Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
,
Wege
Jagielnik z ryżem i kokosem z kokosowymi bałwankami (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegański)
Kochani! Święta już na dniach, mamy mnóstwo pracy z tym związanej dlatego już dziś chcemy życzyć Wam standardowo ale od serca spokojnych i radosnych świąt w gronie najbliższych! Pamiętajcie, że nie śnieg i nie prezenty tworzą ten magiczny klimat. Kolacja wśród kochanych osób i możliwość porozmawiania od serduszka to coś najpiękniejszego i najważniejszego w tych dniach. 💗
Do sylwestra jeszcze się odezwiemy a dziś oprócz życzeń proponujemy Wam banalnie proste ciacho/deser bez pieczenia z uroczymi bałwankami. Wygląda uroczo i smakuje genialnie a do tego nie zawiera cukru i glutenu. Nic tylko robić i zajadać!
Składniki:
Ciacho jaglano-ryżowe (śr:18cm)
-100g kaszy
jaglanej
-100g ryżu
jaśminowego
-600ml
płynów (u nas pół na pół napój migdałowy i woda, może być np. mleko)
-ksylitol (według własnych preferencji)
- ¾ szkl.
wiórków kokosowych
-120g
śmietany kokosowej (stałej części mleka kokosowego)
Bałwanki
-100g
wiórków kokosowych (drobnych)
-200g
śmietany kokosowej
-ksylitol zmielony na puder
Dodatkowo
-kostka
gorzkiej czekolady (na oczy i guziczki bałwanków)
-kilka
czerwonych cukrowych kryształków
-reszta
śmietanki kokosowej + trochę wiórków kokosowych (do pokrycia i posypania
wierchu)
CIACHO
JAGLANO-RYŻOWE
Kaszę
jaglaną dokładnie wypłukać kilka razy we wrzątku. Do garnka wsypać ryż, kaszę,
wlać dowolny płyn i gotować całość pod przykryciem aż kasza i ryż wchłoną cały
płyn i będą miękkie. Dodać wiórki kokosowe oraz ksylitol,
wymieszać i zostawić pod przykryciem do wystudzenia i napęcznienia wiórków. Następnie
dodać śmietanę kokosową, wymieszać i całość przełożyć do tortownicy wyłożonej na
dnie papierem do pieczenia (najlepiej w formie koła), masę docisnąć oraz
wyrównać i włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
BAŁWANKI
Drobne
wiórki wsypać do miski (jeśli są standardowo dość duże to można je nieco
zmielić, dzięki temu bałwanki będą równiejsza), dodać śmietankę kokosową.
Najlepiej najpierw ok 150g, wyrobić całość i jeśli jest zbyt suche dodawać jej więcej. Masa na bałwanki ma być plastyczna i dać się formować w kulki. Po
uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodać subst. słodzącą zmielony ksylitol i znów
całość zagnieść. Uformować kulki tworzące bałwanki, które połączyć wykałaczkami
(zostawić od spodu kawałek wykałaczki aby móc bałwanki wbić na ciasto).
Bałwanki wstawić na kilkanaście minut do lodówki.
W tym czasie
w małym woreczku foliowym w kąpieli wodnej rozpuścić kostkę gorzkiej czekolady,
odciąć minimalnie róg i tą końcówką wykonać oczy i guziczki bałwanków. Cukrowe
kryształki przylepić na odrobinę śmietanki kokosowej lub jakiegoś jogurtu.
Ciasto
wyciągnąć z tortownicy (nożem odciąć boki przed zdjęciem obręczy), górę pokryć
resztą śmietanki kokosowej (lub serkiem homo/jogurtem greckim), posypać
wiórkami, wbić bałwanki i gotowe!
Wszystkiego co najpiękniejsze na Święta Wam życzę.
OdpowiedzUsuńJagielnik wygląda tak pysznie,że się ślinię patrząc:)
Dziękuje za życzenia. Ja również życzę Wam spokojnych, radosnych, smacznych Świąt w gronie najbliższych :) Niech Nowy Rok przyniesie Wam wiele radości, spełnienie marzeń i planów.. Niech będzie udany :)
OdpowiedzUsuńJagielnik jest cudowny.... Niczym rafaello.... Wspaniale prezentowałby się na każdym stole wigilijnym... a te bałwanki.... FENOMENALNE ;) Ale szkoda ich jeść jak tak patrza na Ciebie i się uśmiechają ;P Moja siostra w pierwszej kolejności zjadłaby głowe aby tak na nią nie spoglądały (tak jak to zrobiła rok temu z czekoladowym misiem:P)
Jak się je wyciągnie na tym patyczku to aż się prosi żeby głowę zjeść od razu ;P
UsuńDziękujemy :*
No ale to "morderstwo"... kurczę najlepiej by poczekać do wiosny aby bałwanek zginął śmiercią naturalną, ale wygląda tak smacznie, ze się nie da ;P
UsuńMoje smaki! :) Kasza jaglana i kokos to pyszne połączenie, wiem, bo już już nieraz je praktykowałam :D Jagielnik wygląda pięknie! Bałwanki idealnie go zdobią i do tego są mega urocze :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt :*
Dodałyśmy też trochę ryżu aby bardziej był biały niż żółty ale spokojnie można użyć samej kaszy jaglanej ;) Nie od dziś wiadomo, że ta kasza i kokos to dobrany duet. Dziękujemy :*
UsuńJak Wy to robicie, że wszystko jest nie tylko zdrowe, ale i piękne? :D
OdpowiedzUsuńSame nie wiemy jak bo wydaje nam się to dość proste i logiczne, dlatego staramy się uświadamiać innych, że to możliwe! :)
UsuńMogę u was zamówić stosik takich bałwanków?? :D Są rewelacyjne! Wyjadłabym całą dekorację :D
OdpowiedzUsuńBałwanki a patyczkach wyglądają jak śnieżne szaszłyki :P I tak w ogóle to część zapiekłyśmy w piekarniku i wyszły "opalone bałwanki" :D
UsuńWesołych świąt moje drogie Pandki ;*- przede wszystkim radości i wspaniale spędzonego czasu w rodzinnym gronie.
OdpowiedzUsuńTakie ciasto to można bezkarnie jeść na śniadanie :) a bałwanki wyglądają uroczo :D Wszystkiego najlepszego z okazji Świąt Dziewczyny :D
OdpowiedzUsuńMy jadłyśmy je w sumie na taki słodki obiad, bo podgrzane z odrobiną cynamonu smakuje jak ryż na mleku z dzieciństwa :P
Usuńo jaa jak uroczo !!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda udekorowane bałwankami :D
OdpowiedzUsuńJakie wspaniałe te bałwanki, całosc cudo!
OdpowiedzUsuńTe bałwanki <3
OdpowiedzUsuńTym tortem udowodniłyście, że jesteście mistrzyniami świata! Jakie to jest pomysłowe. Jakie pracochłonne, piękne... Aż nie mogę uwierzyć, że to jest jeszcze jadalne. Choć jest na pewno :D
OdpowiedzUsuńBałwanki na medal :) Świąteczne, zimowe klimaty w najlepszym wydaniu. Zresztą jak zawsze u Was, Dziewczyny Kochane :)
A za kokosową moc tego cuda macie u mnie uznanie absolutne :D :D :D
Pozdrawiam przedświątecznie :)
Mistrzyniami to nieee pewnie sporo nam brakuje ale ciągle idziemy do przodu ;) Przysięgamy, że nie jest pracochłonne! Ugotować ryż z kaszą i dodatkami oraz ulepić bałwanki zajmuje w sumie pewnie kilkadziesiąt minut a efekt cudny ;)
UsuńDziekujemy :*
Ale cudo, te bałwanki wyglądają przecudownie i kolejny raz muszę napisać, że aż szkoda taki zjawiskowy tort kroić :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za życzenia i Wam także zdrowych i szczęśliwych Świąt :)
Mmmm, takie śnieżne to ciasto, choć wiórki kokosowe są iście tropikalne! :)
OdpowiedzUsuńDrogie Pandki <3 Życzę Wam spokojnych i rodzinnych świąt bez zbędnego napięcia. Życzę Wam tej dziecinnej radości, która czyni ten dzień wyjątkowym :) Wesołych Świąt!
Można dać jeszcze ananasa i w ogóle zrobi się pinacolada :P
UsuńDziękujemy :*
Wow, nie dość że tworzycie niesamowite pyszności to jeszcze idzie to w parze ze sztuką! Bałwanki są przeurocze, a kokos bardzo lubię więc ciasto na pewno by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńPS. Niedawno dotarła do mnie przesyłka, i już opublikowałam jej zdjęcia na FB. Dziękuję kochane - dodatek był przepyszny, a kartka przepiękna ! <3
Zapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo
Sztuka przez duże SZ xD Dziękujemy :* Super, że dotarła, mamy nadzieję, że orzechy w jakimś stopniu polubisz ;)
UsuńWygląda jak chmurka <3 Boski :) Muszę w końcu upiec jagielnik!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt <3
Przepiękne życzenia! Jeszcze raz życzę Wam Wesołych Świąt! :* Nigdy bym nie powiedziała, że to ciasto nie wymaga pieczenia! Wygląda jak torcik ^^ Widzę tu dużo kokosu, więc już mogę śmiało stwierdzić, że zakochałabym się w tym jagielniku :)
OdpowiedzUsuńA no właśnie, robi wrażenie jak tort a nawet nie trzeba go piec! Musiał być "na zimno" bo Olafy choć lubią ciepełko to trochę ich szkoda :P
UsuńPoproszę takiego bałwanka :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt również wam życzę!!! A wasze przepisy jak zwykle cudowne, a bałwanki to już wgl podbiły moje serce :)
OdpowiedzUsuńNo są tak sympatyczne te bałwanki, że ja ich bym nie zjadła;) Cudownych Świąt, wyjątkowa smacznych i radosnych!!! :)
OdpowiedzUsuńJakie śliczne bałwanki! Całość wygląda idealnie i musi smakować pysznie :) Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuń....ale śliczności :D Dziękuje za życzonka i życzę wam jeszcze więcej takich wspaniałych pomysłów na przepisy oraz spełnienia waszych warzeń :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńPiękny i pysznie wygląda Wasz jagielniak :)
OdpowiedzUsuńKokosowy <3 Już go uwielbiam!
OdpowiedzUsuńKochane Pandy, zdrowych, wesołych Świąt :)
aż szkoda je zjadac tak uroczo się prezentują :) dla Was również wspaniałych świąt :)
OdpowiedzUsuńJaki piękny i taki bieluśki ;). Dziewczyny życzę Wam zdrowych i pogodnych świąt oraz aby Wasze marzenia się spełniły ;). Całuski :*
OdpowiedzUsuńTrzeba sobie jakoś rekompensować brak śniegu! :)
Usuńzakochałam się w tych bałwankach;) Ale i jagielnik też do mnie przemawia:)
OdpowiedzUsuńŻyczę Wam i Waszym bliskim dobrych, pogodnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia i wszystkiego pandziego na nadchodzący rok!
Super to wygląda! Bałwanki wymiatają :) Wesołych, rodzinnych świąt!!!
OdpowiedzUsuńBoski i mega świąteczny!
OdpowiedzUsuńDla mnie jesteście mistrzyniami dekorowania. To wszystko je się oczami. Wesołych Świąt dziewczyny!!!
Wiadomo, że oczami je się najpierw ale warto uruchomić jeszcze buzię xD
UsuńDziękujemy, staramy się przyciągnąć czytelników również wizualnie :)
Wesołych Świąt, dziewczyny! :) A ciasto jak zwykle mnie kusi i ukradłabym kawałek :D
OdpowiedzUsuńWygląda super :) ale dla mnie za dużo kokosa :P
OdpowiedzUsuńTo taki poziom hard jeśli chodzi o kokos ale zawsze można go zmniejszyć ;)
UsuńJest taki piękny, że szkoda byłoby mi go zjadać dziewczyny! :) Mam nadzieję, że moja kartka z życzeniami dla Was niedługo dojdzie!
OdpowiedzUsuńTrzeba go zjeść, żeby nie patrzeć jak się marnuje :) Karteczka jest! Dziękujemy :*
Usuńtaka pora a ja znowu mam ochotę na słodycze <3
OdpowiedzUsuńBałwanki są genialne!
OdpowiedzUsuńDziękuje za życzenia i również życzę wspaniałych i rodzinnych Świąt:)
Wygląda bardzo smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńto jest po prostu genialne!
OdpowiedzUsuńZauroczyłam się, ale słodziaki te bałwanki.
OdpowiedzUsuńZe smakiem bym zjadła :)
Bałwanki to takie nasze Olafki ;)
UsuńCudo zdjęcia! Zapewne jest pyszne. zapraszam na mojego nowego bloga (zmieniła się nazwa) i jest trochę zmian wizualnych. Pozdrawiam Anka
OdpowiedzUsuńDziękujemy! Wpadniemy jak tylko będziemy mieć trochę więcej czasu, super, że znów ruszyłaś :)
UsuńWesołych Świąt i Szcześliwego Nowego Roku:)
OdpowiedzUsuńPrzecudne są te bałwanki. No i ważne, że fajne składniki!
OdpowiedzUsuńFajne i wydaje nam się, że łatwo dostępne ;)
UsuńAleż urocze bałwanki <3 Wesołych Świąt dziewczyny :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt Kochane! :) a ciasto jak zwykle fenomenalne! zgłoście się do jakiegoś programu kulinarnego :D
OdpowiedzUsuńZa dużo stresu! :P A na pewno nic by nam się nie udało xD
UsuńPrzepiękne ciasto! Powiem Wam, że jak dla mnie to jest ciacho, które zdecydowanie najbardziej mi się podoba i jest teraz numerem jeden na Waszym blogu :D
OdpowiedzUsuńWow dziękujemy! Mamy nadzieję, że jeszcze Cię zaskoczymy tak, że zmienisz swój numer jeden :D
UsuńPrzepiękne ciacho!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt :)!
Ciasto wygląda fenomenalnie! Kochane zdrowych, wesołych świąt spędzonych w miłej i rodzinnej atmosferze :D
OdpowiedzUsuńUrocze bałwanki, będę robić po świętach :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie bo jest naprawdę proste w przygotowaniu a smakuje cudnie kokosowo i nadaje się na każdą porę roku (wystarczy Olafki zmienić w pralinki) :)
Usuńwygląda tak pięknie że aż szkoda jeść ;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! Akurat chciałam znaleźć po świętach ciasto z kaszy jaglanej :)
OdpowiedzUsuńWięc wyszłyśmy i na przeciw podając przepis na tacy :D Jeśli nie chcesz ryżu to można go zastąpić dodatkową porcją kaszy jaglanej ale będzie mniej biały, no i jeśli wolisz można je również zapiec jednak "na zimno" jest równie pyszne ;)
UsuńNa pewno na świątecznym stole będzie wiele pięknych akcentów.Robicie małe dzieła sztuki a my możemy je podziwiać.
OdpowiedzUsuńSpokojnych,cudownych świąt życzymy Wam i Waszym najbliższym.
Pozdrawiamy serdecznie:)
Cieszymy się, że ktoś wyraża uznanie dla naszych małych dzieł, które warto nie tylko podziwiać ale także jeść :) Dziękujemy :*
UsuńBałwanki postawiłabym sobie na regałach, pasowałyby kolorystycznie do mebli ;)
OdpowiedzUsuńDużo spokoju i szczęścia w święta. Dla każdej po buziaku ode mnie i Rubi ;* ;*
Bałwanki ustawione w rządku na półeczce prezentowałyby się uroczo ;)
UsuńDziękujemy! Buziaki od Rubi są pewnie bardzo soczyste xD
Ależ śliczny! A gdzie jakaś panda? ;D Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńPanda wśród bałwanków czułaby się bardzo obco z tymi czarnymi elementami więc nie chciałyśmy jej robić przykrości na te święta :D
UsuńWesołych świąt Pandy :)
OdpowiedzUsuńznowu jestem głodna od patrzenia na takie cudowności :D
OdpowiedzUsuńdobrze, że za chwilę pędzę na wigilijną kolację :D hah :D
pozdrawiam Was serdecznie i życzę Wesołych Świąt :*
http://zyciejakpomarancze.blogspot.com/
O matko!!! Rewelacja! Przepięknie to wygląda a jeszcze lepiej musi smakowac!!! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za wizytę i komentarz u mnie i zapraszam częściej,
Pozdrawiam ;*
http://perfectlyimperfect92.blogspot.com/
Genialne, śliczne i urocze! Bajka <3 Wesołych Świąt! :* <3
OdpowiedzUsuńNie zjadłabym...za ładnie wygląda :D
OdpowiedzUsuńTo jest najgorsze wyjście! Patrzeć jak się marnują takie cuda to cios w nasze serduszka :P
UsuńNa święta już nie zdążę, ale zaskoczę znajomych tymi bałwankami w karnawale.
OdpowiedzUsuńJakby nie patrzeć za okno to zima jeszcze trwa (przynajmniej w kalendarzu). Bałwanki zawsze odnajdą się w miłym towarzystwie ;)
UsuńWygląda bajecznie:)
OdpowiedzUsuńcudowny jagielnik, cudowne bałwanki! <3
OdpowiedzUsuńojej ale słodkie ;D
OdpowiedzUsuńNie ma zimy ze śniegiem, to Miśki nam fundują słodkie bałwanki :)
OdpowiedzUsuńTrzeba sobie umieć wynagrodzić pewne rzeczy :P Wolimy śnieg jadalny niż ten za oknem tak szczerze mówiąc xD
UsuńTe bałwanki są urocze! Mam nadzieję, że święta spędziłyście spokojnie, rodzinnie :)
OdpowiedzUsuńZakochałam się w Waszych bałwankach! Są urocze i założę się, że to ciacho jest wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńNie zachwycam się aż tak tym ciastem, bo sie zachwycam balwankami, one bija wszystko na glowe !! są takie zgrabne :)
OdpowiedzUsuńBo tak naprawdę to taki deser bez większych problemów a wręcz nawet dla amatorów słodkości, którzy nie mogą robić nic skomplikowanego ale chcą by całość wyglądała imponująco :) Taka właśnie jest ta propozycja gdzie bałwanki nadają całego klimatu! Jak widać wszyscy się w nich zakochali tak jak my <3
UsuńMi tam się podoba wszystko co zrobicie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiamy wszystko, co waniliowe i kokosowe, więc dla nas byłby super:):)
OdpowiedzUsuńUrocze☺
OdpowiedzUsuńJejku jakie śliczności :-) z chęcią bym zjadła kawałek :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczne i jeszcze bałwanki ;)
OdpowiedzUsuńJak patrzę na te symbole czego nie ma (nie ma glutenu, nie ma cukru, nie ma laktozy itd.) to nadziwić się nie mogę, że bez tego wszystkiego udaje Wam się upiec takie cuda :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne to ciacho, a bałwanki są mega urocze! Do zakochania <3 Muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Brawo dziewczyny, bardzo zimowy torcik...bałwanki do schrupania :)
OdpowiedzUsuńTo istny majstersztyk! Coś pięknego :)
OdpowiedzUsuńBałwanki kapitalne - i nie nie byłoby mi smutno ich pożreć ;) hiiihih
OdpowiedzUsuńmam słabość do kokosa :) biorę w ciemno kawałek <3
OdpowiedzUsuńWygląda jak zwykle genialnie, jednak kokos już mi sie przejadł. Bardzo go lubię, ale chyba przesadziłam z nadmiarem w ostastnim czasie.
OdpowiedzUsuńskąd Wy bierzecie pomysły na te wszystkie słodkości :D
OdpowiedzUsuńDużo ograniczeń, a jak zawsze pięknie!
OdpowiedzUsuńPrzepiękny torcik :)
OdpowiedzUsuń