Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
,
Wege
Wegański „sernik” kokosowy z mango (bez glutenu, cukru, laktozy, wegański, bez pieczenia)
Pewnie już znacie to zacne połączenie - mango i kokos, jednak proponujemy Wam coś znacznie bardziej spektakularnego niż koktajl czy lody. Dzisiejszy deser wygląda jak tort za milion dolarów (physalis to cudne perełki 😊) a wykonuje się go szybko i jest przepyszny. Naszym zdaniem biała część jest dużo lepszą wersją wegańskiego sernika niż np. tofurnik za sprawą kokosowego kremu, więc zdecydowanie warto zapoznać się z produktami, które oferuje sklep Kuchnie Świata i umożliwiają nam stworzenie takich cudowności 😍
Składniki (śr: 18cm):
Masa „serowa” kokosowa
-200g kremu kokosowego KTC
-100g
naturalnego tofu
-350ml
„mleka” ryżowego
-ksylitol
-10g
ziarenek chia
-10g agaru –
polecamy TEN
Warstwa z mango
-500g
przecieru z mango
-150ml wody
-5g agaru
Dodatkowo
-Pitaja i
Physalis do ozdoby
MASA „SEROWA” KOKOSOWA
Kostkę kremu
kokosowego podgrzać w firmowym foliowym opakowaniu w kąpieli wodnej. Następnie przeciąć
worek i wlać do garnuszka, dodać tofu, napój ryżowy i wszystko zblendować na
gładką masę (jeśli zaczyna się jakby ważyć należy długo blendować). Dodać
ksylitol w odpowiedniej ilości, chia i agar - pozostawić na 5 minut do
napęcznienia agaru. Następnie całość zagotować na małym ogniu ciągle mieszając
(od momentu bąbelkowania trzymać jeszcze 3 minutki i zdjąć z ognia). Do
tortownicy wyłożonej na dnie folią wlać połowę masy, resztę zostawić w
garnuszku pod przykryciem aby dłużej było ciepłe i się nie ścięło. Tortownicę
wstawić do zamrażarki na kilka minut (agar dość szybko tężeje).
WARSTWA Z MANGO
W czasie
przygotowania masy kokosowej można już mus z mango wlać do garnuszka, dodać
wodę oraz agar i zostawić na minimum 5 minut. Następnie zagotować cięgle
mieszając tak jak wcześniej masę kokosową. Gdy pierwsza warstwa w tortownicy stężeje,
wlać warstwę z mango i znów wstawić do zamrażarki. Na końcu wlać pozostałą
część masy kokosowej.
Po kilku
godzinach spokojnie można kroić deser i dekorować owocami.
Mango i kokos to sztos nad sztosami!Wasz ,,sernik,,wygląda przepysznie,ale to jak zawsze ;) Żałuję ,że w Lublinie nie mam kuchni świata XD
OdpowiedzUsuńMy mamy we Wrocławiu ale daleko więc korzystamy z internetowego sklepu nie raz :) Dzieki :*
UsuńSerniczek jak marzenie :) Bardzo chętnie zjadłabym taki wielki kawałek :)
OdpowiedzUsuńKażda warstwa brzmi i wygląda cudnie, a zwłaszcza ta kokosowa. Połączenie mango z kokosem także bardzo lubię, więc wyobrażam sobie jak musiał smakować tak wytwornie się prezentujący tort :)
OdpowiedzUsuńnie jadłam tofu na słodko, ciekawi mnie smak tego sernika :) Sam wygląd jak zwykle rewelacyjny ;)
OdpowiedzUsuńCałą sernikową strukturę nadaje ten krem kokosowy. Możliwe, że tofu można pominąć :) Ale generalnie na słodko tofu jest bardzo dobre tylko trzeba je umiejętnie przyrządzić :)
UsuńKokos + mango? Pierwsze skojarzenie - nowe Riso. A ponieważ jest pyszne, to uważam, że świetnie dobrałyście smaki ciacha :)
OdpowiedzUsuńBardzo nam smakowało to Riso :) Ale jadłyśmy je długo po tym serniku :)
UsuńPięknie i słonecznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńJesteście mistrzyniami :D
OdpowiedzUsuńjuz żałuję że do większości nie mam bezpośredniego dojścia, bo ciacho wygląda przepysznie;)
OdpowiedzUsuńphysalis znam jako rodzynek brazylijski i nawet mam sadzonkę, ciekawe czy mi zaowocuje:)
Czasem warto przejrzeć asortyment sklepu i zrobić zbiorowe zamówienie :) Physalis jadłyśmy po raz pierwszy w formie świeżej nie suszonej i bardzo szkoda, że same nie mamy tego w naszym magicznym ogródku :P Mamy nadzieję, że ładnie Ci wyrośnie.
UsuńWygląda, jakby miał się rozpłynąć w ustach :D Obłęd!
OdpowiedzUsuńSernik, zawsze kojarzy mi się z dosyć nudnym ciastem, ale oczywiście w waszym wydaniu zawsze jest fascynujący :D Uwielbiam kokos, a ta warstwa o smaku mango wygląda bardzo zachęcająco <3
OdpowiedzUsuńSakurakotoo ❀ ❀ ❀
Sernik nawet w nudnym wydaniu jest pyszny ^^ Kochamy twarogowe serniki mimo, że możemy jeść je tak rzadko :( Takie wegańskie cudo godnie je zastępuje. Dziękujemy :*
UsuńBardzo ładniutki i pyszniutki sernik!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie propozycje - efektowne i smaczne.
Zjadłoby się.
Mango, kokos, sernik, a do tego wegański pomysł? Czy to nie za wiele szczęścia na jeden raz? :D Rewelacja!
Pozdrawiam :)
Jak widać szczęści może istnieć w skondensowanej formie :D
UsuńSerniczek wygląda doskonale :)
OdpowiedzUsuńZ mango <3 Cudowny!
OdpowiedzUsuńoo jejku, wygląda przepięknie, zaproście mnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńJak dorobimy się dużego mieszkania to zaprosimy całą bliską nam blogosferę xD
UsuńRobi wrażenie! Takiego ciasta na prawdę z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńŚliczny torcik))
OdpowiedzUsuńfaktycznie wygląda obłędnie :D
OdpowiedzUsuńRzeczywiście tort wygląda jak milion dolarów, a mango z kokosem to po prostu boskie połączenie :)
OdpowiedzUsuńJak to jest cudnie udekorowane, aż żal by mi było jeść ;D
OdpowiedzUsuńDla mnie warstwa mango i owoc w kropki:)
OdpowiedzUsuńO rany co za pyszność! <3
OdpowiedzUsuńwarstwa mango wygląda genialnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco!!! Zapraszam do siebie po kulinarne inspiracje !
OdpowiedzUsuńale cudownie to wygląda ;)
OdpowiedzUsuńSernika nie cierpię, ale zdjęcia bardzo udane, a na smoczy owoc mam niesamowitą ochotę, szkoda, że w Polsce cena nie należy do najniższych!
OdpowiedzUsuńMoże taki wegański sernik bez twarogu by Ci zasmakował :) Pitaje wyhaczyłyśmy w mega promocji i tak naprawdę ciacho powstało pod nią xD
UsuńAle super serniczek, zjadłoby się :)
OdpowiedzUsuńO matko, jaki cudny☺
OdpowiedzUsuńDziewczyny miejcie nade mną litość :) Ile razy widzę, wsze wypieki to zawsze obiecuję sobie, że zrobię coś podobnego. Jednak nie zdążę jeszcze zrobić a tu następny przepis jeszcze lepszy :)))
OdpowiedzUsuńHaha przepraszamy ale pod tym względem nie mamy litości! :D Dziękujemy :*
UsuńMango! <3 Cudowne połączenie. ;]
OdpowiedzUsuńPitaję chciałabym spróbować :)
OdpowiedzUsuńTak szczerze to sam owoc smakowo jest bez szału ale jego śliczny róż i biały miąższ w kropeczki sprawia, że gdy pojawia się w promocji to musimy go mieć :P
Usuńcudowny! chciałabym kiedyś taki dostać :D
OdpowiedzUsuńwow jest piękny ąz szkoda jeść
OdpowiedzUsuńPiękności i smakowitości <3 ja widzę i znów oczom nie wierzę :D Cudowny serniczek :D
OdpowiedzUsuńPodajcie adres, będę za 5 minut. Moje serce szybciej bije, a w oku kręci się łza wzruszenia na ten cudny widok! <3
OdpowiedzUsuńZ przykrościom stwierdzamy, że ciasta najczęściej powstają zbiorowo miesiąc przed publikacją więc już dawno jest pozamiatane xD Kurcze... jeśli ten deser wywołuje łzy to osiągnęłyśmy niezły level xD Dziękujemy :**** <3
UsuńObłędny! Ekstra składniki! :)
OdpowiedzUsuńChyba zjadło mi komentarz, a jeśli nie, to powtórzę - cudowny!
OdpowiedzUsuńSmoczy owoc wygląda cudnie. Całe ciasto jest bajkowe i ciekawe w smaku. Gdybym ja bliżej mieszkała :)
OdpowiedzUsuńTen sernik wygląda jak milion dolarów <3
OdpowiedzUsuńTe kolory, te owoce! *.* Tort jak zwykle idealny, aż chciałoby się go zjeść przez monitor :D
OdpowiedzUsuńSzczena opadła :D Wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńja bym powiedziała że jak dwa miliony dolców biorąc pod uwagę ślinotok jakiego dostałam na myśl o mango i kokosie:) ale pierwsze co bym spróbowała do dragon fruita z dekoracji bo jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńSuper, że się odezwałaś :* Zaraz wpadamy do Ciebie bo czekałyśmy na wpis z niecierpliwością :D Tak całkiem serio to smoczy owoc jest szałowy w wyglądzie i dekoracje robi cudną ale smakiem nie powala :P Dziękujemy :*
UsuńPotwierdzam :) Pitaja jest piękna po rozkrojeniu ale smaku nie ma. Ostatnio nie wiedziałam co mam z nią zrobić bo nikt nie chciał jej jeść w deserze. Sandra :))
UsuńPitaje dodajemy również do sałatek warzywnych. Nie jest słodka ale taka "odświeżająca" i świetnie łączy się z innymi warzywami a może nawet z mięsem będzie ciekawie współgrać :D Same kanapeczki z plasterkami pitaji wyglądają szałowo i super smakują ;)
UsuńJa to raczej mało inteligentna jestem ale nic dziwnego, że Wy wpadłyście na taki pomysł. Pitaja w sałatce na pewno pięknie by wyglądała i szkoda, że wtedy jej część wyrzuciłam :/ Następnym razem z takim "problemem" od razu napiszę do was :)
UsuńOstatnio podobny robiłam :)
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że Ci smakował :D
UsuńWygląda obłędnie :).
OdpowiedzUsuńBajeczny i bardzo smakowity torcik <3 :) Zjadam go oczami, a wyobrażam sobie jak wspaniale musi smakować :)
OdpowiedzUsuńO jejku, ale wygląda słodko i smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńCudny serniczek! Aż ślinka cieknie jak się na niego patrzy :)
OdpowiedzUsuńSam tort już wygląda cudnie, a jak dodać jeszcze taka super dekorację to już w ogóle rewelacja ;)
OdpowiedzUsuńczy ja mogę na to wpaść?:D
OdpowiedzUsuńJasne, sernik leżał i czekał na Ciebie xD Haha :D
UsuńPięknie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepyszni
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie chyba się skuszę.... Mango ! <3
OdpowiedzUsuńMniam! Sernik wygląda doskonale, te równe warstwy, coś pięknego:D
OdpowiedzUsuńNa moim ogródku rośnie właśnie physalis, ale nigdy nie wiem do czego go wykorzystać. Na waszym torcie wygląda świetnie:)
Też chciałybyśmy mieć tą roślinkę w ogrodzie :) Nam bardzo smakuje a jeśli komuś nie koniecznie przypada do gustu to dekoracje robi świetną :P
UsuńWygląda nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńŚwietny, chyba zrobię go dla mojej mamuśki na Dzień Mamy. Walczy ona z za wysokim poziomem cukru we krwi, ale ten torcik krzywdy chyba jej nie zrobi :)
OdpowiedzUsuńKrzywdy nie powinien bo używając ksylitolu nie podbijamy jego wartości :) Sam mus z mango może mieć znaczącą ilość węglowodanów prostych ale to raczej większy problem dla cukrzyka :)
UsuńCudo! :)
OdpowiedzUsuńSernik wygląda obłędnie! Mnie bardzo zaciekawił ten przecier z mango. A smoczy owoc jeszcze przede mną, ale kiedyś muszę w końcu kupić i spróbować :)
OdpowiedzUsuńCo za zdjecia cudowne, apetyczne, nie no slinię się do monitora! Jutro robie ten sernik
OdpowiedzUsuńJeśli masz wszystkie składniki to wow :D Smacznego powodzenia ;)
UsuńŻelatyna w odpowiednich proporcjach do ilości zamiast agaru dużo zmieni w takim serniku?
OdpowiedzUsuńZmieni to, że będzie przypominać bardziej zwartą galaretkę :) Agar jest nieco "twardszy" w odbiorze wykonanego deseru z jego udziałem. Dodatkowo żelatyna potrzebuje więcej czasu do zastygnięcia i jest mniej odporna na wysokie temperatury więc w ciepłe dni może się rozpływać. Jednak w obu wersjach będzie smacznie :)
Usuńach czarodziejki z was ;*
OdpowiedzUsuńSuper wygląda, świetnie wygladaja owoce z dekoracji
OdpowiedzUsuńDziewczyny przechodzicie siebie same, ten sernik wygląda niesamowicie, a do tego uwielbiam mango :D
OdpowiedzUsuńMega wiosennie !
OdpowiedzUsuńNa pewno smakuje świeżo i smacznie! ehhh jadłabym!
Uczta dla oczu... i nie tylko. Fantastyczna dekoracja. :)
OdpowiedzUsuńTo te pomarańczowe kuleczki nie są trujące? Miałam kiedyś na ogródku ale wyrzuciłam bo myślałam, że to nie jest do jedzenia :D
OdpowiedzUsuńJeśli to co miałaś w ogrodzie to physalis czy też miechunka peruwiańska to spokojnie można było ją jeść :D Jednak są też gatunki tylko ozdobne.
UsuńKokos z mango to musi być bajka *.*
OdpowiedzUsuńMniam mniam :)
OdpowiedzUsuńFantazyjny i uroczy :) jak zwykle u Was :)
OdpowiedzUsuńjakie równiutkie warstwy :)
OdpowiedzUsuńOj ten kokos 😉 dobrze, że często się u Was pojawia 😉
OdpowiedzUsuńKokos podobnie jak cynamon, gryka, masło orzechowe i jabłka należą do TOP 5 naszych niezbędnych produktów do życia :)
UsuńUrzekające zdjęcia. Cudne
OdpowiedzUsuńWygląda jak z bajki <3 obie warstwy były przepyszne, nic tylko kupić znów produkty i robić. Zamawiam go u Was! :D
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy :) Z chęcią zrobimy go ponownie dla Ciebie :*
Usuńjuż się nie mogę doczekać <3
UsuńLubię kokos i myślałam, że już wiele rzeczy z niego jadłam a tu niespodzianka. Mango nie wiem czy lubię bo kiedyś się na nim zraziłam. Coś innego musiałabym wymyślić zamiast niego.
OdpowiedzUsuńAda
Kokos świetnie się połączy z musem z truskawek. Niedługo te owoce będą tańsze więc koniecznie musisz zrobić go w takiej wersji :)
UsuńWow fenomenalnie wygląda :) mogłabym jeść i jeść!
OdpowiedzUsuń