Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
,
Wege
Kakaowe ciasto z orzechami, solonym popcornem i kokosowym karmelem (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegańskie)
Co powiecie na wypiek pozornie wyglądający na cukrową rozpustę? Pozornie, ponieważ jest to wegańskie ciasto całkowicie legalne zrobione z bezglutenowych mąk, które ukrywa w sobie masło arachidowe oraz moc dobrej jakości orzechów skąpanych w karmelu na śmietance kokosowej. Ciekawym dodatkiem jest domowy popcorn a całość wieńczy pyszna polewa kakaowa. Jak widzicie pandy w tych klimatach czują się znakomicie! 🐼💙Wiele istotnych składników znajdziecie w sklepie cosdlazdrowia.pl 😊
Składniki:
Wegańskie ciasto kakaowe (śr: 18cm)
-95g mąki
ryżowej
-95g mąki
gryczanej
-45g kakao
-100g miękkiego oleju
kokosowego
-90g
ksylitolu
-2 łyżki
mielonego lnu + 9 łyżek wody
-250ml
napoju roślinnego
-1 spora
łyżka śmietanki kokosowej (stałej części z mleka kokosowego)
- ½ łyżeczki
proszku do pieczenia na kamieniu winnym
- ½ łyżeczki
sody oczyszczonej
Nadzienie orzechowo-popcornowe
-orzechy
brazylijskie Vivio
-kukurydza
do popcornu (bez soli i tłuszczu) + olej kokosowy rafinowany Vivio + odrobina soli
Karmel kokosowy
-150g gęstej
części z mleka kokosowego (śmietanka)
-5-7
łyżeczek cukru kokosowego
Polewa kakaowa
-3 pełne
łyżki oleju kokosowego nierafinowanego Vivio
-3-4 łyżki kakao
-ksylitol
WEGAŃSKIE CIASTO KAKAOWE
Len wymieszać
z wodą i zostawić na 5 minut. Mąki, kakao,
proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Olej
kokosowy i ksylitol wymieszać w osobnej misce. Do oleju z
ksylitolem dodać lnianą mieszankę i ubić na średnich obrotach miksera przez
chwilę. Dodać suche składniki, napój roślinny i śmietankę, całość dobrze
wymieszać. Ciasto ma być gęste ale nie suche. Do wyłożonej na dnie papierem do
pieczenia tortownicy wyłożyć gęste ciasto i tak uformować aby na środku
stworzyć spore wgłębienie a brzegi były do końca pokryte. Piec w 180’C ok 30
minut (sprawdzić patyczkiem czy jest w środku dopieczone). Po wystudzeniu łyżką
wydrążyć ze środka nadmiar ciasta (i zjeść :).
KARMEL KOKOSOWY
Śmietankę
kokosową zagotować w garnuszku, dodać cukier kokosowy (może być też np. trzcinowy
ale musi być brązowy) i gotować na małym ogniu kilkanaście minut do częściowego
zredukowania. Pozostawić do wystudzenia ale nie całkowitego stężenia karmelu.
POLEWA KAKAOWA
Olej
rozpuścić w garnuszku, dodać kakao i odpowiednią ilość ksylitolu lub innego
słodu. Całość wymieszać do połączenia ale nie zagotowywać. Polewę ostudzić i
poczekać aż lekko stężeje kładąc ją do lodówki.
NADZIENIE ORZECHOWO-POPCORNOWE
Do garnka
wlać olej kokosowy 0,5-1 cm warstwę, podgrzać i wsypać kukurydzę (tak aby
ziarenka były całe pokryte olejem. Trzymać na ogniu pod przykryciem do momentu
wystrzelenia wszystkich ziarenek popcornu. Wysypać go na sito, wybrać spalone
ziarenka i odrobinę posolić. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z
dowolną ilością popcornu (tak aby mieszanka wystarczyła do wypełnienia ciasta).
Orzechy i popcorn wymieszać wraz z wystudzonym karmelem kokosowym (nie trzeba
dodawać całego).
Ciasto
kakaowe wyłożyć na dnie sporą warstwą masła orzechowego, następnie wypełnić je
nadzieniem i lekko ubić. Dookoła polać ciasto polewą kakaową, udekorować górę
resztką popcornu i całymi orzechami i znów polać strużkami polewy. Poczekać
kilka minut w chłodnym miejscu aby karmel związał nadzienie i zajadać :)
Ciasto z popcornem? Wow! Tego jeszcze nie było. Super pomysł. Nie dość, że wygląda przepięknie to jeszcze jest naprawdę ciekawe. Nie jestem jakąś wielką fanką popcornu, ale w takiej odsłonie bym nie odmówiła.
OdpowiedzUsuńZ wielką chęcią bym spróbowała!
Pozdrawiam ciepło :)
Popcornu nie jadłyśmy od lat, zawsze kojarzył nam się ze słoną i tłustą przekąską. Dlatego jak zobaczyłyśmy kukurydze na popcorn bez dodatków to wiedziałyśmy, że musimy ją wypróbować :) z orzechami smakuje wyśmienicie a dodatek karmelu to po prostu coś pięknego ^^
Usuńto nadzienie musi być boskie, ach, jadłabym po prostu łyżkami :)
OdpowiedzUsuńRobiłam ciasto wegańskie niedawno,ale mówiąc szczerze szału nie było - ja chyba wolę jednak z jajkiem i mlekiem takie ciasta typu biszkopt Nikt jeść nie chciał, pół poszło do śmieci:). Także krem bym brała w ciemno,ale ciasto na razie sobie daruję wegańskie ;)
Ale całość wygląda rewelacyjnie :)
Z ciastami wegańskimi też miałyśmy kilka nieudanych epizodów, dlatego nie ma ich zbyt wiele na blogu bo nie wszystkie nadawały się do publikacji :P Fakt, że to ciacho tutaj jest oznacza, że jest godne polecenia. Pierwszy raz wege ciasto wyszło nam tak pulchne i w środku nie było zbitą glinką. Na pewno powstanie jeszcze jakiś tort na jego bazie, więc mamy nadzieję, że Ciebie i innych do niego przekonamy ;)
UsuńNie lubię Was! Jak możecie wrzucać w Internety tak fantastyczne słodkości? Znęcacie się nad społeczeństwem po prostu i tyle! ;) :P
OdpowiedzUsuńJak widzę dodatek solonego popcornu do słodyczy to moje ślinianki zaczynają wariować! Ciasto wygląda bosko!!!
Pand nie da się nie lubić, je trzeba tylko kochać <3
UsuńWłaśnie ta nuta soli jest tutaj tą kropeczką nad "i", której nie warto pomijać :D
Ale słodkie pandy!
OdpowiedzUsuńO ja, ale bogate wnętrze :)
OdpowiedzUsuńBrakuje mi słów by to opisać.... odpłynęłam ♥ Kolejne cukiernicze arcydzieło ♥ Te ciacho, ten środek...... chce... Teraz ♥ :D
OdpowiedzUsuńW sumie to po zjedzeniu brakuje słów aby opisać to ciacho bo ma w sobie tyle składników, że prowadzi do rozkosznego obłędu :D Pewnie byłoby dla Ciebie nieco za słodkie ale z kubkiem gorzkiej herbaty czy kawy dałabyś radę :P
UsuńNie kuście mnie... nie ładnie tak kusić!!! Ja się pytam kiedy zaczniecie je sprzedawać???? Albo zrobię Wam niespodziewaną wizytę, tylko wcześniej upewnię się, że jesteście w domu :D
UsuńZa słodkie? E tam.. Nawet zasłodzenie jest czasem wskazane :D Poza tym tak jak wspominacie jest gorzka herbata a gdyby nawet ona nie pomogła, to obsypałabym je dodatkową porcją kakao albo zagryzała/popijała takim kakao :D Byłoby dobrze :D
I tak marzy mi się kawałek :D
Mamy nadzieję, że kiedyś będziemy mieć okazję do sprzedaży :) Lepiej nas uprzedź to się przygotujemy na wizytę i będzie mnóstwo takich słodkości :P
UsuńMy też z dobrą gorzką herbatką uczciłyśmy ten wypiek i zdecydowanie to dobre połączenie :)
Tyle bogactwa w jednym wypieku, wygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńNawet robiąc taki tort samemu można zapomnieć, co się ukryło w środku :P
... jezuu ... coś pieknego :D
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie ;D Ale bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuńIstna rozpusta *o* Orzechy, kakao i kokos = dostaję ślinotoku.
OdpowiedzUsuńChyba miałabym problem, jak to zjeść, natomiast połączenie smaków rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńWbrew pozorom nie jest trudne do zjedzenia :) Gdy karmel zgęstnieje całość kroi się całkiem dobrze. Połączenie smaków obłędne :D
UsuńFaktycznie wygląda na cukrową rozpustę - a jednak jak się zagłębisz w treść, to oprócz fantastycznego orzechowego środka znajdziesz mnóstwo zdrowych składników! :D Cudowne połączenie smaków! A wylegujące się na wierzchu ciacha pandy - boskie! :):D
OdpowiedzUsuńI o to chodzi :D Głównie zależy nam na dzieciach, które można w dobrej sprawie "oszukać". Myślą, że jedzą coś niezdrowego a tu jednak trochę witamin i minerałów się im dostarczy :)
UsuńWidząc takie cuda można dostać ślinotoku *.* Zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńZawsze jestem zachwycona, że takie pyszności można wyczarować z samych zdrowych i wartościowych składników :D
Można i mamy nadzieję, że pomagamy to udowodnić na wiele sposobów :D :*
UsuńTort marzeń! <3
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com ;)
Cudeńko ☺
UsuńWow, przyznam szczerze że to ciasto bardzo mnie zainteresowało - po pierwsze, przez wzgląd na popcorn - nigdy nie widziałam go użytego w cieście, po drugie na kokosowy karmel - nie wiedziałam nawet, że coś takiego istnieje hahahaha :D
OdpowiedzUsuńSakurakotoo ❀ ❀ ❀
Wiele razy widziałyśmy popcorn w tortach na zagranicznych stronach. Jednak nam zależało aby nawet on był w tej zdrowszej wersji :) Kokosowy karmel jest tak samo pyszny jak tradycyjny mimo, że smakowo nieco się różni a jest bardzo prosty w przygotowaniu :)
UsuńWyjątkowo zaskakujące i ciekawe ciasto. Tym razem jeszcze bardziej mnie zaskoczyłyście :D
OdpowiedzUsuńSuper nadziane! Chyba od nadzienia bym zaczeła ;D
OdpowiedzUsuńKusicie zawsze tymi zdjęciami przekrojowymi :D
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :) Oj zjadłabym kawałek takiego ciasta :) Ten karmel kokosowy - brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńsuper połączenie! :) solony karmel i do tego popcorn, po prostu bajka :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńTo ciacho wygląda tak apetycznie, że trudno mi się powstrzymać! :) Ładniejsze niż niejeden facet ;P
OdpowiedzUsuńJak już ładniejszy niż niejeden facet to mogłybyśmy sprzedawać go w ramach walentynek dla singielek :D haha sądzimy, że niektóre panie wolałyby tak te święto obchodzić xD
UsuńWidać że było dobre ;) Pandki najedzone, leżą i odpoczywają ^_^ ;p
OdpowiedzUsuńTo taka nasza miniaturowa wersja :D Same tak leżałyśmy po zjedzeniu ciasta xD
UsuńO jeny! Wy to jak zrobicie ciacho to nie ma mocnych :D
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie ! i do tego zdrowe :). Uwielbiam takie wypieki :).
OdpowiedzUsuńDziewczyny napisałayście, że robicie sobie małą przerwę, więc do Was nie zaglądałam -:) a tu takie rarytasy zrobiłyście, pysznie ten torcik wygląda :)))
OdpowiedzUsuńZ tą przerwą to tak się mało precyzyjnie wyraziłyśmy :P Mimo natłoku zajęć raczej nie planujemy je robić ;) Zapraszamy w nasze skromne progi ;)
UsuńTeż tak myślałam! Dobrze, że jednak nie. Sandra :))
Usuńwygląda przepięknie wow :P chętnie bym takie zjadła ;P
OdpowiedzUsuńTen środek tak bardzo wywołuje u mnie ślinotok :D POEZJA! Czekam az otworzycie cukiernię ;)
OdpowiedzUsuńcukiernicze arcydzieło:D
OdpowiedzUsuńNie mogę się napatrzeć. Coś niesamowitego :)
OdpowiedzUsuńAle cudo!
OdpowiedzUsuńUwielbiam Wasze pomysły na ciasta, a wykonanie jak zawsze powoduje, że robię się głodna :)
OdpowiedzUsuńWasze torty zawsze wyglądają obłędnie! Połączenie karmeli z popcornem to dla mnie smak zagadka i chętnie bym ją rozwiązała ;)
OdpowiedzUsuńTakie zagadki warto rozwiązywać ;) Zawsze to nowe smakowe doświadczenie :D Dziękujemy :*
Usuńjakie niesamowite;D
OdpowiedzUsuńmmm jaki torcik ;*
OdpowiedzUsuńBardzo kuszące ciasto, fajny pomysł na karmel kokosowy, mam jeszcze cukier kokosowy, więc na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, a nadzienie popcornowe to czysta finezja. Wygląda bajecznie! <3
OdpowiedzUsuńCiasto z popcornem, tego jeszcze nie widziałam :o Bardzo kuszące, jeśli smakuje jak wygląda, to musi być obłędne <3
OdpowiedzUsuńMy już kilka razy widziałyśmy desery z popcornem na zagranicznych blogach, więc tylko szukałyśmy godnego zestawienia do niego. Dobrej jakości orzechy, karmel i popcorn to idealne połączenie :)
Usuńz chęcią oddałabym się takiej rozpuście :)
OdpowiedzUsuńPopcorn i ciasto ? to dla mnie nowość, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńUwielbiam przełamanie słodyczy słonym smakiem. ;]
OdpowiedzUsuńZrobiłam się głodna.
wygląda obłędnie . popcorn mnie zdziwił ale... kusi
OdpowiedzUsuńO RANY tyle tylko napiszę ..... ;)
OdpowiedzUsuńPrześliczne te PANDY :)
OdpowiedzUsuńWow, ile bym dała żeby spróbować tego ciasta! Ja akurat mem dwie lewe ręce do ciast, ale wygląda naprawdę obłędnie, a do tego ze świetnym składem bez mąki pszennej :)
OdpowiedzUsuńUbóstwiam orzechowe nadzienia, widzę tu połączenie moich ulubionych orzeszków! :)
OdpowiedzUsuńOrzeszki robią tutaj dużą robotę, popcorn fajnie wygląda ale to własnie dobrej jakości, różnego rodzaju orzechy nadają smaku :)
UsuńBardzo kuszące ciasto, wygląda tak apetycznie a wartości środa po prostu wymiata. Na jednym kawałku z pewnością by się nie skończyło.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na torcik dla dziecka. Środek- totalne zaskoczenie :)
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszne, nie jadłam nigdy ciasta z popcornem :)
OdpowiedzUsuńCiasto... marzenie! Te orzechy... mniam!!! Cieszcie się, że nie wiem gdzie mieszkacie ;-))
OdpowiedzUsuńAdres, pod którym wypiekamy ciasta jest głęboką tajemnicą :P Dlatego polecamy wykonać je samemu :D Dziękujemy :*
UsuńAleż cudo, obok takiego ciasta nie da się przejść obojętnie! Popcorn daje tutaj efekt wielkiego WOW przynajmniej jak dla mnie, uwielbiam tego typu mieszanki, moja ulubiona to lody karmelowe wymieszane z popcornem, w sumie zawsze myślałam że to trochę dziwne, ale widzę że wcale nie ;)
OdpowiedzUsuńLody karmelowe z popcornem?! Chcemy!!! xD Dziękujemy :*
UsuńOjoj ale cudowne ciacho :-) zjadłabym z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńO ja! Pandy dałyście czadu z tym ciachem! Wspaniałe <3
OdpowiedzUsuńAle fantastyczne ciasto, na pewno wypróbuję kokosowy karmel :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie pomyślałabym o połączeniu popcornu z ciastem. Dosyć nietypowe połączenie, ale wydaję mi się, że warte wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńOrzechy uwielbiam, więc cały środek do mnie przemawia ^^
Jak zwykle - świetne zdjęcia, pomysłowe ^^
Pozdrawiam:)
Ten środek to najciekawsza sprawa gdy jeszcze ciasto nie jest rozkrojone :D
UsuńDla wielbicieli orzechów takie połączenie różnych ich rodzajów to po prostu raj na ziemi ^^ Dziękujemy :*
ALE OBŁĘD I DO TEGO TA UROCZA PANDA NA WIERZCHU
OdpowiedzUsuńpatrząc na pierwsze zdjęcie, pomyślałam ale piękne klasyczne ciasto kakaowe, ale nie, u Was nie może być klasycznie ;) wspaniałe ciacho!
OdpowiedzUsuńciasto z popcornem - ciekawe:)
OdpowiedzUsuńWow ale robicie smaka, ciasto wygląda obłędnie. Właśnie przeglądam Wasze przepisy bo szukam jakiegoś ciekawego pomysłu na tort urodzinowy dla synka. Może polecacie coś szczególnego?
OdpowiedzUsuńHmmm trudno powiedzieć co polecamy szczególnie ;) Wszystko zależy od tego co syn lubi najbardziej, co może jeść, czego nie i ile ma lat. Jakiekolwiek ciasto wybierzesz możesz napisać do nas maila (monishka1@o2.pl) i zadać tyle pytań ile będziesz miała :D
Usuńwasza pezencja jest niesamowita ! to tak zajebiście wygląda że zjadam to wzrokiem :D!
OdpowiedzUsuńto powinno byc karane bo mm teraz ochotę na te wszytskie smakołyki haha
Nie mamy nic na swoją obronę ;) Proszę nas ukarać, najlepiej pozbawiając wolności na kilka miesięcy zamknięte w kuchni ;P
UsuńA to ci pyszna niespodzianka w środku :)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda obłędnie! <3
OdpowiedzUsuńWygląda tak apetycznie że aż ślinka cieknie hehe.. :)
OdpowiedzUsuńz wierchu wygląda jak milion dolarów, a co dopiero po przekrojeniu! :)
OdpowiedzUsuńNasz kolega powiedziałby, że skoro z zewnątrz prezentuje się jak milion to w środku wygląda jak pierdylion dolarów xD
UsuńZużyłyście wszystkie opakowania orzechów z przepisu? Ile ich mniej więcej potrzeba?
OdpowiedzUsuńO nieee ;) Wbrew pozorom zużyłyśmy chyba niecałe 1/2 opakowań (resztę zeżarli na sucho domownicy jakby im było mało :P). Wszystko zależy od tego ile popcornu dasz ale w cieście o tej średnicy aż tak dużo się nie mieści jak się wydaje :) Sądzimy, że 200g to będzie ok ;)
UsuńSWIETNE połączenia smakowe - wyglada to bardzo kusząco
OdpowiedzUsuńPrawda, że rozpusta w zdrowszym wydaniu. Ślinka leci i nie wiem czy bardziej jak patrzę na środek czy na tą polewę. Wydaje się trudne w przekrojeniu, jak ja robiłam karmel to tak mocno zastygł, że zrobiły się twarde karmelki :) Sandra :))
OdpowiedzUsuńKarmel kokosowy tym się różni, że nie jest to topiony cukier, który w ten sposób twardnieje :) Jest łatwiejszy w przygotowaniu bo wystarczy gotować śmietankę z cukrem kokosowym lub trzcinowym bo taki nada my brązowy kolor a gęstnieje ze względu na odparowanie wody ze śmietanki. Pozostawiony w lodówce w słoiczku robi się bardzo zwarty krem ale miękki jak masło. Bardzo polecamy :D
UsuńZnów jak Wy to piszecie to wydaje się to banalnie proste :) kolejna sprawa do wykonania tylko muszę zaopatrzyć się w orzechy i masło orzechowe :) Sandra :))
UsuńWasze ciasto ma genialne wnętrze! Popcorn uwielbiam, wieć z chęcią zjadłabym go w taki bogatym wydaniu:D
OdpowiedzUsuńBardzo zdrowo i mega czekoladowo-orzechowo ;). Uwielbiam Wasze pomysły i świetne zdjęcia ;).
OdpowiedzUsuńAbsolutna pychota! :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa rozkosz dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy:)
to się nazywa 'food porn' :D genialne !
OdpowiedzUsuńDla mnie - rewelacja, i ten popcorn :D
OdpowiedzUsuńWiecie ile ja mam w "kolejce" ciast do upieczenia!!! A tu Wasza propozycja zrujnowała moją listę, serce mówi temu ciastu TAK!
OdpowiedzUsuńO rajciu jak by kto takie ciacho dostarczył teraz podczas remontu do kawki to była bym wniebowzięta
OdpowiedzUsuńO jacie, ale rozpusta <3 Boskie!
OdpowiedzUsuńWielkie wow! Jestem pod ogromnym wrażeniem ilości pracy, którą wkładacie w swój blog. Ciasto wygląda wręcz obłędnie.
OdpowiedzUsuńAle pyszności - ja choć sobie dziś popcorn zrobię :) Taka namiastka...
OdpowiedzUsuń