Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
Torcik Panda z kokosowo-jaglanym nadzieniem (bez glutenu, laktozy, cukru białego)
Część! Tą piękną niedzielę proponujemy uczcić czymś słodkim i uroczym, więc do głowy przychodzi nam tylko PANDA! Według nas jest bardzo efektowna a przy tym nie trudna w przygotowaniu. Standardowy gryczany biszkopt z nadzieniem, który pierwotnie był batonikami :D Ten przepis nadesłała nam Ania na konkurs i to on zainspirował nas do pandziego szaleństwa. Czy Was też do tego zachęcił? :P
Składniki:
Kakaowy biszkopt (24x24cm):
-3 duże jajka
-90g ksylitolu
-45g mąki gryczanej
-15g skrobi (u nas z tapioki)
-20g kakao
Nadzienie
kokosowo-jaglane
-100g kaszy jaglanej
-200ml wrzątku
-80g wiórków kokosowych
-130g śmietanki kokosowej
-1 łyżka oleju kokosowego
-ksylitol
Dodatkowo
-60g gorzkiej czekolady, u nas bez białego cukru (na
uszy i buzie)
-pozostała śmietanka kokosowa + łyżka ksylitolu
-maliny
KAKAOWY BISZKOPT
Żółtka oddzielić od białek. Białka miksować ze
szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodać ksylitol i ciągle miksować.
Dalej po kolei dodać żółtka, ciągle miksując po każdym. Wszystkie mąki i kakao wymieszać
i przesypać przez sito partiami do ubitych jajek delikatnie mieszając łyżką. Na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia wlać masę. Biszkopt piec w 170’C ok 15-20
minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest suchy). Po wystudzeniu za
pomocą szablonu wyciętego z kartki papieru, wykroić kształt głowy pandy.
Następnie przekroić na 2 blaty.
NADZIENIE KOKOSOWO-JAGLANE
Kaszę 3 razy
przepłukać we wrzątku, następnie czynności powtórzyć z wodą ciepłą. Zagotować
ją w 200ml gorącej wody, przykryć garnuszek i gotować do miękkości na małym
ogniu co jakiś czas mieszając (tak długo aż wchłonie cały płyn). Po ugotowaniu
dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać aby całość stworzyła
dość plastyczną masę.
Na pierwszy
biszkopt wyłożyć nadzienie i starannie uformować kształt jaki nadaje blat.
Następnie nałożyć drugi biszkopt i wyrównać jeszcze boki. Teraz można w nie
„wbijać” maliny (można pomóc sobie nożem z ostrym czubkiem aby zrobić malince
miejsce :). Wstawić całość do lodówki.
W tym czasie
na szablonie z papieru w kształcie głowy pandy narysować oczy, nos, buzie i
nakryć koszulką foliową. Dalej rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, lekko
przestygniętą wlać do foliowego woreczka strunowego, odciąć odrobinę róg i
malować na folii narysowane kształty i uszy. Umieścić je w zamrażarce na 1
godzinę.
Po tym
czasie wyciągnąć torcik z lodówki, pozostałą śmietaną kokosową (rozrobioną
widelcem z ksylitolem) pokryć górę. Wyciągnąć z zamrażarki czekoladowe części i
umieścić je na swoich miejscach na torciku. Gotowe :)
Zainspirowany przepisem na kokosowe batoniki od Ani
Wygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny tort!I bardzo prosty!Przypomnijcie mi,gdzie mieszkacie?.... Bo nie wiem czy mi sie opłaca do was lecieć samolotem po takie pyszności <33
OdpowiedzUsuńJuż się nie opłacana, bo wpisy zrobione na zapas na dwa miesiące także wszystko już jest tylko słodkim wspomnieniem xD
UsuńNie zjadłabym jego.. a wiecie dlaczego??? Bo jest za piękny aby go kroić... :) Musialabym go wcześniej nie widzieć w całe jego okazałości i klasie - na talerzyku dostać ukrojony już kawałek.. i wtedy bym go zjadła chociaż nie lubię kokosa :P
OdpowiedzUsuńW takim razie jak będziesz kiedyś u nas na kawie to będziesz jadła z zawiązaną chustką na oczach :D
UsuńNa kawie nie bo nie piję ale herbatce owszem i pod jednym a właściwie dwoma warunkami: na podwieczorku byłaby również Anita a chustka byłaby w pandzim stylu :D
UsuńNo ba! Oj dogadałybyśmy się :D
UsuńTorcik-Bounty! :D Śliczna Pandka, aż szkoda ją jeść (a smaki - kakao z kokosem - kuszą) :)
OdpowiedzUsuńale wspaniałe ciacho,takiej pandy szkoda jeść:)
OdpowiedzUsuńWiecie jak dogodzić kubkom smakowym i doznaniom estetycznym. Kokosowość połączona z czymś tak pięknym. Jestem pod wrażeniem. Torcik wspaniały! Nad jaglanym kremem już kiedyś myślałam, a tu proszę - przepis wpadł mi w łapki sam :) Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńKrem jaglano-kokosowy musimy przyznać, że Ani wyszedł genialnie i świetnie się sprawdza jako nadzienie nie tylko do torcików xD Warto wypróbować go na różne sposoby :)
UsuńO rety, ale cudeńko *.*
OdpowiedzUsuńCo tu dużo mówić, coś wspaniałego po prostu!
OdpowiedzUsuńJeśli napiszemy, ze od dawna podziwiamy Wasze pomysły i talent - to będzie nudne, bo zawsze to piszemy:)
OdpowiedzUsuńWasze torciki, ciasteczka, wszystko co robicie jest niepowtarzalne i urzekające a przede wszystkim - Wasze i tylko Wasze. Drugich takich nie ma.
Pozdrawiamy serdecznie:)
Bardzo się cieszymy, że udało nam się zrobić tak aby nasze wypieki były niepowtarzalne i żeby od razu było wiadomo, że wyszły z pod naszych rąk :) Dziękujemy :*
UsuńMusi być bardzo smaczny ten torcik, i jeszcze tak pięknie wygląda. Normalnie szkoda jeść i go kroić.
OdpowiedzUsuńNie mogę się na niego napatrzec :)
OdpowiedzUsuńTen tort wygląda po prostu obłędnie! No i przepis wydaje się być w miarę prosty, więc może nawet takie beztalencie w gotowaniu jak ja dałoby radę go przyrządzić :D Za niedługo mam urodziny, więc może przygotuję taki dla gości :))
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo
Przepis to tak naprawdę prościzna :D Jak się człowiek skupi na dekoracji z czekolady to reszta idzie bez problemu :D Zachęcamy do zrobienia :D :**
UsuńTort idealny dla mnie, same moje ukochane składniki <3 Wpadam na kawałek.
OdpowiedzUsuńWszechobecne wiórki nie przeszkadzałyby za bardzo? :P
UsuńCudo <3 (kolejne!)
OdpowiedzUsuńI mamy nadzieję, że nie ostatnie! :D
UsuńTorcik wygląda obłędnie i mega smakowicie :)
OdpowiedzUsuńP.S Niedługo będą mi się śniły pandy po nocach :D!
Nawet jeśli to my już pandy widzimy wszędzie, także to nie boli xD xD I do tego nadal jesteśmy normalne (chyba) :D :P
UsuńMusiała być panda :D Tym razem wyjadłabym tylko maliny, bo nie cierpię kokosa ;))
OdpowiedzUsuńAle biszkopcik też byś chyba zjadła, nie? :D
UsuńCoś genialnego !! Moje batoniki przy takiej uroczej Pandzie mogą się schować i nie pokazywać :P Jaglane dobro ukryłyście w przepysznym biszkopcie - wygląda jak tort, który zrobiłby furorę na niejednym przyjęciu :)
OdpowiedzUsuńTak nie wierzyłaś w swoje batoniki a taką przyjemność nam zrobiłaś przesyłając ten przepis :) Bo tak jak pisałyśmy, konkursowe słodkości miały nas zainspirować do dalszych przeróbek i tworzenia czegoś nowego dlatego każdy przepis miał szansę na wygraną :)
UsuńI nadal nie wierzę, że je wybrałyście, ale bardzo się cieszę :)
UsuńCudeńko!
OdpowiedzUsuńUroczo wygląda! Aż szkoda jeść :P
OdpowiedzUsuńPo prostu wspaniały, dziewczyny jesteście genialne :-)
OdpowiedzUsuńGdybym miała czas i umiejętności. *.* Niestety, zawsze ktoś ze mną musi pilnować piecyka. Mam tendencję do robienia sucharów. :(
OdpowiedzUsuńZawsze suchary można polać jogurtem albo zalać ciepłym mlekiem z owocami i też zjeść xD xD xD :D
UsuńAleż to nadzienie wygląda... Normalnie jakby z samych wiórek było zrobione. :D
OdpowiedzUsuńSwoją drogą... skąd Wy bierzecie te wszystkie pandziaste dodatki, np. ten widelczyk? Są przeurocze! Nie mówiąc już o samym torcie.
Kasza jaglana skutecznie się tam maskuje i trzyma zwarcie całe nadzienie :D
UsuńPo prostu mamy oczy szeroko otwarte i widzimy pandy wszędzie (tak jak niektórzy pokemony) :D
I znowu pyszności i ten cudny motyw pandy :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny tort. Ciekawa masa jaglaną kokosowa. Dziewczyny gratuluję pomysłu i pozdrawiam gorąco :)
OdpowiedzUsuńJejku jakie cudooooooo :) Jak z najlepszej cukierni!
OdpowiedzUsuńUroczy jest :-)
OdpowiedzUsuńOoo, ta uśmiechnięta pandzia buźka wygląda tak bardzo uroczo :) Super!
OdpowiedzUsuńW końcu postarałyśmy się aby była wyraźnie uśmiechnięta, bo niektórzy już się pytali dlaczego one zawsze takie smutne są xD
Usuńcudeńko:)
OdpowiedzUsuńKuuurde! Nie dość, że urocze to pewnie bosko smakuje ;) Nie chcecie mi wysłać kawałka? :D
OdpowiedzUsuńPoczekaj, dla Ciebie zrobimy jeszcze wersję z masłem orzechowym xD :D :P
UsuńCUDEŃKO :) Ja nie wiem skąd wy czerpiecie te wszystkie pomysły!
OdpowiedzUsuńżal by mi było kroić! jak zawsze pomysłowe! a te batoniki też widziałam i właśnie mi przypomniałyście, że miałam je zrobić:)
OdpowiedzUsuńHaha dobrym pomysłem jest najpierw zrobienie batoników a wtedy już tylko krok od trudniejszej wersji w postaci torcika :D
UsuńNadzienie wyjadałabym łyżkami! Muszę męża na nowo przekonać do kokosów!
OdpowiedzUsuńMy naszego tatę od kilkunastu lat próbujemy do wiórków przekonać i jeszcze nam się to nie udało :D Ale życzymy powodzenia :D
Usuńa to takie jakby yyy.. zdrowe, nie?:) gashh jak to bosko wyglada :D
OdpowiedzUsuńJak najbardziej zdrowe bez glutenu, laktozy, cukru białego, a jest przepyszne czyli można jeść bez wyrzutów sumienia :D
Usuńwygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńaż szkoda go zjadać, ale i tak miałabym problem z powstrzymaniem się;)
Słodka panda, wyglada uroczo
OdpowiedzUsuńjak zawsze uroczo i smakowicie ^.^
OdpowiedzUsuńSkąd czerpiecie pomysły na takie cuda? Fajny:)
OdpowiedzUsuńUrocza panda, aż szkoda jeść :)
OdpowiedzUsuńTak misiowi policzek odkroić ? ;-)
OdpowiedzUsuńCiacho pycha, takie nadzienie i wizualizacja....
Następnym razem wyślijcie kurierem do mnie oki?
Zdjęcia są po to aby cieszyć tym torcikiem oczy :D A sam torcik jest po to aby cieszyć podniebienie, więc trzeba wręcz go zjeść :D Nie ma sprawy, kurier będzie nadany :P
UsuńJak już zobaczyłam na fejsie to mi oczy wyszły z orbit <3 Cieszcie się, że nie mieszkacie w tym samym mieście co ja, bo myślę, że wtedy już nic by mnie nie zatrzymało, żeby przyjechać do Was do domu i zjeść te wszystkie torciki :)
OdpowiedzUsuńUwierz, że byłoby nam miło gdybyśmy miały tak blisko takiego degustatora jak Ty :D Oj robiłybyśmy Tobie specjalne białkowe słodkości, nie opędziłabyś się od nas :D :D :D
UsuńO nie! Jest świetny :)Chce taki na urodziny :) Jak sobie upiekę to będę mieć :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń"Jak sobie upiekę to będę mieć" no i super!!! W końcu ktoś kto nie chce kawałka wysłanego kurierem a sam chce sobie cały zrobić dla siebie :D :D :D :D
Usuńja chcę kawałek :D
OdpowiedzUsuńUroczy torcik i z jakim cudownym nadzieniem - palce lizać! Zakochałam się w nim :D
OdpowiedzUsuńBoski kremik i wspaniała panda! Aż szkoda niszczyć i kroić takie cudeńko :)
OdpowiedzUsuńOejeju! Cudo! Nawet nie wiem, czy kokos by mi w takim ciachu przeszkadzał! *.*
OdpowiedzUsuńNajwyżej zjadłabyś owocki i biszkopcik :D Ale nadzienia przynajmniej musiałabyś spróbować co by nam przykro nie było xD :P :*
UsuńO matko - mniam!!! A jak pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńtort wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńweronikarudnicka.pl
Az szkoda kroić tę cudną pandę! Przechodzicie same siebie:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i pewnie równie dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuńPiękna panda. Ciasto efektowne, a krem bardzo pomysłowy :)
OdpowiedzUsuńAleż uroczo, wygląda pysznie!!!:)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie, cudownie i przepysznie ♥
OdpowiedzUsuńOstatnio mam fazę na mąkę gryczaną, dlatego taki biszkopcik mnie kusi, oj kusi :D Trochę pracy przy zrobieniu czekoladowych kształtów i od razu wypiek zyskuje charakteru i wdzięku ^^ To kolejna słodkość z Waszego przepisu, której nie miałabym serca kroić ;D
OdpowiedzUsuńTaki biszkopcik nawet na niejedno śniadanie by się świetnie sprawdził :D Widać, że detale robią ogromną różnicę :P Dlatego takie przepisy dedykujemy tym cierpliwym cukiernikom :D
UsuńJa po prostu nie mogę z tym jak słodko zawsze wygląda ta panda! A a propos ciacha, to super przepis :)
OdpowiedzUsuńBo pandy zawsze słodko wyglądają :D One inaczej już nie potrafią :D
UsuńPrzepis przepisany i czeka na premierę w urodziny męża.
OdpowiedzUsuńZacna data premiery :D
UsuńPrzepiękny tort! :)
OdpowiedzUsuńAż szkoda rozkrajać takiej cudowności, ale z przyjemnością zjadłabym! <3
świetny! zarówno wykonanie jak i dobór składników mistrzowski! krem mogłabym chyba wyjadać łyżką;)
OdpowiedzUsuńJak zwykle urocza i niepowtarzalna. Masę spokojnie można ukulać i pralinki też z niej wyjdą!
OdpowiedzUsuńTam gdzie kokos tam i my !! Panda uśmiecha się do nas tak uroczo, że miałybyśmy wyrzuty sumienia, przy zjedzeniem takich pyszności. :) Podziwiamy Wasze zdolności. :)
OdpowiedzUsuńtort wygląda obłednie :) podoba mi się ten kokosowy krem :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się i to bardzo :) Nie dość, że świetnie się prezentuje, to jeszcze zapowiada się bardzo smakowicie <3
OdpowiedzUsuńNiesamowita jest ta panda! Ten przepis nawet nie jest skomplikowany, warto to zrobić :-)
OdpowiedzUsuńKasza jaglana okazuje się niesamowitą bazą do wielu różnych rzeczy, jest wszechstronna.Ja, odkąd przerzuciłam się z chleba na kaszę jaglaną, czuję się o wiele lepiej :D
Nie bez powodu kasza jaglana ma taką sławę :) Czy jako nadzienie do wytrawnego obiadu czy deseru czy zblendowaną na krem jako budyń <3 Kasza jaglana jest nieoceniona :D
UsuńZnakomicie się prezentuje! Wgryzłabym się :D
OdpowiedzUsuńmogę wbić na kawałek?:D
OdpowiedzUsuńaż szkoda jeść takiego misia ;D
OdpowiedzUsuńUwielbiam oglądać Wasze wypieki, są takie piękne, że aż szkoda by mi było zjeść :D
OdpowiedzUsuńStworzyłyscie kolejne cudo:)
OdpowiedzUsuńjuż Wam chyba pisałam, że absolutnie czaderska jest ta panda :D no i do tego jaka zdrowa :D
OdpowiedzUsuńJaki śliczny, no aż szkoda jeść takie cudo :D
OdpowiedzUsuńŁo matko, ale uroczy :) Zróbcie mi taki na urodziny :)
OdpowiedzUsuńPandzia wygląda przeuroczo. Połączenie smaków też niczego sobie:D
OdpowiedzUsuńSładka panda w zdrowej wersji, deser godny prawdziwych mistrzów :)
OdpowiedzUsuńJak wy to robicie? Wszystkie wasze torty zachwycają :D
OdpowiedzUsuńPandzia magia :) Ale Twoje cuda są również piękne i wywołują ślinotok niejednokrotnie :P
UsuńZachęciłyście mnie żebym wypróbowała przepis na gryczany biszkopt, robiłam już różne biszkopty ale tego jeszcze nie
OdpowiedzUsuńpiękna panda:) ja jestem jednak glutenozjadaczem :)
OdpowiedzUsuńTorcik 1 klasa! Wygląda extra :)
OdpowiedzUsuńTo jest dobrze wyglądająca panda :D idealny sposób na cheata!
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie! Każda Wasza panda jest zachwycająca! :P
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, a do tego wydaje się nie taki trudny. Chyba sama spróbuję.
OdpowiedzUsuńPiękny ten torcik, a do tego wygląda bardzo pysznie! Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńJeju, jakie to jest przepiękne, jesteście niesamowite! Chętnie bym zjadła kawałeczek, chociaż wygląda to tak ślicznie, że aż szkoda <3
OdpowiedzUsuńcudne!
OdpowiedzUsuńAle pyszności! U Ciebie zawsze tak smacznie i kolorowo. :-)
OdpowiedzUsuńP.S: Co do wpisu na moim blogu, ja staram się publikować wszystkie komentarze, nie robię tego wybiórczo. Usuwam jedynie, kiedy widzę, że ktoś ewidentnie spamuje. :-) Czasem potrzeba naprawdę dużo cierpliwości, kiedy trądzik nie chce zniknąć, mimo leczenia i konsultacji z dermatologami. A robiłyście może badania na hormony? Może tutaj jest problem? Zapytajcie dermatologa, nie powinno być problemów ze skierowaniem na takie badania.
Wy zawsze zdrowo kusicie. Piękny torcik. :)
OdpowiedzUsuńAle to wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWy zawsze mnie czymś pysznym zaskoczycie :)
Chcę kawałek! :)
OdpowiedzUsuńJa poproszę kawałek z okiem i uchem Tak 1/4 część tortu :P
OdpowiedzUsuńGdzie kupie czekoladę bez białego cukru?
OdpowiedzUsuńTesco, Carrefour, Intermarche, Piotr i Paweł, Delikatesy T&J, eko sklepy internetowe i stacjonarne a nawet czasem apteki mają je w asortymencie ;)
UsuńSurowe czekolady Cocoa są słodzone cukrem kokosowym,
Firma Vivani używa cukru trzcinowego
Jednak czeko z nazwą Torras są słodzone maltitolem lub połączeniem stewii z erytrytolem i właśnie te ostatnie najbardziej polecamy :)
W tej zakładce: http://candy-pandas.blogspot.com/search/label/Czekolady%20i%20czekoladki opisujemy tego typu czekolady więc możesz poznać też nasze zdanie na ich temat :)
Moja przyjaciółka jest ogromną fanką pand. Muszę przygotować ten tort!!! :)
OdpowiedzUsuń