Kakaowy tort z marchewką (bez glutenu, cukru białego, laktozy)

Kochani to już 4 numer internetowego magazynu "Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety"! Tym razem jest to wydanie w świątecznym klimacie!🐣 Znajdziecie w nim jak zwykle mnóstwo ciekawych przepisów, wywiady i ciekawostki oraz KONKURS, oczywiście wszystko związane ze słodkim życiem bez cukru 😊 Naszą propozycją jest nieco inaczej skonstruowany torcik z niespodzianką! Wyjątkowo panda musiała ustąpić zajączkowi 🐼 🐰







Składniki:

Kakaowy biszkopt (śr:18cm)
-4 duże jajka
-40g mąki gryczanej
-25g skrobi z tapioki/kukurydzianej
-35g gorzkiego kakao
-8 łyżek ksylitolu
-3 łyżki oleju kokosowego (płynny w temp. pokojowej)

Jaglane marchewki
-65g kaszy jaglanej + ¾ szkl. wody
-1 małe pomarańcze
-1 średnia marchewka
-2-3 łyżki ksylitolu

Polewa daktylowa
-80g daktyli
-3 łyżki gorzkiego kakao
-1/4 szkl. ciepłej wody
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny (lub 1 łyżeczka agaru+ ¼ szkl. wody

KAKAOWY BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol  i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Tak samo dodawać po łyżce oleju. Obie mąki wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka).
Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. Równo odciąć wypukłą, górną część biszkoptu a w dolnej wyciąć po okręgu rowek (w przekroju- kształt odwróconego trójkąta). Resztki biszkoptu pokruszyć.

kliknij aby powiększyć
JAGLANE MARCHEWKI
Kaszę zalać wrzątkiem na kilka minut, następnie przepłukać kilkakrotnie letnią wodą. Marchewkę obrać i pokroić na drobne kawałki. Do garnka wsypać kaszę oraz marchewkę i gotować w ok ¾ szkl. wody do miękkości marchewki i całkowitego odparowania wody. Dodać ksylitol oraz pokrojoną pomarańczę i wszystko zmiksować na gładką masę. Jeśli jest za rzadka podgrzać jeszcze całość i mieszać do odparowania nadmiaru wody.
Wystudzoną masą wypełnić wycięcie, które ma stworzyć marchewki i włożyć do lodówki.

POLEWA DAKTYLOWA
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na ok 30minut, następnie odcedzić i zmiksować z 1/4 szkl. ciepłej wody oraz z kakao na gładką masę. Agar/żelatynę namoczyć w ¼ szkl. wody w garnuszku przez ok 5 minut. Następnie dodać  daktylową masę i zagotować ciągle mieszając (jeśli użyty jest agar gotować dodatkowo 2-3 minuty). Gdy zacznie się ścinać polać nią górę tortu i posypać resztkami biszkoptu. Włożyć do lodówki to całkowitego ścięcia mas na ok 1 godzinę.

Podając udekorować torcik zieleninką oraz małym czekoladowym zajączkiem.

P.S. Do dekoracji najlepiej użyć zieleniny, która nie nadaje smaku (np. lubczyk odpada). Najlepsza byłaby nać marchwi (co było dla nas w tym czasie trudne do zdobycia) jednak umieścić ją bezpośrednio przed podaniem, ponieważ szybko więdnie. 

110 komentarzy:

  1. Brakuje mi słów... co rusz kiedy wchodze na Was blog musze zbierac szczękę z podłogi ale to jest mega... kakao, mąka gryczana, marchew... jestem pewna, ze pomarańcza również by mi nie przeszkadzała bo jest świeża. Tylko jeszcze nad polewą bym popracowała aby pominąć żelatynę i agar... ale coś by się wymyśliło :) Do szczęścia brakuje tylko masła orzechowego :D

    PS Ciekawe czy wyszło by tak cudowne w wersji wegańskiej ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polewa to już taki nasz standardowy przepis zamiast typowej czekolady i w tym przypadku nie jest potrzebna bardzo gładka i lejąca konsystencja, więc gdyby pominąć zagęszczacz, dodać więcej suszonych owoców to byłoby ok ;) Zależało nam na użyciu marchewki a w towarzystwie pomarańczy mniej odstraszała potencjalnych konsumentów ;P Też byśmy dowaliły masła orzechowego no ale ostatnio go dość sporo w przepisach a będzie także w przyszłych! Właściwie kwiecień to będzie miesiąc masła orzechowego bo szykują się także 3 recenzje tego smarowidła.
      Niezwykle trudno jest wykonać puszysty biszkopt bez glutenu i bez jajek, więc raczej tak cudownie mogłoby nie wyjść xD

      Usuń
    2. Dziękuję za wskazówki. Zapiszę sobie - przyda się do innego ciasta. Upiekę kiedys murzynka i poleję taką polewą... Ciekawe czy rodzince posmakuje - zresztą jestem pewna, ze tak w końcu to Wasze dzieło a już poznaliśmy Wasze wypieki :D Tak myślę, czy można by dodać zmielonych orzechów lub więcej kakao by zagęścić ;)
      Jak marchewka może odstraszać? Przecież to takie zdrowe i przepyszne warzywko a do ciast i deserów idealne :D Marchewka nie ma zębów i nie gryzie - trzeba mieć zeby by ugryźć marchewke:D
      Masła orzechowego nigdy za dużo :D Ponadto masło orzechowe i ciasto z marchewką to połączenie idealne :D A gdzie w tym cieście byście go dodały?;)
      Już nie mogę się doczekać co to za masełka i juz Wam zazdroszczę tych pyszności :D
      Z pewnością byście coś wymyśliły albo już wymyśliłyście :D

      Usuń
    3. Nawet można dodać mąkę np. kokosową, migdałową lub inną do jedzenia na surowo, która pochłonie wodę ;) Chciałyśmy masłem wysmarować ten "rowek" ale jednak w podobnym stylu zostanie wykorzystane do innego ciacha. Już wymyśliłyśmy i część jest zrobiona a reszta planowana jest na święta co by rodzinka pomogła nam te wszystkie plany zjeść ;)

      Usuń
    4. Dziękuję za inspirację i przydatną wiedzę ♥
      Czekam na kolejne mega ciacho :D Też chciałabym je zjeść :D

      Usuń
  2. Ale super torcik, taki świąteczny. Zdrowy i smakowity.
    Porywam kawałeczek do herbatki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachwyca mnie Wasz tort, wygląda po prostu bajecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Po prostu rewelacja! Ja chcę mieć taki torcik na Wielkanoc. Jest obłędny. Bardzo mi się podoba. No i bez cukru - doceniam! :)
    Ciekawa jest też bardzo ta polewa daktylowa.
    Całość jak zwykle dopracowana do perfekcji i wspaniała pod względem estetycznym.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z Twoimi coraz bardziej ujawnianymi zdolnościami do deserów na pewno dałabyś radę taki torcik wykonać ;) Dziękujemy :*

      Usuń
  5. Wygląda cudnie i ten uroczy zajączek wśród zieleniny ;) Muszę wam powiedzieć, że zainspirowałam się waszym kremem daktylowym do tortu i dziś robię swój :) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i super! Polewa daktylowa jest świetna i sprawdza się także z innymi suszonymi owocami (śliwki czy morele) ;)

      Usuń
  6. Dziewczyny, ja tu zaraz sobie zacznę włosy z głowy rwać (a i tak mam ich mało)! To jest... to jest... Ostatnio mam jakieś parcie na króliki (ciągle je rysuję) i to... JA CHCĘ! Calutki i z tymi pięknymi drzewnymi podstawkami!

    Aż mi się przypomniał Zotter marchewkowy, którego ostatnio na bloga wrzuciłam... No, ten tort jest pewnie dopiero przykładem dobrze wykonanej marchwiowej słodkości. <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też mamy tak z królikami, jeszcze się tu pojawią w różnych wersjach ;) Drewno nas tak urzekło, że teraz to najchętniej na każdym zdjęciu by się pojawiały. Marchewka nie jest szalenie wyczuwalna, ponieważ pomarańcza nieco ją zdominowała ale o to nam raczej chodziło bo jakoś domownicy na wieść o marchewkowym kremie dziwnie się skrzywili... tak zjedli bez problemu a marchewka przemycona xD

      Usuń
  7. Jako czekoladoholik chętnie bym takie ciacho spałaszowała - mniam :D A jak kreatywnie z tą marchewką! W dodatku pomarańcza świetnie się komponuje z kakao :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, połączenie kakao oraz marchewki w jednym torcie brzmi dość nietypowo. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z taką kompozycją, jednak prezentuje się wspaniale i z chęcią bym spróbowała ^-^

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bez powodu dla niektórych marchewka jest postrzegana jako owoc, bo świetnie się komponuje na słodko :)

      Usuń
  9. Ja nie rozumiem, jak Wam się udaje robić tak urocze rzeczy 😍😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Własnie o to chodzi żeby wypiek nie był tak bardzo trudny a przy tym mega efektowny ;) Taki własnie jest w tym przypadku ;) Dzięki :*

      Usuń
  10. Wasze pomysły są genialne...wielkie wow!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolejne pyszne cudo, aż szkoda go rozkroić :)
    A zajączek wygląda na wyjątkowo szczęśliwego, że zasiadł na czubku :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie wiemy czy był taki szczęśliwy po sesji, kiedy przyszła pora do konsumpcji :P

      Usuń
  12. Kolejny bardzo ciekawy przepis i piękne ciacho:)
    chętnie zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak zawsze jestem pełna podziwu dla Waszej kreatywności :)

    OdpowiedzUsuń
  14. O Boże! To chyba najsłodsze ciasto jakie widziałam. Żebym ja miała większy talent do wypieków! Dziewczyny onieśmielacie mnie swoim talentem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak już raz spróbujesz z sukcesem wykonać taki tort to później chcesz robić ich jeszcze więcej :) Dziękujemy :*

      Usuń
  15. Torcik przerewelacyjny! Wiecie, że uwielbiam marchewkowe <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudnie wygląda ten torcik, aż żal go zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jejku...kolejne cudo w Waszym wykonaniu. :-) Wyglada bajecznie i czasami zastanawiam się, czy to naprawdę do jedzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha często to kiedyś słyszałyśmy od rodzinki "czy to na prawdę jest do jedzenia?" a teraz jak widzą jakieś akcje w kuchni to słyszymy "co będzie ciekawego do jedzenia?" :P

      Usuń
  18. Po prostu cudo :-) oj zjadłabym teraz kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Tort jak zwykle wspaniały, doskonały, idealny, cudowny... aż brakuje słów. A do tego w składzie samo zdrowie :D Ach, rozmarzyć się można widząc takie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idealny przykład na to, że święta też mogą być zdrowe a przy tym pyszne :)

      Usuń
  20. Jaki słodziutki :D chociaż bez cukru :) Dziewczyny jesteście mistrzyniami w torcikach :D Mogę je podziwiać godzinami <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) Torty dostarczają nam (a szczególnie Angelice) najwięcej frajdy z robienia i jedzenia ;)

      Usuń
  21. Ten torcik jest kapitalny! Nie mogę się na niego napatrzeć ^_^
    Taka odmiana marchewek bardzo mi odpowiada :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stwierdziłyśmy, że po co przekładać tradycyjnie tort kremem jak można go po prostu wlać do środka xD W taki sposób można przemycić marchew osobie, która zapiera się, że jej nie lubi ;)

      Usuń
  22. Wow, niesamowite jak zwykle :) Super pomysł z jaglanymi marchewkami, a całe ciasto petarda! ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wow, ależ piękny! Jeszcze nie łączyłam marchewki z kakao :) Kusicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marchew nie bez przyczyny przez niektórych jest uważana z owoc :D Świetnie się w takich kompozycjach sprawdza :)

      Usuń
  24. Kto by się nie pokusił na taki torcik!
    Wygląda bardzo smakowicie i przede wszystkim świątecznie ^^

    OdpowiedzUsuń
  25. no nieee...pomysł z marchewkami genialny! super to wygląda- po raz pierwszy nie zastanawiałam się jak to może smakować tylko jak wy taką marchewkę zrobiłyście:):)
    a na samym szczycie mój Chrupek tylko w brązowym wydaniu:) Idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już widzimy Chrupka na samym szczycie jak wyjada nam nać xD Chrupek tak nas zainspirował, że wypożyczyłyśmy królika od kuzynki do jednej sesji... ale o tej masakrze będzie wpis kiedy indziej xD

      Usuń
  26. Istne czekoladowe szaleństwo :) Wygląda przepysznie i tak mocno czekoladowo. Skusiłabym się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Przez Kimiko chodzi za mną od wczoraj słodycz z marchewką. Wsadziłabym w ciacho palca :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze swoim kawałkiem na talerzu mogłabyś zrobić co tylko chcesz :D

      Usuń
  28. Torcik wygląda cudownie, a składniki tylko zapraszają do jedzenia. Prawdziwe niebo dla oka i podniebienia <3

    OdpowiedzUsuń
  29. Ten zając to taka "wisieńka" na...ee cieście :D Super wygląda i jestem pewna, że smakuje jeszcze lepiej!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zając czuje się ewidentnie jak król ów grządki :P Dziękujemy :*

      Usuń
  30. Trudno się nie zachwycić, piękne i pomysłowe :) brawo :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Piękny jest. A ja ostatnio jem za dużo słodyczy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taki torcik jest idealny na zastępstwo bo bez białego cukru i ze zdrowymi składnikami ;)

      Usuń
  32. Ciekawe, czy Panu Mężowi posmakuje. Wygląda bardzo apetycznie, ciemne ciasta bardzo lubimy i właśnie ograniczamy słodkości, to przepis będzie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, torcik wpisuje się w takie postanowienia ;) Pan Mąż MUSI być zadowolony z tego co Pani Żona przygotuje xD

      Usuń
    2. Hehehe, inaczej być nie może! :)

      Usuń
  33. Przesłodki ten króliczek na górze :)
    A torcik- pierwsza klasa!!

    OdpowiedzUsuń
  34. Mniam, pyszny torcik!:) Świetne zdjęcia. Marzą mi się właśnie takie drewniane "krążki" do zdjęć:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam od daaawna się marzyły aż wreszcie kupiłyśmy je na dawandzie. Szybka przesyłka a drewno piękne! :)

      Usuń
  35. Ten torcik wyglada cudownie <3

    OdpowiedzUsuń
  36. Torcik wygląda świetnie, ale u Was to tak zawsze :) chetnie bym go skosztowała chociaż nie wiem czy dałabym radę go zrobić i czy by tak fajnie wyszedł ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie nie jest tak trudny, wręcz powiedziałybyśmy, że łatwiejszy niż nie jeden klasyczny tort ;)

      Usuń
  37. mmm idealne połączenie ;) ąz mi zapachniało

    OdpowiedzUsuń
  38. Zakochałam się od pierwszego wejrzenia <3 A zajączek jest przeuroczy!

    OdpowiedzUsuń
  39. ja nie mam słów by wyrazić jakie to jest urocze;D

    OdpowiedzUsuń
  40. Pandy kusicielki ;) torcik cudeńko :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Mistrzostwo kochane! jaglanej marchewki muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Ideał na święta <3 Bez jajek tez można? :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezwykle trudno jest wykonać puszysty biszkopt bez glutenu i bez jajek. Więc jak zależy Ci głównie na jajkach to możesz spróbować z mąką z glutenem :)

      Usuń
  43. mmmm ale pyszności - i jakie podanie!
    Pieńki sprawdzają się idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Skąd Wy macie takie pomysły. No suuuuper :)
    I pomysł smakowy i wykonanie, wygląd. Brak słów :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Ten torcik wygląda jak marzenie <3 Zjadłabym połowę bez wahania :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Jaki przepiękny tort! Tyle w nim słodkości, że aż nie mogę się napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Te marchewki tak bez zagęszczacz? Nie wypływają?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza jaglana jest tym zagęszczaczem. Im torcik dłużej postoi tym bardziej masa będzie zastygać, ale musi być bardzo gęsta już przy nakładaniu ją w biszkopt ;)

      Usuń
  48. Wszystko co czekoladowe uwielbiam, wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  49. Ciasto z marchewką znam i bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Widziałam ten przepis ze zdjęciem w Bezbolesnym Usuwaniu i po samych zdjęciach poznałam w tym Wasz udział! Później podpis, że to Wasz przepis tylko mnie w tym utwierdził :) Ale to nie zmienia faktu, że tort wygląda ekstra!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pierwszy raz słyszymy/czytamy, że nasze wypieki można poznać już bez podpisu ;) Cieszymy się, że wypracowałyśmy swój "klimat" zdjęć i ciast ;) Dziekujemy :*

      Usuń
  51. Jestem oczarowana 😍 cudowne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  52. Dziewczyny, jesteście prawdziwymi czarodziejkami - biszkopt wygląda naprawdę mega, aż trudno uwierzyć, że nie jest z dodatkiem zwykłej mąki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy ;* Co najlepsze biszkopty z pszennej białej mąki nie wychodzą nam tak ładnie ;P

      Usuń
  53. Jeju, za każdym razem jak czytam nowy wpis z przepisem, to jestem coraz bardziej oczarowana Waszym talentem i pomysłowością! Tort wygląda przesmacznie, chętnie bym spałaszowała kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli udaje nam się naszymi wypiekami osłodzić komuś weekend to jesteśmy naprawdę szczęśliwe :)

      Usuń
  54. Świetny pomysł. Piękne marchewy.

    OdpowiedzUsuń
  55. o mamo, jadłabym go! przepysznie wygląda :)
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  56. Ciasto wygląda absolutnie obłędnie. Zapewne pyszne by było przekładane kremem czekoladowym... Przepis na biszkopt z pewnością wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt wychodzi nam zawsze, to taki wręcz standardowy przepis :) Jeśli będziesz przekładać go warstwami wystarczająco wilgotnym kremem to można pominąć olej ;)

      Usuń
  57. Ohhh, przepiękny jest! <3 <3 Aż słów brak (umiejętności niestety również :D)

    OdpowiedzUsuń
  58. Wygląda rewelacyjnie, kolejny przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  59. Powiem Wam, że Wasze przepisy pomagają wielu chorym na raka przetrwać drastyczna dietę, Zaraz udostępnię ten przepis na grupie https://www.facebook.com/groups/636692173173857/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli możemy pomóc innym w taki sposób to bardzo się cieszymy :)
      Grupę wrzucimy też na nasz fanpage przy najbliższej okazji ;)

      Usuń
  60. Ten tort wygląda bajecznie :) Jak wszystkie wasze wypieki zresztą ;)

    OdpowiedzUsuń
  61. sam widok tego tortu to już uczta dla oczu i duszy też

    OdpowiedzUsuń
  62. Herbaciany czy kakaowy ...wszystkie Wasze ciasta cudne i niepowtarzalne.
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  63. It is not my first time to pay a visit this site,
    i am visiting this web site dailly and take pleasant facts from here everyday.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger