Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
Kakaowy tort z marchewką (bez glutenu, cukru białego, laktozy)
Kochani to już 4 numer internetowego magazynu "Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety"! Tym razem jest to wydanie w świątecznym klimacie!🐣 Znajdziecie w nim jak zwykle mnóstwo ciekawych przepisów, wywiady i ciekawostki oraz KONKURS, oczywiście wszystko związane ze słodkim życiem bez cukru 😊 Naszą propozycją jest nieco inaczej skonstruowany torcik z niespodzianką! Wyjątkowo panda musiała ustąpić zajączkowi 🐼 🐰
Składniki:
Kakaowy biszkopt (śr:18cm)
-4 duże
jajka
-40g mąki
gryczanej
-25g skrobi
z tapioki/kukurydzianej
-35g gorzkiego
kakao
-8 łyżek
ksylitolu
-3 łyżki
oleju kokosowego (płynny w temp. pokojowej)
Jaglane marchewki
-65g kaszy
jaglanej + ¾ szkl. wody
-1 małe
pomarańcze
-1 średnia
marchewka
-2-3 łyżki ksylitolu
Polewa daktylowa
-80g daktyli
-3 łyżki
gorzkiego kakao
-1/4 szkl.
ciepłej wody
- 2 płaskie
łyżeczki żelatyny (lub 1 łyżeczka agaru) + ¼ szkl. wody
KAKAOWY BISZKOPT
Białka
oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli).
Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol
i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym
żółtku (po każdym chwilę miksując). Tak samo dodawać po łyżce oleju. Obie mąki
wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej.
Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem
do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40
minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy
pomocy patyczka).
Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i
spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu biszkopt
nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem,
dopiero po wystudzeniu. Równo odciąć wypukłą, górną część biszkoptu a w dolnej
wyciąć po okręgu rowek (w przekroju- kształt odwróconego trójkąta). Resztki
biszkoptu pokruszyć.
kliknij aby powiększyć |
JAGLANE MARCHEWKI
Kaszę
zalać wrzątkiem na kilka minut, następnie przepłukać kilkakrotnie letnią wodą. Marchewkę
obrać i pokroić na drobne kawałki. Do garnka wsypać kaszę oraz marchewkę i
gotować w ok ¾ szkl. wody do miękkości marchewki i całkowitego odparowania
wody. Dodać ksylitol oraz pokrojoną pomarańczę i wszystko zmiksować na gładką
masę. Jeśli jest za rzadka podgrzać jeszcze całość i mieszać do odparowania
nadmiaru wody.
Wystudzoną
masą wypełnić wycięcie, które ma stworzyć marchewki i włożyć do lodówki.
POLEWA DAKTYLOWA
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na ok 30minut, następnie odcedzić i zmiksować z 1/4 szkl. ciepłej wody oraz z kakao na gładką masę. Agar/żelatynę namoczyć w ¼ szkl. wody w garnuszku przez ok 5 minut. Następnie dodać daktylową masę i zagotować ciągle mieszając (jeśli użyty jest agar gotować dodatkowo 2-3 minuty). Gdy zacznie się ścinać polać nią górę tortu i posypać resztkami biszkoptu. Włożyć do lodówki to całkowitego ścięcia mas na ok 1 godzinę.
Podając
udekorować torcik zieleninką oraz małym czekoladowym zajączkiem.
P.S. Do dekoracji najlepiej użyć zieleniny, która nie nadaje smaku (np. lubczyk odpada). Najlepsza byłaby nać marchwi (co było dla nas w tym czasie trudne do zdobycia) jednak umieścić ją bezpośrednio przed podaniem, ponieważ szybko więdnie.
P.S. Do dekoracji najlepiej użyć zieleniny, która nie nadaje smaku (np. lubczyk odpada). Najlepsza byłaby nać marchwi (co było dla nas w tym czasie trudne do zdobycia) jednak umieścić ją bezpośrednio przed podaniem, ponieważ szybko więdnie.
Brakuje mi słów... co rusz kiedy wchodze na Was blog musze zbierac szczękę z podłogi ale to jest mega... kakao, mąka gryczana, marchew... jestem pewna, ze pomarańcza również by mi nie przeszkadzała bo jest świeża. Tylko jeszcze nad polewą bym popracowała aby pominąć żelatynę i agar... ale coś by się wymyśliło :) Do szczęścia brakuje tylko masła orzechowego :D
OdpowiedzUsuńPS Ciekawe czy wyszło by tak cudowne w wersji wegańskiej ;D
Polewa to już taki nasz standardowy przepis zamiast typowej czekolady i w tym przypadku nie jest potrzebna bardzo gładka i lejąca konsystencja, więc gdyby pominąć zagęszczacz, dodać więcej suszonych owoców to byłoby ok ;) Zależało nam na użyciu marchewki a w towarzystwie pomarańczy mniej odstraszała potencjalnych konsumentów ;P Też byśmy dowaliły masła orzechowego no ale ostatnio go dość sporo w przepisach a będzie także w przyszłych! Właściwie kwiecień to będzie miesiąc masła orzechowego bo szykują się także 3 recenzje tego smarowidła.
UsuńNiezwykle trudno jest wykonać puszysty biszkopt bez glutenu i bez jajek, więc raczej tak cudownie mogłoby nie wyjść xD
Dziękuję za wskazówki. Zapiszę sobie - przyda się do innego ciasta. Upiekę kiedys murzynka i poleję taką polewą... Ciekawe czy rodzince posmakuje - zresztą jestem pewna, ze tak w końcu to Wasze dzieło a już poznaliśmy Wasze wypieki :D Tak myślę, czy można by dodać zmielonych orzechów lub więcej kakao by zagęścić ;)
UsuńJak marchewka może odstraszać? Przecież to takie zdrowe i przepyszne warzywko a do ciast i deserów idealne :D Marchewka nie ma zębów i nie gryzie - trzeba mieć zeby by ugryźć marchewke:D
Masła orzechowego nigdy za dużo :D Ponadto masło orzechowe i ciasto z marchewką to połączenie idealne :D A gdzie w tym cieście byście go dodały?;)
Już nie mogę się doczekać co to za masełka i juz Wam zazdroszczę tych pyszności :D
Z pewnością byście coś wymyśliły albo już wymyśliłyście :D
Nawet można dodać mąkę np. kokosową, migdałową lub inną do jedzenia na surowo, która pochłonie wodę ;) Chciałyśmy masłem wysmarować ten "rowek" ale jednak w podobnym stylu zostanie wykorzystane do innego ciacha. Już wymyśliłyśmy i część jest zrobiona a reszta planowana jest na święta co by rodzinka pomogła nam te wszystkie plany zjeść ;)
UsuńDziękuję za inspirację i przydatną wiedzę ♥
UsuńCzekam na kolejne mega ciacho :D Też chciałabym je zjeść :D
Ale super torcik, taki świąteczny. Zdrowy i smakowity.
OdpowiedzUsuńPorywam kawałeczek do herbatki.
Zachwyca mnie Wasz tort, wygląda po prostu bajecznie:)
OdpowiedzUsuńPo prostu rewelacja! Ja chcę mieć taki torcik na Wielkanoc. Jest obłędny. Bardzo mi się podoba. No i bez cukru - doceniam! :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jest też bardzo ta polewa daktylowa.
Całość jak zwykle dopracowana do perfekcji i wspaniała pod względem estetycznym.
Pozdrawiam serdecznie :)
Z Twoimi coraz bardziej ujawnianymi zdolnościami do deserów na pewno dałabyś radę taki torcik wykonać ;) Dziękujemy :*
UsuńWygląda cudnie i ten uroczy zajączek wśród zieleniny ;) Muszę wam powiedzieć, że zainspirowałam się waszym kremem daktylowym do tortu i dziś robię swój :) Buziaki
OdpowiedzUsuńNo i super! Polewa daktylowa jest świetna i sprawdza się także z innymi suszonymi owocami (śliwki czy morele) ;)
UsuńDziewczyny, ja tu zaraz sobie zacznę włosy z głowy rwać (a i tak mam ich mało)! To jest... to jest... Ostatnio mam jakieś parcie na króliki (ciągle je rysuję) i to... JA CHCĘ! Calutki i z tymi pięknymi drzewnymi podstawkami!
OdpowiedzUsuńAż mi się przypomniał Zotter marchewkowy, którego ostatnio na bloga wrzuciłam... No, ten tort jest pewnie dopiero przykładem dobrze wykonanej marchwiowej słodkości. <3
My też mamy tak z królikami, jeszcze się tu pojawią w różnych wersjach ;) Drewno nas tak urzekło, że teraz to najchętniej na każdym zdjęciu by się pojawiały. Marchewka nie jest szalenie wyczuwalna, ponieważ pomarańcza nieco ją zdominowała ale o to nam raczej chodziło bo jakoś domownicy na wieść o marchewkowym kremie dziwnie się skrzywili... tak zjedli bez problemu a marchewka przemycona xD
Usuńdajcie mi kawałek:D
OdpowiedzUsuńJako czekoladoholik chętnie bym takie ciacho spałaszowała - mniam :D A jak kreatywnie z tą marchewką! W dodatku pomarańcza świetnie się komponuje z kakao :D
OdpowiedzUsuńA i kontrast kolorów jest iście zacny :D
UsuńBardzo pomysłowy :)
OdpowiedzUsuńWow, połączenie kakao oraz marchewki w jednym torcie brzmi dość nietypowo. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z taką kompozycją, jednak prezentuje się wspaniale i z chęcią bym spróbowała ^-^
OdpowiedzUsuńSakurakotoo ❀ ❀ ❀
Nie bez powodu dla niektórych marchewka jest postrzegana jako owoc, bo świetnie się komponuje na słodko :)
UsuńJa nie rozumiem, jak Wam się udaje robić tak urocze rzeczy 😍😍
OdpowiedzUsuńWłasnie o to chodzi żeby wypiek nie był tak bardzo trudny a przy tym mega efektowny ;) Taki własnie jest w tym przypadku ;) Dzięki :*
UsuńWasze pomysły są genialne...wielkie wow!!!
OdpowiedzUsuńKolejne pyszne cudo, aż szkoda go rozkroić :)
OdpowiedzUsuńA zajączek wygląda na wyjątkowo szczęśliwego, że zasiadł na czubku :))
No nie wiemy czy był taki szczęśliwy po sesji, kiedy przyszła pora do konsumpcji :P
UsuńKolejny bardzo ciekawy przepis i piękne ciacho:)
OdpowiedzUsuńchętnie zjadłabym kawałek :)
Jak zawsze jestem pełna podziwu dla Waszej kreatywności :)
OdpowiedzUsuńO Boże! To chyba najsłodsze ciasto jakie widziałam. Żebym ja miała większy talent do wypieków! Dziewczyny onieśmielacie mnie swoim talentem!
OdpowiedzUsuńJak już raz spróbujesz z sukcesem wykonać taki tort to później chcesz robić ich jeszcze więcej :) Dziękujemy :*
UsuńTorcik przerewelacyjny! Wiecie, że uwielbiam marchewkowe <3
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda ten torcik, aż żal go zjeść :)
OdpowiedzUsuńJejku...kolejne cudo w Waszym wykonaniu. :-) Wyglada bajecznie i czasami zastanawiam się, czy to naprawdę do jedzenia :-)
OdpowiedzUsuńHaha często to kiedyś słyszałyśmy od rodzinki "czy to na prawdę jest do jedzenia?" a teraz jak widzą jakieś akcje w kuchni to słyszymy "co będzie ciekawego do jedzenia?" :P
UsuńPo prostu cudo :-) oj zjadłabym teraz kawałek :-)
OdpowiedzUsuńUrocze i śliczne :)
OdpowiedzUsuńTort jak zwykle wspaniały, doskonały, idealny, cudowny... aż brakuje słów. A do tego w składzie samo zdrowie :D Ach, rozmarzyć się można widząc takie wypieki :)
OdpowiedzUsuńIdealny przykład na to, że święta też mogą być zdrowe a przy tym pyszne :)
UsuńJaki słodziutki :D chociaż bez cukru :) Dziewczyny jesteście mistrzyniami w torcikach :D Mogę je podziwiać godzinami <3
OdpowiedzUsuńDziękujemy :) Torty dostarczają nam (a szczególnie Angelice) najwięcej frajdy z robienia i jedzenia ;)
UsuńTen torcik jest kapitalny! Nie mogę się na niego napatrzeć ^_^
OdpowiedzUsuńTaka odmiana marchewek bardzo mi odpowiada :D
Stwierdziłyśmy, że po co przekładać tradycyjnie tort kremem jak można go po prostu wlać do środka xD W taki sposób można przemycić marchew osobie, która zapiera się, że jej nie lubi ;)
UsuńWow, niesamowite jak zwykle :) Super pomysł z jaglanymi marchewkami, a całe ciasto petarda! ;)
OdpowiedzUsuńWow, ależ piękny! Jeszcze nie łączyłam marchewki z kakao :) Kusicie!
OdpowiedzUsuńMarchew nie bez przyczyny przez niektórych jest uważana z owoc :D Świetnie się w takich kompozycjach sprawdza :)
UsuńKto by się nie pokusił na taki torcik!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie i przede wszystkim świątecznie ^^
pysznie i zdrowo :D
OdpowiedzUsuńno nieee...pomysł z marchewkami genialny! super to wygląda- po raz pierwszy nie zastanawiałam się jak to może smakować tylko jak wy taką marchewkę zrobiłyście:):)
OdpowiedzUsuńa na samym szczycie mój Chrupek tylko w brązowym wydaniu:) Idealnie:)
Już widzimy Chrupka na samym szczycie jak wyjada nam nać xD Chrupek tak nas zainspirował, że wypożyczyłyśmy królika od kuzynki do jednej sesji... ale o tej masakrze będzie wpis kiedy indziej xD
UsuńIstne czekoladowe szaleństwo :) Wygląda przepysznie i tak mocno czekoladowo. Skusiłabym się na kawałek :)
OdpowiedzUsuńPrzez Kimiko chodzi za mną od wczoraj słodycz z marchewką. Wsadziłabym w ciacho palca :D
OdpowiedzUsuńZe swoim kawałkiem na talerzu mogłabyś zrobić co tylko chcesz :D
UsuńTorcik wygląda cudownie, a składniki tylko zapraszają do jedzenia. Prawdziwe niebo dla oka i podniebienia <3
OdpowiedzUsuńTen zając to taka "wisieńka" na...ee cieście :D Super wygląda i jestem pewna, że smakuje jeszcze lepiej!!! :)
OdpowiedzUsuńZając czuje się ewidentnie jak król ów grządki :P Dziękujemy :*
UsuńŚwietny torcik. Moje smaki ❤
OdpowiedzUsuńTrudno się nie zachwycić, piękne i pomysłowe :) brawo :)
OdpowiedzUsuńPiękny jest. A ja ostatnio jem za dużo słodyczy...
OdpowiedzUsuńTo taki torcik jest idealny na zastępstwo bo bez białego cukru i ze zdrowymi składnikami ;)
UsuńCiekawe, czy Panu Mężowi posmakuje. Wygląda bardzo apetycznie, ciemne ciasta bardzo lubimy i właśnie ograniczamy słodkości, to przepis będzie jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, torcik wpisuje się w takie postanowienia ;) Pan Mąż MUSI być zadowolony z tego co Pani Żona przygotuje xD
UsuńHehehe, inaczej być nie może! :)
UsuńPrzesłodki ten króliczek na górze :)
OdpowiedzUsuńA torcik- pierwsza klasa!!
Mniam, pyszny torcik!:) Świetne zdjęcia. Marzą mi się właśnie takie drewniane "krążki" do zdjęć:D
OdpowiedzUsuńNam od daaawna się marzyły aż wreszcie kupiłyśmy je na dawandzie. Szybka przesyłka a drewno piękne! :)
UsuńTen torcik wyglada cudownie <3
OdpowiedzUsuńTorcik wygląda świetnie, ale u Was to tak zawsze :) chetnie bym go skosztowała chociaż nie wiem czy dałabym radę go zrobić i czy by tak fajnie wyszedł ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Właśnie nie jest tak trudny, wręcz powiedziałybyśmy, że łatwiejszy niż nie jeden klasyczny tort ;)
Usuńmmm idealne połączenie ;) ąz mi zapachniało
OdpowiedzUsuńZakochałam się od pierwszego wejrzenia <3 A zajączek jest przeuroczy!
OdpowiedzUsuńja nie mam słów by wyrazić jakie to jest urocze;D
OdpowiedzUsuńPandy kusicielki ;) torcik cudeńko :)
OdpowiedzUsuńWodzimy na pokuszenie xD
Usuńw sam raz na wielkanoc
OdpowiedzUsuńZajączek na górze to potwierdza ;)
UsuńO matko, jaki cudny☺
OdpowiedzUsuńMistrzostwo kochane! jaglanej marchewki muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńale cudo ! <3
OdpowiedzUsuńIdeał na święta <3 Bez jajek tez można? :*
OdpowiedzUsuńNiezwykle trudno jest wykonać puszysty biszkopt bez glutenu i bez jajek. Więc jak zależy Ci głównie na jajkach to możesz spróbować z mąką z glutenem :)
Usuńmmmm ale pyszności - i jakie podanie!
OdpowiedzUsuńPieńki sprawdzają się idealnie! :)
Skąd Wy macie takie pomysły. No suuuuper :)
OdpowiedzUsuńI pomysł smakowy i wykonanie, wygląd. Brak słów :)
Ten torcik wygląda jak marzenie <3 Zjadłabym połowę bez wahania :)
OdpowiedzUsuńJaki przepiękny tort! Tyle w nim słodkości, że aż nie mogę się napatrzeć :)
OdpowiedzUsuńTe marchewki tak bez zagęszczacz? Nie wypływają?
OdpowiedzUsuńKasza jaglana jest tym zagęszczaczem. Im torcik dłużej postoi tym bardziej masa będzie zastygać, ale musi być bardzo gęsta już przy nakładaniu ją w biszkopt ;)
UsuńKolejne cudo, wspaniale wyglada
OdpowiedzUsuńWszystko co czekoladowe uwielbiam, wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńCiasto z marchewką znam i bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńWidziałam ten przepis ze zdjęciem w Bezbolesnym Usuwaniu i po samych zdjęciach poznałam w tym Wasz udział! Później podpis, że to Wasz przepis tylko mnie w tym utwierdził :) Ale to nie zmienia faktu, że tort wygląda ekstra!
OdpowiedzUsuńNie pierwszy raz słyszymy/czytamy, że nasze wypieki można poznać już bez podpisu ;) Cieszymy się, że wypracowałyśmy swój "klimat" zdjęć i ciast ;) Dziekujemy :*
UsuńJestem oczarowana 😍 cudowne ciacho!
OdpowiedzUsuńDziewczyny, jesteście prawdziwymi czarodziejkami - biszkopt wygląda naprawdę mega, aż trudno uwierzyć, że nie jest z dodatkiem zwykłej mąki!
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;* Co najlepsze biszkopty z pszennej białej mąki nie wychodzą nam tak ładnie ;P
UsuńJeju, za każdym razem jak czytam nowy wpis z przepisem, to jestem coraz bardziej oczarowana Waszym talentem i pomysłowością! Tort wygląda przesmacznie, chętnie bym spałaszowała kawałek :D
OdpowiedzUsuńJeżeli udaje nam się naszymi wypiekami osłodzić komuś weekend to jesteśmy naprawdę szczęśliwe :)
UsuńŚwietny pomysł. Piękne marchewy.
OdpowiedzUsuńo mamo, jadłabym go! przepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSandicious
Ciasto wygląda absolutnie obłędnie. Zapewne pyszne by było przekładane kremem czekoladowym... Przepis na biszkopt z pewnością wypróbuję.
OdpowiedzUsuńBiszkopt wychodzi nam zawsze, to taki wręcz standardowy przepis :) Jeśli będziesz przekładać go warstwami wystarczająco wilgotnym kremem to można pominąć olej ;)
UsuńSuper! :)
OdpowiedzUsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńOhhh, przepiękny jest! <3 <3 Aż słów brak (umiejętności niestety również :D)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, kolejny przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńPowiem Wam, że Wasze przepisy pomagają wielu chorym na raka przetrwać drastyczna dietę, Zaraz udostępnię ten przepis na grupie https://www.facebook.com/groups/636692173173857/
OdpowiedzUsuńJeśli możemy pomóc innym w taki sposób to bardzo się cieszymy :)
UsuńGrupę wrzucimy też na nasz fanpage przy najbliższej okazji ;)
Ten tort wygląda bajecznie :) Jak wszystkie wasze wypieki zresztą ;)
OdpowiedzUsuńsam widok tego tortu to już uczta dla oczu i duszy też
OdpowiedzUsuńHerbaciany czy kakaowy ...wszystkie Wasze ciasta cudne i niepowtarzalne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
Rewelacja, wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńAleż to cudo!
OdpowiedzUsuńIt is not my first time to pay a visit this site,
OdpowiedzUsuńi am visiting this web site dailly and take pleasant facts from here everyday.