Wegański tort makowy z pralinami i kokosowym karmelem (bez cukru białego, laktozy, wegański)

Stało się! Wreszcie wykonałyśmy nasz pierwszy wegański tort! Owszem mamy sporo wege przepisów ale kilka wiadomości z zapytaniem konkretnie o torty skłoniły nas do jego wykonania. Według nas biszkopt na jajkach jest banalnie prosty, nawet jeśli używa się mąk bez glutenu, to już nie sprawia nam żadnego problemu. Jednak biszkopt wegański to wyższy level! Trzeba znać cechy różnych mąk, które razem zmieszane mogą dać nam wymarzony efekt. Taką wiedzę już posiadamy, dlatego nasz pierwszy biszkopt tego typu jest całkiem udany! Aczkolwiek nadal będziemy szukać mieszanki idealnej 😉
Poniższy torcik to taka szalona wersja makowca. Jest sycący, pyszny i według nas dużo zdrowszy! Masa makowa z lnem to nasz sprawdzony standard jeśli chodzi o makowe wypieki, biszkopt jest bardzo wilgotny i zbożowy, pralinki słodkie, marcepanowe oraz chrupiące a pistacje w karmelu to wręcz poezja! Jesteśmy z tego przepisu wręcz dumne, dlatego bardzo go polecamy 😍 







Składniki:

Wegański biszkopt (śr: 18cm)
-170g mąki orkiszowej typ 700
-75g mąki owsianej
-60g mąki z ciecierzycy
-220ml napoju ryżowego
-½ szklanki oleju rzepakowego lub płynnego oleju kokosowego
-100g gęstego mleka kokosowego
-5 łyżek ksylitolu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym
-½ łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżka octu jabłkowego

Masa makowa
-200g mielonego suchego maku (np. Gardis z Lidla)
-300g wody
-200g napoju roślinnego (np. ryżowe lub migdałowe)
-3 płaskie łyżki zmielonego siemienia lnianego
-5 łyżek ksylitolu
-90g daktyli
-50g gorzkiej czekolady (u nas bez cukru białego)
-50g żurawiny/rodzynek itp.
-70g orzechów włoskich i laskowych
-10 łyżeczek niezbyt gęstych powideł śliwkowych

Praliny figowo-makowe
-100g suszonych fig (polecamy jeszcze takie soczyste a nie przesuszone)
-85g domowego marcepanu
-80g ziaren słonecznika
-mak niemielony do obtoczenia pralinek

Kokosowy karmel
-200g gęstego mleka kokosowego (prawie jak śmietanka kokosowa)
-4 łyżki cukru kokosowego (musi być cukier o brązowym kolorze)

Dodatkowo
-pistacje solone (posiekane)

PRALINY FIGOWO- MAKOWE
Figi zalać gorącą wodą i pozostawić na dwie minuty (jeśli są bardzo suche to na nieco dłużej). Po odsączeniu umieścić je w malakserze, dodać marcepan, słonecznik i wszystko zblendować na masę, która będzie się zbijać w kulki ale nie jest gładka. Ulepić kulki o wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i solidnie obtoczyć je w maku. Praliny umieścić w lodówce (mogą stać w niej nawet do tygodnia – u nas tyle wytrwała ostatnia pralinka :)

WEGAŃSKI BISZKOPT
Mąkę orkiszową, owsianą i z ciecierzycy, proszek do pieczenia, sodę, ksylitol wymieszać razem w dużej misce. Napój roślinny i ocet połączyć. Do suchych składników dodać mleko kokosowe, olej i napój z octem. Całość ma mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego. Masę wlać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec w 180’C ok 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika zrzucić biszkopt w formie na blat z niedużej wysokości (nie opadnie za mocno) i pozostawić do wystudzenia.
Po tym czasie ściąć górę biszkoptu, która popękała (i zjeść :P). Resztę podzielić na dwa równe blaty. Biszkopt celowo jest mało słodki, ponieważ ma być bazą do masy makowej. 

MASA MAKOWA
Mak oraz pokrojone na mniejsze kawałki daktyle zalać wodą i napojem roślinnym. Gotować kilka minut ciągle mieszając i pozostawić do momentu aż daktyle mocno zmiękną. Dodać ksylitol i wszystko zblendować (zwracając uwagę, aby nie zrobić tego za mocno). Dodać pozostałe rozdrobnione bakalie, powidła i siemię lniane. Dokładnie wymieszać i zostawić do przestygnięcia by można było dodać rozdrobnioną czekoladę.

Pierwszy blat umieścić w obręczy tortownicy tak aby przylegała ona do boków blatu (boki pokryłyśmy plastikową folią spożywczą). Wyłożyć pierwszą warstwę masy makowej (nie może być bardzo ciepła ale też nie mocno schłodzona). Nałożyć kolejny blat, lekko po dociskać by wyrównać boki oraz środek, następnie nałożyć kolejną warstwę masy makowej. Górę docisnąć łyżką i wyrównać. Całość włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie zdjąć obręcz oraz delikatnie folię. Ewentualnie poprawić boki nieco nożem.

KARMEL KOKOSOWY
Do garnuszka z nieprzywierającym dnem wlać gęste mleczko kokosowe, dodać cukier kokosowy i całość gotować na małym ogniu aż nasz karmel nieco odparuje i zgęstnieje. Pozostawić chwilę do odparowania i przestygnięcia (taki karmel pozostawiony w lodówce mocno zgęstnieje).

Gdy karmel nieco ostygnie i zgęstnieje, polać nim wierzch tortu, dookoła ułożyć praliny a środek posypać pistacjami. 


UWAGA!
Od kilku dni można pobrać kolejny numer dwumiesięcznika 
"Bezbolesne usuwanie cukru z diety"!
Można znaleźć w nim nie tylko naszą propozycję na makowy tort ale kilka innych ciekawych, świątecznych przepisów oraz wiele interesujących informacji. 
Polecamy wydrukować te kilka stron i podarować ów magazyn mamie, babci czy cioci (tak jak my to zrobiłyśmy) i zainspirujcie je do nieco zdrowszych świąt! :D 

Pobierz za darmo TUTAJ!

113 komentarzy:

  1. pracochłonny,ale jaki efekt:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brak mi słów... na prawdę za każdym razem wyżej podnosicie poprzeczkę.... wygląda WSPANIALE!!!! Zapiera dech w piersiach. Biszkopty mimo iż bez jaj idealne, kazdy składnik dopracowany a te makowe kule... nie lubię maku ale kawałek Waszego tortu zjadłabym z ogromną przyjemnością :)

    Magazyn dostałam na e-maila :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Same nie byłyśmy do samego końca pewne efektu :) Jednak wszystko na spokojnie się udało a czasem jak za bardzo się spinamy to bywa różnie :P Dziękujemy :)

      Usuń
    2. Nie byłyście pewne??? A czy Wam kiedy kolwiek coś nie wyszło??? Nie wydaje mi sie :D Każdy wypiek i deser jest wspaniały :)♥

      Usuń
    3. Oj tak, zdarza się to sporadycznie ale dwie takie klęski cukiernicze dobrze pamiętamy i nigdy nie wiadomo kiedy nastąpi ten kolejny raz :P A wiadomo, że im człowiek bardziej się stara tym większe prawdopodobieństwo katastrofy :P

      Usuń
  3. Ale rozpusta - idealna na świąteczny stół :D A co najważniejsze - wartościowa. No i patent z siemieniem lnianym znam bardzo dobrze - świetny zagęszczacz kremów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wartościowy i bardzo sycący! Duży kawałek zjedzony o 9 rano zapewnił sytość do 16 wieczorem! :) Len sprawdza się super tylko trzeba również na ilość uważać, czasem sypnie się go za dużo i roślinny smak oraz "śluz" przejmuje całość :P

      Usuń
  4. Tort wyglada przepysznie! *.* I w sumie mało składników potrzebuje na zrobienie go...XD

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Urodzinki w grudniu? Czy może mak nie przeszkadza Ci o żadnej porze roku (tak jak nam z resztą :P).

      Usuń
  6. Nie dziwię się, że jesteście dumne z tego przepisu - rot wygląda bajecznie i każdego wielbiciela maku na pewno zachwyci :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mnie najbardziej ruszyły same praliny figowo-makowe, ale oczywiście gratuluję pierwszego razu z całym vege tortem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, ten tort prezentuje się świetnie, ale niestety nie przepadam za makiem więc przepis nie dla mnie...chyba, że można go czymś zastąpić :D

    Zapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm niestety mak tutaj jest kluczowym składnikiem xD Szkoda, że go nie lubisz ale może w takim wydaniu byś się do niego przekonała! Kto wie ;)

      Usuń
  9. Gratuluję Wam tak wspaniałego wypieku :). Uwielbiam piec, ale jestem pewna, że nie udałoby mi się tak dobrać proporcji, żeby wyszło coś jadalnego haha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem pierwsza próba nie wystarcza i trzeba ją ponowić ;) Dlatego jesteśmy tutaj my aby proporcje podawać na tacy :D Dziękujemy :*

      Usuń
  10. Kawał dobrej roboty! :D Efekt końcowy świetny! Podoba mi się także pomysł na kokosowy karmel :) I oczywiście fantastyczne pralinowe kulki, które nadają tortowi "to coś" :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wydaje się tak zdrowy, że nie wiem, czy by mi smakował;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda jakbyście już zrobiły milion tortów <3

    OdpowiedzUsuń
  13. no nie wyobrażam sobie wypieków bez jajek, ale jakby co to wiem gdzie mogę ściągnąć przepisy:)
    tort wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze będziemy kombinować z wodą po cieciorce aby uzyskać bardziej pulchny biszkopt. Na pewno podzielimy się efektem ;)

      Usuń
  14. Dziewczyny dla mnie to Wy w ogóle jesteście wyższy a nawet najwyższy level!
    ten patent na biszkopt na pewno mi się przyda bo ja w wypiekach wegańskich jeszcze zielona jestem:) Ale będę się uczyć i to od najlepszych bo od Pandek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha dziękujemy :* Jeszcze wypróbujemy przepis na biszkopt z wody po cieciorce aby uzyskać coś bardziej pulchnego więc na pewno w przyszłości taki przepis się pojawi. My też musiałyśmy się długo uczyć więc z chęcią pouczymy innych :D

      Usuń
  15. Cudowny, dziewczyny ja się piszę na duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pożarłabym te praliny :D Brawo za całość :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow! Tort robi wrażenie, ale najbardziej interesują mnie te praliny - muszą być niesamowicie dobre! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie wiem jak smakują, ale Wasze wypieki robią ogromne wrażenie, zwłaszcza, że są wegańskie. Nie mogę wyjść z podziwu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wrażenie wizualne to już połowa sukcesu! Mamy nadzieję, że smakowe również (nasi domownicy nie narzekali :P). Dziękujemy :*

      Usuń
  19. niezwykły! pod każdym względem - zarówno smak jak i wykonanie - prawdzwie mistrzostwo!

    OdpowiedzUsuń
  20. Fantastyczny! Wygląda bardzo efektownie!

    OdpowiedzUsuń
  21. Wysiłek warty efektu, tort jest obłędny :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Cudowne widoki dla oczu i męczarnia dla duszy :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wow! Naprawdę robi wrażenie!

    OdpowiedzUsuń
  24. prezentuje się rewelacyjnie :) szkoda, że nie lubię maku :(

    OdpowiedzUsuń
  25. Cudo! wcale nie wygląda na taki któremu czegoś brakuje, że bez jajek niby ;) Zabieram cały dla siebie 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo ograniczenia popularnych składników powodują jeszcze większy wybór innych i ciekawszych produktów ;) Dziękujemy :*

      Usuń
  26. Torcik wygląda bajecznie! Gratuluję udanego wypieku. Na taki torcik chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Torcik rewelacyjny. Każda warstwa kusi. Kuleczki są kropką nad i. Wygląda pięknie, apetycznie, a i skład ma ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Dziewczyny jesteście wielkie! Jakby ktoś jeszcze kilka lat temu powiedział mi o biszkopcie wegańskim to bym pewnie go wyśmiała. Bardzo bym chciała mieć czas na wykonanie tego przepisu! Produkty łatwe do zdobycia więc mam nadzieję, że ten tort zagości kiedyś w moim domu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też mamy taką nadzieję! Zawsze można zrobić albo masę makową (na makiełki/kluski z makiem idealna) albo same pralinki lub spróbować banalnie prosty karmel :)
      Jakby ktoś kilka lat temu nam powiedział, że będziemy mieć bloga i piec takie rzeczy to też byśmy go wyśmiały xD

      Usuń
  29. Cudo! Nie mogę nacieszyć oczu, a kubki smakowe same pracują :) Bajeczny tort! <3

    OdpowiedzUsuń
  30. Nie chce się wierzyć, że to Wasz pierwszy wegański tort! :) Jest przepiękny <3

    OdpowiedzUsuń
  31. Gratuluję, cukiernicze dzieło sztuki wam wyszło :) Perfekcja! :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Wygląda obłednie i zapewne podobnie smakuje

    OdpowiedzUsuń
  33. Wow! Trzeba miec duuuuze umiejętności aby stworzyć takie cudo! Gratuluje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy! Niektórzy nawet nie wiedzą, że je mają więc zawsze warto próbować :)

      Usuń
  34. Wygląda przepysznie z chęcią bym takiego wegańskiego torcika spróbowała. Bardzo dużo dobrych rzeczy tam jest :D
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  35. O tym, że doskonale wiecie jak trafić w moje ukochane smaki przekonałam się już jakiś czas temu. Ale żeby być w tym tak precyzyjnym?
    Mak - kocham
    Kokos - jestem jego maniaczką
    Karmel - me gusta
    Wygląd tortu - na medal, zakochałam się :)
    Po prostu jak dla mnie macie zaczarowane rączki i potraficie wytwarzać arcydzieła jakich mało.
    Nie znałam takiego przepisu. Skorzystam na pewno.
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo nam grają te same nutki w serduszkach (a raczej w żołądkach :P). Przepis można wykonać w całości lub rozebrać na części! Zawsze można zrobić albo masę makową (na makiełki/kluski z makiem idealna) albo same pralinki lub spróbować banalnie prosty karmel :)

      Usuń
  36. Mi biszkopt wciąż sprawia kłopot, ale wam gratuluję ciacho wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  37. Boskie pralinki! Jak bombeczki choinkowe!

    OdpowiedzUsuń
  38. Prawdziwe z Was mistrzynie cukiernicze, tort jest fantastyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  39. wow, jaki on piękny <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  40. o kurczaki! Ekstra torcik :) Już nawet same pralinki zrobiły na mnie wrażenie, a co dopiero całość! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Praliny robią wrażenie więc warto wykorzystywać ten sposób dekoracji w wypiekach :)

      Usuń
  41. Torcik iście świąteczny :P
    I znowu te pralinki! Mistrzostwo! :P

    OdpowiedzUsuń
  42. Podziwiam za tę wiedze i zapał do zdrowego pieczenia :) cudny tort, z chęcią bym spróbowała tego arcydzieła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy! Mamy nadzieję, że i wiedzę nadal będziemy zdobywać i zapał nadal będzie rósł :*

      Usuń
  43. jestem pod wrażeniem, pod ogromnym wrażeniem!!! :)
    pozdrawiam, mikrouszkodzeniaa.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  44. Szczena mi opadła, dlaczego ja tu zawsze zjawiam się na wieczór <3

    OdpowiedzUsuń
  45. Jaki piękny. Jednak zapewne wymaga dobrej ręki, bo np ja nie mam talentu do pieczenia. Przy okazji zapraszam do mnie.
    Pozdrawiam Niecoinna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niektórzy nawet nie wiedzą, że mają taki talent (3 lata temu nie potrafiłyśmy upiec nic). Zawsze warto spróbować i nie załamywać się ;) Dziękujemy, wpadniemy przy wolnej chwili :)

      Usuń
  46. Ależ pięknie wygląda, zjadłabym takie pralin. Pozdrawiam Was serdecznie ;).

    OdpowiedzUsuń
  47. nie pozostaje nic innego jak wcinać

    OdpowiedzUsuń
  48. otwórzcie piekarenkę własną! to jest dzieło sztuki!

    OdpowiedzUsuń
  49. Wygląda bajecznie ! Jak dla mnie to typowo świąteczny przepis, z tym makiem :) Nigdy nie mogę odejść od makowca i zawsze pochłaniam zastraszające jego ilości, więc myślę, że podobnie by było z tym tortem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też tak mamy z makowcami ale te tradycyjne w połączeniu z glutenem i najczęściej z drożdżami w cieście kończą się dla nas słabo :/ Taki tort zaspokoił naszą chęć na mak na jakieś dwa tygodnie a to spory wyczyn! :P

      Usuń
  50. Przepiękne zdjęcie! tort wygląda niesamowicie smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  51. No dekoracja mnie zachwyca - to innowacja w smacznym zdrowym dekorowaniu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak nam się spodobał motyw z pralinami i orzechami w środku, że postanowiłyśmy zrobić drugie makowe wydanie :P Teraz najchętniej każdy wypiek tak byśmy ozdabiały no ale musimy nieco przystopować xD Polecamy zgapić ten patent ;)

      Usuń
  52. Mak to afrodyzjak :D super torcik

    OdpowiedzUsuń
  53. Piękny torcik. Weganizm i usuwanie cukrów z diety w Waszym wydaniu przemawia do mnie w stu procentach :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy nadzieję, że dajemy dobry przykład, że taki sposób żywienia tylko brzmi strasznie a tak naprawdę jest piękny, ciekawy i dużo bardziej smaczny :) Dziękujemy :*

      Usuń
  54. Cudnie wygląda, świetnie to wykombinowałyście

    OdpowiedzUsuń
  55. Mnie jak zwykle zachwyca nie tylko sam wygląd, ale i składniki użyte do przygotowania tego tortu. Jest rewelacyjny, a jego obłędny smak mogę sobie bez problemu wyobrazić. Gdybym tylko ja miała takie zdolności do pieczenia jak Wy. U mnie dziś w piekarniku chlebek bananowy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależało nam aby masa makowa nie była pieczona a wartości z lnu przemycić niemal niezauważalnie dla domowników i udało się ;) Chlebek bananowy na pewno jest przepyszny a zdolności tylko w nas drzemią i trzeba je odnaleźć! My też nie wiedziałyśmy tego od razu ;)

      Usuń
  56. O matko!!! Jaki cudowny!!! ❤❤❤ Naprawdę same go zrobiłyście??? W ogóle nie dziwię się, że jesteście z niego dumne! Jest MEGAAA! ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę same, żadne krasnoludki nam nie pomagały ;P Dziękujemy :**

      Usuń
  57. a u Was jak zwykle pomysłowo i pysznie:D

    OdpowiedzUsuń
  58. Rewelacyjny tort, pomysł świetny, wykonanie idealne <3

    OdpowiedzUsuń
  59. Jesteście pracowite jak pszczółki, piekny bardzo dopracowany tort :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o pracę w kuchni na rzecz słodkości to tak, zgadzamy się z tym :D
      Musimy przyznać, że tort ma ciekawy wygląd, może trochę sprawia wrażenie niedopracowanego ale to właśnie jego urok :)

      Usuń
  60. Przyznam, że odebrało mi mowę. ;) Tort cudowny. :)

    OdpowiedzUsuń
  61. wow jak zawsze cudnie aż chciałoby sie skosztować:)

    OdpowiedzUsuń
  62. Nie dam rady zrobić całego ale te pralinki na pewno bo jadłam podobne z Rawnello i ten mak bardzo mi smakował a wasze są dodatkowo z moim ulubionym marcepanem. Macie przepis na marcepan bo zawsze tylko kupowałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie bo od dawna dostajemy domowy marcepan na innych słodzikach niż cukier biały od znajomej a ona przepisu nie chce zdradzić (bo normalnie go sprzedaje). Ale w internecie jest ich mnóstwo, więc wybierz dla siebie idealny lub jeśli Ci nie przeszkadza kupny to po prostu idź na łatwiznę ;)

      Usuń
  63. a ja byłam taka dumna z mojego :O teraz mogę się schować ;O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy jest dumny z własnego dzieła i swoich możliwości :) Na pewno był piękny i pyszny :)

      Usuń
  64. Kulki z maku pewnie zdjęłabym na bok - ale resztę zjadłabym z wielką przyjemnością!~

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale to z powodu maku? bo reszta też jest z nim ;P a może z powodu marcepanu? :)

      Usuń
  65. Dziewczyny, Wy już przechodzicie same siebie. Kolejne arcydzieło!

    OdpowiedzUsuń
  66. Choć wygląda smakowicie, moja niechęć do maku sprawia, że raczej przepisu nie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  67. Drobie Pandy :) dla mnie wy jesteście mistrzyniami w poeczeniu i gotowaniu to co robicie zapiera dech w piersi. Wszystko zawsze dopracowane w najmniejszych szczegółach Brawo Wy :) . Pozdrawiam:) stała podglądaczka waszego bloga:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy i ściskamy z bardzo mocno :* Lubimy mieć takich podglądaczy xD

      Usuń
  68. O jej wygląda zachwycająco <3 Jadłabym jak świeże bułeczki :D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  69. Wygląda cudownie - musiał być baardzo pracochłonny! Good job:)

    OdpowiedzUsuń
  70. Na Waszym miejscu zgłosiłabym się do jakiegoś konkursu cukierniczego :) Z takimi wypiekami możecie konkurować z najlepszymi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy! Ale pewnie ze stresu nic by nam nie wychodziło xP Im bardziej się staramy tym więcej problemów ;P

      Usuń
  71. rewelacyjny tort. Wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  72. Ale piękny torcik <3 A słyszeliście może o pasztecie wegańskim? Ostatnio taki robiłam i wyszło przesmacznie, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłyśmy kilka razy i w różnych wersjach. Najbardziej smakuje nam z soczewicy czerwonej i pomidorami :)

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger