Masło z orzechów włoskich/nerkowców/migdałów - Nutura
Kolejna dawka przepysznych masełek orzechowych przed Wami! 😍 Tym razem są to mniej standardowe opcje niż te z fistaszków. Masła z orzechów włoskich, nerkowców i migdałów niejednokrotnie sprawdzają się lepiej i ciekawiej niż to z orzechów ziemnych. Wszystkie masełka znajdziecie na stronie NUTURA oraz przypominamy o wcześniej opisywanych równie smacznych maseł arachidowych z chili, kokosem i proteinowe.
Nazwa: Masło
z orzechów włoskich, z orzechów nerkowca, z migdałów
Firma:
Nutura
Skład:
z
orzechów włoskich: prażone orzechy włoskie (100%)
z
orzechów nerkowca: prażone orzechy nerkowca (100%)
z
migdałów: prażone nieblanszowane migdały (100%)
Masa netto: 250g
Wartości odżywcze:
z
orzechów włoskich: 100g/ 666 kcal, tłuszcz – 60,3g w tym kwasy tłuszczowe
nasycone – 6,6g, węglowodany – 11,5g w tym cukry – 2,2g, błonnik – 6,5g, białko
– 16g, sól – <0,01g
z
orzechów nerkowca: 100g/604 kcal, tłuszcz – 46,4g w tym kwasy tłuszczowe
nasycone – 9,2g, węglowodany – 29,7g w tym cukry – 5g, błonnik – 3g, białko – 15,3g,
sól – 0,02g
z
migdałów: 100g/604 kcal, tłuszcz – 52g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 4,7g,
węglowodany – 7,6g w tym cukry – 4,2g, błonnik – 12,9g, białko – 20g, sól – 0,01g
Informacje dodatkowe:
bez dodatku cukru, bez soli, bez oleju palmowego. Może zawierać inne orzechy.
Sklep:
nutura.pl, slimstore.pl, Delikatesy T&J, Urban Vegan, eko sklepy
Cena: wszystkie
po 24,99 zł
Nasza
opinia
Wygląd: Wszystkie
masła są gładkie bez widocznych grudek czy kawałków orzechów. Wersja z orzechów
włoskich jest bardzo lejąca, idealna na polewę do placków lub gofrów. Opcja z
nerkowców jest najbardziej stała z pośród całej trójki. Masło z migdałów
konsystencją znajduje się pomiędzy włoskimi a nerkowcami.
Smak:
z
orzechów włoskich – pierwszy raz spotkałyśmy się z tak tłustym masłem
orzechowym. Jednak nie ma co się dziwić, bo włoskie orzechy faktycznie należą
do tych najtłustszych. Masło posiada charakterystyczną goryczkę tych orzechów,
którą osobiście bardzo lubimy, ale nie da się go wyjadać łyżeczką (to też jest plus :P). Naszym
zdaniem gdyby była to wersja crunchy byłoby jeszcze pyszniej. Świetnie nadaje się do wytrawnych dań.
z
orzechów nerkowca – uwielbiamy przede wszystkim maślaną cechę tych orzechów i tutaj
dostałyśmy pełen słoiczek uzależniającej pasty orzechowo-maślanej z lekką
słodką nutą. W tym przypadku trzeba wykazać się silną wolą aby nie zjeść go za
dużo bo kremowa konsystencja i obłędny smak uzależniają ;)
z
migdałów – masełko jest zrobione z nieblanszowanych migdałów, także nie ma smaku
typowo marcepanowego lecz posiada nutkę prażenia. Delikatna słodycz z lekką goryczką
„przypalenia” to jest to co skradło nasze serduszka. Tutaj również trzeba się
powstrzymywać przed zjedzeniem pół słoiczka na raz.
Podsumowanie: Tyle pyszności i tyle z nimi możliwości w
kuchni! Masło z orzechów włoskich naszym zdaniem najlepiej pasuje do dań
wytrawnych. Użyłyśmy je do szpinakowego pesto i tak nam zasmakowało, że cały
tydzień ciągle je robiłyśmy aż do wykończenia słoiczka <3 Nerkowce ze swoją
maślanością idealnie pasują do wszelkiego rodzaju ciasteczek, a że nie miałyśmy
piekarnika to zrobiłyśmy mrożone batony z tym masłem. Chyba nie musimy pisać
jakie to było genialne! Wersja z migdałów kusiła nas aby połączyć ją z
czekoladą. Cóż, ten duet również sprawdził się rewelacyjnie :D Bez wątpienia są
to świetnej jakości masła, które warto spróbować.
Spaghetti ze szpinakowo-orzechowym pesto z masłem z orzechów włoskich Nutura (przepis) |
Placuszki migdałowe z malinami i masłem z nerkowców Nutura |
Domowa czekolada z masłem migdałowym Nutura (przepis) |
Chrupiące batony z masłem z nerkowców Nutura, popcornem i konfiturą morelową, polane domową czekoladą (przepis wkrótce na instagramie) |
Masło z migdałów muszę koniecznie kupić! :)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie z makaronem
OdpowiedzUsuńJedno z lepszych pomysłów na makaron :D
UsuńZ czystej ciekawości bym chciała się przekonać czy to masło z orzechów włoskich by mi zasmakowało.
OdpowiedzUsuńNigdy czegoś takiego nie próbowałam. Wzbudza moją ciekawość.
Fajne propozycje. Uwielbiam orzechowe przekąski.
Pozdrowionka weekendowe :)
Jest na pewno inne od pozostałych maseł, bo nie ma w sobie słodyczy ale na pewno warto spróbować jeżeli jest się fanem orzechów włoskich :D Bo to taka kwintesencja "włoskości" :D
UsuńDziękujemy i również pozdrawiamy :*
Oj, muszę się w końcu skusić na takie masła orzechowe. Niby za samymi orzechami nie przepadam, jednak w takiej formie wyglądają o wiele lepiej :P
OdpowiedzUsuńSakurakotoo ❀ ❀ ❀
Czyli jakby Ci ktoś przemycił orzeszki w postaci masła w jakimś deserze to byś zjadła? :D Zawsze jest to pierwszy krok do orzechowej miłości :D
UsuńZ nerkowców jadłabym bez opamiętania,mega pyszne:)
OdpowiedzUsuńSą bardziej słodkie? Nigdy nie próbowałam ...
UsuńJeśli chodzi o słodycz masła z nerkowców to jest ona nieco wyższa niż tradycyjnego masła orzechowego. Do tego łączy się z maślanymi nutami. Aczkolwiek smak masła dużo zależy od jakości orzechów i tutaj nie każda firma przywiązuje do tego wagę. W efekcie można otrzymać mdłe masło bez konkretnego smaku. Te polecamy i jeszcze masełko z nerkowców Primaviki :)
UsuńAle piękna konsystencja tych masełek! :) Od początku kibicuję tej firmie i bardzo się cieszę, że wzbogacili swoją ofertę o masła z bardziej nietypowych orzechów. :) Migdałowe wprost uwielbiam, takiego z nerkowców jeszcze nigdy nie próbowałam. ;)
OdpowiedzUsuńMy czekamy aż zrobią nową recepturę wersji proteinowej :D Mamy nadzieję, że będzie wymiatać i wpadnie nie raz po treningu :D
UsuńNajbardziej bym chciała spróbować masła z nerkowców, bo jeszcze nigdy nie jadłam, a same orzechy uwielbiam i bardzo często podjadam :D Zresztą masła orzechów włoskich i migdałów również jeszcze nie jadłam i też wydają się ciekawe :) Oj, chyba jeszcze dużo smaków przede mną :D
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie warto sięgnąć po nowe smaki :D Z nerkowców masło jest wręcz uzależniające <3
UsuńJa nie moge patrzeć na te wasze zdjęcia bo od razu liżę monitor :D
OdpowiedzUsuńO jacie!Najlpyszniej to wyglądają wasze propozycje z tym masłem :) Ale powiem wam,że najbardziej jestem ciekawa tego masła z orzechów włoskich-robiłam kiedyś takie sama i wyszło...bardzo niedobre i gorzkie,dlatego mnie ciekawi czy to mój jakiś błąd czy co ;)
OdpowiedzUsuńGeneralnie orzechy włoskie charakteryzują się typową dla nich roślinną goryczką i to masło też ją posiada :) To też zależy jakie się ma orzechy, czy świeże, młode, czyli lekko słodkie, czy takie już podstarzałe, które mają bardzo gorzką skórkę ;)
UsuńAż mi się oczy zaświeciły :D
OdpowiedzUsuńo jejku, chyba wszystkie bym zjadła w jeden dzień! :)
OdpowiedzUsuńJa próbowałam ostatnio masła orzechowego z solą - trochę dziwnie smakuje.
OdpowiedzUsuńAle tym z migdałów chętnie bym się bliżej przyjrzał ( zjadła :) hihhihi)
Spróbuj masła z chili, to jest dopiero dziwne xD Ale jak zaskakująco dobre :D
UsuńNigdy nie widziałam masła z orzechów włoskich i w sumie do słodkich dań mi nie pasuje, ale to pesto brzmi fantastycznie <3 Masło migdałowe i z nerkowców uwielbiam - choć innej firmy - i chętnie bym spałaszowała <3
OdpowiedzUsuńJakbyśmy miały jeszcze jeden słoiczek masła z orzechów włoskich to na pewno i na słodko byśmy coś z niego zrobiły :D A tak nam to pesto zasmakowało, że całość tylko na to zużyłyśmy xD
UsuńBardzo lubię masło orzechowe. Czasami kupuję, a najczęściej robię sama
OdpowiedzUsuńMasła same w sobie na pewno smakują magicznie, a co dopiero w takich daniach - istna magia !! Koniecznie muszę zrobić takie spaghetti z pesto ;)
OdpowiedzUsuńJuż mam ślinotok :D Masło z orzechów włoskich jeszcze nie jest mi znane :)
OdpowiedzUsuńCo jak co, ale Ty jako "maślana" kobietka musisz to masło kiedyś spróbować :D
Usuńuwielbiam masla orzechowe
OdpowiedzUsuńBardzo lubię masełka, ale z tej firmy nie miałam. Chętnie sprawdzę :)
OdpowiedzUsuńale kusicie:D
OdpowiedzUsuńchętnie spróbuję wszystkie:)
Haha włąśnie jem masło orzechowe :D
OdpowiedzUsuńIdealne wyczucie czasu ;)
UsuńDomową czekoladę z masłem migdałowym biorę w ciemno.
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe z orzechów włoskich robiłam w domu, niebo wyszło. Nawet nie musiałam dodawać żadnego tłuszczu, bo same orzechy zrobili swoje.I jakoś nie wiedziałam, że należą do najtłustszych. Wiecie, ze macadamia również? Pozostałe bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńKurczę, ale teraz nam się zamarzyło masło z orzechów macadamia <3 To musi być miazga... droga miazga xD
UsuńMasła masłami, ale te Wasze przepisy... to dopiero pyszności :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :* Staramy się jak możemy dzięki takim przepisom zachęcać do kulinarnych eksperymentów a nie tylko wcinać kanapkę z masłem :D
UsuńPo opisie włoskie przekonuje mnie najmniej (tłustość, konsystencja). Z nerkowców już raz jadłam (inna marka), niestety nie smakowało nerkowcami. Migdałowego mogłabym spróbować, acz nie ekscytuje mnie żadne.
OdpowiedzUsuńmi masła orzechowe coś nie podchodzą...
OdpowiedzUsuńO mniam, uwielbiam masła orzechowe:)
OdpowiedzUsuńWieki całe nie jadłam masla orzechowego, żadnego, ale patrząc na te zdjęcia nabrałam na nie ochoty, migdałowe kusi szczególnie :D
OdpowiedzUsuńJa też wieki nie kadłam, zjadłabym z przyjemnością
OdpowiedzUsuńMam to masło z orzechów włoskich, ale jeszcze go nie otworzyłam, cieszę się, że dokonałam takiego dobrego zakupu ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie rób z niego pesto <3 Nam tak zasmakowało, że już na słodkie eksperymenty z nim nie starczyło produktu xD
UsuńDla mnie migdałowe!!! Yummy
OdpowiedzUsuńCzy to jeszcze ziemia? Czy mogą być tu takie cuda? *.* :D
OdpowiedzUsuńOj jeszcze niejedno cudo przed Tobą :D
UsuńMogłabym Wasze zdjęcia oglądać bez przerwy *.*
OdpowiedzUsuńTo może tapeta na telefonie z nich? :D
UsuńZazdrosczę a w szczególnosci tego z orzechów włoskich (moje marzenie)... będe mieć koszmary ;P
OdpowiedzUsuńTy mogłabyś nim nadziać jakieś pyszne bułeczki <3 Albo dodać do Twojej zapiekanki z selera :D Byłaby magia smaków :D
UsuńBu.... :( Taka selerowa zapiekanka jest pyszna z tahini a z takim masełkiem? Mam coraz większą ochotę... Marzenie ściętej głowy...
UsuńWstydźcie się tak zachęcać i kusić :P
Orzechy to magnez, koncentracja i siła. To danie dla sportowców 😂😁😀
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
zolza73.blogspot.com
No ba! Sportowiec bez masła orzechowego to nie sportowiec xD :D A firma ma w swojej ofercie jeszcze masło orzechowe proteinowe ;) Tylko właśnie pracują nad lepszą recepturą ;)
UsuńFajne masełka, najbardziej kusi mnie to z nerkowców :)
OdpowiedzUsuńNo nie powiem, żeby mi ślina nie pociekła ;)
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńNie będę pierwsza, która napisze, że to z nerkowców chętnie bym spróbowała. Wszystkie pewnie są pyszne :)
OdpowiedzUsuńwszystkie kuszące, ale najbardziej chciałabym spróbować tego z orzechów włoskich
OdpowiedzUsuńUwielbiam masło z orzechów nerkowca, ale akurat z dodatkiem odrobiny soli dla kontrastu. Aż mi smaka narobiłyście tymi apetycznymi zdjęciami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam masła orzechowe, ale dzisiaj pałeczki z pandami skradły moje serducho! Przeurocze są :D
OdpowiedzUsuńPrawda, że piękne? :D A kupione nigdzie indziej jak w Biedronce :D
UsuńUuuu...ale kuszące te masełka ^_^
OdpowiedzUsuńmasło orzechowe moja miłość;D
OdpowiedzUsuńJa tam lubię masło orzechowe własnej roboty!
OdpowiedzUsuńMy też jednak wykonanie np. takiego z orzechów włoskich aby nie było gorzkie to niezły wyczyn! ;)
Usuńach te wasze pyszności ;*
OdpowiedzUsuńPodejrzewam, że są przepyszne, bo i skład na to wskazuje :D
OdpowiedzUsuńtrudno by mi było zdecydować się na jedno :D i jak tu przez was żyć? :) Sandra :))
OdpowiedzUsuńPolecamy wybrać wszystkie i nie ma problemu :P To najprostszy sposób na przeżycie :D
UsuńOj jadłabym <3 Wersja z kokosem bardzo mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam masło orzechowe, na śniadanie do kanapek mniam mniam..
OdpowiedzUsuńMasła orzechowe uwielbiam i jestem od nich uzależniona ;)
OdpowiedzUsuńDopiero niedawno odkryłam prawdziwe masła orzechowe i uwielbiam. Czas spróbować takiego z innych orzechów niż ziemne. :) Przekonałyście mnie.
OdpowiedzUsuń~Wer
Masło z innych orzechów też potrafi doprowadzić człowieka do obłędu :P Koniecznie musisz spróbować różnych wersji :)
UsuńJuż sobie wyobraziłam omleta albo ciasteczka z takimi masłami i teraz głodna jestem :D
OdpowiedzUsuńNie wiem jak kiedyś mogłam żyć bez masła orzechowego :D Wzięłabym wszystkie! :P
OdpowiedzUsuńWszystkie kuszące! Migdałowe by się przydało ;)
OdpowiedzUsuńDawno już takie masło migdałowe za mną chodzi :) Muszę w końcu je dopaść! Ostatnio masła orzechowe dokładam nałogowo do owsianek, krótki więc żywot one u nie mają :P
OdpowiedzUsuńNo u nas też dłużej niż dwa dni nie pożyją... a nawet jeden! Taki mały słoiczek na dwie miłośniczki maseł orzechowych to tylko przekąska xD
UsuńTen ostatni baton to bym zjadła:P
OdpowiedzUsuńJa jak miele orzechy włoskie to ma proszek a nie krem:P
Magda:)
Masłem orzechowym nigdy nie pogardze! To z włoskich brzmi fajnie.
OdpowiedzUsuńJulka