Orkiszowo- żytnia strucla z masłem orzechowym Primavika (bez cukru, mleka)

Lubicie pełnoziarniste kanapki z masłem orzechowym i czekoladą? My bardzo ale chleb u nas występuje rzadko. Dlatego połączyłyśmy wszystkie te cechy boskiej kanapki i pod postacią strucli udaje niedzielne ciacho :P My wykorzystałyśmy ciekawe masełko od Primaviki bez soli i cukru i doprawiałyśmy je według własnych upodobań i to nam się w nim podoba, dlatego warto się nim zainteresować. Gorąco zachęcamy do wykonania przepisu, ponieważ jak widać robi wrażenie a smakuje... cudnie ;) 







Składniki:
-150g mąki orkiszowej typ. 700
-70g mąki żytniej pełnoziarnistej
- ½ opakowania drożdży instant (ok 3,5g)
-100ml napoju roślinnego (lub mleka)
-30g oleju kokosowego (lub masła)
-50g ksylitolu (lub innej substancji słodzącej)
-1 jajko

Dodatkowo
-280-300g masła orzechowego (u nas bez soli i cukru Primavika)
-sól i słód (u nas sól himalajska i ksylitol do „przyprawienia” masła)
-50g gorzkiej czekolady
-odrobina białka/mleka/napoju roślinnego (do posmarowania wierzchu)
-orzechy/cukier trzcinowy itd. (do posypania wierzchu)

Napój, olej  i ksylitol roztopić razem. Mąki i drożdże dokładnie razem wymieszać. Do suchych składników dodać rozbełtane jajko oraz roztwór z napoju, oleju i cukru. Dokładnie wymieszać ciasto drewnianą łyżką, uformować w misce w „kulkę” i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykryć ręczniczkiem). Gdy ciasto wyrośnie (z ksylitolem może potrwać to nieco dłużej, u nas ok 40 minut) wyłożyć je na blat wysypany nieco mąką, ciasto również ją obsypać i rozwałkować. Ciasto posmarować „doprawionym” masłem orzechowym, obłożyć czekoladą i zawinąć strucle. 

Kliknij aby powiększyć
Umieścić ją w keksówce, posmarować wierzch jajkiem lub mlekiem, posypać dowolnymi dodatkami i znów odstawić w ciepłe miejsce przykryte ręcznikiem. Gdy znów trochę urośnie (ok 10-15 minut) piec w 180’C ok 10 minut (grzanie z opcją na dół) i w 200’C ok 25 minut (góra i dół). Jeśli góra za bardzo się przypala można położyć folie aluminiową. 





109 komentarzy:

  1. O jejku, uwiebiam kanapski pelnoziarniste z maslem orzechowym! More nie dodaje czekolady, ale banan pasuje idealnie :)
    A ty strucla to marzenie! *-* Zrobilabym, ale kills skladnikow i tak nie mam, a rodzice na diecie :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obłożyć taką "kromkę" bananem? CUDO ^^
      Jak na diecie to kicha ale z drugiej strony jest to taki zdrowszy wypiek ;P

      Usuń
  2. Hehe moja na pewno inna niż Wasza :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czuję się dobita… Nie ma nic lepszego niż masło orzechowe w wypiekach… Waszą struclą jestem oczarowana. *.* Smak musi być genialny, zapach też, ale największe brawa za pomysł! :DDD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ;) Już przed powstaniem bloga taką robiłyśmy i dobrze, że nam się o niej przypomniało xD

      Usuń
  4. Oj, to ja się wpraszam na taką struclę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie, bardzo lubię ciasta, gdzie w środku jest pyszna niespodzianka :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. siooostry, ale wypiek! <3 mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealna! Masło orzechowe, czekolada i do tego ciasto drożdżowe <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Jejku, jakie to musiało być pyszne !! :) Widzę, że wykorzystujecie piekarnik póki możecie :)
    A chleb z masłem orzechowym i czekoladą bardzo lubię, tego masła z Primaviki jeszcze nie próbowałam i muszę kupić, bo takie bez soli i cukru to moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strucla była robiona w okresie świątecznym "na zapas" ale to nie zmienia faktu, że teraz też piekarnik jest przez nas niemiłosiernie wykorzystywany xD

      Usuń
  9. Musi być pyszne. Aż mi ślinka cieknie. Pozdrawiam i zapraszam Cię do udziału w zabawie na moim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Normalnie bajer.... wygląda cudnie :*

    OdpowiedzUsuń
  12. Masła orzechowego nie lubię, ale czekoladę jak najbardziej tak :) Piękne wypieki i piękne zdjęcia, aż mi ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast masła orzechowego polecamy też masę marcepanową, jeżeli ktoś lubi :)

      Usuń
  13. Świetny pomysł i świetny wypiek

    OdpowiedzUsuń
  14. strucla na bogato :) pięknie wygląda, nie wiem czy bym umiała tak zwinąć :) zwija się jak roladę czy jakoś inaczej?

    OdpowiedzUsuń
  15. nigdy nie jadlam czegos tak wspanialego, a jednoczesnie kontrowersyjnego. Kurde gotowe sniadanko na niedziele! Wbijam do Was jutro z kubkiem kakao :D Poswietujemy zdana sesje i obejrzymy jakies anime :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taka kanapka 3 w 1 xD Kubek kakao zawsze mile widziany tylko, że musisz przynieść jeszcze dodatkowe dwa ;P A jakie anime? to z gatunku zaczynających się na Y? xD ^^

      Usuń
    2. hahaha nie bądźmy tak ortodoksyjne, może być yuri :D Ale obawiam się, że i tak skończy się na yaowcu :) Oglądałyście junjou romantica? Jest już dawno 3 sezon, a ja nic nie wiedziałam :O

      Przyniosę trzy, może ktoś do Nas dobije :D

      Usuń
    3. Yuri to kompletnie nie nasze klimaty. Skupiłyśmy się na anime z gatunków horror i fantasy, że kompletnie o żadnych nowościach typu Junjou Romantica nie słyszałyśmy ;) To umawiamy się na seansik :D

      Usuń
    4. junjou to nie nowość, ale ostrzegam uzależnia jak nie wiem co :D

      Usuń
    5. Oczywiście, że JR to nie nowość bo dwie serie oglądałyśmy xD ale już dawno przestałyśmy sprawdzać czy jest kolejna część ;)

      Usuń
    6. uff... to kamień z serca bo myślałam, że aż tyle czasu zmarnowałam na życie w nieświadomości. Dziękuję :* :)

      Usuń
  16. nie no aż mi się płakać ,ze nie mogę tego zjeść

    OdpowiedzUsuń
  17. Dla nas jest to kolejny sposób na wykorzystanie masła orzechowego. Do tej pory jego ewentualny nadmiar wykorzystywaliśmy tylko do pieczenia muffinek. Teraz będziemy mogli poszerzyć repertuar.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest pomysł wręcz genialny (tak wiemy, że to mało skromne :P).
      To taka niby kanapka niby słodki wypiek a do tego bardzo sycący ;)

      Usuń
  18. uwielbiam masło orzechowe, więc to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja chleb wpitalam codziennie, bo go uwielbiam! :D Szczególnie moje bułki sojowe z PiP <3 Nigdy nie jadłam na chlebie połączenia PB z czekolada, ale w sumie brzmi to ciekawie ;) Choć nie ukrywam, że chlebek to ja wolę na wytrawnie i prędzej skusiłabym się na taką struclę <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz wykonać taką strucle z ulubionym masełkiem! Będziesz zachwycona ;)

      Usuń
  20. wygląda super! a te zdjęcia, mega! jak z jakiegoś magazynu

    OdpowiedzUsuń
  21. Kanapeczki z masłem orzechowym jak najbardziej a ta strucla to mistrzostwo świata ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Piękna strucelka, jak zawsze zresztą! :) Fajny pomysł, fajny. Spróbuję kiedyś zrobić ale bez jaja (może siemię da radę) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto drożdżowe bez jajka dobrze wychodzi z dodatkiem ziemniaczka, batata lub dyni bo zyskuje na wilgotności. Mamy wrażenie, że siemię lniane robi z niego glinę ;P

      Usuń
  23. Super połączenie. Nabrałam na taką ochoty.
    Bardzo podobają mi się Wasze zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  24. Mmmm... tyle masla orzechowego:) moje klimaty zdecydowanie:) Ja mam w piwnicy woreczek z kilkoma gatunkami:) za tysdzien nagrywam test, o ile swiatlo pozwoli:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha to ja (Angelika) mam tak ze zdjęciami xD Jak mam zrobić wypiekom sesję i widzę już od rana, że jest do kitu światło to już mnie telepie xD My mamy 2 masełka (każde po 500g) i kolejne 2 mniejsze a koleżanka dała nam domowe pistacjowe oraz fistaszkowe z curry, ambrozja! ;) Już czekamy z niecierpliwością na Twój test :D

      Usuń
  25. Jestem wierną fanką strucli. Moją ulubiona jest serowa, ale podejrzewam, że Waszą dziewczyny zjadłabym w ułamku sekund :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ja nie lubię kanapek ani z masłem orzechowym ani z nutellą czy innymi kremami czekoladowymi... więc chyba nie mój typ ale kto wie, może jako ciasto szybciej ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Taka wersja mi odpowiada, nie zawiera rodzynek, za którymi zbytnio nie przepadam.
    A powiedzcie mi, czy dobrze Wam ciasto urosło? Macie ksylitol i drożdże w składzie, a czytałem, że ten słodzik ma działanie przeciwgrzybicze. Czy to zależy też od tego, czy drożdże są świeże, czy wysuszone? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z ksylitolem ciasto drożdżowe jest nieco kapryśne. Wyrasta słabiej ale to głównie zależy od jego ilości. Ten wypiek miał wyjść lekko słodki jak chlebek więc użyłyśmy ksylitolu ale gdy robimy inne wypieki drożdżowe to przeważnie dodajemy inny słód bo faktycznie będzie miało problem z wyrośnięciem. Nie wiemy jak sprawa wygląda na świeżych i suchych drożdżach, trzeba kiedyś to porównać :D

      Usuń
  28. Genialny pomysł! Wygląda przepysznie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :) Chętnie bym taki schrupała ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  29. Taką struclę to bym mogła sama zjeść całą :) Pomysł świetny i super się ciacho prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Jeszcze nigdy nie robiłam strucli.

    OdpowiedzUsuń
  31. Wieki nie jadłam strucli! A takiej z masłem orzechowym i czekoladą to chyba nigdy! Koniecznie muszę coś takiego wyczarować :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Heh... właśnie mi Świętami zapachniało :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam też ale to dlatego, że było pieczone w przerwie świątecznej xD

      Usuń
  33. Trzeba przyznać, ze pomysłów Wam nie brakuje:) a wszyscy, którzy potrzebują dietetycznych produktów - mają u Was kopalnię przepisów. Do tego wszystko co robicie wygląda obłędnie. Za każdym razem zachwycamy się prezentacją. Super!
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A pomysły nie mają końca! Mamy takie plany, że najchętniej piekłybyśmy codziennie tylko kto da radę to później zjeść xD Jeszcze nie raz zaskoczymy ;P
      Bardzo dziękujemy! :*

      Usuń
  34. Jak zwykle wygląda kusząco :) Przepis bardzo mi się spodobał i kiedyś na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Właśnie wczoraj delektowałam się taką pyszną kanapką z dodatkiem masła orzechowego i banana. Pycha!
    Oddam wszystko za taką strucle! :P

    OdpowiedzUsuń
  36. Mimo, że nie używam mąki orkiszowej, to strucla wygląda obłędnie, a z masłem orzechowym musi być wyśmienita!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orkisz ma bardzo ciekawy smak, który cenimy i mimo, że ma w sobie gluten to tylko dla niego robimy takie wyjątki ;)

      Usuń
  37. Wygląda bardzo, bardzo, bardzo apetycznie ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  38. ciacho wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  39. dobrze że jestem po kolacji, wygląda przepysznie :) uwielbiam takie wynalazki, ostatnio dostałam chleb który piekła ciocia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe chleby zawsze są przepyszne i nie ważne czy pszenne czy razowe itd. ;)

      Usuń
  40. Aż ślinka cieknie ;) bardzo lubię masło orzechowe

    OdpowiedzUsuń
  41. Jakie z Was zdolniachy:) Czapki z głów! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ;) Nie jest aż tak trudne jak sie wydaje :D

      Usuń
  42. Z masłem orzechowym? To biorę w ciemno! :D

    OdpowiedzUsuń
  43. Podoba mi się. Uwielbiam jak pieczecie :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Wygląda bardzo apetycznie, a masła Primaviki znam i bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Jestem fanką pieczywa i masła orzechowego ;) ależ narobiłyście mi smaka na taki smakowity wypiek.

    OdpowiedzUsuń
  46. jak do tej pory strucle to jadłam tylko z makiem,fajny pomysł. aaaa a deseczka urocza ! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Deseczka to nasze trofeum xD Strucla z każdym nadzieniem jest obłędna :D

      Usuń
  47. Rozpływam się na jej widok! PYSZNOŚCI! :)

    OdpowiedzUsuń
  48. nie jestem najlepsza w wypiekach ale wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  49. obłędnie wygląda, poproszę gruuuubą kromkę;)

    OdpowiedzUsuń
  50. pyszny wypiek i super zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Strucla wygląda bardzo apetycznie. Co prawda nie jestem zwolenniczką słodkich masełek, ale chętnie bym spróbowała takiego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tutaj masełko można doprawić według własnych upodobań i nasze na końcu było nieco bardziej słone niż słodkie :)

      Usuń
  52. Jestem fanką masła orzechowego, więc to musi smakować nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  53. Chociaż kocham orzechy to taka strucla jakoś mnie nie przekonuje, nie wiem dlaczego. Chyba po prostu musiałabym spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  54. Ależ super wygląda, nie wiem jakiego smaku się po niej spodziewać bo masło orzechowe bardziej kojarzy mi się ze słonym smakiem, chleb z też a czekolada to wiadomo. Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasze masło było nieco bardziej słone niż słodkie, chlebek delikatnie słodki a czekolada dopełniła całości swoją deserową nutą :)

      Usuń
  55. Perfekcyjna, z masełkiem orzechowym pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  56. Robi wrażenie, macie ekstra pomysły (:

    OdpowiedzUsuń
  57. Czuję się zaproszony na taką struclę :), bo wygląda obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  58. Jeśli Wam trochę zostało, wpadam z miłą chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  59. Z nieba mi spadacie, bo właśnie otworzyłam słoik z masłem orzechowym 😉

    OdpowiedzUsuń
  60. Jaka ładna bułeczka :) I jaki ładny zawijasek :) Wszystko ładne! :)))

    OdpowiedzUsuń
  61. O rany :O wygląda niesamowicie <3 Co prawda na orzechy mam alergie, ale i tak zaśliniłam ekran :P ;-)

    OdpowiedzUsuń
  62. Dobre pytanie ze wstępu, o te kanapki. Otóż współpracowy pełnoziarnisty chlebek Raw and Happy planuję zjeść z ostałymi się w domu masłami orzechowymi (Primavika, Sante). Tylko bez czekolady.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze tego chlebka od Raw and Happy nie jadłyśmy choć wygrałyśmy go w konkursie i czeka na swoją kolej. My mamy wersję z pomidorami i z takim masłem orzechowym bez soli i cukru może fajnie pasować ;)

      Usuń
  63. Poproszę duży kawałek dla mnie! -jeśli coś jeszcze zostało;)

    OdpowiedzUsuń
  64. Ale to musiało smakować bosko! I czy ja dobrze widzę, że macie swoją "blogową" deseczkę ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taaak! To nasze ukochane trofeum! :D Jest cudna... wiemy xD

      Usuń
  65. Mmm pamiętam, pamiętam jak wyjadałam chrupiącą skórkę z góry, ten wypiek gościł u nas chyba w sylwestra? Gorzka czekolada i masło orzechowe to idealne połączenie, a ciasto drożdżowe i orzechy też bardzo się lubią iec to musiało byś pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  66. Niezły pomysł! Rolada wygląda niesamowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  67. Wyglada bardzo smakowicie i szalenie podoba mi się Wasza pomysłowość, mnie jednak brakuje czasu i zapału do pieczenia :(

    OdpowiedzUsuń
  68. Wielbiłabym - ale mąki nie mogę jeść -choć skusiłabym się:)

    OdpowiedzUsuń
  69. świetny pomysł z tą roladą :) jestem wielką fanką masła orzechowego :)

    OdpowiedzUsuń
  70. Co z orzechem włoskim, to zjem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger