Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Masło orzechowe
,
Przetwory owocowe
,
Słodkie smarowidła
,
Wege
Konfitura z czarnej porzeczki z ksylitolem i masło orzechowe crunchy - cosdlazdrowia.pl
Kolejna recenzja masła orzechowego (i robimy przerwę na
kilka tygodni z recenzjami masełek 😉) ale w zacnym duecie! Dżem i masło orzechowe to bardzo znane
połączenie w Ameryce ale i u nas cieszy się sporą popularnością. Bardzo
polecamy ten mix smaków jednak aby było pysznie najważniejszy jest dobór
składników. Dobrej jakości masło orzechowe i przepyszna konfitura porzeczkowa
słodzona ksylitolem świetnie wpisuje się w nasze standardy 😋 Oba produkty
znajdziecie w sklepie cosdlazdrowia.pl 💚
bez certyfikatów |
Nazwa:
Konfitura z czarnej porzeczki z ksylitolem i masło orzechowe crunchy
Firma: Pięć
przemian i Vivio
Skład:
Konfitura:
czarna porzeczka, ksylitol 20%, sok z cytryny, pektyna (sus. żelująca), świeża
mięta, sól himalajska.
Masło
orzechowe: masło orzechowe 100%.
Masa netto: konfitura – 200g, masło – 900g
Wartości odżywcze:
Konfitura:
100g/ 153 kcal, tłuszcz – 1,2g,
węglowodany – 31,9g w tym cukry – 6,4g, w tym alk. wielowodorotlenowe – 20g, białko
– 1,1g, sól – 0,065g
Masło
orzechowe: 100g/ 609 kcal, tłuszcz – 46,1g w tym kwasy tłuszczowe nasycone
–6,10g, węglowodany – 19,2g w tym cukry – 6,2g, błonnik – 7,3g, białko – 25,7g,
sól – 0,04g
Sklep:
cosdlazdrowia.pl
Cena: masło-
25-27zł, konfitura- 9-10zł
Nasza opinia
Wygląd:
Dwa produkty różniące się wyglądem zewnętrznym jak i wewnętrznym, pozornie do
siebie nie pasujące a jednak smakowicie się uzupełniają. Masło orzechowe
zamknięte w mega plastikowym słoju ma apetyczny kolor oraz nasz ulubiony crunchy dodatek w postaci kawałków orzechów. Natomiast mały szklany słoiczek skrywa treściwą miazgę
owocową o bardzo intensywnym kolorze i kwaśnym owocowym zapachu.
Smak:
Masło
orzechowe posiada w sobie tą właśnie naturalną słodycz fistaszków a zarazem delikatną goryczkę
prażenia, takie połączenie lubimy najbardziej. Całość nie jest lejąca czy za bardzo zwarta
a wręcz idealnie wywarzona konsystencja dodaje przyjemności podczas jedzenia.
Dodatkowo element chrupiący ją potęguje i koniec końców jesteśmy w orzechowym
niebie :D
Konfitura
porzeczkowa tak jak wspomniałyśmy jest treściwa. Nie znajdziemy tu owocowej
galaretki między owocami tylko moc porzeczek. Ksylitol nadaje delikatnej słodyczy,
więc kwaśne porzeczki grają tutaj pierwszoplanową rolę. Cukier brzozowy
posiada także taki smaczek „odświeżenia”, więc wraz z dodatkiem mięty
wykańczają całą serie wrażeń.
Podsumowanie: Oba jakże odmienne produkty stanowią niecodzienne połączenie
śniadaniowe lub deserowe. Świetnie smakuje na kanapce, waflach, naleśnikach czy
herbatnikach. Pamiętajcie, że oba składniki muszą oddzielnie być smaczne i
dobrej jakości aby razem stanowić obłędną całość. Polecamy to zacne masełko i
konfiturę z ksylitolem :)
Ciasto szpinakowe z masłem orzechowym |
Ocena: 6
pand
Masło orzechowe wygląda fajnie, a skład zachęca :)
OdpowiedzUsuńkocham to połączenie:)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś zrobić jakieś większe zakupy w takim internetowym sklepie ze zdrową żywnością.
OdpowiedzUsuńPolecamy ten sklep i oprócz tych produktów warto kupić mąki np. migdałową i kokosową, bardzo dobrej jakości orzechy i olej kokosowy ;)
UsuńOj zjadłabym :P. Nie wiem, czy w połączeniu ( nigdy nie próbowałam ), ale osobno bym się zajadała :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz nadrobić te braki :D
UsuńAle bym zjadła takiej konfiturki mmm, skład ma extra, masełkiem oczywiście zajadam się już od dawna :D
OdpowiedzUsuńJeśli masło orzechowe ma 100% to już wiem, że będzie mi smakować :)
OdpowiedzUsuńSuper, że w konfiturze owoce są w całości, a nie taka miazga :D Uwielbiam połączenie masła orzechowego i kwaśnego dżemu (z dozą słodyczy) - właśnie najlepiej pasuje czarna porzeczka lub wiśnia. Pycha :D Ślinka leci.
OdpowiedzUsuńOprócz konfitur truskawkowych to właśnie czarna porzeczka jest również naszym faworytem. Jej kwaśne nuty świetnie równoważą inne smaki no i w połączeniu z tłustym masłem orzechowym ta kwaśność sprawdza się idealnie :)
UsuńTego krakersiorka z masłem orzechowym to bym sobie dzisiaj w to leniwe popołudnie z chęcią wsunęła :)
OdpowiedzUsuńA konfiturek z czarnej porzeczki nie kupuję, bo mama robi i mam zapasy. Bardzo lubię!
Pozdrawiam ciepło :)
Na konfiturę z czarnej porzeczki mam uczulenie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię połączenie masła orzechowego z dżemem porzeczkowym :)
OdpowiedzUsuńTego masła nie jadłam, ale domyślam się, że było pyszne - zwłaszcza na tym cieście szpinakowym :)
Ale pychotka!To masło orzechowe wyglada tak apetycznie...
OdpowiedzUsuńLubię takie połączenie :)
OdpowiedzUsuńFajny dżem z porzeczek i jeżyn ma w swojej ofercie Łowicz - jest on słodzony sokiem z jabłka. W kuchni ostatnio testujemy też wodę z naszego filtra na ujęciu wody pod zlewem - i coraz bardziej jesteśmy przekonani, że to była dobra inwestycja.
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńTo masło zjadłabym błyskawicznie ♥ Akurat kończy mi się mój zapas, więc z przyjemnością zaopiekowałabym się takim pudełeczkiem :D
OdpowiedzUsuńTo takie 900g by Cię uszczęśliwiło <3 U nas zniknęło bardzo szybko, bo wszystkim domownikom nagle zasmakowało masło orzechowe xD
UsuńRaj na ziemi :D Pewnie zjadłabym sama w 2 tygodnie :D
UsuńWcale mnie nie dziwi, że raptem w Waszej rodzinie wszystkim posmakowało :D
Lubię i jedno i drugie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda to masło orzechowe :)
OdpowiedzUsuńZa konfiturami nie przepadam, ale za masłem orzechowym zdecydowanie :)
OdpowiedzUsuńKurcze, uwielbiam crunchy jako dodatek w różnych przekąskach, więc to masło orzechowe to po prostu spełnienie kulinarnych marzeń xD A porzeczki lubię, więc na konfiturę również bym się z chęcią skusiła <3
OdpowiedzUsuńSakurakotoo ❀ ❀ ❀
Też lubimy gdy coś chrupie, jesteśmy nałogowymi chrupożercami xD Skoro lubisz obie rzeczy (mamy nadzieję, że już jadłaś masło orzechowe :P) to musisz je teraz połączyć :P
UsuńUwielbiam połączenie masła orzechowego z dżemem, najlepiej truskawkowym, pycha! A tego masła chętnie bym spróbowała, podobnie jak konfitury :)
OdpowiedzUsuńTruskawkowe dżemy są u nas na równi z porzeczkowymi, jednak do tłuściutkiego masełka najbardziej pasują nam kwaśne smaki :D Kanapki z dżemem truskawkowym najbardziej lubimy popijać kakaŁEM xD
UsuńNigdy nie próbowałam takiego połączenia :D
OdpowiedzUsuńKocham konfitury z czarnej porzeczki! A Wasze ciasto szpinakowe z masłem orzechowym prezentuje się obłędnie! <3
OdpowiedzUsuńTaka konfiture z przyjemnością bym nabyła. Jeszcze slodzona ksylitolem, to wersja przyjazna zdrowiu 😊❤
OdpowiedzUsuńTa konfitura wydaje się idealna! Tylko wzięłabym inny smak :)
OdpowiedzUsuńGdzie wy znajdujecie takie produkty, gdybym nie czytał waszego bloga to nawet nie wiedziałbym o takiej dobrej i zdrowej żywności.
OdpowiedzUsuńWłaśnie po to jesteśmy żebyście nie musieli (czytelnicy) specjalnie szukać takich nowinek i sklepów bo my wam je prezentujemy :D
UsuńMasło wygląda cudnie - podoba mi się jego konsystencja. Konfitura ciekawa, ale wolę swojej roboty i praktycznie nie kupuję gotowców :)
OdpowiedzUsuńNasze domowe dżemy, konfitury i powidła już się skończyły :( Teraz już tylko czekamy na świeże owocki a na razie posiłkujemy się takimi zacnymi gotowcami :D
UsuńOba produkty super, ale ja bym zgarnął z wielką chęcią to szpinakowe ciacho, wygląda mega! Pozdrawiam majowo i zapraszam do swoich kącików, w tym do dyskusji pod moim ostatnim postem! :)
OdpowiedzUsuńkonfitura i masło orzechowe=pyszna para. Mam ochotę na taką kanapkę:)
OdpowiedzUsuńJak to możliwe że jeszcze nie jadłam masła orzechowego w takim połączeniu? Koniecznie muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
To wręcz szokujące! Musisz w takim razie nadrobić zaległości w tej kwestii :P
UsuńŚlinka cieknie
OdpowiedzUsuńMniom mniom! To masełko musi by pyszne, dżemor zresztą też! Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńo mamo, to musi być pyszne! <3
OdpowiedzUsuńSandicious
Pycha, ale bym zjadła. Połączenie konfitury i masła orzechowego wydaje się być genialne.
OdpowiedzUsuńSame pyszności ☺
OdpowiedzUsuńmasło orzechowe wyjadam łyżkami :D pyszne połączenie
OdpowiedzUsuńPięknie to wszystko wygląda, i ta maksymalna liczba pand!!
OdpowiedzUsuńOpakowanie masła orzechowego skojarzyło mi się z lekarstwem ;D Tę idealną konsystencję masła widać na zdjęciach :) Konfitura z czarnej porzeczki przypomina mi za to babciną konfiturę, co jeszcze bardziej zachęca do sięgnięcia po słoiczek ;)
OdpowiedzUsuńMożna przyjąć, że masło orzechowe to takie lekarstwo na słabe samopoczucie :P W połączeniu z taką konfiturą to jest już maksymalna dawka szczęścia :D
Usuńlubię to i to
OdpowiedzUsuńja będę się rozglądać za tą konfiturą, cenię sobie tą firmę. A słodzona ksylitolem to ideał dla mnie czarne porzeczki i ksylitol to wszystko czego oczekiwałabym po produkcie:)
OdpowiedzUsuńPS. Z tym znikaniem na parę tygodni żartujecie, prawda?
My pierwszy raz mamy produkt tej firmy i nas nie zawiódł :)
UsuńTzn. źle się chyba wyraziłyśmy. Chodziło o przerwę z recenzjami masła orzechowego bo ostatnio było ich za dużo :P Ale miła jest taka reakcja ^^ Mamy nadzieję, że mimo wielu obowiązków i zbliżającej się obrony nie będziemy musiały zostawiać bloga.
To połączenie jest takie pyszne! Uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńJaka przerwa? :( co to znaczy?
OdpowiedzUsuńOki źle się wyraziłyśmy xD Chodziło o przerwę z recenzjami masła orzechowego bo ostatnio było ich za dużo :P Ale miła jest taka reakcja ^^ Mamy nadzieję, że mimo wielu obowiązków i zbliżającej się obrony nie będziemy musiały zostawiać bloga.
UsuńKonfitury z chęcią bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńOch, jak ja nie lubię kwaśnych rzeczy:P
OdpowiedzUsuńSuper połączenie smaków, konfiturę muszę kupić, bo niezbyt często można znaleźć produkt z ksylitolem :)
OdpowiedzUsuńTo fakt, więc stwierdziłyśmy, że musi pojawić się jej recenzja :D
UsuńKonfitura i masła orzechowe to świetne połączenie. Uwielbiam :).
OdpowiedzUsuńzatem z chęcią ich spróbuje :)
OdpowiedzUsuńLubię produkty Pięciu przemian. Znam ten dżemik i bardzo go lubię. Ostatnio gościł u mnie na naleśnikach :D
OdpowiedzUsuńOstatnio nas zainteresowały migdały w ksylitolu i cynamonie z Pięciu przemian :) Może kiedyś kupimy :D
UsuńChyba jestem jedną z nielicznych osób, które nie jadły połączenia masła orzechowego z dżemem. Czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńO tak, czas! Polecam - pyszność.
UsuńTo masło orzechowe przypomina mi takie jedno z Kuchni Świata. Kusicie, moje drogie. *-* Teraz mam ochotę zejść na dół i zrobić kanapkę z masłem orzechowym i dżemem mimo późnej pory.
Jeśli chodzi o pastę orzechową z KŚ to też z dżemorem smakowała wybornie ;P Jednak to masełko ma w sobie jeszcze chrupiący element, więc jeszcze bardziej do nas przemawia :D Przynajmniej masz wieczorami opory przed schodzeniem do kuchni a my mamy lodówkę w tym samym pomieszczeniu... wieczory na blogach kulinarnych bywają mega trudne xD
Usuńto masło bym zjadła od razu xd
OdpowiedzUsuńOj konfitura wygląda rewelacyjnie - muszę powiedzieć mojej mamie żeby mi taką zrobiła w tym roku ! :)
OdpowiedzUsuńCiasto szpinakowe wygląda oczywiście rewelacyjnie!
Tak mi narobiłyście smaka na to masło orzechowe, że sobie zamówiłam ;) Z dżem nie jadłam, mam w piwnicy domowy dżemik porzeczkowy to dziś spróbuję :)
OdpowiedzUsuńDobra decyzja ^^ Życzymy smacznego! :D
UsuńMasło orzechowe crunchy to moje ulubione, te chrupiące orzechy mmmniam :D A połączenie konfitury z masłem orzechowym jest najlepsze :D
OdpowiedzUsuńo kurczę, ciasta szpinakowego jeszcze nigdy nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńSkłady są idealne! A połączenie obu też ciekawe ;)
OdpowiedzUsuńCzytała, że nie da się zrobić dżemu na ksylitolu bo się szybciej psują ale jak widać to nie prawda. Chyba musze spróbować i kupić taki słoiczek ale razem z masłem oczywiście. Sandra :))
OdpowiedzUsuńMy robimy takie konfitury i jeszcze żadne nam się nie popsuły ale trzymamy je w bardzo chłodnym miejscu :) Konfitura z tym masłem to wręcz nieodłączna para :D
UsuńRobicie je na gotowych żelujących proszkach czy żelatynie? Chce zrobić jakieś zdrowsze dżemy niż zazwyczaj :)
UsuńRobimy dżemiki na agarze. Proporcje to 0,5-1 łyżeczki na 500g owoców. Owoce trzeba podgrzać w garnuszku aby puściły sok i zmiękły, agar namoczyć w odrobinie wody i wlać do owoców. Wymieszać i gotować 3 minutki. Ilość agaru zależy od konsystencji jaką chcesz uzyskać i jakości agaru, więc można po zagotowaniu kilka łyżek dżemu wlać na spodek i włożyć do lodówki, za kilka minut wiesz czy taka konsystencja Ci odpowiada. Jeśli nie pasteryzujesz to wlej gotujący się dżem do słoików, szybko zakręć i postaw do góry dnem. Jeśli pasteryzujesz możesz wlewać mniej gorący dżemik :D
UsuńAha a jeśli chodzi o konfitury (czyli takie skondensowane dżemy, które nie mają dużo soku) to agaru można dać jeszcze mniej żeby nie wyszła galareta ;)
UsuńDziękuje jeszcze nie robiłam tak dżemu a wydaje się bardzo proste. Na pewno spróbuje zrobić jak będzie sezon na truskawki :) Sandra :))
UsuńNiestety kwaśna konfitura odpada, ale smacznym masłem typu crunchy mogłabym się poczęstować. Kiedyś tam... ;)
OdpowiedzUsuńkocham konfitury ;*
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuń