Paluszki i precelki gryczane z batatów (bez glutenu, cukru, laktozy, wegańskie)

Pamiętacie sylwestrowe paluchy z ciecierzycy? W komentarzach padło pytanie czy można czymś zastąpić jajka. Postanowiłyśmy użyć siemienia lnianego i stworzyć nieco zdrowszą, słodką wersję z batatami i olejem kokosowym. Paluszki i precelki wyszły smaczne na swój inny-słodki sposób, bardzo umiliły nam czas podczas gry planszowej :D







Składniki:
-200g batatów
-200g mąki gryczanej
-30g oleju kokosowego (w temp. pokojowej)
-40g ksylitolu
-1 łyżeczka cynamonu
-2 łyżki mielonego lnu wymieszać  z 6 łyżkami gorącej wody (lub 2 małe jajka)

Dodatkowo
-cukier kokosowy/sezam/mak/orzeszki itd. to posypania
-mąka gryczana (do podsypywania ciasta)

Bataty ugotować (najlepiej na parze), ostudzić i rozgnieść na puree. Dodać  olej kokosowy, cynamon, ksylitol, i świeżo rozmieszany len, wszystko wymieszać. Następnie dodać mąkę i rękami zagnieść. Całość włożyć do lodówki na godzinkę. Odrywać kawałki ciasta i na blacie wysypanej mąką gryczaną rolować wałeczki. Paluszki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować olejem kokosowym i posypać dowolnymi dodatkami. Piec w 180’C ok 30 minut.

Uwaga!:  Ich pieczenie dużo zależy od grubości paluszków. Mniejsze po 25 minutach były suche w środku, lekko twarde ale dobre do chrupania. Większe były nieco wilgotne i miękkie wewnątrz. Kontroluj pieczenie w zależności jaki efekt chcesz uzyskać.
Jeśli użyjesz jajek zamiast lnu, ciasto zyska na strukturze.




114 komentarzy:

  1. Pyszne i zdrowe, a do tego wyglądają idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takie paluchy to już mam ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wy to nie tylko jesteście genialne i pomysłowe ale i kochane. Skarby Wy moje myślicie o każdym czytelniku ♥ Dziękuję ♥ Na prawdę powinnyście mieć swoją cukierenkę chociaż wiem, że to mijałoby się ze studiami, które wybrałyście ale może kiedyś jak pozwoli los, życie, czas.... Jestem pewna, że Wasza cukierenka była by sławniejsza od tak zachwalanej i znanej Krowarzywa :)
    Paluszki wyglądają genialnie i z pewnością takie są w smaku :) A o grze nie słyszałam ale zapowiada się niezła zabawa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubimy cukiernicze wyzwania, więc cieszymy się kiedy czytelnicy wykazują zainteresowanie i rzucają nam fajne pomysły ;)
      Własna cukiernia coraz częściej gdzieś jest w naszych myślach... ;P
      Gra idealna, żeby się rozluźnić ale też trochę pomyśleć :)

      Usuń
  4. Wyglądają smakowicie :) Coś zdrowego do chrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham precle, kocham bataty... Resztę zdania łatwo odgadnąć. :P
    Tylko ja zrobiłabym je na słono, albo np. z makiem. Już wyobraziłam sobie ten smak!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz, pomysł już podałaś, więc może coś kiedyś się w naszych główkach "urodzi" :D

      Usuń
  6. mam nadzieję, ze można wykorzystać zamienniki, bo połowy z produktów nie mam i używam a precelki kuszą :D

    OdpowiedzUsuń
  7. coś dla mojego narzeczonego, który precelki wcina tak, że mu się uszy trzęsą:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to jak mu zrobisz domowe precelki to powinien się bardzo ucieszyć :D

      Usuń
  8. nigdy nie grałam w tą grę, zresztą w gry planszowe itp itd... Jedynie biedny komp katowałam z siostrą :) Simsy o matko, byłam uzależniona! Potrafiłam w nocy siedzieć, teraz też bym pograła, ale boję się, że wegetowałabym przed lapotem całe dnie xDD :D Paluszki pycha! Wiecie, że mam słabość do chrupaczy ^^ Słyszałam o siemieniu, ale nigdy nie kombinowałam! Szkoda, trzeba będzie kiedyś to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ani nam nie mów! My też po nocach siedziałyśmy i grałyśmy w Simsy! Aż nam się potem ciągle śniło, że dalej gramy :D Na szczęście potem ten szał przeszedł i już nie wrócił :) Jakieś 3 lata temu Angelika ponownie chciała je uruchomić i byłyśmy ciekawe czy nas to wciągnie ale po dwóch zagraniach już nam się odechciało ;) Chyba po prostu wyrosłyśmy/dojrzałyśmy (można się łudzić, prawda?) :D

      Usuń
    2. hahaha ja niestety wiem, że nie dojrzałam i pewnie siedziałabym i robiła yaoi'cowe rodzinki :D Mwahahaha głupota nie boli, ale cieszę się, że mnie rozumiecie ^^

      Usuń
    3. Też je robiłaś?! Boże jakbyśmy się wychowały razem na jednym osiedlu to chyba byśmy źle skończyły!! :D

      Usuń
    4. mwahahaha dzieci przed nami by sp*eprzały :D Ale my się przynajmniej z naszymi zboczeniami nie kryjemy :D

      Usuń
  9. Mniam! Bardzo oryginalne. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Recenzje wszystkich tego rodzaju produktów powinny się zaczynać: A teraz coś dla Veli, jej ukochane chrupacze! :D Zawsze powtarzam, że jestem fanką takich produktów, a te eko są najlepsze, bo lubię te wszystkie zboża i ziarenka, które są podstawą takich rzeczy. Z chęcią bym pochrupała. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem przy chrupaczach będzie dla Ciebie specjalna dedykacja! Obiecujemy :D

      Usuń
  11. Przepysznie wyglądają, a cynamon i olej kokosowy na pewno nadał im dużo pysznego smaku :) Słodkie paluszki wolę dużo bardziej niż słone, więc takie z cukrową posypką, a do tego zdrowe i grube zawsze mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne precle i hmmm fajowa gra, nie znam jej :) muszę się rozglądnąć w sieci za taką rozrywką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakby co gra jest podlinkowana i zapewniamy, że na tej stronie znajdziesz wiele ciekawych planszówek :) Bardzo polecamy i to nie jest zamówiony wpis :)

      Usuń
  13. Świetne paluszki!!! Idealna zdrowa przekąska, mniam....:)) i jeszcze wege na dodatek:))

    OdpowiedzUsuń
  14. Zauważyłam u siebie dziwną przypadłość, że to, czego nie zjem w formie paluszka/ciacha, jak się zawinie w precla, podbije moje serce. Nawet te duże pierniki z marketów wybieram preclokształtne. Tylko sól i wszelkie przyprawy na nie - wolę z makiem, sezamem lub same.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Popatrz to się dowiedziałyśmy kolejnej ciekawej rzeczy o Tobie, że kochasz wszystko co w kształcie precli :D

      Usuń
  15. Teraz to my skaczemy z radości:). Super wygląda. Wszyscy nam mówią, że jedyne czego brakuje im w tej grze to prawdziwych guzików.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdziwe guziki byłyby uroczym dodatkiem :) Najbardziej podobają nam się kolory gotowej kołdry xD

      Usuń
  16. Wydają się całkiem proste do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  17. ja takie pyszności to wolę kupować gotowe - leniuszek ze mnie :)

    weronikarudnicka.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Ładnie się prezentują, ale nie przepadam za takimi precelkami :P

    http://sakurakotoo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Jezulku boskie są, smakowite na bank ;P

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziewczyny, wpadam do Was na wieczór filmowy zagryzany paluchami i preclami - mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Dziewczyny ! Trafiłyście idealnie! Od jakichś 2 tygodni mam meeega fazę na wszystko co batatowe. :D Na pomysł paluszków nie wpadłam! Genialne! :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Kurcze, ale mi smaka zrobiłyście! Chętnie bym takie pochrupała :) Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. O jakie fajne :-) z chęcią bym takie pochrupała :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jeju, jakie pyszności *.* ♡

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda to bardzo smacznie, aż zrobiłam screena z przepisu ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak screena to to już jest krok od zrealizowania przepisu :D

      Usuń
  26. Pysznie wyglądają i bardzo chętnie spróbuję takich :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Chętnie bym pochrupała takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  28. !Wyglądają extra!A czy mogę zastąpić mąkę gryczaną mąką orkiszową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie :D Możesz się bawić składnikami i wymieniać na co chcesz :D

      Usuń
  29. Lubię w czasie oglądania filmów pojadać jakieś przekąski, fajnie więc, że stworzyłyście taką zdrową alternatywę dla chipsów i paluszków :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Fajne wykorzystanie dla batata :) Musze wypróbować takie domowe precelki i paluchy z tym warzywkiem, bo zazwyczaj robię zwykłe mączne :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Ależ Wy dziewczynki jesteście pomysłowe :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Serio same to zrobiłyście? Jestem pod wielkim wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Precelki nie są wcale trudne :D Robiłyśmy już bardziej skomplikowane wypieki :D Każdy sobie z nimi poradzi a jak nie to można zrobić zwykłe paluchy :D

      Usuń
  33. pyszne paluszki, intrygująco wyglądają.
    Idealne na imprezę.

    OdpowiedzUsuń
  34. Ja bym się dziewczyny z chęcią do Was wprosiła na tak miły poczęstunek tym bardziej, że dzisiaj jest niedziela a w niedzielę nie mam postu na słodycze hehe:)
    Koniecznie dodaję do obserwowanych bo tu u Was tak miło i smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak my! My w niedzielę też nie mamy postu na słodycze :D Miło nam, że zyskałyśmy kolejnego fana :D
      Pozdrawiamy

      Usuń
  35. jeśli smakuja tak jak wyglądają no to super :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Precelki jak malowane :D Idealne ! Super :D

    OdpowiedzUsuń
  37. Wykonanie perfekcyjne! Zainteresowałyście mnie dodatkiem batatów, super pomysł na przekąskę, chyba skradnę, bo w domu narzekają, że wszystkie sklepowe przekąski są niezdrowe :D A co do gry to się trochę na nią czaję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gra jest o tyle fajna, że nigdy nie wiadomo jak się potoczy, no i trzeba trochę mózg wysilić :D Czyli taki aktywny relaks :)

      Usuń
  38. Patrząc na paluszki i precelki nie posądzałabym ich o to, że maja w składzie warzywo, a tu taka niespodzianka;) Świetny pomysł na ulepszenie niezbyt zdrowej przekąski!:)

    OdpowiedzUsuń
  39. Niesamowite, że na bazie batatów można stworzyć takie cuda :).

    OdpowiedzUsuń
  40. Uwielbiam precle! Pozdrawiam, melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  41. wyglądają cudownie i do tego na pewno nie podrażniałyby mojego żołądka. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  42. Ale bym teraz takiego precla z masłem orzechowym zjadła! Mistrzostwo <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzimy, że do serka wiejskiego też by świetnie pasowały :D Same nie wypróbowałyśmy tego sposobu, bo za szybko zniknęły :D

      Usuń
  43. Gry nie znam, paluszków też nie, ale chętnie poznam i jedno i drugie :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Aż musiałam zobaczyć, o co chodzi w tej grze. :D
    A precelki i paluszki mega <3 zrobię takie, bo chodzą za mną od dawna jakieś takie przekąski i na razie tylko orkiszowymi krakersami się ratowałam. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gra jest w sam raz na aktywny relaks, bo trzeba trochę wytężyć mózg :D Dlatego polecamy i grę i precelki :) Możesz śmiało bawić się składnikami i wymieniać na to co najbardziej lubisz :)

      Usuń
  45. Słodki wypiek na bazie mąki gryczanej - intrygujące... :)
    Wasze precelki i paluszki maja idealny kształt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika jest specem od takich robótek :) Nawet rogaliki wychodzą jej najładniejsze :)

      Usuń
  46. jak Wy za oliwkami, tak ja nie przepadam za kaszą gryczaną. Ot, jem nawet czasem, ale nie bardzo mnie odpowiada ten charakterystyczny posmak palonej kaszy. Jeśli natomiast mąką jest z niepalonej kaszy, to jak najbardziej chrupałabym takie paluszki i precelki.
    gra?? nie słyszałam, a bardzo lubimy różne planszówki na rozruszanie mózgu;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A no widzisz :D My za to smak kaszy gryczanej kochamy wręcz :) I nawet mąka ma ten charakterystyczny posmak, więc albo się ją polubi albo nie :P
      Ta gra idealnie sprawdza się na rozruszanie mózgu, bo faktycznie trzeba trochę pomyśleć nad kolejnymi ruchami :)

      Usuń
    2. czyli taka gra to coś dla mnie:) Czy Św. Mikołaj mnie słyszy?:)

      Usuń
    3. Spokojnie, ma na to cały rok xD No chyba, że zrobisz sobie święta wcześniej :D

      Usuń
  47. Takie proste i takie dobre :>

    OdpowiedzUsuń
  48. Jak jest mąka gryczana to musi być dobre :) może nie chrupią tak jak sklepowe paluszki czy precelki, ale są smaczne i oczywiście pożywne, a o to chodzi :D

    OdpowiedzUsuń
  49. Wyglądają bardzo apetycznie, świetnie, że pojawił się zamiennik jajek w postaci tak lubianego przeze mnie lnu :) A u nas była wczoraj niedziela z Monopoly. Gra wciągnęła nas na kilka godzin :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Pysznie, zdrowo, pomysłowo :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Nie dość, że zdrowo to jak perfekcyjnie wyglądają!:)

    OdpowiedzUsuń
  52. Mmm pysznosci !
    ____________________
    www.justynapolska.com
    Fashion&Beauty Expert

    OdpowiedzUsuń
  53. Nie wpadłabym na to żeby zrobić paluszki i precle z batatów. Dla mnie przepis do szybkiego wykorzystania. Dzięki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcamy i nawet jak ktoś nie lubi mąki gryczanej to śmiało można wymienić na inną :)

      Usuń
  54. Wyglądają przepysznie *.* nie pamiętam, kiedy ostatnio raz miała w ustach precelki :D a takie zdrowe to nigdy :D

    OdpowiedzUsuń
  55. Bezglutenowe paluszki, hmmm, jestem ciekawy smaku. Batatów chyba nigdy nie jadłem, więc smak tych paluszków byłby dla mnie zupełną nowością. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj jednak prym w smaku wiedzie mąka gryczana, bataty są miłym dodatkiem smaczkowym ;)

      Usuń
  56. Bardzo lubię smak batatów, ale zwykle jadam je w wersji tradycyjnej, jako przysmak "frytkowy". To, co proponujecie to dla mnie istna nowość;) Wyglądają super i na pewno dobrze smakują.
    Ps. Na zdjęciach jest moja siostra;P

    OdpowiedzUsuń
  57. ooo fajne ! moim chłopakom by posmakowały

    OdpowiedzUsuń
  58. no dobra ale tak waszym zdaniem to lepsze są te z jajkami czy z lnem? bo chyba wolę jajka :) Sandra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie, że tak! Możesz śmiało bawić się składnikami i wymieniać na co chcesz ;)

      Usuń
  59. Super. Narazie czołgam się wśród bezglutenowych przepisów, bo dostałam zapotrzebowanie na pół miasta, dlatego Wasze precelki dostają się do mojego folderu "TO DO" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To w takim razie życzymy udanej przeprawy przez bezglutenową dżunglę :D

      Usuń
  60. Ciekawa jestem ich smaku :) Wyglądają bardzoooo apetycznie :)))

    OdpowiedzUsuń
  61. świetny pomysł z tymi precelkami i w dodatku zdrowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  62. Zrobiłam! :D Tylko taki trochę mix obu przepisów, bataty, mąka żytnia razowa, olej kokosowy, 2 jajka, zioła i sól. Po przestudzeniu są chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) Jest to bardzo elastyczny przepis, więc bez problemu wychodzą :) I fakt, najlepsze są świeżutkie :D

      Usuń
  63. Uwielbiam bataty! Przepis jest naprawdę inspirujący i bardzo zachęcający do wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
  64. Wyglądają na prawdę smakowicie, ale mnie, leniwcowi nad leniwce, na pewno nie chciałoby się babrać z ich przygotowaniem.

    OdpowiedzUsuń
  65. Ja zrobiłam je na słono i wyszły przepyszne, mogłabym nawet zaryzykować stwierdzenie, że są lepsze niż ze sklepu. Dzisiaj rb z podwójnej porcji i innym też to radzę bo znikają zdecydowanie zbyt szybko :P
    Ps. Najlepsze są te cieniutkie i dobrze wypieczone, wtedy super chrupią :)
    Pysia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, te najbardziej wypieczone są super :D Bardzo się cieszymy, że przepis przypadł do gustu!!! :D Tulimy cieplutko ^^

      Usuń
  66. Jak to się stało, ze wasze paluszki mają taki piękny złoty kolor? :) Moje w smaku są dobre ale wyszły szarobure.. wyglądają malo apetycznie :(

    OdpowiedzUsuń
  67. Precelki w smaku pyszne :) tylko jak to się stało, ze wasze mają taki piękny złocisty kolor? :) Moje wyszły szaro bure, zupełnie nieapetycznie wyglądają :( Podpowiedzcie coś proszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że smakują ;) Co do koloru to pewnie to zależy od koloru mąki gryczanej. Jeśli Twoja mąka gryczana ma właśnie szary kolor to ciasto może mieć podobny odcień. My kupowałyśmy różnych firmy i często ten kolor bardzo mocno się różni. Ba! nawet mąki z tej samej firmy ale z innej partii potrafią mieć inny kolor. Można też w eko sklepach poszukać mąki gryczanej niepalonej, bo ona najczęściej ma najjaśniejszy kolor ;)

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger