Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Durszlak
,
Przepisy
Ryżownik z jagodami Acai na spodzie z nerkowców (bez glutenu, cukru białego, bez pieczenia)
I nas dopadło truskawkowe szaleństwo! Dlatego sezon na lekkie desery bez pieczenia uważamy za otwarty :) Ten ryżownik idealnie się do tego nadaje, nie tylko jest smaczny ale także zawiera superfood, czyli sproszkowane jagody acai, które dzięki swoim witalnym właściwością sprawiają, że deser jeszcze dodatkowo zyskuje na wartościach zdrowotnych (jakby sam wygląd nie wystarczał :D). Do torcika użyłyśmy wcześniej opisywanego nektaru kokosowego i erytrytolu (jego recenzja niebawem) a wszystko to dzięki uprzejmości świetnie wyposażonego sklepu biogo.pl :)
Składniki (śr: 18 cm):
Masa ryżowa
-160g białego ryżu
-1200ml płynu (u nas 500ml napoju
migdałowego, 400ml mleka bez laktozy, 300ml wody)
-80g erytrytolu
-śmietanka z jednej puszki mleka
kokosowego
-3 łyżeczki agaru + woda po śmietance
-4-5 pełnych łyżeczek sproszkowanych jagód Acai
(do podkręcenia koloru można dodać garść jagód)
Spód kokosowy z nerkowcami
-80g nerkowców
-50g wiórków kokosowych
-4-5 łyżek nektaru kokosowego
Dodatkowo
-borówki, truskawki lub inne ulubione
owocki
kliknij aby powiększyć |
SPÓD KOKOSOWY Z NERKOWCAMI
Wiórki i orzechy nerkowca zmiksować na
drobno z malakserze. Dodać płynny nektar, wszystko dokładnie wymieszać i ubić
na dnie tortownicy.
MASA RYŻOWA
Ryż ugotować do miękkości (można po
ugotowaniu zostawić pod przykryciem aby jeszcze zmiękł lub był nawet lekko
rozgotowany). Gdy trochę odparuje dodać śmietankę kokosową, ksylitol,
sproszkowane jagody Acai i zmiksować
ręcznym blenderem na możliwie gładką masę. W małym rondelku rozpuścić agar w
1/2 szkl. wody po śmietance kokosowej i zostawić na ok 5 minut. Następnie
zagotować znów masę ryżową oraz zawartość rondelka i przelać go do ciepłej
masy. Całość ponownie zmiksować.
kliknij aby powiększyć |
Wokół przygotowanego spodu ułożyć
przecięte na pół truskawki. Następnie wylać trochę masy ryżowej, dodać borówki
lub jagody i ponownie wylać masę. Całość zostawić w lodówce najlepiej przez
całą noc. Udekorować śmietanką koksową bądź
jogurtem i owocami.
Uwaga!: Torcik najlepiej współpracował podczas krojenia po uprzednim umieszczeniu go w zamrażarce na ok 1 godzinę.
zdrowy, pyszny a jak pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWasz ryżownik jest obłędny ale niestety truskawek to bym tutaj nie zjadła.. kuszą i to bardzo ale jedzone o tej porze uczulają mnie :( poczekam na nasze polskie ale najpierw na przełomie maja/czerwca na mojej czeresni dojrzeją już owoce.. to nie truskawki ale i tak będzie smacznie :)
OdpowiedzUsuńTe niby miały oznaczenie PL ale kto tam wie czym były faszerowane :P Ale przynajmniej miały smak truskaweczki a nie waty :)
UsuńMy też z niecierpliwością czekamy na nasze czereśnie i maliny :D
Smak to jedno a to co będzie się dziać z naszym organizmem po zjedzeniu to drugie :) Cieszę się, ze Wam nie szkodzą :)
UsuńCzereśnie, maliny, polskie truskawki.... morele ♥ lato ♥
dół tortu zapisuję do wypróbowania, bo bardzo lubimy nerkowce, tylko nie wiem czym nektar zastąpię?
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie:)
Taka słodka kruszonka może być nawet posypką do deseru ;) Spokojnie możesz użyć miodu jeżeli rodzina lubi :)
UsuńPYCHOTKA! Cudowny wygląd i niesamowite właściwości zdrowotne. Świetna prezentacja! Właśnie przypomniałam sobie o swoich jagodach acai, ale na razie nic nie będę piekła, bo wczoraj pokusiłam się na zrobienie drożdżówki z rabarbarem :D
OdpowiedzUsuńTeraz mamy fazę na te jagody i dodajemy je wszędzie :D
UsuńAle kusisz tym rabarbarem! Szkoda, że musimy jakieś dwa tygodnie poczekać aż przybędziemy do domu i zabierzemy nasz rabarbar z ogródka ;(
Spód z nerkowców? Toż to fenomenalny pomysł :) W takim razie musi to być najlepszy spód na świecie. Mniam - nerkowce uwielbiam. Z resztą cały torcik wygląda naprawdę bardzo imponująco :) Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńTaką orzechowo-kokosową kruszonkę często robimy jako posypka do szybkiego deseru ale na spód do ciasta też się świetnie nadaje :D
UsuńPrzepięknie się prezentuje, aż szkoda go jeść :)
OdpowiedzUsuńWszystko mi się w nim podoba, aż szkoda by mi było go rozkroić :D
OdpowiedzUsuńPołączenie ryżu z mleczkiem kokosowym musiało być cudowne, zrobię taką miksturę chyba na kolację - narobiłyście mi ochoty :D
Sezonu na truskawki jeszcze nie rozpoczęłam, jak gdzieś je widzę to zielone, ale w tym tygodniu już to się może zmienić :)
Taką ryżową masę z mleczkiem kokosowym kiedyś zrobiłyśmy tak na szybko kiedy miałyśmy ochotę na prosty deser i od tego czasu uwielbiamy to połączenie :)
UsuńMy też czekamy na domowe truskawki :D
Wygląda zjawiskowo, ciekawe czy też tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda! Jestem bardzo ciekawa smaku tej masy ryżowej :)
OdpowiedzUsuńTrochę masy nam zostało i na następny dzień zjadłyśmy ją z rabarbarem zapiekanym pod kruszonką <3 Bosko smakowało!
Usuńwygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńO tofurnikach słyszałam, o ciachach z kaszy też. Ale ryżownik?! Najs :D
OdpowiedzUsuńOgranicza nas tylko wyobraźnia! ;D
UsuńPyszności! :-)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńCiężko oderwać wzrok, bez skosztowania :D
OdpowiedzUsuńAch jest boski:))
OdpowiedzUsuńPiękny, też bym taki sobie zrobił :D
OdpowiedzUsuńA my byśmy chciały aby ktoś nam w końcu taki zrobił :D
UsuńWygląda przepięknie, spróbujemy go zrobić :)
OdpowiedzUsuńCiekawe składniki i miło się patrzy na taką pyszność;)
OdpowiedzUsuńTen torcik jest wspaniały! Na prawdę robi wrażenie :) Z chęcią bym wypróbowała. Połączenie składników brzmi idealni :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Bomba smaku! I wcale nie tak kaloryczna! Ach Wy Pandy Kochane, wiecie jak zadowolić moją obecną dietę :D
OdpowiedzUsuńOj tak, na pewno o wiele mniej kaloryczne niż standardowe masy na margarynie i z toną cukru :) polecamy się na przyszłość :D
UsuńOmmom proszę o kawałek :) niesamowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJestem na etapie walki z kupnymi słodyczami. Właśnie przeglądam Wasze przepisy, żeby móc w tym wytrwać i znaleźć coś do zrobienia. :D
OdpowiedzUsuńWspieramy Cię całym serduszkiem i trzymamy kciuki :D Jakby co, to jesteśmy do usług :)
UsuńSmakowity i jaki efektowny! :) wpadam na kawałek :D
OdpowiedzUsuńPo prostu cudowny, jestem nim zachwycona :-)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek <3
OdpowiedzUsuńAle pyszności! Z chęcią poczęstowałabym się kawałkiem. :-)
OdpowiedzUsuńTorcik piękny, erytrytol mi nie znany ;)
OdpowiedzUsuńErytrytol warto poznać zaraz obok ksylitolu, więc niedługo i jego recenzja się pojawi :)
UsuńJak zwykle cudownie! Zjadłabym kawałek takiego ciasta :D Zaciekawiłyście mnie tymi jagodami acai, bo nie znam jeszcze ich smaku. A na truskawki czekam z niecierpliwością, bo najbardziej lubię te ogródkowe :D
OdpowiedzUsuńMoże te sproszkowane jagody nie mają bardzo intensywnego smaku jak np przy sztucznych aromatach ale mają tyle zdrowotnych właściwości, że warto się w nie zaopatrzyć :)
UsuńWygląda tak cudownie i te truskawki tak kuszą...dawać mi kawałek :D
OdpowiedzUsuńWow :) pięknie wygląda :)))
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie,zamawiam taki na swoje urodzniy!
OdpowiedzUsuńZamówienia proszę składać na priv :D Ale tak serio jak bedziemy miały własną cukiernię to zapraszamy :D
Usuńw zeszlym tygodniu szukalam ryzowych slodkosci, bardziej chodzilo mi o cos z platków, ale zrezygnowalam bo nic sensownego nie znalazłam, więc zrobiłam ryżowe syrniki z patelni z dżemorem :)
OdpowiedzUsuńTakie z patelni muszą też świetnie smakować i koniecznie do tego owoce ;D
Usuńho ho, smakowity wygląd, zapewne świetny smak i do tego super-zdrowe! aż trudno uwierzyć, że takie cudeńka można przygotować!
OdpowiedzUsuńprezentuje się znakomicie :) zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńWygląda super smacznie i orzeźwiająco :) Mniam!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :). Nie dość, że zdrowo to jeszcze wygląda jak słodycz.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, chętnie bym się poczęstowała kawałkiem :P
OdpowiedzUsuńZa miesiąc mam urodziny więc może skorzystam z przepisu na taki superowy torcik.
Pozdrawiam serdecznie :)
To byłyby pyszne i zdrowe urodziny! :D
UsuńTo byłyby pyszne i zdrowe urodziny! :D
UsuńJak zwykle u Was oryginalny pomysł i piękna prezentacja.
OdpowiedzUsuńTym przepisem mnie macie! Przy najbliższej okazji wypróbuję. :)
I nie zaprosiłyście mnie na torcika? Oj nieładnie hihi:)
OdpowiedzUsuńAle nakręciłam się na ten sklep, właśnie też zainteresowały mnie te jagody bo są zdrowe a przydadzą mi się do koktajli. Wydajne są w miarę? Sandra :))
OdpowiedzUsuńNaprawdę wydajne, bo zalecana jest łyżeczka jagód dziennie ;) W koktajlu czy budyniach super się sprawdzają ;)
UsuńJak zwykle ślinka ciekanie, ale jakbym chciała spróbować, to połowy składników nawet nie znam :(.
OdpowiedzUsuńZawsze istnieje możliwość ich poznania :) do czego zachęcamy ;)
UsuńCiekawa jestem smaku jagód acai, ale tak czy siak - ryż, truskawki i kokos to cudowne połączenie <3
OdpowiedzUsuńNie mają intensywnego smaku co prawda ale same jagody leśne bez dodatku cukru też go za bardzo nie mają :) ale acai posiadają tyle zdrowotnych właściwości, że warto się w nie zaopatrzyć :)
UsuńPysznie i truskawkowo! Super propozycja <3
OdpowiedzUsuńŚwietny ryżownik. I jeszcze z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńPoezja smaków.
ta masa ryżowa jest świetna! wygląda trochę jak sernik! pięknie podane i zrobiłyście mi smaka na truskawki! ja na razie zadowalam się mrożonymi bo te piękne w pudełeczkach na razie do mnie nie przemawiają, poczekam na lato i truskawki prosto z ogródka babci:)
OdpowiedzUsuńŚwietna nazwaXD Ryżownik wygląda bardzo kusząco! Już nie mogę doczekać się świeżutkich truskawek!:)
OdpowiedzUsuńO mniam ! Wy to wiecie, jak kusić :) A jeszcze sa truskawki ! Obłęd :}
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda!!! :))
OdpowiedzUsuńxxBasia
Sięgam po kawałek, ciężko się powstrzymać! :))
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo obiecująco, a jak zdrowo. Do tego moje ulubione truskawki <3
OdpowiedzUsuńJa bardzo proszę o specjalne zaproszenie, aby móc zjeść z Wami taki wypiek <3
OdpowiedzUsuńJak będziemy mieć własną kawiarnię czy cukiernię to zapraszamy serdecznie :D
UsuńPiękny! i pewnie przepyszny. Chętnie wypróbuję przepis na to cudo.Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńzjem wszystko co ma truskawke ^.^
OdpowiedzUsuńTorciki z kremem ryżowym to zdecydowanie jedne z moich ulubionych, jak jeszcze dochodzi do tego kokos, truskawki i borówki to już jest bajka :)
OdpowiedzUsuńWiemy dokładnie co siostra lubi ;D Taki wczesny prezent na Twoje urodziny :)
UsuńTo znaczy że w poniedziałek już nic nie dostanę? :P
UsuńCzas na prezent mniej spożywczy xD
UsuńNo i poszalałyście! Pięknie wyszło :)
OdpowiedzUsuńCudowny, zdrowy i bardzo smakowity deser :)
OdpowiedzUsuńCudo, cudo, po prostu cudo! :)
OdpowiedzUsuńcudowny torcik! jestem kolejny raz zachwycona Waszymi pomysłami i estetyką wykonania! Brawo!!!:)
OdpowiedzUsuńto się nazywa food porn :D
OdpowiedzUsuńhahahaha świetne określenie xD
UsuńZjadłabym chyba cały na raz...chociaż tak pięknie wygląda, że szkoda ruszać :) Mniam!!!
OdpowiedzUsuńPysznie, pysznie, pysznie... i truskawek już nie mogę się doczekać :) Jeszcze nigdy nie jadłam jagód Acai :)
OdpowiedzUsuńAle wypasiony ten torcik! Ja od rana na truskawkach, ale w asyście Tiramisu...;) Mniam.
OdpowiedzUsuńKurczę, z truskawkami nawet kawa nam przez gardło przejdzie xD
UsuńFantastyczny torcik, chcę spróbować :)
OdpowiedzUsuńU mnie jeszcze nie ma truskawek :(
OdpowiedzUsuńBajeczne ciasto :)
Wspaniałe! Lubie nerkowce, a na truskawki jeszcze czekam :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności :D
OdpowiedzUsuńKawał fajnego ciacha!!!
OdpowiedzUsuńTruskawy! Cudny torcik :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Idealny torcik. Nic tylko czekać na wysyp truskawek :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, ten torcik powstał z tęsknoty za tymi owocami a prawdziwy szał dopiero się zacznie :D
UsuńNic dodać, nic ująć! Cudo!
OdpowiedzUsuńJa także wpadłam już w truskawkowy szał :P
Wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńZachwyca :)
OdpowiedzUsuńI skład, i zdjęcia, i przepis.. Tylko Waszych umiejętności mi brak, żebym takie cudo sama wyczarowała w domu :)
Torcik z ryżu? Genialne, ależ chętnie bym go spróbował :)
OdpowiedzUsuńwygląda nieziemsko! :) ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńDeser marzenie!!!
OdpowiedzUsuńNie przepadam za takimi "zdrowymi" słodyczami. Jak już szaleć to na całego i wiedzieć, że to co jemy, niekoniecznie jest zdrowe, za to z całą pewnością pyszne. Niemniej ten tort wygląda wprost obłędnie.
OdpowiedzUsuńNasze zdrowe wypieki też są z całą pewnością pyszne i nie tylko ładnie wyglądają ;) Za to tradycyjne torty z ciężkimi kremami na maśle itd. mimo, że "szalone na całego" nam po prostu nie smakują i naszej najbliższej rodzinie też nie ;)
UsuńLekko śmieszkując - nie wiem, czy wyszedłby mi taki piękny spód jak Wam, bo…. to nerkowce. :D Zdążyłabym zjeść je zanim bym coś z nich zrobiła. :D
OdpowiedzUsuńRyżownik - cudowny! Przebijacie co przepis same siebie. :D <3
Znamy to xD mamy tak z pistacjami! Nerkowce bez większych problemów możemy odłożyć ponieważ specyficznie na nie reagujemy w dużych ilościach, więc garstka na przekąskę nam wystarcza :D
UsuńDziękujemy ;D
Zbroiłyście piękne ciasto :)
OdpowiedzUsuńJestem tak zauroczona tym ciastem, że nie mogę od niego oderwać wzroku! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba to ciacho. Orzeżwiające i z truskawkami, któe bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńOjeju <3 wyglądam zachęca zdecydowanie :D
OdpowiedzUsuńKolejny rewelacyjny przepis :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym kawałek, a nawet dwa takiego ciacha!
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńomo i wszystkie moje ulubione owoce w jednym miejscu:*
OdpowiedzUsuń