Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
Tort lodowy jagodowo- kokosowy (bez glutenu, cukru, laktozy)
Lody
nie zawsze muszą być podawane w formie gałek. 🍨 Torcik lodowy to idealny pomysł
na stworzenie deseru i ciasta jednocześnie. Dodatkowo jest bez glutenu, laktozy
oraz białego cukru czyli zdrowie w pysznej i pięknej odsłonie. Ryżowy biszkopt,
kokosowo-ryżowe lody, kokosowe praliny a to wszystko z dodatkiem jagód.
Gwarantujemy, że deser zniknie szybciej niż się rozpuści! No chyba, że macie 30'C to nie gwarantujemy długiej trwałości 😉
Składniki:
Jagodowy biszkopt
(śr: 19cm)
-2
jajka
-1
białko
-70g
ksylitolu
-60g
mąki ryżowej
-30g
skrobi (np. z tapioki)
-ok
5-7 łyżek soku z rozmrożonych jagód
-sok
z ½ dużej cytryny
Lody kokosowo-jagodowe
-160g
ryżu jaśminowego
-1200ml
mleka migdałowego i kokosowego
-ksylitol
-śmietanka
kokosowa z jednej puszki 400ml
-ok
100g mrożonych jagód
Pralinki kokosowe
-3
łyżki wcześniej ugotowanego ryżu jaśminowego
-5-6
łyżek wiórków kokosowych
Krem jagodowy
-4
łyżki śmietanki kokosowej
-2
łyżki jagód
-1
łyżka ksylitolu
JAGODOWY BISZKOPT
Białka
oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać ksylitol, miksować do jego
rozpuszczenia i dodać żółtka. Mąkę i skrobie przesiać partiami do masy
jajecznej i delikatnie całość wymieszać. Teraz wlać sok z jagód oraz sok z
cytryny i znów delikatnie wymieszać. Piec w 160° ok 25 minut (do suchego
patyczka). Biszkopt całkowicie wystudzić, wyciągnąć z formy i podzielić na dwa
blaty (delikatnie oskrobać przyrumienione boki i wierzch).
LODY KOKOSOWO-JAGODOWE
Ryż
ugotować w mleku roślinnym do miękkości i całkowitego wyparowania płynu, wystudzić. Dodać stałą część (śmietankę) z puszki mleczka kokosowego z
wcześniej chłodzonego przez ok dwa dni w lodówce) oraz ksylitol (według
własnych preferencji), całość wymieszać i 3 łyżki odłożyć na bok. Wszystko
zmiksować blenderem na gładką masę, którą wlać do dużego płaskiego pojemnika i
wstawić do zamrażarki. Mieszać masę co 30 minut przez ok 3 godziny (lody mają
być zwarte ale dość plastyczne).
Uwaga!: ilość godzin zależy od siły mrożenia zamrażarki.
PRALINKI KOKOSOWE
Odłożony
wcześniej ryż ze śmietanką kokosową i ksylitolem ugnieść z wiórkami koksowymi
do uzyskania plastycznej masy. Uformować małe kulki.
KREM JAGODOWY
Śmietankę
kokosową zmiksować z jagodami i
ksylitolem.
Gdy
lody osiągną właściwą konsystencję dodać jagody i odrobinę przemieszać,
pierwszy blat umieścić w tortownicy, wyłożyć lody i ostrożnie ubić. Ponownie
włożyć tortownicę z lodami do zamrażarki na ok 1 godzinę. Pod koniec tego czasu
na drugi blat nałożyć krem jagodowy, pralinki oraz borówki. Wyjąć tortownicę,
ostrym nożem oddzielić boki lodów i zdjąć pierścień tortownicy. Nałożyć górny już
udekorowany blat i podawać jeszcze zmrożony tort.
Przepis ten miał już swoją premierę w magazynie "Mistrz Branży" gdzie znalazł swoje miejsce między licznymi mistrzami cukiernictwa. Pandy i w takim zacnym towarzystwie znalazły swój kącik 🐼 Dziękujemy za możliwość współpracy.
Rewelacyjnie wygląda i na pewno smakuje obłędnie :) Proszę o kawałeczek tego cuda :)
OdpowiedzUsuńPalce lizać:)
OdpowiedzUsuńSzczęka dosłownie opadła mi do ziemi, to jest coś pięknego! Macie naprawdę talent, z każdym nowym przepisem jestem coraz bardziej w szoku :D Zdecydowanie muszę spróbować zrobić to cudo!
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że będziemy szokować dalej i nie osiągniemy limitu :P
UsuńGratuluję współpracy - Was torcik na pewno zasłużył na miejsce w magazynie.
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie i tak samo zapewne smakuje :) Jagodowy biszkopt, lody i krem musiały smakować magicznie :))
Cudny!
OdpowiedzUsuńgenialny! Jestem zachwycona. Wsiadam w pociąg i pędzę po kawałek :)
OdpowiedzUsuńHehe nawet pendolino by nie pomogło bo wyciągnięty przy kawie z dziadkami został rozkrojony w 2 minuty xD
UsuńTort wygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńaż żałuję że moja rodzinka nie lubi lodów w takiej formie
Oj to spróbuj jeszcze ich przekonać! My wręcz uwielbiamy :)
UsuńPrześliczny!I gratuluję kolejnego udanego udziału w gazecie ;)
OdpowiedzUsuńsmakowity:)
OdpowiedzUsuńŚliczny! Musi rozpływać się w ustach :)
OdpowiedzUsuńI na talerzu w takie upały wręcz w ekspresowym tempie :P
UsuńAle kusicie ! Tort obłędny :).
OdpowiedzUsuńAle piękny! Wczoraj był u mnie taki upał, że marzyłam o takim wspaniałym deserze jak ten :)
OdpowiedzUsuńOj taki torcik latem by się zjadło :)
OdpowiedzUsuńGratulacje :D Wasza kreatywność nie zna granic :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńWłaśnie obśliniłam monitor!
OdpowiedzUsuńja też xd
UsuńJeszcze nigdy nie jadłam tortu lodowego ;) Czadowy!
OdpowiedzUsuńMusisz to nadrobić! Latem bardzo lubimy takie desery robić :)
UsuńPo prostu cudowny :-)
OdpowiedzUsuńojejuuu ale bym zjadła:D
OdpowiedzUsuńCudny torcik :) z przyjemnością można zjeść kawałek w upalny dzień :)
OdpowiedzUsuńZa każdym razem zaskakujecie.... brakuje słów by to opisać... na prawdę. Cudo ♥ I gratuluję kolejnego sukcesu - zasłużyłyście. Cieszę się razem z Wami i jestem z Was dumna. Oby więcej takich sukcesów ♥
OdpowiedzUsuńPS Pandzia zawieszka przeslina ♥
Dziękujemy! Mamy nadzieję, że będzie więcej takich współprac :) :***
Usuńo jaaa... mistrzostwo :D
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje, prawdziwe mistrzostwo
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie. Pewnie tak samo smakuje. Ja jednak mam dwie lewe ręce do pieczenia (┳Д┳)
OdpowiedzUsuńCzasem warto zrobić chociaż część przepisu jak np. same lody :) Nie są trudne a wręcz przepyszne :D
UsuńWow! Narobiłyście mi ochoty na taki tort! Po prostu rewelacja. Dla mamy na prezent z okazji Dnia Matki niebawem chciałabym wyczarować coś podobnego.
OdpowiedzUsuńNaprawdę imponujący! A ten kolor... Jak zwykle - poezja :)
Pozdrawiam cieplutko :)
Mamusia się ucieszy :) Nasza też uwielbia jagody więc mogłybyśmy go powtórzyć gdyby nie dzielące kilometry w tym dniu :/
UsuńTorcik wygląda niebiańsko. Idealne orzeźwienie na gorący dzień:D
OdpowiedzUsuńon wygląda tak obłędnie, że u mnie nawet w niskiej temperaturze nie przetrwał by zbyt długo :)
OdpowiedzUsuńGratuluję publikacji. Jest w pełni zasłużona. Tort wygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńDziękujemy! Smakuje tak samo jak wygląda :D
UsuńCzuję się zaszczycona, że widziałam ten przepis jako pierwsza :-).
OdpowiedzUsuńPychota!
Haha tak to prawdziwy zaszczyt xD My dziękujemy za możliwość publikacji :)
UsuńJak dobrze, że mam zamrożone jagody :D Cały torcik to dla mnie za dużo zabawy (chyba nie mam takiej cierpliwości), ale inspiracja świetna!
OdpowiedzUsuńInspiruj się kochana jak uważasz za stosowne :P Jagody w zamrażarce koniecznie trzeba dobrze spożytkować :D
UsuńGratuluję serdecznie, wyróżnienie jak najbardziej zasłużone :)
OdpowiedzUsuńWygląda super! Jagodowy i to jeszcze lodowy tort to musi być coś pysznego! :)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie piękne!! Zazdroszczę talentu (oczywiście tak pozytywnie). Składniki idealnie trafiają w mój gust. Widziałam też zwycięskie batoniki ;) Gratulacje.
OdpowiedzUsuńRyż pewnie można zamienić na komosę:P Dziękujemy bardzo :*
UsuńNo padłam z zazdrości jak ten Wasz tort zobaczyłam! Mój żołądek jest ostatnio mocno wyposzczony po szpitalnym żarciu (fuj!) i jak widzę takie cudne foty, to aż ekran mam ochotę wylizać ze smakiem :P
OdpowiedzUsuńOj szpitalne jedzonko mi też nie przypadło (mocno) do gustu :P Dobrze, że rodzina mnie dokarmiała bo bym schudła nie 3 kg w ciągu 5 dni a z 10kg :P
UsuńPo prostu cudo <3
OdpowiedzUsuńWspółpraca w pełni zasłużona. Wasze przepisy to małe dzieła sztuki :)
OdpowiedzUsuńGratuluje dziewczyny, musze spróbować tego biszkoptu, zwykle ciasta z mąki ryżowej mi nie smakują, są zakalcowate, ale może ze skrobią będzie lepiej :)
OdpowiedzUsuńBiszkopt był bardzo pulchny i nieco kruchy bo miał sporo białek ale na pewno nie zakalcowaty :) Dziękujemy :)
UsuńJeśli smakuje choć w połowie tak dobrze jak wygląda to musi być obłędny :)
OdpowiedzUsuńW połowie to za mało powiedziane :) Został rozkrojony w dwie minuty bez możliwości dokładki co było dla wielu smutną prawdą :P
Usuń`jejku o tej porze siedzę i ślinię się do monitora. Toż to cudo
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie i chyba jeszcze lepiej musi smakować! :)
OdpowiedzUsuńPoproszę o 1 kawałek :) mniam
OdpowiedzUsuńraj!
OdpowiedzUsuńMożna użyć kaszy jaglanej zamiast ryżu?
OdpowiedzUsuńMożna ale kolor będzie inne i smak również. Ryż jaśminowy ma swój delikatny posmak, który najlepiej sprawuje się w lodach tego typu :)
Usuńkasze moge dać w tych samych proporcjach co ryż?
UsuńDaj ok 850ml napoju roślinnego na 160g kaszy jaglanej (wcześniej oczywiście pozbądź się jej goryczki), jeśli stwierdzisz, że napoju jest za mało to podlewaj kaszę w trakcie gotowania. Ważne aby nie była zbyt rzadka bo śmietanka ją dodatkowo rozrzedzi. Po zmiksowaniu ma wyjść gładki "luźny" budyń :)
Usuńgratuluję publikacji! WOW!
OdpowiedzUsuńcodziennyuzytek.pl
Ten torcik to dla mnie mistrzostwo świata! Wygląda tak obłędnie, że tego nie da się opisać <3
OdpowiedzUsuńdajcie mi kawałeczek:D
OdpowiedzUsuńjak pięknie ♥
OdpowiedzUsuńJak ja lubię te wasze zdrowe torty, zawsze wyglądają tak apetycznie, że mam ochotę rzucić się na ekran monitora, z nadzieją że może chociaż kawałek wypadnie ;)Gratuluję wyróżnienia i publikacji przepisu!
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że jak dorobimy się swojej małej cukierni to ludzie będą się rzucać tak na wystawy xD Dziękujemy :*
UsuńPrzecudowny☺☺
OdpowiedzUsuńjak zwykle wygląda bardzo smacznie, a jagody to ja po prostu uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJagody są swego rodzaju fenomenem w kręgu owoców. Naszym zdaniem same w sobie są kwaśne i bez wyrazu a jednak dodane do deseru zyskują na mocy wizualnej i smakowej :D
UsuńSzczęka mi opadła... Ten tort wygląda mega apetycznie i wcale nie dziwię się, że ktoś w końcu dostrzegł Wasz talent. Dziwię się, że jeszcze nie pokazywali Was w telewizji, ale myślę, że to kwestia czasu. Gratuluję i trzymam kciuki, żeby Wasze dzieła trafiały do coraz większej liczby odbiorców :)
OdpowiedzUsuńNiestety, z powodu paskudnego bólu stóp i codziennego jeżdżenia na rozmowy kwalifikacyjne nie znajdę już chwili, żeby wziąć udział w Waszym konkursie, ale dziękuję, że o mnie pamiętałyście i obiecuję, że następnym razem postaram się już być obecna, choć ostrzegam że talentu do deserów nie mam ;)
Ohohoho jeszcze by nas w tv brakowało xD Hehe ale DDTVN gdzieś tam z tyłu głowy nam chodzi xD Dziękujemy za miłe słowa, staramy się gromadzić naszych czytelników i przekonywać do zdrowych i ślicznych deserów :*
UsuńŻyczymy zdrówka żeby nóżki nie bolały no i szczęścia w rozmowach! :D
wygląda bajecznie
OdpowiedzUsuńjak zwykle piękny, a najważniejsze, że zawiera moje ulubione smaki !!
OdpowiedzUsuńTort jak zawsze wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńGratuluję publikacji ;)
Gratuluje publikacji ! :D Torcik lodowy wygląda obłędnie i na pewno zjadłabym go z podwójną dokładką ;) ;)
OdpowiedzUsuńGenialnie wygląda!
OdpowiedzUsuńGratuluję publikacji przepisu :) a torcik wygląda genialnie i chętnie bym się na niego skusiła. Muszę spróbować go zrobić ;)
OdpowiedzUsuńBardzo polecamy :) Naszym zdaniem trudny nie jest ale wieloetapowy więc trzeba mieć trochę cierpliwości :D
UsuńPrzepiękny :) Jak to tort, trzeba trochę się napracować, ale jak widać efekt świetny.
OdpowiedzUsuńnie było mnie u Was kilka dni a tu takie pyszności, bo to że wygląda bosko to chyba mówić nie trzeba...po prostu wielkie WOW!
OdpowiedzUsuńGenialny! dziwie się, że biszkopt jest fioletowy bo zawsze ciasta z owocami pieczone mają nieapetyczne kolory ale Wam to wszystko wyjdzie nawet bez barwników :) Sandra :))
OdpowiedzUsuńTo fakt, dlatego cytryna jest niezbędnym składnikiem :) Nie używamy żadnych gotowych barwników i ciągle dążymy o uzyskania świetnych naturalnych kolorów. Marzy nam się rainbow cake całkowicie naturalny ^^
UsuńPoproszę o kawałek :)
OdpowiedzUsuńWspaniały! Uwielbiam połączenie kokosa i jagód :)
OdpowiedzUsuńten torcik mnie woła ;*
OdpowiedzUsuńnie dośc że perfekcyjnie wygląda, to jeszcze przyciąga swoim kolorem :)
OdpowiedzUsuńgratuluję publikacji :)
Wygląda jak z bajki 😉
OdpowiedzUsuńWspaniały! Więcej Waszych przepisów powinno być w magazynach, takie piękności trzeba pokazywać! :D P.W.
OdpowiedzUsuńSuper wiosennie i lekko wygląda.
OdpowiedzUsuńObłęd w ciapki znaczy się w jagody :D na ten widok mowę odbiera! Pozdrawiam 💚
OdpowiedzUsuńWspaniały tort. Aż "ślinka cieknie" ;)
OdpowiedzUsuńCudowny!
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńO rany!
OdpowiedzUsuńTO nic że mnie troszkę gardło boli - ale JADŁABYM ! :)
Też tak reagujemy na lody mimo bólu gardła :P Podobno zimne okłady są najlepsze :D
UsuńTort podobno rozszedł się w kilka sekund :D Dobrze, że mi zostawiłyście kawałek bo był pyszny :)
OdpowiedzUsuńTen kawałek musiał od razu być schowany aby nikt go nie widział :P Dzięki :*
UsuńSzałowy, jak wszystko na tym blogu. GRATULACJE!
OdpowiedzUsuńAda