Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
Truskawkowa rolada z buziami pand (bez: glutenu, cukru, laktozy)
Ostatni torcik szpinakowy z wtopionymi w biszkopt pandami zachęcił nas do dalszego eksperymentowania z tą sztuką zdobienia. Tym razem padło na roladkę, która przez wzgląd na rozmiar biszkoptu zawsze wychodzi nam rurką bez ślimaczka w środku... Ale to nawet lepiej bo jest więcej miejsca na nadzienie! ;) Biszkopt ryżowy jest delikatny i wilgotny a krem truskawkowo-jaglany z dodatkiem domowej truskawkowej konfitury świetnie z nim współgra :) Oczywiście świeże owoce oraz urocze pandki to niezbędny estetyczny element :D To nie takie trudne jak się wydaje! ;)
P.S. Tak jak już na fb pisałyśmy mamy teraz przed sobą dwa tygodnie praktyk z czego Monika wyjeżdża zrobić je w Kudowie. Także może nas być trochę mniej na blogach i fb ale obiecujemy, że wszystko nadrobimy ;)
P.S. Tak jak już na fb pisałyśmy mamy teraz przed sobą dwa tygodnie praktyk z czego Monika wyjeżdża zrobić je w Kudowie. Także może nas być trochę mniej na blogach i fb ale obiecujemy, że wszystko nadrobimy ;)
Składniki:
Pandki
-1 małe jajko
-łyżeczka
ksylitolu
-gorzkie kakao
Biszkopt ryżowy (A4:
21x30cm)
-3 jajka L
-1 białko
-90g ksylitolu
-80g mąki ryżowej
-20g skrobi (u nas z tapioki)
-5 łyżek oleju kokosowego (płynny w temp. pokojowej)
Krem truskawkowy
-160g ryżu jaśminowego (lub 170g kaszy jaglanej)
-3 szkl. napoju ryżowego/mleka
kokosowego (lub mleka o obniżonej zawartości laktozy)
-ksylitol lub inna substancja słodząca
(według indywidualnych preferencji)
-200g truskawek
Dodatkowo
-dżem truskawkowy (u nas świeży domowej
roboty :D)
-truskawki (do ozdoby)
-krem: jogurt grecki/ serek/ śmietanka
kokosowa (do ozdoby)
PANDKI
Jajko w całość ubić na kogel-mogel z
ksylitolem, następnie dodawać kakao partiami i mieszać. Dodać tyle aby uzyskać
konsystencje gęstego ciasta ale lejącego. Masę przełożyć do sztywnego woreczka
foliowego, uciąć delikatnie róg i obrysować kontury. Wstawić pandki na 2 minuty
do piekarnika i piec w 150’C.
kliknij aby powiększyć |
BISZKOPT RYŻOWY
Białka oddzielić od żółtek i ubić w
dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać
stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po
jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Następnie dodawać po łyżce oleju i
również miksować ale na najniższych obrotach. Obie mąki wymieszać i przesiać
stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do
uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Wlać ciasto na upieczone pandki i piec
przez około 15-20 minut w temperaturze 160’C (można sprawdzić czy ciasto
się dopiekło przy pomocy patyczka). Po upieczeniu, wyjąć biszkopt z piekarnika,
wyciągnąć go delikatnie z blachy chwytając za papier i ułożyć na ręczniku. Przy
jego pomocy delikatnie zwijać biszkopt w roladę. Taki rulon zostawić do
ostudzenia.
kliknij aby powiększyć |
KREM TRUSKAWKOWY
Płyny wlać do garnuszka i zagotować.
Dodać ryż lub kasze jaglaną (kaszę należy wypłukać starannie w gorącej wodzie aby pozbyć się goryczki) i gotować na małym ogniu do miękkości i do wchłonięcia większości
płynów. Następnie dodać ksylitol, wszystko wymieszać i zostawić pod przykryciem
(już nie gotować). Gdy masa przestygnie wszystko zblendować razem z
truskawkami.
Uwaga!: Masa nie może być zbyt luźna, bo rolada nie zachowa kształtu.
Roladę delikatnie nieco odwinąć i zdjąć
papier. Pod spód również włożyć papier (może być ten na którym się piekła).
Posmarować od środka dżemem oraz kremem. Biszkopt zawinąć pomagając sobie
papierem, nadmiar kremu, który się wyciska należy zebrać a całość pozostawić w
tym papierze aby rolada się nie rozjechała . Tak zabezpieczoną roladę wstawić
na kilka godzin do lodówki (u nas na całą noc).
nie mogę przestać się uśmiechać kiedy widzę tę roladę, maksymalnie urocza:)
OdpowiedzUsuńW takim razie dziewczyny powodzenia na praktykach! :)
OdpowiedzUsuńA rolada wygląda super słooodko i uroczo <3 Zrobiłabym, ale jest tak gorąco, że nie ma mowy o włączeniu piekarnika nawet na sekundę :P
Nie dziękujemy ;) Upały już dały nam spokój więc polecamy nie zapominać o piekarniku bo będzie czuł się samotny ;P
UsuńO ja cię.... to jest cudowne ♥ A ten krem??? Wygląda jak truskawkowa pianka... myślałam, że tam jest żelatyna lub galaretka....Ma taką delikatną konsystencję? :)
OdpowiedzUsuńBędę za Wami tęsknić :( Mam nadzieję, że ten czas minie mi szybko chociaż wątpię - daje się odczuć brak Pandek.. no ale musze wytrzymać... powodzenia na praktykach ♥
Ma konsystencje budyniu i jest naszym ulubionym deserem w letnie dni ;) Polecamy też zamienić kaszę na ryż jaśminowy, również smakuje bosko!
UsuńNie odchodzimy na długo tylko będzie pewnie mniej wpisów i nie wiemy czy z wypiekiem na weekend damy radę :/
O jejku,to jest takie sliczne,ze ja nie moge!! :D Z przyjemnoscia zjadlabym wam kawalek! :D
OdpowiedzUsuńJest przepiękna. Widać włożoną w nią pracę. Udekorowana perfekcyjnie. Przypomniały mi się roladki mojej cioci - ona też uwielbiała je pięknie ozdabiać i miała do tego talent.
OdpowiedzUsuńA teraz poproszę o kawałeczek tego urzekającego specjału :)
Pozdrowionka :)
Do każdego motywu z pandą podchodzimy z dużą starannością i z uczuciem ;) Co mamy nadzieję widać <3
UsuńTen odkrojony kawałek jest dla Ciebie!
Urocza rolada :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie,a skład wszystkich części mi się podoba :) Podobny krem truskawkowy z kaszy jaglanej jadłam ostatnio na kolację, tylko z cukrem kokosowym.
OdpowiedzUsuńUdanych praktyk Wam życzę :)
Pandy genialne, choć i rolada wcale im nie ustępuje:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Ale masz talent jakiś ukryty :)
OdpowiedzUsuńGenialnie wygląda ta rolada, pięknie ozdobiona ;).
OdpowiedzUsuńJa również dostrzegam brak ślimaczka jako ogromny pozytyw tej rolady - ilość nadzienia dużo większa, a w takich roladach to nadzienie jest najważniejsze ;) Wygląda urzekająco i pewnie tak też smakuje :)
OdpowiedzUsuńSzczególnie tak pyszne nadzienie :D Już teraz nawet nie dążymy do tego ślimaczka :P
UsuńBaldzio, baldzio ulocia :)
OdpowiedzUsuńPiękne cuda :)
fantastyczna, pandy urzekające
OdpowiedzUsuńChyba nie miałabym cierpliwości, żeby takie cudne pandki zrobić :P
OdpowiedzUsuńChciałam zrobić roladę biszkoptową, ale mama mnie zniechęciła mówiąc, że jej nigdy nie wychodziło - ale patrząc na Wasze cudo, chyba zaryzykuję :)
Naszej mamie za to zawsze rolady się udają i to z pięknym ślimakiem, dlatego wreszcie i my się na nią skusiłyśmy.... jak widać każde rolady reprezentują styl cukiernika ;P
UsuńRyzykuj! Może będziesz w nich mistrzem, tylko nie zrażaj się za pierwszym razem być może nie do końca udanym ;)
Pamiętam, jak mój starszy brat był w gimnazjum i chciał zrobić na Dzień Mamy roladę biszkoptową. I zrobił, tylko za mało dał żelatyny, więc mu się trochę rozlało :P Ale było bardzo dobre. Spróbuję zatem, tym bardziej, że biszkopt zawsze wychodzi mi cudny (mimo że robię na oko), więc może i zwinąć będzie się go dało :P
UsuńAle słodki gest z jego strony ^^ Nie wiemy jak dokładnie robisz biszkopt ale polecamy dodać olej, jest bardziej podatny na odkształcenia i wilgotniejszy ;) Dasz radę! :D
UsuńCudo <3 A na taki upał włożyłabym ją do lodówki i wyjęła taką chłodniutką... Mniam!
OdpowiedzUsuńPandki są rewelacyjne, a całość prezentuje się tak, że zjadłabym od razu :D
OdpowiedzUsuńPandki przeurocze *.*
OdpowiedzUsuńUrocze Pandy :)) Świetna rolada, pięknie ozdobiona, super! :)
OdpowiedzUsuńJakieeee śliczne:) No moje Drogie jesteście naprawdę świetne taka roladka musi być pyszna
OdpowiedzUsuńEh takie tam xD Starałyśmy się bo jak już decydujemy się na pandy to dajemy z siebie wszystko ;)
UsuńPrzeurocza rolada, gratuluję pomysłu. :) Powodzenia na praktykach. :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się uroczo :) w szczególności te buźki pand są słodkie :)
OdpowiedzUsuńJak zabawnie wygląda😃
OdpowiedzUsuńWspaniale Wam wyszła ta roladka! I jaka kolorowa <3
OdpowiedzUsuńPrzepyszna rolada, a buźki urocze :D
OdpowiedzUsuńAch te Wasze pomysły.. świetne! :P
OdpowiedzUsuńPrzyjemnie umilić sobie dzień, kawałkiem takiej pandy :P
Oj przyjemnie ^^ Cała rodzinka dostała po kawałku i każdy miał udany dzień do samego końca :P
UsuńWygląda pięknie i przepysznie, aż szkoda jeść~~
OdpowiedzUsuńJakie słodziakowe ciasto! Aż szkoda jeść, tak pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie ozdobiona i na pewno smaczna :)
OdpowiedzUsuńRolada jak malowana, dosłownie i w przenośni :)
OdpowiedzUsuńŚniło mi się,że przyjechałyście do mnie z nieziemskim tortem na urodziny:)
OdpowiedzUsuńRolada mniamuśnie wygląda:)
Już powoli wracam do blogowania. Buziaczki
Jaki horror xD Torcik musiałby być w kształcie filiżanki ^^
UsuńDobrze wiedzieć, że nastał Twój comeback ;)
To był miły sen a nie horror XD
UsuńWracam do życia i do Was:*
Urocza ta rolada, a te Pandy po prostu wymiatają.
OdpowiedzUsuńale bym sobie taką roladę zjadła....
OdpowiedzUsuńPiękna !! rolada. Wygląda mega apetycznie. A te małe pandki sa rewelacyjne ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają fikuśnie i niezwykle apetycznie. Pycha.
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Te pandy są ekstra:)
OdpowiedzUsuńDziewczyny cudowna roladka :-)
OdpowiedzUsuńExtra to ciacho! Wygląda genialnie! U Was to zawsze piękne te deserki są i do tego w pandy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
W końcu jemy najpierw oczami ;)
UsuńGenialne zdobienie !
OdpowiedzUsuńZakochałam się w tych landach, poproszę kawałek!
OdpowiedzUsuńZawsze gdy widzę tworzone przez Was cuda myślę, że nie będę mogła skorzystać z przepisu, z powodu wystąpienia skomplikowanych składników. A później przychodzi to pozytywne zaskoczenie :D Uwielbiam rolady, szczególnie te robione na słodko. Sezon na truskawki powoli się kończy, muszę jak najszybciej wziąć się za ten przepis!
OdpowiedzUsuńNie raz pojedziemy dziką fantazją i wyszukamy egzotyczne produkty (taki przepis za 3 tygodnie ;P) ale też staramy się pokazać, że z już na szczęście powszechnie dostępnych produktów można stworzyć coś ciekawego i efektownego ;)
UsuńNie mam nic przeciwko dzikiej fantazji :D I w kuchni człowiek lubi zaszaleć, dlatego jestem ciekawa jakie cudeńko znowu nam przedstawicie ^^
UsuńTo jest cudowne! Wygląda mega apetycznie i uroczo. Chętnie byśmy takie cudo zjadły. :)
OdpowiedzUsuńDla nas uroczy wygląd to już połowa sukcesu xD W końcu najpierw pożeramy ciacho oczami ;)
UsuńJakie urocze pandy :) przecudne
OdpowiedzUsuńomo truskawki ;*
OdpowiedzUsuńOjejku, jaka przeurocza! Kojarzy mi się z tą serią koreańskich kosmetyków z Tonymoly, których opakowania wyglądają jak pandy i niedawno weszły do Sephory xD
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo
Widziałyśmy tą serię i się w niej zakochałyśmy ^^
UsuńNie ukrywamy też, że rolada została zainspirowana japońskimi słodyczami ;)
Cudo, cudo i jeszcze raz cudo :)
OdpowiedzUsuńw takim wydaniu rolady nie robiłam,a te pandy,urocze <3
OdpowiedzUsuńZjadła bym, najlepiej całą na raz :D
OdpowiedzUsuńAle piękna rolada, nie wierzę *.*
OdpowiedzUsuńjak zwykle cos pieknego. Nie wiem, jak to robicie, ale u Was te zdrowe wersje ciast "bez niczego" sa nadal puszyste, piekne i nie przypominaja niczym typowego smutnego placka w zdrowej wersji:)
OdpowiedzUsuńTeż nie wiemy jak to robimy ;) Nie raz jednak jest ot wynik ciągłego udoskonalania przepisu i powtarzania go kilkakrotnie do pożądanego efektu :) Dziękujemy za docenienie!
UsuńTak sie własnie zastanawiam czemu ja jeszcze Was nie obserwuję :D
OdpowiedzUsuńJak zwykle,świetne i robi wrażenie!
Haha dziękujemy! Każdy widz nas bardzo cieszy ;)
UsuńMacie talent! Rolada wygląda doskonale! :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJeja! Dziewczyny! Uwielbiam Wasze wypieki! Raz, że prezentują się cudownie, dwa, że mają super składy, trzy -muszą smakować genialnie! :D
OdpowiedzUsuńA my wielbimy takich widzów, którzy 3krotnie wielbią nasze przepisy ;)
Usuńu mnei sezon na truskawki powolutku się konczy :(
OdpowiedzUsuńA miałam kiedyś pytać, czy są rzeczy, które w długich okresach czasowych robicie bez siebie. Teraz rozdzielą Was kilometry ]:-> Rolada dla mojego dziadka, z babcią zawsze takie kupowali.
OdpowiedzUsuńNie często się to zdarza ale jak widać czasem los nas rozdziela ;)
UsuńLogo firmowe byc musi. Cudna rolada
OdpowiedzUsuńObłędne i perfekcyjnie zrobione ciacho :)
OdpowiedzUsuńRolada wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńjakie super ;)!
OdpowiedzUsuńTrzymajcie się dziewczynki, bo bez Waszych słodkości, świat nie będzie takie sam :D
OdpowiedzUsuńHaha! To bardzo miłe! :) Dziękujemy :*
UsuńUrocze ciacho! Mniam :)
OdpowiedzUsuńZdrowa, lekka wersja rolady? Myślałam, że to nie możliwe jest :P Rewelacja :) :)
OdpowiedzUsuń"niemożliwe"? Nie znamy takiego słowa xD
Usuńprzeurocze pandy, a i cała rolada niezwykle apetyczna! czy już mówiłam, że macie genialne pomysły?;)
OdpowiedzUsuńNawet 100 razy powtarzane komplementy cieszą tak samo ;) Dzięki :**
Usuńrolady jeszcze nigdy nie robiłam, z chęcią bym wypróbowała pzepis,choć pewnie prędzej bym zjadła truskawki ;)
OdpowiedzUsuńPandy bardzo urocze, podoba mi się biszkopt ryżowy, wyszedł taki puchaty, mniam :)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda ta rolada! :D
OdpowiedzUsuńPrzeurocze , chyba każdemu dziecku by się spodobało .
OdpowiedzUsuńAle cudowne!. Aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńwygląda tak pięknie, że nie miałabym sumienia wziąć nawet gryza:P
OdpowiedzUsuńCudeńko, macie rękę do zdrowych i miłych dla oka wypieków :)
OdpowiedzUsuńWspaniała rolada! I te pandy :) Super!
OdpowiedzUsuńcud, miód, malina, gdyby moja narzeczona tak piekła to nosiłbym ją na rękach mimo, że siły nie mam na tyle ale po takich wypiekach może i znalazłbym tą siłę
OdpowiedzUsuńNie ma opcji aby nasi przyszli mężowie nie lubili słodyczy :P Mamy nadzieję, że będą nas nosić na rękach ;)
UsuńA może założycie sieć cukierni i jedna z filii będzie w Krakowie? Byłabym Waszą stałą klientką :) Te Wasze ciasta wyglądają niesamowicie!
OdpowiedzUsuńW przyszłości nad tym pomyślimy ale zaczniemy od Wrocławia z wiadomych przyczyn :P
UsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńŚliczna rolada - możecie już otwierać pandkową cukiernię :)
OdpowiedzUsuńOch, ależ to cudownie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! No i gluten free! To mnie przekonuje :)
OdpowiedzUsuńŚwietna robota! Rolada wygląda przepięknie, a pandy są urocze:D
OdpowiedzUsuńWasze wypieki są straaaaasznie urooocze. :3
OdpowiedzUsuńSzkoda, że mi się w tym roku nie udało zrobić nic z truskawkami.
Świetne!
OdpowiedzUsuńBardzo słodziutka i wprost przeurocza rolada ❤ ❤ ❤ Można się zakochać 😍 😍 😍
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasto biszkoptowe, a Wasz wygląda obłędnie! Dekoracja trafiona w samo sedno! Nic tylko jeść;)
OdpowiedzUsuńZdolniachy! :D Wypiek w sam raz na moje upodobania - puszysty, bez cukru, no i z truskawkami! :D Aaaa i oczywiście Pandy, bez z nich rolada nie smakowałaby już tak samo :P
OdpowiedzUsuńWysyłacie kurierem? :)
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że w przyszłości tak ;)
UsuńMoje drożdżowe pyszne, ale Wasza rolada tez wyśmienita !
OdpowiedzUsuńDziewczyny powinnyście piec słodkości dla dzieci, byłyby zachwycone :)
OdpowiedzUsuńTeż jesteśmy w głębi duszy dziećmi xD Staramy się też piec dla młodszego kuzynostwa :)
UsuńMacie Dziewczyny świetne i smaczne pomysły :)
OdpowiedzUsuńFantastyczna roladka!
OdpowiedzUsuńu Was jak zawsze fantastycznie :) smaczna rolada i pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda to przeuroczo :)
OdpowiedzUsuńPorwałabym spory kawałeczek prosto z monitora :) Przeapetyczna! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba przepis na ryżowy biszkopt, właśnie czegoś takiego mi brakowało :) Jak dłużej pomyślę, nie jadłam rolady od podstawówki, ale z tym biszkoptem myślę, że chyba się skuszę na jej zrobienie :)
OdpowiedzUsuńBiszkopt jest delikatny i wilgotny oraz przede wszystkim nie pęka! Pewnie nie raz wykorzystamy go właśnie do rolady i Tobie też polecamy :)
Usuń