Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
,
Wege
Jagielnik z orzechowo-kokosowymi zajączkami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegański)
Oj zbliżają się święta... i to nie dlatego, że czuć wiosnę czyli tulipany, narcyzy i inne piękne kwiatki, a widać to za sprawą mazurków i babek, które prezentujecie na swoich blogach :) Nie możemy zostawać w tyle i pokazujemy Wam naszą wariacje świątecznego ciacha, czyli jagielnik z zajączkiem niespodzianką ;) Co ciekawe ciacho powstało już w połowie lutego (!) ale na pewno powtórzymy je aby móc się nim delektować w czasie Wielkiejnocy :)
Składniki:
Spód
-30g mąki kasztanowej
-50g mąki gryczanej
-1 łyżka kakao
-50ml ciepłego napoju roślinnego
-40g ksylitolu
-1 łyżka oleju kokosowego
Masa jaglana
-150g kaszy jaglanej
-0,5l napoju roślinnego (u nas ryżowe, może być inne
roślinne lub mleko)
- ½ szkl. ksylitolu
-śmietanka z jednej puszki mleka kokosowego
-śmietanka z jednej puszki mleka kokosowego
-2-3 łyżeczki pasty waniliowej
Zajączki
-130g masła orzechowego
-80g daktyli
-3 łyżki kakao
-80g mąki kokosowej
-100ml ciepłej wody
-3 łyżki oleju kokosowego
-ksylitol (w ilości jaka będzie odpowiadała)
SPÓD
Wszystkie suche składniki wymieszać/przesiać aby nie było
grudek. W bardzo ciepłym napoju roślinnym roztopić olej kokosowy i ksylitol.
Połączyć suche składniki z mokrymi. Jeśli ciasto jest zbyt suche dolać jeszcze
trochę napoju do uzyskania ciasta gęstego i lepkiego. Wylać je do keksówki i
piec w 180’C ok 15 minut.
ZAJĄCZKI
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 30 minut. Odcedzone
daktyle zblendować wraz z masłem orzechowym, roztopionym olejem, ciepłą wodą.
Dodać mąkę kokosową oraz kakao i wszystko dokładnie wymieszać/zagnieść.
Najlepiej zrobić to przy pomocy miksera lub robota kuchennego. Teraz warto
spróbować masy i dodać odpowiednią ilość ksylitolu. Gotową masę wyłożyć łyżką
do keksówki z folią aluminiową (masa ma być tak wysoka jak wybrana foremka). Ugnieść
mokrą łyżką i wstawić do zamrażarki na 1-2 godziny. Gdy stwardnieje,
odpowiednią foremką zanurzoną w gorącej wodzie wycinać kształty. Wszystkie
zajączki ułożyć na sobie i docisnąć aby się posklejały (jeśli jakieś części np.
uszy nam nie wyjdą z foremki to trzeba je dolepić :P). Jeśli zostało dość dużo
resztek, należy je znów zagnieść i można wykroić następne zajączki. Uformować
dwie wieżyczki i wstawić do lodówki aby znów stwardniały.
kliknij aby powiększyć |
MASA JAGLANA
Kaszę jaglaną przesypać do miseczki i kilkakrotnie zalać wodą
i przecedzać przez sitko. Następnie powtórzyć tą czynność jeszcze kilka razy
wodą gorącą, po to aby pozbyć się goryczki. Napój roślinny zagotować. Wsypać
przepłukaną kaszę i gotować do wchłonięcia płynów. Pod koniec dodać ksylitol
oraz pastę waniliową (można spróbować i ewentualnie dodać więcej ksylitolu).
Gdy kasza już będzie miękka a płynów jeszcze trochę zostało, przykryć garnek i
zostawić na 15-20 minut, kasza wpije resztę napoju i będzie jeszcze bardziej
miękka. Gdy tak się stanie, odkryć garnek i poczekać aż odparuje. Następnie
dodać śmietankę powstałą ze schłodzonej puszki mleka kokosowego (stałą część) i
całość zmiksować ręcznym blenderem na gładką masę.
Na spód wyłożyć trochę masy, następnie wieżyczki z zajączków
i dokładnie przykryć je resztą masy. Całość piec w 170’C ok 30 minut. Po
wystudzeniu wstawić ciacho do lodówki najlepiej na całą noc.
Uwaga!: Kroić dobrze schłodzone ostrym nożem.
Zapraszamy do sklepu AGNEX, gdzie znajdziecie mnóstwo produktów superfood :)
Wspaniałe ciasto,ale macie pomysły!
OdpowiedzUsuńWygląda tak uroczo ♥ Akurat dzisiaj śnił mi się mój nieżyjący króliczek i jeszcze tutaj króliczek w cieście ♥
OdpowiedzUsuńsiostry - jak zwykle, poezja!
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam jagielnika, zazwyczaj piekę po prostu sernik, bo zje go cała rodzinka, ale muszę kiedyś poeksperymentować i upiec coś w tym stylu;D Wasz wygląda ślicznie i jest w sam raz na święta:)
OdpowiedzUsuńWarto przełamać się ten pierwszy raz, naszej rodzince i dziadkom bardzo przypadł do gustu a myśleli, że to jakieś ciasto z budyniu :D
UsuńTen królik to magia *.*
OdpowiedzUsuńJestem absolutnie zachwycona tym zajączkiem! To cudowna niespodzianka po rozkrojeniu tego fantastycznego wypieku. Jak zwykle zachwycają mnie użyte składniki, wasza pomysłowość i wykonanie, któremu nie można nic zarzucić. To zdecydowanie ,,moje" smaki mimo, że u mnie z ciastami bywa różnie. :D
OdpowiedzUsuńZajączek aż chce wykicać z ciasta xD Fajne jest to, że masa jaglana oraz zajączek prezentują ze sobą zupełnie inne smaki, które fajnie się ze sobą łączą... ale i tak 3/4 jedzących jadło najpierw masę dookoła a zająca na koniec xd
UsuńSliczny! Tez raz robilam taki patent z kroliczkami, ale mialy takie dlugie ostajace uszy i nie udalo mi sie ich przykryc ciastek, przez co solidnie wyschly:)
OdpowiedzUsuńFantastyczny!
OdpowiedzUsuńKasze jaglaną uwielbiam w każdej postaci więc z całą pewnością i Wasz jagielnik by mi smakował. Do tego wielki plus za pozostałe składniki. Wygląda świetnie. Gdybym tylko ja umiała tak piec jak Wy ;)
OdpowiedzUsuńten zajączek extra !
OdpowiedzUsuńJa mam w planach babkę wielkanocną z królikami :D
OdpowiedzUsuńTo jesteśmy bardzo ciekawe efektu! :D
UsuńTo musiało smakować cudownie, a do tego tak wygląda :)
OdpowiedzUsuńCoś mi się wydaje, że taki krem jaglany zrobię na dzisiejszą kolację :D
Wooooooo ale słodkie. Dziewczyny Wy to macie i rękę do tego i mega talent! :) Pięknie to wygląda. Wpadam na kawe!
OdpowiedzUsuńMyślę, że na święta upiekę coś podobnego, chyba się natchnęłam. :)
Jupi! Jak już udało nam się kogoś natchnąć to warto było się starać! :D Powodzenia :)
UsuńJesteście dziewczyny niesamowite!!!!
OdpowiedzUsuńMąka kasztanowa? To jest wogóle taka he jestem zacofana. Ciasto bardzo mi się podoba tym bardziej że ja raczej piekę te ze zdrowszych gdyż też nie powinnam jeść takich zwykłych
OdpowiedzUsuńJest i świetnie nadaje się do kruchych ciast, idealnie podbija słodki i orzechowy smak :) My też jeszcze nie znamy lub nie używałyśmy wszystkich mąk tak więc zawsze w tej kwestii jest coś do nadrobienia xD
UsuńWow! Jagielnik wyszedł perfekcyjnie, a ten zając w środku - obłędne!! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńJuż dodałam do zakładek żeby nie zgubić tego przepisu :D na pewno wypróbuję bo wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńTez zajączek w środku jest przeuroczy :D Już widzę miny gości, kiedy rozkrajam ciasto a im ukazuje się takie cudo!
OdpowiedzUsuńZapraszam Na Mojego Bloga Sakurakotoo
Ciasto z niespodzianką:)) aż szkoda by mi było zjeść takiego uroczego zajączka:))
OdpowiedzUsuńTak czułam, że zrobicie coś fajnego podczas wolnego czasu, gdy pisałyście, że będziecie pichcić na zapas. :D No i kolejne genialne cuda! :D
OdpowiedzUsuńPowstało jeszcze kilka cudnych słodkości, najchętniej pokazałybyśmy je wszystkie od razu xD
UsuńWow,jakie świetne!Chcę takie ciacho na swoje święta,bo u nas tradycyjnie-serniki,mazurki,makowce...to by zrobiło furorę! :D
OdpowiedzUsuńTakie ciacho obok tradycyjnych ciast faktycznie robi furorę i na pewno dorównuje im smakiem a na pewno jest zdrowsze xD chociaż kto by się tym przejmował w świątecznym klimacie xD
UsuńOryginalny przepis i wykonanie :))
OdpowiedzUsuńAle cudowne, świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńPiękna ozdoba wielkanocnego stołu. Kolejny Wasz przepis udowadniający, że może być pysznie, pięknie i zdrowo. :)
OdpowiedzUsuńNo i po takich zdrowszych zamiennikach człowiek nie ma wyrzutów sumienia :)
Usuń:O Wygląda cudownie! Chcę taki dla mnie i rodzinki :D W końcu mamy dwa króle xD
OdpowiedzUsuńWiesz, że zawsze marzyłyśmy aby mieć takiego żywego króliczka i zrobić mu sesje? Chyba podkradniemy Ci Twoją Toffi xD
UsuńEfekt z zajączkiem w środku jest bardzo fajny.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, na bank zrobię na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńPo prostu cudowna propozycja :-) już mi smakuje :-)
OdpowiedzUsuńTe zajączki wyglądają genialnie:)
OdpowiedzUsuńTakie to ładne, że aż przykro jeść :)
OdpowiedzUsuńŚwietny jest ten zajączek w środku :) a ciacho wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie ;)
Króliczku!!!
OdpowiedzUsuńJezuni, ale to urocze! Muszę w końcu zabrać się za jagielnika, bo ta konsystencja mnie po prostu obezwładnia :)
OdpowiedzUsuńO boże, jakie to słitaśne! Zrobiłam kiedyś "kaszowe" (z kuskusa) ciasto, ale średnio mi smakowało. Ale to wygląda tak zachęcająco, że może się skuszę - a na pewno dodaję do zakładek "do zrobienia" ;)
OdpowiedzUsuńJak już jest w zakładkach to jest na dobrej drodze :D
UsuńMy raczej oceniłybyśmy tą masę jako budyń mimo, że na wierzchu widać jakby kaszę :)
poproszę kawałek !
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam. Wygląda bardzo fajnie
OdpowiedzUsuńBoski :D I jak zwykle uroczy i smakowity :)
OdpowiedzUsuńJestem w szoku! Jak coś równie pięknego można zrobić? :) Ale by robił furorę na wielkanocnym stole :) A w dodatku te smaki orzechowo - kokosowe to zdecydowanie moje gusta. Ciekawe czy i mnie udałyby się takie ładne, równiutkie zajączki :) Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńDo zajączków trzeba mieć nieco cierpliwości ale efekt daje mega satysfakcje :) Fakt, obok tradycyjnych wypieków wyglądałby bardzo ciekawie :D
UsuńPo prostu WOW :) ;)
OdpowiedzUsuńZ wierzchu nie wygląda atrakcyjnie, ale środek... no bomba! Na dodatek skład bardzo kusi smakiem.
OdpowiedzUsuńale cudo!
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja dla mnie, mimo że nie lubię zbytnio tej kaszy. Elegancko wyszedł ten środek, chociaż jestem zaskoczony, że nie ma pandy w środku. Pomimo iż jestem wegetarianinem, to zjadłbym cały, łącznie ze środkiem. :D
OdpowiedzUsuńZapraszam na blog poezji. :)
Sądzimy, że polubiłbyś się z nią w takiej budyniowej wersji :) Zajączki wygryzły pandy ale tylko na święta :P
UsuńJesteście genialne! :D
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :) Ale macie głowy pełne pomysłów! :))
OdpowiedzUsuńAleż to cudownie wygląda ! Czuje tę puszystosc i smak :)
OdpowiedzUsuńSkoro testowałyście w połowie lutego to pewnie powstawał razem z tym pięknym tortem walentynkowym:).
OdpowiedzUsuńMożna powiedzieć, że zaraz po torcie naszła nas inwencja na taki jagielnik :)
UsuńMaksymalnie pomysłowe :) wygląda świetnie! Nie wiem jak to się stało, że jeszcze nie próbowałam zrobić jagielnika :D
OdpowiedzUsuńniesamowite ciasto! pierwsze co pomyślałam to jak one tam tego zająca wsadziły?? ale skład ciasta też powala:) zaczynam wierzyć że zwykła mąka i cukier mogą przestać istnieć:)
OdpowiedzUsuńHaha dla nas już praktycznie przestały istnieć xD Zajączek aż się prosił żeby go tam w środku umieścić ;)
UsuńCzytam jagielnik i myślę sobie, że Wasza imaginacja jest jest jak KOSMOS! Chętnie wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńCo dwie głowy to nie jedna xD
UsuńWygląda przepysznie i chyba będę musiała wypróbować kiedyś ten przepis;]
OdpowiedzUsuńKolejny raz zaskakujecie ciastem z efektami specjalnymi.
OdpowiedzUsuńPomysł fantastyczny :)
Pozdrawiamy:)
Z każdym przepisem na Wasze ciacha zastanawiam się czym nas tutaj jeszcze zaskoczycie? :D I proszę! Zając w środku ciasta! I to jaglanego (uwielbiam kaszę jaglaną!). Co tu więcej pisać - ciasto wygląda obłędnie! Nie dość, że pyszne (nie jadłam, ale wiem to :D) to jeszcze jak się prezentuje! SUPER!!!!
OdpowiedzUsuńTaką śliczną petardę mamy zaplanowaną na przyszłą niedzielę xD
UsuńZnów możemy trochę zaskoczyć :P Dziękujemy!!!! :**** <3
Na pewno będę wyczekiwać ;) :P
Usuńsmieszne:P
OdpowiedzUsuńO rany jak ja bym chciała umieć robić takie cudeńka.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na królika ^^
OdpowiedzUsuńNa obiad pasztet z królika a na deser takiego słodkiego zajączka proponujemy :D
UsuńZaintrygował mnie ten zajączek. Całość wygląda niesamowicie świątecznie. Mniam :)
OdpowiedzUsuńSkąd Wy bierzecie takie pomyły :) super! :)
OdpowiedzUsuńPrzeszłyście same siebie. Rewelacja!
OdpowiedzUsuńcudowniutki! i sam jagielnik, i ten zajączek schowany w środku:)
OdpowiedzUsuńPyszny, świąteczny wypiek. Zajączki są wspaniałe ;).
OdpowiedzUsuńZ waszego polecenia byłam w sobotę w Zdrowej Krowie, jadłam ciasto czekoladowe i na prawdę było mega. Bardzo fajne miejsce, obsługa bardzo miła i pomocna :). Teraz również każdemu polecam te miejsce.
My już od dawna planujemy notkę ze zdjęciami tamtejszych dań i deserów xD Jest pysznie i bardzo cieszymy się, że i Tobie się tam spodobało :)
UsuńAle mnie zaskoczyłyście :) Super z taką niespodzianką w środku.WoW
OdpowiedzUsuńJej jak ślicznie wygląda, no i mega apetycznie. ;D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Świetny pomysł z tymi króliczkami :D
OdpowiedzUsuńale świąteczny klimacik, piękne ciacho :)
OdpowiedzUsuńKochana czy mogłabyś poklikać w linki w najnowszym poście ?\
Z góry dziękuje :*
Piekna baba, w sam raz na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki za wygraną w konkursie! :)
OdpowiedzUsuńCiacho już komentowałam jak mi wysłałyście :)
Dziękujemy :)
Usuńekstra to wygląda, ja pewnie bym spieprzyłą efekt końcowy :D
OdpowiedzUsuńHaha my też zawsze tego się boimy, zwłaszcza podczas krojenia xD To jest bardzo stresujący czas dla nas :P
Usuńsmacznie kicające zajączki :)
OdpowiedzUsuńJa się czaję na zrobienie sernika na kaszy jaglanej. Muszę w końcu je zrobić. Wasze wygląda bardzo apetycznie i ślicznie świątecznie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie zrób ale sernika to on nie zastąpi ;) Dla nas jest to pyszne ciasto budyniowe :D
UsuńChciałbym spróbować, bo wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńZajączek mógłby do mnie przykicać, chętnie go przygarnę :D
OdpowiedzUsuńMm pyszności !
OdpowiedzUsuńUroczy wypiek :)
OdpowiedzUsuńPiękny jak zwykle, jagielnik chętnie zrobię ale nie mam tych składników na zajączki. Czym zastąpić mąkę koksową? Sandra :))
OdpowiedzUsuńMożna spróbować z orzechową ale kokosowa ma właściwości pochłaniające płyn, więc nie wiemy jaka będzie konsystencja masy po zamianie :) Ale warto spróbować :)
UsuńŚwietna inspiracja wielkanocna! Aż żal zjeść tego zajączka;) Ale widzę, że nie miałyście oporów;D
OdpowiedzUsuńminęłyście się chyba z powołaniem, Gesler i Amaro mogą wam czyścić buty, ten zajączek w cieście jest genialny
OdpowiedzUsuńwygląda super, naprawdę macie świetne pomysły aż chce się próbować samemu:)
OdpowiedzUsuńzamierzam się zdrowiej odżywiać i w końcu wprowadzać Wasze przepisy w życie:)
OdpowiedzUsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńCiasto-ideał na Wielkanoc :)
genialny pomysł :) ciasto wygląda uroczo i na pewno pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńJesteście niesamowite...po prostu
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o słodycze, jestem wierną fanką klasycznych słodkości. Jak już mam jeść słodkie, to nie będę udawać, że powinno być zdrowe ;) Choć ciasto wygląda uroczo, raczej się nie skuszę.
OdpowiedzUsuńO jejku jaki śliczny! Super wyszło! Hm nie próbowałam jeszcze tego typu przepisów, ale bardzo mnie zachęcacie! :)
OdpowiedzUsuńCo za pomysł! Dziewczyny, jagielnik jest przeuroczy! :))) <3
OdpowiedzUsuńDziewczyny, te Wasze pomysły na wypieki z różnymi kształtami w środku są niesamowite :)
OdpowiedzUsuńJak zawsze świetne ciacho
OdpowiedzUsuńAle czaderskie! Moja córa byłaby nim zachwycona!
OdpowiedzUsuńO jejuniu <3 Cudowne ciasto wielkanocne, te zajączki są takie słodkie :D dosłownie i w przenośni :D
OdpowiedzUsuńświetne :)
OdpowiedzUsuńej jak ten zająć tam wpadł:P??
OdpowiedzUsuńWygląda uroczo! :P
OdpowiedzUsuńDla takiego wnętrza warto zjeść chociażby kawałek :P
To ciasto to istne szaleństwo! Fantastyczny pomysł i wykonanie!
OdpowiedzUsuńSuperowe ciacho!!!!
OdpowiedzUsuńjejku, jakie urocze te zajączki! :)
OdpowiedzUsuńKróliczek w środki - czad :)
OdpowiedzUsuńooo zajączki w środku, fajno:) pyszności:P
OdpowiedzUsuńMagda:)