Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
Szpinakowy tort żaba z kokosowym nadzieniem (bez glutenu, cukru i laktozy)
Pomysł na ten tort dojrzewał w nas od dwóch lat! Wreszcie nadszedł dzień, w którym spod naszych rąk wyskoczyła żabka :D Biszkopt jest zielony dzięki mocy szpinaku (lecz jego smak nie jest wyczuwalny) a ryżowe nadzienie nabrało kokosowej nuty za pomocą mleka kokosowego KokoYogo. Tort jest nieco pracochłonny ale efekt wynagradza wszystko! Macie ochotę na "żabie udko"? :P
Składniki
Zielone biszkopty (2 miseczki śr: 16cm)
-4 jaja kl L
-200g ksylitolu
-200g mąki ryżowej
-100g oleju kokosowego (lub rzepakowego)
-100g świeżego szpinaku
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu
winnym
Krem ryżowo-kokosowy
-160g tajskiego ryżu jaśminowego
-550ml mleka kokosowego KokoYogo
-250ml napoju migdałowego
-ksylitol (według preferencji)
Dodatkowo
-domowy mus morelowy
-4 duże morele
-400g jogurtu greckiego bez laktozy odsączonego w TEN sposób
-woda+ sok z cytryny (do nasączana blatów)
-kostka gorzkiej czekolady (do namalowania oczu)
-kawałek marcepanu + sok ze świeżego buraka + mąka
ryżowa (na język)
ZIELONE BISZKOPTY
Świeży szpinak opłukać i dokładnie odsączyć od wody.
Zmiksować go razem z olejem na gładką masę. Żółtka utrzeć z ksylitolem na kogel-mogel a białka
ubić na sztywną pianę wraz z szczyptą soli. Do żółtek dodać zieloną masę, wymieszać całość i
przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, znów całość wymieszać. Zieloną
masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Połowę masy wlać do tortownicy lub
miski wyłożonej na dnie papierem do pieczenia a drugą do drugiej misy. Kilka
łyżek nałożyć do dwóch foremek na muffiny. Ciasta piec w 180’C ok 15-20 minut
(zawsze należy sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest dopieczone!) muffinki
wyciągnąć nieco wcześniej. Po tym czasie wyciągnąć ciasta i uderzyć nimi o blat
aby nie opadły, pozostawić do ostudzenia.
KREM RYŻOWO-KOKOSOWY
Ryż wsypać do garnka, zalać napojem migdałowym oraz
kokosowym. Gotować do miękkości i do wchłonięcia większości płynów. Następnie
dodać ksylitol, wymieszać i zostawić pod przykryciem (już nie gotować). Gdy masa przestygnie wszystko zblendować (musi
być bardzo gęsta aby nie spływała z blatów).
kliknij aby powiększyć |
Biszkopty przeciąć na 3 blaty (najpierw odciąć wypukłą
górę, następnie przeciąć na pół dół). Przygotować je tak jak na zdjęciu wyżej a
z muffinek „wyrzeźbić” oczy. Pierwszą warstwę solidnie nasączyć wodą z cytryną,
nałożyć mus morelowy, krem ryżowy i pocięte morele. Nałożyć kolejną warstwę i
powtórzyć czynność. Teraz jeden z pozostałych kawałków wysunąć nieco w przód
tam gdzie ma powstać buzia żaby, nasączyć go, posmarować kremem i większe
kawałki moreli ułożyć w półkole aby na nich umieścić kolejny blat (ściętą górę)
również od spody nasączony i posmarowany musem. Całość wstawić do lodówki aby
masa zastygła (jeśli nieco wypływa bo wyszła zbyt rzadka należy ją zbierać
nożem co jakiś czas). Gdy wszystko
zastygnie żabkę obłożyć kremem z jogurtu greckiego. Z pozostałych resztek
biszkoptu wyciąć łapki a resztę pokruszyć i obsypać nimi żabę. Oczy posmarować
resztą kremu jogurtowego a czekoladą je wykończyć, przytwierdzić je do tortu za
pomocą wykałaczek.
To jest ŚWIETNE!!!Jeden z najlepszych waszych wypieków!!Dlaczego przez internet nie można wysyłać ciast?Ale bym takie zjadła!Zostaje mi tylko nacieszyć oko
OdpowiedzUsuńDzięki ;P Same nie możemy się na nią napatrzeć xD
Usuńjestem pod wielkim wrażeniem,szkoda jeść:)
OdpowiedzUsuńPadłam na miejscu, rozwaliłyście mnie na łopatki, rozbroiłyście na kilkanaście części i teraz trzeba mnie zbierać.... Tym tortem zmiażdżyłyście system - normalnie przegięcie :D Jak o nim pisałyście wiedziałam, ze bedzie cudo ale jak zobaczyłam efekt końcowy..... brak mi słów. Jestem pełna podziwu, ukłony w Waszą stronę, szapoba ;) Jesteście świetne na prawdę... to ARCYDZIEŁO a nie tort ;)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za tak pozytywne emocje w kierunku naszej żabki :D Jak widać bardzo się z tego cieszy! To jedno z tych arcydzieł, które z bólem serca oddaje się pod nóż. Jednak ciekawość wyglądu w środku też jest bardzo silna :P
Usuńco za żaba! jesteście fantastyczne w tym co robicie!
OdpowiedzUsuńwow jestem pełna podziwu, niejeden cukiernik moglby sie schowac!
OdpowiedzUsuńDziewczyny Wy to macie pomysły! Co za torcik! Musi na prawdę być czasochłonny, ale skoro warto... :)
OdpowiedzUsuńPrzyznajcie się: ile czasu zajęło Wam przygotowanie tego tortu? :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie! I jeszcze z pysznymi morelami <3 Wyślę po kawałek mój prywatny odrzutowiec! :D
Jednego wieczoru upiekłyśmy biszkopty, następnego dnia rano krem a całość udekorowałyśmy w 1,5 godziny. To po prostu kwestia organizacji czasu :)
UsuńMy też morele wielbimy na zaraz po truskawkach i śliwkach :D
To jest dzieło sztuki a nie tort!
OdpowiedzUsuńJestem w szoku jak ten tort genialnie wygląda! Wow!
OdpowiedzUsuńWasza żaba jest cudna, ale po ostatnich zielonych wypiekach i żabie 3D w stylu angielskich zdecydowanie żab mam na razie po kokardę :) Piękna Wasza żaba!!
OdpowiedzUsuńHaha nas też zielone wypieki wciągnęły na maksa i musimy chwilowo od nich odpocząć xD
UsuńWOW! WOW! WOW! Jaka cudaśna żabulka :) Z każdej strony prezentuje się przepięknie! Nawet zdjęcie z góry pokazuje ją w samych superlatywach! A kolor świetny! I język, oczy, łapki :D Szkoda byłoby mi ukroić kawałek, postawiłabym ją sobie w ogródku :D :D :D
OdpowiedzUsuńA do zdjęć pozowała wręcz profesjonalnie :D Każde jedno wyszło przepiękne. Ten język to w ogóle jej mocna strona xD
UsuńŻaba jest przeurocza :) aż żal byłoby zjeść :)
OdpowiedzUsuńNawet dla wnętrzności znalazło się miejsce, tak trzymać! :D
OdpowiedzUsuńJuż nawet miałyśmy chęć ułożyć morele w zgrabne jelita xD
UsuńDziewczyny jesteście mistrzyniami, cudowna jest ta żabka :-)
OdpowiedzUsuńJaka genialna żabcia! :D
OdpowiedzUsuńJaka genialna żabcia! :D
OdpowiedzUsuńNiezbyt przepadam za samymi żabami, ale tą z chęcią bym zjadła :D
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo
Padłam, to wygląda rewelacyjnie! Jak omszała żaba :) Cudeńko.
OdpowiedzUsuńJakie cudo !! Taką żabę to na pewno szkoda by mi było rozkroić :D
OdpowiedzUsuńAle czad:D
OdpowiedzUsuńŚliczny tort! Każdy dzieciak będzie zachwycony :)
OdpowiedzUsuńCała rodzina była zachwycona nie tylko dzieciaki :D
UsuńBardzo lubię szpinak. Torcik piękny !
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie ciasta z kokosowym nadzieniem. :D
OdpowiedzUsuńpiękny kolor i to bez udziału jakichś chemicznych kolorów cukierniczych, jak dla mnie możecie obstawiać ekskluzywne imprezy dla fanów ekojedzenia
OdpowiedzUsuńNasza rodzina dopiero od niedawna wierzy nam, że te wszystkie kolory uzyskujemy naturalnie. Na początku byli bardzo podejrzliwi ;) Może kiedyś będziemy sie tym zajmować, nie zaprzeczamy ;P
Usuńtort prezentuje się cudownie ! Pomyślałyście może nad otworzeniem jakiejś piekarni, albo założeniem firmy cateringowej ? takie torty okazjonalne, to byłby szał ! Znacznie lepsze, niż te z piekarni ze sztucznymi barwnikami i lukrami.
OdpowiedzUsuńMyślimy o tym od dawna i niejednokrotnie ten temat poruszamy ;) Jednak wszystko w swoim czasie. Dziękujemy :*
UsuńWasze wypieki aż szkoda jeść :D Serio, miałabym problemy z wbiciem noża do takiej słodkiej żabki! Widać, że się napracowałyście. Efekt końcowy jest niesamowity!
OdpowiedzUsuńJednak, chęć posmakowania ciacha i zobaczenia co się kryje w środku, w którymś momencie zwycięża! Dziekujemy :*
UsuńNie lubię żab, boję się ich! ;) Niemniej takie żabie udko z kawałkiem :D poproszę!
OdpowiedzUsuńŻaby to też nie są nasze ulubione zwierzaczki ale w takiej słodkiej formie jak najbardziej są mile widziane :D Lewe udko poszło jako pierwsze :D
UsuńZastąpienie pandy żabką- cóż to za ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńSuper, pewnie szkoda takiego cuda zjeść.
I jak to arcydzieło zburzyć? Grzech , piękności :)
OdpowiedzUsuńWspaniały,cudowny, rewelacyjny... och i ach. :)
OdpowiedzUsuńTen tort jest tak śliczny, że byłoby mi żal go kroić ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny tort! Jesteście bardzo zdolne! :)
OdpowiedzUsuńJa naprawdę nie mogę się napatrzeć na te zdjęcia, co Wy wyprawiacie, to ja nie wiem! Dla mnie majstersztyk. Pomysł naprawdę ciekawy i kreatywny. :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :* Staramy się być w tym fachu coraz lepsze :D
UsuńRozwaliłyście mnie i kupiłyście tym tortem zarazem ;) zajebi...
OdpowiedzUsuń...sty xD Też tak uważamy, mówiąc bardzo nieskromnie xD
UsuńCudo!
OdpowiedzUsuńCoś czuję, że byłoby mi bardzo ciężko ją zjeść! Jest za śliczna :)
OdpowiedzUsuńNiesamowita żaba i taka zdrowa, chociaż nie jadam owoców morza :-)))
OdpowiedzUsuńAle tę żabkę bym spróbowała :-)
Jesteście boskie... chylę czoła, oszałamiający tort!
OdpowiedzUsuńpo prostu CUDO!!!
OdpowiedzUsuńTo jest boskie!!! Jeja! :D Wiecie co, aż szkoda jeść, naprawdę! :DD Gdybym mieszkała bliżej to na pewno uśmiechałabym się do Was o torty na urodziny. :DDD
OdpowiedzUsuńA my bardzo chętnie byśmy je robiły ;D Ta żabka powstała na urodziny naszej siostry ale 2 tygodnie wcześniej powstała bardzo podobna dla dużo młodszej kuzynki, której każde urodziny odbywają się wraz z naszym tortem zwierzaczkiem ;)
UsuńAle arcydzieło, na serio powinnyście myśleć o własnej cukierni czy czymś takim, mam wrażenie, że wśród bezglutków byłoby wzięcie - sama widzę to po moim mieście, nie ma miejsca, do którego można by było iść i zjeść cokolwiek, a co dopiero kupić pączki na tłusty czwartek :)
OdpowiedzUsuńWe Wrocławiu znalazłoby się kilka takich miejsc ale jest jeszcze sporo luk do wypełnienia :D Mamy nadzieję, że w przyszłości znajdzie się jeszcze małe miejsce na Pandziastą kawiarnie ;)
UsuńJest absolutnie obłędna! :D
OdpowiedzUsuńCudo :)
OdpowiedzUsuńOjej! Pierwszy raz widzę taki tort i muszę przyznać - jestem ZACHWYCONA!Nigdy nie próbowałam ciasta ze szpinaku, ale żabę wciągnęłabym całą! :)
OdpowiedzUsuńDodaję do obserwowanych i zapraszam do siebie :)
Podziwiam za pomysł i ogrom pracy włożony w przygotowanie takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńSama nie wpadłaby na to jak zrobić ten pyszczek żeby się nie zapadł, mistrzostwo normalnie :D
Nigdy nie jadłam ciasta szpinakowego ale słyszałam że jest meeega ;)) to za to full wypas widzę, piękna jest żabcia :)
OdpowiedzUsuńPatrzymy na kolejne Wasze słodkie cudo i natychmiast przypomina nam się taki wierszyk:
OdpowiedzUsuń" Nikt mnie o tem nie przekona,. I nikomu nie uwierzę,. Że ta żabka, ta zielona,. To jest szpetne, brzydkie zwierzę. "
Śliczności:)
Jakby tak jeszcze po całusie zmieniłaby się w przystojnego księcia.......... :D <3
Usuńcórka zobaczyła Wasz torcik i pyta, czy jej taki zrobię, zabawna :D
OdpowiedzUsuńNie mam takich zdolności jak Wy.
Oj córcia na pewno by się bardzo ucieszyła nawet z samego podjęcia wyzwania :D
UsuńDla mnie jest to nieprawdopodobne. Niezwykle kreatywne! Jestem pod wielkim wrażeniem. Nie wiem, czy odważyłabym się zjeść, trochę szkoda by mi było. :D
OdpowiedzUsuńcudo!
OdpowiedzUsuńCudowny ! :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie więc mam nadzieję, że nie urażę cię jeśli podsumuję go jednym słowem- WOW :P
OdpowiedzUsuńDla nas te trzy literki wyrażają wiele emocji ;) Dziękujemy ;*
Usuńjejku, jak ona uroczo się prezentuje! :) macie talent :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny, jak zwykle zaskakujecie. Jesteście niezwykle twórcze, a Wasze słodkości są niesamowite :)
OdpowiedzUsuńhmmm, dla kogos z talentem manualno-plastycznym raczej nie bedzie pracochlonny, ale ja do takich osob sie nie zaliczam, niestety :) chociac efekt koncowy zdumiewajacy, gdybym tylko miala dzieci na pewno skusilabym sie na wykonanie takiego dziela, choc z pewnoscia nie wyszloby rownie udanie! :)
OdpowiedzUsuńStarałyśmy się pokazać etapy przygotowania dość przejrzyście więc może warto podjąć próbę, a może okaże się, że jesteś mistrzem w tej dziedzinie! :D
UsuńTeż nie mamy dzieci ale taki tort nawet dorosłych bardzo cieszy. Nasz tato był wręcz zachwycony xD
No po prostu bajka! :D Z chęcią bym udko takiej żaby porwała do kawusi :D Moc szpinaku z niego bije jak od Papaye z pewnych kreskówek ;)
OdpowiedzUsuńNo zielonym daje po gałach xD Nikt nam na początku nie chciał wierzyć, że to naturalny barwnik :P
UsuńWygląda naprawdę genialnie i przeuroczo! <3 <3 <3
OdpowiedzUsuńTen tort będzie mi się śnił w nocy! Idealnie letni, zielony i z pewnością smakuje pysznie :)
OdpowiedzUsuńJak się przyśni to nie zapomnij żabusi pocałować :D Kto wie co z tego powstanie? :D
UsuńSharukh! Jak pocałuje się ten tort, wyjdzie z niego Sharukh, oblepiony tortem będzie i trzeba będzie go wylizać :D . Albo ewentualnie łyżeczką do herbaty, jeśli ktoś woli :)
UsuńDla nas to lepiej żeby to Aryan wyskoczył! :D Godny zastępca w Bollywood się zrodził :D
Usuńaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa xd bajka:D
OdpowiedzUsuńo jaa mega !! *.*
OdpowiedzUsuńBajeczny! Pożywny, zdrowy, a do tego szpinakowy i kokosowy :D Mniam <3
OdpowiedzUsuńWygląda jak prawdziwa! *.*
OdpowiedzUsuńŻab nienawidzę ale kokos uwielbiam więc z zamkniętymi oczami, mogłabym zjeść nawet całą :D
Wow! Ale się natrudziłyście, by wyczarować to cudo, ale wygląda fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuńGenialny ten torcik! Wygląda przepysznie i chętnie bym takiego spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Wow zdrowy i do tego po prostu cudny torcik - to lubię :)
OdpowiedzUsuńOjej, takiego tortu jeszcze nie widziałam :) jesteście bardzo utalentowane :)
OdpowiedzUsuńJesteście, Dziewczyny niesamowite! Zrobiłyście coś pięknego! :) Torcik jest świetny :) Idealny na przyjęcie nie tylko dla dzieci. Trzeba mieć prawdziwy talent, pomysłowość i dar, żeby coś takiego zrobić! Pozdrowionka ciepłe :)
OdpowiedzUsuńCzasem wystarczy też mieć trochę chęci aby się z takim tortem zmierzyć. Może okaże się, że talent już się ma tylko ukryty ;)
UsuńDziękujemy :*
Extra pomysł:)
OdpowiedzUsuńGeeeniaalna !
OdpowiedzUsuńU Was jak zawsze oryginalnie! :D Genialny :P
OdpowiedzUsuńCzaderskie!!!
OdpowiedzUsuńKurczaki! Dziewczyny, Wy to macie genialne pomysły i talent do takich wypieków :) Tort jest NIESAMOWITY! <3
OdpowiedzUsuńO Boniu!!!! Jakie cudeńko!
OdpowiedzUsuńJuż robiłam ten biszkopt ze szpinakiem i wiem, że jest świetny i naprawdę nie czuć żadnej zieleniny w nim :) ale ten krem muszę zrobić bo ryż ugotowany na mleku kokosowym musi być przepyszny. Sandra :))
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie! Robiłam już szpinakowy tort ale żaba to jest coś! cudna :)
OdpowiedzUsuńZdolniachy :) każdy kolejny przepis przebija poprzedni. Cudowna żabka, poprwia humor
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, jestem pod ogromnym wrażeniem tego tortu :)
OdpowiedzUsuńMistrzostwo tortowe! Wygląda jak żywa, jesteśmy pod ogromnym wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńTen tort jest absolutnie imponujący! Sama chciałabym taki dostać na urodziny:) Chociaż wyobrażam sobie minę małych dzieci, kiedy usłyszałyby, że dostaną tort z dodatkiem szpinaku :) Brzmi przerażająco, ale kto jadł, ciasta szpinakowe, ten wie, że zazwyczaj są pyszne!
OdpowiedzUsuńżabka wyszłam Wam idealnie :)
OdpowiedzUsuńPowinnyście wygrać konkurs na najlepszy tort roku, nie, dziesięciolecia *^*
OdpowiedzUsuńBoski, naprawdę, aż szkoda jeść :X
Jejciu <3 jesteście prawdziwymi artystkami :D Jakbyście założyły cukiernię, zrobiłaby furorę zdecydowanie :D Tym bardziej, iż produkty, jakie tworzycie są mega zdrowe :D Jestem pod ogromnym wrażeniem !! :D
OdpowiedzUsuńWow! Żabka wygląda zjawiskowo:D
OdpowiedzUsuńTorcik idealny dla mnie. W dzieciństwie byłam wielbicielką żabek. Mam mnóstwo miśków-żab:D
Świetny! Tak sie składa, że niedługo mój chłopak ma urodziny... Hmmm chyba spróbuje swoich sił w stworzeniu dla niego takiej żabki. :))))
OdpowiedzUsuńWięc życzymy powodzenia! Grunt to mieć dobry plan na kształt :P
UsuńKosmiczna żaba :D. Super!!!
OdpowiedzUsuńtaką żabkę to możan całować:D
OdpowiedzUsuńWOW! Żaba jak żywa! ;-) Gratuluję pomysłu i świetnego wykonania.
OdpowiedzUsuń😊
Dziewczyny, jesteście mistrzyniami! MW nie dosięga Wam do pięt :D
OdpowiedzUsuńChyba nie jesteśmy gotowe aż na taki komplement :** Dziękujemy :)
UsuńJaka cudowna żabka :) Wasze zdolności są niesamowite i bardzo twórcze. Z Waszych rąk nawet szpinak smakuje wybornie.
OdpowiedzUsuńDziewczyny, ten tort jest na prawdę wspaniały, uzyskałyście piękny efekt. Wypiek bardzo mi się podoba ;).
OdpowiedzUsuńZielona żabka jak marzenie wyszła :)
OdpowiedzUsuńGenialna żaba! Buzia się śmieje już od samego patrzenia! :D
OdpowiedzUsuńta żaba to mistrzostwo świata ! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Kaśka
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/
Skąd Wy bierzecie te pomysły? Kozak! <3
OdpowiedzUsuńfajne
OdpowiedzUsuń