Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
Kokosowy tort musli z owocami (bez glutenu, cukru białego)
Chyba każdy z nas skrycie marzy już o wiośnie, słoneczku, lekkich sałatkach z owoców i warzyw. Dlatego wreszcie stworzyłyśmy tort zbliżający nas do tych właśnie pragnień 😊 Lekki ryżowy biszkopt, przełożony kremowym serkiem kokosowym i bananami, udekorowany śmietanką kokosową i owocami. Jednak tort jeszcze skrywa w środku smaczną niespodziankę! Gwarantujemy Wam, że odrobinę więcej zabawy z wycięciem środka rekompensuje widok wysypującego się z wewnątrz pysznego musli 💙😍
tort bez musli |
Składniki:
Biszkopt ryżowy
(śr: 18cm)
-4 duże
jajka
-90g
ksylitolu
-40g
skrobi kukurydzianej
-100g
mąki ryżowej
-szczypta
soli
Krem jogurtowo-kokosowy
-240g
ricotty
-400g
jogurtu typu greckiego
-ksylitol
(indywidualne preferencje)
-4-5
łyżek białej mąki kokosowej
Krem kokosowy
-400ml
mleczka kokosowego (puszka schłodzona kilka dni w lodówce)
-łyżka
ksylitolu
Inne dodatki
-2
banany, truskawki, kiwi
-woda+
sok z cytryny+ ksylitol (do nasączenia blatów)
-ulubiona mieszanka
MOJE MUSLI
BISZKOPT RYŻOWY
Białka
oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod
koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia.
Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Skrobie i mąkę wymieszać i przesiać stopniowo
przez sitko do masy jajecznej. Mieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego
ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać
ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić
czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać
uchylania drzwiczek piekarnika.
Po
upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat
stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu biszkopt będzie równy. Odstawić do
wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu.
Podzielić na 5 blatów (górny ma być grubszy, najlepiej gdy wyrośnie z tzw.
górką). W 3 środkowych blatach wyciąć na środku otwór w wielkości szklanki.
KREM JOGURTOWO-KOKOSOWY
Rocotte
i jogurty zmiksować blenderem na gładko, dodać dowolną ilość ksylitolu. Do masy
wsypać 4 łyżki mąki kokosowej, wymieszać i zostawić na 5 minut do napęcznienia
mąki. Jeśli krem jest za rzadki dodać jeszcze jedną łyżkę.
-
Do tortownicy włożyć pierwszy blat, odrobinę nasączyć go wodą z cytryną.
Nałożyć cienką warstwę kremu i w okręgu ułożyć ok 1,5cm plastry banana (owoc
podniesie i utrzyma warstwy tortu). Między banany znów nałożyć krem zostawiając
puste pole w wielkości szklanki na środku.
-
Nałożyć drugi blat z otworem na środku, delikatnie docisnąć do dolnej warstwy i
odrobinę nasączyć. Nałożyć solidną warstwę kremu (bez bananów).
-
Ułożyć kolejny blat z otworem, docisnąć i nasączyć go. Znów nałożyć cienką
warstwę kremu, banany po okręgu i przykryć je kremem.
-
Nałożyć ostatni blat z otworem, docisnąć go, nasączyć i pokryć kremem bez
bananów. Kremem pokryć również środek tortu tworząc „tubę”.
Tak
przygotowany tort włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc),
można przykryć go np. wysoką miską aby się nie obsuszył. Górny blat schować do
worka.
Po
tym czasie nożem delikatnie odciąć boki tortu od obręczy tortownicy i ją
ściągnąć. Środek maksymalnie wypełnić ulubionym musli.
kliknij aby powiększyć |
KREM KOKOSOWY
Puszkę
schłodzonego mleczka otworzyć i wyjąć zwartą część. Zmiksować ją z odrobiną
ksylitolu na najwyższych obrotach.
Takim
kremem posmarować od dołu ostatni górny biszkopt i przykryć nim dolną konstrukcje. Cały tort posmarować resztą kremu i udekorować owocami oraz musli.
Pomysł świetny! Efekt końcowy pod względem wizualnym i zapewne też smakowym zachwyca. Ryżowy biszkopt i krem kokosowy brzmi pysznie. Ja zamiast musli dodałabym granolę albo owoce liofilizowane, bo jakoś samo musli to tak na "sucho" raczej by mi nie podeszło :P
OdpowiedzUsuńGdy się podzieli musli na kilka osób to wbrew pozorom nie ma go tak dużo na jedną porcję i dobrze nasączony biszkopt z kremem niwelują tą suchość a jest co pochrupać ;) Ale racja, można taki tort wypełnić różnymi słodkościami aczkolwiek musli w środku nie stanowiło oporu do krojenia co też trzeba wziąć pod uwagę ;)
UsuńPo zdjęciach widać, że musli jest sypkie, więc tak stwierdziłam, ale skoro nasiąkają i są miękkie to nie ma problemu, bo jakoś surowych płatków owsianych nie chciałabym jeść :D
UsuńWidać, że nie stanowiły oporu, za to estetycznie wysypały się ze środka tortu, co wygląda cudnie :)
Tzn. nie nasiąkają jak zalane wodą ale w połączeniu z wilgotnym biszkoptem i kremem nie są tak suche. My z drugiej strony lubimy płatki owsiane szamać na sucho więc to taka subiektywna opinia xD
UsuńAle świetny!No i wyglada oszałamiająco!Nie mogę sie doczekać lata :D
OdpowiedzUsuńZabieram pomysł na tort :D Podoba mi się krem z Ricotty. I fajny pomysł na dodatek musli do środka - myślę, że niejednej osobie opadłaby szczęka, jakby wyciągała kawałek ciacha, a tutaj taka niespodzianka :D
OdpowiedzUsuńTen krem jest prosty a taaaki dobry, że można jeść go samego :D Musli w środku dobrze współgrało z nożem podczas krojenia i nie stanowiło oporu więc polecamy ;)
UsuńTaki pyszny torcik pokazywać mi od rana?! To powinno być zabronione! ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! :-)
Wiosna juz tuż, tuż.. już ją widać i koty to czują :D
OdpowiedzUsuńA ten torcik???? Cudo!!!! No i ta niespodzianka - smaczna, miła, zdrowa :D Już sobie wyobrażam... kroję tort a ze środka rozsypuje się musli:D
Nic tylko zajadać ;)
Zwłaszcza, że obecnie mamy za oknem cuuudne słoneczko i ma być we Wrocławiu dziś 14 stopni ^^ Dokładnie taka niespodzianka czeka każdego po rozkrojeniu :)
UsuńCoś wspaniałego :) A najbardziej podoba mi się krem kokosowy - musi smakował obłędnie :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie i kolorowo <3
OdpowiedzUsuńo matulu wygląda przesmacznie i obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńkolejne cudo przygotowałyście, a jeszcze ta niespodzianka w środku na pewno zaskakuje:)
OdpowiedzUsuńPomysłowy torcik :)
OdpowiedzUsuńCały czas jestem pod wielkim wrażeniem Waszych przepisów- są po prostu genialne.
OdpowiedzUsuńŚwietny ten torcik z bogactwem w środku.
Pozdrawiam :)
A to taki prosty w wykonaniu tort niespodzianka :) Warto wypróbować pomysł! Dziękujemy ;)
UsuńSuper pomysł i fantastyczne wykonanie :)
OdpowiedzUsuńZa świeżymi owocami i warzywami tęsknię bardzo. To jedna z tych rzeczy, której mi brakuje podczas zimy. Torcik rewelacyjny! I ten pomysł z musli w środku! Super <3
OdpowiedzUsuńNam się marzą już truskawki i maliny. Wiadomo, że te tutaj użyte to nie są kwintesencją zdrowia no ale przynajmniej stwarzają pozory xD I po jednej dla każdego było :P
UsuńOch, pychotka, a ten środek <3 Bomba!
OdpowiedzUsuńWy to zawsze potraficie zaskoczyć :) Wspaniały torcik!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wasze torty, świetny pomysł dziewczyny :-)
OdpowiedzUsuńniezwykle uroczy tort z niespodzianką;) za nic nie domyśliłabym się, że coś wysypie się ze środka;)
OdpowiedzUsuńDlatego jest idealny na urodziny jako prezent, najlepiej dla musliżercy :D
UsuńU Was wszystko wygląda mega apetycznie :D
OdpowiedzUsuńAle fantastyczny pomysł.
OdpowiedzUsuńCos przepieknego! Przeszlyscie same siebie:)
OdpowiedzUsuńPandy, ale wy macie talent!! Szok, chciałabym, żeby mi ktoś zrobił taki tort na urodziny.
OdpowiedzUsuńZ chęcią wykonałybyśmy go drugi raz :D Szkoda, że nie współpracujemy z jakimś transportem :P Dziękujemy :*
UsuńNigdy nie miałam jeszcze mąki kokosowej. Jakoś nie widzę w sklepach, do których chodzę. Ale lubię testować różne rodzaje mąki.
OdpowiedzUsuńW eko sklepach jest coraz częściej, chociaż my głównie kupujemy ją przez internet bo zależy nam na białej a w sklepie zawsze trafimy na taką kremową :)
Usuńhttps://www.cosdlazdrowia.pl/maki/maka-kokosowa-500g/produkt-677?gclid=CjwKEAiAuc_FBRD7_JCM3NSY92wSJABbVoxBFIRL685xlMrXcw7UCWQbG7EhfBzSxyRmopTPWMvJzBoCagHw_wcB
Jak dla mnie ten torcik to połączenie idealne! Uwielbiam kokos, oraz wszelkiego rodzaju owoce- szczególnie truskawki i kiwi, więc na pewno przypadłby mi do gustu. Wydaje się być dosyć czasochłonny, ale jak najbardziej wart każdej minuty :D Muszę wypróbować! <3
OdpowiedzUsuńSakurakotoo ❀ ❀ ❀
Nie jest aż tak pracochłonny jak się wydaje tylko pracę należy rozłożyć na dwa dni aby wszystko się trzymało ;) Polecamy się jednak skusić ;)
UsuńBardzo apetyczny torcik z niespodzianką ;) Pomysł super, jesteście niesamowite ;)
OdpowiedzUsuńJejciu, ale fajny! Szkoda zjadać aby się nie rozsypało :D
OdpowiedzUsuńnie no to trzeba mieć talent
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie! ☺
OdpowiedzUsuńtort z niespodzianka :) super pomysł :)
OdpowiedzUsuńO taaaak, tak bardzo chciałabym już wiosnę! Tort wygląda rewelacyjnie! To wysypujące się musli... Super! Muszę go zrobić :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Na pewno wszyscy będą zachwyceni nawet Ci co wątpią w smak musli :D
UsuńRicotta i jogurt grecki nie zawierają laktozy ??
OdpowiedzUsuńRacja, mój błąd, nie wykreśliłam tego z szablonu ;) Dzięki za czujność :)
UsuńO kurczę! Zbieram szczękę z podłogi! Tort cudo *.*
OdpowiedzUsuńsuprise suprise! toż to prawie śniadaniowa wersja tortu:) super pomysł! i to musli nawet trzyma się na swoim miejscu po wyjęciu kawałka- super! ale mi najbardziej podoba się dekoracja- cudna!
OdpowiedzUsuńDokładnie, takim śniadaniem można również rozpocząć intensywny dzień i na pewno od pierwszego kęsa będzie bardzo pozytywny i pełen energii ;)
UsuńWygląda cukierkowo :)
OdpowiedzUsuńjak z obrazka <3
OdpowiedzUsuńGenialny torcik, wygląda bajecznie :) smakuje na pewno przepysznie, chętnie bym spróbowała ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
drogie koleżanki ja uprzejmie Was proszę abyście od rana nie torturowali głodnych ludzi takimi cudnymi zdjęciami bo człek ma ochotę zeżreć monitor i połknac go w całości :D
OdpowiedzUsuńAle to w sumie nie wiemy czy jest jakaś odpowiednia pora na wejście na naszego bloga xD Przynajmniej od rana będziesz o nim myśleć i może taki zrobisz ;P
Usuńcud, miód i musli:D
OdpowiedzUsuńPiękny Wam ten torcik wyszedł i to jeszcze z jaką intrygującą zawartością! :)
OdpowiedzUsuńTort mistrzostwo świata, ja bym jadła bez żadnych wyrzutów sumienia:)
OdpowiedzUsuńO rany śmietanka kokosowa, musi być przepyszny! <3
OdpowiedzUsuńMoja Mama Kochana ma urodziny okrągłe w maju, a jest na diecie obecnie. Wreszcie się za siebie wzięła, jestem z niej taka dumna :)
OdpowiedzUsuńNa pewno będę dla niej piekła tort i już nawet wiem jaki.
Przyda mi się ta porcja inspiracji od Was. Dziękuję :)
Pozdrawiam cieplutko :) Miłego, słonecznego dnia :)
No i to jest super torcik dla niej! Pewnie, że nie można powiedzieć, że jest mega nisko kaloryczny ale na pewno ma ich mniej niż tradycyjny tort, jest naturalny, lekki, bez białego cukru i w ogóle ;) Mama na pewno poczuje się nim rozpieszczona <3 Nasz tata też przechodzi na dietę (jest szczupły ale wyniki cholesterolu do du...) i jesli się spisze to też mu zrobimy taki tort :D
UsuńZrobię taki mężowi na urodziny :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie.
Będzie zachwycony! O ile nie będzie bardziej wolał wysypującego się boczku, kabanosów itd xD
UsuńNie. Ja nie marzę o słoneczku, choć w pewnym sensie może i tak. O wolnym. O odpoczynku od nauki, nadchodzącej matury. Byleby nie nadeszła tak prędko, a mi udało się wszystko nadrobić.
OdpowiedzUsuńŚwietny tort! Pomysłowy.
O no to fakt, gdy ma się wizję matury to chciałoby się ten czas jakoś wstrzymać :P W sumie my w czerwcu mamy obronę mgr, prace są dalekie od wykończenia ale jakoś bardziej pragniemy już ten czas zakończyć ;P
UsuńOwoce na wierzchu robią fenomenalną robotę - aż mi ślinka pociekła! :)
OdpowiedzUsuńoj kusicie Dziewczyny tym torcikiem :D a ta niespodzianka w środku absolutnie czaderska :D
OdpowiedzUsuńBombowy pomysł ! :D
OdpowiedzUsuńkokos to totalnie nie moja bajka, ale wygląda super :)
OdpowiedzUsuńTwój tort wygląda genialnie! Jestem taka ciekawa, jak smakuje Twój krem kokosowy. Uwielbiam takie smaki. :) Wydrukuję sobie Twój przepis i wrzucam go do przepisów na święta :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszymy, że tort przypadł tak bardzo do gustu :) Koniecznie upiecz go na święta bo zrobi furorę! Jeśli faktycznie go zrobisz to miło nam będzie jeśli pstrykniesz małą fotkę ;P
UsuńDziś była taka piękna pogoda, że ten tort idealnie to wszystko oddaje. Wygląda smacznie i do tego ma piękne pastelowe kolory ;).
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie i prześlicznie!
OdpowiedzUsuńPandki, mimo, że cały wypiek robi wrażenie, to biszkopt wyszedł Wam niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńBiszkopt nie skromnie mówiąc wychodzi nam zawsze :D Jest pyszny i leciutki ;) Dziękujemy!
UsuńGenialne wnętrze torcika<3
OdpowiedzUsuńPiękny torcik. Coś dla amatorów musli :)
OdpowiedzUsuńŁał...jaki fajny biszkopt z niespodzianką. Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się fenomenalnie :D Jadłabym :)
OdpowiedzUsuńJest śliczny a to musli to absolutny hit. Na pewno go zrobię na urodziny siostry, która się odchudza ale jeszcze muszę musli zamówić :) Macie pomysł co jeszcze można ukryć w środku żeby się tak ładnie wysypywało? Taki pomysł mogę wykorzystać jeszcze na inne okazje. Sandra :))
OdpowiedzUsuńHmm nie polecamy owoców bo podczas krojenia mogą stworzyć mało przyjemny widok np. wypływający dołem czerwony sok truskawek... słabe :P Lepiej niech to będą drobne i suche rzeczy jak jakieś cukierki typu m&m'sy czy inne dropsy albo czekoladowe jajeczka tak na najbliższe święta ;)
Usuńhaha macie racje, czerwone owoce odpadają. Jajeczka to fajny pomysł szczególnie, że na święta mamy mnóstwo dzieci więc powinny być zadowolone z takiego tortu. Dziękuje :))
Usuńo wow!
OdpowiedzUsuńależ pięknie Wam wyszedł:) jestem po wrażeniem!
OdpowiedzUsuńCudo <3
OdpowiedzUsuńAż trudno od niego wzrok oderwać :)
Cudny torcik :) Rozumiem, że jeśli zawiera musli, to można go jeść na śniadanie? :D
OdpowiedzUsuńNo jasne! Po takim śniadaniu świat się robi piękniejszy ^^
UsuńPiękny o do tego kokosowy 😀 mniam
OdpowiedzUsuńChyba wpadnę do Was na kawałek ciekawa jestem smaku :) Wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńWszystko, co kokosowe i waniliowe uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńTorcik wygląda pięknie i oryginalnie <3
Uwielbiam kokos, ale osobiście wybrałabym wersję bez musli, za którym niekoniecznie przepadam.
OdpowiedzUsuńZawsze można wnętrze wypełnić innymi smakołykami ;)
UsuńCudowny i kolorowy. Cieszy oczy! Wyobrażam sobie jak bardzo musi cieszyć podniebienie :D
OdpowiedzUsuńWow tort rewelacyjny, na pewno wypróbuję przepis!
OdpowiedzUsuńKusi mnie bardzo ten ryżowy biszkopt! :P
OdpowiedzUsuńJest mięciusi, delikatny i nie nadaje smaku. Częściej robimy gryczane bo są nieco mocniejsze ale też mają swój charakterystyczny smaczek, do takich lekkich wypieków ryżowy jest idealny :)
UsuńMusli w wersji zdrowej, a w wersji trochę mniej zdrowej może lentilki?
OdpowiedzUsuńlentilki na pewno też się sprawdzą bo prześlizgną się między ostrzem noży i ładnie się wysypią :)
UsuńO, wreszcie coś kompletnie nie dla mnie i nie muszę się zastanawiać, czy jestem do dupy, bo nie gotuję. Pff, zresztą... i tak nie jestem :D
OdpowiedzUsuńTen torcik jest uroczy!
OdpowiedzUsuńskąd tak wspaniałe pomysły, rewelka;)
OdpowiedzUsuń