Pasta z orzechów laskowych/ laskowych z kakao/ z migdałów - Amandin (Vegamarket)
Czas już na ostatnie pyszności od hurtowni Vegamarket jakie
dostałyśmy do testów. Wiemy, że większość z Was czeka w niedzielę na przepis,
jednak tym razem przeczytajcie równie pyszną recenzję a słodki wypiek zostanie
przesunięty na środek tygodnia czyli w ŚRODĘ , gdyż wtedy nasz pandzi blog
obchodzi urodziny! :D Jeżeli jesteście ciekawi jakimi słodkościami
postanowiłyśmy uczcić ten dzień to prosimy uzbrójcie się w cierpliwość :*
Pamiętajcie również o możliwości współpracy hurtowni Vegamarket z Waszymi ulubionymi sklepami! Wystarczy wykazać zainteresowanie i można mieć takie pyszności (i wiele innych) w zasięgu ręki :P
bez certyfikatu |
Nazwa:
Pasta z orzechów laskowych/ z orzechów laskowych z kakao/ z migdałów
Firma: Amandin
Skład:
Pasta z
orzechów laskowych:
syrop ryżowy*, woda, orzechy laskowe* (22,5%), inulina*, syrop z agawy*,
substancja konserwująca (błonnik, guma ksantanowa, guma arabska, guma guar),
zagęszczacz (pektyna).
Pasta z
orzechów laskowych z kakao:
syrop ryżowy*, woda, orzechy laskowe* (20%), kakao* (3%), zagęszczacz
(pektyna), skrobia*, aromat naturalny*, substancja konserwująca (guma
ksantanowa, guma arabska, guma guar).
Pasta z
migdałów:
syrop ryżowy*, woda, migdały* (22%), inulina*, substancja zagęszczająca
(pektyna).
* -
Składniki ekologiczne.
Masa netto: 330g
Wartości odżywcze:
Pasta z
orzechów laskowych:
100g/367 kcal, tłuszcz – 15g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,9g,
węglowodany – 54g w tym cukry – 27g, białko – 3,3g, błonnik – 9g, sól – 0,03g
Pasta z
orzechów laskowych z kakao:
100g/347 kcal, tłuszcz – 14g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 1,5g,
węglowodany – 55g w tym cukry – 17g, białko – 3,3g, błonnik – 6,8g, sól – 0,04g
Pasta z
migdałów:
100g/361 kcal, tłuszcz – 12g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,8g,
węglowodany – 57g w tym cukry – 25g, białko – 4,3g, błonnik – 9,3g, sól – 0,03g
Informacje dodatkowe: bez glutenu, wegańskie, ekologiczne
Hurtownia: vegamarket.pl
Cena:
Pasta z
orzechów laskowych
- 23,89zł
Pasta z
orzechów laskowych z kakao
- 19,31zł
Pasta z
migdałów
- 24,29zł
Nasza opinia
Wygląd: Oto trzy słoiczki z etykietami, które od razu wywołują u nas napad ślinotoku, bo
kto nie lubi orzechów? Czekają na nas: pasta z orzechów laskowych solo i z
kakao oraz pasta z migdałów. Wszystkie kremy są gładkie i idealnie nadają się
do rozsmarowania na kanapce, waflu czy ciastku.
Smak:
Pasta z
orzechów laskowych: Zaskoczenie, bo pasta nie pachnie
typowo laskowo tylko trąci jakby miodem :P Konsystencja bardziej zwarta od
wersji z orzechów włoskich. Fajnie jakby pojawiły się kawałki orzechów
laskowych ale to tylko takie nasze widzimisie ;) W smaku nie jest to może 100%
nugat ale posmak orzechów laskowych jest bardzo wyraźny, więc nie da się go
pomylić z żadnymi innymi orzechami. Do tego jest on naturalny, bo jak niektórzy
już wiedzą strasznie nie lubimy sztucznych laskowych aromatów jakie pojawiają
się na przekład w wafelkach/ciastkach. Na pewno do pasty zostały użyte świeże
orzechy a nie jakieś zbutwiałe kapcie, bo to się od razu czuje. Słodycz trzeba
przyznać jest na dość wysokim poziomie ale łyżeczka kremu dodana do owsianki,
budyniu czy placuszków super nada smaku i osłodzi dzień.
Pasta z
orzechów laskowych z kakao:
Zapach jaki do nas dotarł to takie przyjemne słodko-gorzkie kakao. Głęboki brąz
pasty przypomina nam sławną Nutellę jednak to tylko jedno i jedyne
podobieństwo. W smaku bardzo mocno czuć kakao i słodycz syropu ryżowego,
natomiast orzechy laskowe są tutaj tylko dodatkiem do całości. Trzeba przyznać,
że wszystko fajnie się razem komponuje i ta wersja zasmakuje bardziej
wielbicielom czekoladowych a niżeli orzechowych smaków. Duży plus, że w obu
pastach nie ma tej nuty surowego ciasta jaką wyczułyśmy w wersji z orzechów
włoskich i konopi. Aha i bardzo przypomina nam smak cukierków karmelowo-kakaowych, które od dzieciństwa kupuje nam babcia w wiejskim sklepiku :D
Pasta z
migdałów:
Musimy przyznać, że od samego początku nakręciłyśmy się na marcepan w słoiczku
choć żółty kolor na to aż tak nie wskazywał :D Już sam zapach mimo, że delikatny to jednak
ten ulubiony aromat migdałowy posiada. Chcemy też zaznaczyć, że ta pasta wygrywa pod
względem składu na tle reszty słoiczków i w smaku też ma coś urzekającego co
wyróżnia ją spośród innych wersji. Słodycz nadal jest na dość wysokim poziomie
ale na pewno perfekcyjnie sprawdzi się szczególnie teraz w świątecznych
wypiekach! Szkoda tylko, że u nas już słoiczek stoi pusty, gdyż byłyby z niej cudne
nadziewane pierniczki <3
Podsumowanie: Był to jeden z pyszniejszych testów jakie robiłyśmy
ostatnio. Wszystkie pasty były super dodatkiem do wszelkich słodkich śniadań,
szybkich deserów czy ciast. To takie urozmaicenie i przerywnik od
klasycznych maseł orzechowych. Pycha! Aczkolwiek my osobiście popracowałybyśmy
jeszcze nad składami past za co będą miały odjęte punkciki ;)
Jabłka w cieście białkowo-owsianym z pastą z orzechów laskowych Amandin |
Pasta z migdałów
Ocena: 6 pand
Pasta z orzechów laskowych/ z laskowych i kakao
Ocena: 5 pand
Zobacz również:
wersja kakaowa by mnie skusiła,no,ale kocham czekoladowy aromat ;)
OdpowiedzUsuńPysznosci!Najbardziej właśnie migdałowa,tez bym sie na nią Najbatdziej napaliła :D
OdpowiedzUsuńPasty z nawy interesujące ale trochę skład mnie zniechęca. Wiem, że to co innego niż masło orzechowe ale nie musieli na pierwszym miejscu w składzie pakowac cukru a potem wody. Orzechów też mogliby dać więcej i pominąć drugi słodzik... No i te zagęstniki (guma arabska, guma guar) na które mam uczulenie ;/ A smak? "nuta orzechów laskowych" a dlaczego nie smak orzechów laskowych? No i po co az tak słodko? Raczej nie kupię ale jak kiedyś będę miała możliwość spróbowania to spróbuję z czystej ciekawości i od razu nastawię się na przesłodzenie :P Kremy może idealne nie są ale lepsze to od Nutelli :)
OdpowiedzUsuńPS. Swoją konsystencją przypominaja mi miód ;P
Według nas dobrze, że nie jest to czysty cukier ale słód ryżowy, który często używamy zamiast miodu. Woda akurat nas nie odstrasza ale gdyby zrezygnować choć w połowie z zagęstników to i jej można by użyć w mniejszej ilości. Akurat gumy są naturalne i nam nie szkodzą ale rozumiemy Twoją sytuację :) no a drugi słodzik czyli syrop z agawy na szczęście jest tylko w jednej i też najchętniej byśmy go wyrzuciły :P Nuta orzechów jest adekwatna do nazwy produktu więc nie jesteśmy złośliwe aby się o to czepiać. Od masła laskowego oczekiwałybyśmy tego mocnego smaku a i tego czasem w takich masłach brakuje :P Nie da się ukryć, że są słodkie ale to też świadczy o ich wydajności, łyżeczka takiej pasty na kanapce w zupełności wystarczy (słoiczek masła orzechowego już nie wystarcza nam na długo xD).
UsuńRozumiemy też, że ten produkt nie jest dla wszystkich bo nie każdemu jego cechy będą odpowiadały :)
Nie znam się na substancjach słodzących, więc za bardzo nie mogę się wypowiadać (przynajmniej nie powinnam) ale uważam, że dwie substancje słodzące to troche za dużo - jedna by wystarczyła ;) Zgadzam się, że wody też powinno być mniej. Przecież nie płacę za wodę, tylko za krem a nie uwierzę w to, ze woda jest eko ;P Gumy są naturalne ale też niektórym szkodzą i akurat ja i moja mama zaliczamy się do tych osób - moją mamę nawet to z lekka obrzydza ;) Pewnie po łyżeczce takiego kremu nic by mi nie było ale ten dodatek wprowadza pewien dyskomfort ;)
UsuńCiekawe wytłumaczenie co do słodkości, chociaż dla tych którzy lubią słodkie wysoka słodycz nie bedzie problemem :) To nie jest tak, ze produkt krytykuje bo jak wspomniałam jest to lepszy wybór od Nutelli - taki zdrowszy zamiennik :) Wiem też, że masło orzechowe to to nie jest i według mnie nie ma co porównywać tych dwóch produktów (osobiście masło orzechowe i tahini uważam za najlepsze :D) - trzeba to lubić :) ale spróbować to z ciekawości bym spróbowała ;)
O mniam! co prawda troche zaluje, ze nutelle przypominaja tylko potencjalnie, ale i tak jest to zdecydowanie przysmak dla mnie:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie jedzonko, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńoooomg :) zasłodziłam się od tych zdjęć :)
OdpowiedzUsuńjak zjem krem z gorzkiej czekolady i masło orzechowe to zamawiam :)
Wszystkie prezentują się ciekawie, ale wybrałabym tę z orzechów laskowych :) Trudno wyobrazić mi sobie ich smak, ale jestem pewna, że do placków, owsianek czy wafli ryżowych by pasowały :))
OdpowiedzUsuńNo i nie mogę się doczekać Waszego urodzinowego wypieku :D
Do tych wszystkich rzeczy nadają się idealnie a jak widać po naszych przepisach do eklerków i do jutrzejszego wypieku ;)
Usuńwyglądają jak skrystalizowane miodki:) niestety widać małą zawartość orzechów ale to w końcu pasty a nie masła...ale szczerze mówiąc za te 20-24 zł wolę kupić po prostu orzechy:)
OdpowiedzUsuńJeśli ktoś ma ochotę na masło no to lepiej kupić orzechy :P Jednak te pasty mają swój bardzo ciekawy smak i konsystencję gdzie jeśli najdzie nas na nie ochota no to masło ich nie zastąpi :P
UsuńTa pasta z migdałów musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńZ kakao bym spróbowała :). Mam wrażenie, że najbardziej by do mnie trafiła :)
OdpowiedzUsuńWolałabym, żeby miały więcej orzechów, ale tak czy siak chętnie bym ich spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPasta z orzechów laskowych brzmi super, bo je uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńOgólnie, to nie przepadam za orzechami w żadnej formie, ale taką pastę chętnie bym wypróbowała bo wygląda przepysznie <3
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo
Jeśli nie lubisz za bardzo maseł orzechowych to te pasty mogłyby przypaść Ci do gustu :)
UsuńMożna się zakochać w tych smakach:)
OdpowiedzUsuńoj, ale mi narobiłyście ochoty;)
OdpowiedzUsuńznów mi ślinka cieknie:P
OdpowiedzUsuńJuż nie mogę doczekać się tych urodzin bloga! ^^ Pasta z migdałów najbardziej mnie zaciekawiła. Coś czuję, że zjadłabym ją w mig! ;D
OdpowiedzUsuńA my prawie byśmy o tym zapomniały xD Pasta migdałowa mimo, że jest słodka i teoretycznie mała ilość wystarczy... jednak nam tak posmakowała, że zjadłyśmy ją najszybciej ze wszystkich :P
UsuńWow, jakie ciekawe produkty, zaraz zobaczymy co mają jeszcze w sklepie.
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Znajdziecie wiele ciekawych produktów :)
Usuńmmmmm.... wszystko bym wypróbowała:)
OdpowiedzUsuńPo takiej recenzji biorę wszystkie trzy! :)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie, smakowicie uwielbiam orzechy laskowe...:)
OdpowiedzUsuńKocham orzechy pod każdą postacią i w każdej ilości.
OdpowiedzUsuńCudne są te pasty! Uwielbiam je wszystkie, a raczej 3, bo tyle miałam możliwość spróbować, choć z pewnością inne warianty byłyby równie pyszne :) Najbardziej urzekła mnie ta z orzechów laskowych i kakao - boska! Z migdałów smakuje jak typowy marcepan, za którym nie przepadam i nigdy nie jadam, ale mimo to pasta mi smakowała :) Aha i bardzo ładne zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńNo jak ktoś nie lubi marcepanu to inna historia xD
UsuńNajlepsze jest to, że Monice smakowała bardziej ta z samych orzechów laskowych a Angelice ta z kakao :P Choć marcepanowa zgodnie nam najbardziej smakowała :D
Ojeeej ale bym jadła
OdpowiedzUsuńSuper!!! Ja kupiłam wczoraj Młodemu masło orzechowe z Primaviki ale Nutella bardziej go zachwyca hehe:)
OdpowiedzUsuńTo może masło orzechowe zmiksować z kakao i bananem <3 Cudo :D
UsuńJa chętnie bym zjadła tą z migdałów. Wszystkie mają bardzo apetyczny wygląd :)
OdpowiedzUsuńO rany, wyglądają cudownie! Zjadłabym
OdpowiedzUsuńsuper, sama ślinotoku dostałam, ja czekam na testowanie tej pasty z orzechów włoskich z konopią :)
OdpowiedzUsuńTo smacznego, jutro ta pasta znajdzie się w naszym wypieku :)
UsuńPasty orzechowe to ten rodzaj kremów, które mogę jeść bez opamiętania, bez przerwy. Tych jeszcze nie miałam okazji próbować, ale chętnie bym wszamała :)
OdpowiedzUsuńChyba większość osób ma do nich słabość <3 Te pasty to ciekawa i miła odskocznia od typowych maseł :)
UsuńWyglądają pysznie, z chęcią wypróbowałabym je wszystkie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, najchętniej spróbowałabym wszystkich :)
OdpowiedzUsuńmm oglądam to na wieczór uu chce jeść ;D
OdpowiedzUsuńzjadłabym ojjj <3
OdpowiedzUsuńIch konsystencja niezbyt mi pasuje, ale nie zmienia to zdania, że chętnie bym ich spróbowała gdyby ktoś częstował :)
OdpowiedzUsuńSądzimy, że konsystencja po spróbowaniu nie stanowiłaby żadnego problemu :P Ale generalnie jest bardzo fajna, może na zdjęciach sprawia Tobie dziwne wrażenie :)
UsuńJestem ciekawa tej migdałowej i orzecha laskowego :) chętnie ich spróbuje jak tylko je gdzieś dorwę ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Wzięłabym wszystkie :D To zdecydowanie moje smaki :P
OdpowiedzUsuńo wo wslinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńPastę z migdałów bym chętnie zjadła :D Wszystkie wyglądają smakowicie :) Często sięgam po masła orzechowe i migdałowe <3
OdpowiedzUsuńwyglądają cudownie:D omomomomom
OdpowiedzUsuńA ja zalogowałam się o ich sklepu i pewnie niedługo coś sobie od nich zamówię, może to również:)
OdpowiedzUsuńUdanych zakupów :) Na pewno wybierzesz coś smacznego dla siebie :)
UsuńNigdy nie jadłam pasty migdałowej, więc kusi mnie najbardziej. Bardzo podoba mi się na konsystencja. Czasem nie mam ochoty na chrupanie i takie coś sprawdziłoby się idealnie. Już wiem, że dodawałabym te pasty nagminnie do moich owsianek i jaglanek. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńCzasem to chrupanie i chęć na słodkie można połączyć :P Pasta na waflach to szybka i pyszna przekąska :D
UsuńTaki słoiczek to dla mnie za mało :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelakie masła orzechowe, a więc i te pasty chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością bym się skusiła :))
OdpowiedzUsuńKochana mogę prosić o kliki TUTAJ? Będę wdzięczna :*
To co pierwsze mi się rzuciło oczy, gdy zobaczyłam zdjęcia, to wspaniale wyglądające słoiczki i ta bajeczna konsystencja !!! Pasty wyglądają tak jedwabiście ! Trochę to przypomina dobrze zmiksowane marmolady niż kremy z orzechów i kakao, więc jestem bardzo pozytywnie zaskoczona tym wyglądem :)
OdpowiedzUsuńTrochę coś z marmolady w konsystencji w sobie mają :D Sądzimy, że i smakiem po spróbowaniu byłabyś zachwycona :)
Usuńmyślałam, że to dżemy :) szczególnie ten jasny tak wygląda: jak morelowy
OdpowiedzUsuńPodobno mają coś w sobie z marmolady jeśli chodzi o konsystencję :P
UsuńNA tę z migdałów mam wielką ochotę
OdpowiedzUsuńZ kakao musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńZainspirowałyście mnie do zrobienia masła orzechowego z dodatkiem kakao. Musi smakować wspaniale:D
OdpowiedzUsuńNo 10000% będzie pysznie :D Dodaj jeszcze cynamon lub przyprawę korzenną <3
UsuńZjadłabym całe opakowanie na raz :)
OdpowiedzUsuńAch <3 Spróbowałabym wszystkiego i koniecznie muszę je sobie załatwić :)
OdpowiedzUsuńCzekoladową już zlizuje z ekranu :p a tak naprawdę to wszystkich bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńkolejna porcja pyszności :)
OdpowiedzUsuńChyba będą jednak zakupy w tym sklepie :D
OdpowiedzUsuńNieważne, że nie mają składu w 100% naturalnego. Wyglądają tak pysznie, że można na to przymknąć oko ;)
OdpowiedzUsuńTo fakt :P A do tego jeszcze super smakują :D
UsuńTe pasty kuszą mnie już od pewnego czasu. Chyba w końcu skuszę się na chociaż jedną wersję smakową. Zacznę od tej z migdałów. Wasza recenzja skutecznie mnie do tego zachęciła ;)
OdpowiedzUsuńJeśli wielbisz migdały i kochasz się w marcepanie to jest to dobry wybór :P
UsuńAle dobroci <3
OdpowiedzUsuńO matko, jakie cudeńka. Koniecznie muszę się w nie zaopatrzyć :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności można z nimi wyczarować.
Już czuję, że ubóstwiam tą z migdałów. Ale i tak wsystkie, które opisywałyście chętnie bym spróbowała. Zazdroszcze Wam a ja będę ich szukać, Sandra :))
OdpowiedzUsuńMigdały - oj to musi być rozkoszne! :)
OdpowiedzUsuńJak można tak kusić!? :D Zjadła bym je wszystkie :D
OdpowiedzUsuńTakie pasty to ja lubię :D Sama nie wiem, którą bym wybrała... Wszystkie wyglądają smacznie :)
OdpowiedzUsuńSmaku nie mogę sobie wyobrazić, ale trzeba przyznać, że wyglądają smakowicie.
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłyście ochoty na orzechy :) Muszę się za nimi rozejrzeć, bo to zdecydowanie lepsza alternatywa dla nuteli.
OdpowiedzUsuńWersja kakaowa brzmi wspaniale <3
OdpowiedzUsuń