Tofurnik z mango na owsianym spodzie (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegańskie)

Kolejna nasza odsłona konkursowego przepisu! Tym razem padło na tofurnik od Martyny z bloga Jedz Rośliny :) Szczególnie cieszymy się, że wypróbowałyśmy tą propozycję, bo w końcu przekonałyśmy się (ba! wręcz się zakochałyśmy) w połączeniu tofu z mango i generalnie zapałałyśmy miłością do "oszukanych" serników :D  Nigdy także nie wykorzystywałyśmy winogrona do ciast, więc i to jest nasza pierwsza i niezwykle udana próba <3 







Składniki (śr: 18cm):

Owsiano-żurawinowy spód
-190g mąki owsianej (bezglutenowej)
-120g żurawiny (najlepiej niesłodzonej)
-100g dojrzałego banana

Tofurnik z mango
-250g tofu naturalnego
-300g miąższu z mango
-1 dojrzała limonka (sok i otarta skórka)
-ksylitol
-10g agaru

Dodatkowo
-winogrono + inne ulubione owoce

SPÓD
Żurawinę zalać gorącą wodę i zostawić na 5 minut. Po tym czasie przepłukać ją i zostawić na sitku do odsączenia. Włożyć żurawinę do obrotowego blendera wraz z bananem i zmielić (nie całkiem na papkę, żurawina ma być w kawałkach. Taką masę zagnieść z mąką owsianą (jeśli jest za suche można dodać jeszcze banana lub odrobinę wody). Takim ciastem wylepić dno i bok tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia). Spód piec w 180’C ok 20 minut. Gdy ostygnie delikatnie oddzielić boki od tortownicy za pomocą noża i zdjąć pierścień formy.

TOFURNIK
Do tofu w garnku wlać sok z limonki oraz otartą z niej skórkę. Zblendować całość. Dodać mango, ksylitol oraz agar. Całość znów zblendować. Pozostawić garnek z masą na 5 mintu do napęcznienia agaru. Masę zagotować cały czas mieszając aby się nie przypaliła. Na spód założyć pierścień formy i wlać masę z tofu. Na górze ułożyć winogrona i całość wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego ścięcia. Po tym czasie na górze można jeszcze dołożyć sezonowe owoce i gotowe. 


Zainspirowany przepisem na tofurnik z mango od Martyny :)

118 komentarzy:

  1. Kolejny rewelacyjny wypiek.. no i te owoce ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. ale kolor:) Serniki, tofurniki z mango są super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No czytacie mi w myślach! Chodzi za mną mango i chodzi... a tu proszę... przychodzę do Pand i mango! Wczoraj wieczorkiem skusiłam się jedynie na lody gałkowe o smaku mango, ale do tego tofurnika się nie umywały. Jak zwykle u Was - dekoracja na medal. Jakby wszystkie zdrowe pyszności były tak podawane to jedzenie mogłoby być także jeszcze większą ucztą dla smaku i... estetyki, wzroku.
    Pozdrawiam niedzielnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My zawsze utrzymywałyśmy, że mango nie jest przez nas za bardzo lubiane. Teraz zdecydowanie zmieniłyśmy zdanie i już na półce dojrzewa nam kolejne xD Dziękujemy :* Staramy się w oprawę ciast wkładać całe serduszko :D

      Usuń
  4. Wnętrze prezentuje się bardzo kremowo i ma cudny kolor, a w smak spodu nie wątpię - te z płatków owsianych lubię najbardziej ;) No i tak ślicznie go ozdobiłyście ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kremowy ale zwarty zarazem :) W oryginale spód jest na surowo ale my postanowiłyśmy go upiec i naszym zdaniem jest jeszcze lepszy :D

      Usuń
  5. ślicznie wygląda, ciekawa jestem jak smakuje bo nigdy nie jadłam nic z przygotowaniem tofu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tofu musiałyśmy się przekonywać dłuższy czas i teraz zdecydowanie jesteśmy jego fankami :D

      Usuń
  6. Wspaniale się prezentuję i bardzo podoba mi się jego konsystencja- idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeju, jak to przepięknie wygląda <3 Chętnie ukradłabym Wam kawałeczek :D
    Robiłam dwa razy tofurnik, z przepisu Jadłonomii i był bardzo dobry, jak będę miała wolną w chwilę to muszę pokombinować z innymi przepisami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A my jeszcze z Jadłonomii tofurnika nie jadłyśmy i chętnie poznamy ten smak :D

      Usuń
  8. Ładnie wygląda, ale ja niestety za mango w ciastach kompletnie nie przepadam więc mogło by być kiepsko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My kiedyś w ogóle za mango nie przepadałyśmy i trochę musiało minąć abyśmy się w nim zakochały :D Już na półce dojrzewa kolejna sztuka :D

      Usuń
  9. Wygląda niezwykle apetycznie i będę musiała wreszcie spróbować tego połączenia tofu z mango i sama się przekonać jak to z nim jest ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My aż nie sądziłyśmy, że możemy zakochać się w tym połączeniu :D Kiedyś już próbowałyśmy tofu na słodko ale nigdy jakoś szczególnie nie przypadło nam do gustu. Ta wersja jest autentycznie przepyszna :D

      Usuń
  10. Kolorystyka ciacha deklasuje 50% dań na Waszym blog. Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm wygląda jak serniczek :) Skosztowałabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmmm... takie pyszności na niedzielę :) Pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. O, ile owoców na górze! Uwielbiam takie połączenie słodyczy z czymś zdrowym i naturalnym ^-^

    Zapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo

    OdpowiedzUsuń
  14. muszę przyznać że jestem coraz bardziej ciekawa smaku tofurników
    Ten wygląda bajecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj i zacznij od takiego na zimno bez pieczenia :)

      Usuń
  15. biorę cały! pyszności :)
    Udało mi się jeść tofurnik raz w życiu, w wegańskiej kawiarni i był pyszny - o wiele bardziej smakował mi od zwykłego sernika, za którym nigdy nie przepadałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to teraz czas na własnej roboty tofurnik skoro zasmakowałaś już w nim :D My właśnie w ten sam sposób zaczęłyśmy naszą przygodę z jagielnikami :D

      Usuń
  16. Wygląda baaardzo apetycznie! Muszę w końcu zrobić tofurnik

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow wyszedł Wam idealne! Wygląda nawet lepiej od mojego haha! :D ♥♥♥ Mogę dodać Wasze zdjęcie do albumu na FB? :) I idealnie wpasowałyście z datą dodania przepisu bo dziś są urodziny mojego bloga tak wiec jest to piękny prezent :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że możesz, będzie nam bardzo miło :) Haha to udajmy, że był to zaplanowany wpis specjalnie na tą okazję :D

      Usuń
  18. Super! Normalnie powrót lata :D

    OdpowiedzUsuń
  19. piękne kolory tego torcika;) jestem bardzo ciekawa smaku masy mango z tofu

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepiękny tofurnik! Bardzo podoba mi się skład jego spodu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam najbardziej zasmakowało to jak owsiana goryczka super zmieszała się z intensywnym słodkim bananem :)

      Usuń
  21. Jesteście mistrzami pięknych tortów i ciast :D Uwielbiamy mango pod każdą postacią, więc bardzo nam się podoba! ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. O rany, Wasze zdjęcia sa takie piękne, że nawet gdyby coś było niedobre, to z całą pewnością u Was wyglądałoby apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha dziękujemy, jednak z ręką na sercu przysięgamy, że wszystko co tutaj dodajemy jest niesamowicie pyszne :D

      Usuń
  23. Bardzo fajny przepis. A w Waszym wykonaniu dodatkowo wygląda bajkowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie jakaś księżniczka mogłaby się nim zajadać :D

      Usuń
  24. Kolejne wspaniałe ciacho :-) z chęcią bym zjadła kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Mniamm , żebym umiała takie odtworzyć. bardzo smacznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  26. Zjawiskowy! Z mango to ja dwie porcje poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda nieziemsko smakowicie! Mniam - pychoty! <3

    OdpowiedzUsuń
  28. Wow, ależ to cudownie wygląda~~ Uwielbiam mango, więc chętnie spróbuję zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  29. Zjadłabym z chęcią takie ciacho! Ciekawa jestem jak smakuje w porównaniu z tradycyjnym sernikiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jednak są dwa różne ciasta ale w obu jesteśmy zakochane bez pamięci :D

      Usuń
  30. agar, muszę zakupić w końcu agar! tyle fajnych przepisów mnie omija tylko dlatego że brzydzę się żelatyny. przyzdobiłyście ciacho po prostu genialnie! aż żal ruszać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, choć agar lubi czasem płatać figle i trzeba mieć trochę cierpliwości do niego :P

      Usuń
  31. Zawsze mnie śmieszy nazwa "tofurnik" ;p
    Nigdy nie jadłam, piękne i wygląda i z mam ochotę skosztować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nas też, tak samo jak jagielnik xD Ale przynajmniej jest chwytliwe i każdy wie o co chodzi :D

      Usuń
  32. Pierwsze określenie, które przyszło mi do głowy-bajeczny! Ten spód, masa na tofurnik i wierzch tworzą idealną całość! Chociaż mango nie jest moim ulubionym owocem to z chęcią skorzystam z przepisu :) Tofurniki rządzą! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet winogrona się naprawdę fajnie zgrały :D W mango jesteśmy zakochane od niedawna, bo wcześniej też nie był to nasz ulubiony owoc :)

      Usuń
  33. Niesamowicie wygląda ! Chyba wynajmę Was na różne moje uroczystości! :D zamawiam juz teraz takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Niesamowicie wygląda! Chyba wynajmę Was na różne moje uroczystości! :D zamawiam juz teraz takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poczekaj, tylko skończymy studia mgr i zajmiemy się cateringiem xD

      Usuń
  35. owsiany spód, mango - wspaniale. i jak cudnie się prezentuje! <3

    OdpowiedzUsuń
  36. Ale cudo, wygląda niesamowicie apetycznie !!!

    OdpowiedzUsuń
  37. Wygląda apetycznie, tylko to tofu to moje przekleństwo, bo ja prócz celiakii mam alergię na soję :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj przykro nam, to może spróbuj zrobić jagielnik z mango z kaszą jaglaną :) Aż nabrałyśmy ochoty na takie połączenie :D

      Usuń
  38. Właśnie ostatnio przez swoją ciekawość do smaku zrobiłam jagielnik z mango i muszę przyznać, że wyszedł świetnie :P Choć nic nie zastąpi typowego, polskiego sernika to od czasu do czasu na takie zamienniki jak np. tofu mogłabym się skusić :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż nam narobiłaś apetytu na jagielnik z mango, szczególnie że zakochałyśmy się w tych owocach :D Będziemy miały to na uwadze jak nam się przepisy czekające w kolejce skończą :D

      Usuń
  39. Wow, znowu mnie czymś zaskoczyłyście, tofusernik wygląda bosko, ciekawe jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  40. Piękny, cudowny i fantastyczny tofurnik! :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Wygląda przepięknie :) Jeszcze nie próbowałam niczego podobnego, a pasowałoby to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  42. ilekroć zaglądam tutaj to nie mogę wyjść z zachwytu !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy nadzieję, że zachwytów nie będzie końca xD

      Usuń
  43. No nie mogę, jakie cudo! Dziewczyny, to naprawdę ciasto do zlizania z monitora! :) Ale przy okazji muszę wspomnieć jeszcze o czymś... albo nie było wcześniej tego zdjęcia, albo ja je przegapiłam... chodzi o zdjęcie 2 pięknych kobiet! Nie miałam pojęcia, że jesteście takie śliczne! Podwójne WOW :) Buziaki dwa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wreszcie postanowiłyśmy pokazać nasze buzie nie tylko w zakładce "O nas" gdzie zapraszamy :D Wiązało się to również za założeniem blogowego instagrama gdzie również czasem pojawiają się nasze zdjęcia a musimy się przyznać, że to taka nasza forma terapii bo nigdy nie lubiłyśmy zdjęć :P Podwójnie dziękujemy za milutkie słowa :******

      Usuń
  44. Nigdy nie miałam okazji spróbować tofu, ale jeśli oczy mnie nie mylą to musi smakować obłędnie w połączeniu z tymi owocami ♥ Wygląda naprawdę pięknie, świetna robota!

    OdpowiedzUsuń
  45. Nie przepadam za smakiem tofu, ale jeśli jest w wersji na słodko to chętnie zjadam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chcemy spróbować wersję z kaszą jaglaną zamiast tofu :) Może będzie nawet lepsza :D

      Usuń
  46. Ale to ciasto obłędnie wygląda! Bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  47. jejciu, jak on pięknie wygląda! aż szkoda zjeść:P

    OdpowiedzUsuń
  48. Wyglada mega smakowicie... tylko, ze.. no kuzwa ja nie przepadam za tofu ;c

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może spróbuj wymienić tofu na kaszę jaglaną :) My mamy zamiar w przyszłości taką właśnie wersję zrobić :D

      Usuń
  49. Ale pysznie to wszystko wygląda ! ^^

    OdpowiedzUsuń
  50. Wygląd jest po prostu obłędny! Wprawdzie we wszystkich tofurnikach ciągle wyczuwam smak tofu i to mi trochę przeszkadza, ale może przecier z mango nadaje główny ton? Koniecznie muszę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj największą rolę odgrywa ta limonka :) Nie warto jej pomijać czy wymieniać na cytrynę, bo to właśnie ona maskuje tą papierowatość tofu :D Spróbuj koniecznie chociażby aby wykorzystać sam krem jako deser :)

      Usuń
  51. Cos wspaniałego! dziewczyny jesteście genialne ;)

    OdpowiedzUsuń
  52. Jestem pod ogromnym wrażenie, wygląda obłędnie!! :)
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  53. ooo kocham tyle owoców na ciuachu :3

    OdpowiedzUsuń
  54. u lala :D i po co ja tu zaglądałam,,,po co..teraz będzie śnił mi się po nocach :D

    OdpowiedzUsuń
  55. wygląda nieziemsko :) nie oparłabym się mu :D

    OdpowiedzUsuń
  56. Choć wygląda smakowicie, nie raz już Wam wspominałam, że preferuję jednak tradycyjne słodycze.

    OdpowiedzUsuń
  57. Ojej, jaki piękny, a ja moje pyszne mango już wszystkie zjadłam ;-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzisiaj też zjadłyśmy nasze ostatnie w zapasie, które dojrzewało sobie na półce i się zawiodłyśmy, by było mdłe :/ Ale to trzeba kupić następne :P

      Usuń
  58. wygląda po prostu obłednie!

    weronikarudnicka.pl

    OdpowiedzUsuń
  59. Można by rzec, że tort wręcz z wystawy! I muszę przyznać, że Wasza prezentacja jest jeszcze piękniejsza od zgłoszonego przepisu :) A środeczek - poezja :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy piękniejsza to nie wiemy, po prostu nieco inna. Nam podoba się truskawkowa góra ale z tym owocem u nas na bakier więc spontanicznie wybrałyśmy winogronka :P
      Dziękujemy :****

      Usuń
  60. Oba są bajeczne! Te owoce na górze, środek i spód, wszytko palce lizać. Przepis godny nagrodzenia. Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
  61. Pyszny, kolorowy i meeega owocowy - wiedziałyście, jak pożegnać lato :)

    OdpowiedzUsuń
  62. Wspaniałe zdjęcia i sposób podania! Mistrzostwo:)
    Ja bardzo lubię tofu i mango, mango jest moją olbrzymią miłością od pierwszego wejrzenia, nawet dziś miałam sobie kupić, ale wyglądały średnio, to kupię jak będą mieli ładniejsze... Co prawda, nigdy jeszcze nie jadłam tofu na słodko, najczęściej robię "gulasz" ( tofularz?) z jabłkiem i sezamem z przepisu azjatyckiego... to ciasto przykuło moją uwagę, więc zapinowuję je :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) Te zdjęcia to jedne z pierwszych, które zrobiłyśmy naszym nowym potworem lustrzanką, jeszcze nie są takie jakbyśmy chciały ale efekt jest bardzo ładny :)
      My też musimy kupić kolejne bo dziś zjadłyśmy ostatnie ale nie było już tak pyszne jak te użyte do tofurnika :/ My też tofu raczej wolimy w wytrawnych daniach ale tym razem w wersji z mango zupełnie nam nie przeszkadzało :D

      Usuń
  63. Dziewczyny, ależ to ciacho wygląda Mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  64. CUDO!!! I to za mało napisane...

    OdpowiedzUsuń
  65. Gdzie Wy mieszkacie ?? Wpadnę na kawałeczek tego wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  66. Piękne i wyśmienite ciasto, w dodatku rewelacyjne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  67. Ciekawy pomysł na spód, a jakie kolory apetyczne! Tofurnik jeszcze przede mną, ale wersja mango jest kusząca :)

    OdpowiedzUsuń
  68. Nie jestem specjalnie fanką tofu, ale wierzę, że w tej wersji jest pycha :) Wygląda super

    OdpowiedzUsuń
  69. Muszę koniecznie zrobić to ciacho! ;) a z innej mąki też można, czy lepiej z tej owsianej?
    Pozdrawiam serdecznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś robiłyśmy podobny spód z mąki gryczanej i wyszedł twardy jak kamień dlatego raczej polecamy owsianą :D

      Usuń
  70. nigdy nie robiłam tofurnika, jestem bardzo ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  71. Dziewczyny wisicie mi wizytę u dietetyka. Nie wytrzymam na diecie. Robię w ten weekend:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger