Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
,
Wege
Tofurnik z mango na owsianym spodzie (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegańskie)
Kolejna nasza odsłona konkursowego przepisu! Tym razem padło na tofurnik od Martyny z bloga Jedz Rośliny :) Szczególnie cieszymy się, że wypróbowałyśmy tą propozycję, bo w końcu przekonałyśmy się (ba! wręcz się zakochałyśmy) w połączeniu tofu z mango i generalnie zapałałyśmy miłością do "oszukanych" serników :D Nigdy także nie wykorzystywałyśmy winogrona do ciast, więc i to jest nasza pierwsza i niezwykle udana próba <3
Składniki (śr: 18cm):
Owsiano-żurawinowy spód
-190g mąki
owsianej (bezglutenowej)
-120g żurawiny
(najlepiej niesłodzonej)
-100g
dojrzałego banana
Tofurnik z mango
-250g tofu
naturalnego
-300g
miąższu z mango
-1 dojrzała
limonka (sok i otarta skórka)
-ksylitol
-10g agaru
Dodatkowo
-winogrono +
inne ulubione owoce
SPÓD
Żurawinę
zalać gorącą wodę i zostawić na 5 minut. Po tym czasie przepłukać ją i zostawić
na sitku do odsączenia. Włożyć żurawinę do obrotowego blendera wraz z bananem i
zmielić (nie całkiem na papkę, żurawina ma być w kawałkach. Taką masę zagnieść
z mąką owsianą (jeśli jest za suche można dodać jeszcze banana lub odrobinę
wody). Takim ciastem wylepić dno i bok tortownicy (dno wyłożone papierem do
pieczenia). Spód piec w 180’C ok 20 minut. Gdy ostygnie delikatnie oddzielić
boki od tortownicy za pomocą noża i zdjąć pierścień formy.
TOFURNIK
Do tofu w
garnku wlać sok z limonki oraz otartą z niej skórkę. Zblendować całość. Dodać
mango, ksylitol oraz agar. Całość znów zblendować. Pozostawić garnek z masą na
5 mintu do napęcznienia agaru. Masę zagotować cały czas mieszając aby się nie
przypaliła. Na spód założyć pierścień formy i wlać masę z tofu. Na górze ułożyć
winogrona i całość wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego ścięcia.
Po tym czasie na górze można jeszcze dołożyć sezonowe owoce i gotowe.
Kolejny rewelacyjny wypiek.. no i te owoce ♥
OdpowiedzUsuńale kolor:) Serniki, tofurniki z mango są super:)
OdpowiedzUsuńNo czytacie mi w myślach! Chodzi za mną mango i chodzi... a tu proszę... przychodzę do Pand i mango! Wczoraj wieczorkiem skusiłam się jedynie na lody gałkowe o smaku mango, ale do tego tofurnika się nie umywały. Jak zwykle u Was - dekoracja na medal. Jakby wszystkie zdrowe pyszności były tak podawane to jedzenie mogłoby być także jeszcze większą ucztą dla smaku i... estetyki, wzroku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam niedzielnie :)
My zawsze utrzymywałyśmy, że mango nie jest przez nas za bardzo lubiane. Teraz zdecydowanie zmieniłyśmy zdanie i już na półce dojrzewa nam kolejne xD Dziękujemy :* Staramy się w oprawę ciast wkładać całe serduszko :D
UsuńWnętrze prezentuje się bardzo kremowo i ma cudny kolor, a w smak spodu nie wątpię - te z płatków owsianych lubię najbardziej ;) No i tak ślicznie go ozdobiłyście ;)
OdpowiedzUsuńKremowy ale zwarty zarazem :) W oryginale spód jest na surowo ale my postanowiłyśmy go upiec i naszym zdaniem jest jeszcze lepszy :D
Usuńślicznie wygląda, ciekawa jestem jak smakuje bo nigdy nie jadłam nic z przygotowaniem tofu
OdpowiedzUsuńDo tofu musiałyśmy się przekonywać dłuższy czas i teraz zdecydowanie jesteśmy jego fankami :D
UsuńWspaniale się prezentuję i bardzo podoba mi się jego konsystencja- idealna :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak arcydzieło. :)
OdpowiedzUsuńJeju, jak to przepięknie wygląda <3 Chętnie ukradłabym Wam kawałeczek :D
OdpowiedzUsuńRobiłam dwa razy tofurnik, z przepisu Jadłonomii i był bardzo dobry, jak będę miała wolną w chwilę to muszę pokombinować z innymi przepisami :)
A my jeszcze z Jadłonomii tofurnika nie jadłyśmy i chętnie poznamy ten smak :D
UsuńŁadnie wygląda, ale ja niestety za mango w ciastach kompletnie nie przepadam więc mogło by być kiepsko
OdpowiedzUsuńMy kiedyś w ogóle za mango nie przepadałyśmy i trochę musiało minąć abyśmy się w nim zakochały :D Już na półce dojrzewa kolejna sztuka :D
UsuńWygląda niezwykle apetycznie i będę musiała wreszcie spróbować tego połączenia tofu z mango i sama się przekonać jak to z nim jest ;)
OdpowiedzUsuńMy aż nie sądziłyśmy, że możemy zakochać się w tym połączeniu :D Kiedyś już próbowałyśmy tofu na słodko ale nigdy jakoś szczególnie nie przypadło nam do gustu. Ta wersja jest autentycznie przepyszna :D
UsuńKolorystyka ciacha deklasuje 50% dań na Waszym blog. Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńMmm wygląda jak serniczek :) Skosztowałabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńMmmmm... takie pyszności na niedzielę :) Pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńO, ile owoców na górze! Uwielbiam takie połączenie słodyczy z czymś zdrowym i naturalnym ^-^
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo
Bojku, ale cudeńko *.* JADLABYM!
OdpowiedzUsuńmuszę przyznać że jestem coraz bardziej ciekawa smaku tofurników
OdpowiedzUsuńTen wygląda bajecznie:)
Koniecznie spróbuj i zacznij od takiego na zimno bez pieczenia :)
Usuńbiorę cały! pyszności :)
OdpowiedzUsuńUdało mi się jeść tofurnik raz w życiu, w wegańskiej kawiarni i był pyszny - o wiele bardziej smakował mi od zwykłego sernika, za którym nigdy nie przepadałam
No to teraz czas na własnej roboty tofurnik skoro zasmakowałaś już w nim :D My właśnie w ten sam sposób zaczęłyśmy naszą przygodę z jagielnikami :D
UsuńWygląda baaardzo apetycznie! Muszę w końcu zrobić tofurnik
OdpowiedzUsuńWow wyszedł Wam idealne! Wygląda nawet lepiej od mojego haha! :D ♥♥♥ Mogę dodać Wasze zdjęcie do albumu na FB? :) I idealnie wpasowałyście z datą dodania przepisu bo dziś są urodziny mojego bloga tak wiec jest to piękny prezent :*
OdpowiedzUsuńPewnie, że możesz, będzie nam bardzo miło :) Haha to udajmy, że był to zaplanowany wpis specjalnie na tą okazję :D
UsuńSuper! Normalnie powrót lata :D
OdpowiedzUsuńpiękne kolory tego torcika;) jestem bardzo ciekawa smaku masy mango z tofu
OdpowiedzUsuńPrzepiękny tofurnik! Bardzo podoba mi się skład jego spodu:)
OdpowiedzUsuńNam najbardziej zasmakowało to jak owsiana goryczka super zmieszała się z intensywnym słodkim bananem :)
UsuńJesteście mistrzami pięknych tortów i ciast :D Uwielbiamy mango pod każdą postacią, więc bardzo nam się podoba! ;)
OdpowiedzUsuńO rany, Wasze zdjęcia sa takie piękne, że nawet gdyby coś było niedobre, to z całą pewnością u Was wyglądałoby apetycznie.
OdpowiedzUsuńHaha dziękujemy, jednak z ręką na sercu przysięgamy, że wszystko co tutaj dodajemy jest niesamowicie pyszne :D
UsuńBardzo fajny przepis. A w Waszym wykonaniu dodatkowo wygląda bajkowo :)
OdpowiedzUsuńSpokojnie jakaś księżniczka mogłaby się nim zajadać :D
UsuńKolejne wspaniałe ciacho :-) z chęcią bym zjadła kawałek :-)
OdpowiedzUsuńMniamm , żebym umiała takie odtworzyć. bardzo smacznie wygląda.
OdpowiedzUsuńZjawiskowy! Z mango to ja dwie porcje poproszę :)
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko smakowicie! Mniam - pychoty! <3
OdpowiedzUsuńWow, ależ to cudownie wygląda~~ Uwielbiam mango, więc chętnie spróbuję zrobić!
OdpowiedzUsuńWszystkim fanom mango zasmakuje na pewno :D
UsuńTo ciasto jest IDEALNE :O <3
OdpowiedzUsuńZjadłabym z chęcią takie ciacho! Ciekawa jestem jak smakuje w porównaniu z tradycyjnym sernikiem :)
OdpowiedzUsuńTo jednak są dwa różne ciasta ale w obu jesteśmy zakochane bez pamięci :D
UsuńWygląda pięknie:)
OdpowiedzUsuńagar, muszę zakupić w końcu agar! tyle fajnych przepisów mnie omija tylko dlatego że brzydzę się żelatyny. przyzdobiłyście ciacho po prostu genialnie! aż żal ruszać!
OdpowiedzUsuńKoniecznie, choć agar lubi czasem płatać figle i trzeba mieć trochę cierpliwości do niego :P
UsuńZawsze mnie śmieszy nazwa "tofurnik" ;p
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, piękne i wygląda i z mam ochotę skosztować :)
Nas też, tak samo jak jagielnik xD Ale przynajmniej jest chwytliwe i każdy wie o co chodzi :D
UsuńPierwsze określenie, które przyszło mi do głowy-bajeczny! Ten spód, masa na tofurnik i wierzch tworzą idealną całość! Chociaż mango nie jest moim ulubionym owocem to z chęcią skorzystam z przepisu :) Tofurniki rządzą! :D
OdpowiedzUsuńNawet winogrona się naprawdę fajnie zgrały :D W mango jesteśmy zakochane od niedawna, bo wcześniej też nie był to nasz ulubiony owoc :)
UsuńNiesamowicie wygląda ! Chyba wynajmę Was na różne moje uroczystości! :D zamawiam juz teraz takie cudo :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wygląda! Chyba wynajmę Was na różne moje uroczystości! :D zamawiam juz teraz takie cudo :)
OdpowiedzUsuńPoczekaj, tylko skończymy studia mgr i zajmiemy się cateringiem xD
Usuńsamo dobro !
OdpowiedzUsuńowsiany spód, mango - wspaniale. i jak cudnie się prezentuje! <3
OdpowiedzUsuńAle cudo, wygląda niesamowicie apetycznie !!!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, tylko to tofu to moje przekleństwo, bo ja prócz celiakii mam alergię na soję :(
OdpowiedzUsuńOj przykro nam, to może spróbuj zrobić jagielnik z mango z kaszą jaglaną :) Aż nabrałyśmy ochoty na takie połączenie :D
UsuńWłaśnie ostatnio przez swoją ciekawość do smaku zrobiłam jagielnik z mango i muszę przyznać, że wyszedł świetnie :P Choć nic nie zastąpi typowego, polskiego sernika to od czasu do czasu na takie zamienniki jak np. tofu mogłabym się skusić :P
OdpowiedzUsuńAż nam narobiłaś apetytu na jagielnik z mango, szczególnie że zakochałyśmy się w tych owocach :D Będziemy miały to na uwadze jak nam się przepisy czekające w kolejce skończą :D
UsuńWow, znowu mnie czymś zaskoczyłyście, tofusernik wygląda bosko, ciekawe jak smakuje
OdpowiedzUsuńPiękny, cudowny i fantastyczny tofurnik! :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie :) Jeszcze nie próbowałam niczego podobnego, a pasowałoby to zmienić :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny!
OdpowiedzUsuńilekroć zaglądam tutaj to nie mogę wyjść z zachwytu !
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że zachwytów nie będzie końca xD
UsuńJak zwykle cudo!
OdpowiedzUsuńNo nie mogę, jakie cudo! Dziewczyny, to naprawdę ciasto do zlizania z monitora! :) Ale przy okazji muszę wspomnieć jeszcze o czymś... albo nie było wcześniej tego zdjęcia, albo ja je przegapiłam... chodzi o zdjęcie 2 pięknych kobiet! Nie miałam pojęcia, że jesteście takie śliczne! Podwójne WOW :) Buziaki dwa!
OdpowiedzUsuńWreszcie postanowiłyśmy pokazać nasze buzie nie tylko w zakładce "O nas" gdzie zapraszamy :D Wiązało się to również za założeniem blogowego instagrama gdzie również czasem pojawiają się nasze zdjęcia a musimy się przyznać, że to taka nasza forma terapii bo nigdy nie lubiłyśmy zdjęć :P Podwójnie dziękujemy za milutkie słowa :******
UsuńNigdy nie miałam okazji spróbować tofu, ale jeśli oczy mnie nie mylą to musi smakować obłędnie w połączeniu z tymi owocami ♥ Wygląda naprawdę pięknie, świetna robota!
OdpowiedzUsuńNie przepadam za smakiem tofu, ale jeśli jest w wersji na słodko to chętnie zjadam! :)
OdpowiedzUsuńChcemy spróbować wersję z kaszą jaglaną zamiast tofu :) Może będzie nawet lepsza :D
UsuńAle to ciasto obłędnie wygląda! Bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńciekawa jestem jakby mi smakował:)
OdpowiedzUsuńjejciu, jak on pięknie wygląda! aż szkoda zjeść:P
OdpowiedzUsuńWyglada mega smakowicie... tylko, ze.. no kuzwa ja nie przepadam za tofu ;c
OdpowiedzUsuńMoże spróbuj wymienić tofu na kaszę jaglaną :) My mamy zamiar w przyszłości taką właśnie wersję zrobić :D
Usuńbajka i magia i ojojoj;D
OdpowiedzUsuńAle pysznie to wszystko wygląda ! ^^
OdpowiedzUsuńWygląd jest po prostu obłędny! Wprawdzie we wszystkich tofurnikach ciągle wyczuwam smak tofu i to mi trochę przeszkadza, ale może przecier z mango nadaje główny ton? Koniecznie muszę spróbować :D
OdpowiedzUsuńTutaj największą rolę odgrywa ta limonka :) Nie warto jej pomijać czy wymieniać na cytrynę, bo to właśnie ona maskuje tą papierowatość tofu :D Spróbuj koniecznie chociażby aby wykorzystać sam krem jako deser :)
UsuńCos wspaniałego! dziewczyny jesteście genialne ;)
OdpowiedzUsuńJestem pod ogromnym wrażenie, wygląda obłędnie!! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com
ooo kocham tyle owoców na ciuachu :3
OdpowiedzUsuńu lala :D i po co ja tu zaglądałam,,,po co..teraz będzie śnił mi się po nocach :D
OdpowiedzUsuńlalalala zjadłabym :D
OdpowiedzUsuńwygląda nieziemsko :) nie oparłabym się mu :D
OdpowiedzUsuńNawet nie wypada się opierać :D
UsuńChoć wygląda smakowicie, nie raz już Wam wspominałam, że preferuję jednak tradycyjne słodycze.
OdpowiedzUsuńOjej, jaki piękny, a ja moje pyszne mango już wszystkie zjadłam ;-(
OdpowiedzUsuńDzisiaj też zjadłyśmy nasze ostatnie w zapasie, które dojrzewało sobie na półce i się zawiodłyśmy, by było mdłe :/ Ale to trzeba kupić następne :P
Usuńwygląda po prostu obłednie!
OdpowiedzUsuńweronikarudnicka.pl
Można by rzec, że tort wręcz z wystawy! I muszę przyznać, że Wasza prezentacja jest jeszcze piękniejsza od zgłoszonego przepisu :) A środeczek - poezja :D
OdpowiedzUsuńCzy piękniejsza to nie wiemy, po prostu nieco inna. Nam podoba się truskawkowa góra ale z tym owocem u nas na bakier więc spontanicznie wybrałyśmy winogronka :P
UsuńDziękujemy :****
Oba są bajeczne! Te owoce na górze, środek i spód, wszytko palce lizać. Przepis godny nagrodzenia. Sandra :))
OdpowiedzUsuńPyszny, kolorowy i meeega owocowy - wiedziałyście, jak pożegnać lato :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe zdjęcia i sposób podania! Mistrzostwo:)
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię tofu i mango, mango jest moją olbrzymią miłością od pierwszego wejrzenia, nawet dziś miałam sobie kupić, ale wyglądały średnio, to kupię jak będą mieli ładniejsze... Co prawda, nigdy jeszcze nie jadłam tofu na słodko, najczęściej robię "gulasz" ( tofularz?) z jabłkiem i sezamem z przepisu azjatyckiego... to ciasto przykuło moją uwagę, więc zapinowuję je :D
Dziękujemy :) Te zdjęcia to jedne z pierwszych, które zrobiłyśmy naszym nowym potworem lustrzanką, jeszcze nie są takie jakbyśmy chciały ale efekt jest bardzo ładny :)
UsuńMy też musimy kupić kolejne bo dziś zjadłyśmy ostatnie ale nie było już tak pyszne jak te użyte do tofurnika :/ My też tofu raczej wolimy w wytrawnych daniach ale tym razem w wersji z mango zupełnie nam nie przeszkadzało :D
Dziewczyny, ależ to ciacho wygląda Mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCUDO!!! I to za mało napisane...
OdpowiedzUsuńGdzie Wy mieszkacie ?? Wpadnę na kawałeczek tego wypieku :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny tort mistrzostwo!
OdpowiedzUsuńTe kolory zachwycają :D Mniammm
OdpowiedzUsuńPiękne i wyśmienite ciasto, w dodatku rewelacyjne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńile tam przepysznych owoców widze ;D
OdpowiedzUsuńObłęd :D Wygląda zjawiskowo
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na spód, a jakie kolory apetyczne! Tofurnik jeszcze przede mną, ale wersja mango jest kusząca :)
OdpowiedzUsuńNie jestem specjalnie fanką tofu, ale wierzę, że w tej wersji jest pycha :) Wygląda super
OdpowiedzUsuńZdecydowanie cudo wyszło.
OdpowiedzUsuńCo tu dużo pisać ŁAŁ!!!!
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie zrobić to ciacho! ;) a z innej mąki też można, czy lepiej z tej owsianej?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! ;)
Kiedyś robiłyśmy podobny spód z mąki gryczanej i wyszedł twardy jak kamień dlatego raczej polecamy owsianą :D
Usuńnigdy nie robiłam tofurnika, jestem bardzo ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny wisicie mi wizytę u dietetyka. Nie wytrzymam na diecie. Robię w ten weekend:)
OdpowiedzUsuń