Masło z orzechów włoskich/nerkowców/migdałów - Nutura

Kolejna dawka przepysznych masełek orzechowych przed Wami! 😍 Tym razem są to mniej standardowe opcje niż te z fistaszków. Masła z orzechów włoskich, nerkowców i migdałów niejednokrotnie sprawdzają się lepiej i ciekawiej niż to z orzechów ziemnych. Wszystkie masełka znajdziecie na stronie NUTURA oraz przypominamy o wcześniej opisywanych równie smacznych maseł arachidowych z chili, kokosem i proteinowe
bez certyfikatu





Nazwa: Masło z orzechów włoskich, z orzechów nerkowca, z migdałów
Firma: Nutura
Skład:
z orzechów włoskich: prażone orzechy włoskie (100%)
z orzechów nerkowca: prażone orzechy nerkowca (100%)
z migdałów: prażone nieblanszowane migdały (100%)
Masa netto: 250g
Wartości odżywcze:
z orzechów włoskich: 100g/ 666 kcal, tłuszcz – 60,3g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 6,6g, węglowodany – 11,5g w tym cukry – 2,2g, błonnik – 6,5g, białko – 16g, sól – <0,01g
z orzechów nerkowca: 100g/604 kcal, tłuszcz – 46,4g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 9,2g, węglowodany – 29,7g w tym cukry – 5g, błonnik – 3g, białko – 15,3g, sól – 0,02g
z migdałów: 100g/604 kcal, tłuszcz – 52g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 4,7g, węglowodany – 7,6g w tym cukry – 4,2g, błonnik – 12,9g, białko – 20g, sól – 0,01g
Informacje dodatkowe: bez dodatku cukru, bez soli, bez oleju palmowego. Może zawierać inne orzechy.
Sklep: nutura.pl, slimstore.pl, Delikatesy T&J, Urban Vegan, eko sklepy
Cena: wszystkie po 24,99 zł

Nasza opinia
Wygląd: Wszystkie masła są gładkie bez widocznych grudek czy kawałków orzechów. Wersja z orzechów włoskich jest bardzo lejąca, idealna na polewę do placków lub gofrów. Opcja z nerkowców jest najbardziej stała z pośród całej trójki. Masło z migdałów konsystencją znajduje się pomiędzy włoskimi a nerkowcami.

Smak:
z orzechów włoskich – pierwszy raz spotkałyśmy się z tak tłustym masłem orzechowym. Jednak nie ma co się dziwić, bo włoskie orzechy faktycznie należą do tych najtłustszych. Masło posiada charakterystyczną goryczkę tych orzechów, którą osobiście bardzo lubimy, ale nie da się go wyjadać łyżeczką (to też jest plus :P). Naszym zdaniem gdyby była to wersja crunchy byłoby jeszcze pyszniej. Świetnie nadaje się do wytrawnych dań. 

z orzechów nerkowca – uwielbiamy przede wszystkim maślaną cechę tych orzechów i tutaj dostałyśmy pełen słoiczek uzależniającej pasty orzechowo-maślanej z lekką słodką nutą. W tym przypadku trzeba wykazać się silną wolą aby nie zjeść go za dużo bo kremowa konsystencja i obłędny smak uzależniają ;) 

z migdałów – masełko jest zrobione z nieblanszowanych migdałów, także nie ma smaku typowo marcepanowego lecz posiada nutkę prażenia. Delikatna słodycz z lekką goryczką „przypalenia” to jest to co skradło nasze serduszka. Tutaj również trzeba się powstrzymywać przed zjedzeniem pół słoiczka na raz.

Podsumowanie:  Tyle pyszności i tyle z nimi możliwości w kuchni! Masło z orzechów włoskich naszym zdaniem najlepiej pasuje do dań wytrawnych. Użyłyśmy je do szpinakowego pesto i tak nam zasmakowało, że cały tydzień ciągle je robiłyśmy aż do wykończenia słoiczka <3 Nerkowce ze swoją maślanością idealnie pasują do wszelkiego rodzaju ciasteczek, a że nie miałyśmy piekarnika to zrobiłyśmy mrożone batony z tym masłem. Chyba nie musimy pisać jakie to było genialne! Wersja z migdałów kusiła nas aby połączyć ją z czekoladą. Cóż, ten duet również sprawdził się rewelacyjnie :D Bez wątpienia są to świetnej jakości masła, które warto spróbować. 


Spaghetti ze szpinakowo-orzechowym pesto z masłem z orzechów włoskich Nutura (przepis)
Placuszki migdałowe z malinami i masłem z nerkowców Nutura
Domowa czekolada z masłem migdałowym Nutura (przepis)
Chrupiące batony z masłem z nerkowców Nutura, popcornem i konfiturą morelową, polane domową czekoladą (przepis wkrótce na instagramie) 
Ocena: 6 pand

82 komentarze:

  1. Masło z migdałów muszę koniecznie kupić! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z czystej ciekawości bym chciała się przekonać czy to masło z orzechów włoskich by mi zasmakowało.
    Nigdy czegoś takiego nie próbowałam. Wzbudza moją ciekawość.
    Fajne propozycje. Uwielbiam orzechowe przekąski.
    Pozdrowionka weekendowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest na pewno inne od pozostałych maseł, bo nie ma w sobie słodyczy ale na pewno warto spróbować jeżeli jest się fanem orzechów włoskich :D Bo to taka kwintesencja "włoskości" :D
      Dziękujemy i również pozdrawiamy :*

      Usuń
  3. Oj, muszę się w końcu skusić na takie masła orzechowe. Niby za samymi orzechami nie przepadam, jednak w takiej formie wyglądają o wiele lepiej :P

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli jakby Ci ktoś przemycił orzeszki w postaci masła w jakimś deserze to byś zjadła? :D Zawsze jest to pierwszy krok do orzechowej miłości :D

      Usuń
  4. Z nerkowców jadłabym bez opamiętania,mega pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są bardziej słodkie? Nigdy nie próbowałam ...

      Usuń
    2. Jeśli chodzi o słodycz masła z nerkowców to jest ona nieco wyższa niż tradycyjnego masła orzechowego. Do tego łączy się z maślanymi nutami. Aczkolwiek smak masła dużo zależy od jakości orzechów i tutaj nie każda firma przywiązuje do tego wagę. W efekcie można otrzymać mdłe masło bez konkretnego smaku. Te polecamy i jeszcze masełko z nerkowców Primaviki :)

      Usuń
  5. Ale piękna konsystencja tych masełek! :) Od początku kibicuję tej firmie i bardzo się cieszę, że wzbogacili swoją ofertę o masła z bardziej nietypowych orzechów. :) Migdałowe wprost uwielbiam, takiego z nerkowców jeszcze nigdy nie próbowałam. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My czekamy aż zrobią nową recepturę wersji proteinowej :D Mamy nadzieję, że będzie wymiatać i wpadnie nie raz po treningu :D

      Usuń
  6. Najbardziej bym chciała spróbować masła z nerkowców, bo jeszcze nigdy nie jadłam, a same orzechy uwielbiam i bardzo często podjadam :D Zresztą masła orzechów włoskich i migdałów również jeszcze nie jadłam i też wydają się ciekawe :) Oj, chyba jeszcze dużo smaków przede mną :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zdecydowanie warto sięgnąć po nowe smaki :D Z nerkowców masło jest wręcz uzależniające <3

      Usuń
  7. Ja nie moge patrzeć na te wasze zdjęcia bo od razu liżę monitor :D

    OdpowiedzUsuń
  8. O jacie!Najlpyszniej to wyglądają wasze propozycje z tym masłem :) Ale powiem wam,że najbardziej jestem ciekawa tego masła z orzechów włoskich-robiłam kiedyś takie sama i wyszło...bardzo niedobre i gorzkie,dlatego mnie ciekawi czy to mój jakiś błąd czy co ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Generalnie orzechy włoskie charakteryzują się typową dla nich roślinną goryczką i to masło też ją posiada :) To też zależy jakie się ma orzechy, czy świeże, młode, czyli lekko słodkie, czy takie już podstarzałe, które mają bardzo gorzką skórkę ;)

      Usuń
  9. o jejku, chyba wszystkie bym zjadła w jeden dzień! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja próbowałam ostatnio masła orzechowego z solą - trochę dziwnie smakuje.
    Ale tym z migdałów chętnie bym się bliżej przyjrzał ( zjadła :) hihhihi)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj masła z chili, to jest dopiero dziwne xD Ale jak zaskakująco dobre :D

      Usuń
  11. Nigdy nie widziałam masła z orzechów włoskich i w sumie do słodkich dań mi nie pasuje, ale to pesto brzmi fantastycznie <3 Masło migdałowe i z nerkowców uwielbiam - choć innej firmy - i chętnie bym spałaszowała <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakbyśmy miały jeszcze jeden słoiczek masła z orzechów włoskich to na pewno i na słodko byśmy coś z niego zrobiły :D A tak nam to pesto zasmakowało, że całość tylko na to zużyłyśmy xD

      Usuń
  12. Bardzo lubię masło orzechowe. Czasami kupuję, a najczęściej robię sama

    OdpowiedzUsuń
  13. Masła same w sobie na pewno smakują magicznie, a co dopiero w takich daniach - istna magia !! Koniecznie muszę zrobić takie spaghetti z pesto ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Już mam ślinotok :D Masło z orzechów włoskich jeszcze nie jest mi znane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co jak co, ale Ty jako "maślana" kobietka musisz to masło kiedyś spróbować :D

      Usuń
  15. Bardzo lubię masełka, ale z tej firmy nie miałam. Chętnie sprawdzę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ale kusicie:D
    chętnie spróbuję wszystkie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Haha włąśnie jem masło orzechowe :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Domową czekoladę z masłem migdałowym biorę w ciemno.

    OdpowiedzUsuń
  19. Masło orzechowe z orzechów włoskich robiłam w domu, niebo wyszło. Nawet nie musiałam dodawać żadnego tłuszczu, bo same orzechy zrobili swoje.I jakoś nie wiedziałam, że należą do najtłustszych. Wiecie, ze macadamia również? Pozostałe bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczę, ale teraz nam się zamarzyło masło z orzechów macadamia <3 To musi być miazga... droga miazga xD

      Usuń
  20. Masła masłami, ale te Wasze przepisy... to dopiero pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :* Staramy się jak możemy dzięki takim przepisom zachęcać do kulinarnych eksperymentów a nie tylko wcinać kanapkę z masłem :D

      Usuń
  21. Po opisie włoskie przekonuje mnie najmniej (tłustość, konsystencja). Z nerkowców już raz jadłam (inna marka), niestety nie smakowało nerkowcami. Migdałowego mogłabym spróbować, acz nie ekscytuje mnie żadne.

    OdpowiedzUsuń
  22. mi masła orzechowe coś nie podchodzą...

    OdpowiedzUsuń
  23. O mniam, uwielbiam masła orzechowe:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wieki całe nie jadłam masla orzechowego, żadnego, ale patrząc na te zdjęcia nabrałam na nie ochoty, migdałowe kusi szczególnie :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja też wieki nie kadłam, zjadłabym z przyjemnością

    OdpowiedzUsuń
  26. Mam to masło z orzechów włoskich, ale jeszcze go nie otworzyłam, cieszę się, że dokonałam takiego dobrego zakupu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie rób z niego pesto <3 Nam tak zasmakowało, że już na słodkie eksperymenty z nim nie starczyło produktu xD

      Usuń
  27. Czy to jeszcze ziemia? Czy mogą być tu takie cuda? *.* :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Mogłabym Wasze zdjęcia oglądać bez przerwy *.*

    OdpowiedzUsuń
  29. Zazdrosczę a w szczególnosci tego z orzechów włoskich (moje marzenie)... będe mieć koszmary ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty mogłabyś nim nadziać jakieś pyszne bułeczki <3 Albo dodać do Twojej zapiekanki z selera :D Byłaby magia smaków :D

      Usuń
    2. Bu.... :( Taka selerowa zapiekanka jest pyszna z tahini a z takim masełkiem? Mam coraz większą ochotę... Marzenie ściętej głowy...
      Wstydźcie się tak zachęcać i kusić :P

      Usuń
  30. Orzechy to magnez, koncentracja i siła. To danie dla sportowców 😂😁😀
    Pozdrawiam
    zolza73.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ba! Sportowiec bez masła orzechowego to nie sportowiec xD :D A firma ma w swojej ofercie jeszcze masło orzechowe proteinowe ;) Tylko właśnie pracują nad lepszą recepturą ;)

      Usuń
  31. Fajne masełka, najbardziej kusi mnie to z nerkowców :)

    OdpowiedzUsuń
  32. No nie powiem, żeby mi ślina nie pociekła ;)

    OdpowiedzUsuń
  33. Nie będę pierwsza, która napisze, że to z nerkowców chętnie bym spróbowała. Wszystkie pewnie są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  34. wszystkie kuszące, ale najbardziej chciałabym spróbować tego z orzechów włoskich

    OdpowiedzUsuń
  35. Uwielbiam masło z orzechów nerkowca, ale akurat z dodatkiem odrobiny soli dla kontrastu. Aż mi smaka narobiłyście tymi apetycznymi zdjęciami :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Uwielbiam masła orzechowe, ale dzisiaj pałeczki z pandami skradły moje serducho! Przeurocze są :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, że piękne? :D A kupione nigdzie indziej jak w Biedronce :D

      Usuń
  37. Uuuu...ale kuszące te masełka ^_^

    OdpowiedzUsuń
  38. masło orzechowe moja miłość;D

    OdpowiedzUsuń
  39. Ja tam lubię masło orzechowe własnej roboty!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też jednak wykonanie np. takiego z orzechów włoskich aby nie było gorzkie to niezły wyczyn! ;)

      Usuń
  40. Podejrzewam, że są przepyszne, bo i skład na to wskazuje :D

    OdpowiedzUsuń
  41. trudno by mi było zdecydować się na jedno :D i jak tu przez was żyć? :) Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy wybrać wszystkie i nie ma problemu :P To najprostszy sposób na przeżycie :D

      Usuń
  42. Oj jadłabym <3 Wersja z kokosem bardzo mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Uwielbiam masło orzechowe, na śniadanie do kanapek mniam mniam..

    OdpowiedzUsuń
  44. Masła orzechowe uwielbiam i jestem od nich uzależniona ;)

    OdpowiedzUsuń
  45. Dopiero niedawno odkryłam prawdziwe masła orzechowe i uwielbiam. Czas spróbować takiego z innych orzechów niż ziemne. :) Przekonałyście mnie.
    ~Wer

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło z innych orzechów też potrafi doprowadzić człowieka do obłędu :P Koniecznie musisz spróbować różnych wersji :)

      Usuń
  46. Już sobie wyobraziłam omleta albo ciasteczka z takimi masłami i teraz głodna jestem :D

    OdpowiedzUsuń
  47. Nie wiem jak kiedyś mogłam żyć bez masła orzechowego :D Wzięłabym wszystkie! :P

    OdpowiedzUsuń
  48. Wszystkie kuszące! Migdałowe by się przydało ;)

    OdpowiedzUsuń
  49. Dawno już takie masło migdałowe za mną chodzi :) Muszę w końcu je dopaść! Ostatnio masła orzechowe dokładam nałogowo do owsianek, krótki więc żywot one u nie mają :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No u nas też dłużej niż dwa dni nie pożyją... a nawet jeden! Taki mały słoiczek na dwie miłośniczki maseł orzechowych to tylko przekąska xD

      Usuń
  50. Ten ostatni baton to bym zjadła:P
    Ja jak miele orzechy włoskie to ma proszek a nie krem:P
    Magda:)

    OdpowiedzUsuń
  51. Masłem orzechowym nigdy nie pogardze! To z włoskich brzmi fajnie.
    Julka

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger