Bez cukru
,
Bez laktozy
,
Pieczywo
,
Wege
Chleb ProBody - low carb
Odchodząc nieco od słodyczy stwierdziłyśmy, że warto podzielić się z Wami produktem, którego poznałyśmy już bardzo dawno temu. Nie jesteśmy systematyczne w pieczeniu chleba, ponieważ nie zawsze chcemy jeść kanapki. Przebywając też w mieszkaniu bez piekarnika domowy chleb ma małe szanse zaistnieć, dlatego zdarza się, że chodzimy do pobliskiej piekarni aby kupić chleb ProBody. Ma on szereg właściwości a możecie przeczytać o nich tutaj (nie jest to post sponsorowany!). Naszym zdaniem warto poświęcić mu chwilę uwagi ;)
Nazwa:
Pieczywo o wysokiej zawartości białka ze składnikami pełnoziarnistymi i
ziarnami.
Firma:
ProBody
Skład:
woda, białko pszenne, mąka sojowa, siemię lniane brązowe, śruta sojowa, nasiona
słonecznika, siemię lniane żółte, pełnoziarnista mąka pszenna orkiszowa, sezam,
błonnik jabłkowy, otręby pszenne, drożdże, suszony zakwas z ziaren pszenicy
orkisz, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego, przyprawy.
Masa netto: 380g
Wartości odżywcze: 100g/ 285 kcal, tłuszcz – 17g w tym kwasy tłuszczowe
nasycone – 2,2g, węglowodany – 6,1g w tym cukry – 2,4g, błonnik - 12g, białko –
21g, sól – 1,5g
Informacje dodatkowe: produkt o niskim indeksie glikemicznym - 33,5.
Sklep:
piekarnia HERT, tutaj sprawdź gdzie go kupisz w swoim mieście
Cena: 4,85zł
Nasza opinia
Wygląd:
Bochenek w kształcie „grzybka” z widocznymi ziarnami podbił już piekarnie
(można też spotkać kwadratowe chlebki). Charakterystyczna banderola rzuca nam
się w oczy pośród innych bochenków leżących na półkach, a znajdziecie na niej
wszystkie najważniejsze informacje na jego temat. Jak widać ilość ziaren jest powalająca, można
go kupić w całości lub w wersji krojonej.
Smak:
Przede wszystkim zapach jest bardzo apetyczny czyli zbożowego wypieku. Kromki
są dobrze wypieczone, jednak wilgotne w środku. Miąższ jest bardzo delikatny
ale ziarna trzymają całość i nie kruszy się po przełamaniu kromki. Smak chleba bardzo różni się od klasycznych wypieków na zakwasie. Jest delikatny w smaku ale bez
nuty kwasku czy drożdży a ziarna przyjemnie oporują podczas jedzenia. Należy
przechowywać go w suchym miejscu w papierowej torebce bo dość szybko pleśnieje,
jednak najlepiej ususzyć kromki na sucharki lub podpiec na suchej patelni i
zrobić grzanki :)
Podsumowanie: Nie jadamy chleba zbyt często, ponieważ przyzwyczaiłyśmy się
do kasz i naszych wypieków. Jednak czasem właśnie ten chleb ratuje nam życie bo
taka kromka nasyci na dłuugo. Skład nie jest straszny porównując go np. z
chlebem bezglutenowym sprzedawanym również w tej piekarni jako zdrowy (smak
beznadziejny więc już wolimy małą dawkę glutenu w kromce ;). Dodatkowo ziarna i
niski IG przemawiają na jego korzyść. Jeśli go nie znacie to warto go wypróbować
;)
Krem pomidorowy na mleczku kokosowym z czerwoną soczewicą i grzankami ProBody |
Ocena: 5 pand
Wygląda bosko, idealny wręcz :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, ale dla mnie ma za dużo błonnika niestety:(
OdpowiedzUsuńmniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczywo z ziarnami.
OdpowiedzUsuńChleb wygląda bardzo apetycznie. Kształt ma boski :)
OdpowiedzUsuńOjejku, wygląda przepysznie! Chętnie bym go wypróbowała. Jest na pewno lepszą i zdrowszą alternatywą dla zwykłego, białego chleba :P
OdpowiedzUsuńZapraszam na kosmetyczny KONKURS na blogu Sakurakotoo! :)
Uwilbiam chlebki z ziarenkami siemienia i sezamu :)
OdpowiedzUsuńAkurat gram o niego w konkursie :)
O, nawet nie wiedziałyśmy, że jest jakiś konkurs :D Powodzenia w takim razie życzymy :)
UsuńZnam go, jest bardzo chrupiący, i smaczny.
OdpowiedzUsuńDodaje do listy zakupów, chętnie spróbuję!
OdpowiedzUsuńJa również przyzwyczaiłam się do kasz i chleba jem bardzo mało i bardzo rzadko... bardziej sycą mnie kasze i wolę kaszę ;)O chlebie słyszałam tylko z internetu - wyglada bardzo smacznie a te kromki w kształcie gwiazdki.. cudo ;)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak porządna porcja kaszy gryczanej xD Ale jednak czasem na taką grzankę też ma się ochotę czy kanapeczkę z farszem z Twojego przepisu szpinakowo-pieczarkowym :)
UsuńO dziękuję jak miło ♥ Od razu na sercu robi się ciepło ♥ Macie racje - ja również czasem mam ochotę na kanapkę a ostatnio jak nigdy chrupałam wafle ryżowe :P Ale jak już wybieram pieczywo to jednak te domowe chociaż ten chlebek wygląda zacnie ;) Oczywiście nie ma go w moim mieście (kiedyś przechodziłam obok sklepiku z pieczywem i tam był chleb o podobnym kształcie ale nie wiem co to był za chleb... w ogóle nie zwracam uwagi na tamtejsze pieczywo.. bułka, która kosztuje 16 groszy za sztukę a aby dotrzeć do mojego miasta musi przebyć 130 km jest podejrzana :P) A jak "raz na ruski rok" mam ochotę na pieczywo na zakwasie to jednak wolę aby było delikatnie kwaskowate (lekko - nie moze to być kwas) :P Ale chlebek apetycznie wygląda - przez te ziarenka ;D
UsuńKiedyś kupiłyśmy "z braku laku" wieloziarnisty chleb z Lidla... Na następny dzień był z niego kamień i do tego niedobry kamień :/
UsuńKiedyś też ten kwasek lubiłyśmy ale za bardzo dawał potem o sobie znać :/
Bo to chleb z gotowej mieszanki a tam nie wiadomo co jest..... teraz niby skład pieczywa jest lepszy, bez chemii itp. ale to jednak gotowa mieszanka a tam na pewno jakies przetwarzacze są.... no i to pieczywo było wcześniej mrożone a w trakcie mrożenia i pieczenia pozbawia sie je wody a co z tym idzie wysusza sie....
UsuńW niektórych chlebach ten kwasek jest delikatny a w innych intesywny.. ja jeśli już zjem chleb na zakwasie to wolę jego słaby smak ;)
Oj jak ja lubię (na nieszczęście) wszelkiego rodzaju chleby i buły! Ten też bym z chęcią skonsumowała :D Wygląda całkiem apetycznie. Ale jak już się zabiorę za kromkę chleba, to jakoś nie potrafię zaprzestać na przyzwoitej ilości :D
OdpowiedzUsuńSzczególnie taki świeży chleb prosto z piekarni niesamowicie wciąga :D Nie raz we dwie zjadłyśmy od razu cały bochenek :D
UsuńNie znam go, ale kupiłabym. Jadałam gorsze niestety, ten nie wydaje się zły, wręcz przeciwnie.
OdpowiedzUsuńWyglada super!
OdpowiedzUsuńwow! wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńBardzo sympatyczny chlebuś :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się jego kształt. :D
OdpowiedzUsuńNie raz jest okrągły a czasem kwadratowy :D Nam takie kanciaste kształty najbardziej przypadły do gustu :)
UsuńBardzo fajna recenzja! :) Znam ten chleb, bo jeżeli nie ma mojego ulubionego razowego, decyduję się właśnie na ten mały bochenek. Jednak cena jest dość wysoka w stosunku do jego wielkości.
OdpowiedzUsuńZ drugiej strony np. 2 kromki chleba na zakwasie kosztują tyle samo a tutaj mamy ich więcej + towarzyszy mu moc ziaren :)
Usuńbardzo fajny chlebuś i do tego całkiem przyzwoity skład :) to lubię :)
OdpowiedzUsuńNieczęsto jem pieczywo, jeśli już mi się zdarzy wybieram właśnie do pełnoziarniste.
OdpowiedzUsuńTen chleb myślę, że trafiłby w moje gusta.
Widuję go w sklepach, ale nigdy nie zaintersował mnie na tyle, żebym go kupiła... Mam swój ulubiony chlebek żytni z Almy, ale jak ten zobaczę to tym razem kupię na pewno - w przekroju wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTo teraz mamy nadzieję, że dostatecznie Cię nim zainteresowałyśmy :D
UsuńLubię taki zdrowy chelebek ;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda ten chlebek i skłam ma całkiem dobry, jak dla mnie. Też raczej jestem przyzwyczajona do kasz, płatków pełnoziarnistych itp. ale czasami nachodzi mnie ochota na chleb i wtedy zazwyczaj jem taki ze znajomej piekarni :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie, niby rodzajów kasz jest mnóstwo i można sobie nimi urozmaicać posiłki codziennie ale jak najdzie ochota na chleb to nie ma zmiłuj, żadna kasza go nie zastąpi :D
UsuńTeż jakoś nie zawsze lubię kusić się na kanapki, rzadko robię domowy chlebek, a jak już to najczęściej bananowy z mnóstwem ziaren. Raczej kupuję pieczywo i ciężko trafić na naprawdę dobre. Kiedyś jadłam takie wyglądające jak pumpernikiel nieco, tyle, że białkowe. Z chęcią skosztowałabym tego! :) Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńTeż lubimy pumpernikiel jednak do jego smaku trzeba... dojrzeć :P Ten smakuje zupełnie inaczej i nie jest tak ciężki :)
UsuńKiedyś kupiłyśmy wieloziarnisty chleb z Lidla i to nie było to :/
Często go kupowalam, gdy pracowałam obok piekarni, według mnie mega :)
OdpowiedzUsuńJakbyśmy miały piekarnię pod nosem to pewnie też częściej byśmy po niego sięgały :D
Usuńojaaa wygląda mega smaczniee !
OdpowiedzUsuńNiesamowity, muszę go kupić! Do tej pory nigdzie go nie widziałam, ale to dlatego, że ostatnio omijam chleby szerokim łukiem i jem tylko jeden chrupki żytni z Finlandii. Moje oko zostało przyciągnięte również przez ten krem pomidorowy. Ja właśnie mam przepis na taką zupę na mleku kokosowym i niedługo chcę ją zrobić. Teraz ciągle robię pomidorową z cynamonem i jogurtem, to jest po grecku :)xD
OdpowiedzUsuńTo musisz mieć oczy szeroko otwarte bo może akurat jest w najbliższej piekarni (można sprawdzić czy sprzedają go w Twoim mieście tutaj http://chlebprobody.pl/gdzie_kupic ).
UsuńNam bardzo taka zupa na mleku kokosowym smakuje ale z cynamonem jeszcze takiej nie jadłyśmy :D
Jestem ciekawa tego chleba, rzadko jadam ale lubię coś nowego :D
OdpowiedzUsuńPierwszy raz go widzę : ]
OdpowiedzUsuńChcą Wy wynajdujecie rzeczy, produkty, których nawet nie wiem gdzie mam szukac?
OdpowiedzUsuńNawet w piekarni mamy oczy szeroko otwarte ;)
UsuńW podanym linku koniecznie sprawdź czy gdzieś jest dostępny w Twoim mieście :)
http://chlebprobody.pl/gdzie_kupic
Uwielbiam takie chlebki :)
OdpowiedzUsuńTen chlebek wygląda pysznie, ja bardzo lubię piec swój, najczęściej słonecznikowy:)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe pieczywo :) Ten na szczęście również nie ustępuje takim domowym :D
UsuńBrzmi ciekawie, nie znam. U mnie to ciexko kupić coś ciekawego i nowego, bo jest D co każdy kupuję, lubię czasem coś nowego posmakować.
OdpowiedzUsuńMoim faworytem i tak jest chleb żytni na zakwasie, ale zawsze chciałam spróbować tego cuda, które widziałam wielokrotnie w sklepie niedaleko mnie :)
OdpowiedzUsuńPo takim prawdziwym chlebie na zakwasie nie czujemy się najlepiej. Ten chlebek mimo, że też ma zakwas to nie jest on tak mocno wyczuwalny i nie zauważyłyśmy po nim żadnych dolegliwości :) Spróbuj koniecznie :)
UsuńŚwietny!Slyszlalam o nim kiedyś,narobiliście mi ochotę ;)
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam go spróbować, ale jakoś jeszcze na niego nie "wpadłam" w żadnej piekarni. Podoba mi się jego skład i forma w jakiej zostaje pieczony :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie sprawdź pod tym linkiem czy gdzieś w Twojej piekarni jest sprzedawany :D
Usuńhttp://chlebprobody.pl/gdzie_kupic
O! Dzięki za linka :) Przydał się. Akurat u siebie go nie dostanę, ale jak wrócę na studia to na pewno go kupię ;)
UsuńAle mi narobiłaś ochoty ! <3
OdpowiedzUsuńKupiłam kiedyś coś podobnego o podobnym składzie (a może to ten sam chleb był)i nie przypadł mi do gustu. Zjeść zjadłam, ale z przyjmenością wróciłam do mocnych ciężkich chlebów na zakwasie.
OdpowiedzUsuńJakby co są też podobne chleby o podobnym kształcie ale już bez tej banderolki a jak nie ma widocznego składu to już nie kupujemy, więc nie wiemy jak smakują :)
UsuńPo takim prawdziwym chlebie na zakwasie nie czujemy się najlepiej. Ten chlebek mimo, że też ma zakwas to nie jest on tak mocno wyczuwalny i nie zauważyłyśmy po nim żadnych dolegliwości :)
Uwielbiam taki chlebek. Szkoda, że tego u mnie nie można kupić :(
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, mam ochotę na niego. Ja uwielbiam domowej roboty chleb :)
OdpowiedzUsuńU mnie absolutne 100/10 ;) UWIELBIAM go :D
OdpowiedzUsuńWidać już nie raz, że mamy podobne gusta :D
Usuńwidzę naprawdę jest sporo ziaren
OdpowiedzUsuńCałkiem fajna propozycja :) Ja lubię też Czystoziarnisty, ale trzeba go (nie)stety upiec.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ten chlebek, kupuję go dość często. Jest pożywny, smaczny i pełen ziaren, a to lubię :D
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie apetycznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńFajny chlebek. Dużo ziaren uznaję za duży plus :)
OdpowiedzUsuńKiedyś go jadłam, długo utrzymuje świeżość i jest bardzo smaczny. Teraz nie jem glutenu wiec odpada.... 😀
OdpowiedzUsuńCzasem musimy do swojej diety wprowadzać gluten aby całkowicie się od niego nie odzwyczaić ale to też dlatego, że nasza alergia już nie jest taka mocna :)
UsuńChlebek wygląda bardzo apetycznie, bardzo chętnie go poszukam i wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Jak sie zestarzeje i obeschnie, ale nie spleśnieje to smakuje jak dobry suchar :D Pamiętam jak miałam fazę i suszyłam go na kaloryferze :P
OdpowiedzUsuńTrzeba mieć potem mocne zęby albo zalać takim ciepłym mlekiem i posypać cynamonem <3
UsuńCzytałam już o tym chlebku, ale nie miałam jeszcze okazji próbować :)
OdpowiedzUsuńmhm grzanki z takeigo chlebka:D
OdpowiedzUsuńDodaję do listy zakupów!
OdpowiedzUsuńTo jest chleb, który na pewno by mi smakował. Nie mogę tylko czytać o kromce, która nasyci, bo ja jem co najmniej dwie i to z nawalonym na wierzch warzywem. Jak można najadać się naparstkiem żarcia? :P
OdpowiedzUsuńWitaj w naszym świecie ;)
Usuńchce taki chlebek:)
OdpowiedzUsuńCiekawy kształt chleba, jeszcze nie miałam okazji go wypróbować ;D
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie widziałam tego chlebka! Niestety u mnie w mieście nikt go nie sprzedaje. Sama szykuję post o chlebie, ale czystoziarnistym. Wasza propozycja jest jednak o wiele ciekawsza ;D
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda na bardzo smakowity :)
OdpowiedzUsuńFajny ma kształt :) I widać, że jest bogaty w ziarna - lubię takie "napakowane" pieczywo :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam ten chleb, ma taką skórkę, że powinno się ją wystawić na pokaz i ogłosić skórką wzorową *^*
Podpisujemy się pod tym naszymi łapkami :D :D
UsuńUwielbiam takie chleby ! <3
OdpowiedzUsuńKocham takie chlebki, wgryzę się z wielką przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńJa bym chętnie spróbowała ;) wygląda mniam! 😋
OdpowiedzUsuńKurka. :D Słyszałam, że w moim mieście można(albo przynajmniej można było) go kupić w jednym miejscu, ale ja ani razu nie miałam okazji. :C Chyba będę musiała sobie zapisać, żeby w końcu po niego podjechać. :D
OdpowiedzUsuńNie znam go, może dlatego, że u nas teraz wszystko bezglutenowe.
OdpowiedzUsuńKilka razy go miałam, bardzo smaczny ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie chleby :)
OdpowiedzUsuńMiałam i lubię. :-)
OdpowiedzUsuńJa go kupuję jako wersję light, gdy brak czasu. Bardzo nam odpowiada.
OdpowiedzUsuńWiduję go w sklepie, więc koniecznie muszę spróbować :))
OdpowiedzUsuń