Ekspandowane ziarno – żyto/ żyto w miodzie z jabłkiem i cynamonem/ jagły/ jagły w miodzie z truskawkami - Soligrano
Lubicie tak jak my wszelkie ziarna i kasze? Oczywiście
najlepsze są pod postacią jak najmniej poddaną obróbce jednak zawsze miałyśmy
słabość do ekspandowanych chrupaczy. Taka przekąska jest lekka, smaczna i
świetnie dekoruje różne potrawy oraz desery. Dziś przedstawiamy Wam „dmuchane”
ziarna (jagły i żyto) w dwóch odsłonach od Soligrano. A Wy, na którą się skusicie? :)
Nazwa:
Ekspandowane ziarno – żyto/ żyto w miodzie z jabłkiem i cynamonem/ jagły/ jagły
w miodzie z truskawkami
Firma: Soligrano
Skład:
Żyto: żyto
Żyto w
miodzie z jabłkami i cynamon: żyto w polewie cukrowej z miodem (98%) (żyto 56%, cukier,
miód 2,8%, syrop glukozowy, cynamon 1%, olej roślinny rzepakowy), liofilizowane
jabłko 2%.
Jagły: kasza jaglana
Jagły w
miodzie z truskawkami:
kasza jaglana w polewie cukrowej z miodem (98%) (kasza jaglana 63%, cukier, syrop
glukozowy, oligofruktoza, miód 2,8%, olej roślinny rzepakowy), liofilizowane truskawka
2%.
Masa netto: ziarno ekspandowane 100g, żyto w miodzie 150g, jagły w
miodzie 130g
Wartości odżywcze:
Żyto: 100g/ 355 kcal, tłuszcz – 2,3g w
tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,6g, węglowodany – 69g w tym cukry – 3,6g,
białko – 11g, błonnik – 11g, sól – <0,01g
Żyto w
miodzie:
100g/ 374 kcal, tłuszcz – 0,84g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,1g,
węglowodany – 81,8g w tym cukry – 42,4g, białko – 5,12g, błonnik – 9,2g, sól – <0,01g
Jagły: przepraszamy ale wcięło nam
opakowanie! Innym razem dopiszemy :)
Jagły w
miodzie:
100g/ 378 kcal, tłuszcz – 1,9g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,2g,
węglowodany – 81g w tym cukry – 28g, białko – 7,2g, błonnik – 3,8g, sól – <0,01g
Informacje dodatkowe: może zawierać jaja, mleko, gluten
Sklep:
Rossmann, Lidl
Cena: 5-6
zł
Nasza opinia
Wygląd: Leciutkie
ziarenka opakowane są w tzw. "mleczne", plastikowe worki przez, które widać
zawartość. Ładne etykiety przedstawiają kłos poszczególnych odmian co uważamy
za bardzo dobry pomysł (mimo, że pochodzimy ze wsi to nie znamy wszystkich :P).
Smak:
Żyto: Powiemy szczerzę, że nie jest łatwo
opisać smak, który często służy nam jako porównanie. Jak smakuje żyto? Ma w
sobie charakterystyczną goryczkę dla tego ziarna i nie posiada zbytnio
naturalnej słodyczy. Propozycja Soligrano jest nieco chrupka i szybko rozmięka
w buzi. Doskonale dopełnia słodkie desery oraz wytrawne dania i sałatki.
Żyto w
miodzie z jabłkiem i cynamonem: Ta wersja wzbogacona jest o nasze ulubione połączenie czyli
jabłko-cynamon <3 Ziarenka dodatkowo posiadają cienką, cukrową otoczkę co
sprawia, że jeszcze bardziej chrupią oraz nie miękną tak szybko dodane np. do
jogurtu. Przede wszystkim czuć cynamon, który świetnie łączy się z kosteczkami
jabłek. Owoce są również chrupiące oraz lekko kwaśne. Takie dodatki bardzo
smacznie podkreślają charakterystyczny smak żyta ale mogłoby być ich jeszcze
więcej :P
Jagły: Chyba większość z Was wie jak
smakuje kasza jaglana. Jest nieco mdła a jej smak bez dodatków nie zawsze
wszystkim odpowiada. Kasza ekspandowana nie posiada żadnego dominującego smaku
co sprawia, że przejmie każdy aromat, który sami do niej dodamy. Jest drobna i
leciutka więc nadaje się na wszelkie posypki (taki przepis u nas niebawem :P).
Jagły w
miodzie z truskawkami:
Tak jak żyto posiadało „cukrową skorupkę” tak kasza jaglana jest raczej zlepiona w drobne grudki słodką
polewą. Zdecydowanie mniej słodka niż żyto z tym
dodatkiem co akurat jest jej plusem bo słodycz nie dominuje tak bardzo nad naturalnym
smakiem jaglanki. Truskawki są przede wszystkim chrupiące a nie gumowe oraz
lekko kwaśne i mogło być ich stanowczo więcej, bo smacznie dopełniały całość.
Również garść dodana do jogurtu czy budyniu powoduje przyjemny chrupiący
dodatek.
Podsumowanie: Produkty od Soligrano bardzo fajnie umiliły nam nasze
desery, śniadania oraz obiady. Oczywiście mamy świadomość, że skład wersji z „miodem”
nie należy do najlepszych (cukier i syrop g-f) ale jako niewielki dodatek w do jogurtu
czy w formie posypki nie stwarza zagrożenia dla naszego organizmu (gdy jesteśmy
zdrowi) a zapewnia smaczne i miłe estetyczne wrażenia :P Jednak to nie zmienia faktu, że firma mogłaby się ograniczyć do jednej substancji słodzącej a nie aż trzech. Naszym zdaniem warto mieć
w zanadrzu paczuszkę lub dwie takiego ziarna (szczególnie tego niesłodzonego) a dodamy, że czeka jeszcze jedna
recenzja orkiszu, pszenicy, owsa i amarantusa :)
Placuszki owsiano-białkowe z masłem orzechowym, bananami i ekspandowanym żytem |
Kluseczki Dango z musem jaglanym z kaki i ekspandowaną kaszą jaglaną z truskawkami |
Ostatnio kupiłam coś podobnego-taka owsiankę z amarantusem poppingiwanym i suszonymi jabłkami-bardzo fajne sa takie chrupacze :D
OdpowiedzUsuńMiałyśmy takie musli owsiane dla maluchów i też miało dodane ekspandowane ziarno amarantusa. Własnie od tego czasu lubimy łączyć kaszki/owsianki/płatki z takimi lekkimi dodatkami :)
UsuńHah, tylko co u Olgi napisałam, że nie przepadam za ekspandowanymi rzeczami. :P
OdpowiedzUsuńAh, te używanie wielu słodzideł w rzeczach z pozoru zdrowych.
Lubię takie ziarna, czekam więc na kolejne recenzje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Kocham ziarna, kasze :D Na kaszach opiera się moja dieta a ziarenka dodaje do potraw ;) Tych ekspandowanych jeszcze nie jadłam - nie znałam również produktów o których piszecie :) Produkty ciekawe ale nie wybrałabym tych slodkich: nie lubię miodu i wolę jednak wytrawne posłki (nawet jeśli tego miodu jest dodatek)
OdpowiedzUsuńPS Cudowna pandzia koszulka ;) A te kluseczki??? Cudowne :)
Nasza dieta głównie opiera się na jaglance i gryce <3 choć miewamy okresowy szał na inne smaki to zawsze wracamy do podstawy :) Też nie lubimy miodu ze względu na często mdły posmak ale tutaj jest skutecznie przytłumiony innymi słodzikami więc zawsze można znaleźć jakiś plus xD
UsuńTo tak jak moja - przeważnie jem kaszę gryczana i jaglaną, czasem perłową - bardzo lubię kasze ;) A takie "szały" to miewa każdy - poza tym oragnizm czasem potrzebuje odmiany i czegoś nowego ;) Miód mdły?? Dla mnie po prostu jest za słodki a ze słodzikiem to już chyba w ogóle :P Ale ja to w ogóle mam "dziwaczne" kubki smakowe ;P
UsuńDla nas miód ma specyficzny smak, którego trudno określić, i który bardzo nam przeszkadza. Mają go szczególnie wielokwiatowe i lipowe, gryczany i z czarnego bzu posiadają go najmniej i te nam nawet smakują :)
UsuńKupiłam je jakiś czas temu w Lidl'u. Bardzo fajne produkty, jeżeli chodzi o wersję bez dodatku. Pozostałe, ze względu na obecność cukru i syropu glukozowo-fruktozowego nie zdobyły mojej sympatii :/
OdpowiedzUsuńPowiemy szczerzę i bez bicia, że same również pewnie byśmy nie kupiły tych z cukrem ale firma nas do nich przekonała bo jednak sprawdzają się jako dodatek do mniej słodkich rzeczy a jakoś strasznie nam na sumieniu nie leżą :P Zawsze w głowie pojawia się myśl "to takie lekkie i dmuchane, jakby bez kalorii i w ogóle" xD
UsuńOstatnio w Lidlu pojawiły się różne ekspandowane rzeczy. Wzięłam jeden taki, ale nie w Lidlu - dosypuję do musli.
OdpowiedzUsuńmiałam na razie tylko jagły z truskawkami,ale planuję więcej poznać smaków:)
OdpowiedzUsuńostatnio mma fazę na taką przeąskę :D
OdpowiedzUsuńFajne do pochrupania :)
OdpowiedzUsuńO< znowu coś nowego do wypróbowania! :) Najbardziej zainteresowała mnie wersja żyto z miodem i jabłkiem z cynamonem bo kojarzy mi się ze Świętami <3
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo
To koniecznie spróbuj! Mają w sobie ten świąteczny pierwiastek a są bardzo smaczne :)
UsuńJadłam jagły i grykę tej firmy i były smaczne, choć szczególnie mnie nie zachwyciły (ale też na szał nie liczyłam :P), w przeciwieństwie do Waszych placków owsianych - to to dopiero wyglądają genialnie :))
OdpowiedzUsuńczy te przekąski nie działają uzależniająco ;) bo coś czuję, że ja to bym chrupała non stop :D
OdpowiedzUsuńHehe trafiłaś w punkt xD Tak szczerzę to nie jest łatwo podzielić sobie paczkę na porcje. Udaje się to gdy jemy śniadanko rano i nie mamy czasu na podjadanie. Jedną paczkę otwarłyśmy w weekend i po godzinie był tylko papierek :P
UsuńTakie przysmaki kojarzą mi się z czasem dzieciństwa ;) Słodkie są te wszystkie pandy <3
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dodatki, bo mogą ciekawie urozmaicić posiłek (jako dodatek) :)
OdpowiedzUsuńMyślałam, że w wersji z cynamonem nie będzie go czuć. Na szczęście się pomyliłam
Ja kupuję tylko "czyste" wersje - jednak cukier i syropy mnie odstraszają, gdyż ekspandowane ziarna traktuje jako zdrowe dodatki, bo wystarczy że dosładzam się normalnymi słodyczami ;)
OdpowiedzUsuńLubie takie chrupiące przekąski ale nie umiałabym się zdecydować wszystkie pysznie wygladają
OdpowiedzUsuńSmaczny dodatek do deserów lub owsianek, ale też fajna przekąska zamiast chipsów, paluszków czy innych "zapychaczy". Muszę koniecznie spróbować! :) A łyżeczka z pandą <3
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecamy nawet te słodzone zamiast chipsów czy paluszków :D My jako wielbicielki słodkich przekąsek byłybyśmy zadowolone :)
UsuńJasna sprawa, że najbardziej kuszą mnie jagły w miodzie z truskawkami. Choć sama nazwa "jagły" wydaje mi się nieatrakcyjna.
OdpowiedzUsuńZ kolei Wasz propozycja placuszków owsiano-białkowych z masłem orzechowym, bananami i ekspandowanym żytem wizualnie skradła moje serce i muszę takie pyszności sobie przyrządzić. Poezja!
Pozdrawiam ciepło :)
Też wcześniej nie spotkałyśmy się z określeniem "jagły" i na początku średnio je odbierałyśmy. Teraz zamiast dłuższego "kasza jaglana" mówimy krótszą wersję... lenistwo nas dopada na każdym kroku xD Placuszki to bomba smaku i koniecznie z masłem orzechowym i bananami <3
UsuńLubię pszenicę w miodzie oraz grykę z melasą i płatkami migdałów - ale z innych firm akurat :) Tutaj zniechęcił mnie ten cukier i syrop g-f, ale macie rację - nie ma go na tyle dużo, żeby raz na jakiś czas nie przekąsić :) Osobiście lubię takie chrupacze solo (niezależnie, czy dodam je do mleka, czy jogurtu, to trochę nasiąkają, a ja nie lubię takiego efektu) i są świetne jako przekąska :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie dlatego te słodzone mają przewagę nad podaniem w jogurcie bo tak nie nasiąkają. Chociaż my tam wielbicielkami "ciapy" też jesteśmy :P
UsuńMy np. lubimy między posiłkami podjadać orzechy ale z racji wrażliwych żołądków czasem wolimy przegryźć coś lekkiego a takie ziarno świetnie się w tej sytuacji sprawdza :)
Fajny dodatek np. do jogurtu ;)
OdpowiedzUsuńW miodzie bym zjadła :P
OdpowiedzUsuńA się od zboża zaroiło, aż miło :)
OdpowiedzUsuńAle super, nie widziałam takich muszę odwiedzić Lidla :)
OdpowiedzUsuńTe jagły w miodzie z truskawkami z jogurtem muszą być pyszne, super. Od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić :)
Wygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńTo jest to czego brakuje mi w kuchni! Chętnie bym dosypała sobie takich ekspandowanych chrupaczy do owsianki ;)
OdpowiedzUsuńDzięki za ten wpis. Szukałam takich bez dodatków dla mojego Nikusia, żeby miał co pochrupać, ale wszystkie, jakie spotkałam miały cukier i syrop g-f. Teraz, wiem, czego wyglądać na półkach :)
OdpowiedzUsuńW Rossmannie ostatnio widziałyśmy ich sporo a w Lidlu bywało z nimi różnie :)
UsuńWydaję mi się, że jeszcze nie próbowałam ekspandowanych ziaren. Chyba przespaceruję się do rossmanna:D
OdpowiedzUsuńTak w ogóle? No to koniecznie musisz to nadrobić i na pewno pięknie wyjdą na Twoich zdjęciach np. na muffinkach :)
UsuńJadłam te bez słodkich dodatków. Bardzo dobre :) I bardzo podoba mi się opakowanie :)
OdpowiedzUsuńZnam je i uwielbiam! :) Najbardziej smakowały mi te z jabłkiem :)
OdpowiedzUsuńInne zboża już jadałam ale jagły muszę dorwać, fajnie takie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńa jagły są wolne od glutenu? czy maja sladowe ilości?
OdpowiedzUsuńTutaj znajdują się oznaczenia wszystkich produktów: http://www.soligrano.pl/produkty
UsuńNie dałyśmy tutaj oznaczenia ponieważ tak jak pisałyśmy akurat opakowanie jagłów nam się zapodziało a na wszystkich pozostałych były śladowe ilości glutenu i pewności nie mamy bo np. mamy jeszcze komosę ekspandowaną i na stronie jest znaczek bez glutka a na opakowaniu śladowe ilości.
Właśnie muszę uzupełnić ich zapas, bo są genialne do deserów i owsianek! Ale moim faworytem zdecydowanie są Jagły <3
OdpowiedzUsuńWłaśnie w Rossmannie je widziałam, jak zwykle nie mogłam się jakoś do tego przekonać ;)
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że jednak Cię zmotywujemy do ich wypróbowania :)
UsuńPróbowałam jagły z truskawkami i żyto. Problem był tylko jeden, szybko się skończyły :( Nawet nie zdążyłam ich wypróbować z czymkolwiek, bo otworzyłam, zaczęłam podjadać na sucho i to mnie zgubiło :(
OdpowiedzUsuńHehe nam też się to zdarzyło z żytem w miodzie bo był to dzień wolny a jak otwierałyśmy inne paczki w środku tygodnia, dodawałyśmy je do śniadań i nie było czasu na podjadanie to elegancko je sobie rozplanowałyśmy :P
UsuńO coś dobrego do pochrupania :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam naturalne wersje tych ziaren i chyba się od nich uzależniłam :D Z domowymi lodami też są idealne! :)
OdpowiedzUsuńZ lodami <3 my bardzo chętnie skusimy się na takie połączenie ale najpierw musimy sobie gardła podleczyć bo wystarczyło kilka łyków chłodnego gazowanego napoju "na spróbe" i klops :P
UsuńBardzo lubię takie chrupacze :-)
OdpowiedzUsuńJagły obłędnie wyglądają :) tak zimowo :)
OdpowiedzUsuńMiód? Cynamon? jabłka? bleee ;p
OdpowiedzUsuńEwidentnie nie Twoje smaki :P Może jednak wybrałabyś dla siebie inny wariant smakowy :)
UsuńOjej, nigdy nie jadłam, ale narobiłaś mi smaka! Wygląda to przepysznie, mniam!
OdpowiedzUsuńlubię takie rzeczy jeść garściami:D
OdpowiedzUsuńtę z truskawkami bym żarła;D
OdpowiedzUsuńMuszę się zaopatrzyć w jagły, idealne do jogurtu! :)
OdpowiedzUsuńJa chyba nigdy jeszcze nie próbowałam ekspandowanych ziaren, chociaż słyszałam taką nazwę :) teraz mam nawet pomysł na ciasteczka z ich użyciem, muszę koniecznie kupić :)
OdpowiedzUsuńSkoro jeszcze nigdy ich nie jadłaś to musisz to nadrobić jak najszybciej! Tak nie może być! :P A ciasteczka będą na pewno ciekawe :)
UsuńNiestety, ale kuszą mnie wszystkie ;) Chociaż jagły truskawkowe chyba najbardziej. Bardzo lubię takie dodatki śniadaniowe. Od razu lepiej zaczyna się z nimi nawet najbardziej pochmurny dzień :)
OdpowiedzUsuńW takiej formie nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńLubię wszelkie ekspandowane zboże, a najbardziej orkisz :)
OdpowiedzUsuńZ wielką chęcią bym je pochrupała, gdyby nie ten syrop i cukier :/
OdpowiedzUsuńOoo! Szukałam tego! Dobrze,ze juz wiem gdzie szukać! Szkoda właśnie ze ten syrop tam sie znalazł :( no ale nic! Mniam mniam,p.s. śliczny słodki szaszłyk w pandy !
OdpowiedzUsuńJak u nas ma być szaszłyk to nie mięsny tylko z pandy xD
UsuńSzukaj, szukaj, wcale nie są tak mocno ukryte :D
Opakowania bardzo ładne. Zdjęcia też, ale nie przepadam za tego typu dodatkami. Wole owoce czy prawdziwe płatki kokos suszonego czy migdały ;)
OdpowiedzUsuńomo jak łyżeczka z pandą ;D
OdpowiedzUsuńWspaniałości, obśliniłam ekran :P
OdpowiedzUsuńO, takie rzeczy to ja lubię ;)
OdpowiedzUsuńKupiłam wczoraj żyto w miodzie bo mi tam cukier w takiej ilości nie straszny skoro nie jem go zbytnio w tygodniu to nie mam z nim problemu w takich chrupkach. Jest pyszne i zgadzam się z Waszą opinią. Widziałam jeszcze grykę i tak sobie pomyślałam że pewnie ją też póbowałyście bo chyba ją lubicie, warto kupić następnym razem? Sandra :))
OdpowiedzUsuńMamy już jej test za sobą. Nie wiemy czego od niej oczekujesz bo jeśli chcesz aby smakowała jak żyto w miodzie to możesz się rozczarować ;) My kochamy specyficzny smak gryki a szczególnie nie palonej, która jest nieco słodka i ekspandowana bardzo nam smakowała bez żadnych dodatków. Sama musisz stwierdzić czy lubisz to ziarno i czy wersja bez dodatków słodzących będzie Ci smakować ale w sumie jeśli chcesz słodką wersję to dodaj ją do deseru i będzie git :P
UsuńŻyto i Jagły brzmi bardzo interesująco, chyba czas i tego spróbować:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dmuchane ziarenka. Najczęściej jemy pszenicę w miodzie. Tych, które tutaj pokazujecie jeszcze nie jadłam, ale jak uda mi się gdzieś dostać, to na pewno spróbuję.
OdpowiedzUsuńLubię je, mnie też urozmaiciły... no, może nie zaraz desery, ale jogurty już owszem. Na pierwszym miejscu stoi jabłko-cynamon, a potem smaki, których tu nie ma. Na ostatnim jaglane z truskawką. Czyste ziarno dodaję tylko do jogurtów owocowych, a ponieważ od kilku miesięcy ich na drugie śniadanie nie jadam, zostają z dodatkami, jak np. brownie. Moje recenzje wiszą od przed wakacji, yff.
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę zachęcająco, aczkolwiek ja jestem zwolenniczką domowej granoli ;)
OdpowiedzUsuńbardzo je lubię :) kupuję te w wersji bez żadnych dodatków :)
OdpowiedzUsuńJaglana z miodem i truskawkami ! <3 <3 !
OdpowiedzUsuńNajbardziej zaciekawiła mnie kasza jaglana, której klasyczną wersję miałam okazję poznać dopiero niedawno.
OdpowiedzUsuńMożna by z nich zrobić szyszki :D Bo w takiej "surowej" postaci raczej mnie nie interesują.
OdpowiedzUsuńKeep on working, great job!
OdpowiedzUsuńEla Jest pyszne,amoje wnuki się bili,tak im smakowało . Muszę zamówić przez internet ,bo w Lidlu już nie ma
OdpowiedzUsuń