Szpinakowy tort żaba z kokosowym nadzieniem (bez glutenu, cukru i laktozy)

Pomysł na ten tort dojrzewał w nas od dwóch lat! Wreszcie nadszedł dzień, w którym spod naszych rąk wyskoczyła żabka :D Biszkopt jest zielony dzięki mocy szpinaku (lecz jego smak nie jest wyczuwalny) a ryżowe nadzienie nabrało kokosowej nuty za pomocą mleka kokosowego KokoYogo. Tort jest nieco pracochłonny ale efekt wynagradza wszystko! Macie ochotę na "żabie udko"? :P







Składniki

Zielone biszkopty (2 miseczki śr: 16cm)
-4 jaja kl L
-200g ksylitolu
-200g mąki ryżowej
-100g oleju kokosowego (lub rzepakowego)
-100g świeżego szpinaku
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym

Krem ryżowo-kokosowy
-160g tajskiego ryżu jaśminowego
-250ml napoju migdałowego 
-ksylitol (według preferencji)

Dodatkowo
-domowy mus morelowy
-4 duże morele
-400g jogurtu greckiego bez laktozy odsączonego w TEN sposób
-woda+ sok z cytryny (do nasączana blatów)
-kostka gorzkiej czekolady (do namalowania oczu)
-kawałek marcepanu + sok ze świeżego buraka + mąka ryżowa (na język)

ZIELONE BISZKOPTY
Świeży szpinak opłukać i dokładnie odsączyć od wody. Zmiksować go razem z olejem na gładką masę. Żółtka utrzeć z ksylitolem na kogel-mogel a białka ubić na sztywną pianę wraz z szczyptą soli. Do żółtek dodać zieloną masę, wymieszać całość i przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, znów całość wymieszać. Zieloną masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Połowę masy wlać do tortownicy lub miski wyłożonej na dnie papierem do pieczenia a drugą do drugiej misy. Kilka łyżek nałożyć do dwóch foremek na muffiny. Ciasta piec w 180’C ok 15-20 minut (zawsze należy sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest dopieczone!) muffinki wyciągnąć nieco wcześniej. Po tym czasie wyciągnąć ciasta i uderzyć nimi o blat aby nie opadły, pozostawić do ostudzenia.

KREM RYŻOWO-KOKOSOWY
Ryż wsypać do garnka, zalać napojem migdałowym oraz kokosowym. Gotować do miękkości i do wchłonięcia większości płynów. Następnie dodać ksylitol, wymieszać i zostawić pod przykryciem (już nie gotować).  Gdy masa przestygnie wszystko zblendować (musi być bardzo gęsta aby nie spływała z blatów).

kliknij aby powiększyć
Biszkopty przeciąć na 3 blaty (najpierw odciąć wypukłą górę, następnie przeciąć na pół dół). Przygotować je tak jak na zdjęciu wyżej a z muffinek „wyrzeźbić” oczy. Pierwszą warstwę solidnie nasączyć wodą z cytryną, nałożyć mus morelowy, krem ryżowy i pocięte morele. Nałożyć kolejną warstwę i powtórzyć czynność. Teraz jeden z pozostałych kawałków wysunąć nieco w przód tam gdzie ma powstać buzia żaby, nasączyć go, posmarować kremem i większe kawałki moreli ułożyć w półkole aby na nich umieścić kolejny blat (ściętą górę) również od spody nasączony i posmarowany musem. Całość wstawić do lodówki aby masa zastygła (jeśli nieco wypływa bo wyszła zbyt rzadka należy ją zbierać nożem co jakiś czas).  Gdy wszystko zastygnie żabkę obłożyć kremem z jogurtu greckiego. Z pozostałych resztek biszkoptu wyciąć łapki a resztę pokruszyć i obsypać nimi żabę. Oczy posmarować resztą kremu jogurtowego a czekoladą je wykończyć, przytwierdzić je do tortu za pomocą wykałaczek. 


121 komentarzy:

  1. To jest ŚWIETNE!!!Jeden z najlepszych waszych wypieków!!Dlaczego przez internet nie można wysyłać ciast?Ale bym takie zjadła!Zostaje mi tylko nacieszyć oko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ;P Same nie możemy się na nią napatrzeć xD

      Usuń
  2. jestem pod wielkim wrażeniem,szkoda jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Padłam na miejscu, rozwaliłyście mnie na łopatki, rozbroiłyście na kilkanaście części i teraz trzeba mnie zbierać.... Tym tortem zmiażdżyłyście system - normalnie przegięcie :D Jak o nim pisałyście wiedziałam, ze bedzie cudo ale jak zobaczyłam efekt końcowy..... brak mi słów. Jestem pełna podziwu, ukłony w Waszą stronę, szapoba ;) Jesteście świetne na prawdę... to ARCYDZIEŁO a nie tort ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za tak pozytywne emocje w kierunku naszej żabki :D Jak widać bardzo się z tego cieszy! To jedno z tych arcydzieł, które z bólem serca oddaje się pod nóż. Jednak ciekawość wyglądu w środku też jest bardzo silna :P

      Usuń
  4. co za żaba! jesteście fantastyczne w tym co robicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. wow jestem pełna podziwu, niejeden cukiernik moglby sie schowac!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziewczyny Wy to macie pomysły! Co za torcik! Musi na prawdę być czasochłonny, ale skoro warto... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyznajcie się: ile czasu zajęło Wam przygotowanie tego tortu? :D
    Wygląda przepięknie! I jeszcze z pysznymi morelami <3 Wyślę po kawałek mój prywatny odrzutowiec! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jednego wieczoru upiekłyśmy biszkopty, następnego dnia rano krem a całość udekorowałyśmy w 1,5 godziny. To po prostu kwestia organizacji czasu :)
      My też morele wielbimy na zaraz po truskawkach i śliwkach :D

      Usuń
  8. To jest dzieło sztuki a nie tort!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem w szoku jak ten tort genialnie wygląda! Wow!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wasza żaba jest cudna, ale po ostatnich zielonych wypiekach i żabie 3D w stylu angielskich zdecydowanie żab mam na razie po kokardę :) Piękna Wasza żaba!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha nas też zielone wypieki wciągnęły na maksa i musimy chwilowo od nich odpocząć xD

      Usuń
  11. WOW! WOW! WOW! Jaka cudaśna żabulka :) Z każdej strony prezentuje się przepięknie! Nawet zdjęcie z góry pokazuje ją w samych superlatywach! A kolor świetny! I język, oczy, łapki :D Szkoda byłoby mi ukroić kawałek, postawiłabym ją sobie w ogródku :D :D :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A do zdjęć pozowała wręcz profesjonalnie :D Każde jedno wyszło przepiękne. Ten język to w ogóle jej mocna strona xD

      Usuń
  12. Żaba jest przeurocza :) aż żal byłoby zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nawet dla wnętrzności znalazło się miejsce, tak trzymać! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już nawet miałyśmy chęć ułożyć morele w zgrabne jelita xD

      Usuń
  14. Dziewczyny jesteście mistrzyniami, cudowna jest ta żabka :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Niezbyt przepadam za samymi żabami, ale tą z chęcią bym zjadła :D

    Zapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo

    OdpowiedzUsuń
  16. Padłam, to wygląda rewelacyjnie! Jak omszała żaba :) Cudeńko.

    OdpowiedzUsuń
  17. Jakie cudo !! Taką żabę to na pewno szkoda by mi było rozkroić :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Śliczny tort! Każdy dzieciak będzie zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała rodzina była zachwycona nie tylko dzieciaki :D

      Usuń
  19. Bardzo lubię szpinak. Torcik piękny !

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam wszelkie ciasta z kokosowym nadzieniem. :D

    OdpowiedzUsuń
  21. piękny kolor i to bez udziału jakichś chemicznych kolorów cukierniczych, jak dla mnie możecie obstawiać ekskluzywne imprezy dla fanów ekojedzenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasza rodzina dopiero od niedawna wierzy nam, że te wszystkie kolory uzyskujemy naturalnie. Na początku byli bardzo podejrzliwi ;) Może kiedyś będziemy sie tym zajmować, nie zaprzeczamy ;P

      Usuń
  22. tort prezentuje się cudownie ! Pomyślałyście może nad otworzeniem jakiejś piekarni, albo założeniem firmy cateringowej ? takie torty okazjonalne, to byłby szał ! Znacznie lepsze, niż te z piekarni ze sztucznymi barwnikami i lukrami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślimy o tym od dawna i niejednokrotnie ten temat poruszamy ;) Jednak wszystko w swoim czasie. Dziękujemy :*

      Usuń
  23. Wasze wypieki aż szkoda jeść :D Serio, miałabym problemy z wbiciem noża do takiej słodkiej żabki! Widać, że się napracowałyście. Efekt końcowy jest niesamowity!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jednak, chęć posmakowania ciacha i zobaczenia co się kryje w środku, w którymś momencie zwycięża! Dziekujemy :*

      Usuń
  24. Nie lubię żab, boję się ich! ;) Niemniej takie żabie udko z kawałkiem :D poproszę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żaby to też nie są nasze ulubione zwierzaczki ale w takiej słodkiej formie jak najbardziej są mile widziane :D Lewe udko poszło jako pierwsze :D

      Usuń
  25. Zastąpienie pandy żabką- cóż to za ciekawy pomysł :)
    Super, pewnie szkoda takiego cuda zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  26. I jak to arcydzieło zburzyć? Grzech , piękności :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wspaniały,cudowny, rewelacyjny... och i ach. :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ten tort jest tak śliczny, że byłoby mi żal go kroić ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Świetny tort! Jesteście bardzo zdolne! :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ja naprawdę nie mogę się napatrzeć na te zdjęcia, co Wy wyprawiacie, to ja nie wiem! Dla mnie majstersztyk. Pomysł naprawdę ciekawy i kreatywny. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :* Staramy się być w tym fachu coraz lepsze :D

      Usuń
  31. Rozwaliłyście mnie i kupiłyście tym tortem zarazem ;) zajebi...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...sty xD Też tak uważamy, mówiąc bardzo nieskromnie xD

      Usuń
  32. Coś czuję, że byłoby mi bardzo ciężko ją zjeść! Jest za śliczna :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Niesamowita żaba i taka zdrowa, chociaż nie jadam owoców morza :-)))
    Ale tę żabkę bym spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  34. Jesteście boskie... chylę czoła, oszałamiający tort!

    OdpowiedzUsuń
  35. To jest boskie!!! Jeja! :D Wiecie co, aż szkoda jeść, naprawdę! :DD Gdybym mieszkała bliżej to na pewno uśmiechałabym się do Was o torty na urodziny. :DDD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A my bardzo chętnie byśmy je robiły ;D Ta żabka powstała na urodziny naszej siostry ale 2 tygodnie wcześniej powstała bardzo podobna dla dużo młodszej kuzynki, której każde urodziny odbywają się wraz z naszym tortem zwierzaczkiem ;)

      Usuń
  36. Ale arcydzieło, na serio powinnyście myśleć o własnej cukierni czy czymś takim, mam wrażenie, że wśród bezglutków byłoby wzięcie - sama widzę to po moim mieście, nie ma miejsca, do którego można by było iść i zjeść cokolwiek, a co dopiero kupić pączki na tłusty czwartek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. We Wrocławiu znalazłoby się kilka takich miejsc ale jest jeszcze sporo luk do wypełnienia :D Mamy nadzieję, że w przyszłości znajdzie się jeszcze małe miejsce na Pandziastą kawiarnie ;)

      Usuń
  37. Jest absolutnie obłędna! :D

    OdpowiedzUsuń
  38. Ojej! Pierwszy raz widzę taki tort i muszę przyznać - jestem ZACHWYCONA!Nigdy nie próbowałam ciasta ze szpinaku, ale żabę wciągnęłabym całą! :)

    Dodaję do obserwowanych i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Podziwiam za pomysł i ogrom pracy włożony w przygotowanie takiego ciasta :)
    Sama nie wpadłaby na to jak zrobić ten pyszczek żeby się nie zapadł, mistrzostwo normalnie :D

    OdpowiedzUsuń
  40. Nigdy nie jadłam ciasta szpinakowego ale słyszałam że jest meeega ;)) to za to full wypas widzę, piękna jest żabcia :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Patrzymy na kolejne Wasze słodkie cudo i natychmiast przypomina nam się taki wierszyk:
    " Nikt mnie o tem nie przekona,. I nikomu nie uwierzę,. Że ta żabka, ta zielona,. To jest szpetne, brzydkie zwierzę. "
    Śliczności:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakby tak jeszcze po całusie zmieniłaby się w przystojnego księcia.......... :D <3

      Usuń
  42. córka zobaczyła Wasz torcik i pyta, czy jej taki zrobię, zabawna :D
    Nie mam takich zdolności jak Wy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj córcia na pewno by się bardzo ucieszyła nawet z samego podjęcia wyzwania :D

      Usuń
  43. Dla mnie jest to nieprawdopodobne. Niezwykle kreatywne! Jestem pod wielkim wrażeniem. Nie wiem, czy odważyłabym się zjeść, trochę szkoda by mi było. :D

    OdpowiedzUsuń
  44. Wygląda obłędnie więc mam nadzieję, że nie urażę cię jeśli podsumuję go jednym słowem- WOW :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla nas te trzy literki wyrażają wiele emocji ;) Dziękujemy ;*

      Usuń
  45. jejku, jak ona uroczo się prezentuje! :) macie talent :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Dziewczyny, jak zwykle zaskakujecie. Jesteście niezwykle twórcze, a Wasze słodkości są niesamowite :)

    OdpowiedzUsuń
  47. hmmm, dla kogos z talentem manualno-plastycznym raczej nie bedzie pracochlonny, ale ja do takich osob sie nie zaliczam, niestety :) chociac efekt koncowy zdumiewajacy, gdybym tylko miala dzieci na pewno skusilabym sie na wykonanie takiego dziela, choc z pewnoscia nie wyszloby rownie udanie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Starałyśmy się pokazać etapy przygotowania dość przejrzyście więc może warto podjąć próbę, a może okaże się, że jesteś mistrzem w tej dziedzinie! :D
      Też nie mamy dzieci ale taki tort nawet dorosłych bardzo cieszy. Nasz tato był wręcz zachwycony xD

      Usuń
  48. No po prostu bajka! :D Z chęcią bym udko takiej żaby porwała do kawusi :D Moc szpinaku z niego bije jak od Papaye z pewnych kreskówek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No zielonym daje po gałach xD Nikt nam na początku nie chciał wierzyć, że to naturalny barwnik :P

      Usuń
  49. Wygląda naprawdę genialnie i przeuroczo! <3 <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  50. Ten tort będzie mi się śnił w nocy! Idealnie letni, zielony i z pewnością smakuje pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się przyśni to nie zapomnij żabusi pocałować :D Kto wie co z tego powstanie? :D

      Usuń
    2. Sharukh! Jak pocałuje się ten tort, wyjdzie z niego Sharukh, oblepiony tortem będzie i trzeba będzie go wylizać :D . Albo ewentualnie łyżeczką do herbaty, jeśli ktoś woli :)

      Usuń
    3. Dla nas to lepiej żeby to Aryan wyskoczył! :D Godny zastępca w Bollywood się zrodził :D

      Usuń
  51. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa xd bajka:D

    OdpowiedzUsuń
  52. Bajeczny! Pożywny, zdrowy, a do tego szpinakowy i kokosowy :D Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  53. Wygląda jak prawdziwa! *.*
    Żab nienawidzę ale kokos uwielbiam więc z zamkniętymi oczami, mogłabym zjeść nawet całą :D

    OdpowiedzUsuń
  54. Wow! Ale się natrudziłyście, by wyczarować to cudo, ale wygląda fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  55. Genialny ten torcik! Wygląda przepysznie i chętnie bym takiego spróbowała :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  56. Wow zdrowy i do tego po prostu cudny torcik - to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  57. Ojej, takiego tortu jeszcze nie widziałam :) jesteście bardzo utalentowane :)

    OdpowiedzUsuń
  58. Jesteście, Dziewczyny niesamowite! Zrobiłyście coś pięknego! :) Torcik jest świetny :) Idealny na przyjęcie nie tylko dla dzieci. Trzeba mieć prawdziwy talent, pomysłowość i dar, żeby coś takiego zrobić! Pozdrowionka ciepłe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem wystarczy też mieć trochę chęci aby się z takim tortem zmierzyć. Może okaże się, że talent już się ma tylko ukryty ;)
      Dziękujemy :*

      Usuń
  59. U Was jak zawsze oryginalnie! :D Genialny :P

    OdpowiedzUsuń
  60. Kurczaki! Dziewczyny, Wy to macie genialne pomysły i talent do takich wypieków :) Tort jest NIESAMOWITY! <3

    OdpowiedzUsuń
  61. Już robiłam ten biszkopt ze szpinakiem i wiem, że jest świetny i naprawdę nie czuć żadnej zieleniny w nim :) ale ten krem muszę zrobić bo ryż ugotowany na mleku kokosowym musi być przepyszny. Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
  62. wygląda obłędnie! Robiłam już szpinakowy tort ale żaba to jest coś! cudna :)

    OdpowiedzUsuń
  63. Zdolniachy :) każdy kolejny przepis przebija poprzedni. Cudowna żabka, poprwia humor

    OdpowiedzUsuń
  64. Wygląda rewelacyjnie, jestem pod ogromnym wrażeniem tego tortu :)

    OdpowiedzUsuń
  65. Mistrzostwo tortowe! Wygląda jak żywa, jesteśmy pod ogromnym wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  66. Ten tort jest absolutnie imponujący! Sama chciałabym taki dostać na urodziny:) Chociaż wyobrażam sobie minę małych dzieci, kiedy usłyszałyby, że dostaną tort z dodatkiem szpinaku :) Brzmi przerażająco, ale kto jadł, ciasta szpinakowe, ten wie, że zazwyczaj są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  67. żabka wyszłam Wam idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  68. Powinnyście wygrać konkurs na najlepszy tort roku, nie, dziesięciolecia *^*
    Boski, naprawdę, aż szkoda jeść :X

    OdpowiedzUsuń
  69. Jejciu <3 jesteście prawdziwymi artystkami :D Jakbyście założyły cukiernię, zrobiłaby furorę zdecydowanie :D Tym bardziej, iż produkty, jakie tworzycie są mega zdrowe :D Jestem pod ogromnym wrażeniem !! :D

    OdpowiedzUsuń
  70. Wow! Żabka wygląda zjawiskowo:D
    Torcik idealny dla mnie. W dzieciństwie byłam wielbicielką żabek. Mam mnóstwo miśków-żab:D

    OdpowiedzUsuń
  71. Świetny! Tak sie składa, że niedługo mój chłopak ma urodziny... Hmmm chyba spróbuje swoich sił w stworzeniu dla niego takiej żabki. :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc życzymy powodzenia! Grunt to mieć dobry plan na kształt :P

      Usuń
  72. Kosmiczna żaba :D. Super!!!

    OdpowiedzUsuń
  73. WOW! Żaba jak żywa! ;-) Gratuluję pomysłu i świetnego wykonania.

    😊

    OdpowiedzUsuń
  74. Dziewczyny, jesteście mistrzyniami! MW nie dosięga Wam do pięt :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba nie jesteśmy gotowe aż na taki komplement :** Dziękujemy :)

      Usuń
  75. Jaka cudowna żabka :) Wasze zdolności są niesamowite i bardzo twórcze. Z Waszych rąk nawet szpinak smakuje wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  76. Dziewczyny, ten tort jest na prawdę wspaniały, uzyskałyście piękny efekt. Wypiek bardzo mi się podoba ;).

    OdpowiedzUsuń
  77. Zielona żabka jak marzenie wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  78. Genialna żaba! Buzia się śmieje już od samego patrzenia! :D

    OdpowiedzUsuń
  79. ta żaba to mistrzostwo świata ! :)
    pozdrawiam,
    Kaśka
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  80. Skąd Wy bierzecie te pomysły? Kozak! <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger