Bez cukru
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
Orkiszowo- żytnia strucla z masłem orzechowym Primavika (bez cukru, mleka)
Lubicie pełnoziarniste kanapki z masłem orzechowym i czekoladą? My bardzo ale chleb u nas występuje rzadko. Dlatego połączyłyśmy wszystkie te cechy boskiej kanapki i pod postacią strucli udaje niedzielne ciacho :P My wykorzystałyśmy ciekawe masełko od Primaviki bez soli i cukru i doprawiałyśmy je według własnych upodobań i to nam się w nim podoba, dlatego warto się nim zainteresować. Gorąco zachęcamy do wykonania przepisu, ponieważ jak widać robi wrażenie a smakuje... cudnie ;)
Składniki:
-150g mąki
orkiszowej typ. 700
-70g mąki
żytniej pełnoziarnistej
- ½
opakowania drożdży instant (ok 3,5g)
-100ml
napoju roślinnego (lub mleka)
-30g oleju
kokosowego (lub masła)
-50g ksylitolu (lub innej substancji słodzącej)
-1 jajko
Dodatkowo
-280-300g
masła orzechowego (u nas bez soli i cukru Primavika)
-sól i słód
(u nas sól himalajska i ksylitol do „przyprawienia” masła)
-50g
gorzkiej czekolady
-odrobina
białka/mleka/napoju roślinnego (do posmarowania wierzchu)
-orzechy/cukier
trzcinowy itd. (do posypania wierzchu)
Napój, olej i ksylitol roztopić razem. Mąki i drożdże dokładnie razem wymieszać. Do suchych składników dodać rozbełtane jajko oraz roztwór z napoju, oleju i cukru. Dokładnie wymieszać ciasto drewnianą łyżką, uformować w misce w „kulkę” i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykryć ręczniczkiem). Gdy ciasto wyrośnie (z ksylitolem może potrwać to nieco dłużej, u nas ok 40 minut) wyłożyć je na blat wysypany nieco mąką, ciasto również ją obsypać i rozwałkować. Ciasto posmarować „doprawionym” masłem orzechowym, obłożyć czekoladą i zawinąć strucle.
Kliknij aby powiększyć |
Umieścić ją w keksówce, posmarować wierzch jajkiem lub mlekiem, posypać dowolnymi dodatkami i znów odstawić w ciepłe miejsce przykryte ręcznikiem. Gdy znów trochę urośnie (ok 10-15 minut) piec w 180’C ok 10 minut (grzanie z opcją na dół) i w 200’C ok 25 minut (góra i dół). Jeśli góra za bardzo się przypala można położyć folie aluminiową.
Wygląda super smacznie:))
OdpowiedzUsuńO jejku, uwiebiam kanapski pelnoziarniste z maslem orzechowym! More nie dodaje czekolady, ale banan pasuje idealnie :)
OdpowiedzUsuńA ty strucla to marzenie! *-* Zrobilabym, ale kills skladnikow i tak nie mam, a rodzice na diecie :p
Obłożyć taką "kromkę" bananem? CUDO ^^
UsuńJak na diecie to kicha ale z drugiej strony jest to taki zdrowszy wypiek ;P
Hehe moja na pewno inna niż Wasza :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCzuję się dobita… Nie ma nic lepszego niż masło orzechowe w wypiekach… Waszą struclą jestem oczarowana. *.* Smak musi być genialny, zapach też, ale największe brawa za pomysł! :DDD
OdpowiedzUsuńDzięki ;) Już przed powstaniem bloga taką robiłyśmy i dobrze, że nam się o niej przypomniało xD
UsuńOj, to ja się wpraszam na taką struclę:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, bardzo lubię ciasta, gdzie w środku jest pyszna niespodzianka :-)
OdpowiedzUsuńsiooostry, ale wypiek! <3 mniam!
OdpowiedzUsuńIdealna! Masło orzechowe, czekolada i do tego ciasto drożdżowe <3
OdpowiedzUsuńJejku, jakie to musiało być pyszne !! :) Widzę, że wykorzystujecie piekarnik póki możecie :)
OdpowiedzUsuńA chleb z masłem orzechowym i czekoladą bardzo lubię, tego masła z Primaviki jeszcze nie próbowałam i muszę kupić, bo takie bez soli i cukru to moje ulubione :)
Strucla była robiona w okresie świątecznym "na zapas" ale to nie zmienia faktu, że teraz też piekarnik jest przez nas niemiłosiernie wykorzystywany xD
UsuńMusi być pyszne. Aż mi ślinka cieknie. Pozdrawiam i zapraszam Cię do udziału w zabawie na moim blogu! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny wypiek, gratuluję pomysłu
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNormalnie bajer.... wygląda cudnie :*
OdpowiedzUsuńMasła orzechowego nie lubię, ale czekoladę jak najbardziej tak :) Piękne wypieki i piękne zdjęcia, aż mi ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńZamiast masła orzechowego polecamy też masę marcepanową, jeżeli ktoś lubi :)
UsuńŚwietny pomysł i świetny wypiek
OdpowiedzUsuństrucla na bogato :) pięknie wygląda, nie wiem czy bym umiała tak zwinąć :) zwija się jak roladę czy jakoś inaczej?
OdpowiedzUsuńNormalnie jak strucle bez żadnych udziwnień :P
Usuńakurat do mojej herbatki;)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadlam czegos tak wspanialego, a jednoczesnie kontrowersyjnego. Kurde gotowe sniadanko na niedziele! Wbijam do Was jutro z kubkiem kakao :D Poswietujemy zdana sesje i obejrzymy jakies anime :D
OdpowiedzUsuńTo taka kanapka 3 w 1 xD Kubek kakao zawsze mile widziany tylko, że musisz przynieść jeszcze dodatkowe dwa ;P A jakie anime? to z gatunku zaczynających się na Y? xD ^^
Usuńhahaha nie bądźmy tak ortodoksyjne, może być yuri :D Ale obawiam się, że i tak skończy się na yaowcu :) Oglądałyście junjou romantica? Jest już dawno 3 sezon, a ja nic nie wiedziałam :O
UsuńPrzyniosę trzy, może ktoś do Nas dobije :D
Yuri to kompletnie nie nasze klimaty. Skupiłyśmy się na anime z gatunków horror i fantasy, że kompletnie o żadnych nowościach typu Junjou Romantica nie słyszałyśmy ;) To umawiamy się na seansik :D
Usuńjunjou to nie nowość, ale ostrzegam uzależnia jak nie wiem co :D
UsuńOczywiście, że JR to nie nowość bo dwie serie oglądałyśmy xD ale już dawno przestałyśmy sprawdzać czy jest kolejna część ;)
Usuńuff... to kamień z serca bo myślałam, że aż tyle czasu zmarnowałam na życie w nieświadomości. Dziękuję :* :)
Usuńnie no aż mi się płakać ,ze nie mogę tego zjeść
OdpowiedzUsuńDla nas jest to kolejny sposób na wykorzystanie masła orzechowego. Do tej pory jego ewentualny nadmiar wykorzystywaliśmy tylko do pieczenia muffinek. Teraz będziemy mogli poszerzyć repertuar.
OdpowiedzUsuńTo jest pomysł wręcz genialny (tak wiemy, że to mało skromne :P).
UsuńTo taka niby kanapka niby słodki wypiek a do tego bardzo sycący ;)
To musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńDz apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam masło orzechowe, więc to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńJa chleb wpitalam codziennie, bo go uwielbiam! :D Szczególnie moje bułki sojowe z PiP <3 Nigdy nie jadłam na chlebie połączenia PB z czekolada, ale w sumie brzmi to ciekawie ;) Choć nie ukrywam, że chlebek to ja wolę na wytrawnie i prędzej skusiłabym się na taką struclę <3
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz wykonać taką strucle z ulubionym masełkiem! Będziesz zachwycona ;)
Usuńwygląda super! a te zdjęcia, mega! jak z jakiegoś magazynu
OdpowiedzUsuńKanapeczki z masłem orzechowym jak najbardziej a ta strucla to mistrzostwo świata ;)
OdpowiedzUsuńPiękna strucelka, jak zawsze zresztą! :) Fajny pomysł, fajny. Spróbuję kiedyś zrobić ale bez jaja (może siemię da radę) :)
OdpowiedzUsuńCiasto drożdżowe bez jajka dobrze wychodzi z dodatkiem ziemniaczka, batata lub dyni bo zyskuje na wilgotności. Mamy wrażenie, że siemię lniane robi z niego glinę ;P
UsuńPrzepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie. Nabrałam na taką ochoty.
OdpowiedzUsuńBardzo podobają mi się Wasze zdjęcia.
Mmmm... tyle masla orzechowego:) moje klimaty zdecydowanie:) Ja mam w piwnicy woreczek z kilkoma gatunkami:) za tysdzien nagrywam test, o ile swiatlo pozwoli:)
OdpowiedzUsuńHaha to ja (Angelika) mam tak ze zdjęciami xD Jak mam zrobić wypiekom sesję i widzę już od rana, że jest do kitu światło to już mnie telepie xD My mamy 2 masełka (każde po 500g) i kolejne 2 mniejsze a koleżanka dała nam domowe pistacjowe oraz fistaszkowe z curry, ambrozja! ;) Już czekamy z niecierpliwością na Twój test :D
UsuńJestem wierną fanką strucli. Moją ulubiona jest serowa, ale podejrzewam, że Waszą dziewczyny zjadłabym w ułamku sekund :)
OdpowiedzUsuńJa nie lubię kanapek ani z masłem orzechowym ani z nutellą czy innymi kremami czekoladowymi... więc chyba nie mój typ ale kto wie, może jako ciasto szybciej ;)
OdpowiedzUsuńTaka wersja mi odpowiada, nie zawiera rodzynek, za którymi zbytnio nie przepadam.
OdpowiedzUsuńA powiedzcie mi, czy dobrze Wam ciasto urosło? Macie ksylitol i drożdże w składzie, a czytałem, że ten słodzik ma działanie przeciwgrzybicze. Czy to zależy też od tego, czy drożdże są świeże, czy wysuszone? :)
Z ksylitolem ciasto drożdżowe jest nieco kapryśne. Wyrasta słabiej ale to głównie zależy od jego ilości. Ten wypiek miał wyjść lekko słodki jak chlebek więc użyłyśmy ksylitolu ale gdy robimy inne wypieki drożdżowe to przeważnie dodajemy inny słód bo faktycznie będzie miało problem z wyrośnięciem. Nie wiemy jak sprawa wygląda na świeżych i suchych drożdżach, trzeba kiedyś to porównać :D
UsuńGenialny pomysł! Wygląda przepysznie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :) Chętnie bym taki schrupała ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Taką struclę to bym mogła sama zjeść całą :) Pomysł świetny i super się ciacho prezentuje :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam strucli.
OdpowiedzUsuńDajcie trochę:)
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam strucli! A takiej z masłem orzechowym i czekoladą to chyba nigdy! Koniecznie muszę coś takiego wyczarować :)
OdpowiedzUsuńHeh... właśnie mi Świętami zapachniało :D
OdpowiedzUsuńNam też ale to dlatego, że było pieczone w przerwie świątecznej xD
UsuńTrzeba przyznać, ze pomysłów Wam nie brakuje:) a wszyscy, którzy potrzebują dietetycznych produktów - mają u Was kopalnię przepisów. Do tego wszystko co robicie wygląda obłędnie. Za każdym razem zachwycamy się prezentacją. Super!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
A pomysły nie mają końca! Mamy takie plany, że najchętniej piekłybyśmy codziennie tylko kto da radę to później zjeść xD Jeszcze nie raz zaskoczymy ;P
UsuńBardzo dziękujemy! :*
Jak zwykle wygląda kusząco :) Przepis bardzo mi się spodobał i kiedyś na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wczoraj delektowałam się taką pyszną kanapką z dodatkiem masła orzechowego i banana. Pycha!
OdpowiedzUsuńOddam wszystko za taką strucle! :P
Mimo, że nie używam mąki orkiszowej, to strucla wygląda obłędnie, a z masłem orzechowym musi być wyśmienita!
OdpowiedzUsuńOrkisz ma bardzo ciekawy smak, który cenimy i mimo, że ma w sobie gluten to tylko dla niego robimy takie wyjątki ;)
UsuńWygląda bardzo, bardzo, bardzo apetycznie ! :-)
OdpowiedzUsuńciacho wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńdobrze że jestem po kolacji, wygląda przepysznie :) uwielbiam takie wynalazki, ostatnio dostałam chleb który piekła ciocia :)
OdpowiedzUsuńDomowe chleby zawsze są przepyszne i nie ważne czy pszenne czy razowe itd. ;)
UsuńAż ślinka cieknie ;) bardzo lubię masło orzechowe
OdpowiedzUsuńZ masłem orzechowym? Mmmm, pycha! Uwielbiam je :D
OdpowiedzUsuńsmacznyrezultat.blogspot.com- klik!
Jakie z Was zdolniachy:) Czapki z głów! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki ;) Nie jest aż tak trudne jak sie wydaje :D
UsuńZ masłem orzechowym? To biorę w ciemno! :D
OdpowiedzUsuńPodoba mi się. Uwielbiam jak pieczecie :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :) Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, a masła Primaviki znam i bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńJestem fanką pieczywa i masła orzechowego ;) ależ narobiłyście mi smaka na taki smakowity wypiek.
OdpowiedzUsuńjak do tej pory strucle to jadłam tylko z makiem,fajny pomysł. aaaa a deseczka urocza ! :D
OdpowiedzUsuńDeseczka to nasze trofeum xD Strucla z każdym nadzieniem jest obłędna :D
UsuńRozpływam się na jej widok! PYSZNOŚCI! :)
OdpowiedzUsuńnie jestem najlepsza w wypiekach ale wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniała! :)
OdpowiedzUsuńobłędnie wygląda, poproszę gruuuubą kromkę;)
OdpowiedzUsuńpyszny wypiek i super zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńStrucla wygląda bardzo apetycznie. Co prawda nie jestem zwolenniczką słodkich masełek, ale chętnie bym spróbowała takiego ciacha :)
OdpowiedzUsuńA tutaj masełko można doprawić według własnych upodobań i nasze na końcu było nieco bardziej słone niż słodkie :)
UsuńJestem fanką masła orzechowego, więc to musi smakować nieziemsko!
OdpowiedzUsuńChociaż kocham orzechy to taka strucla jakoś mnie nie przekonuje, nie wiem dlaczego. Chyba po prostu musiałabym spróbować :)
OdpowiedzUsuńAleż super wygląda, nie wiem jakiego smaku się po niej spodziewać bo masło orzechowe bardziej kojarzy mi się ze słonym smakiem, chleb z też a czekolada to wiadomo. Sandra :))
OdpowiedzUsuńNasze masło było nieco bardziej słone niż słodkie, chlebek delikatnie słodki a czekolada dopełniła całości swoją deserową nutą :)
UsuńPerfekcyjna, z masełkiem orzechowym pycha :)
OdpowiedzUsuńRobi wrażenie, macie ekstra pomysły (:
OdpowiedzUsuńCzuję się zaproszony na taką struclę :), bo wygląda obłędnie :D
OdpowiedzUsuńJeśli Wam trochę zostało, wpadam z miłą chęcią :)
OdpowiedzUsuńZ nieba mi spadacie, bo właśnie otworzyłam słoik z masłem orzechowym 😉
OdpowiedzUsuńNo to nic tylko zawijaj strucle xD
UsuńJaka ładna bułeczka :) I jaki ładny zawijasek :) Wszystko ładne! :)))
OdpowiedzUsuńO rany :O wygląda niesamowicie <3 Co prawda na orzechy mam alergie, ale i tak zaśliniłam ekran :P ;-)
OdpowiedzUsuńDobre pytanie ze wstępu, o te kanapki. Otóż współpracowy pełnoziarnisty chlebek Raw and Happy planuję zjeść z ostałymi się w domu masłami orzechowymi (Primavika, Sante). Tylko bez czekolady.
OdpowiedzUsuńJeszcze tego chlebka od Raw and Happy nie jadłyśmy choć wygrałyśmy go w konkursie i czeka na swoją kolej. My mamy wersję z pomidorami i z takim masłem orzechowym bez soli i cukru może fajnie pasować ;)
UsuńPoproszę duży kawałek dla mnie! -jeśli coś jeszcze zostało;)
OdpowiedzUsuńAle to musiało smakować bosko! I czy ja dobrze widzę, że macie swoją "blogową" deseczkę ?:)
OdpowiedzUsuńTaaak! To nasze ukochane trofeum! :D Jest cudna... wiemy xD
UsuńMmm pamiętam, pamiętam jak wyjadałam chrupiącą skórkę z góry, ten wypiek gościł u nas chyba w sylwestra? Gorzka czekolada i masło orzechowe to idealne połączenie, a ciasto drożdżowe i orzechy też bardzo się lubią iec to musiało byś pyszne :D
OdpowiedzUsuńNiezły pomysł! Rolada wygląda niesamowicie :D
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo smakowicie i szalenie podoba mi się Wasza pomysłowość, mnie jednak brakuje czasu i zapału do pieczenia :(
OdpowiedzUsuńWielbiłabym - ale mąki nie mogę jeść -choć skusiłabym się:)
OdpowiedzUsuńIstna rewelacja! :D
OdpowiedzUsuńpysznie :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł z tą roladą :) jestem wielką fanką masła orzechowego :)
OdpowiedzUsuńCo z orzechem włoskim, to zjem :)
OdpowiedzUsuń