Kakaowo-kokosowy tort Walentynkowy (bez glutenu, cukru białego, laktozy)

Od kilku dni możemy cieszyć się lutym a ten miesiąc chyba większości kojarzy się z WALENTYNKAMI! 💗 Co do słuszności tego święta nie będziemy się odnosić ale my zwolenniczki tematycznych wypieków nie możemy przegapić takiej okazji jak wykonanie tortu dla zakochanych w PANDACH 💜🐼  Torcik nie jest niewyobrażalnie trudny ale za to efektowny, dlatego pokazujemy przepis przed ostatecznym świętem aby nie stwarzać Wam wymówki "za mało czasu, może za rok". Za rok to przyjdziemy z nowym przepisem! Powodzenia! 💋

 






Składniki:

Kakaowy biszkopt (śr:18cm)
-4 średnie jajka
-35g mąki gryczanej
-25g skrobi z tapioki/kukurydzianej
-30g gorzkiego kakao
-5 łyżek ksylitolu

Masa kokosowo-makowa
-1 puszka mleka kokosowego
-200 ml napoju roślinnego (np. migdałowe/ryżowe, lub mleka)
-5 łyżek maku niemielonego
-ksylitol (ok 5 łyżek)
-2 płaskie łyżeczki agaru (lub 4 łyżeczki żelatyny)

Polewa czeko-śliwkowa
-80g suszonych śliwek (lub daktyli)
-3 łyżki gorzkiego kakao
- ½ szkl. ciepłej wody
-1 łyżeczka agaru (lub 2 płaskie łyżeczki żelatyny) + ¼ szkl. wody

Orzechowe serduszka w malinowej posypce
-100g orzechów ziemnych
-90g daktyli
- ¾ szkl. liofilizowanych malin (lub 2 batoniki Frupp)
-wykałaczki

Czekoladowe pandy (opcjonalnie)
-kilka kostek gorzkiej czekolady (najlepiej wysokoprocentowej)
-kilka kostek białej czekolady  

KAKAOWY BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol  i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Obie mąki wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka).
Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. Równo odciąć wypukła, górną część biszkoptu a dół podzielić na trzy równe blaty.

MASA KOKOSOWO-MAKOWA
Wszystkie składniki w temp. pokojowej wymieszać w garnku i zostawić do napęcznienia agaru/żelatyny na ok 10 minut. Po tym czasie na zagotować masę cały czas ją mieszając, jeśli użyty został agar masę należy dodatkowo 2-3 minuty gotować na małym ogniu. Można zrobić szybki test: 3 łyżki masy wlać do szklanki i wstawić do zamrażarki i po chwili zobaczyć czy jej trwałość jest wystarczająca. Całość w tym czasie trzymać w ciepłym garnku pod przykryciem.
Pierwszy blat biszkoptu umieścić w tortownicy (można boki wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową jeśli jest po bokach za dużo „luzu”) i włożyć do zamrażarki na 7-10 minut*.
Masę kokosowo-makową podzielić na dwie równe części, lekko ostudzoną pierwszą część ale jeszcze nie ściętą masę wylać na pod mrożony biszkopt (drugą nadal trzymać w ciepłym garnku pod przykryciem), ułożyć na niej drugi blat, lekko poodciskać na środku i bokach aby wyrównać całość i znów włożyć do zamrażarki na 7-10 minut. Po tym czasie wlać drugą część masy i ułożyć w ten sam sposób trzeci biszkopt. Całość można wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

ORZECHOWE SERDUSZKA W MALINOWEJ POSYPCE
Orzechy uprażyć na suchej patelni i ostudzić. Daktyle zalać wrzątkiem na 3 minuty i dokładnie odsączyć. Do blendera (rozdrabniacza) wsypać orzechy i nieco je zmielić na drobniejsze kawałki. Dodać daktyle i znów mielić do uzyskania lepiącej się masy, którą wyłożyć do pudełka, ugnieść i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia przed podaniem tortu oddzielać kawałki masy i uformować serduszka np. za pomocą sylikonowej formy do kostek lodu w tym kształcie, lub ręcznie. Maliny zmielić na pył w młynku do kawy i obtoczyć w nich serduszka, następnie nabić je na wykałaczki.

CZEKOLADOWE PANDY
Każdy rodzaj czekolady rozpuścić w miseczkach nad parą wodną, wlać je do foliowych strunowych woreczków i minimalnie odciąć rogi. Takimi „pisakami” można wykonać na folii dowolne kształty, mogą być to pandy lub serduszka. Najpierw narysować kształt czekoladą gorzką, wstawić do zamrażarki na minutę i wypełnić wzór białą czekoladą. Znów wstawić do zamrażarki na kilkanaście minut.

POLEWA CZEKO-ŚLIWKOWA
Śliwki/daktyle namoczyć w gorącej wodzie na ok 30minut, następnie odcedzić i zmiksować z ½ szkl. ciepłej wody oraz z kakao na gładką masę. Agar/żelatynę namoczyć w ¼ szkl. wody w garnuszku przez ok 5 minut. Następnie dodać śliwkową masę i zagotować ciągle mieszając (jeśli użyty jest agar gotować dodatkowo 2-3 minuty).

Tort oddzielić nożem od boków tortownicy i wyjąć go. Polewę wylać na górę i wyrównać, 2 łyżki polewy zostawić  i przyklejać na nią czekoladowe pandy lub inne dekoracje. Gdy góra stężeje wbić malinowe serduszka na wykałaczkach. 

*biszkopt zmrożony nie wchłonie masy jeśli jest jeszcze zbyt lejąca i sprawi, że szybciej masa stężeje


Polecamy inne walentynkowe przepisy:




UWAGA! 💙
Znów zachęcamy Was do pobrania nowego numeru dwumiesięcznika 
"Bezbolesne usuwanie cukru z diety"!
Oprócz naszej propozycji na tort dla zakochanych znajdziecie jeszcze wiele innych przepisów oraz dużo istotnych informacji na temat zamienników cukru oraz KONKURS! 

Pobierz za darmo TUTAJ!

109 komentarzy:

  1. nie mogę się nie uśmiechnąć jak na niego patrzę, jest przepiękny i taki Wasz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Luty i walentynki?? Szczerze to mi sie tak nie kojarzy bo nie obchodziłam i nie obchodze tego dnia ;) Mi luty kojarzy się z urodzinami mojej Mamy, Tłustym czwartkiem i ostatkami, ale jak dla kogo ;) Wasz torcik jest cudowny w jażdym calu. A te pandki..... brak słów. Jego najpierw trzeba podziwiać a potem jeść. Tylko tutaj pojawia się problem: jest tak piękny, że szkoda niszczyć jego wygląd, ale z drugiej strony tak apetyczny, że trudno mu się oprzeć :D A to przecież tylko jeden z Waszych wspaniałych walentynkowych przepisów :)

    Gratuluję kolejnego numeru dwumiesięcznika - świetna robota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak wiemy ale jednak większość osób nie kojarzy tłustego czwartku a kiedy są walentynki to chyba wszyscy wiedzą. No cóż, komercha ;)
      Wszyscy którzy jedli go, zawsze pandkę zostawiali na sam koniec "na deser" deseru xD
      Dziękujemy! Mamy nadzieję, że będziemy uczestniczyć jeszcze w innym magazynie ale to się jeszcze okaże :)

      Usuń
    2. O Tłustym Czwartku też się bębni w telewizji a mimo tego luty to jednak walentynki... dla mnie to przede wszystkim urodziny Mamy, ale to już jak kto woli :)
      I wcale się nie dziwię.. a może Wasza kuzynka też postawiła ja sobie na półce? Pamiętam, że kiedyś wspominałyście ze nie chciała zjeść misia z Lindt :D
      Życzę powodzenia :)

      Usuń
    3. To nasza babcia ma takie skłonności, że żal jest jej jeść takiego typu dodatki i najchętniej włożyłaby za szybkę w meblościance w celu podziwiania xD
      Dziękujemy ale jednak nie wyszło do końca z tymi planami i trochę się przeciągnie w czasie ale jesteśmy cierpliwe ;)

      Usuń
  3. Myślałam, że masa jest z chia, a tu proszę - mak! Wygląda super i z chęcią bym taki dostała - oh well, chyba sama sobie muszę upiec :p
    Ciekawy patent z mrożeniem biszkoptu - czemu on służy? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A bo chia to już takie normalne xD Promujemy pl mak :P
      No widzisz, my też musimy sobie same na walentynki prezenty robić więc słodkości są najlepsze.
      Biszkopt zmrożony nie wchłonie masy jeśli jest jeszcze zbyt lejąca a po drugie sprawi, że szybciej masa stężeje :) Trzeba to dopisać....

      Usuń
    2. O super, dzięki za patent! Bo zastanawiałam się, jak to zrobić, żeby prosto na biszkopt wylać galaretkę i żeby jej nie wchłonął.

      Usuń
    3. Nie ma za co :P Taka prosta i logiczna rzecz a cieszy xD

      Usuń
  4. Pandowe słodkości prezentują się lepiej niż te w cukierniach!

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczny jest - wizualnie zachwyca i smakiem zapewne też. Masa kokosowo makowa najbardziej przypadła mi do gustu, a patrząc na tort myślałam, że to coś z chia :) I na pewno wypróbuję przepis na polewę czeko - śliwka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie wszyscy robią z chia więc trzeba zaskoczyć makiem :P
      Ta polewa to już nasz taki standard, który często zdobi nasze wypieki nie tylko blogowe :)

      Usuń
  6. Można się zakochać w tym torcie! <3 Wspaniały! A zdjęcie w przekroju jeszcze bardziej pokazuje, że tort musi smakować bosko! Na początku myślałam, że te czerwone serduszka zrobiłyście z bezy, bo wyglądają na takie leciutkie jak chmurka :D :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydają się takie leciutkie a to bomba pralinkowa :D Posypka z liofilizowanych owoców świetnie się sprawdza w takich słodkich ulepkach :)

      Usuń
  7. zjawiskowy torcik, aż Wam zazdraszczam zajadania:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pandy przebijają wszystko! przepiękne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Te czekoladowe pandy są mega urocze :) a torcik to poproszę do kawki :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten tort wygląda świetnie - zresztą jak każde wasze wypieki :P Bardzo podobają mi się te serduszka, nadają taki walentynkowy klimat :D Poza tym kakao+kokos to połączenie idealne, które zawsze jest smaczne <3

    Zapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tort zawiera w sobie wszystkie smaki, które grają w naszym sercu. Kwintesencja miłości do słodkości ^^

      Usuń
  11. Tort jest piękny! Takie cudo powinno się sprawdzić nie tylko w walentynki, ale też w inne święta :) <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo smacznie w przekroju i do tego cała dekoracja robi świetne wrażenie ;). Bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie cuda ponownie! Te serduszka mnie rozwalają :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudeńko, aż brak słów <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Idealny w każdej kwestii! Kakaowo-kokosowy smak, wygląd jak z bajki - po prostu genialny!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow, jak zwykle tort dopracowany niesamowicie!:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Włączyłam Wasz post, jak akurat siedział koło mnie mój chłopak... no i jestem wkopana! Teraz muszę mu zrobić taki torcik, nie ma rady. Haha!
    A tak na poważnie, Dziewczyny! Podziwiam jak zawsze. Macie prawdziwy dar. A te pyszności robicie tak pięknie, kolorowo i niezwykle, że nie mogę wzroku oderwać!
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i pozamiatane! Musisz mu takim tortem udowodnić swoją miłość <3
      Dziekujemy bardzo :*

      Usuń
  18. Wspaniały torcik! Uwielbiam wasze pandowe wypieki:D

    OdpowiedzUsuń
  19. urocza dekoracja z serduszek :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Jeeeeju, ale bym chciała taki tort na Walentynki dostać :D

    OdpowiedzUsuń
  21. ajć ale piękny
    z chęcią bym wypróbowała
    zostaje

    OdpowiedzUsuń
  22. O matko! Jakie piękne! Cudne i pewnie nieziemsko smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda cudnie, aż szkoda go jeść :P

    OdpowiedzUsuń
  24. Musi smakować idealnie! A jak pięknie wygląda :) Te czekoladowe pandy to myślałam, że kupione, a tu czytam, że zrobione jednak... Macie talent!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekoladowe pandy są takie proste! Narysować pandkę na kartce i na foli namalować ją czekoladą. Warto wypróbować z prostszymi kształtami na początek ;)

      Usuń
  25. Skoro on wygląda tak obłędnie to aż strach pomyśleć, jak wspaniale musi smakować! :P

    OdpowiedzUsuń
  26. Serca bym zjadł na początku :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Przepiękny i smakowity tort a najbardziej podobają mi się pandy ! Są przeurocze ! Jestem w szoku, przepiękne cudo !

    OdpowiedzUsuń
  28. zjawiskowy tort! rozkocha w sobie niejednego łasucha:)

    OdpowiedzUsuń
  29. napracowałyście się z tym torcikiem! warto było bo efekt wyszedł oszałamiający:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Cudowny torcik <3 Na Walentynki idealny! <3

    OdpowiedzUsuń
  31. wow :) przecudnej urody ten Wasz torcik ja miałam sobie darować wypieki ale patrząc na Wasze dzieło chyba jednak coś popełnię :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno nie popełnisz zbrodni :D Koniecznie wykonaj walentynkowy wypiek bo warto sobie ten dzień osłodzić :P

      Usuń
  32. Fantastyczny torcik, a pandy wyglądają przeuroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Wyglada uroczo, chętnie wpadła bym na kawałęk

    OdpowiedzUsuń
  34. Wprawdzie nie obchodzę Walentynek, ale od dziś mogę zacząć obchodzić dzień Waszego tortu!!
    Biorę cały i zamykam się z nim na cały dzień :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla nas 14 luty to dzień miłości do Pand! Jeśli nie obchodzisz walentynek to przyłącz się do naszego święta :D

      Usuń
  35. Jest przesłodki, po prostu obłęd :D

    OdpowiedzUsuń
  36. Pysznie i odjazdowo! A ta polewa czekośliwkowa mmmmm...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polewa jest bardzo prosta i smaczna. Polecamy ją bardzo szczerze :)

      Usuń
  37. Ale śliczności...:O <3 Mogę patrzeć godzinami :D szkoda tylko że spróbować się nie da ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. Mmmm jaka rozkosz dla podniebienia i dla oczu. :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Torcik słodki. Nie ma rady, trzeba zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  40. jak zwykle wygrałyście internety. jak Wy zawsze kroicie takie idealne kawałki?! i ten pomysł na ozdoby z czekolady, bomba, muszę wykorzystać. <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) A wiesz jaki zawsze dreszczyk emocji nam towarzyszy podczas krojenia pierwszego kawałka? Dla nas przekrój jest tak samo ważny jak wygląd zewnętrzny więc bardzo się staramy, żeby wszystkie warstwy były dopracowane w szczegółach. A tak w ogóle to często moczymy ostry specjalny duży nóż w gorącej wodzie i takim ciepłym ale nie bardzo mokrym kroimy ten pierwszy kawałek :)

      Usuń
  41. u Was walentynkowo jak i u mnie, ale u Was tort a u mnie konkurs haha

    OdpowiedzUsuń
  42. Nie jestem fanką walentynek, ale taki tort to bardzo proszę może z okazji lutowych rodzinnych imienin . Świetny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A taki tort to w sumie na prawie każdą okazję bo miłość powinna nam towarzyszyć zawsze i wszędzie... ah pięknie powiedziane ^^

      Usuń
  43. Jakby m delikwent wyskoczył z takim tortem to od razu powiedziałabym ,,tak" i mogła zostać jego żoną :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze? Mamy tak samo xD Bardzo doceniamy męskie starania przy tworzeniu słodkości :)

      Usuń
  44. Atakujecie mnie tymi torcikami, a na sam ich widok mój organizm krzyczy: 'Ja chcę!' Zresztą nie tylko ja się ślinię do tych torcików... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Torty to jest to co nas kręci więc Was też musimy nimi "torturować" xD

      Usuń
  45. tak się składa,że wszystkie składniki mam...może bym zrobiła,bo wygląda cudnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tak się składa to jest już znak!!!! :D Nie masz wyjścia xD

      Usuń
  46. Oj dziewczyny, co tu mówić, rządzicie! :D Torcik ,,dla zakochanych Pandach" - jak to cudnie brzmi <3 Biszkopt, masa kokosowo-makowa...czekośliwka? No czego chcieć więcej? Już w takim torcie bym się zakochała xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Generalnie to tworzymy nowe konkurencyjne święto właśnie dla zakochanych (w pandach). Śmiało możesz się do nas przyłączyć :D

      Usuń
  47. Do zakochania <3

    OdpowiedzUsuń
  48. Wasze pandy są najlepsze. Tą polewe już robiłam przy okazji innego waszego wypieku, była już wcześniej prawda? No i wyszła super. Nie dość że trzymała się pięknie w upał to jecze była pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak była bo zawsze się sprawdza i tak jak zauważyłaś jest wytrzymała oraz smaczna :) Dziękujemy :*

      Usuń
  49. ja również ustawiam się w kolejce po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Torcik jest piękny! Już w samym torcie można się zakochać :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Jakbym była taka zdolna, to stworzyłabym mojemu mężowi takie cudo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można spróbować zrobić jakąś prostszą wersję. Tutaj nawet nie trzeba go obkładać kremem hehe :P

      Usuń
  52. Prawdziwie walentynkowy, można się w nim zakochać:)

    OdpowiedzUsuń
  53. Uwielbiam te Wasze pomysły na słodkości! Cudnie wyglądają a w dodatku świetnie smakują! ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  54. zrobicie mi taki na 14 lutego :D?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałybyśmy! Szkoda, że jeszcze nie mamy takich możliwości :(

      Usuń
  55. Odpowiedzi
    1. Tylko szybko bo rozchodzi się jak ciepłe bułeczki xD

      Usuń
  56. Masę kokosowo-makową uwielbiam więc bym się takim torcikikem mega zajadała :) Pychotka <3

    OdpowiedzUsuń
  57. Wygląda obłędnie i pewnie tak samo smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  58. Tort wygląda przepysznie *,* jednak ten kokos z którym się nie lubię totalnie mnie zniechcęcił... :(
    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  59. Wow :)
    Torcik jest tak piękny, że nie można obok przejść obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  60. O Wy szalone Pandy dwie! :) Nie dość, że wymyślacie takie cuda, to jeszcze są fit, a do tego zdjęcia takie apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  61. Dziewczyny te wasze dekoracje są tak cudowne, że powinnyście zostać jakimiś honorowymi opiekunkami pand, gdzieś w Chinach. Zaraz by ich populacja wzrosła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie zdajesz sobie sprawy ile my filmików naoglądałyśmy gdzie opiekunowie zajmują się pandami. Miód na nasze serduszka ^^

      Usuń
  62. Tort wygląda bardzo apetycznie. Przeszkadza mi tylko ten mak w składzie, nie lubię maku :( Ale czekoladowe pandy są absolutnie słodkie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć lub wykorzystać chia albo czarny sezam :)

      Usuń
  63. Kochane dziewczyny zawsze czarujecie!

    OdpowiedzUsuń
  64. Po 6 czy 7 latach samotnych walentynek wreszcie mam z kim świętować. Może nie zmajstruję mu tortu z unicornem, ale przygotowuję coś fajnego, w co też trzeba włożyć trochę pracy, a nie tylko kasiorę.

    OdpowiedzUsuń
  65. Tort przecudny! Zachwyciły mnie te fikuśne serduszka - efektowne, a tak proste do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  66. Jest cudowny ! Podoba mi się, że widać, iż ciasto jest puszyste :) I generalnie, tort na wypasie ;)

    OdpowiedzUsuń
  67. KOKOSOWY!
    Och to na pewno fantastyczny! :)

    OdpowiedzUsuń
  68. A może być skrobia ziemniaczana?:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger