Chleb ProBody - low carb

Odchodząc nieco od słodyczy stwierdziłyśmy, że warto podzielić się z Wami produktem, którego poznałyśmy już bardzo dawno temu. Nie jesteśmy systematyczne w pieczeniu chleba, ponieważ nie zawsze chcemy jeść kanapki. Przebywając też w mieszkaniu bez piekarnika domowy chleb ma małe szanse zaistnieć, dlatego zdarza się, że chodzimy do pobliskiej piekarni aby kupić chleb ProBody. Ma on szereg właściwości a możecie przeczytać o nich tutaj (nie jest to post sponsorowany!). Naszym zdaniem warto poświęcić mu chwilę uwagi ;)






Nazwa: Pieczywo o wysokiej zawartości białka ze składnikami pełnoziarnistymi i ziarnami.
Firma: ProBody
Skład: woda, białko pszenne, mąka sojowa, siemię lniane brązowe, śruta sojowa, nasiona słonecznika, siemię lniane żółte, pełnoziarnista mąka pszenna orkiszowa, sezam, błonnik jabłkowy, otręby pszenne, drożdże, suszony zakwas z ziaren pszenicy orkisz, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego, przyprawy.
Masa netto: 380g
Wartości odżywcze: 100g/ 285 kcal, tłuszcz – 17g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 2,2g, węglowodany – 6,1g w tym cukry – 2,4g, błonnik - 12g, białko – 21g, sól – 1,5g
Informacje dodatkowe: produkt o niskim indeksie glikemicznym - 33,5.
Sklep: piekarnia HERT, tutaj sprawdź gdzie go kupisz w swoim mieście
Cena: 4,85zł

Nasza opinia
Wygląd: Bochenek w kształcie „grzybka” z widocznymi ziarnami podbił już piekarnie (można też spotkać kwadratowe chlebki). Charakterystyczna banderola rzuca nam się w oczy pośród innych bochenków leżących na półkach, a znajdziecie na niej wszystkie najważniejsze informacje na jego temat.  Jak widać ilość ziaren jest powalająca, można go kupić w całości lub w wersji krojonej.

Smak: Przede wszystkim zapach jest bardzo apetyczny czyli zbożowego wypieku. Kromki są dobrze wypieczone, jednak wilgotne w środku. Miąższ jest bardzo delikatny ale ziarna trzymają całość i nie kruszy się po przełamaniu kromki. Smak chleba bardzo różni się od klasycznych wypieków na zakwasie. Jest delikatny w smaku ale bez nuty kwasku czy drożdży a ziarna przyjemnie oporują podczas jedzenia. Należy przechowywać go w suchym miejscu w papierowej torebce bo dość szybko pleśnieje, jednak najlepiej ususzyć kromki na sucharki lub podpiec na suchej patelni i zrobić grzanki :)

Podsumowanie: Nie jadamy chleba zbyt często, ponieważ przyzwyczaiłyśmy się do kasz i naszych wypieków. Jednak czasem właśnie ten chleb ratuje nam życie bo taka kromka nasyci na dłuugo. Skład nie jest straszny porównując go np. z chlebem bezglutenowym sprzedawanym również w tej piekarni jako zdrowy (smak beznadziejny więc już wolimy małą dawkę glutenu w kromce ;). Dodatkowo ziarna i niski IG przemawiają na jego korzyść. Jeśli go nie znacie to warto go wypróbować ;)

Krem pomidorowy na mleczku kokosowym z czerwoną soczewicą i grzankami ProBody

Ocena: 5 pand

92 komentarze:

  1. Wygląda bosko, idealny wręcz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda, ale dla mnie ma za dużo błonnika niestety:(

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pieczywo z ziarnami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chleb wygląda bardzo apetycznie. Kształt ma boski :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojejku, wygląda przepysznie! Chętnie bym go wypróbowała. Jest na pewno lepszą i zdrowszą alternatywą dla zwykłego, białego chleba :P


    Zapraszam na kosmetyczny KONKURS na blogu Sakurakotoo! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwilbiam chlebki z ziarenkami siemienia i sezamu :)
    Akurat gram o niego w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, nawet nie wiedziałyśmy, że jest jakiś konkurs :D Powodzenia w takim razie życzymy :)

      Usuń
  7. Znam go, jest bardzo chrupiący, i smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dodaje do listy zakupów, chętnie spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja również przyzwyczaiłam się do kasz i chleba jem bardzo mało i bardzo rzadko... bardziej sycą mnie kasze i wolę kaszę ;)O chlebie słyszałam tylko z internetu - wyglada bardzo smacznie a te kromki w kształcie gwiazdki.. cudo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma to jak porządna porcja kaszy gryczanej xD Ale jednak czasem na taką grzankę też ma się ochotę czy kanapeczkę z farszem z Twojego przepisu szpinakowo-pieczarkowym :)

      Usuń
    2. O dziękuję jak miło ♥ Od razu na sercu robi się ciepło ♥ Macie racje - ja również czasem mam ochotę na kanapkę a ostatnio jak nigdy chrupałam wafle ryżowe :P Ale jak już wybieram pieczywo to jednak te domowe chociaż ten chlebek wygląda zacnie ;) Oczywiście nie ma go w moim mieście (kiedyś przechodziłam obok sklepiku z pieczywem i tam był chleb o podobnym kształcie ale nie wiem co to był za chleb... w ogóle nie zwracam uwagi na tamtejsze pieczywo.. bułka, która kosztuje 16 groszy za sztukę a aby dotrzeć do mojego miasta musi przebyć 130 km jest podejrzana :P) A jak "raz na ruski rok" mam ochotę na pieczywo na zakwasie to jednak wolę aby było delikatnie kwaskowate (lekko - nie moze to być kwas) :P Ale chlebek apetycznie wygląda - przez te ziarenka ;D

      Usuń
    3. Kiedyś kupiłyśmy "z braku laku" wieloziarnisty chleb z Lidla... Na następny dzień był z niego kamień i do tego niedobry kamień :/
      Kiedyś też ten kwasek lubiłyśmy ale za bardzo dawał potem o sobie znać :/

      Usuń
    4. Bo to chleb z gotowej mieszanki a tam nie wiadomo co jest..... teraz niby skład pieczywa jest lepszy, bez chemii itp. ale to jednak gotowa mieszanka a tam na pewno jakies przetwarzacze są.... no i to pieczywo było wcześniej mrożone a w trakcie mrożenia i pieczenia pozbawia sie je wody a co z tym idzie wysusza sie....

      W niektórych chlebach ten kwasek jest delikatny a w innych intesywny.. ja jeśli już zjem chleb na zakwasie to wolę jego słaby smak ;)

      Usuń
  10. Oj jak ja lubię (na nieszczęście) wszelkiego rodzaju chleby i buły! Ten też bym z chęcią skonsumowała :D Wygląda całkiem apetycznie. Ale jak już się zabiorę za kromkę chleba, to jakoś nie potrafię zaprzestać na przyzwoitej ilości :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczególnie taki świeży chleb prosto z piekarni niesamowicie wciąga :D Nie raz we dwie zjadłyśmy od razu cały bochenek :D

      Usuń
  11. Nie znam go, ale kupiłabym. Jadałam gorsze niestety, ten nie wydaje się zły, wręcz przeciwnie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Podoba mi się jego kształt. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie raz jest okrągły a czasem kwadratowy :D Nam takie kanciaste kształty najbardziej przypadły do gustu :)

      Usuń
  13. Bardzo fajna recenzja! :) Znam ten chleb, bo jeżeli nie ma mojego ulubionego razowego, decyduję się właśnie na ten mały bochenek. Jednak cena jest dość wysoka w stosunku do jego wielkości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z drugiej strony np. 2 kromki chleba na zakwasie kosztują tyle samo a tutaj mamy ich więcej + towarzyszy mu moc ziaren :)

      Usuń
  14. bardzo fajny chlebuś i do tego całkiem przyzwoity skład :) to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nieczęsto jem pieczywo, jeśli już mi się zdarzy wybieram właśnie do pełnoziarniste.
    Ten chleb myślę, że trafiłby w moje gusta.

    OdpowiedzUsuń
  16. Widuję go w sklepach, ale nigdy nie zaintersował mnie na tyle, żebym go kupiła... Mam swój ulubiony chlebek żytni z Almy, ale jak ten zobaczę to tym razem kupię na pewno - w przekroju wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To teraz mamy nadzieję, że dostatecznie Cię nim zainteresowałyśmy :D

      Usuń
  17. Lubię taki zdrowy chelebek ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetnie wygląda ten chlebek i skłam ma całkiem dobry, jak dla mnie. Też raczej jestem przyzwyczajona do kasz, płatków pełnoziarnistych itp. ale czasami nachodzi mnie ochota na chleb i wtedy zazwyczaj jem taki ze znajomej piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, niby rodzajów kasz jest mnóstwo i można sobie nimi urozmaicać posiłki codziennie ale jak najdzie ochota na chleb to nie ma zmiłuj, żadna kasza go nie zastąpi :D

      Usuń
  19. Też jakoś nie zawsze lubię kusić się na kanapki, rzadko robię domowy chlebek, a jak już to najczęściej bananowy z mnóstwem ziaren. Raczej kupuję pieczywo i ciężko trafić na naprawdę dobre. Kiedyś jadłam takie wyglądające jak pumpernikiel nieco, tyle, że białkowe. Z chęcią skosztowałabym tego! :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubimy pumpernikiel jednak do jego smaku trzeba... dojrzeć :P Ten smakuje zupełnie inaczej i nie jest tak ciężki :)
      Kiedyś kupiłyśmy wieloziarnisty chleb z Lidla i to nie było to :/

      Usuń
  20. Często go kupowalam, gdy pracowałam obok piekarni, według mnie mega :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakbyśmy miały piekarnię pod nosem to pewnie też częściej byśmy po niego sięgały :D

      Usuń
  21. Niesamowity, muszę go kupić! Do tej pory nigdzie go nie widziałam, ale to dlatego, że ostatnio omijam chleby szerokim łukiem i jem tylko jeden chrupki żytni z Finlandii. Moje oko zostało przyciągnięte również przez ten krem pomidorowy. Ja właśnie mam przepis na taką zupę na mleku kokosowym i niedługo chcę ją zrobić. Teraz ciągle robię pomidorową z cynamonem i jogurtem, to jest po grecku :)xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To musisz mieć oczy szeroko otwarte bo może akurat jest w najbliższej piekarni (można sprawdzić czy sprzedają go w Twoim mieście tutaj http://chlebprobody.pl/gdzie_kupic ).
      Nam bardzo taka zupa na mleku kokosowym smakuje ale z cynamonem jeszcze takiej nie jadłyśmy :D

      Usuń
  22. Jestem ciekawa tego chleba, rzadko jadam ale lubię coś nowego :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Chcą Wy wynajdujecie rzeczy, produkty, których nawet nie wiem gdzie mam szukac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet w piekarni mamy oczy szeroko otwarte ;)
      W podanym linku koniecznie sprawdź czy gdzieś jest dostępny w Twoim mieście :)
      http://chlebprobody.pl/gdzie_kupic

      Usuń
  24. Ten chlebek wygląda pysznie, ja bardzo lubię piec swój, najczęściej słonecznikowy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma to jak domowe pieczywo :) Ten na szczęście również nie ustępuje takim domowym :D

      Usuń
  25. Brzmi ciekawie, nie znam. U mnie to ciexko kupić coś ciekawego i nowego, bo jest D co każdy kupuję, lubię czasem coś nowego posmakować.

    OdpowiedzUsuń
  26. Moim faworytem i tak jest chleb żytni na zakwasie, ale zawsze chciałam spróbować tego cuda, które widziałam wielokrotnie w sklepie niedaleko mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po takim prawdziwym chlebie na zakwasie nie czujemy się najlepiej. Ten chlebek mimo, że też ma zakwas to nie jest on tak mocno wyczuwalny i nie zauważyłyśmy po nim żadnych dolegliwości :) Spróbuj koniecznie :)

      Usuń
  27. Świetny!Slyszlalam o nim kiedyś,narobiliście mi ochotę ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Zawsze chciałam go spróbować, ale jakoś jeszcze na niego nie "wpadłam" w żadnej piekarni. Podoba mi się jego skład i forma w jakiej zostaje pieczony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie sprawdź pod tym linkiem czy gdzieś w Twojej piekarni jest sprzedawany :D
      http://chlebprobody.pl/gdzie_kupic

      Usuń
    2. O! Dzięki za linka :) Przydał się. Akurat u siebie go nie dostanę, ale jak wrócę na studia to na pewno go kupię ;)

      Usuń
  29. Kupiłam kiedyś coś podobnego o podobnym składzie (a może to ten sam chleb był)i nie przypadł mi do gustu. Zjeść zjadłam, ale z przyjmenością wróciłam do mocnych ciężkich chlebów na zakwasie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakby co są też podobne chleby o podobnym kształcie ale już bez tej banderolki a jak nie ma widocznego składu to już nie kupujemy, więc nie wiemy jak smakują :)
      Po takim prawdziwym chlebie na zakwasie nie czujemy się najlepiej. Ten chlebek mimo, że też ma zakwas to nie jest on tak mocno wyczuwalny i nie zauważyłyśmy po nim żadnych dolegliwości :)

      Usuń
  30. Uwielbiam taki chlebek. Szkoda, że tego u mnie nie można kupić :(

    OdpowiedzUsuń
  31. Wygląda bardzo apetycznie, mam ochotę na niego. Ja uwielbiam domowej roboty chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  32. U mnie absolutne 100/10 ;) UWIELBIAM go :D

    OdpowiedzUsuń
  33. Całkiem fajna propozycja :) Ja lubię też Czystoziarnisty, ale trzeba go (nie)stety upiec.

    OdpowiedzUsuń
  34. Bardzo lubię ten chlebek, kupuję go dość często. Jest pożywny, smaczny i pełen ziaren, a to lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  35. wygląda niesamowicie apetycznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Fajny chlebek. Dużo ziaren uznaję za duży plus :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Kiedyś go jadłam, długo utrzymuje świeżość i jest bardzo smaczny. Teraz nie jem glutenu wiec odpada.... 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem musimy do swojej diety wprowadzać gluten aby całkowicie się od niego nie odzwyczaić ale to też dlatego, że nasza alergia już nie jest taka mocna :)

      Usuń
  38. Chlebek wygląda bardzo apetycznie, bardzo chętnie go poszukam i wypróbuję :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  39. Jak sie zestarzeje i obeschnie, ale nie spleśnieje to smakuje jak dobry suchar :D Pamiętam jak miałam fazę i suszyłam go na kaloryferze :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba mieć potem mocne zęby albo zalać takim ciepłym mlekiem i posypać cynamonem <3

      Usuń
  40. Czytałam już o tym chlebku, ale nie miałam jeszcze okazji próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  41. To jest chleb, który na pewno by mi smakował. Nie mogę tylko czytać o kromce, która nasyci, bo ja jem co najmniej dwie i to z nawalonym na wierzch warzywem. Jak można najadać się naparstkiem żarcia? :P

    OdpowiedzUsuń
  42. Ciekawy kształt chleba, jeszcze nie miałam okazji go wypróbować ;D

    OdpowiedzUsuń
  43. Jak ja dawno nie widziałam tego chlebka! Niestety u mnie w mieście nikt go nie sprzedaje. Sama szykuję post o chlebie, ale czystoziarnistym. Wasza propozycja jest jednak o wiele ciekawsza ;D

    OdpowiedzUsuń
  44. Chlebek wygląda na bardzo smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Fajny ma kształt :) I widać, że jest bogaty w ziarna - lubię takie "napakowane" pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń

  46. Ja uwielbiam ten chleb, ma taką skórkę, że powinno się ją wystawić na pokaz i ogłosić skórką wzorową *^*

    OdpowiedzUsuń
  47. Kocham takie chlebki, wgryzę się z wielką przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Ja bym chętnie spróbowała ;) wygląda mniam! 😋

    OdpowiedzUsuń
  49. Kurka. :D Słyszałam, że w moim mieście można(albo przynajmniej można było) go kupić w jednym miejscu, ale ja ani razu nie miałam okazji. :C Chyba będę musiała sobie zapisać, żeby w końcu po niego podjechać. :D

    OdpowiedzUsuń
  50. Nie znam go, może dlatego, że u nas teraz wszystko bezglutenowe.

    OdpowiedzUsuń
  51. Kilka razy go miałam, bardzo smaczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  52. Bardzo lubię takie chleby :)

    OdpowiedzUsuń
  53. Ja go kupuję jako wersję light, gdy brak czasu. Bardzo nam odpowiada.

    OdpowiedzUsuń
  54. Widuję go w sklepie, więc koniecznie muszę spróbować :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger