bardziej niż ten w szpinakowym :)
Usuńbajeczny torcik :)
OdpowiedzUsuńTo ostatnie zdjęcie najlepiej oddaje piękno tego tortu <3
OdpowiedzUsuńTak go właśnie jadłyśmy :D NA zdjęciu jest właśnie torcik dwuosobowy (10cm średnicy) więc po co go kroić :P
UsuńKolejny wspaniały i zdrowy wypiek :).
OdpowiedzUsuńU Was dziewczyny jak zwykle bajkowo i kolorowo. Masa w tym torciku -petarda :)
OdpowiedzUsuńjaki on uroczy. Szkoda, ze nie pomyślałam o zrobieniu ciasta z jarmużem, kiedy go miałam.
OdpowiedzUsuńTrzeba skoczyć do warzywniaka :P
Usuńchyba sama coś upiekę
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Muszę zacząć wykorzystywać jarmuż w wypiekach.
OdpowiedzUsuńto powinno iść na wystawę:D
OdpowiedzUsuńZawsze coś pięknego wyczarujecie :) Jakie to puszyste! Okazuje się, że jarmuż może być świetną alternatywą dla szpinaku ;)
OdpowiedzUsuńJarmuż ma nieco cieplejszy kolor zieleni niż szpinak i nadaje charakterystycznego posmaku w cieście. Lubimy takie ciasto bardziej niż to ze szpinakiem :) Dzięki :*
UsuńCudo☺
OdpowiedzUsuńTort wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do siebie na bloga http://smilingshrimp.blogspot.com :)
Ciekawa jestem bardzo jego smaku, takiego połączenia jeszcze nigdy nie miałam okazji próbować :)
OdpowiedzUsuńPiękny. Ciekawe, jak smakuje ciasto z jarmużem.
OdpowiedzUsuńomatkozcórką! :D jak zwykle wygląda tak PYSZNIE - że z chęcia porwałybyśmy go ze zdjecia!!!! <3
OdpowiedzUsuńhttp://czynnikipierwsze.com/
Mamy nadzieję, że mocno zachęcił do zrobienia go swoimi rączkami :D
Usuńtakie cuda to tylko u Was, super !
OdpowiedzUsuńMmmmm.... tort prezentuje się super! I ten jarmużowy biszkopt <3
OdpowiedzUsuńSuper torcik, wygląda obłędnie. A ten biszkopt mnie zaintrygował.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Ale cuda tworzycie! wow!
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńjej, jak on apetycznie wygląda! mogłabym go jeśc i jeść !
OdpowiedzUsuńuuu, a co to za groźne i czerwone grzybki ;D
OdpowiedzUsuńNa szczęście muchomorki to atrapy na patyczkach nie do jedzenia. Podobnie jak Pandzioszki :P
UsuńZainspirowana Wami, planuję jarmużowy biszkopt zrobić, zobaczymy, czy wyjdzie :D
OdpowiedzUsuńNo i dobrze! Jeśli wolisz zacząć od bezpieczniejszego wariantu to polecamy z dodatek świeżego szpinaku, nie nadaje smaku jeśli jest w takiej ilości jak w naszych przepisach. Jarmuż ma swój charakterystyczny smak ale my go uwielbiamy i mamy nadzieję, że Tobie też będzie smakował :)
UsuńTruskawki wprost ubóstwiam i jako że obecnie trwa na nie sezon to zajadam się nimi w zasadzie dzień w dzień :D Ale co do jarmużu, to mam pewne wątpliwości bo jest dosyć gorzki i nie mogę go sobie wyobrazić w takim torcie :D
OdpowiedzUsuńSakurakotoo ❀ ❀ ❀
Też tak mamy z truskawkami ale równie mocno kochamy maliny więc one nas pocieszają po minionym truskawkowym sezonie :) Co do jarmużu to powiemy tak: my też nie przepadamy za nim a kupujemy go tylko do ciast bo jego smak na słodko, szczególnie w połączeniu z kokosem wręcz kochamy :)
UsuńTo chyba najpyszniejsza odsłona jarmużu ;D
OdpowiedzUsuńJaki uroczy torcik. Zawsze, gdy tylko widzę Wasze zdjęcia, od razu na mojej buzi pojawia się uśmiech. A skąd te urocze muchomorki?
OdpowiedzUsuńCieszę się, że moje zdjęcia dają trochę radości :) Muchomorki kupione w okresie grudniowym w sklepie "Tiger" :D
Usuń...no i widzę alternatywę dla szpinaku :) Piękności, smakowitości :)
OdpowiedzUsuńBajkowy :) swoją drogą fajny ten krem, muszę przetestować ;-)
OdpowiedzUsuńWspaniały :D
OdpowiedzUsuńCudowny torcik! Chętnie bym taki przygarnęła ;)
OdpowiedzUsuńTrudno się oprzeć tak podanemu torcikowi:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny ten torcik. :-)
OdpowiedzUsuńKrem fajnie wygląda ale nie mam już mąki kokosowej, mogę użyć np. ryzową? Jarmuż w cieście już kiedyś próbowałam ale był to słony placek obiadowy :) Sandra :))
OdpowiedzUsuńTylko kokosowa ma takie świetne wiążące wodę właściwości i można ją jeść na surowo. Ryżową trzeba poddać obróbce termicznej. Polecamy mąkę kokosową z Vivio, jest tania, biała i smaczna :D
UsuńKilka razy kupiłam tą mąkę bo już wcześniej ją polecałyście ale skończyła mi się i nie mam funduszy na nowe zakupy :) Ale faktycznie jak nie można ryżowej to poczekam z przepisem aż kupię kokosową. Tylko truskawki się już kończą niestety :(
UsuńZawsze można użyć malin a nawet wiśni ;) Lub brzoskwinie czy inne owocki. Każdy krem wyjdzie ciekawie i pysznie :)
UsuńJakie Wy macie pomysły:D
OdpowiedzUsuńNiesamowite:) Truskawki:))
Magda:)
BEZ GLUTENU, CUKRU BIAŁEGO, LAKTOZY :)
OdpowiedzUsuńa ta łyżeczka wbita w środek to chyba wyzwanie. Taka porcja jest bardo interesująca... !
Pięknisty, kolorki rewelacja no i te przesłodkie dodatki :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy :)
Jak łatwo się można domyślić, nigdy nie próbowałam biszkoptu jarmużowego, nie mówiąc już o tym, że o ile w ogóle miałam do czynienia z jarmużem, to gdzieś w odległym i wczesnym dzieciństwie. Spróbowałabym :)
OdpowiedzUsuńKupny jarmuż w paczce nie powala smakiem i strukturą ale taki młody z babcinego ogródka jest fantastyczny. Właśnie się takim raczymy. Jeśli będziesz mieć okazję spróbować takiego to bierz w ciemno ;P
UsuńLubicie czarny humor? Obie moje babcie nie żyją, ups ;)
UsuńGeneralnie nie musi być Twojej babci ;) Zakoś innej babci z ogródka :P
UsuńJarmuż ma bardzo ciekawy smak w ciastach. Na jaką zieleninę teraz przyjdzie czas? :D
OdpowiedzUsuńŻadna pietruszka czy koperek nie wchodzi w grę jeśli chodzi o desery ale już zielony groszek owszem ;P Jest gdzieś w planach! :D
Usuńtrafiłam do Was zupełnie przypadkowo, ale już wiem że tu zostanę na dłużej mimo że to chyba niezbyt dobre miejsce dla kogoś kto walczy z wagą :D
OdpowiedzUsuńTo nigdy nie jest przypadek, to przeznaczenie! :D Mimo, że przepisy nie są niskokaloryczne to z reguły składają się z wielu dobrych dla zdrowia składników :) Jeszcze nikt z naszej rodziny po nich nie utył :D
UsuńJestem bardzo ciekawa jak smakuje taki ryżowy krem :D
OdpowiedzUsuńWasze torty są nie z tej ziemi totalnie :) Co każdą niedzielę czekam na Wasz przepis żeby się pozachwycać :)
OdpowiedzUsuńJulka
Zielonego tortu/ciasta jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWOW! ale czad ;D
OdpowiedzUsuńtroszke mnie ponioslo :)/ ale bardzo mi sie spodobal Wasz pomysł ;)
OdpowiedzUsuńTorcik jak z bajki 😀
OdpowiedzUsuńTorcik kolorami wymiata, po prostu mega.
OdpowiedzUsuń