Konfitura z jeżyn/ czerwonego grejpfruta/ owoców granatu - Rigoni di Asiago
Dziś przed Wami mega urocze słoiczki (i jedna próbka 😉) z
pysznym owocowym wnętrzem 💗 Jako wielbicielki dżemów i konfitur miałyśmy ogromne
nadzieję na przygodę z wyrobami o ciekawych smakach. Było słodko i owocowo, a
Wy jaki słoiczek byście przygarnęli?
Wszystkie te konfitury i wiele innych znajdziecie na
ITALIMPORT 💕
Nazwa:
Konfitura z jeżyn/ czerwonego grejpfruta/ owoców granatu słodzona naturalnym
sokiem z jabłka
Firma: Rigoni
di Asiago
Skład:
Konfitura
z jeżyn: sok jabłkowy*, jeżyny 65%*, środek żelujący- pektyna.
Konfitura
z czerwonego grejpfruta: sok jabłkowy*, różowy grejpfrut 30% * , środek
żelujący- pektyna.
Konfitura
z owoców granatu: granat 70%*, sok jabłkowy*, środek żelujący- pektyna.
Konfitura
z truskawek i poziomek: truskawka 58,2%*, sok jabłkowy, poziomka 1,8%*, środek
żelujący- pektyna.
*Owoce
pochodzące z plantacji ekologicznych.
Masa netto: 260g
Wartości odżywcze:
Konfitura
z jeżyn: 100g/ 157 kcal, tłuszcz – 0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0g,
węglowodany – 38g w tym cukry – 35g, błonnik – 3,1g, białko – 0g, sól – 0,13g
Konfitura
z czerwonego grejpfruta: 100g/ 180 kcal, tłuszcz – 0g w tym kwasy tłuszczowe
nasycone – 0g, węglowodany – 44g w tym cukry – 44g, błonnik – 2,1g, białko – 0g,
sól – 0,11g
Konfitura
z owoców granatu: 100g/ 143 kcal, tłuszcz – 0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone
– 0g, węglowodany – 35g w tym cukry – 34g, błonnik – 1,4g, białko – 0g, sól – 0g
Konfitura
z truskawek i poziomek: 100g/ 155 kcal, tłuszcz – 0g w tym kwasy tłuszczowe
nasycone – 0g, węglowodany – 37g w tym cukry – 36g, błonnik – 2,6g, białko – 0g,
sól – 0,07g
Informacje dodatkowe: Brak konserwantów, po otwarciu przechowywać w lodówce, w
temperaturze 4 ° C.
Cena: ok
12 zł
Nasza opinia
Wygląd:
Piękne słoiczki przypominające wielościany skrywają w sobie owocowy środek. Po
skromnych rysunkach owoców możemy określić smak bez szukania polskiej etykiety
:)
Smak: Przede
wszystkim nie są to bardzo zwarte czy z żelowane galaretki. Konsystencja jest
stała ale też miękka i delikatna. Konfitura jeżynowa była bardzo słodka, smak
owoców był dość przytłumiony ale ich kwaskowa nuta była jednak wyczuwalna. Nie znalazłyśmy
w niej pestek, które jeżyny posiadają, czyli dodatkowy plus. Konfitura grejpfrutowa bardzo
nas ciekawiła bo owoce te jemy niemalże codziennie. Okazała się jeszcze
bardziej słodka od swojej poprzedniczki ale po chwili do głosu dochodzi
goryczka charakterystyczna dla tych cytrusów. Nie każdemu w naszej rodzinie takie połączenie przypadło
do gustu. Konfitura z owoców granatu interesowała nas chyba najbardziej. Faktycznie
był to smak tych maleńkich czerwonych kuleczek. Mimo to całość znów była słodka
i nieco tłumiła prawdziwy smak owoców granatu. Ostatnia konfitura z truskawek to próbka w formie saszetki ;) Kolor nie był tak bardzo czerwony jak te dostępne w sklepie ale smak
truskawek był wyczuwalny, jednak znów pod naporem ogromnej słodyczy gdzieś się gubił.
Podsumowanie: Konfitury spałaszowałyśmy z przyjemnością! Mimo, że poziom
słodyczy był bardzo wysoki to jakimś plusem jest to, że substancją słodzącą
jest sok jabłkowy. Wszystkie są dobre a każdy z domowników miał swojego
ulubieńca. Niebawem przekonacie się do jakich pysznych wypieków ich użyłyśmy :)
Jeżyna, granat i truskawka
Ocena: 5 pand
Ocena: 5 pand
Grejpfrut (za tą gorycz)
Ocena: 4 pandy
Takie konfitury zjadłabym z przyjemnością:)
OdpowiedzUsuńO grejpfrut mniam!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię i chociaż staram się robić wlasne to czasami sięgam po gotowe :)
OdpowiedzUsuńNam też się zdarza bo chyba nie jesteśmy w stanie zrobić ich tyle aby starczyło na cały sezon jesienny, zimowy i wiosenny ;P
Usuńależ pyszności :)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście ta truskawkowa bardzo słodka (dziękuję ♥♥) W takim wypadku trzeba jej jeść mniej :P Wszystkie są słodzone sokiem jabłkowym, ale ten sok jabłkowy mógł być wczesniej posłodzony a o tym nie raczyli wspomnieć :P Nie wiadomo, czy jest to sok bez cukru :)
OdpowiedzUsuńNie ma za co ;) Jest napisane, że słodzone są naturalnym sokiem z jabłek więc nie powinien być dosładzany. Aczkolwiek wiadomo, że sok jabłkowy ma w sobie dużo cukru i taki skoncentrowany na pewno jest bardzo słodki.
UsuńJest, jest :)
UsuńPewnie macie racje :) Sama zauważyłam, że jabłka po obróbce termicznej, czy to upieczeniu, czy przesmażeniu są słodsze (już nie wspomnę o słodkich odmianach). :)
Naturalna słodycz i przesłodzenie :P
Dlatego cynamon i inne korzenne przyprawy tak do nich pasują <3
UsuńMi tam duża dawka słodyczy nie przeszkadza, a jeśli substancją słodzącą jest naturalny sok jabłkowy to już w ogóle super :P Konfitury kojarzą mi się z babcinymi wyrobami i przywodzą ciepłe wspomnienia, więc chętnie bym ich skosztowała :D
OdpowiedzUsuńSakurakotoo ❀ ❀ ❀
Już same opakowania zachęcają do wypróbowania konfitur, mają przepiękną oprawę graficzną :)
OdpowiedzUsuńChyba się na nie natknęłam w sklepie (niekoniecznie na te konkretnie warianty smakowe), ale byłam pewna, że mają cukier! :O Z tych czterech najchętniej spróbowałabym jeżynowej i truskawkowo-poziomkowej. Mogliby też pewnie zmniejszyć ilość soku jabłkowego, to całość byłaby mniej słodka.
OdpowiedzUsuńNam by nie przeszkadzała mniejsza słodycz bo lubimy kwaskowe konfitury ale pewnie ludzie ogółem wolą słodsze ;)
UsuńWiecie co....zjadłabym każda,mam ochotę teraz na jakiś dżem albo konfiturę ;)
OdpowiedzUsuńTa z granatu musi być pyszna, uwielbiam ten owoc :D szkoda, że nie można takiej dostać stacjonarnie :D
OdpowiedzUsuńSame nie wiemy czy nie można jej dostać stacjonarnie. Są sklepy gdzie mają te konfitury ale nie wiemy czy akurat ten smak jest dostępny :)
UsuńChętnie bym popróbowała.
OdpowiedzUsuńFantastyczne te konfitury i to bez cukru, na pewno warto się skusić :)
OdpowiedzUsuńmnie zdecydowanie najbardziej kusi to co nieznane - grejpfrut i granat :) ale te 2 pozostałe także chętnie bym spróbowała :D
OdpowiedzUsuńJa bym bez wahania wybrała granata ! :)
OdpowiedzUsuńJa nie jestem fanką takich produktów, w ogóle mało jem dżemów, co nie zmienia faktu, że zapewne są bardzo smaczne (choć ta z grejpfrutów mi się jakoś nie widzi :P). Dla mnie na pewno byłyby za słodkie, bo dżemy lubię wyjątkowo kwaśne, np porzeczkowe lekko tylko posłodzone :)
OdpowiedzUsuńTeż te kwaśne częściej wybieramy, najczęściej czarna porzeczka właśnie :) My lubimy dać do porannych miseczek łyżeczkę lub dwie dobrej konfitur :D
UsuńTo ja też tak czasem robię ;) Zimą dodaję do moich płatków z jogurtem lub owsianek na wynos, ale w zeszłym roku zrobiłam zbyt wodniste (nie chciało mi się.czekać aż zgestnieją) i trochę rozrzedzały mi strukturę śniadania, jak przez drogę się z nim wymieszały :D
UsuńSuper! Naprawdę ciężko się oprzeć tym konfiturkom :D
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie się prezentują. Kolorowe i pyszne na pewno.
Nie pozostaje nic innego jak tylko wypróbować!
Pozdrawiam ciepło! :)
Wybrałaby z całą pewnością granat ;)
OdpowiedzUsuńInne smaki jakoś tam znam ;D jednak grejpfrut i granat bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńoj takie ciacho bym zjadła
OdpowiedzUsuńBez cukru i żelatyny - super :)
OdpowiedzUsuńKonfitury i dżemy bez żelatyny mają zdecydowanie delikatniejszą konsystencję :)
Usuńomomom mam ślinotok:D
OdpowiedzUsuńWypróbowałabym, a najchętniej jeżynę. Z grejpfruta nigdy nie miałam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam, ale gorycz grejfruta mi nie przyszkadza...
OdpowiedzUsuńPychotka ☺
OdpowiedzUsuńdla mnie takie konfitury niestety są zdecydowanie za słodkie :), ale tak już jest gdy zamiast czekoladki wybiera sie ogórka małosolnego :)
OdpowiedzUsuńHehe albo śledzia ^^
UsuńJa lubię słodkie konfitury, więc pewnie by mi smakowały :)
OdpowiedzUsuńWyglądają kusząco i pysznie.
OdpowiedzUsuńKonfitury nie jadam za często, ale te smaki są bardzo zachęcające :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa smaku konfitury z grejpfrutów.
OdpowiedzUsuńKiedyś nie mogłam uwierzyć, że sok jabłkowy tak bardzo może osłodzić dżemy! Teraz widzę, że to jedno z najlepszych słodzideł ;D Ciekawy pomysł na wersję z owocami granatu i z grejpfrutem ;)
OdpowiedzUsuńZ drugiej strony ciekawe jak bardzo trzeba taki sok skoncentrować aby był substancją słodzącą :P
UsuńNo ta słodycz mnie trochę odrzuca, ale ogólnie jestem bardzo ciekawa nowych smaków : )
OdpowiedzUsuńkocham konfitury ;*
OdpowiedzUsuńKonfitury wyglądają świetnie i z pewnością tak smakują. Jednak będąc po żywieniu człowieka zwrócę uwagę na jeden problem. Grapefruit wchodzi w interakcje z lekami i lepiej go nie spożywać, jeśli się leczy. Według naukowców czas, w którym wchodzi grapefruit w interakcje z substancjami leków to 4 godziny. Ja generalnie odpuściłam sobie jedzenie tego owocu!
OdpowiedzUsuńChociaż dziwne jest to, że w tej konfiturze tylko 30% jest grapefruita. Z tego wynika, że żeby przełamać kwasować i goryczkę tego owocu dodano sporo soku jabłkowego.
My raczej nie widzimy potrzeby odmawiania sobie tego owocu, zwłaszcza jeśli ktoś nie bierze leków :) Dobrze, że nie ma go więcej bo jego smak i tak jest już bardzo wyczuwalny a właściwie gorycz. W takiej sytuacji soku musiałoby być jeszcze więcej ;)
UsuńNie lubię żadnego owocu, z których są te konfitury:P
OdpowiedzUsuńO kurcze, trudno Ci dogodzić xD
UsuńGranat i grapefruit - bardzo niestandardowe smaki :D
OdpowiedzUsuń..ale bym takich konfitur sobie pokosztowała...:D
OdpowiedzUsuńAch, jak ja często zapominam o tej części spiżarni! Chętnie spróbowałabym konfitury jeżynowej, to zdecydowanie moje klimaty :)
OdpowiedzUsuńsounds delicious! <3 i wanna try!
OdpowiedzUsuńxoxo, rae
http://www.raellarina.net/
Chętnie bym wypróbowała :)
OdpowiedzUsuńKonfitura z jeżyn i granatu mi się marzy :) Muszę się rozejrzeć za tymi słoiczkami.
OdpowiedzUsuńDla samych słoiczków już mamy ochotę je kupować xD
UsuńZ granatem czy jeżyną bym chętnie zjadła, właśnie szukam dżemu czy konfitury, która mi żołądka nie wywróci do góry nogami :)
OdpowiedzUsuńTo daj znać czy faktycznie nie spowodowały żadnych skutków ubocznych ;)
UsuńUwielbiam takie wyjątkowe smaki, muszę po nie sięgnąć moje Kochane :*:*
OdpowiedzUsuńMusisz bez dwóch zdań :P
UsuńSzkoda, że takie słodkie (wierzę na słowo), bo jeżynę brałabym w ciemno ;)
OdpowiedzUsuńZ tych wszystkich smaków zdecydowanie postawiłabym na jeżynę :)
OdpowiedzUsuńDżem z cytrusów? dziwne bo zawsze mi się wydawało, że z owoców, które mają dużo wody nie da się zrobić konfitury. Ciekawa jestem smaku :) Sandra :))
OdpowiedzUsuńNawet na zdjęciach widać, że konfitura z grejpfruta jest nieco bardziej "szklana". Idzie w kierunku galaretki ale tylko trochę ;)
UsuńGranat i grapefruit? A to mnie zaskoczyło! :D Chciałabym je kiedyś zjeść. Jeżynę może też.
OdpowiedzUsuńUwielbiam konfiturki mniaaam :) Ta z granatu kusi mnie najbardziej :)
OdpowiedzUsuńWszystkie prócz grejpfruta bym spróbowała :) Ta konsystencja wymiata!
OdpowiedzUsuńSmaki idealne :) chętnie bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńJerzyna... Mniam uwielbiam zdecydowanie porwałabym ten słoiczek i skonsumowała:)
OdpowiedzUsuńTak z ciekawości chętnie spróbowałabym konfitury z grejpfruta, nigdy takiej nie jadłam.
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję ten jeżynowy smak przy najbliższej okazji ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe smaki, chętnie bym wypróbowała ten grejpfrutowy i z granatu. :) Genialnie, że są słodzone sokiem jabłkowym! Słoiczki rzeczywiście piękne. :)
OdpowiedzUsuńSzkoda tej wysokiej słodyczy konfitur, choć dla mnie wcale nie musiałaby być za wysoka. Was najbardziej zainteresował granat, mnie grejpfrut, i to właśnie na niego skusiłabym się w pierwszej kolejności. Kocham dżemory truskawkowe, więc opcję numer cztery też bym przygarnęła. Reszta jest mi obojętna.
OdpowiedzUsuń