Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
Tort „hardkorowa wiewiórka”, orzechowo-dyniowo-piernikowy (bez glutenu, cukru, laktozy)
Zapewne dobrze pamiętacie masło orzechowe Hardkorowy Alvin (recenzja szybko zdobyła 3 miejsce w popularnych postach) a nazwa szczególnie zapadła Wam w pamięci. Słusznie! bo masełko jest pyszne a z sympatii do Alvina postanowiłyśmy zrobić dla niego uroczą panią o orzechowym smaku 😃 Pozostając w klimacie świątecznym biszkopt jest piernikowy a krem dyniowy jest słodki i fistaszkowy. Jak myślicie czy będzie z tego orzechowe love? 💗
Składniki:
Biszkopt piernikowy (śr: 18 cm)
-4 jajka M
-35g mąki
gryczanej
-25g skrobi
z tapioki
-30g kakao
-5 łyżek
ksylitolu
-3 łyżeczki
przyprawy korzennej
Kremy
1) Pasta dyniowa
-2 kg pokrojonej w kostkę dyni (najlepiej słodkiej
piżmowej)
-1/2 szkl. mleka kokosowego (lub zwykłego mleka)
-1 łyżka oleju kokosowego
-4 łyżki cukru kokosowego (lub innego cukru)
2) Krem dyniowo-orzechowy
-1 kg powyższej pasty dyniowej
- ¾ -1 szkl. masła orzechowego Hardkorowy Alvin
- ¾ szkl. fistaszków
3) Krem dyniowo-rzechowo-kokosowy
-1 szkl. powyższego kremu dyniowo-orzechowego
-4 łyżki gęstej śmietanki kokosowej
Dodatkowo
-sok z cytryny + woda (do nasączania blatów)
-kilka kostek gorzkiej czekolady (do dekoracji)
-łyżeczka śmietanki kokosowej (do wykonania oczu i
ząbków)
BISZKOPT PIERNIKOWY
Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na
sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol
i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal
ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Obie mąki
wymieszać razem z kakao oraz przyprawą i przesiać stopniowo przez sitko do masy
jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.
Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy . Wlać ciasto i piec przez
około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się
dopiekło przy pomocy patyczka).
Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i
spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu biszkopt
nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem,
dopiero po wystudzeniu.
KREMY
1) PASTA
DYNIOWA
Na nieprzywierającej dużej patelni rozgrzać olej, dodać
dynię i smażyć cały czas mieszając,
przez kilkanaście minut. Dynia powinna zmięknąć wtedy należy ją rozdusić
durszlakiem. W tym czasie podgrzać mleko kokosowe i gorące wlać do dyni. Mleko
odparować, cały czas mieszając, po czym wsypać cukier kokosowy i smażyć dalej nieustannie
mieszając aż dynia bardzo się wysmaży i zrobi się gęsta. Przełożyć pastę do
płaskiego pojemnika i wystudzić. Podzielić ją na 1kg (do kolejnego kremu) i 1
szklankę (do posmarowania wierzchu tortu).
2) KREM DYNIOWO-ORZECHOWY
1 kg powyższej pasty zblendować na gładko z masłem
orzechowym. Orzechy podprażyć na patelni, posiekać i wrzucić do kremu, całość
wymieszać. 1 szklankę kremu odłożyć do
kolejnego kremu.
3) KREM DYNIOWO-ORZCHOWO-KOKOSOWY
1 szkl. odłożonego kremu dyniowo orzechowego wymieszać
z kilkoma łyżkami śmietanki kokosowej.
Biszkopt podzielić na 3 blaty (góra na ładnie wyrosła
więc na czubku górki wykonałyśmy nosek wiewiórki, jeśli Wam nie wyrośnie w ten
sposób to możecie wyrównać biszkopt).
Pierwszy blat umieścić ponownie w tortownicy z
papierem na dnie, odrobinę skropić wodą z cytryną. Wyłożyć pierwszą warstwę
kremu dyniowo-orzechowego (2), ułożyć drugi blat znów go skropić i wyłożyć krem.
Górny blat nasączyć od spodu i umieścić na górze. Całość lekko docisnąć i
zostawić na noc w lodówce.
Następnego dnia nożem oddzielić boki od obręczy
tortownicy i ją zdjąć. Boki wyrównać.
Kremem dyniowo-orzechowo-kokosowym (3) posmarować pół
pyszczka tortu i boki. Odłożoną pastą dyniową (1) wykonać drugą część pyszczka i
posmarować boki. Śmietanką kokosową wykonać oczy i ząbki a rozpuszczoną
czekoladę wlaną do małego woreczka strunowego obrysować potrzebne kontury.
Uszy wykonać z papieru, pokryć je taśmą bezbarwną (by
nie nasiąkały) i w bić w odpowiednim miejscu.
Też widzicie tą miłość w oczach Alvina? 💘 |
jestem zachwycona, tort wygląda rewelacyjnie! cudo.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńJaki on śliczny :D Brakuje tylko Szymka i Tymoteusza... Alvinek samotny i chyba nic nie zaśpiewa ;P
PS Zainteresowałyście mnie tymi kremami - na prawdę świetny pomysł i mimo iż nadal nie miałam okazji jeść dyni, brzmi mega smacznie. A jak jeszcze połączyć to z piernikowym biszkoptem.... brak słów ;) Kiedy wyjaciecie książkę kucharską? :)
Krem z dyni to takie nasze odkrycie, które zawsze już będzie nam się kojarzyć z zimowym okresem w połączeniu z piernikowym biszkoptem, tak smakuje najlepiej :)
UsuńMarzy nam się taka w przyszłości ale jakoś jej nie planujemy jeszcze ;)
Będzie Wam się kojarzył właśnie przez ten tort? :)
UsuńBędzie i książka i cukierenka - tego Wam życzę :)
Nie tylko bo takie połączenie już robiłyśmy dwa rok i dwa lata temu np. tort renifer był podobny ale zamiast masła orzechowego do dyni dodałyśmy skórkę i miąższ pomarańczy :)
UsuńDziękujemy :*
Jejku,ta wiewiórka to najlepszy wypiek jaki ostatnio widziałam!Alvin na pewno nie przjedzie koło niej obojętnie XD
OdpowiedzUsuńDoceniam pomysł i czasochłonne wykonanie z dbałością o detal (kartonowe uszy;)
OdpowiedzUsuńUszy nadają charakteru więc koniecznie trzeba je wykonać ;) Dziękujemy bardzo :)
UsuńPomimo, że nieco przyzwyczaiłyście swoich Czytelników do tego, że konstruujecie takie cuda to ja i tak po raz kolejny jestem pod wielkim wrażeniem. Tort jak z kreskówki, idealny i dopracowany w każdym detalu. Pomijam już fakt, że na pewno w smaku też jest obłędny. A masa dyniowo-orzechowo-kokosowa to musi być najlepsza na świecie :) ...że o biszkopcie piernikowym nie wspomnę ;) Pozdrowionka!
OdpowiedzUsuńPrzepiękny tort
OdpowiedzUsuńUśmiechnęłam się na widok tego ciasta! :D Wygląda przesmacznie i uroczo :)
OdpowiedzUsuńmacie talent !
OdpowiedzUsuńAle cudo - myślę, że orzechowe love jak najbardziej będzie - na miejscu Alvina nie wahałabym się w wyborze towarzyszki życia :)
OdpowiedzUsuńPyszne te wszystkie warstwy, aż szkoda taki tort napoczynać :D
Ale się prezentuje!! Bajeczny :)
OdpowiedzUsuńJesteście niemożliwe:D Takie cuda to wy tylko potraficie tworzyć, zjadłabym tego waszego alvina i to nie jeden kawałek:D
OdpowiedzUsuńMy potrafimy Wam je pokazać i udowodnić, że się da ;D Szczerze to nie jest taki trudny (robiłyśmy bardziej skomplikowane xD) a kształt głowy wiewiórki jak widać nie jest jakoś wybitnie złożony :) Dziękujemy :**
UsuńJejku, ta grafika wyszła wam po prostu przepięknie! Nie dość, że potraficie dobrze gotować, to jeszcze jesteście artystkami :D :D Tort na pewno przypadłby mi do gustu ponieważ wręcz uwielbiam dynie oraz pierniki - orzechy trochę mniej, ale jak dobrze są wkomponowane to nie psują smaku :P
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo
Drzemie w nas taka artystyczna dusza ;P Po skończeniu liceum zabrakło nam plastycznych emocji więc gdzieś musimy dać im ujście :D Sądzimy, że mimo średniej sympatii do orzechów to tutaj ich smak nie przeszkadzałby Ci :) Dziękujemy :*
UsuńAbsolutnie uroczy ja myślę że to musi być smakowe :-)
OdpowiedzUsuńwiem że się powtarzam ale jesteście niesamowite! ja jestem cukiernikiem leniem- czyli piekę jak już na prawdę muszę i dlatego jak patrzę na to co Wy wyczarowujecie to pierwsza myśl "WOW" a zaraz za nią "jak się tym pandkom chce". Ale dobrze że Wam sie chce! nie myślałyście o wydaniu swoich słodkości? albo chociaż w formie e-booka?:) cudownej niedzieli wam życzę!
OdpowiedzUsuńhehe :D U nas najbardziej angażuje się i planuje wypieki Angelika, ma takiego świra, że nawet gdy była chora i funkcjonowała na zastrzykach to myślała tylko o tym jak ten tort zrobić :P Chciałybyśmy coś takiego wydać ale na razie nie mamy czasu aby się za to zabrać. Może po magisterce nad tym pomyślimy tak bardziej :P Dziękujemy :*
Usuń<3 Brak słów, rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńJak zwykle- przeuroczy **
OdpowiedzUsuńSuper ciacho! Wiewiórka wygląda pięknie. Widać, że włożyłyście w ten wypiek mnóstwo pracy. Podziwiam! :)
OdpowiedzUsuńUrocza wiewiórka <3 i zarazem mega wypasione ciacho :) Super!
OdpowiedzUsuńMyślę, że Alvin przepadł i będą z tego małe wiewiórki :P Nawet płeć już znam! Babeczki! :D
OdpowiedzUsuńAle pycha tort, o jejku <3
Nie ma bata aby się nie zakochał! Schrupał ją w całości xD
UsuńJesteście mega kreatywne!
OdpowiedzUsuńno, ba! musi być!
OdpowiedzUsuńwiewióra wygląda cudnie:)
Cudownie wygląda 😍 piernikowo - orzechowo -dyniowe smaki są mniam 😋
OdpowiedzUsuńCiasto w przekroju wygląda niesamowicie. Aż się chce jeść przez monitor :)
OdpowiedzUsuńTakie pyszności, a ja dziś doszłam do wniosku, że muszę przejść na dietę ;p
OdpowiedzUsuńPo co przechodzić na dietę jak zaraz będą święta xD
UsuńWygląda cudnie :) Podziwiam Was za cierpliwość i precyzję.
OdpowiedzUsuńDziękujemy :* Taki efekt wizualny i smakowy wynagradza nam wszystko :)
UsuńŚliczniasty i pewnie bardzo smakowity ten wasz torcik ;)
OdpowiedzUsuńWy to jesteście genialne! Tort idealny dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie, jesteś jak wiewiórka mająca świra na punkcie orzechów i masełek z nich xD
UsuńPodoba mi się ta wiewióra :-) ja poproszę duży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńAlvinka prezentuje się cudownie :) Aż mi ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńZaniemówiłam!
OdpowiedzUsuńEjj, mogłyście takiego wiewióra-mięśniaka, jak na tym słoiczku, zrobić. :P
Nie chciałyśmy go dublować bo hardkorowy Alvin jest tylko jeden! A panienki mu potrzeba żeby tymi mięśniami się pochwalić ;P
UsuńWygląda wspaniale, jak zawsze starannie dopracowany ;).
OdpowiedzUsuńPrzepiękny tort, uwielbiam orzechy więc bardzo by mi smakował :D
OdpowiedzUsuńAle fajowa ta wiewióra :D Podoba mi się w tym torciku wszystko - począwszy od fantastycznego składu a kończąc na wyglądzie :P Połączenie - dynia i orzechy to musi być coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńJak dyniowo, jak kokosowo, jak pysznie! <3 Za taki tort powinnyście dostać zapasy Hardkorowego Alvina :D
OdpowiedzUsuńObawiamy się, że zapasy musiałyby być gigantyczne aby mieć je na maksymalnie miesiąc, po tym czasie już same opakowania by nam zostały xD
Usuńale talent ! :) CUdna po porstu ta wiewióra!
OdpowiedzUsuńWiewiórka wyszła Wam fenomenalnie, nic tylko podziwiać :D jestem pewna że jest również bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie ;)
Ale ten torcik jest piękny! Jestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńChi chi! Boski tort! :DDD
OdpowiedzUsuńOjej, pyszczek jak żywy, trudno uwierzyć, że to ciasto :) po prostu mistrzostwo świata :)
OdpowiedzUsuńOjej, jest tak urocza, że nie mogłabym jej zjeść :)
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko :) I w przekroju świetnie, ten krem to myślę, że bym z miski wylizywała i mało by już zostało do tortu :D
OdpowiedzUsuńMasakra z tymi kremami! Musimy ich pilnować przed rodziną (i przed sobą) żeby wystarczyły do tortu xD Szczególnie mieszanka pasty dyniowej z masłem orzechowym - petarda! :D
UsuńPodziwiamy po raz kolejny cudowny tort.Dla nas - to mistrzowskie wykonanie.
OdpowiedzUsuńPiękna wiewiórka:)
Cudowny zewnątrz i w środku.
OdpowiedzUsuńWow! Widzę, że poziom jaki reprezentujecie na blogu jest coraz wyższy, ciasta coraz bardziej oryginalne, wiewiórka urocza! Pozdrawiam Was:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy! Staramy się jak możemy i super, że progres jest zauważalny :)
UsuńO jaka słodka panienka dla Alvina :D Podziwiam Was kochane! I Gratuluje wygranej u foxydiet <3
OdpowiedzUsuńHaha dziękujemy! Tą wygraną zawdzięczamy też poniekąd Alvinowi bo pod jego wpływem wymieniłyśmy w składzie masło orzechowe, które nabiło nam punkcików ;)
Usuńhehe :) pocieszny ren Alvin, aż szkoda go jeść :)
OdpowiedzUsuńHardkorowy Alvin to trochę jak Hardkorowy koksu:)
OdpowiedzUsuńja Was podziwiam! za kreatywność i precyzję:D
OdpowiedzUsuńTort wygląda cudownie, a jak musi smakować..aż ślinka cieknie. Brawo!
OdpowiedzUsuńIstne cudo! Tort prezentuje się cudownie! <3
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! Ale macie talent fiu fiu ;)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała - uwielbiam masło orzechowe ;)
"fiu fiu" już dawno czegoś takiego nie słyszałyśmy xD Uroczę! Dziękujemy :*
UsuńRewelacyjna nazwa tego tortu :D a wykonanie jak zwykle rzuca na kolana. Jesteście wielkie i macie naprawdę wielki talent :)
OdpowiedzUsuńAle super, wygląda tan rewelacyjnie, że aż szkoda go jeść :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, mniam! Uwielbiam takie torty :) A buźka wiewiórki prześliczna :)
OdpowiedzUsuńo matko, matko <3 moje kochane Pandy, w końcu udało mi się wejść na wasz blog z pozycji komputera (zawsze zwiedzałam jedynie z pozycji smartphone, a tam pisanie komentarzy jest dla mnie męką :( a później przy komputerze pochłaniało mnie miliard innych spraw...) i wreszcie jestem! I chciałam Wam tylko napisać, że jak zwykle jestem oczarowana przepisem... moja galeria w telefonie to screenyshoty Waszych przepisów :D mam nadzieję, że między Świętami znajdę odrobinę czasu i będę mogła je testować <3 a ten przepis- z zachwytu po prostu brak mi słów. Napiszę jedynie, że tort jest czadowy! ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ! :*
http://zyciejakpomarancze.blogspot.com/
Bardzo nam miło! Cenimy każdego naszego "podglądacza" :D Dziękujemy za słowa uznania i również mamy nadzieję, że dostarczyłyśmy Ci wiele inspiracji do zrobienia w wolnym czasie :D :*
Usuńjaki piękny! aż nie mogę uwierzyć, jak mogłyście go pokroić! powinien stać na półce i być ozdobą pokoju:D
OdpowiedzUsuńJuż dawno wyleczyłyśmy się z syndromu "szkoda mi go zjeść". Teraz z wielką przyjemnością kroimy nasze wypieki, nawet zwierzątka :D
Usuńniesamowity tort, niesamowite Wy;)
OdpowiedzUsuńFenomenalny! Musi smakować cudownie :)
OdpowiedzUsuńWow! Pysznie, zdrowo, słodko i pięknie! Jestem pod wrażeniem ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://perfectlyimperfect92.blogspot.com
Haha jaki śliczny wiewiór, Wy jesteście cudownie zdolne!!
OdpowiedzUsuńFantastyczny i bajecznie kolorowy. :)
OdpowiedzUsuńWow! Wy to zdolne jesteście :) Jestem pod wrażeniem wyglądu, a co do smaku to chciałabym spróbować :D Kremy brzmią interesująco :)
OdpowiedzUsuńJak on pięknie wygląda w przekroju! I do tego orzechy i dynia! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńco za wiewiór ;*
OdpowiedzUsuńo kurczę ! ale wiewiór ! cudo <3
OdpowiedzUsuńCudny! Artystki jesteście, nie tylko kulinarne :) Pasta dyniowa mnie wprost zachwyciła. Chcęęęęęęę!!! :D
OdpowiedzUsuńPastę dyniową szczególnie polecamy zrobić bo jest przepyszna a z masłem orzechowym to już obłęd :D
UsuńCudnie wygląda - aż żal kroić :)
OdpowiedzUsuńNie ma co się rozczulać tylko wcinać dopóki reszta rodziny nie zje go pierwsza :P
UsuńO matko, toż to arcydzieło:)
OdpowiedzUsuńGenialna wiewiórka! Podobny biszkopt z Waszego przepisu już robiłam więc cieszę się, że już coś umiem i nie jest mi obce ;P Tylko ta pasta dyniowa. Dynia ma być pokrojona na drobno czy niekoniecznie? Może być miodowa bo taką widziałam dzisiaj w sklepie. Sandra :))
OdpowiedzUsuńNajlepiej w taką kostkę, niekoniecznie drobną bo powinna się rozgotować na "paćkę". Generalnie im drobniej tym lepiej bo szybciej się zrobi :) Miodową kiedyś jadłyśmy ale była zbyt wodnista i mało smaczna ale nie wiek jak Twoja ;) Najlepsza będzie piżmowa.
UsuńA hokkaido? piżmowa to taka gruszka? Nie znam się na dyniach i nie wiem, która smakiem będzie bardziej pasować a chciałabym zrobić to dobrze za pierwszym razem bo się zniechęcę ;))
UsuńMoże być hokkaido, piżmowa to własnie ta gruszka i jest słodka więc dlatego najlepiej się tutaj sprawdzi. Ale nie raz robiłyśmy tą pastę ze zwykłej olbrzymiej i też było zacnie! Nie zniechęcaj się! To bardzo proste i zawsze możesz pytać jeśli będziesz miała jakieś wątpliwości. Pozdrawiamy :)
Usuńwow, ale cudo!
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! Chyba Was zamówie i upieczecie Ali na roczek tort ;))
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! Chyba Was zamówie i upieczecie Ali na roczek tort ;))
OdpowiedzUsuńCudny torcik, macie niewątpliwie talent cukierniczy :)
OdpowiedzUsuńPrześliczny torcik.Chetnie bym zjadla kawalek tortu.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNo nie mogę, jakie cudo! Jesteście mistrzyniami w dekorowaniu tortów! :P
OdpowiedzUsuńTort mistrzowski! Wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńWiewióra - wyszła źle - nie wygląda dobrze - należy ją zutylizować w moich ustach - im szybciej tym lepiej ! najlepiej całą! ;) Poświęcę się dla sprawy! !!!
OdpowiedzUsuńPiękny tort! :-)
OdpowiedzUsuńależ kolorowy tort, dzieci na pewno będą nim zachwycone.
OdpowiedzUsuńMega tort i dobre połączenie smaków. Jest aprobata wielu chi :)
OdpowiedzUsuńŚliczny torcik 😉
OdpowiedzUsuńTorcik wspaniale się prezentuje i brawo za dekorację :)
OdpowiedzUsuńdekoracja cudna :)
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie :)
OdpowiedzUsuń